Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    11. காலத்தயஅனத்தஸுத்தங்

    11. Kālattayaanattasuttaṃ

    11. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . ‘‘ரூபங், பி⁴க்க²வே, அனத்தா அதீதானாக³தங்; கோ பன வாதோ³ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ! ஏவங் பஸ்ஸங், பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ அதீதஸ்மிங் ரூபஸ்மிங் அனபெக்கோ² ஹோதி; அனாக³தங் ரூபங் நாபி⁴னந்த³தி; பச்சுப்பன்னஸ்ஸ ரூபஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதி. வேத³னா அனத்தா… ஸஞ்ஞா அனத்தா… ஸங்கா²ரா அனத்தா… விஞ்ஞாணங் அனத்தா அதீதானாக³தங்; கோ பன வாதோ³ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ! ஏவங் பஸ்ஸங், பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ அதீதஸ்மிங் விஞ்ஞாணஸ்மிங் அனபெக்கோ² ஹோதி; அனாக³தங் விஞ்ஞாணங் நாபி⁴னந்த³தி; பச்சுப்பன்னஸ்ஸ விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதீ’’தி. ஏகாத³ஸமங்.

    11. Sāvatthinidānaṃ . ‘‘Rūpaṃ, bhikkhave, anattā atītānāgataṃ; ko pana vādo paccuppannassa! Evaṃ passaṃ, bhikkhave, sutavā ariyasāvako atītasmiṃ rūpasmiṃ anapekkho hoti; anāgataṃ rūpaṃ nābhinandati; paccuppannassa rūpassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hoti. Vedanā anattā… saññā anattā… saṅkhārā anattā… viññāṇaṃ anattā atītānāgataṃ; ko pana vādo paccuppannassa! Evaṃ passaṃ, bhikkhave, sutavā ariyasāvako atītasmiṃ viññāṇasmiṃ anapekkho hoti; anāgataṃ viññāṇaṃ nābhinandati; paccuppannassa viññāṇassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hotī’’ti. Ekādasamaṃ.

    நகுலபிதுவக்³கோ³ பட²மோ.

    Nakulapituvaggo paṭhamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    நகுலபிதா தே³வத³ஹா, த்³வேபி ஹாலித்³தி³கானி ச;

    Nakulapitā devadahā, dvepi hāliddikāni ca;

    ஸமாதி⁴படிஸல்லாணா, உபாதா³பரிதஸ்ஸனா து³வே;

    Samādhipaṭisallāṇā, upādāparitassanā duve;

    அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னா, வக்³கோ³ தேன பவுச்சதி.

    Atītānāgatapaccuppannā, vaggo tena pavuccati.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10-11. காலத்தயது³க்க²ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 10-11. Kālattayadukkhasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10-11. காலத்தயது³க்க²ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 10-11. Kālattayadukkhasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact