Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³ஸிக்கா²-மூலஸிக்கா² • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    8. காலிகனித்³தே³ஸோ

    8. Kālikaniddeso

    காலிகா சாதி –

    Kālikāti –

    84.

    84.

    படிக்³க³ஹிதா சத்தாரோ, காலிகா யாவகாலிகங்;

    Paṭiggahitā cattāro, kālikā yāvakālikaṃ;

    யாமகாலிகங் ஸத்தாஹ-காலிகங் யாவஜீவிகங்.

    Yāmakālikaṃ sattāha-kālikaṃ yāvajīvikaṃ.

    85.

    85.

    பிட்ட²ங் மூலங் ப²லங் க²ஜ்ஜங், கோ³ரஸோ த⁴ஞ்ஞபோ⁴ஜனங்;

    Piṭṭhaṃ mūlaṃ phalaṃ khajjaṃ, goraso dhaññabhojanaṃ;

    யாகு³ஸூபப்பபு⁴தயோ, ஹொந்தேதே யாவகாலிகா.

    Yāgusūpappabhutayo, hontete yāvakālikā.

    86.

    86.

    மது⁴முத்³தி³கஸாலூக-சோசமோசம்ப³ஜம்பு³ஜங்;

    Madhumuddikasālūka-cocamocambajambujaṃ;

    பா²ருஸங் நக்³கி³ஸந்தத்தங், பானகங் யாமகாலிகங்.

    Phārusaṃ naggisantattaṃ, pānakaṃ yāmakālikaṃ.

    87.

    87.

    ஸானுலோமானி த⁴ஞ்ஞானி, ட²பெத்வா ப²லஜோ ரஸோ;

    Sānulomāni dhaññāni, ṭhapetvā phalajo raso;

    மதூ⁴கபுப்ப²மஞ்ஞத்ர, ஸப்³போ³ புப்ப²ரஸோபி ச.

    Madhūkapupphamaññatra, sabbo puppharasopi ca.

    88.

    88.

    ஸப்³ப³பத்தரஸோ சேவ, ட²பெத்வா பக்கடா³கஜங்;

    Sabbapattaraso ceva, ṭhapetvā pakkaḍākajaṃ;

    ஸீதோத³மத்³தி³தோதி³ச்ச-பாகோ வா யாமகாலிகோ.

    Sītodamadditodicca-pāko vā yāmakāliko.

    89.

    89.

    ஸப்பினோனீததேலானி , மது⁴பா²ணிதமேவ ச;

    Sappinonītatelāni , madhuphāṇitameva ca;

    ஸத்தாஹகாலிகா ஸப்பி, யேஸங் மங்ஸமவாரிதங்.

    Sattāhakālikā sappi, yesaṃ maṃsamavāritaṃ.

    90.

    90.

    தேலங் திலவஸேரண்ட³-மது⁴ஸாஸபஸம்ப⁴வங்;

    Telaṃ tilavaseraṇḍa-madhusāsapasambhavaṃ;

    கு²த்³தா³ப⁴மரமது⁴கரி-மக்கி²காஹி கதங் மது⁴;

    Khuddābhamaramadhukari-makkhikāhi kataṃ madhu;

    ரஸாதி³உச்சு²விகதி, பக்காபக்கா ச பா²ணிதங்.

    Rasādiucchuvikati, pakkāpakkā ca phāṇitaṃ.

    91.

    91.

    ஸவத்து²பக்கா ஸாமங் வா, வஸா காலே அமானுஸா;

    Savatthupakkā sāmaṃ vā, vasā kāle amānusā;

    அஞ்ஞேஸங் ந பசே வத்து²ங், யாவகாலிகவத்து²னங்.

    Aññesaṃ na pace vatthuṃ, yāvakālikavatthunaṃ.

    92.

    92.

    ஹலித்³தி³ங் ஸிங்கி³வேரஞ்ச, வசத்தங் லஸுணங் வசா;

    Haliddiṃ siṅgiverañca, vacattaṃ lasuṇaṃ vacā;

    உஸீரங் ப⁴த்³த³முத்தஞ்சாதிவிஸா கடுரோஹிணீ;

    Usīraṃ bhaddamuttañcātivisā kaṭurohiṇī;

    பஞ்சமூலாதி³கஞ்சாபி, மூலங் தங் யாவஜீவிகங்.

    Pañcamūlādikañcāpi, mūlaṃ taṃ yāvajīvikaṃ.

    93.

    93.

    பி³ளங்க³ங் மரிசங் கொ³ட்ட²-ப²லங் பிப்ப²லி ராஜிகா;

    Biḷaṅgaṃ maricaṃ goṭṭha-phalaṃ pipphali rājikā;

    திப²லேரண்ட³காதீ³னங், ப²லங் தங் யாவஜீவிகங்.

    Tiphaleraṇḍakādīnaṃ, phalaṃ taṃ yāvajīvikaṃ.

    94.

    94.

    கப்பாஸனிம்ப³குடஜபடோலஸுலஸாதி³னங்;

    Kappāsanimbakuṭajapaṭolasulasādinaṃ;

    ஸூபெய்யபண்ணங் வஜ்ஜெத்வா, பண்ணங் தங் யாவஜீவிகங்.

    Sūpeyyapaṇṇaṃ vajjetvā, paṇṇaṃ taṃ yāvajīvikaṃ.

    95.

    95.

    ட²பெத்வா உச்சு²னிய்யாஸங்,

    Ṭhapetvā ucchuniyyāsaṃ,

    ஸரஸங் உச்சு²ஜங் தசங்;

    Sarasaṃ ucchujaṃ tacaṃ;

    நிய்யாஸோ ச தசோ ஸப்³போ³,

    Niyyāso ca taco sabbo,

    லோணங் லோஹங் ஸிலா ததா².

    Loṇaṃ lohaṃ silā tathā.

    96.

    96.

    ஸுத்³த⁴ஸித்த²ஞ்ச ஸேவாலோ, யஞ்ச கிஞ்சி ஸுஜா²பிதங்;

    Suddhasitthañca sevālo, yañca kiñci sujhāpitaṃ;

    விகடாதி³ப்பபே⁴த³ஞ்ச, ஞாதப்³ப³ங் யாவஜீவிகங்.

    Vikaṭādippabhedañca, ñātabbaṃ yāvajīvikaṃ.

    97.

    97.

    மூலங் ஸாரங் தசோ பெ²க்³கு³, பண்ணங் புப்ப²ங் ப²லங் லதா;

    Mūlaṃ sāraṃ taco pheggu, paṇṇaṃ pupphaṃ phalaṃ latā;

    ஆஹாரத்த² மஸாதெ⁴ந்தங், ஸப்³ப³ங் தங் யாவஜீவிகங்.

    Āhārattha masādhentaṃ, sabbaṃ taṃ yāvajīvikaṃ.

    98.

    98.

    ஸப்³ப³காலிகஸம்போ⁴கோ³, காலே ஸப்³ப³ஸ்ஸ கப்பதி;

    Sabbakālikasambhogo, kāle sabbassa kappati;

    ஸதி பச்சயே விகாலே, கப்பதே காலிகத்தயங்.

    Sati paccaye vikāle, kappate kālikattayaṃ.

    99.

    99.

    காலயாமமதிக்கந்தா , பாசித்திங் ஜனயந்துபோ⁴;

    Kālayāmamatikkantā , pācittiṃ janayantubho;

    ஜனயந்தி உபோ⁴பேதே, அந்தோவுத்த²ஞ்ச ஸன்னிதி⁴ங்.

    Janayanti ubhopete, antovutthañca sannidhiṃ.

    100.

    100.

    ஸத்தாஹகாலிகே ஸத்த, அஹானி அதினாமிதே;

    Sattāhakālike satta, ahāni atināmite;

    பாசித்தி பாளினாருள்ஹே, ஸப்பிஆதி³ம்ஹி து³க்கடங்.

    Pācitti pāḷināruḷhe, sappiādimhi dukkaṭaṃ.

    101.

    101.

    நிஸ்ஸட்ட²லத்³த⁴ங் மக்கெ²ய்ய, நங்க³ங் நஜ்ஜோ²ஹரெய்ய ச;

    Nissaṭṭhaladdhaṃ makkheyya, naṅgaṃ najjhohareyya ca;

    விகப்பெந்தஸ்ஸ ஸத்தாஹே, ஸாமணேரஸ்ஸதி⁴ட்ட²தோ;

    Vikappentassa sattāhe, sāmaṇerassadhiṭṭhato;

    மக்க²னாதி³ஞ்ச நாபத்தி, அஞ்ஞஸ்ஸ த³த³தோபி ச.

    Makkhanādiñca nāpatti, aññassa dadatopi ca.

    102.

    102.

    யாவகாலிகஆதீ³னி, ஸங்ஸட்டா²னி ஸஹத்தனா;

    Yāvakālikaādīni, saṃsaṭṭhāni sahattanā;

    கா³ஹாபயந்தி ஸப்³பா⁴வங், தஸ்மா ஏவமுதீ³ரிதங்.

    Gāhāpayanti sabbhāvaṃ, tasmā evamudīritaṃ.

    103.

    103.

    புரே படிக்³க³ஹிதஞ்ச, ஸத்தாஹங் யாவஜீவிகங்;

    Pure paṭiggahitañca, sattāhaṃ yāvajīvikaṃ;

    ஸேஸகாலிகஸம்மிஸ்ஸங், பாசித்தி பரிபு⁴ஞ்ஜதோ.

    Sesakālikasammissaṃ, pācitti paribhuñjato.

    104.

    104.

    யாவகாலிகஸம்மிஸ்ஸங், இதரங் காலிகத்தயங்;

    Yāvakālikasammissaṃ, itaraṃ kālikattayaṃ;

    படிக்³க³ஹிதங் தத³ஹு, தத³ஹேவ ச பு⁴ஞ்ஜயே.

    Paṭiggahitaṃ tadahu, tadaheva ca bhuñjaye.

    105.

    105.

    யாமகாலிகஸம்மிஸ்ஸங், ஸேஸமேவங் விஜானியங்;

    Yāmakālikasammissaṃ, sesamevaṃ vijāniyaṃ;

    ஸத்தாஹகாலிகமிஸ்ஸஞ்ச, ஸத்தாஹங் கப்பதேதரந்தி.

    Sattāhakālikamissañca, sattāhaṃ kappatetaranti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact