Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    7. காளிகோ³தா⁴புத்தப⁴த்³தி³யத்தே²ரகா³தா²

    7. Kāḷigodhāputtabhaddiyattheragāthā

    842.

    842.

    ‘‘யாதங் மே ஹத்தி²கீ³வாய, ஸுகு²மா வத்தா² பதா⁴ரிதா;

    ‘‘Yātaṃ me hatthigīvāya, sukhumā vatthā padhāritā;

    ஸாலீனங் ஓத³னோ பு⁴த்தோ, ஸுசிமங்ஸூபஸேசனோ.

    Sālīnaṃ odano bhutto, sucimaṃsūpasecano.

    843.

    843.

    ‘‘ஸோஜ்ஜ ப⁴த்³தோ³ ஸாததிகோ, உஞ்சா²பத்தாக³தே ரதோ;

    ‘‘Sojja bhaddo sātatiko, uñchāpattāgate rato;

    ஜா²யதி அனுபாதா³னோ, புத்தோ கோ³தா⁴ய ப⁴த்³தி³யோ.

    Jhāyati anupādāno, putto godhāya bhaddiyo.

    844.

    844.

    ‘‘பங்ஸுகூலீ ஸாததிகோ, உஞ்சா²பத்தாக³தே ரதோ;

    ‘‘Paṃsukūlī sātatiko, uñchāpattāgate rato;

    ஜா²யதி அனுபாதா³னோ, புத்தோ கோ³தா⁴ய ப⁴த்³தி³யோ.

    Jhāyati anupādāno, putto godhāya bhaddiyo.

    845.

    845.

    ‘‘பிண்ட³பாதீ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Piṇḍapātī sātatiko…pe….

    846.

    846.

    ‘‘தேசீவரீ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Tecīvarī sātatiko…pe….

    847.

    847.

    ‘‘ஸபதா³னசாரீ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Sapadānacārī sātatiko…pe….

    848.

    848.

    ‘‘ஏகாஸனீ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Ekāsanī sātatiko…pe….

    849.

    849.

    ‘‘பத்தபிண்டீ³ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Pattapiṇḍī sātatiko…pe….

    850.

    850.

    ‘‘க²லுபச்சா²ப⁴த்தீ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Khalupacchābhattī sātatiko…pe….

    851.

    851.

    ‘‘ஆரஞ்ஞிகோ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Āraññiko sātatiko…pe….

    852.

    852.

    ‘‘ருக்க²மூலிகோ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Rukkhamūliko sātatiko…pe….

    853.

    853.

    ‘‘அப்³போ⁴காஸீ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Abbhokāsī sātatiko…pe….

    854.

    854.

    ‘‘ஸோஸானிகோ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Sosāniko sātatiko…pe….

    855.

    855.

    ‘‘யதா²ஸந்த²திகோ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Yathāsanthatiko sātatiko…pe….

    856.

    856.

    ‘‘நேஸஜ்ஜிகோ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Nesajjiko sātatiko…pe….

    857.

    857.

    ‘‘அப்பிச்சோ² ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Appiccho sātatiko…pe….

    858.

    858.

    ‘‘ஸந்துட்டோ² ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Santuṭṭho sātatiko…pe….

    859.

    859.

    ‘‘பவிவித்தோ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Pavivitto sātatiko…pe….

    860.

    860.

    ‘‘அஸங்ஸட்டோ² ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Asaṃsaṭṭho sātatiko…pe….

    861.

    861.

    ‘‘ஆரத்³த⁴வீரியோ ஸாததிகோ…பே॰….

    ‘‘Āraddhavīriyo sātatiko…pe….

    862.

    862.

    ‘‘ஹித்வா ஸதபலங் கங்ஸங், ஸோவண்ணங் ஸதராஜிகங்;

    ‘‘Hitvā satapalaṃ kaṃsaṃ, sovaṇṇaṃ satarājikaṃ;

    அக்³க³ஹிங் மத்திகாபத்தங், இத³ங் து³தியாபி⁴ஸேசனங்.

    Aggahiṃ mattikāpattaṃ, idaṃ dutiyābhisecanaṃ.

    863.

    863.

    ‘‘உச்சே மண்ட³லிபாகாரே, த³ள்ஹமட்டாலகொட்ட²கே;

    ‘‘Ucce maṇḍalipākāre, daḷhamaṭṭālakoṭṭhake;

    ரக்கி²தோ க²க்³க³ஹத்தே²ஹி, உத்தஸங் விஹரிங் புரே.

    Rakkhito khaggahatthehi, uttasaṃ vihariṃ pure.

    864.

    864.

    ‘‘ஸோஜ்ஜ ப⁴த்³தோ³ அனுத்ராஸீ, பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ;

    ‘‘Sojja bhaddo anutrāsī, pahīnabhayabheravo;

    ஜா²யதி வனமோக³ய்ஹ, புத்தோ கோ³தா⁴ய ப⁴த்³தி³யோ.

    Jhāyati vanamogayha, putto godhāya bhaddiyo.

    865.

    865.

    ‘‘ஸீலக்க²ந்தே⁴ பதிட்டா²ய, ஸதிங் பஞ்ஞஞ்ச பா⁴வயங்;

    ‘‘Sīlakkhandhe patiṭṭhāya, satiṃ paññañca bhāvayaṃ;

    பாபுணிங் அனுபுப்³பே³ன, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²ய’’ந்தி.

    Pāpuṇiṃ anupubbena, sabbasaṃyojanakkhaya’’nti.

    … ப⁴த்³தி³யோ காளிகோ³தா⁴ய புத்தோ தே²ரோ….

    … Bhaddiyo kāḷigodhāya putto thero….







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 7. காளிகோ³தா⁴புத்தப⁴த்³தி³யத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 7. Kāḷigodhāputtabhaddiyattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact