Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[329] 9. காளபா³ஹுஜாதகவண்ணனா
[329] 9. Kāḷabāhujātakavaṇṇanā
யங் அன்னபானஸ்ஸாதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ஹதலாப⁴ஸக்காரங் தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே³வத³த்தேன ஹி ததா²க³தே அட்டா²னகோபங் ப³ந்தி⁴த்வா த⁴னுக்³க³ஹேஸு பயோஜிதேஸு நாளாகி³ரிவிஸ்ஸஜ்ஜனேன தஸ்ஸ தோ³ஸோ பாகடோ ஜாதோ. அத²ஸ்ஸ பட்ட²பிதானி து⁴வப⁴த்தாதீ³னி மனுஸ்ஸ்ஸா ந கரிங்ஸு, ராஜாபி நங் ந ஓலோகேஸி. ஸோ ஹதலாப⁴ஸக்காரோ குலேஸு விஞ்ஞாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜந்தோ விசரி. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ ‘லாப⁴ஸக்காரங் உப்பாதெ³ஸ்ஸாமீ’தி உப்பன்னம்பி தி²ரங் காதுங் நாஸக்கீ²’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ ஹதலாப⁴ஸக்காரோ அஹோஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yaṃ annapānassāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto hatalābhasakkāraṃ devadattaṃ ārabbha kathesi. Devadattena hi tathāgate aṭṭhānakopaṃ bandhitvā dhanuggahesu payojitesu nāḷāgirivissajjanena tassa doso pākaṭo jāto. Athassa paṭṭhapitāni dhuvabhattādīni manusssā na kariṃsu, rājāpi naṃ na olokesi. So hatalābhasakkāro kulesu viññāpetvā bhuñjanto vicari. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto ‘lābhasakkāraṃ uppādessāmī’ti uppannampi thiraṃ kātuṃ nāsakkhī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa hatalābhasakkāro ahosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் த⁴னஞ்ஜயே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ராதோ⁴ நாம ஸுகோ அஹோஸி மஹாஸரீரோ பரிபுண்ணக³த்தோ, கனிட்டோ² பனஸ்ஸ பொட்ட²பாதோ³ நாம. ஏகோ லுத்³த³கோ தே த்³வேபி ஜனே ப³ந்தி⁴த்வா நெத்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அதா³ஸி. ராஜா உபோ⁴பி தே ஸுவண்ணபஞ்ஜரே பக்கி²பித்வா ஸுவண்ணதட்டகேன மது⁴லாஜே கா²தா³பெந்தோ ஸக்க²ரோத³கங் பாயெந்தோ படிஜக்³கி³. ஸக்காரோ ச மஹா அஹோஸி, லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தா அஹேஸுங். அதே²கோ வனசரகோ காளபா³ஹுங் நாமேகங் மஹாகாளமக்கடங் ஆனெத்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அதா³ஸி. தஸ்ஸ பச்சா² ஆக³தத்தா மஹந்ததரோ லாப⁴ஸக்காரோ அஹோஸி, ஸுகானங் பரிஹாயி. போ³தி⁴ஸத்தோ தாதி³லக்க²ணயோக³தோ ந கிஞ்சி ஆஹ, கனிட்டோ² பனஸ்ஸ்ஸ தாதி³லக்க²ணாபா⁴வா தங் மக்கடஸ்ஸ ஸக்காரங் அஸஹந்தோ ‘‘பா⁴திக, புப்³பே³ இமஸ்மிங் ராஜகுலே ஸாது⁴ரஸகா²த³னீயாதீ³னி அம்ஹாகமேவ தெ³ந்தி, இதா³னி பன மயங் ந லபா⁴ம, காளபா³ஹுமக்கடஸ்ஸேவ தெ³ந்தி. மயங் த⁴னஞ்ஜயரஞ்ஞோ ஸந்திகா லாப⁴ஸக்காரங் அலப⁴ந்தா இமஸ்மிங் டா²னே கிங் கரிஸ்ஸாம, ஏஹி அரஞ்ஞமேவ க³ந்த்வா வஸிஸ்ஸாமா’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ dhanañjaye rajjaṃ kārente bodhisatto rādho nāma suko ahosi mahāsarīro paripuṇṇagatto, kaniṭṭho panassa poṭṭhapādo nāma. Eko luddako te dvepi jane bandhitvā netvā bārāṇasirañño adāsi. Rājā ubhopi te suvaṇṇapañjare pakkhipitvā suvaṇṇataṭṭakena madhulāje khādāpento sakkharodakaṃ pāyento paṭijaggi. Sakkāro ca mahā ahosi, lābhaggayasaggappattā ahesuṃ. Atheko vanacarako kāḷabāhuṃ nāmekaṃ mahākāḷamakkaṭaṃ ānetvā bārāṇasirañño adāsi. Tassa pacchā āgatattā mahantataro lābhasakkāro ahosi, sukānaṃ parihāyi. Bodhisatto tādilakkhaṇayogato na kiñci āha, kaniṭṭho panasssa tādilakkhaṇābhāvā taṃ makkaṭassa sakkāraṃ asahanto ‘‘bhātika, pubbe imasmiṃ rājakule sādhurasakhādanīyādīni amhākameva denti, idāni pana mayaṃ na labhāma, kāḷabāhumakkaṭasseva denti. Mayaṃ dhanañjayarañño santikā lābhasakkāraṃ alabhantā imasmiṃ ṭhāne kiṃ karissāma, ehi araññameva gantvā vasissāmā’’ti tena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
113.
113.
‘‘யங் அன்னபானஸ்ஸ புரே லபா⁴ம, தங் தா³னி ஸாக²மிக³மேவ க³ச்ச²தி;
‘‘Yaṃ annapānassa pure labhāma, taṃ dāni sākhamigameva gacchati;
க³ச்சா²ம தா³னி வனமேவ ராத⁴, அஸக்கதா சஸ்ம த⁴னஞ்ஜயாயா’’தி.
Gacchāma dāni vanameva rādha, asakkatā casma dhanañjayāyā’’ti.
தத்த² யங் அன்னபானஸ்ஸாதி யங் அன்னபானங் அஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸந்திகா. உபயோக³த்தே² வா ஸாமிவசனங். த⁴னஞ்ஜயாயாதி கரணத்தே² ஸம்பதா³னவசனங், த⁴னஞ்ஜயேன. அஸக்கதா சஸ்மாதி அன்னபானங் ந லபா⁴ம, இமினா ச ந ஸக்கதம்ஹாதி அத்தோ².
Tattha yaṃ annapānassāti yaṃ annapānaṃ assa rañño santikā. Upayogatthe vā sāmivacanaṃ. Dhanañjayāyāti karaṇatthe sampadānavacanaṃ, dhanañjayena. Asakkatā casmāti annapānaṃ na labhāma, iminā ca na sakkatamhāti attho.
தங் ஸுத்வா ராதோ⁴ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rādho dutiyaṃ gāthamāha –
114.
114.
‘‘லாபோ⁴ அலாபோ⁴ யஸோ அயஸோ ச, நிந்தா³ பஸங்ஸா ச ஸுக²ஞ்ச து³க்க²ங்;
‘‘Lābho alābho yaso ayaso ca, nindā pasaṃsā ca sukhañca dukkhaṃ;
ஏதே அனிச்சா மனுஜேஸு த⁴ம்மா, மா ஸோசி கிங் ஸோசஸி பொட்ட²பாதா³’’தி.
Ete aniccā manujesu dhammā, mā soci kiṃ socasi poṭṭhapādā’’ti.
தத்த² யஸோதி இஸ்ஸரியபரிவாரோ. அயஸோதி தஸ்ஸாபா⁴வோ. ஏதேதி ஏதே அட்ட² லோகத⁴ம்மா மனுஜேஸு அனிச்சா, லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தா ஹுத்வாபி அபரேன ஸமயேன அப்பலாபா⁴ அப்பஸக்காரா ஹொந்தி, நிச்சலாபி⁴னோ நாம ந ஹொந்தி. யஸாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Tattha yasoti issariyaparivāro. Ayasoti tassābhāvo. Eteti ete aṭṭha lokadhammā manujesu aniccā, lābhaggayasaggappattā hutvāpi aparena samayena appalābhā appasakkārā honti, niccalābhino nāma na honti. Yasādīsupi eseva nayo.
தங் ஸுத்வா பொட்ட²பாதோ³ மக்கடே உஸூயங் அபனேதுங் அஸக்கொந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā poṭṭhapādo makkaṭe usūyaṃ apanetuṃ asakkonto tatiyaṃ gāthamāha –
115.
115.
‘‘அத்³தா⁴ துவங் பண்டி³தகோஸி ராத⁴, ஜானாஸி அத்தா²னி அனாக³தானி;
‘‘Addhā tuvaṃ paṇḍitakosi rādha, jānāsi atthāni anāgatāni;
கத²ங் நு ஸாகா²மிக³ங் த³க்கி²ஸாம, நித்³தா⁴விதங் ராஜகுலதோவ ஜம்ம’’ந்தி.
Kathaṃ nu sākhāmigaṃ dakkhisāma, niddhāvitaṃ rājakulatova jamma’’nti.
தத்த² கத²ங் நூதி கேன நு கோ² உபாயேன. த³க்கி²ஸாமாதி த³க்கி²ஸ்ஸாம. நித்³தா⁴விதந்தி நிவுட்டா²பிதங் நிக்கட்³டா⁴பிதங். ஜம்மந்தி லாமகங்.
Tattha kathaṃ nūti kena nu kho upāyena. Dakkhisāmāti dakkhissāma. Niddhāvitanti nivuṭṭhāpitaṃ nikkaḍḍhāpitaṃ. Jammanti lāmakaṃ.
தங் ஸுத்வா ராதோ⁴ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rādho catutthaṃ gāthamāha –
116.
116.
‘‘சாலேதி கண்ணங் ப⁴குடிங் கரோதி, முஹுங் முஹுங் பா⁴யயதே குமாரே;
‘‘Cāleti kaṇṇaṃ bhakuṭiṃ karoti, muhuṃ muhuṃ bhāyayate kumāre;
ஸயமேவ தங் காஹதி காளபா³ஹு, யேனாரகா ட²ஸ்ஸதி அன்னபானா’’தி.
Sayameva taṃ kāhati kāḷabāhu, yenārakā ṭhassati annapānā’’ti.
தத்த² பா⁴யயதே குமாரேதி ராஜகுமாரே உத்ராஸேதி. யேனாரகா ட²ஸ்ஸதி அன்னபானாதி யேன காரணேன இமம்ஹா அன்னபானா தூ³ரே ட²ஸ்ஸதி, ஸயமேவ தங் காரணங் கரிஸ்ஸதி, மா த்வங் ஏதஸ்ஸ சிந்தயீதி அத்தோ².
Tattha bhāyayate kumāreti rājakumāre utrāseti. Yenārakā ṭhassati annapānāti yena kāraṇena imamhā annapānā dūre ṭhassati, sayameva taṃ kāraṇaṃ karissati, mā tvaṃ etassa cintayīti attho.
காளபா³ஹுபி கதிபாஹேனேவ ராஜகுமாரானங் புரதோ ட²த்வா கண்ணசலனாதீ³னி கரொந்தோ குமாரே பா⁴யாபேஸி. தே பீ⁴ததஸிதா விஸ்ஸரமகங்ஸு. ராஜா ‘‘கிங் ஏத’’ந்தி புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா ‘‘நிக்கட்³ட⁴த² ந’’ந்தி மக்கடங் நிக்கட்³டா⁴பேஸி. ஸுகானங் லாப⁴ஸக்காரோ புன பாகதிகோ அஹோஸி.
Kāḷabāhupi katipāheneva rājakumārānaṃ purato ṭhatvā kaṇṇacalanādīni karonto kumāre bhāyāpesi. Te bhītatasitā vissaramakaṃsu. Rājā ‘‘kiṃ eta’’nti pucchitvā tamatthaṃ sutvā ‘‘nikkaḍḍhatha na’’nti makkaṭaṃ nikkaḍḍhāpesi. Sukānaṃ lābhasakkāro puna pākatiko ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ காளபா³ஹு தே³வத³த்தோ அஹோஸி, பொட்ட²பாதோ³ ஆனந்தோ³, ராதோ⁴ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kāḷabāhu devadatto ahosi, poṭṭhapādo ānando, rādho pana ahameva ahosi’’nti.
காளபா³ஹுஜாதகவண்ணனா நவமா.
Kāḷabāhujātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 329. காளபா³ஹுஜாதகங் • 329. Kāḷabāhujātakaṃ