Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
4. காளகாராமஸுத்தவண்ணனா
4. Kāḷakārāmasuttavaṇṇanā
24. சதுத்த²ங் அத்து²ப்பத்தியங் நிக்கி²த்தங். கதராய அத்து²ப்பத்தியந்தி? த³ஸப³லகு³ணகதா²ய. அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கிர தீ⁴தா சூளஸுப⁴த்³தா³ ‘‘ஸாகேதனக³ரே காளகஸெட்டி²புத்தஸ்ஸ கே³ஹங் க³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் மிச்சா²தி³ட்டி²ககுலங் க³ச்சா²மி. ஸசே தத்த² ஸக்காரங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, ஏகஸ்மிங் புரிஸே பேஸியமானே பபஞ்சோ ப⁴விஸ்ஸதி, மங் ஆவஜ்ஜெய்யாத² ப⁴க³வா’’தி படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா அக³மாஸி. ஸெட்டி² ‘‘ஸுணிஸா மே ஆக³தா’’தி மங்க³லங் கரொந்தோவ ப³ஹுங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் படியாதெ³த்வா பஞ்ச அசேலகஸதானி நிமந்தேஸி. ஸோ தேஸு நிஸின்னேஸு ‘‘தீ⁴தா மே ஆக³ந்த்வா அரஹந்தே வந்த³தூ’’தி சூளஸுப⁴த்³தா³ய பேஸேஸி. ஆக³தப²லா அரியஸாவிகா அரஹந்தேதி வுத்தமத்தேயேவ ‘‘லாபா⁴ வத மே’’தி உட்ட²ஹித்வா க³தா தே நிஸ்ஸிரிகத³ஸ்ஸனே அசேலகே தி³ஸ்வாவ ‘‘ஸமணா நாம ந ஏவரூபா ஹொந்தி, தாத, யேஸங் நேவ அஜ்ஜ²த்தங் ஹிரீ, ந ப³ஹித்³தா⁴ ஒத்தப்பங் அத்தீ²’’தி வத்வா ‘‘ந இமே ஸமணா, தீ⁴தீ⁴’’தி கே²ளங் பாதெத்வா நிவத்தித்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ க³தா.
24. Catutthaṃ atthuppattiyaṃ nikkhittaṃ. Katarāya atthuppattiyanti? Dasabalaguṇakathāya. Anāthapiṇḍikassa kira dhītā cūḷasubhaddā ‘‘sāketanagare kāḷakaseṭṭhiputtassa gehaṃ gacchissāmī’’ti satthāraṃ upasaṅkamitvā, ‘‘bhante, ahaṃ micchādiṭṭhikakulaṃ gacchāmi. Sace tattha sakkāraṃ labhissāmi, ekasmiṃ purise pesiyamāne papañco bhavissati, maṃ āvajjeyyātha bhagavā’’ti paṭiññaṃ gahetvā agamāsi. Seṭṭhi ‘‘suṇisā me āgatā’’ti maṅgalaṃ karontova bahuṃ khādanīyabhojanīyaṃ paṭiyādetvā pañca acelakasatāni nimantesi. So tesu nisinnesu ‘‘dhītā me āgantvā arahante vandatū’’ti cūḷasubhaddāya pesesi. Āgataphalā ariyasāvikā arahanteti vuttamatteyeva ‘‘lābhā vata me’’ti uṭṭhahitvā gatā te nissirikadassane acelake disvāva ‘‘samaṇā nāma na evarūpā honti, tāta, yesaṃ neva ajjhattaṃ hirī, na bahiddhā ottappaṃ atthī’’ti vatvā ‘‘na ime samaṇā, dhīdhī’’ti kheḷaṃ pātetvā nivattitvā attano vasanaṭṭhānameva gatā.
ததோ அசேலகா ‘‘மஹாஸெட்டி² குதோ தே ஏவரூபா காலகண்ணீ லத்³தா⁴, கிங் ஸகலஜம்பு³தீ³பே அஞ்ஞா தா³ரிகா நத்தீ²’’தி ஸெட்டி²ங் பரிபா⁴ஸிங்ஸு. ஸோ ‘‘ஆசரியா ஜானித்வா வா கதங் ஹோது அஜானித்வா வா, அஹமெத்த² ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி அசேலகே உய்யோஜெத்வா ஸுப⁴த்³தா³ய ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அம்ம, கஸ்மா ஏவரூபங் அகாஸி, கஸ்மா அரஹந்தே லஜ்ஜாபேஸீ’’தி ஆஹ. தாத, அரஹந்தா நாம ஏவரூபா ந ஹொந்தீதி. அத² நங் ஸோ ஆஹ –
Tato acelakā ‘‘mahāseṭṭhi kuto te evarūpā kālakaṇṇī laddhā, kiṃ sakalajambudīpe aññā dārikā natthī’’ti seṭṭhiṃ paribhāsiṃsu. So ‘‘ācariyā jānitvā vā kataṃ hotu ajānitvā vā, ahamettha jānissāmī’’ti acelake uyyojetvā subhaddāya santikaṃ gantvā ‘‘amma, kasmā evarūpaṃ akāsi, kasmā arahante lajjāpesī’’ti āha. Tāta, arahantā nāma evarūpā na hontīti. Atha naṃ so āha –
‘‘கீதி³ஸா ஸமணா துய்ஹங், பா³ள்ஹங் கோ² நே பஸங்ஸஸி;
‘‘Kīdisā samaṇā tuyhaṃ, bāḷhaṃ kho ne pasaṃsasi;
கிங்ஸீலா கிங்ஸமாசாரா, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தா’’தி.
Kiṃsīlā kiṃsamācārā, taṃ me akkhāhi pucchitā’’ti.
ஸா ஆஹ –
Sā āha –
‘‘ஸந்திந்த்³ரியா ஸந்தமனா, ஸந்ததேஜா கு³ணமக்³க³ஸண்டி²தா;
‘‘Santindriyā santamanā, santatejā guṇamaggasaṇṭhitā;
ஒக்கி²த்தசக்கூ² மிதபா⁴ணீ, தாதி³ஸா ஸமணா மம.
Okkhittacakkhū mitabhāṇī, tādisā samaṇā mama.
‘‘வஸந்தி வனமோக³ய்ஹ, நாகோ³ செ²த்வாவ ப³ந்த⁴னங்;
‘‘Vasanti vanamogayha, nāgo chetvāva bandhanaṃ;
ஏககியா அது³தியா, தாதி³ஸா ஸமணா மமா’’தி.
Ekakiyā adutiyā, tādisā samaṇā mamā’’ti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸெட்டி²ஸ்ஸ புரே ட²த்வா திண்ணங் ரதனானங் கு³ணங் கதே²ஸி. ஸெட்டி² தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ‘‘யதி³ ஏவங், தவ ஸமணே ஆனெத்வா மங்க³லங் கரோமா’’தி. ஸா புச்சி² ‘‘கதா³ கரிஸ்ஸத², தாதா’’தி. ஸெட்டி² சிந்தேஸி – ‘‘கதிபாஹச்சயேனாதி வுத்தே பேஸெத்வா பக்கோஸாபெய்யா’’தி. அத² நங் ‘‘ஸ்வே அம்மா’’தி ஆஹ. ஸா ஸாயன்ஹஸமயே உபரிபாஸாத³ங் ஆருய்ஹ மஹந்தங் புப்ப²ஸமுக்³க³ங் க³ஹெத்வா ஸத்து² கு³ணே அனுஸ்ஸரித்வா அட்ட² புப்ப²முட்டி²யோ த³ஸப³லஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ நமஸ்ஸமானா அட்டா²ஸி. ஏவஞ்ச அவச – ‘‘ப⁴க³வா ஸ்வே பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் மய்ஹங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி. தானி புப்பா²னி க³ந்த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ மத்த²கே விதானங் ஹுத்வா அட்ட²ங்ஸு. ஸத்தா² ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் காரணங் அத்³த³ஸ. த⁴ம்மதே³ஸனாபரியோஸானே அனாத²பிண்டி³கமஹாஸெட்டி² த³ஸப³லங் வந்தி³த்வா ‘‘ஸ்வே, ப⁴ந்தே, பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் மம கே³ஹே பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹ. சூளஸுப⁴த்³தா³ய நிமந்திதம்ஹ ஸெட்டீ²தி. ந, ப⁴ந்தே, கஞ்சி ஆக³தங் பஸ்ஸாமாதி. ஆம, ஸெட்டி², ஸத்³தா⁴ பன உபாஸிகா தூ³ரே யோஜனஸதமத்த²கேபி யோஜனஸஹஸ்ஸமத்த²கேபி டி²தா ஹிமவந்தோ விய பஞ்ஞாயதீதி வத்வா –
Evañca pana vatvā seṭṭhissa pure ṭhatvā tiṇṇaṃ ratanānaṃ guṇaṃ kathesi. Seṭṭhi tassā vacanaṃ sutvā ‘‘yadi evaṃ, tava samaṇe ānetvā maṅgalaṃ karomā’’ti. Sā pucchi ‘‘kadā karissatha, tātā’’ti. Seṭṭhi cintesi – ‘‘katipāhaccayenāti vutte pesetvā pakkosāpeyyā’’ti. Atha naṃ ‘‘sve ammā’’ti āha. Sā sāyanhasamaye uparipāsādaṃ āruyha mahantaṃ pupphasamuggaṃ gahetvā satthu guṇe anussaritvā aṭṭha pupphamuṭṭhiyo dasabalassa vissajjetvā añjaliṃ paggayha namassamānā aṭṭhāsi. Evañca avaca – ‘‘bhagavā sve pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ mayhaṃ bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti. Tāni pupphāni gantvā dasabalassa matthake vitānaṃ hutvā aṭṭhaṃsu. Satthā āvajjento taṃ kāraṇaṃ addasa. Dhammadesanāpariyosāne anāthapiṇḍikamahāseṭṭhi dasabalaṃ vanditvā ‘‘sve, bhante, pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ mama gehe bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti āha. Cūḷasubhaddāya nimantitamha seṭṭhīti. Na, bhante, kañci āgataṃ passāmāti. Āma, seṭṭhi, saddhā pana upāsikā dūre yojanasatamatthakepi yojanasahassamatthakepi ṭhitā himavanto viya paññāyatīti vatvā –
‘‘தூ³ரே ஸந்தோ பகாஸெந்தி, ஹிமவந்தோவ பப்³ப³தோ;
‘‘Dūre santo pakāsenti, himavantova pabbato;
அஸந்தெத்த² ந தி³ஸ்ஸந்தி, ரத்திங் கி²த்தா யதா² ஸரா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 304) –
Asantettha na dissanti, rattiṃ khittā yathā sarā’’ti. (dha. pa. 304) –
இமங் கா³த²மாஹ. அனாத²பிண்டி³கோ ‘‘ப⁴ந்தே, மம, தீ⁴து ஸங்க³ஹங் கரோதா²’’தி வந்தி³த்வா பக்காமி.
Imaṃ gāthamāha. Anāthapiṇḍiko ‘‘bhante, mama, dhītu saṅgahaṃ karothā’’ti vanditvā pakkāmi.
ஸத்தா² ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆமந்தேஸி – ‘‘அஹங், ஆனந்த³, ஸாகேதங் க³மிஸ்ஸாமி, பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் ஸலாகங் தே³ஹி. த³த³ந்தோ ச ச²ளபி⁴ஞ்ஞானங்யேவ த³தெ³ய்யாஸீ’’தி. தே²ரோ ததா² அகாஸி. சூளஸுப⁴த்³தா³ ரத்திபா⁴க³ஸமனந்தரே சிந்தேஸி – ‘‘பு³த்³தா⁴ நாம ப³ஹுகிச்சா ப³ஹுகரணீயா, மங் ஸல்லக்கெ²ய்ய வா ந வா, கிங் நு கோ² கரிஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்மிங் க²ணே வெஸ்ஸவணோ மஹாராஜா சூளஸுப⁴த்³தா³ய கதே²ஸி – ‘‘ப⁴த்³தே³, மா கோ² த்வங் விமனா அஹோஸி, மா து³ம்மனா. அதி⁴வுத்த²ங் தே ப⁴க³வதா ஸ்வாதனாய ப⁴த்தங் ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴னா’’தி. ஸா துட்ட²பஹட்டா² தா³னமேவ ஸங்வித³ஹி. ஸக்கோபி கோ² தே³வராஜா விஸ்ஸகம்மங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தாத, த³ஸப³லோ சூளஸுப⁴த்³தா³ய ஸந்திகங் ஸாகேதனக³ரங் க³ச்சி²ஸ்ஸதி, பஞ்ச கூடாகா³ரஸதானி மாபேஹீ’’தி. ஸோ ததா² அகாஸி. ஸத்தா² பஞ்சஹி ச²ளபி⁴ஞ்ஞஸதேஹி பரிவுதோ கூடாகா³ரயானேன மணிவண்ணங் ஆகாஸங் விலிக²ந்தோ விய ஸாகேதனக³ரங் அக³மாஸி.
Satthā ānandattheraṃ āmantesi – ‘‘ahaṃ, ānanda, sāketaṃ gamissāmi, pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ salākaṃ dehi. Dadanto ca chaḷabhiññānaṃyeva dadeyyāsī’’ti. Thero tathā akāsi. Cūḷasubhaddā rattibhāgasamanantare cintesi – ‘‘buddhā nāma bahukiccā bahukaraṇīyā, maṃ sallakkheyya vā na vā, kiṃ nu kho karissāmī’’ti. Tasmiṃ khaṇe vessavaṇo mahārājā cūḷasubhaddāya kathesi – ‘‘bhadde, mā kho tvaṃ vimanā ahosi, mā dummanā. Adhivutthaṃ te bhagavatā svātanāya bhattaṃ saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’ti. Sā tuṭṭhapahaṭṭhā dānameva saṃvidahi. Sakkopi kho devarājā vissakammaṃ āmantesi – ‘‘tāta, dasabalo cūḷasubhaddāya santikaṃ sāketanagaraṃ gacchissati, pañca kūṭāgārasatāni māpehī’’ti. So tathā akāsi. Satthā pañcahi chaḷabhiññasatehi parivuto kūṭāgārayānena maṇivaṇṇaṃ ākāsaṃ vilikhanto viya sāketanagaraṃ agamāsi.
ஸுப⁴த்³தா³ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் ஸஸுரபக்கோ² மிச்சா²தி³ட்டி²கோ, ஸாது⁴ தேஸங் அனுச்ச²விகத⁴ம்மங் கதே²தா²’’தி. ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. காளகஸெட்டி² ஸோதாபன்னோ ஹுத்வா அத்தனோ உய்யானங் த³ஸப³லஸ்ஸ அதா³ஸி. அசேலகா ‘‘அம்ஹாகங் பட²மங் தி³ன்ன’’ந்தி நிக்க²மிதுங் ந இச்ச²ந்தி. ‘‘க³ச்ச²த² நீஹரிதப்³ப³னியாமேன தே நீஹரதா²’’தி ஸப்³பே³ நீஹராபெத்வா தத்தே²வ ஸத்து² விஹாரங் காரெத்வா ப்³ரஹ்மதெ³ய்யங் கத்வா உத³கங் பாதேஸி . ஸோ காளகேன காரிததாய காளகாராமோ நாம ஜாதோ. ப⁴க³வா தஸ்மிங் ஸமயே தத்த² விஹரதி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸாகேதே விஹரதி காளகாராமே’’தி.
Subhaddā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dānaṃ datvā satthāraṃ vanditvā āha – ‘‘bhante, mayhaṃ sasurapakkho micchādiṭṭhiko, sādhu tesaṃ anucchavikadhammaṃ kathethā’’ti. Satthā dhammaṃ desesi. Kāḷakaseṭṭhi sotāpanno hutvā attano uyyānaṃ dasabalassa adāsi. Acelakā ‘‘amhākaṃ paṭhamaṃ dinna’’nti nikkhamituṃ na icchanti. ‘‘Gacchatha nīharitabbaniyāmena te nīharathā’’ti sabbe nīharāpetvā tattheva satthu vihāraṃ kāretvā brahmadeyyaṃ katvā udakaṃ pātesi . So kāḷakena kāritatāya kāḷakārāmo nāma jāto. Bhagavā tasmiṃ samaye tattha viharati. Tena vuttaṃ – ‘‘sākete viharati kāḷakārāme’’ti.
பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸீதி பஞ்சஸதே பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி. தே கிர ஸாகேதனக³ரவாஸினோ குலபுத்தா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸத்து² ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா உபட்டா²னஸாலாய நிஸின்னா ‘‘அஹோ பு³த்³த⁴கு³ணா நாம மஹந்தா, ஏவரூபங் நாம மிச்சா²தி³ட்டி²கங் காளகஸெட்டி²ங் தி³ட்டி²தோ மோசெத்வா ஸோதாபத்திப²லங் பாபெத்வா ஸகலனக³ரங் ஸத்தா²ரா தே³வலோகஸதி³ஸங் கத’’ந்தி த³ஸப³லஸ்ஸ கு³ணங் கதெ²ந்தி. ஸத்தா² தேஸங் கு³ணங் கதெ²ந்தானங் சித்தங் உபபரிக்கி²த்வா – ‘‘மயி க³தே மஹதீ தே³ஸனா ஸமுட்டி²ஸ்ஸதி, தே³ஸனாபரியோஸானே ச இமே பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிஸ்ஸந்தி, மஹாபத²வீ உத³கபரியந்தங் கத்வா கம்பிஸ்ஸதீ’’தி த⁴ம்மஸப⁴ங் க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸின்னோ தே பி⁴க்கூ² ஆதி³ங் கத்வா யங், பி⁴க்க²வே, ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸாதி இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴. ஏவமித³ங் ஸுத்தங் கு³ணகதா²ய நிக்கி²த்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Bhikkhū āmantesīti pañcasate bhikkhū āmantesi. Te kira sāketanagaravāsino kulaputtā satthu dhammadesanaṃ sutvā satthu santike pabbajitvā upaṭṭhānasālāya nisinnā ‘‘aho buddhaguṇā nāma mahantā, evarūpaṃ nāma micchādiṭṭhikaṃ kāḷakaseṭṭhiṃ diṭṭhito mocetvā sotāpattiphalaṃ pāpetvā sakalanagaraṃ satthārā devalokasadisaṃ kata’’nti dasabalassa guṇaṃ kathenti. Satthā tesaṃ guṇaṃ kathentānaṃ cittaṃ upaparikkhitvā – ‘‘mayi gate mahatī desanā samuṭṭhissati, desanāpariyosāne ca ime pañcasatā bhikkhū arahatte patiṭṭhahissanti, mahāpathavī udakapariyantaṃ katvā kampissatī’’ti dhammasabhaṃ gantvā paññattavarabuddhāsane nisinno te bhikkhū ādiṃ katvā yaṃ, bhikkhave, sadevakassa lokassāti imaṃ desanaṃ ārabhi. Evamidaṃ suttaṃ guṇakathāya nikkhittanti veditabbaṃ.
தத்த² ‘‘தமஹங் ஜானாமீ’’தி பத³பரியோஸானே மஹாபத²வீ உத³கபரியந்தங் கத்வா அகம்பித்த². அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிந்தி அபி⁴அஞ்ஞாஸிங், ஜானிந்தி அத்தோ². விதி³தந்தி பாகடங் கத்வா ஞாதங். இமினா ஏதங் த³ஸ்ஸேதி – அஞ்ஞே ஜானந்தியேவ, மயா பன பாகடங் கத்வா விதி³தந்தி. இமேஹி தீஹி பதே³ஹி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதபூ⁴மி நாம கதி²தா. தங் ததா²க³தோ ந உபட்டா²ஸீதி தங் ச²த்³வாரிகங் ஆரம்மணங் ததா²க³தோ தண்ஹாய வா தி³ட்டி²யா வா ந உபட்டா²ஸி ந உபக³ஞ்சி². அயஞ்ஹி பஸ்ஸதி ப⁴க³வா சக்கு²னா ரூபங், ச²ந்த³ராகோ³ ப⁴க³வதோ நத்தி², ஸுவிமுத்தசித்தோ ஸோ ப⁴க³வா. ஸுணாதி ப⁴க³வா ஸோதேன ஸத்³த³ங். கா⁴யதி ப⁴க³வா கா⁴னேன க³ந்த⁴ங். ஸாயதி ப⁴க³வா ஜிவ்ஹாய ரஸங். பு²ஸதி ப⁴க³வா காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங். விஜானாதி ப⁴க³வா மனஸா த⁴ம்மங், ச²ந்த³ராகோ³ ப⁴க³வதோ நத்தி², ஸுவிமுத்தசித்தோ ஸோ ப⁴க³வா. தேன வுத்தங் – ‘‘தங் ததா²க³தோ ந உபட்டா²ஸீ’’தி. இமினா பதே³ன கீ²ணாஸவபூ⁴மி கதி²தாதி வேதி³தப்³பா³.
Tattha ‘‘tamahaṃ jānāmī’’ti padapariyosāne mahāpathavī udakapariyantaṃ katvā akampittha. Abbhaññāsinti abhiaññāsiṃ, jāninti attho. Viditanti pākaṭaṃ katvā ñātaṃ. Iminā etaṃ dasseti – aññe jānantiyeva, mayā pana pākaṭaṃ katvā viditanti. Imehi tīhi padehi sabbaññutabhūmi nāma kathitā. Taṃ tathāgato na upaṭṭhāsīti taṃ chadvārikaṃ ārammaṇaṃ tathāgato taṇhāya vā diṭṭhiyā vā na upaṭṭhāsi na upagañchi. Ayañhi passati bhagavā cakkhunā rūpaṃ, chandarāgo bhagavato natthi, suvimuttacitto so bhagavā. Suṇāti bhagavā sotena saddaṃ. Ghāyati bhagavā ghānena gandhaṃ. Sāyati bhagavā jivhāya rasaṃ. Phusati bhagavā kāyena phoṭṭhabbaṃ. Vijānāti bhagavā manasā dhammaṃ, chandarāgo bhagavato natthi, suvimuttacitto so bhagavā. Tena vuttaṃ – ‘‘taṃ tathāgato na upaṭṭhāsī’’ti. Iminā padena khīṇāsavabhūmi kathitāti veditabbā.
தங் மமஸ்ஸ முஸாதி தங் மே வசனங் முஸாவாதோ³ நாம ப⁴வெய்ய. தங் பஸ்ஸ தாதி³ஸமேவாதி தம்பி முஸாவாதோ³ ப⁴வெய்ய. தங் மமஸ்ஸ கலீதி தங் வசனங் மய்ஹங் தோ³ஸோ ப⁴வெய்யாதி அத்தோ². எத்தாவதா ஸச்சபூ⁴மி நாம கதி²தாதி வேதி³தப்³பா³.
Taṃ mamassa musāti taṃ me vacanaṃ musāvādo nāma bhaveyya. Taṃ passa tādisamevāti tampi musāvādo bhaveyya. Taṃ mamassa kalīti taṃ vacanaṃ mayhaṃ doso bhaveyyāti attho. Ettāvatā saccabhūmi nāma kathitāti veditabbā.
த³ட்டா² த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி தி³ஸ்வா த³ட்ட²ப்³ப³ங். தி³ட்ட²ங் ந மஞ்ஞதீதி தங் தி³ட்ட²ங் ரூபாயதனங் ‘‘அஹங் மஹாஜனேன தி³ட்ட²மேவ பஸ்ஸாமீ’’தி தண்ஹாமானதி³ட்டீ²ஹி ந மஞ்ஞதி. அதி³ட்ட²ங் ந மஞ்ஞதீதி ‘‘அஹங் மஹாஜனேன அதி³ட்ட²மேவ ஏதங் பஸ்ஸாமீ’’தி ஏவம்பி தண்ஹாதீ³ஹி மஞ்ஞனாஹி ந மஞ்ஞதி. த³ட்ட²ப்³ப³ங் ந மஞ்ஞதீதி ‘‘மஹாஜனேன தி³ட்ட²ங் பஸ்ஸாமீ’’தி ஏவம்பி தாஹி மஞ்ஞனாஹி ந மஞ்ஞதி. த³ட்ட²ப்³ப³ஞ்ஹி அதி³ட்ட²ம்பி ஹோதியேவ. ஏவரூபானி ஹி வசனானி தீஸுபி காலேஸு லப்³ப⁴ந்தி, தேனஸ்ஸ அத்தோ² வுத்தோ. த³ட்டா²ரங் ந மஞ்ஞதீதி பஸ்ஸிதாரங் ஏகஸத்தங் நாம தாஹி மஞ்ஞனாஹி ந மஞ்ஞதீதி அத்தோ². ஸேஸட்டா²னேஸுபி இமினாவ நயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. இமினா எத்தகேன டா²னேன ஸுஞ்ஞதாபூ⁴மி நாம கதி²தா.
Daṭṭhādaṭṭhabbanti disvā daṭṭhabbaṃ. Diṭṭhaṃ na maññatīti taṃ diṭṭhaṃ rūpāyatanaṃ ‘‘ahaṃ mahājanena diṭṭhameva passāmī’’ti taṇhāmānadiṭṭhīhi na maññati. Adiṭṭhaṃ na maññatīti ‘‘ahaṃ mahājanena adiṭṭhameva etaṃ passāmī’’ti evampi taṇhādīhi maññanāhi na maññati. Daṭṭhabbaṃ na maññatīti ‘‘mahājanena diṭṭhaṃ passāmī’’ti evampi tāhi maññanāhi na maññati. Daṭṭhabbañhi adiṭṭhampi hotiyeva. Evarūpāni hi vacanāni tīsupi kālesu labbhanti, tenassa attho vutto. Daṭṭhāraṃna maññatīti passitāraṃ ekasattaṃ nāma tāhi maññanāhi na maññatīti attho. Sesaṭṭhānesupi imināva nayena attho veditabbo. Iminā ettakena ṭhānena suññatābhūmi nāma kathitā.
இதி கோ², பி⁴க்க²வேதி ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே. தாதீ³யேவ தாதீ³தி தாதி³தா நாம ஏகஸதி³ஸதா. ததா²க³தோ ச யாதி³ஸோ லாபா⁴தீ³ஸு, தாதி³ஸோவ அலாபா⁴தீ³ஸு. தேன வுத்தங் – ‘‘லாபே⁴பி தாதீ³, அலாபே⁴பி தாதீ³. யஸேபி தாதீ³, அயஸேபி தாதீ³. நிந்தா³யபி தாதீ³, பஸங்ஸாயபி தாதீ³. ஸுகே²பி தாதீ³, து³க்கே²பி தாதீ³’’தி (மஹானி॰ 38, 192). இமாய தாதி³தாய தாதீ³. தம்ஹா ச பன தாதி³ம்ஹாதி ததோ ததா²க³ததாதி³தோ அஞ்ஞோ உத்தரிதரோ வா பணீததரோ வா தாதீ³ நத்தீ²தி எத்தாவதா தாதி³பூ⁴மி நாம கதி²தா. இமாஹி பஞ்சபூ⁴மீஹி தே³ஸனங் நிட்டா²பெந்தஸ்ஸ பஞ்சஸுபி டா²னேஸு மஹாபத²வீ ஸக்கி²பா⁴வேன அகம்பித்த². தே³ஸனாபரியோஸானே தே பஞ்சஸதே அது⁴னாபப்³ப³ஜிதே குலபுத்தே ஆதி³ங் கத்வா தங் டா²னங் பத்தானங் தே³வமனுஸ்ஸானங் சதுராஸீதி பாணஸஹஸ்ஸானி அமதபானங் பிவிங்ஸு.
Iti kho, bhikkhaveti evaṃ kho, bhikkhave. Tādīyeva tādīti tāditā nāma ekasadisatā. Tathāgato ca yādiso lābhādīsu, tādisova alābhādīsu. Tena vuttaṃ – ‘‘lābhepi tādī, alābhepi tādī. Yasepi tādī, ayasepi tādī. Nindāyapi tādī, pasaṃsāyapi tādī. Sukhepi tādī, dukkhepi tādī’’ti (mahāni. 38, 192). Imāya tāditāya tādī. Tamhā ca pana tādimhāti tato tathāgatatādito añño uttaritaro vā paṇītataro vā tādī natthīti ettāvatā tādibhūmi nāma kathitā. Imāhi pañcabhūmīhi desanaṃ niṭṭhāpentassa pañcasupi ṭhānesu mahāpathavī sakkhibhāvena akampittha. Desanāpariyosāne te pañcasate adhunāpabbajite kulaputte ādiṃ katvā taṃ ṭhānaṃ pattānaṃ devamanussānaṃ caturāsīti pāṇasahassāni amatapānaṃ piviṃsu.
ப⁴க³வாபி ஸுத்தங் நிட்டா²பெத்வா கா³தா²ஹி கூடங் க³ண்ஹந்தோ யங்கிஞ்சீதிஆதி³மாஹ. தத்த² அஜ்ஜோ²ஸிதங் ஸச்சமுதங் பரேஸந்தி பரேஸங் ஸத்³தா⁴ய பரபத்தியாயனாய ஸச்சமுதந்தி மஞ்ஞித்வா அஜ்ஜோ²ஸிதங் கி³லித்வா பரினிட்டா²பெத்வா க³ஹிதங். ஸயஸங்வுதேஸூதி ஸயமேவ ஸங்வரித்வா பியாயித்வா க³ஹிதக³ஹணேஸு, தி³ட்டி²க³திகேஸூதி அத்தோ². தி³ட்டி²க³திகா ஹி ஸயங் ஸங்வுதாதி வுச்சந்தி. ஸச்சங் முஸா வாபி பரங் த³ஹெய்யாதி தேஸு ஸயங் ஸங்வுதஸங்கா²தேஸு தி³ட்டி²க³திகேஸு ததா²க³தோ தாதீ³ தேஸங் ஏகம்பி வசனங் ‘‘இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி ஏவங் ஸச்சங் முஸா வாபி பரங் உத்தமங் கத்வா ந ஓத³ஹெய்ய, ந ஸத்³த³ஹெய்ய, ந பத்தியாயெய்ய. ஏதஞ்ச ஸல்லந்தி ஏதங் தி³ட்டி²ஸல்லங். படிகச்ச தி³ஸ்வாதி புரேதரங் போ³தி⁴மூலேயேவ தி³ஸ்வா. விஸத்தாதி லக்³கா³ லகி³தா பலிபு³த்³தா⁴. ஜானாமி பஸ்ஸாமி ததே²வ ஏதந்தி யதா²யங் பஜா அஜ்ஜோ²ஸிதா கி³லித்வா பரினிட்டா²பெத்வா விஸத்தா லக்³கா³ லகி³தா, ஏவங் அஹம்பி ஜானாமி பஸ்ஸாமி. ததா² ஏவங் யதா² ஏதாய பஜாய க³ஹிதந்தி ஏவங் அஜ்ஜோ²ஸிதங் நத்தி² ததா²க³தானந்தி அத்தோ².
Bhagavāpi suttaṃ niṭṭhāpetvā gāthāhi kūṭaṃ gaṇhanto yaṃkiñcītiādimāha. Tattha ajjhositaṃ saccamutaṃ paresanti paresaṃ saddhāya parapattiyāyanāya saccamutanti maññitvā ajjhositaṃ gilitvā pariniṭṭhāpetvā gahitaṃ. Sayasaṃvutesūti sayameva saṃvaritvā piyāyitvā gahitagahaṇesu, diṭṭhigatikesūti attho. Diṭṭhigatikā hi sayaṃ saṃvutāti vuccanti. Saccaṃ musā vāpi paraṃ daheyyāti tesu sayaṃ saṃvutasaṅkhātesu diṭṭhigatikesu tathāgato tādī tesaṃ ekampi vacanaṃ ‘‘idameva saccaṃ moghamañña’’nti evaṃ saccaṃ musā vāpi paraṃ uttamaṃ katvā na odaheyya, na saddaheyya, na pattiyāyeyya. Etañca sallanti etaṃ diṭṭhisallaṃ. Paṭikacca disvāti puretaraṃ bodhimūleyeva disvā. Visattāti laggā lagitā palibuddhā. Jānāmi passāmi tatheva etanti yathāyaṃ pajā ajjhositā gilitvā pariniṭṭhāpetvā visattā laggā lagitā, evaṃ ahampi jānāmi passāmi. Tathā evaṃ yathā etāya pajāya gahitanti evaṃ ajjhositaṃ natthi tathāgatānanti attho.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 4. காளகாராமஸுத்தங் • 4. Kāḷakārāmasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4. காளகாராமஸுத்தவண்ணனா • 4. Kāḷakārāmasuttavaṇṇanā