Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā

    24. ககுஸந்த⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா

    24. Kakusandhabuddhavaṃsavaṇṇanā

    வெஸ்ஸபு⁴ம்ஹி ஸயம்பு⁴ம்ஹி பரினிப்³பு³தே தஸ்மிங் பன கப்பே அதிக்கந்தே ஏகூனத்திங்ஸகப்பேஸு ஜினதி³வஸகரா நுப்பஜ்ஜிங்ஸு. இமஸ்மிங் பன ப⁴த்³த³கப்பே சத்தாரோ பு³த்³தா⁴ நிப்³ப³த்திங்ஸு. கதமே சத்தாரோ? ககுஸந்தோ⁴ கோணாக³மனோ கஸ்ஸபோ அம்ஹாகங் பு³த்³தோ⁴தி. மெத்தெய்யோ பன ப⁴க³வா உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி. ஏவமயங் கப்போ பஞ்சஹி பு³த்³து⁴ப்பாதே³ஹி படிமண்டி³தத்தா ப⁴த்³த³கப்போதி ப⁴க³வதா வண்ணிதோ. தத்த² ககுஸந்தோ⁴ நாம ப⁴க³வா பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா கே²மவதீனக³ரே கே²மங்கரஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகஸ்ஸ அக்³கி³த³த்தஸ்ஸ நாம புரோஹிதஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா விஸாகா²ய நாம ப்³ராஹ்மணியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. யதா³ பன க²த்தியா ப்³ராஹ்மணே ஸக்கரொந்தி க³ருகரொந்தி மானெந்தி பூஜெந்தி, ததா³ போ³தி⁴ஸத்தா ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தந்தி.

    Vessabhumhi sayambhumhi parinibbute tasmiṃ pana kappe atikkante ekūnattiṃsakappesu jinadivasakarā nuppajjiṃsu. Imasmiṃ pana bhaddakappe cattāro buddhā nibbattiṃsu. Katame cattāro? Kakusandho koṇāgamano kassapo amhākaṃ buddhoti. Metteyyo pana bhagavā uppajjissati. Evamayaṃ kappo pañcahi buddhuppādehi paṭimaṇḍitattā bhaddakappoti bhagavatā vaṇṇito. Tattha kakusandho nāma bhagavā pāramiyo pūretvā tusitapure nibbattitvā tato cavitvā khemavatīnagare khemaṅkarassa nāma rañño atthadhammānusāsakassa aggidattassa nāma purohitassa aggamahesiyā visākhāya nāma brāhmaṇiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ aggahesi. Yadā pana khattiyā brāhmaṇe sakkaronti garukaronti mānenti pūjenti, tadā bodhisattā brāhmaṇakule nibbattanti.

    யதா³ பன ப்³ராஹ்மணா க²த்தியே ஸக்கரொந்தி க³ருகரொந்தி மானெந்தி பூஜெந்தி, ததா³ க²த்தியகுலே உப்பஜ்ஜந்தி. ததா³ கிர ப்³ராஹ்மணா க²த்தியேஹி ஸக்கரீயந்தி க³ருகரீயந்தி, தஸ்மா ஸச்சஸந்தோ⁴ ககுஸந்தோ⁴ போ³தி⁴ஸத்தோ விப⁴வஸிரிஸமுத³யேனாகுலே அனாகுலே ப்³ராஹ்மணகுலே த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் உன்னாதெ³ந்தோ கம்பயந்தோ உத³பாதி³. ஹெட்டா² வுத்தப்பகாரானி பாடிஹாரியானி நிப்³ப³த்திங்ஸு. ததோ த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன கே²மவதுய்யானே மாதுகுச்சி²தோ ஸுவண்ணலதாதோ அக்³கி³ஜாலோ விய நிக்க²மி. ஸோ சத்தாரி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. தஸ்ஸ கிர காமகாமவண்ணகாமஸுத்³தி⁴னாமகா தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங். ரோசினீப்³ராஹ்மணீபமுகா²னி திங்ஸ இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி பச்சுபட்டி²தானி அஹேஸுங்.

    Yadā pana brāhmaṇā khattiye sakkaronti garukaronti mānenti pūjenti, tadā khattiyakule uppajjanti. Tadā kira brāhmaṇā khattiyehi sakkarīyanti garukarīyanti, tasmā saccasandho kakusandho bodhisatto vibhavasirisamudayenākule anākule brāhmaṇakule dasasahassilokadhātuṃ unnādento kampayanto udapādi. Heṭṭhā vuttappakārāni pāṭihāriyāni nibbattiṃsu. Tato dasannaṃ māsānaṃ accayena khemavatuyyāne mātukucchito suvaṇṇalatāto aggijālo viya nikkhami. So cattāri vassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Tassa kira kāmakāmavaṇṇakāmasuddhināmakā tayo pāsādā ahesuṃ. Rocinībrāhmaṇīpamukhāni tiṃsa itthisahassāni paccupaṭṭhitāni ahesuṃ.

    ஸோ சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா ரோசினியா ப்³ராஹ்மணியா அனுத்தரே உத்தரே நாம குமாரே உப்பன்னே பயுத்தேன ஆஜஞ்ஞரதே²ன மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜி. தங் சத்தாலீஸஸஹஸ்ஸானி அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. ஸோ தேஹி பரிவுதோ அட்ட² மாஸே பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாய ஸுசிரிந்த⁴னிக³மே வஜிரிந்த⁴ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தீ⁴தாய தி³ன்னங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா க²தி³ரவனே தி³வாவிஹாரங் கத்வா ஸாயன்ஹஸமயே ஸுப⁴த்³தே³ன நாம யவபாலகேன உபனீதா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா ஸிரீஸபோ³தி⁴ங் பாடலியா வுத்தப்பமாணங் தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் உபவாயமானங் உபக³ந்த்வா சதுத்திங்ஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா – ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³’’தி உதா³னங் உதா³னெத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் வீதினாமெத்வா அத்தனா ஸஹ பப்³ப³ஜிதானங் சத்தாலீஸாய பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் ஸச்சப்படிவேத⁴ஸமத்த²தங் தி³ஸ்வா ஏகாஹேனேவ மகிலனக³ரஸமீபே ஸம்பூ⁴தங் இஸிபதனங் நாம மிக³தா³யங் பவிஸித்வா தேஸங் மஜ்ஜ²க³தோ ப⁴க³வா த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி. ததா³ சத்தாலீஸாய கோடிஸஹஸ்ஸானங் பட²மோ த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி.

    So cattāri nimittāni disvā rociniyā brāhmaṇiyā anuttare uttare nāma kumāre uppanne payuttena ājaññarathena mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā pabbaji. Taṃ cattālīsasahassāni anupabbajiṃsu. So tehi parivuto aṭṭha māse padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāya sucirindhanigame vajirindhabrāhmaṇassa dhītāya dinnaṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā khadiravane divāvihāraṃ katvā sāyanhasamaye subhaddena nāma yavapālakena upanītā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā sirīsabodhiṃ pāṭaliyā vuttappamāṇaṃ dibbagandhaṃ upavāyamānaṃ upagantvā catuttiṃsahatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā pallaṅkaṃ ābhujitvā sambodhiṃ patvā – ‘‘anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā’’ti udānaṃ udānetvā sattasattāhaṃ vītināmetvā attanā saha pabbajitānaṃ cattālīsāya bhikkhusahassānaṃ saccappaṭivedhasamatthataṃ disvā ekāheneva makilanagarasamīpe sambhūtaṃ isipatanaṃ nāma migadāyaṃ pavisitvā tesaṃ majjhagato bhagavā dhammacakkaṃ pavattesi. Tadā cattālīsāya koṭisahassānaṃ paṭhamo dhammābhisamayo ahosi.

    புன கண்ணகுஜ்ஜனக³ரத்³வாரே மஹாஸாலருக்க²மூலே யமகபாடிஹாரியங் கத்வா திங்ஸகோடிஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உப்பாதே³ஸி, ஸோ து³தியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. யதா³ பன கே²மவதீனக³ரஸ்ஸாவிதூ³ரே அஞ்ஞதரஸ்மிங் தே³வாயதனே அபி⁴மதனரதே³வோ நரதே³வோ நாம யக்கோ² தி³ஸ்ஸமானமனுஸ்ஸஸரீரோ ஹுத்வா கந்தாரமஜ்ஜே² ஏகஸ்ஸ கமலகுவலயுப்பலஸமலங்கதஸலிலஸீதலஸ்ஸ பரமமது⁴ரஸிஸிரவாரினோ ஸப்³ப³ஜனஸுரபி⁴ரமஸ்ஸ ஸரஸ்ஸ ஸமீபே ட²த்வா கமலகுவலயகல்லஹாராதீ³ஹி ஸத்தே உபலாபெத்வா மனுஸ்ஸே கா²த³தி . தஸ்மிங் மக்³கே³ பச்சி²ன்னே ஜனஸம்பாதரஹிதே மஹாஅடவிங் பவிஸித்வா தத்த² ஸம்பத்தே ஸத்தே கா²த³தி. ஸோ லோகவிஸ்ஸுதோ மஹாகந்தாரமக்³கோ³ அஹோஸி. உப⁴தோகந்தாரத்³வாரே கிர மஹாஜனகாயோ ஸன்னிபதித்வா கந்தாரனித்த²ரணத்தா²ய அட்டா²ஸி. அத² விக³தப⁴வப³ந்தோ⁴ ககுஸந்தோ⁴ ஸத்தா² ஏகதி³வஸங் பச்சூஸஸமயே மஹாகருணாஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய லோகங் வோலோகெந்தோ ஞாணஜாலஸ்ஸ அந்தோக³தங் தங் மஹேஸக்க²ங் நரதே³வயக்க²ங் தஞ்ச ஜனஸமூஹமத்³த³ஸ. தி³ஸ்வா ச பன க³க³னதலேன க³ந்த்வா தஸ்ஸ ஜனகாயஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ப⁴க³வா அனேகவிஹிதங் பாடிஹாரியங் கரொந்தோ தஸ்ஸ நரதே³வயக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே ஓதரித்வா தஸ்ஸ மங்க³லபல்லங்கே நிஸீதி³.

    Puna kaṇṇakujjanagaradvāre mahāsālarukkhamūle yamakapāṭihāriyaṃ katvā tiṃsakoṭisahassānaṃ dhammacakkhuṃ uppādesi, so dutiyo abhisamayo ahosi. Yadā pana khemavatīnagarassāvidūre aññatarasmiṃ devāyatane abhimatanaradevo naradevo nāma yakkho dissamānamanussasarīro hutvā kantāramajjhe ekassa kamalakuvalayuppalasamalaṅkatasalilasītalassa paramamadhurasisiravārino sabbajanasurabhiramassa sarassa samīpe ṭhatvā kamalakuvalayakallahārādīhi satte upalāpetvā manusse khādati . Tasmiṃ magge pacchinne janasampātarahite mahāaṭaviṃ pavisitvā tattha sampatte satte khādati. So lokavissuto mahākantāramaggo ahosi. Ubhatokantāradvāre kira mahājanakāyo sannipatitvā kantāranittharaṇatthāya aṭṭhāsi. Atha vigatabhavabandho kakusandho satthā ekadivasaṃ paccūsasamaye mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya lokaṃ volokento ñāṇajālassa antogataṃ taṃ mahesakkhaṃ naradevayakkhaṃ tañca janasamūhamaddasa. Disvā ca pana gaganatalena gantvā tassa janakāyassa passantasseva bhagavā anekavihitaṃ pāṭihāriyaṃ karonto tassa naradevayakkhassa bhavane otaritvā tassa maṅgalapallaṅke nisīdi.

    அத² கோ² ஸோ மனுஸ்ஸப⁴க்கோ² யக்கோ² ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெந்தங் இந்த³த⁴னுபரிவுதமிவ தி³வஸகரங் முனிதி³வஸகரங் பவனபதே²னாக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா – ‘‘த³ஸப³லோ மமானுகம்பாய இதா⁴க³ச்ச²தீ’’தி பஸன்னஹத³யோ அத்தனோ பரிவாரயக்கே²ஹி ஸத்³தி⁴ங் அனேகமிக³க³ணவந்தங் ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா நானாவண்ணக³ந்தா⁴னி ஜலஜத²லஜானி குஸுமானி பரமமனோரமானி ஸுக³ந்த⁴க³ந்தே⁴ ஸமாஹரித்வா அத்தனோ பல்லங்கே நிஸின்னங் விக³தரந்த⁴ங் ககுஸந்த⁴ங் லோகனாயகங் மாலாக³ந்த⁴விலேபனாதீ³ஹி பூஜயித்வா து²திஸங்கீ³தானி பவத்தெந்தோ ஸிரஸி அஞ்ஜலிங் கத்வா நமஸ்ஸமானோ அட்டா²ஸி. ததோ மனுஸ்ஸா தங் பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா பஸன்னஹத³யா ஸமாக³ம்ம ப⁴க³வந்தங் பரிவாரெத்வா நமஸ்ஸமானா அட்ட²ங்ஸு. அத² அப்படிஸந்தோ⁴ ககுஸந்தோ⁴ ப⁴க³வா அபி⁴பூஜிதனரதே³வயக்க²ங் நரதே³வயக்க²ங் கம்மப²லஸம்ப³ந்த⁴த³ஸ்ஸனேன ஸமுத்தேஜெத்வா நிரயகதா²ய ஸந்தாஸெத்வா சதுஸச்சகத²ங் கதே²ஸி, ததா³ அபரிமிதானங் ஸத்தானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி, அயங் ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Atha kho so manussabhakkho yakkho chabbaṇṇarasmiyo vissajjentaṃ indadhanuparivutamiva divasakaraṃ munidivasakaraṃ pavanapathenāgacchantaṃ disvā – ‘‘dasabalo mamānukampāya idhāgacchatī’’ti pasannahadayo attano parivārayakkhehi saddhiṃ anekamigagaṇavantaṃ himavantaṃ gantvā nānāvaṇṇagandhāni jalajathalajāni kusumāni paramamanoramāni sugandhagandhe samāharitvā attano pallaṅke nisinnaṃ vigatarandhaṃ kakusandhaṃ lokanāyakaṃ mālāgandhavilepanādīhi pūjayitvā thutisaṅgītāni pavattento sirasi añjaliṃ katvā namassamāno aṭṭhāsi. Tato manussā taṃ pāṭihāriyaṃ disvā pasannahadayā samāgamma bhagavantaṃ parivāretvā namassamānā aṭṭhaṃsu. Atha appaṭisandho kakusandho bhagavā abhipūjitanaradevayakkhaṃ naradevayakkhaṃ kammaphalasambandhadassanena samuttejetvā nirayakathāya santāsetvā catusaccakathaṃ kathesi, tadā aparimitānaṃ sattānaṃ dhammābhisamayo ahosi, ayaṃ tatiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –

    1.

    1.

    ‘‘வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    ‘‘Vessabhussa aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    ககுஸந்தோ⁴ நாம நாமேன, அப்பமெய்யோ து³ராஸதோ³.

    Kakusandho nāma nāmena, appameyyo durāsado.

    2.

    2.

    ‘‘உக்³கா⁴டெத்வா ஸப்³ப³ப⁴வங், சரியாய பாரமிங் க³தோ;

    ‘‘Ugghāṭetvā sabbabhavaṃ, cariyāya pāramiṃ gato;

    ஸீஹோவ பஞ்ஜரங் பெ⁴த்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Sīhova pañjaraṃ bhetvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    3.

    3.

    ‘‘த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே, ககுஸந்தே⁴ லோகனாயகே;

    ‘‘Dhammacakkaṃ pavattente, kakusandhe lokanāyake;

    சத்தாலீஸகோடிஸஹஸ்ஸானங், த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Cattālīsakoṭisahassānaṃ, dhammābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    ‘‘அந்தலிக்க²ம்ஹி ஆகாஸே, யமகங் கத்வா விகுப்³ப³னங்;

    ‘‘Antalikkhamhi ākāse, yamakaṃ katvā vikubbanaṃ;

    திங்ஸகோடிஸஹஸ்ஸானங், போ³தே⁴ஸி தே³வமானுஸே.

    Tiṃsakoṭisahassānaṃ, bodhesi devamānuse.

    5.

    5.

    ‘‘நரதே³வஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ, சதுஸச்சப்பகாஸனே;

    ‘‘Naradevassa yakkhassa, catusaccappakāsane;

    த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ தஸ்ஸ, க³ணனாதோ அஸங்கி²யோ’’தி.

    Dhammābhisamayo tassa, gaṇanāto asaṅkhiyo’’ti.

    தத்த² உக்³கா⁴டெத்வாதி ஸமூஹனித்வா. ஸப்³ப³ப⁴வந்தி ஸப்³ப³ங் நவவித⁴ங் ப⁴வங், ப⁴வுப்பத்தினிமித்தங் கம்மந்தி அத்தோ². சரியாய பாரமிங் க³தோதி ஸப்³ப³பாரமீனங் பூரணவஸேன பாரங் க³தோ. ஸீஹோவ பஞ்ஜரங் பெ⁴த்வாதி ஸீஹோ விய பஞ்ஜரங் முனிகுஞ்ஜரோ ப⁴வபஞ்ஜரங் வினாஸெத்வாதி அத்தோ². ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ வித்³த⁴ஸ்தப⁴வப³ந்த⁴னஸ்ஸ ஏகோவ ஸாவகஸன்னிபாதோ அஹோஸி. கண்ணகுஜ்ஜனக³ரே இஸிபதனே மிக³தா³யே அத்தனா ஸஹ பப்³ப³ஜிதேஹி சத்தாலீஸாய அரஹந்தஸஹஸ்ஸேஹி பரிவுதோ மாக⁴புண்ணமாயங் ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி. தேன வுத்தங் –

    Tattha ugghāṭetvāti samūhanitvā. Sabbabhavanti sabbaṃ navavidhaṃ bhavaṃ, bhavuppattinimittaṃ kammanti attho. Cariyāya pāramiṃ gatoti sabbapāramīnaṃ pūraṇavasena pāraṃ gato. Sīhova pañjaraṃ bhetvāti sīho viya pañjaraṃ munikuñjaro bhavapañjaraṃ vināsetvāti attho. Kakusandhassa viddhastabhavabandhanassa ekova sāvakasannipāto ahosi. Kaṇṇakujjanagare isipatane migadāye attanā saha pabbajitehi cattālīsāya arahantasahassehi parivuto māghapuṇṇamāyaṃ bhagavā pātimokkhaṃ uddisi. Tena vuttaṃ –

    6.

    6.

    ‘‘ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஏகோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Kakusandhassa bhagavato, eko āsi samāgamo;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    7.

    7.

    ‘‘சத்தாலீஸஸஹஸ்ஸானங், ததா³ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Cattālīsasahassānaṃ, tadā āsi samāgamo;

    த³ந்தபூ⁴மிமனுப்பத்தானங், ஆஸவாரிக³ணக்க²யா’’தி.

    Dantabhūmimanuppattānaṃ, āsavārigaṇakkhayā’’ti.

    ததா³ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ கே²மோ நாம ராஜா ஹுத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தசீவரங் மஹாதா³னங் த³த்வா அஞ்ஜனாதீ³னி ஸப்³ப³பே⁴ஸஜ்ஜானி ச அதா³ஸி. அஞ்ஞஞ்ச ஸமணபரிக்கா²ரங் த³த்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பஸன்னஹத³யோ ஹுத்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜி. ஸோ பன ஸத்தா² – ‘‘அனாக³தே இமஸ்மிங்யேவ கப்பே பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –

    Tadā amhākaṃ bodhisatto khemo nāma rājā hutvā buddhappamukhassa saṅghassa pattacīvaraṃ mahādānaṃ datvā añjanādīni sabbabhesajjāni ca adāsi. Aññañca samaṇaparikkhāraṃ datvā tassa dhammadesanaṃ sutvā pasannahadayo hutvā bhagavato santike pabbaji. So pana satthā – ‘‘anāgate imasmiṃyeva kappe buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –

    8.

    8.

    ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, கே²மோ நாமாஸி க²த்தியோ;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, khemo nāmāsi khattiyo;

    ததா²க³தே ஜினபுத்தே, தா³னங் த³த்வா அனப்பகங்.

    Tathāgate jinaputte, dānaṃ datvā anappakaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘பத்தஞ்ச சீவரங் த³த்வா, அஞ்ஜனங் மது⁴லட்டி²கங்;

    ‘‘Pattañca cīvaraṃ datvā, añjanaṃ madhulaṭṭhikaṃ;

    இமேதங் பத்தி²தங் ஸப்³ப³ங், படியாதே³மி வரங் வரங்.

    Imetaṃ patthitaṃ sabbaṃ, paṭiyādemi varaṃ varaṃ.

    10.

    10.

    ‘‘ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ககுஸந்தோ⁴ வினாயகோ;

    ‘‘Sopi maṃ buddho byākāsi, kakusandho vināyako;

    இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Imamhi bhaddake kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    11.

    11.

    ‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    ‘‘Ahu kapilavhayā rammā…pe… hessāma sammukhā imaṃ.

    13.

    13.

    ‘‘நக³ரங் கே²மவதீ நாம, கே²மோ நாமாஸஹங் ததா³;

    ‘‘Nagaraṃ khemavatī nāma, khemo nāmāsahaṃ tadā;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் க³வேஸந்தோ, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே’’தி.

    Sabbaññutaṃ gavesanto, pabbajiṃ tassa santike’’ti.

    தத்த² அஞ்ஜனங் பாகடமேவ. மது⁴லட்டி²கந்தி யட்டி²மது⁴கங். இமேதந்தி இமங் ஏதங். பத்தி²தந்தி இச்சி²தங். படியாதே³மீதி த³ஜ்ஜாமி, அதா³ஸிந்தி அத்தோ². வரங் வரந்தி ஸெட்ட²ங் ஸெட்ட²ந்தி அத்தோ². ‘‘யதே³தங் பத்தி²த’’ந்திபி பாடோ², தஸ்ஸ யங் இச்ச²தி, ஏதங் ஸப்³ப³ங் அதா³ஸிந்தி அத்தோ². அயங் ஸுந்த³ரதரோ.

    Tattha añjanaṃ pākaṭameva. Madhulaṭṭhikanti yaṭṭhimadhukaṃ. Imetanti imaṃ etaṃ. Patthitanti icchitaṃ. Paṭiyādemīti dajjāmi, adāsinti attho. Varaṃ varanti seṭṭhaṃ seṭṭhanti attho. ‘‘Yadetaṃ patthita’’ntipi pāṭho, tassa yaṃ icchati, etaṃ sabbaṃ adāsinti attho. Ayaṃ sundarataro.

    தஸ்ஸ பன அத³ந்த⁴ஸ்ஸ ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ கே²மங் நாம நக³ரங் அஹோஸி. அக்³கி³த³த்தோ நாம ப்³ராஹ்மணோ பிதா, விஸாகா² நாம ப்³ராஹ்மணீ மாதா, விது⁴ரோ ச ஸஞ்ஜீவோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, பு³த்³தி⁴ஜோ நாமுபட்டா²கோ, ஸாமா ச சம்பா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, மஹாஸிரீஸருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் சத்தாலீஸஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, ஸமந்தா த³ஸயோஜனானி ஸரீரப்பபா⁴ நிச்ச²ரதி , சத்தாலீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு, ப⁴ரியா பனஸ்ஸ ரோசினீ நாம ப்³ராஹ்மணீ, உத்தரோ நாம புத்தோ, ஆஜஞ்ஞரதே²ன நிக்க²மி. தேன வுத்தங் –

    Tassa pana adandhassa kakusandhassa bhagavato khemaṃ nāma nagaraṃ ahosi. Aggidatto nāma brāhmaṇo pitā, visākhā nāma brāhmaṇī mātā, vidhuro ca sañjīvo ca dve aggasāvakā, buddhijo nāmupaṭṭhāko, sāmā ca campā ca dve aggasāvikā, mahāsirīsarukkho bodhi, sarīraṃ cattālīsahatthubbedhaṃ ahosi, samantā dasayojanāni sarīrappabhā niccharati , cattālīsavassasahassāni āyu, bhariyā panassa rocinī nāma brāhmaṇī, uttaro nāma putto, ājaññarathena nikkhami. Tena vuttaṃ –

    14.

    14.

    ‘‘ப்³ராஹ்மணோ அக்³கி³த³த்தோ ச, ஆஸி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸோ பிதா;

    ‘‘Brāhmaṇo aggidatto ca, āsi buddhassa so pitā;

    விஸாகா² நாம ஜனிகா, ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Visākhā nāma janikā, kakusandhassa satthuno.

    15.

    15.

    ‘‘வஸதே தத்த² கே²மே புரே, ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மஹாகுலங்;

    ‘‘Vasate tattha kheme pure, sambuddhassa mahākulaṃ;

    நரானங் பவரங் ஸெட்ட²ங், ஜாதிமந்தங் மஹாயஸங்.

    Narānaṃ pavaraṃ seṭṭhaṃ, jātimantaṃ mahāyasaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘விது⁴ரோ ச ஸஞ்ஜீவோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    ‘‘Vidhuro ca sañjīvo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    பு³த்³தி⁴ஜோ நாமுபட்டா²கோ, ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Buddhijo nāmupaṭṭhāko, kakusandhassa satthuno.

    21.

    21.

    ‘‘ஸாமா ச சம்பானாமா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    ‘‘Sāmā ca campānāmā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஸிரீஸோதி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, sirīsoti pavuccati.

    23.

    23.

    ‘‘சத்தாலீஸரதனானி, அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    ‘‘Cattālīsaratanāni, accuggato mahāmuni;

    கனகப்பபா⁴ நிச்ச²ரதி, ஸமந்தா த³ஸயோஜனங்.

    Kanakappabhā niccharati, samantā dasayojanaṃ.

    24.

    24.

    ‘‘சத்தாலீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Cattālīsavassasahassāni, āyu tassa mahesino;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    25.

    25.

    ‘‘த⁴ம்மாபணங் பஸாரெத்வா, நரனாரீனங் ஸதே³வகே;

    ‘‘Dhammāpaṇaṃ pasāretvā, naranārīnaṃ sadevake;

    நதி³த்வா ஸீஹனாத³ங்வ, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Naditvā sīhanādaṃva, nibbuto so sasāvako.

    26.

    26.

    ‘‘அட்ட²ங்க³வசனஸம்பன்னோ, அச்சி²த்³தா³னி நிரந்தரங்;

    ‘‘Aṭṭhaṅgavacanasampanno, acchiddāni nirantaraṃ;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா’’தி.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā’’ti.

    தத்த² வஸதே தத்த² கே²மே புரேதி அயங் கா³தா² ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ஜாதனக³ரஸந்த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³. மஹாகுலந்தி உதி³தோதி³தங் ப⁴க³வதோ பிதுகுலங். நரானங் பவரங் ஸெட்ட²ந்தி ஜாதிவஸேன ஸப்³ப³மனுஸ்ஸானங் பவரங் ஸெட்ட²ந்தி அத்தோ². ஜாதிமந்தந்தி அபி⁴ஜாதிவந்தங், உத்தமாபி⁴ஜாதங். மஹாயஸந்தி மஹாபரிவாரங், கிங் தங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மஹாகுலங்? தத்த² மஹாகுலங் கே²மே புரே வஸதேதிபதே³ன ஸம்ப³ந்தோ⁴ த³ட்ட²ப்³போ³.

    Tattha vasate tattha kheme pureti ayaṃ gāthā kakusandhassa jātanagarasandassanatthaṃ vuttāti veditabbā. Mahākulanti uditoditaṃ bhagavato pitukulaṃ. Narānaṃ pavaraṃ seṭṭhanti jātivasena sabbamanussānaṃ pavaraṃ seṭṭhanti attho. Jātimantanti abhijātivantaṃ, uttamābhijātaṃ. Mahāyasanti mahāparivāraṃ, kiṃ taṃ buddhassa mahākulaṃ? Tattha mahākulaṃ kheme pure vasatetipadena sambandho daṭṭhabbo.

    ஸமந்தா த³ஸயோஜனந்தி ஸமந்ததோ த³ஸ யோஜனானி ப²ரித்வா நிச்சகாலங் ஸரீரதோ நிக்க²மித்வா ஸுவண்ணவண்ணா பபா⁴ நிச்ச²ரதீதி அத்தோ². த⁴ம்மாபணந்தி த⁴ம்மஸங்கா²தங் ஆபணங். பஸாரெத்வாதி ப⁴ண்ட³விக்கிணனத்த²ங் நானாப⁴ண்ட³ஸமித்³த⁴மாபணங் விய த⁴ம்மாபணங் பஸாரெத்வாதி அத்தோ². நரனாரீனந்தி வேனெய்யனரனாரீனங் ஜா²னஸமாபத்திமக்³க³ப²லரதனவிஸேஸாதி⁴க³மத்தா²ய. ஸீஹனாத³ங் வாதி ஸீஹனாத³ங் விய, அப⁴யனாத³ங் நதி³த்வா. அட்ட²ங்க³வசனஸம்பன்னோதி அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தஸரோ ஸத்தா². அச்சி²த்³தா³னீதி சி²த்³தா³தி³பா⁴வரஹிதானி ஸீலானி அச்சி²த்³தா³னி அஸப³லானி அகம்மாஸானி. அத² வா அச்சி²த்³தா³னி அவிவரானி ஸாவகயுக³ளாதீ³னி. நிரந்தரந்தி ஸததங் ஸப்³ப³காலங். ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதந்தி ஸத்தா² ச ஸாவகயுக³ளாதீ³னி ச தங் ஸப்³ப³ங் முனிபா⁴வமுபக³ந்த்வா அத³ஸ்ஸனபா⁴வமுபக³தந்தி அத்தோ².

    Samantā dasayojananti samantato dasa yojanāni pharitvā niccakālaṃ sarīrato nikkhamitvā suvaṇṇavaṇṇā pabhā niccharatīti attho. Dhammāpaṇanti dhammasaṅkhātaṃ āpaṇaṃ. Pasāretvāti bhaṇḍavikkiṇanatthaṃ nānābhaṇḍasamiddhamāpaṇaṃ viya dhammāpaṇaṃ pasāretvāti attho. Naranārīnanti veneyyanaranārīnaṃ jhānasamāpattimaggaphalaratanavisesādhigamatthāya. Sīhanādaṃ vāti sīhanādaṃ viya, abhayanādaṃ naditvā. Aṭṭhaṅgavacanasampannoti aṭṭhaṅgasamannāgatasaro satthā. Acchiddānīti chiddādibhāvarahitāni sīlāni acchiddāni asabalāni akammāsāni. Atha vā acchiddāni avivarāni sāvakayugaḷādīni. Nirantaranti satataṃ sabbakālaṃ. Sabbaṃ tamantarahitanti satthā ca sāvakayugaḷādīni ca taṃ sabbaṃ munibhāvamupagantvā adassanabhāvamupagatanti attho.

    ‘‘அபேதப³ந்தோ⁴ ககுஸந்த⁴பு³த்³தோ⁴, அத³ந்த⁴பஞ்ஞோ க³தஸப்³ப³ரந்தோ⁴;

    ‘‘Apetabandho kakusandhabuddho, adandhapañño gatasabbarandho;

    திலோகஸந்தோ⁴ கிர ஸச்சஸந்தோ⁴, கே²மே பனே வாஸமகப்பயித்த²’’.

    Tilokasandho kira saccasandho, kheme pane vāsamakappayittha’’.

    ஸேஸகா³தா²ஸு ஸப்³ப³த்த² பாகடமேவாதி.

    Sesagāthāsu sabbattha pākaṭamevāti.

    ககுஸந்த⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kakusandhabuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.

    நிட்டி²தோ பா³வீஸதிமோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.

    Niṭṭhito bāvīsatimo buddhavaṃso.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 24. ககுஸந்த⁴பு³த்³த⁴வங்ஸோ • 24. Kakusandhabuddhavaṃso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact