Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    2. காளாயஸங்க³பஞ்ஹோ

    2. Kāḷāyasaṅgapañho

    2. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ‘காளாயஸஸ்ஸ 1 த்³வே அங்கா³னி க³ஹேதப்³பா³னீ’தி யங் வதே³ஸி, கதமானி தானி த்³வே அங்கா³னி க³ஹேதப்³பா³னீ’’தி ? ‘‘யதா², மஹாராஜ, காளாயஸோ ஸுபீதோ 2 வமதி 3, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னோ யோகா³வசரஸ்ஸ மானஸங் யோனிஸோ மனஸிகாரேன 4 அபீதங் வமதி. இத³ங், மஹாராஜ, காளாயஸஸ்ஸ பட²மங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.

    2. ‘‘Bhante nāgasena, ‘kāḷāyasassa 5 dve aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni dve aṅgāni gahetabbānī’’ti ? ‘‘Yathā, mahārāja, kāḷāyaso supīto 6 vamati 7, evameva kho, mahārāja, yogino yogāvacarassa mānasaṃ yoniso manasikārena 8 apītaṃ vamati. Idaṃ, mahārāja, kāḷāyasassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, காளாயஸோ ஸகிங் பீதங் உத³கங் ந வமதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ , யோகி³னா யோகா³வசரேன யோ ஸகிங் உப்பன்னோ பஸாதோ³, ந புன ஸோ வமிதப்³போ³ ‘உளாரோ ஸோ ப⁴க³வா ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸ்வாக்கா²தோ த⁴ம்மோ, ஸுப்படிபன்னோ ஸங்கோ⁴’தி. ‘ரூபங் அனிச்சங், வேத³னா அனிச்சா, ஸஞ்ஞா அனிச்சா, ஸங்கா²ரா அனிச்சா, விஞ்ஞாணங் அனிச்சந்தி யங் ஸகிங் உப்பன்னங் ஞாணங், ந புன தங் வமிதப்³ப³ங். இத³ங் , மஹாராஜ, காளாயஸஸ்ஸ து³தியங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங். பா⁴ஸிதம்பேதங், மஹாராஜ, ப⁴க³வதா தே³வாதிதே³வேன –

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, kāḷāyaso sakiṃ pītaṃ udakaṃ na vamati, evameva kho, mahārāja , yoginā yogāvacarena yo sakiṃ uppanno pasādo, na puna so vamitabbo ‘uḷāro so bhagavā sammāsambuddho, svākkhāto dhammo, suppaṭipanno saṅgho’ti. ‘Rūpaṃ aniccaṃ, vedanā aniccā, saññā aniccā, saṅkhārā aniccā, viññāṇaṃ aniccanti yaṃ sakiṃ uppannaṃ ñāṇaṃ, na puna taṃ vamitabbaṃ. Idaṃ , mahārāja, kāḷāyasassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena –

    ‘‘‘த³ஸ்ஸனம்ஹி பரிஸோதி⁴தோ 9 நரோ, அரியத⁴ம்மே நியதோ விஸேஸகூ³;

    ‘‘‘Dassanamhi parisodhito 10 naro, ariyadhamme niyato visesagū;

    நப்பவேத⁴தி அனேகபா⁴க³ஸோ, ஸப்³ப³ஸோ ச முக²பா⁴வமேவ ஸோ’’’தி.

    Nappavedhati anekabhāgaso, sabbaso ca mukhabhāvameva so’’’ti.

    காளாயஸங்க³பஞ்ஹோ து³தியோ.

    Kāḷāyasaṅgapañho dutiyo.







    Footnotes:
    1. காளஹங்ஸஸ்ஸ (க॰)
    2. ஸுதி²தோ (க॰)
    3. வஹதி (ஸ்யா॰ க॰)
    4. யோனிஸோ மனஸிகாரே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    5. kāḷahaṃsassa (ka.)
    6. suthito (ka.)
    7. vahati (syā. ka.)
    8. yoniso manasikāre (sī. syā. ka.)
    9. பரிஸோதி⁴கே (ஸீ॰ க॰)
    10. parisodhike (sī. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact