Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
4. காளகாராமஸுத்தவண்ணனா
4. Kāḷakārāmasuttavaṇṇanā
24. சதுத்தே² பா³ள்ஹங் கோ² நே பஸங்ஸஸீதி நே ஸமணே பா³ள்ஹங் கத்வா பஸங்ஸஸி வண்ணயஸி. கீதி³ஸங் ஸீலங் ஏதேஸந்தி கிங்ஸீலா. கோ ஸமாசாரோ ஏதேஸந்தி கிங்ஸமாசாரா. கு³ணமக்³க³ஸண்டி²தாதி கு³ணக்³க³ஸண்டி²தா. ம-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ, அக்³க³கு³ணே பதிட்டி²தாதி வுத்தங் ஹோதி. ஸந்திந்த்³ரியா ஸந்தமானஸா, ‘‘ஸந்தங் தேஸங் க³தங் டி²த’’ந்திபி பட²ந்தி. ஏககியாதி ஏககா, சதூஸு இரியாபதே²ஸு ஏககா ஹுத்வா விஹரந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனேவாஹ ‘‘அது³தியா’’தி. தாதி³ஸா ஸமணா மமாதீதி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ². தேன –
24. Catutthe bāḷhaṃ kho ne pasaṃsasīti ne samaṇe bāḷhaṃ katvā pasaṃsasi vaṇṇayasi. Kīdisaṃ sīlaṃ etesanti kiṃsīlā. Ko samācāro etesanti kiṃsamācārā. Guṇamaggasaṇṭhitāti guṇaggasaṇṭhitā. Ma-kāro padasandhikaro, aggaguṇe patiṭṭhitāti vuttaṃ hoti. Santindriyā santamānasā, ‘‘santaṃ tesaṃ gataṃ ṭhita’’ntipi paṭhanti. Ekakiyāti ekakā, catūsu iriyāpathesu ekakā hutvā viharantīti adhippāyo. Tenevāha ‘‘adutiyā’’ti. Tādisā samaṇā mamātīti ettha iti-saddo ādiattho. Tena –
‘‘காயகம்மங் ஸுசி நேஸங், வாசாகம்மங் அனாவிலங்;
‘‘Kāyakammaṃ suci nesaṃ, vācākammaṃ anāvilaṃ;
மனோகம்மங் ஸுவிஸுத்³த⁴ங், தாதி³ஸா ஸமணா மம.
Manokammaṃ suvisuddhaṃ, tādisā samaṇā mama.
‘‘விமலா ஸங்க²முத்தாபா⁴, ஸுத்³தா⁴ அந்தரபா³ஹிரா;
‘‘Vimalā saṅkhamuttābhā, suddhā antarabāhirā;
புண்ணா ஸுத்³தே⁴ஹி த⁴ம்மேஹி, தாதி³ஸா ஸமணா மம.
Puṇṇā suddhehi dhammehi, tādisā samaṇā mama.
‘‘லாபே⁴ன உன்னதோ லோகோ, அலாபே⁴ன ச ஓனதோ;
‘‘Lābhena unnato loko, alābhena ca onato;
லாபா⁴லாபே⁴ன ஏகட்டா², தாதி³ஸா ஸமணா மம.
Lābhālābhena ekaṭṭhā, tādisā samaṇā mama.
‘‘யஸேன உன்னதோ லோகோ, அயஸேன ச ஓனதோ;
‘‘Yasena unnato loko, ayasena ca onato;
யஸாயஸேன ஏகட்டா², தாதி³ஸா ஸமணா மம.
Yasāyasena ekaṭṭhā, tādisā samaṇā mama.
‘‘பஸங்ஸாயுன்னதோ லோகோ, நிந்தா³யபி ச ஓனதோ;
‘‘Pasaṃsāyunnato loko, nindāyapi ca onato;
ஸமா நிந்தா³பஸங்ஸாஸு, தாதி³ஸா ஸமணா மம.
Samā nindāpasaṃsāsu, tādisā samaṇā mama.
‘‘ஸுகே²ன உன்னதோ லோகோ, து³க்கே²னபி ச ஓனதோ;
‘‘Sukhena unnato loko, dukkhenapi ca onato;
அகம்பா ஸுக²து³க்கே²ஸு, தாதி³ஸா ஸமணா மமா’’தி. (த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 2.303 சூளஸுப⁴த்³தா³வத்து²) –
Akampā sukhadukkhesu, tādisā samaṇā mamā’’ti. (dha. pa. aṭṭha. 2.303 cūḷasubhaddāvatthu) –
ஏவமாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி.
Evamādiṃ saṅgaṇhāti.
‘‘தூ³ரே ஸந்தோ’’திஆதி³கா³தா²ய அயமத்தோ². ஸந்தோதி ராகா³தீ³னங் ஸந்ததாய பு³த்³தா⁴த³யோ ஸந்தோ நாம, இத⁴ பன புப்³ப³பு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா உஸ்ஸன்னகுஸலமூலா பா⁴விதபா⁴வனா ஸத்தா ஸந்தோதி அதி⁴ப்பேதா. பகாஸந்தீதி தூ³ரே டி²தாபி பு³த்³தா⁴னங் ஞாணபத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தா பாகடா ஹொந்தி. ஹிமவந்தோவாதி யதா² தியோஜனஸஹஸ்ஸவித்த²தோ பஞ்சயோஜனஸதுப்³பே³தோ⁴ சதுராஸீதியா கூடஸஹஸ்ஸேஹி படிமண்டி³தோ ஹிமவந்தபப்³ப³தோ தூ³ரே டி²தானம்பி அபி⁴முகே² டி²தோ விய பகாஸதி, ஏவங் பகாஸந்தீதி அத்தோ². அஸந்தெத்த² ந தி³ஸ்ஸந்தீதி லாப⁴க³ருகா, வித்தி²ண்ணபரலோகா, ஆமிஸசக்கு²கா, ஜீவிகத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, பா³லபுக்³க³லா அஸந்தோ நாம. தே எத்த² பு³த்³தா⁴னங் த³க்கி²ணஸ்ஸ ஜாணுமண்ட³லஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸின்னாபி ந தி³ஸ்ஸந்தி ந பஞ்ஞாயந்தி. ரத்திங் கி²த்தா யதா² ஸராதி ரத்திங் சதுரங்க³ஸமன்னாக³தே அந்த⁴காரே கி²த்தா ஸரா விய ததா²ரூபஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபூ⁴தஸ்ஸ புப்³ப³ஹேதுனோ அபா⁴வேன ந பஞ்ஞாயந்தீதி அத்தோ².
‘‘Dūre santo’’tiādigāthāya ayamattho. Santoti rāgādīnaṃ santatāya buddhādayo santo nāma, idha pana pubbabuddhesu katādhikārā ussannakusalamūlā bhāvitabhāvanā sattā santoti adhippetā. Pakāsantīti dūre ṭhitāpi buddhānaṃ ñāṇapathaṃ āgacchantā pākaṭā honti. Himavantovāti yathā tiyojanasahassavitthato pañcayojanasatubbedho caturāsītiyā kūṭasahassehi paṭimaṇḍito himavantapabbato dūre ṭhitānampi abhimukhe ṭhito viya pakāsati, evaṃ pakāsantīti attho. Asantettha na dissantīti lābhagarukā, vitthiṇṇaparalokā, āmisacakkhukā, jīvikatthāya pabbajitā, bālapuggalā asanto nāma. Te ettha buddhānaṃ dakkhiṇassa jāṇumaṇḍalassa santike nisinnāpi na dissanti na paññāyanti. Rattiṃ khittā yathā sarāti rattiṃ caturaṅgasamannāgate andhakāre khittā sarā viya tathārūpassa upanissayabhūtassa pubbahetuno abhāvena na paññāyantīti attho.
ப்³ரஹ்மதெ³ய்யந்தி ஸெட்ட²தெ³ய்யங், யதா² தி³ன்னங் ந புன க³ஹேதப்³ப³ங் ஹோதி நிஸ்ஸட்ட²ங் பரிச்சத்தங், ஏவங் தி³ன்னந்தி அத்தோ².
Brahmadeyyanti seṭṭhadeyyaṃ, yathā dinnaṃ na puna gahetabbaṃ hoti nissaṭṭhaṃ pariccattaṃ, evaṃ dinnanti attho.
தி³ட்ட²ங் ந மஞ்ஞதீதி எத்த² தி³ட்ட²ந்தி மங்ஸசக்கு²னாபி தி³ட்ட²ங், தி³ப்³ப³சக்கு²னாபி தி³ட்ட²ங், ரூபாயதனஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். யஞ்ஹி சக்கு²த்³வயேன கதத³ஸ்ஸனகிரியாஸமாபனங், யங் சக்கு²த்³வயங் பஸ்ஸதி அபஸ்ஸி பஸ்ஸிஸ்ஸதி, ஸமவாயே பஸ்ஸெய்ய, தங் ஸப்³ப³ங் காலவிஸேஸவசனிச்சா²ய அபா⁴வதோ ‘‘தி³ட்ட²’’ந்தேவ வுத்தங் யதா² ‘‘து³த்³த⁴’’ந்தி. தேனேவாஹ ‘‘தி³ட்ட²ங் ரூபாயதன’’ந்தி. ஏவரூபானி ஹி வசனானீதி ‘‘த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஸோதப்³ப³’’ந்திஆதீ³னி.
Diṭṭhaṃ na maññatīti ettha diṭṭhanti maṃsacakkhunāpi diṭṭhaṃ, dibbacakkhunāpi diṭṭhaṃ, rūpāyatanassetaṃ adhivacanaṃ. Yañhi cakkhudvayena katadassanakiriyāsamāpanaṃ, yaṃ cakkhudvayaṃ passati apassi passissati, samavāye passeyya, taṃ sabbaṃ kālavisesavacanicchāya abhāvato ‘‘diṭṭha’’nteva vuttaṃ yathā ‘‘duddha’’nti. Tenevāha ‘‘diṭṭhaṃ rūpāyatana’’nti. Evarūpāni hi vacanānīti ‘‘daṭṭhabbaṃ sotabba’’ntiādīni.
லாபே⁴பி தாதீ³, அலாபே⁴பி தாதீ³தி யதா² அலாப⁴காலே லாப⁴ஸ்ஸ லத்³த⁴காலேபி ததே²வாதி தாதி³ஸோ. யஸேபீதி யஸே ஸதிபி மஹாபரிவாரகாலேபி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.
Lābhepi tādī, alābhepi tādīti yathā alābhakāle lābhassa laddhakālepi tathevāti tādiso. Yasepīti yase satipi mahāparivārakālepi. Sesamettha uttānameva.
காளகாராமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Kāḷakārāmasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 4. காளகாராமஸுத்தங் • 4. Kāḷakārāmasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. காளகாராமஸுத்தவண்ணனா • 4. Kāḷakārāmasuttavaṇṇanā