Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[176] 6. களாயமுட்டி²ஜாதகவண்ணனா
[176] 6. Kaḷāyamuṭṭhijātakavaṇṇanā
பா³லோ வதாயங் து³மஸாக²கோ³சரோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலராஜானங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே வஸ்ஸகாலே கோஸலரஞ்ஞோ பச்சந்தோ குபி. தத்த² டி²தா யோதா⁴ த்³வே தீணி யுத்³தா⁴னி கத்வா பச்சத்தி²கே அபி⁴ப⁴விதுங் அஸக்கொந்தா ரஞ்ஞோ ஸாஸனங் பேஸேஸுங். ராஜா அகாலே வஸ்ஸானேயேவ நிக்க²மித்வா ஜேதவனஸமீபே க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் அகாலே நிக்க²ந்தோ, கந்த³ரபத³ராத³யோ உத³கபூரா, து³க்³க³மோ மக்³கோ³, ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமிஸ்ஸாமி, ஸோ மங் ‘கஹங் க³ச்ச²ஸி, மஹாராஜா’தி புச்சி²ஸ்ஸதி, அதா²ஹங் ஏதமத்த²ங் ஆரோசெஸ்ஸாமி, ந கோ² பன மங் ஸத்தா² ஸம்பராயிகேனேவத்தே²ன அனுக்³க³ண்ஹாதி, தி³ட்ட²த⁴ம்மிகேனாபி அனுக்³க³ண்ஹாதியேவ, தஸ்மிங் ஸசே மே க³மனேன அவுட்³டி⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, ‘அகாலோ, மஹாராஜா’தி வக்க²தி. ஸசே பன வுட்³டி³ ப⁴விஸ்ஸதி, துண்ஹீ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ ஜேதவனங் பவிஸித்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² ‘‘ஹந்த³ குதோ நு த்வங், மஹாராஜ, ஆக³ச்ச²ஸி தி³வா தி³வஸ்ஸா’’தி புச்சி². ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் பச்சந்தங் வூபஸமேதுங் நிக்க²ந்தோ ‘தும்ஹே வந்தி³த்வா க³மிஸ்ஸாமீ’தி ஆக³தொம்ஹீ’’தி . ஸத்தா² ‘‘புப்³பே³பி, மஹாராஜ, ராஜானோ ஸேனாய அப்³பு⁴க்³க³ச்ச²மானாய பண்டி³தானங் கத²ங் ஸுத்வா அகாலே அப்³பு⁴க்³க³மனங் நாம ந க³மிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Bālovatāyaṃ dumasākhagocaroti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarājānaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye vassakāle kosalarañño paccanto kupi. Tattha ṭhitā yodhā dve tīṇi yuddhāni katvā paccatthike abhibhavituṃ asakkontā rañño sāsanaṃ pesesuṃ. Rājā akāle vassāneyeva nikkhamitvā jetavanasamīpe khandhāvāraṃ bandhitvā cintesi – ‘‘ahaṃ akāle nikkhanto, kandarapadarādayo udakapūrā, duggamo maggo, satthāraṃ upasaṅkamissāmi, so maṃ ‘kahaṃ gacchasi, mahārājā’ti pucchissati, athāhaṃ etamatthaṃ ārocessāmi, na kho pana maṃ satthā samparāyikenevatthena anuggaṇhāti, diṭṭhadhammikenāpi anuggaṇhātiyeva, tasmiṃ sace me gamanena avuḍḍhi bhavissati, ‘akālo, mahārājā’ti vakkhati. Sace pana vuḍḍi bhavissati, tuṇhī bhavissatī’’ti. So jetavanaṃ pavisitvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā ‘‘handa kuto nu tvaṃ, mahārāja, āgacchasi divā divassā’’ti pucchi. ‘‘Bhante, ahaṃ paccantaṃ vūpasametuṃ nikkhanto ‘tumhe vanditvā gamissāmī’ti āgatomhī’’ti . Satthā ‘‘pubbepi, mahārāja, rājāno senāya abbhuggacchamānāya paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā akāle abbhuggamanaṃ nāma na gamiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ ஸப்³ப³த்த²கஅமச்சோ அஹோஸி. அத² ரஞ்ஞோ பச்சந்தே குபிதே பச்சந்தயோதா⁴ பண்ணங் பேஸேஸுங். ராஜா வஸ்ஸகாலே நிக்க²மித்வா உய்யானே க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴, போ³தி⁴ஸத்தோ ரஞ்ஞோ ஸந்திகே அட்டா²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே அஸ்ஸானங் களாயே ஸேதெ³த்வா ஆஹரித்வா தோ³ணியங் பக்கி²பிங்ஸு. உய்யானே மக்கடேஸு ஏகோ மக்கடோ ருக்கா² ஓதரித்வா ததோ களாயே க³ஹெத்வா முக²ங் பூரெத்வா ஹத்தே²ஹிபி க³ஹெத்வா உப்பதித்வா ருக்கே² நிஸீதி³த்வா கா²தி³துங் ஆரபி⁴, அத²ஸ்ஸ கா²த³மானஸ்ஸ ஹத்த²கோ ஏகோ களாயோ பூ⁴மியங் பதி. ஸோ முகே²ன ச ஹத்தே²ஹி ச க³ஹிதே ஸப்³பே³ களாயே ச²ட்³டெ³த்வா ருக்கா² ஓருய்ஹ தமேவ களாயங் ஓலோகெந்தோ தங் களாயங் அதி³ஸ்வாவ புன ருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா அட்³டே³ ஸஹஸ்ஸபராஜிதோ விய ஸோசமானோ து³ம்முகோ² ருக்க²ஸாகா²யங் நிஸீதி³. ராஜா மக்கடஸ்ஸ கிரியங் தி³ஸ்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘பஸ்ஸத², கிங் நாமேதங் மக்கடேன கத’’ந்தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மஹாராஜ, ப³ஹுங் அனவலோகெத்வா அப்பங் ஓலோகெத்வா து³ப்³பு³த்³தி⁴னோ பா³லா ஏவரூபங் கரொந்தியேவா’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa atthadhammānusāsako sabbatthakaamacco ahosi. Atha rañño paccante kupite paccantayodhā paṇṇaṃ pesesuṃ. Rājā vassakāle nikkhamitvā uyyāne khandhāvāraṃ bandhi, bodhisatto rañño santike aṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe assānaṃ kaḷāye sedetvā āharitvā doṇiyaṃ pakkhipiṃsu. Uyyāne makkaṭesu eko makkaṭo rukkhā otaritvā tato kaḷāye gahetvā mukhaṃ pūretvā hatthehipi gahetvā uppatitvā rukkhe nisīditvā khādituṃ ārabhi, athassa khādamānassa hatthako eko kaḷāyo bhūmiyaṃ pati. So mukhena ca hatthehi ca gahite sabbe kaḷāye chaḍḍetvā rukkhā oruyha tameva kaḷāyaṃ olokento taṃ kaḷāyaṃ adisvāva puna rukkhaṃ abhiruhitvā aḍḍe sahassaparājito viya socamāno dummukho rukkhasākhāyaṃ nisīdi. Rājā makkaṭassa kiriyaṃ disvā bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘passatha, kiṃ nāmetaṃ makkaṭena kata’’nti pucchi. Bodhisatto ‘‘mahārāja, bahuṃ anavaloketvā appaṃ oloketvā dubbuddhino bālā evarūpaṃ karontiyevā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
51.
51.
‘‘பா³லோ வதாயங் து³மஸாக²கோ³சரோ, பஞ்ஞா ஜனிந்த³ நயிமஸ்ஸ விஜ்ஜதி;
‘‘Bālo vatāyaṃ dumasākhagocaro, paññā janinda nayimassa vijjati;
களாயமுட்டி²ங் அவகிரிய கேவலங், ஏகங் களாயங் பதிதங் க³வேஸதீ’’தி.
Kaḷāyamuṭṭhiṃ avakiriya kevalaṃ, ekaṃ kaḷāyaṃ patitaṃ gavesatī’’ti.
தத்த² து³மஸாக²கோ³சரோதி மக்கடோ. ஸோ ஹி து³மஸாகா²ஸு கோ³சரங் க³ண்ஹாதி, ஸாவ அஸ்ஸ கோ³சரோ ஸஞ்சரணபூ⁴மிபூ⁴தா, தஸ்மா ‘‘து³மஸாக²கோ³சரோ’’தி வுச்சதி. ஜனிந்தா³தி ராஜானங் ஆலபதி. ராஜா ஹி பரமிஸ்ஸரபா⁴வேன ஜனஸ்ஸ இந்தோ³தி ஜனிந்தோ³. களாயமுட்டி²ந்தி சணகமுட்டி²ங். ‘‘காளராஜமாஸமுட்டி²’’ந்திபி வத³ந்தியேவ. அவகிரியாதி அவகிரித்வா. கேவலந்தி ஸப்³ப³ங். க³வேஸதீதி பூ⁴மியங் பதிதங் ஏகமேவ பரியேஸதி.
Tattha dumasākhagocaroti makkaṭo. So hi dumasākhāsu gocaraṃ gaṇhāti, sāva assa gocaro sañcaraṇabhūmibhūtā, tasmā ‘‘dumasākhagocaro’’ti vuccati. Janindāti rājānaṃ ālapati. Rājā hi paramissarabhāvena janassa indoti janindo. Kaḷāyamuṭṭhinti caṇakamuṭṭhiṃ. ‘‘Kāḷarājamāsamuṭṭhi’’ntipi vadantiyeva. Avakiriyāti avakiritvā. Kevalanti sabbaṃ. Gavesatīti bhūmiyaṃ patitaṃ ekameva pariyesati.
ஏவங் வத்வா புன போ³தி⁴ஸத்தோ தங் உபஸங்கமித்வா ராஜானங் ஆமந்தெத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ vatvā puna bodhisatto taṃ upasaṅkamitvā rājānaṃ āmantetvā dutiyaṃ gāthamāha –
52.
52.
‘‘ஏவமேவ மயங் ராஜ, யே சஞ்ஞே அதிலோபி⁴னோ;
‘‘Evameva mayaṃ rāja, ye caññe atilobhino;
அப்பேன ப³ஹுங் ஜிய்யாம, களாயேனேவ வானரோ’’தி.
Appena bahuṃ jiyyāma, kaḷāyeneva vānaro’’ti.
தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – மஹாராஜ, ஏவமேவ மயஞ்ச யே சஞ்ஞே லோபா⁴பி⁴பூ⁴தா ஜனா ஸப்³பே³பி அப்பேன ப³ஹுங் ஜிய்யாம. மயஞ்ஹி ஏதரஹி அகாலே வஸ்ஸானஸமயே மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தா அப்பகஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ காரணா ப³ஹுகா அத்தா² பரிஹாயாம. களாயேனேவ வானரோதி யதா² அயங் வானரோ ஏகங் களாயங் பரியேஸமானோ தேனேகேன களாயேன ஸப்³ப³களாயேஹி பரிஹீனோ, ஏவங் மயம்பி அகாலேன கந்த³ரபத³ராதீ³ஸு பூரேஸு க³ச்ச²மானா அப்பமத்தகங் அத்த²ங் பரியேஸமானா ப³ஹூஹி ஹத்தி²வாஹனஅஸ்ஸவாஹனாதீ³ஹி சேவ ப³லகாயேன ச பரிஹாயிஸ்ஸாம. தஸ்மா அகாலே க³ந்துங் ந வட்டதீதி ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் அதா³ஸி.
Tatrāyaṃ saṅkhepattho – mahārāja, evameva mayañca ye caññe lobhābhibhūtā janā sabbepi appena bahuṃ jiyyāma. Mayañhi etarahi akāle vassānasamaye maggaṃ gacchantā appakassa atthassa kāraṇā bahukā atthā parihāyāma. Kaḷāyeneva vānaroti yathā ayaṃ vānaro ekaṃ kaḷāyaṃ pariyesamāno tenekena kaḷāyena sabbakaḷāyehi parihīno, evaṃ mayampi akālena kandarapadarādīsu pūresu gacchamānā appamattakaṃ atthaṃ pariyesamānā bahūhi hatthivāhanaassavāhanādīhi ceva balakāyena ca parihāyissāma. Tasmā akāle gantuṃ na vaṭṭatīti rañño ovādaṃ adāsi.
ராஜா தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ததோ நிவத்தித்வா பா³ராணஸிமேவ பாவிஸி. சோராபி ‘‘ராஜா கிர சோரமத்³த³னங் கரிஸ்ஸாமீதி நக³ரா நிக்க²ந்தோ’’தி ஸுத்வா பச்சந்ததோ பலாயிங்ஸு. பச்சுப்பன்னேபி சோரா ‘‘கோஸலராஜா கிர நிக்க²ந்தோ’’தி ஸுத்வா பலாயிங்ஸு. ராஜா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா உட்டா²யாஸனா வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா ஸாவத்தி²மேவ பாவிஸி.
Rājā tassa kathaṃ sutvā tato nivattitvā bārāṇasimeva pāvisi. Corāpi ‘‘rājā kira coramaddanaṃ karissāmīti nagarā nikkhanto’’ti sutvā paccantato palāyiṃsu. Paccuppannepi corā ‘‘kosalarājā kira nikkhanto’’ti sutvā palāyiṃsu. Rājā satthu dhammadesanaṃ sutvā uṭṭhāyāsanā vanditvā padakkhiṇaṃ katvā sāvatthimeva pāvisi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.
களாயமுட்டி²ஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Kaḷāyamuṭṭhijātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 176. களாயமுட்டி²ஜாதகங் • 176. Kaḷāyamuṭṭhijātakaṃ