Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    24. ககுஸந்த⁴பு³த்³த⁴வங்ஸோ

    24. Kakusandhabuddhavaṃso

    1.

    1.

    வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    Vessabhussa aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    ககுஸந்தோ⁴ நாம நாமேன, அப்பமெய்யோ து³ராஸதோ³.

    Kakusandho nāma nāmena, appameyyo durāsado.

    2.

    2.

    உக்³கா⁴டெத்வா ஸப்³ப³ப⁴வங், சரியாய பாரமிங் க³தோ;

    Ugghāṭetvā sabbabhavaṃ, cariyāya pāramiṃ gato;

    ஸீஹோவ பஞ்ஜரங் பெ⁴த்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Sīhova pañjaraṃ bhetvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    3.

    3.

    த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே, ககுஸந்தே⁴ லோகனாயகே;

    Dhammacakkaṃ pavattente, kakusandhe lokanāyake;

    சத்தாரீஸகோடிஸஹஸ்ஸானங், த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Cattārīsakoṭisahassānaṃ, dhammābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    அந்தலிக்க²ம்ஹி ஆகாஸே, யமகங் கத்வா விகுப்³ப³னங்;

    Antalikkhamhi ākāse, yamakaṃ katvā vikubbanaṃ;

    திங்ஸகோடிஸஹஸ்ஸானங், போ³தே⁴ஸி தே³வமானுஸே.

    Tiṃsakoṭisahassānaṃ, bodhesi devamānuse.

    5.

    5.

    நரதே³வஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ, சதுஸச்சப்பகாஸனே;

    Naradevassa yakkhassa, catusaccappakāsane;

    த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ தஸ்ஸ, க³ணனாதோ அஸங்கி²யோ.

    Dhammābhisamayo tassa, gaṇanāto asaṅkhiyo.

    6.

    6.

    ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஏகோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Kakusandhassa bhagavato, eko āsi samāgamo;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    7.

    7.

    சத்தாலீஸஸஹஸ்ஸானங், ததா³ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Cattālīsasahassānaṃ, tadā āsi samāgamo;

    த³ந்தபூ⁴மிமனுப்பத்தானங், ஆஸவாரிக³ணக்க²யா.

    Dantabhūmimanuppattānaṃ, āsavārigaṇakkhayā.

    8.

    8.

    அஹங் தேன ஸமயேன, கே²மோ நாமாஸி க²த்தியோ;

    Ahaṃ tena samayena, khemo nāmāsi khattiyo;

    ததா²க³தே ஜினபுத்தே, தா³னங் த³த்வா அனப்பகங்.

    Tathāgate jinaputte, dānaṃ datvā anappakaṃ.

    9.

    9.

    பத்தஞ்ச சீவரங் த³த்வா, அஞ்ஜனங் மது⁴லட்டி²கங்;

    Pattañca cīvaraṃ datvā, añjanaṃ madhulaṭṭhikaṃ;

    இமேதங் பத்தி²தங் ஸப்³ப³ங், படியாதே³மி வரங் வரங்.

    Imetaṃ patthitaṃ sabbaṃ, paṭiyādemi varaṃ varaṃ.

    10.

    10.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ககுஸந்தோ⁴ வினாயகோ;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, kakusandho vināyako;

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    11.

    11.

    ‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Ahu kapilavhayā rammā…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    12.

    12.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    13.

    13.

    நக³ரங் கே²மாவதீ நாம, கே²மோ நாமாஸஹங் ததா³;

    Nagaraṃ khemāvatī nāma, khemo nāmāsahaṃ tadā;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் க³வேஸந்தோ, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Sabbaññutaṃ gavesanto, pabbajiṃ tassa santike.

    14.

    14.

    ப்³ராஹ்மணோ அக்³கி³த³த்தோ ச, ஆஸி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸோ பிதா;

    Brāhmaṇo aggidatto ca, āsi buddhassa so pitā;

    விஸாகா² நாம ஜனிகா, ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Visākhā nāma janikā, kakusandhassa satthuno.

    15.

    15.

    வஸதே தத்த² கே²மே புரே, ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மஹாகுலங்;

    Vasate tattha kheme pure, sambuddhassa mahākulaṃ;

    நரானங் பவரங் ஸெட்ட²ங், ஜாதிமந்தங் மஹாயஸங்.

    Narānaṃ pavaraṃ seṭṭhaṃ, jātimantaṃ mahāyasaṃ.

    16.

    16.

    சதுவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Catuvassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi;

    காம -காமவண்ண-காமஸுத்³தி⁴னாமா 1, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Kāma -kāmavaṇṇa-kāmasuddhināmā 2, tayo pāsādamuttamā.

    17.

    17.

    ஸமதிங்ஸஸஹஸ்ஸானி , நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Samatiṃsasahassāni , nāriyo samalaṅkatā;

    ரோசினீ நாம ஸா நாரீ, உத்தரோ நாம அத்ரஜோ.

    Rocinī nāma sā nārī, uttaro nāma atrajo.

    18.

    18.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ரத²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, rathayānena nikkhami;

    அனூனஅட்ட²மாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnaaṭṭhamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    19.

    19.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, ககுஸந்தோ⁴ வினாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, kakusandho vināyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, மிக³தா³யே நருத்தமோ.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, migadāye naruttamo.

    20.

    20.

    விது⁴ரோ ச ஸஞ்ஜீவோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Vidhuro ca sañjīvo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    பு³த்³தி⁴ஜோ நாமுபட்டா²கோ, ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Buddhijo nāmupaṭṭhāko, kakusandhassa satthuno.

    21.

    21.

    ஸாமா ச சம்பானாமா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Sāmā ca campānāmā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஸிரீஸோதி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, sirīsoti pavuccati.

    22.

    22.

    அச்சுதோ ச ஸுமனோ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Accuto ca sumano ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    நந்தா³ சேவ ஸுனந்தா³ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Nandā ceva sunandā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    23.

    23.

    சத்தாலீஸரதனானி , அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    Cattālīsaratanāni , accuggato mahāmuni;

    கனகப்பபா⁴ நிச்ச²ரதி, ஸமந்தா த³ஸயோஜனங்.

    Kanakappabhā niccharati, samantā dasayojanaṃ.

    24.

    24.

    சத்தாலீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Cattālīsavassasahassāni, āyu tassa mahesino;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    25.

    25.

    த⁴ம்மாபணங் பஸாரெத்வா, நரனாரீனங் ஸதே³வகே;

    Dhammāpaṇaṃ pasāretvā, naranārīnaṃ sadevake;

    நதி³த்வா ஸீஹனாத³ங்வ, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Naditvā sīhanādaṃva, nibbuto so sasāvako.

    26.

    26.

    அட்ட²ங்க³வசனஸம்பன்னோ, அச்சி²த்³தா³னி நிரந்தரங்;

    Aṭṭhaṅgavacanasampanno, acchiddāni nirantaraṃ;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    27.

    27.

    ககுஸந்தோ⁴ ஜினவரோ, கே²மாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Kakusandho jinavaro, khemārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வஸ்ஸ தூ²பவரோ, கா³வுதங் நப⁴முக்³க³தோதி.

    Tatthevassa thūpavaro, gāvutaṃ nabhamuggatoti.

    ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ த்³வாவீஸதிமோ.

    Kakusandhassa bhagavato vaṃso dvāvīsatimo.







    Footnotes:
    1. ஸுசி ஸுருசி ரதிவத்³த⁴னநாமகா (ஸீ॰)
    2. suci suruci rativaddhananāmakā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 24. ககுஸந்த⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 24. Kakusandhabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact