Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[83] 3. காளகண்ணிஜாதகவண்ணனா
[83] 3. Kāḷakaṇṇijātakavaṇṇanā
மித்தோ ஹவே ஸத்தபதே³ன ஹோதீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ மித்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர அனாத²பிண்டி³கேன ஸத்³தி⁴ங் ஸஹபங்ஸுகீளிகோ ஏகாசரியஸ்ஸேவ ஸந்திகே உக்³க³ஹிதஸிப்போ நாமேன காளகண்ணீ நாம. ஸோ க³ச்ச²ந்தே காலே து³க்³க³தோ ஹுத்வா ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தோ ஸெட்டி²ஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸோ தங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா பரிப்³ப³யங் த³த்வா அத்தனோ குடும்ப³ங் படிச்சா²பேஸி. ஸோ ஸெட்டி²னோ உபகாரகோ ஹுத்வா ஸப்³ப³கிச்சானி கரோதி. தங் ஸெட்டி²ஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³தகாலே ‘‘திட்ட², காளகண்ணி, நிஸீத³, காளகண்ணி, பு⁴ஞ்ஜ காளகண்ணீ’’தி வத³ந்தி. அதே²கதி³வஸங் ஸெட்டி²னோ மித்தாமச்சா ஸெட்டி²ங் உபஸங்கமித்வா ஏவமாஹங்ஸு ‘‘மஹாஸெட்டி², மா ஏதங் தவ ஸந்திகே கரி, ‘திட்ட², காளகண்ணி, நிஸீத³ காளகண்ணி, பு⁴ஞ்ஜ காளகண்ணீ’தி ஹி இமினா ஸத்³தே³ன யக்கோ²பி பலாயெய்ய, ந சேஸ தயா ஸமானோ, து³க்³க³தோ து³ரூபேதோ, கிங் தே இமினா’’தி. அனாத²பிண்டி³கோ ‘‘நாமங் நாம வோஹாரமத்தங், ந தங் பண்டி³தா பமாணங் கரொந்தி, ஸுதமங்க³லிகேன நாம ப⁴விதுங் ந வட்டதி, ந ஸக்கா மயா நாமமத்தங் நிஸ்ஸாய ஸஹபங்ஸுகீளிகங் ஸஹாயங் பரிச்சஜிது’’ந்தி தேஸங் வசனங் அனாதா³ய ஏகதி³வஸங் அத்தனோ போ⁴க³கா³மங் க³ச்ச²ந்தோ தங் கே³ஹரக்க²கங் கத்வா அக³மாஸி.
Mittohave sattapadena hotīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ anāthapiṇḍikassa mittaṃ ārabbha kathesi. So kira anāthapiṇḍikena saddhiṃ sahapaṃsukīḷiko ekācariyasseva santike uggahitasippo nāmena kāḷakaṇṇī nāma. So gacchante kāle duggato hutvā jīvituṃ asakkonto seṭṭhissa santikaṃ agamāsi. So taṃ samassāsetvā paribbayaṃ datvā attano kuṭumbaṃ paṭicchāpesi. So seṭṭhino upakārako hutvā sabbakiccāni karoti. Taṃ seṭṭhissa santikaṃ āgatakāle ‘‘tiṭṭha, kāḷakaṇṇi, nisīda, kāḷakaṇṇi, bhuñja kāḷakaṇṇī’’ti vadanti. Athekadivasaṃ seṭṭhino mittāmaccā seṭṭhiṃ upasaṅkamitvā evamāhaṃsu ‘‘mahāseṭṭhi, mā etaṃ tava santike kari, ‘tiṭṭha, kāḷakaṇṇi, nisīda kāḷakaṇṇi, bhuñja kāḷakaṇṇī’ti hi iminā saddena yakkhopi palāyeyya, na cesa tayā samāno, duggato durūpeto, kiṃ te iminā’’ti. Anāthapiṇḍiko ‘‘nāmaṃ nāma vohāramattaṃ, na taṃ paṇḍitā pamāṇaṃ karonti, sutamaṅgalikena nāma bhavituṃ na vaṭṭati, na sakkā mayā nāmamattaṃ nissāya sahapaṃsukīḷikaṃ sahāyaṃ pariccajitu’’nti tesaṃ vacanaṃ anādāya ekadivasaṃ attano bhogagāmaṃ gacchanto taṃ geharakkhakaṃ katvā agamāsi.
சோரா ‘‘ஸெட்டி² கிர போ⁴க³கா³மங் க³தோ, கே³ஹமஸ்ஸ விலும்பிஸ்ஸாமா’’தி நானாவுத⁴ஹத்தா² ரத்திபா⁴கே³ ஆக³ந்த்வா கே³ஹங் பரிவாரேஸுங். இதரோபி சோரானஞ்ஞேவ ஆக³மனங் ஆஸங்கமானோ அனித்³தா³யந்தோவ நிஸீதி³. ஸோ சோரானங் ஆக³தபா⁴வங் ஞத்வா மனுஸ்ஸே பபோ³தே⁴துங் ‘‘த்வங் ஸங்க²ங் த⁴ம, த்வங் முதி³ங்க³ங் வாதே³ஹீ’’தி மஹாஸமஜ்ஜங் கரொந்தோ விய ஸகலனிவேஸனங் ஏகஸத்³த³ங் காரேஸி. சோரா ‘‘ஸுஞ்ஞங் கே³ஹந்தி து³ஸ்ஸுதங் அம்ஹேஹி, அத்தே²வ இத⁴ மஹாஸெட்டீ²’’தி பாஸாணமுக்³க³ராதீ³னி தத்தே²வ ச²ட்³டெ³த்வா பலாயிங்ஸு.
Corā ‘‘seṭṭhi kira bhogagāmaṃ gato, gehamassa vilumpissāmā’’ti nānāvudhahatthā rattibhāge āgantvā gehaṃ parivāresuṃ. Itaropi corānaññeva āgamanaṃ āsaṅkamāno aniddāyantova nisīdi. So corānaṃ āgatabhāvaṃ ñatvā manusse pabodhetuṃ ‘‘tvaṃ saṅkhaṃ dhama, tvaṃ mudiṅgaṃ vādehī’’ti mahāsamajjaṃ karonto viya sakalanivesanaṃ ekasaddaṃ kāresi. Corā ‘‘suññaṃ gehanti dussutaṃ amhehi, attheva idha mahāseṭṭhī’’ti pāsāṇamuggarādīni tattheva chaḍḍetvā palāyiṃsu.
புனதி³வஸே மனுஸ்ஸா தத்த² தத்த² ச²ட்³டி³தே பாஸாணமுக்³க³ராத³யோ தி³ஸ்வா ஸங்வேக³ப்பத்தா ஹுத்வா ‘‘ஸசே அஜ்ஜ ஏவரூபோ பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னோ க⁴ரவிசாரகோ நாப⁴விஸ்ஸ, சோரேஹி யதா²ருசியா பவிஸித்வா ஸப்³ப³ங் கே³ஹங் விலுத்தங் அஸ்ஸ, இமங் த³ள்ஹமித்தங் நிஸ்ஸாய ஸெட்டி²னோ வுட்³டி⁴ ஜாதா’’தி தங் பஸங்ஸித்வா ஸெட்டி²ஸ்ஸ போ⁴க³கா³மதோ ஆக³தகாலே ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ஆரோசயிங்ஸு. அத² நே ஸெட்டி² அவோச ‘‘தும்ஹே ஏவரூபங் மம கே³ஹரக்க²கங் மித்தங் நிக்கட்³டா⁴பேத², ஸசாயங் தும்ஹாகங் வசனேன மயா நிக்கட்³டி⁴தோ அஸ்ஸ, அஜ்ஜ மே குடும்ப³ங் கிஞ்சி நாப⁴விஸ்ஸ, நாமங் நாம அப்பமாணங், ஹிதசித்தமேவ பமாண’’ந்தி தஸ்ஸ உத்தரிதரங் பரிப்³ப³யங் த³த்வா ‘‘அத்தி² தா³னி மே இத³ங் கதா²பாப⁴த’’ந்தி ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘ந கோ², க³ஹபதி, இதா³னேவ காளகண்ணிமித்தோ அத்தனோ மித்தஸ்ஸ க⁴ரே குடும்ப³ங் ரக்க²தி, புப்³பே³பி ரக்கி²யேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Punadivase manussā tattha tattha chaḍḍite pāsāṇamuggarādayo disvā saṃvegappattā hutvā ‘‘sace ajja evarūpo buddhisampanno gharavicārako nābhavissa, corehi yathāruciyā pavisitvā sabbaṃ gehaṃ viluttaṃ assa, imaṃ daḷhamittaṃ nissāya seṭṭhino vuḍḍhi jātā’’ti taṃ pasaṃsitvā seṭṭhissa bhogagāmato āgatakāle sabbaṃ taṃ pavattiṃ ārocayiṃsu. Atha ne seṭṭhi avoca ‘‘tumhe evarūpaṃ mama geharakkhakaṃ mittaṃ nikkaḍḍhāpetha, sacāyaṃ tumhākaṃ vacanena mayā nikkaḍḍhito assa, ajja me kuṭumbaṃ kiñci nābhavissa, nāmaṃ nāma appamāṇaṃ, hitacittameva pamāṇa’’nti tassa uttaritaraṃ paribbayaṃ datvā ‘‘atthi dāni me idaṃ kathāpābhata’’nti satthu santikaṃ gantvā ādito paṭṭhāya sabbaṃ taṃ pavattiṃ ārocesi. Satthā ‘‘na kho, gahapati, idāneva kāḷakaṇṇimitto attano mittassa ghare kuṭumbaṃ rakkhati, pubbepi rakkhiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாயஸோ ஸெட்டி² அஹோஸி. தஸ்ஸ காளகண்ணீ நாம மித்தோதி ஸப்³ப³ங் பச்சுப்பன்னவத்து²ஸதி³ஸமேவ. போ³தி⁴ஸத்தோ போ⁴க³கா³மதோ ஆக³தோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘ஸசே மயா தும்ஹாகங் வசனேன ஏவரூபோ மித்தோ நிக்கட்³டி⁴தோ அஸ்ஸ, அஜ்ஜ மே குடும்ப³ங் கிஞ்சி நாப⁴விஸ்ஸா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mahāyaso seṭṭhi ahosi. Tassa kāḷakaṇṇī nāma mittoti sabbaṃ paccuppannavatthusadisameva. Bodhisatto bhogagāmato āgato taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘sace mayā tumhākaṃ vacanena evarūpo mitto nikkaḍḍhito assa, ajja me kuṭumbaṃ kiñci nābhavissā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
83.
83.
‘‘மித்தோ ஹவே ஸத்தபதே³ன ஹோதி, ஸஹாயோ பன த்³வாத³ஸகேன ஹோதி;
‘‘Mitto have sattapadena hoti, sahāyo pana dvādasakena hoti;
மாஸட்³ட⁴மாஸேன ச ஞாதி ஹோதி, ததுத்தரிங் அத்தஸமோபி ஹோதி;
Māsaḍḍhamāsena ca ñāti hoti, tatuttariṃ attasamopi hoti;
ஸோஹங் கத²ங் அத்தஸுக²ஸ்ஸ ஹேது, சிரஸந்து²தங் காளகண்ணிங் ஜஹெய்ய’’ந்தி.
Sohaṃ kathaṃ attasukhassa hetu, cirasanthutaṃ kāḷakaṇṇiṃ jaheyya’’nti.
தத்த² ஹவேதி நிபாதமத்தங். மெத்தாயதீதி மித்தோ, மெத்தங் பச்சுபட்டா²பேதி, ஸினேஹங் கரோதீதி அத்தோ². ஸோ பனேஸ ஸத்தபதே³ன ஹோதி, ஏகதோ ஸத்தபத³வீதிஹாரக³மனமத்தேன ஹோதீதி அத்தோ². ஸஹாயோ பன த்³வாத³ஸகேன ஹோதீதி ஸப்³ப³கிச்சானி ஏகதோ கரணவஸேன ஸப்³பி³ரியாபதே²ஸு ஸஹ க³ச்ச²தீதி ஸஹாயோ. ஸோ பனேஸ த்³வாத³ஸகேன ஹோதி, த்³வாத³ஸாஹங் ஏகதோ நிவாஸேன ஹோதீதி அத்தோ². மாஸட்³ட⁴மாஸேன சாதி மாஸேன வா அட்³ட⁴மாஸேன வா. ஞாதி ஹோதீதி ஞாதிஸமோ ஹோதி. ததுத்தரிந்தி ததோ உத்தரிங் ஏகதோ வாஸேன அத்தஸமோபி ஹோதியேவ. ஜஹெய்யந்தி ‘‘ஏவரூபங் ஸஹாயங் கத²ங் ஜஹெய்ய’’ந்தி மித்தஸ்ஸ கு³ணங் கதே²ஸி. ததோ பட்டா²ய புன கோசி தஸ்ஸ அந்தரே வத்தா நாம நாஹோஸீதி.
Tattha haveti nipātamattaṃ. Mettāyatīti mitto, mettaṃ paccupaṭṭhāpeti, sinehaṃ karotīti attho. So panesa sattapadena hoti, ekato sattapadavītihāragamanamattena hotīti attho. Sahāyo pana dvādasakena hotīti sabbakiccāni ekato karaṇavasena sabbiriyāpathesu saha gacchatīti sahāyo. So panesa dvādasakena hoti, dvādasāhaṃ ekato nivāsena hotīti attho. Māsaḍḍhamāsena cāti māsena vā aḍḍhamāsena vā. Ñāti hotīti ñātisamo hoti. Tatuttarinti tato uttariṃ ekato vāsena attasamopi hotiyeva. Jaheyyanti ‘‘evarūpaṃ sahāyaṃ kathaṃ jaheyya’’nti mittassa guṇaṃ kathesi. Tato paṭṭhāya puna koci tassa antare vattā nāma nāhosīti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ காளகண்ணீ ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பா³ராணஸிஸெட்டி² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kāḷakaṇṇī ānando ahosi, bārāṇasiseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.
காளகண்ணிஜாதகவண்ணனா ததியா.
Kāḷakaṇṇijātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 83. காலகண்ணிஜாதகங் • 83. Kālakaṇṇijātakaṃ