Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. ககுத⁴ஸுத்தங்

    8. Kakudhasuttaṃ

    99. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாகேதே விஹரதி அஞ்ஜனவனே மிக³தா³யே. அத² கோ² ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா அபி⁴க்கந்தவண்ணோ கேவலகப்பங் அஞ்ஜனவனங் ஓபா⁴ஸெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தோ கோ² ககுதோ⁴ தே³வபுத்தோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘நந்த³ஸி, ஸமணா’’தி? ‘‘கிங் லத்³தா⁴, ஆவுஸோ’’தி? ‘‘தேன ஹி, ஸமண, ஸோசஸீ’’தி? ‘‘கிங் ஜீயித்த², ஆவுஸோ’’தி? ‘‘தேன ஹி, ஸமண, நேவ நந்த³ஸி ந ச 1 ஸோசஸீ’’தி? ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி.

    99. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sākete viharati añjanavane migadāye. Atha kho kakudho devaputto abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇo kevalakappaṃ añjanavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho kakudho devaputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘nandasi, samaṇā’’ti? ‘‘Kiṃ laddhā, āvuso’’ti? ‘‘Tena hi, samaṇa, socasī’’ti? ‘‘Kiṃ jīyittha, āvuso’’ti? ‘‘Tena hi, samaṇa, neva nandasi na ca 2 socasī’’ti? ‘‘Evamāvuso’’ti.

    ‘‘கச்சி த்வங் அனகோ⁴ 3 பி⁴க்கு², கச்சி நந்தீ³ 4 ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Kacci tvaṃ anagho 5 bhikkhu, kacci nandī 6 na vijjati;

    கச்சி தங் ஏகமாஸீனங், அரதீ நாபி⁴கீரதீ’’தி.

    Kacci taṃ ekamāsīnaṃ, aratī nābhikīratī’’ti.

    ‘‘அனகோ⁴ வே அஹங் யக்க², அதோ² நந்தீ³ ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Anagho ve ahaṃ yakkha, atho nandī na vijjati;

    அதோ² மங் ஏகமாஸீனங், அரதீ நாபி⁴கீரதீ’’தி.

    Atho maṃ ekamāsīnaṃ, aratī nābhikīratī’’ti.

    ‘‘கத²ங் த்வங் அனகோ⁴ பி⁴க்கு², கத²ங் நந்தீ³ ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Kathaṃ tvaṃ anagho bhikkhu, kathaṃ nandī na vijjati;

    கத²ங் தங் ஏகமாஸீனங், அரதீ நாபி⁴கீரதீ’’தி.

    Kathaṃ taṃ ekamāsīnaṃ, aratī nābhikīratī’’ti.

    ‘‘அக⁴ஜாதஸ்ஸ வே நந்தீ³, நந்தீ³ஜாதஸ்ஸ வே அக⁴ங்;

    ‘‘Aghajātassa ve nandī, nandījātassa ve aghaṃ;

    அனந்தீ³ அனகோ⁴ பி⁴க்கு², ஏவங் ஜானாஹி ஆவுஸோ’’தி.

    Anandī anagho bhikkhu, evaṃ jānāhi āvuso’’ti.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத பஸ்ஸாமி, ப்³ராஹ்மணங் பரினிப்³பு³தங்;

    ‘‘Cirassaṃ vata passāmi, brāhmaṇaṃ parinibbutaṃ;

    அனந்தி³ங் அனக⁴ங் பி⁴க்கு²ங், திண்ணங் லோகே விஸத்திக’’ந்த்ந்த்தி.

    Anandiṃ anaghaṃ bhikkhuṃ, tiṇṇaṃ loke visattika’’ntntti.







    Footnotes:
    1. நேவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. neva (sī. syā. kaṃ.)
    3. அனிகோ⁴ (ஸப்³ப³த்த²)
    4. நந்தி³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    5. anigho (sabbattha)
    6. nandi (sī. syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8-10. ககுத⁴ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 8-10. Kakudhasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. ககுத⁴ஸுத்தவண்ணனா • 8. Kakudhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact