Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
10. காலத்தயது³க்க²ஸுத்தங்
10. Kālattayadukkhasuttaṃ
10. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ‘‘ரூபங், பி⁴க்க²வே, து³க்க²ங் அதீதானாக³தங்; கோ பன வாதோ³ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ! ஏவங் பஸ்ஸங், பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ அதீதஸ்மிங் ரூபஸ்மிங் அனபெக்கோ² ஹோதி; அனாக³தங் ரூபங் நாபி⁴னந்த³தி; பச்சுப்பன்னஸ்ஸ ரூபஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதி. வேத³னா து³க்கா²… ஸஞ்ஞா து³க்கா²… ஸங்கா²ரா து³க்கா²… விஞ்ஞாணங் து³க்க²ங் அதீதானாக³தங்; கோ பன வாதோ³ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ! ஏவங் பஸ்ஸங், பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ அதீதஸ்மிங் விஞ்ஞாணஸ்மிங் அனபெக்கோ² ஹோதி; அனாக³தங் விஞ்ஞாணங் நாபி⁴னந்த³தி; பச்சுப்பன்னஸ்ஸ விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதீ’’தி. த³ஸமங்.
10. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Rūpaṃ, bhikkhave, dukkhaṃ atītānāgataṃ; ko pana vādo paccuppannassa! Evaṃ passaṃ, bhikkhave, sutavā ariyasāvako atītasmiṃ rūpasmiṃ anapekkho hoti; anāgataṃ rūpaṃ nābhinandati; paccuppannassa rūpassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hoti. Vedanā dukkhā… saññā dukkhā… saṅkhārā dukkhā… viññāṇaṃ dukkhaṃ atītānāgataṃ; ko pana vādo paccuppannassa! Evaṃ passaṃ, bhikkhave, sutavā ariyasāvako atītasmiṃ viññāṇasmiṃ anapekkho hoti; anāgataṃ viññāṇaṃ nābhinandati; paccuppannassa viññāṇassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hotī’’ti. Dasamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10-11. காலத்தயது³க்க²ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 10-11. Kālattayadukkhasuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10-11. காலத்தயது³க்க²ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 10-11. Kālattayadukkhasuttādivaṇṇanā