Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    18. காலிகவினிச்ச²யகதா²

    18. Kālikavinicchayakathā

    89. ஏவங் ஸங்கி⁴கஸேனாஸனேஸு கத்தப்³ப³வினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி சதுகாலிகவினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘காலிகானிபி சத்தாரீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கரணங் காரோ, கிரியா. காரோ ஏவ காலோ ர-காரஸ்ஸ ல-காரோ யதா² ‘‘மஹாஸாலோ’’தி. காலோதி செத்த² பச்சுப்பன்னாதி³கிரியா. வுத்தஞ்ஹி –

    89. Evaṃ saṅghikasenāsanesu kattabbavinicchayaṃ kathetvā idāni catukālikavinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘kālikānipi cattārī’’tiādimāha. Tattha karaṇaṃ kāro, kiriyā. Kāro eva kālo ra-kārassa la-kāro yathā ‘‘mahāsālo’’ti. Kāloti cettha paccuppannādikiriyā. Vuttañhi –

    ‘‘ஆரத்³தா⁴னிட்டி²தோ பா⁴வோ, பச்சுப்பன்னோ ஸுனிட்டி²தோ;

    ‘‘Āraddhāniṭṭhito bhāvo, paccuppanno suniṭṭhito;

    அதீதானாக³துப்பாத³-மப்பத்தாபி⁴முகா² கிரியா’’தி.

    Atītānāgatuppāda-mappattābhimukhā kiriyā’’ti.

    எத்த² பன தஸ்ஸ தஸ்ஸ கிரியாஸங்கா²தஸ்ஸ காலஸ்ஸ பபே⁴த³பூ⁴தோ புரேப⁴த்தஏகஅஹோரத்தஸத்தாஹஜீவிகபரியந்தஸங்கா²தோ காலவிஸேஸோ அதி⁴ப்பேதோ. காலே தஸ்மிங் தஸ்மிங் காலவிஸேஸே பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னீதி காலிகானி. பி-ஸத்³தோ³ ஸமுச்சயத்தோ², தேன கப்பியா சதுபூ⁴மியோதி ஸமுச்சேதி. சத்தாரீதி ஸங்க்²யானித்³தே³ஸோ, தேன காலிகானி நாம சத்தாரி ஏவ ஹொந்தி, ந தீணி ந பஞ்சாதி த³ஸ்ஸேதி, இத³ங் மாதிகாபத³ஸ்ஸ அத்த²விவரணங். தத்த² உத்³தே³ஸே யங் மாதிகாயங் (வி॰ ஸங்க³॰ அட்ட²॰ க³ந்தா²ரம்ப⁴கதா²) ‘‘காலிகானிபி சத்தாரீ’’தி ஏவங் வுத்தங், எத்த² ஏதஸ்மிங் மாதிகாபதே³ சத்தாரி காலிகானி வேதி³தப்³பா³னீதி யோஜனா. கதமானி தானீதி ஆஹ ‘‘யாவகாலிக’’ந்திஆதி³ . யாவகாலிகங்…பே॰… யாவஜீவிகங் இதி இமானி வத்தூ²னி சத்தாரி காலிகானி நாமாதி அத்தோ².

    Ettha pana tassa tassa kiriyāsaṅkhātassa kālassa pabhedabhūto purebhattaekaahorattasattāhajīvikapariyantasaṅkhāto kālaviseso adhippeto. Kāle tasmiṃ tasmiṃ kālavisese paribhuñjitabbānīti kālikāni. Pi-saddo samuccayattho, tena kappiyā catubhūmiyoti samucceti. Cattārīti saṅkhyāniddeso, tena kālikāni nāma cattāri eva honti, na tīṇi na pañcāti dasseti, idaṃ mātikāpadassa atthavivaraṇaṃ. Tattha uddese yaṃ mātikāyaṃ (vi. saṅga. aṭṭha. ganthārambhakathā) ‘‘kālikānipi cattārī’’ti evaṃ vuttaṃ, ettha etasmiṃ mātikāpade cattāri kālikāni veditabbānīti yojanā. Katamāni tānīti āha ‘‘yāvakālika’’ntiādi . Yāvakālikaṃ…pe… yāvajīvikaṃ iti imāni vatthūni cattāri kālikāni nāmāti attho.

    இதா³னி தேஸங் வத்து²ஞ்ச விஸேஸனஞ்ச நாமலாப⁴ஹேதுஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்த² புரேப⁴த்த’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² தேஸு சதூஸு காலிகேஸு யங் கிஞ்சி கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் யாவகாலிகங், அட்ட²வித⁴பானங் யாமகாலிகங், ஸப்பிஆதி³பஞ்சவித⁴பே⁴ஸஜ்ஜங் ஸத்தாஹகாலிகங், ஸப்³ப³ம்பி படிக்³க³ஹிதங் யாவஜீவிகங் இதி வுச்சதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யங் கிஞ்சி கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயந்தி எத்த² அதிப்³யாபிதங் பரிஹரிதுங் விஸேஸனமாஹ ‘‘புரேப⁴த்த’’ந்த்யாதி³. புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³மேவ யாவகாலிகங், ந அஞ்ஞங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயந்த்யத்தோ². யாவ…பே॰… பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோதி நாமலாப⁴ஹேதுங், ஏதேன யாவ காலோ அஸ்ஸாதி யாவகாலிகந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. அட்ட²வித⁴ங் பானந்தி எத்த² அப்³யாபிதங் பரிஹரிதுமாஹ ‘‘ஸத்³தி⁴ங் அனுலோமபானேஹீ’’தி. யாவ…பே॰… தப்³ப³தோதி நாமலாப⁴ஹேதுங், ஏதேன யாமோ காலோ அஸ்ஸாதி யாமகாலிகந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஸத்தாஹங் நிதே⁴தப்³ப³தோதி நாமலாப⁴ஹேதுங், ஏதேன ஸத்தாஹோ காலோ அஸ்ஸாதி ஸத்தாஹகாலிகந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³ம்பி படிக்³க³ஹிதந்தி எத்த² அதிப்³யாபிதங் பரிஹரிதுங் ‘‘ட²பெத்வா உத³க’’ந்த்யாஹ. யாவ…பே॰… பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோதி நாமலாப⁴ஹேதுங், தேன யாவஜீவங் காலோ அஸ்ஸாதி யாவஜீவிகந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.

    Idāni tesaṃ vatthuñca visesanañca nāmalābhahetuñca dassento ‘‘tattha purebhatta’’ntiādimāha. Tattha tesu catūsu kālikesu yaṃ kiñci khādanīyaṃ bhojanīyaṃ yāvakālikaṃ, aṭṭhavidhapānaṃ yāmakālikaṃ, sappiādipañcavidhabhesajjaṃ sattāhakālikaṃ, sabbampi paṭiggahitaṃ yāvajīvikaṃ iti vuccatīti sambandho. Yaṃ kiñci khādanīyabhojanīyanti ettha atibyāpitaṃ pariharituṃ visesanamāha ‘‘purebhatta’’ntyādi. Purebhattaṃ paṭiggahetvā paribhuñjitabbameva yāvakālikaṃ, na aññaṃ khādanīyaṃ bhojanīyantyattho. Yāva…pe… paribhuñjitabbatoti nāmalābhahetuṃ, etena yāva kālo assāti yāvakālikanti vacanatthaṃ dasseti. Aṭṭhavidhaṃ pānanti ettha abyāpitaṃ pariharitumāha ‘‘saddhiṃ anulomapānehī’’ti. Yāva…pe… tabbatoti nāmalābhahetuṃ, etena yāmo kālo assāti yāmakālikanti vacanatthaṃ dasseti. Sattāhaṃ nidhetabbatoti nāmalābhahetuṃ, etena sattāho kālo assāti sattāhakālikanti vacanatthaṃ dasseti. Sabbampi paṭiggahitanti ettha atibyāpitaṃ pariharituṃ ‘‘ṭhapetvā udaka’’ntyāha. Yāva…pe… paribhuñjitabbatoti nāmalābhahetuṃ, tena yāvajīvaṃ kālo assāti yāvajīvikanti vacanatthaṃ dasseti.

    எத்தா²ஹ – ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² அதி³ன்னங் முக²த்³வாரங் ஆஹாரங் ஆஹரெய்ய அஞ்ஞத்ர உத³கத³ந்தபோனா, பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 265) வசனதோ நனு உத³கங் அப்படிக்³க³ஹிதப்³ப³ங், அத² கஸ்மா ‘‘ட²பெத்வா உத³கங் அவஸேஸங் ஸப்³ப³ம்பி படிக்³க³ஹித’’ந்தி வுத்தந்தி? ஸச்சங், பரிஸுத்³த⁴உத³கங் அப்படிக்³க³ஹிதப்³ப³ங், கத்³த³மாதி³ஸஹிதங் பன படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங் ஹோதி, தஸ்மா படிக்³க³ஹிதேஸு அந்தோக³த⁴பா⁴வதோ ‘‘ட²பெத்வா உத³க’’ந்தி வுத்தந்தி. ஏவமபி ‘‘ஸப்³ப³ம்பி படிக்³க³ஹித’’ந்தி இமினாவ ஸித்³த⁴ங் படிக்³க³ஹேதப்³ப³ஸ்ஸ உத³கஸ்ஸபி க³ஹணதோதி? ஸச்சங், ததா²பி உத³கபா⁴வேன ஸாமஞ்ஞதோ ‘‘ஸப்³ப³ம்பி படிக்³க³ஹித’’ந்தி எத்தகே வுத்தே ஏகச்சஸ்ஸ உத³கஸ்ஸ படிக்³க³ஹேதப்³ப³பா⁴வதோ உத³கம்பி யாவஜீவிகங் நாமாதி ஞாயெய்ய, ந பன உத³கங் யாவஜீவிகங் ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ படிக்³க³ஹேதப்³பா³பா⁴வதோ, தஸ்மா இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஏகச்சஸ்ஸ உத³கஸ்ஸ படிக்³க³ஹேதப்³ப³பா⁴வே ஸதிபி ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ அப்படிக்³க³ஹிதப்³ப³த்தா தங் உத³கங் ட²பெத்வா ஸப்³ப³ம்பி படிக்³க³ஹிதங் யாவஜீவிகந்தி வுச்சதீதி.

    Etthāha – ‘‘yo pana bhikkhu adinnaṃ mukhadvāraṃ āhāraṃ āhareyya aññatra udakadantaponā, pācittiya’’nti (pāci. 265) vacanato nanu udakaṃ appaṭiggahitabbaṃ, atha kasmā ‘‘ṭhapetvā udakaṃ avasesaṃ sabbampi paṭiggahita’’nti vuttanti? Saccaṃ, parisuddhaudakaṃ appaṭiggahitabbaṃ, kaddamādisahitaṃ pana paṭiggahetabbaṃ hoti, tasmā paṭiggahitesu antogadhabhāvato ‘‘ṭhapetvā udaka’’nti vuttanti. Evamapi ‘‘sabbampi paṭiggahita’’nti imināva siddhaṃ paṭiggahetabbassa udakassapi gahaṇatoti? Saccaṃ, tathāpi udakabhāvena sāmaññato ‘‘sabbampi paṭiggahita’’nti ettake vutte ekaccassa udakassa paṭiggahetabbabhāvato udakampi yāvajīvikaṃ nāmāti ñāyeyya, na pana udakaṃ yāvajīvikaṃ suddhassa paṭiggahetabbābhāvato, tasmā idaṃ vuttaṃ hoti – ekaccassa udakassa paṭiggahetabbabhāve satipi suddhassa appaṭiggahitabbattā taṃ udakaṃ ṭhapetvā sabbampi paṭiggahitaṃ yāvajīvikanti vuccatīti.

    90. மூலகமூலாதீ³னி உபதே³ஸதோயேவ வேதி³தப்³பா³னி, தானி பரியாயதோ வுச்சமானானிபி ந ஸக்கா விஞ்ஞாதுங். பரியாயந்தரேன ஹி வுச்சமானே தங் தங் நாமங் அஜானந்தானங் ஸம்மோஹோயேவ ஸியா, தஸ்மா தத்த² ந கிஞ்சி வக்கா²ம. கா²த³னீயே கா²த³னீயத்த²ந்தி பூவாதி³கா²த³னீயே விஜ்ஜமானங் கா²த³னீயகிச்சங் கா²த³னீயேஹி காதப்³ப³ங் ஜிக⁴ச்சா²ஹரணஸங்கா²தங் அத்த²ங் பயோஜனங் நேவ ப²ரந்தி ந நிப்பா²தெ³ந்தி. ஏகஸ்மிங் தே³ஸே ஆஹாரகிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தங் வா அஸாதெ⁴ந்தங் வா அபரஸ்மிங் தே³ஸே உட்டி²தபூ⁴மிரஸாதி³பே⁴தே³ன ஆஹாரஜிக⁴ச்சா²ஹரணகிச்சங் அஸாதெ⁴ந்தம்பி வா ஸம்ப⁴வெய்யாதி ஆஹ ‘‘தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸூ’’திஆதி³. கேசி பன ‘‘ஏகஸ்மிங் ஜனபதே³ ஆஹாரகிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தங் ஸேஸஜனபதே³ஸுபி விகாலே ந கப்பதி ஏவாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் இத³ங் வுத்த’’ந்திபி வத³ந்தி. பகதிஆஹாரவஸேனாதி அஞ்ஞேஹி யாவகாலிகேஹி அயோஜிதங் அத்தனோ பகதியாவ ஆஹாரகிச்சகரணவஸேன. ஸம்மோஹோயேவ ஹோதீதி அனேகத்தா²னங் நாமானங் அப்பஸித்³தா⁴னஞ்ச ஸம்ப⁴வதோ ஸம்மோஹோ ஏவ ஸியா. தேனேவெத்த² மயம்பி மூலகமூலாதீ³னங் பரியாயந்தரத³ஸ்ஸனே ஆத³ரங் ந கரிம்ஹ உபதே³ஸதோவ க³ஹேதப்³ப³தோ.

    90.Mūlakamūlādīni upadesatoyeva veditabbāni, tāni pariyāyato vuccamānānipi na sakkā viññātuṃ. Pariyāyantarena hi vuccamāne taṃ taṃ nāmaṃ ajānantānaṃ sammohoyeva siyā, tasmā tattha na kiñci vakkhāma. Khādanīye khādanīyatthanti pūvādikhādanīye vijjamānaṃ khādanīyakiccaṃ khādanīyehi kātabbaṃ jighacchāharaṇasaṅkhātaṃ atthaṃ payojanaṃ neva pharanti na nipphādenti. Ekasmiṃ dese āhārakiccaṃ sādhentaṃ vā asādhentaṃ vā aparasmiṃ dese uṭṭhitabhūmirasādibhedena āhārajighacchāharaṇakiccaṃ asādhentampi vā sambhaveyyāti āha ‘‘tesu tesu janapadesū’’tiādi. Keci pana ‘‘ekasmiṃ janapade āhārakiccaṃ sādhentaṃ sesajanapadesupi vikāle na kappati evāti dassanatthaṃ idaṃ vutta’’ntipi vadanti. Pakatiāhāravasenāti aññehi yāvakālikehi ayojitaṃ attano pakatiyāva āhārakiccakaraṇavasena. Sammohoyeva hotīti anekatthānaṃ nāmānaṃ appasiddhānañca sambhavato sammoho eva siyā. Tenevettha mayampi mūlakamūlādīnaṃ pariyāyantaradassane ādaraṃ na karimha upadesatova gahetabbato.

    ந்தி வட்டகந்த³ங்.

    Yanti vaṭṭakandaṃ.

    முளாலந்தி தூ²லதருணமூலமேவ.

    Muḷālanti thūlataruṇamūlameva.

    ருக்க²வல்லிஆதீ³னந்தி ஹெட்டா² வுத்தமேவ ஸம்பிண்டெ³த்வா வுத்தங்.

    Rukkhavalliādīnanti heṭṭhā vuttameva sampiṇḍetvā vuttaṃ.

    அந்தோபத²வீக³தோதி ஸாலகல்யாணிக்க²ந்த⁴ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.

    Antopathavīgatoti sālakalyāṇikkhandhaṃ sandhāya vuttaṃ.

    ஸப்³ப³கப்பியானீதி மூலதசபத்தாதீ³னங் வஸேன ஸப்³ப³ஸோ கப்பியானி, தேஸம்பி நாமவஸேன ந ஸக்கா பரியந்தங் த³ஸ்ஸேதுந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Sabbakappiyānīti mūlatacapattādīnaṃ vasena sabbaso kappiyāni, tesampi nāmavasena na sakkā pariyantaṃ dassetunti sambandho.

    அச்சி²வாதீ³னங் அபரிபக்கானேவ ப²லானி யாவஜீவிகானீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபரிபக்கானீ’’தி வுத்தங்.

    Acchivādīnaṃ aparipakkāneva phalāni yāvajīvikānīti dassetuṃ ‘‘aparipakkānī’’ti vuttaṃ.

    ஹரீதகாதீ³னங் அட்டீ²னீதி எத்த² மிஞ்ஜங் படிச்சா²தெ³த்வா டி²தானி கபாலானி யாவஜீவிகானீதி ஆசரியா. மிஞ்ஜம்பி யாவஜீவிகந்தி ஏகே. விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.248-249) பன ‘‘ஹரீதகாதீ³னங் அட்டீ²னீதி எத்த² ‘மிஞ்ஜங் யாவகாலிக’ந்தி கேசி வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங் அட்ட²கதா²யங் அவுத்தத்தா’’தி வுத்தங்.

    Harītakādīnaṃ aṭṭhīnīti ettha miñjaṃ paṭicchādetvā ṭhitāni kapālāni yāvajīvikānīti ācariyā. Miñjampi yāvajīvikanti eke. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.248-249) pana ‘‘harītakādīnaṃ aṭṭhīnīti ettha ‘miñjaṃ yāvakālika’nti keci vadanti, taṃ na yuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ avuttattā’’ti vuttaṃ.

    ஹிங்கூ³தி ஹிங்கு³ருக்க²தோ பக்³க⁴ரிதனிய்யாஸோ. ஹிங்கு³ஜதுஆத³யோபி ஹிங்கு³விகதியோ ஏவ. தத்த² ஹிங்கு³ஜது நாம ஹிங்கு³ருக்க²ஸ்ஸ த³ண்ட³பத்தானி பசித்வா கதனிய்யாஸோ. ஹிங்கு³ஸிபாடிகங் நாம ஹிங்கு³பத்தானி பசித்வா கதனிய்யாஸோ. ‘‘அஞ்ஞேன மிஸ்ஸெத்வா கதோ’’திபி வத³ந்தி. தகந்தி அக்³க³கோடியா நிக்க²ந்தஸிலேஸோ. தகபத்தீதி பத்ததோ நிக்க²ந்தஸிலேஸோ. தகபண்ணீதி பலாஸே ப⁴ஜ்ஜித்வா கதஸிலேஸோ. ‘‘த³ண்ட³தோ நிக்க²ந்தஸிலேஸோ’’திபி வத³ந்தி.

    Hiṅgūti hiṅgurukkhato paggharitaniyyāso. Hiṅgujatuādayopi hiṅguvikatiyo eva. Tattha hiṅgujatu nāma hiṅgurukkhassa daṇḍapattāni pacitvā kataniyyāso. Hiṅgusipāṭikaṃ nāma hiṅgupattāni pacitvā kataniyyāso. ‘‘Aññena missetvā kato’’tipi vadanti. Takanti aggakoṭiyā nikkhantasileso. Takapattīti pattato nikkhantasileso. Takapaṇṇīti palāse bhajjitvā katasileso. ‘‘Daṇḍato nikkhantasileso’’tipi vadanti.

    91. யாமகாலிகேஸு பனாதி எத்த² கிஞ்சாபி பாளியங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயபதே³ஹி யாவகாலிகமேவ ஸங்க³ஹிதங், ந யாமகாலிகங், ததா²பி ‘‘அனாபத்தி யாமகாலிகங் யாமே நித³ஹித்வா பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி இத⁴ சேவ ‘‘யாமகாலிகேன பி⁴க்க²வே ஸத்தாஹகாலிகங்…பே॰… யாவஜீவிகங் தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதங் யாமே கப்பதி, யாமாதிக்கந்தே ந கப்பதீ’’தி அஞ்ஞத்த² (மஹாவ॰ 305) ச வுத்தத்தா ‘‘யாமகாலிக’’ந்திவசனஸாமத்தி²யதோ ச ப⁴க³வதோ அதி⁴ப்பாயஞ்ஞூஹி அட்ட²கதா²சரியேஹி யாமகாலிகங் ஸன்னிதி⁴காரகங் பாசித்தியவத்து²மேவ வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    91.Yāmakālikesu panāti ettha kiñcāpi pāḷiyaṃ khādanīyabhojanīyapadehi yāvakālikameva saṅgahitaṃ, na yāmakālikaṃ, tathāpi ‘‘anāpatti yāmakālikaṃ yāme nidahitvā bhuñjatī’’ti idha ceva ‘‘yāmakālikena bhikkhave sattāhakālikaṃ…pe… yāvajīvikaṃ tadahupaṭiggahitaṃ yāme kappati, yāmātikkante na kappatī’’ti aññattha (mahāva. 305) ca vuttattā ‘‘yāmakālika’’ntivacanasāmatthiyato ca bhagavato adhippāyaññūhi aṭṭhakathācariyehi yāmakālikaṃ sannidhikārakaṃ pācittiyavatthumeva vuttanti daṭṭhabbaṃ.

    ட²பெத்வா த⁴ஞ்ஞப²லரஸந்தி எத்த² ‘‘தண்டு³லதோ⁴வனோத³கம்பி த⁴ஞ்ஞப²லரஸோயேவா’’தி வத³ந்தி.

    Ṭhapetvā dhaññaphalarasanti ettha ‘‘taṇḍuladhovanodakampi dhaññaphalarasoyevā’’ti vadanti.

    92. ஸத்தாஹகாலிகே பஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜானீதி பே⁴ஸஜ்ஜகிச்சங் கரொந்து வா மா வா, ஏவங்லத்³த⁴வோஹாரானி பஞ்ச. ‘‘கோ³ஸப்பீ’’திஆதி³னா லோகே பாகடங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘யேஸங் மங்ஸங் கப்பதீ’’தி இமினா அஞ்ஞேஸம்பி ரோஹிதமிகா³தீ³னங் ஸப்பிங் க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸேதி. யேஸஞ்ஹி கீ²ரங் அத்தி², ஸப்பிம்பி தேஸங் அத்தி²யேவ, தங் பன ஸுலப⁴ங் வா து³ல்லப⁴ங் வா அஸம்மோஹத்த²ங் வுத்தங் . ஏவங் நவனீதம்பி. ‘‘யேஸங் மங்ஸங் கப்பதீ’’தி ச இத³ங் நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங், ந பன யேஸங் மங்ஸங் ந கப்பதி, தேஸங் ஸப்பிஆதி³ ந கப்பதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங். மனுஸ்ஸகீ²ராதீ³னிபி ஹி நோ ந கப்பந்தி.

    92. Sattāhakālike pañca bhesajjānīti bhesajjakiccaṃ karontu vā mā vā, evaṃladdhavohārāni pañca. ‘‘Gosappī’’tiādinā loke pākaṭaṃ dassetvā ‘‘yesaṃ maṃsaṃ kappatī’’ti iminā aññesampi rohitamigādīnaṃ sappiṃ gahetvā dasseti. Yesañhi khīraṃ atthi, sappimpi tesaṃ atthiyeva, taṃ pana sulabhaṃ vā dullabhaṃ vā asammohatthaṃ vuttaṃ . Evaṃ navanītampi. ‘‘Yesaṃ maṃsaṃ kappatī’’ti ca idaṃ nissaggiyavatthudassanatthaṃ vuttaṃ, na pana yesaṃ maṃsaṃ na kappati, tesaṃ sappiādi na kappatīti dassanatthaṃ. Manussakhīrādīnipi hi no na kappanti.

    93. யாவ காலோ நாதிக்கமதி, தாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி எத்த² காலோதி பி⁴க்கூ²னங் போ⁴ஜனகாலோ அதி⁴ப்பேதோ, ஸோ ச ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன டி²தமஜ்ஜ²ன்ஹிகோ. டி²தமஜ்ஜ²ன்ஹிகோபி ஹி காலஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, ததோ பட்டா²ய பன கா²தி³துங் வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் வா ந ஸக்கா, ஸஹஸா பிவிதுங் ஸக்கா ப⁴வெய்ய, குக்குச்சகேன பன ந கத்தப்³ப³ங். காலபரிச்சே²த³ஜானநத்த²ஞ்ச காலத்த²ம்போ⁴ யோஜேதப்³போ³. காலந்தரே வா ப⁴த்தகிச்சங் காதப்³ப³ங். படிக்³க³ஹணேதி க³ஹணமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். படிக்³க³ஹிதமேவ ஹி தங், ஸன்னிஹிதங் ந கப்பதீதி புன படிக்³க³ஹணகிச்சங் நத்தி², தேனேவ ‘‘அஜ்ஜோ²ஹரிதுகாமதாய க³ண்ஹந்தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணே’’தி வுத்தங். மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ ஸன்னிதி⁴காரகஸிக்கா²பத³வண்ணனா) பன ‘‘அஜ்ஜோ²ஹரிஸ்ஸாமீதி க³ண்ஹந்தஸ்ஸ க³ஹணே’’இச்சேவ வுத்தங்.

    93.Yāva kālo nātikkamati, tāva paribhuñjituṃ vaṭṭatīti ettha kāloti bhikkhūnaṃ bhojanakālo adhippeto, so ca sabbantimena paricchedena ṭhitamajjhanhiko. Ṭhitamajjhanhikopi hi kālasaṅgahaṃ gacchati, tato paṭṭhāya pana khādituṃ vā bhuñjituṃ vā na sakkā, sahasā pivituṃ sakkā bhaveyya, kukkuccakena pana na kattabbaṃ. Kālaparicchedajānanatthañca kālatthambho yojetabbo. Kālantare vā bhattakiccaṃ kātabbaṃ. Paṭiggahaṇeti gahaṇameva sandhāya vuttaṃ. Paṭiggahitameva hi taṃ, sannihitaṃ na kappatīti puna paṭiggahaṇakiccaṃ natthi, teneva ‘‘ajjhoharitukāmatāya gaṇhantassa paṭiggahaṇe’’ti vuttaṃ. Mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. sannidhikārakasikkhāpadavaṇṇanā) pana ‘‘ajjhoharissāmīti gaṇhantassa gahaṇe’’icceva vuttaṃ.

    ந்தி யங் பத்தங். ஸந்தி³ஸ்ஸதீதி யாகு³யா உபரி ஸந்தி³ஸ்ஸதி. தேலவண்ணே பத்தே ஸதிபி நிஸ்னேஹபா⁴வே அங்கு³லியா க⁴ங்ஸந்தஸ்ஸ வண்ணவஸேனேவ லேகா² பஞ்ஞாயதி, தஸ்மா தத்த² அனாபத்தீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ஸா அப்³போ³ஹாரிகா’’தி வுத்தங். ஸயங் படிக்³க³ஹெத்வா அபரிச்சத்தமேவ ஹி து³தியதி³வஸே ந வட்டதீதி எத்த² படிக்³க³ஹணே அனபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனேன, அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ நிரபெக்க²தா³னேன வா விஜஹிதபடிக்³க³ஹணங் பரிச்சத்தமேவ ஹோதீதி ‘‘அபரிச்சத்த’’ந்தி இமினா உப⁴யதா²பி அவிஜஹிதபடிக்³க³ஹணமேவ வுத்தங், தஸ்மா யங் பரஸ்ஸ பரிச்சஜித்வா அதி³ன்னம்பி ஸசே படிக்³க³ஹணே நிரபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனேன விஜஹிதபடிக்³க³ஹணங் ஹோதி, தம்பி து³தியதி³வஸே வட்டதீதி வேதி³தப்³ப³ங். யதி³ ஏவங் ‘‘பத்தோ து³த்³தோ⁴தோ ஹோதீ’’திஆதீ³ஸு கஸ்மா ஆபத்தி வுத்தாதி? ‘‘படிக்³க³ஹணங் அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வாவ ஸயங் வா அஞ்ஞேன வா துச்ச²ங் கத்வா ந ஸம்மா தோ⁴வித்வா நிட்டா²பிதே பத்தே லக்³க³ம்பி அவிஜஹிதபடிக்³க³ஹணமேவ ஹோதீதி தத்த² ஆபத்தீ’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். கேசி பன ‘‘ஸாமணேரானங் பரிச்சஜந்தீதி இமஸ்மிங் அதி⁴காரே ட²த்வா ‘அபரிச்சத்தமேவா’தி வுத்தத்தா அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ பரிச்சத்தமேவ வட்டதி, அபரிச்சத்தங் ந வட்டதீதி ஆபன்னங், தஸ்மா நிராலயபா⁴வேன படிக்³க³ஹணே விஜஹிதேபி அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ அபரிச்சத்தங் ந வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. தங் யுத்தங் விய ந தி³ஸ்ஸதி. யத³க்³கே³ன ஹி படிக்³க³ஹணங் விஜஹதி, தத³க்³கே³ன ஸன்னிதி⁴ம்பி ந கரோதி விஜஹிதபடிக்³க³ஹணஸ்ஸ அப்படிக்³க³ஹிதஸதி³ஸத்தா. படிக்³க³ஹெத்வா நித³ஹிதேயேவ ச ஸன்னிதி⁴பச்சயா ஆபத்தி வுத்தா.

    Yanti yaṃ pattaṃ. Sandissatīti yāguyā upari sandissati. Telavaṇṇe patte satipi nisnehabhāve aṅguliyā ghaṃsantassa vaṇṇavaseneva lekhā paññāyati, tasmā tattha anāpattīti dassanatthaṃ ‘‘sā abbohārikā’’ti vuttaṃ. Sayaṃ paṭiggahetvā apariccattameva hi dutiyadivase na vaṭṭatīti ettha paṭiggahaṇe anapekkhavissajjanena, anupasampannassa nirapekkhadānena vā vijahitapaṭiggahaṇaṃ pariccattameva hotīti ‘‘apariccatta’’nti iminā ubhayathāpi avijahitapaṭiggahaṇameva vuttaṃ, tasmā yaṃ parassa pariccajitvā adinnampi sace paṭiggahaṇe nirapekkhavissajjanena vijahitapaṭiggahaṇaṃ hoti, tampi dutiyadivase vaṭṭatīti veditabbaṃ. Yadi evaṃ ‘‘patto duddhoto hotī’’tiādīsu kasmā āpatti vuttāti? ‘‘Paṭiggahaṇaṃ avissajjetvāva sayaṃ vā aññena vā tucchaṃ katvā na sammā dhovitvā niṭṭhāpite patte laggampi avijahitapaṭiggahaṇameva hotīti tattha āpattī’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Keci pana ‘‘sāmaṇerānaṃ pariccajantīti imasmiṃ adhikāre ṭhatvā ‘apariccattamevā’ti vuttattā anupasampannassa pariccattameva vaṭṭati, apariccattaṃ na vaṭṭatīti āpannaṃ, tasmā nirālayabhāvena paṭiggahaṇe vijahitepi anupasampannassa apariccattaṃ na vaṭṭatī’’ti vadanti. Taṃ yuttaṃ viya na dissati. Yadaggena hi paṭiggahaṇaṃ vijahati, tadaggena sannidhimpi na karoti vijahitapaṭiggahaṇassa appaṭiggahitasadisattā. Paṭiggahetvā nidahiteyeva ca sannidhipaccayā āpatti vuttā.

    விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.252-253) பன ‘‘அபரிச்சத்தமேவாதி நிரபெக்க²தாய அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ அதி³ன்னங் அபரிச்சத்தஞ்ச யாவகாலிகாதி³வத்து²மேவ ஸந்தா⁴ய வத³தி, ந பன தக்³க³தபடிக்³க³ஹணங். ந ஹி வத்து²ங் அபரிச்சஜித்வா தத்த²க³தபடிக்³க³ஹணங் பரிச்சஜிதுங் ஸக்கா, ந ச தாதி³ஸங் வசனங் அத்தி², யதி³ ப⁴வெய்ய , ‘ஸசே பத்தோ து³த்³தோ⁴தோ ஹோதி…பே॰… பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்திய’ந்தி வசனங் விருஜ்ஜெ²ய்ய. ந ஹி தோ⁴வனேன ஆமிஸங் அபனேதுங் வாயமந்தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணே அபெக்கா² வத்ததி. யேன புனதி³வஸே பு⁴ஞ்ஜதோ பாசித்தியங் ஜனெய்ய, பத்தே பன வத்தமானா அபெக்கா² தக்³க³திகே ஆமிஸேபி வத்ததி ஏவ நாமாதி ஆமிஸே அனபெக்க²தா எத்த² ந லப்³ப⁴தி, ததோ ஆமிஸே அவிஜஹிதபடிக்³க³ஹணங் புனதி³வஸே பாசித்தியங் ஜனேதீதி இத³ங் வுத்தங். அத² மதங் ‘யத³க்³கே³னெத்த² ஆமிஸானபெக்க²தா ந லப்³ப⁴தி, தத³க்³கே³ன படிக்³க³ஹணானபெக்க²தாபி ந லப்³ப⁴தீ’தி. ததா² ஸதி யத்த² ஆமிஸாபெக்கா² அத்தி², தத்த² படிக்³க³ஹணாபெக்கா²பி ந விக³ச்ச²தீதி ஆபன்னங், ஏவஞ்ச படிக்³க³ஹணே அனபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனங் விஸுங் ந வத்தப்³ப³ங் ஸியா, அட்ட²கதா²யஞ்சேதம்பி படிக்³க³ஹணவிஜஹனங் காரணத்தேன அபி⁴மதங் ஸியா. இத³ங் ஸுட்டு²தரங் கத்வா விஸுங் வத்தப்³ப³ங் சீவராபெக்கா²ய வத்தமானாயபி பச்சுத்³தா⁴ரேன அதி⁴ட்டா²னவிஜஹனங் விய. ஏதஸ்மிஞ்ச உபாயே ஸதி க³ண்டி²காஹதபத்தேஸு அவட்டனதா நாம ந ஸியாதி வுத்தோவாயமத்தோ², தஸ்மா யங் வுத்தங் ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.252-253) ‘யங் பரஸ்ஸ பரிச்சஜித்வா அதி³ன்னம்பி ஸசே படிக்³க³ஹணே நிரபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனேன விஜஹிதபடிக்³க³ஹணங் ஹோதி, தம்பி து³தியதி³வஸே வட்டதீ’திஆதி³, தங் ந ஸாரதோ பச்சேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங்.

    Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.252-253) pana ‘‘apariccattamevāti nirapekkhatāya anupasampannassa adinnaṃ apariccattañca yāvakālikādivatthumeva sandhāya vadati, na pana taggatapaṭiggahaṇaṃ. Na hi vatthuṃ apariccajitvā tatthagatapaṭiggahaṇaṃ pariccajituṃ sakkā, na ca tādisaṃ vacanaṃ atthi, yadi bhaveyya , ‘sace patto duddhoto hoti…pe… bhuñjantassa pācittiya’nti vacanaṃ virujjheyya. Na hi dhovanena āmisaṃ apanetuṃ vāyamantassa paṭiggahaṇe apekkhā vattati. Yena punadivase bhuñjato pācittiyaṃ janeyya, patte pana vattamānā apekkhā taggatike āmisepi vattati eva nāmāti āmise anapekkhatā ettha na labbhati, tato āmise avijahitapaṭiggahaṇaṃ punadivase pācittiyaṃ janetīti idaṃ vuttaṃ. Atha mataṃ ‘yadaggenettha āmisānapekkhatā na labbhati, tadaggena paṭiggahaṇānapekkhatāpi na labbhatī’ti. Tathā sati yattha āmisāpekkhā atthi, tattha paṭiggahaṇāpekkhāpi na vigacchatīti āpannaṃ, evañca paṭiggahaṇe anapekkhavissajjanaṃ visuṃ na vattabbaṃ siyā, aṭṭhakathāyañcetampi paṭiggahaṇavijahanaṃ kāraṇattena abhimataṃ siyā. Idaṃ suṭṭhutaraṃ katvā visuṃ vattabbaṃ cīvarāpekkhāya vattamānāyapi paccuddhārena adhiṭṭhānavijahanaṃ viya. Etasmiñca upāye sati gaṇṭhikāhatapattesu avaṭṭanatā nāma na siyāti vuttovāyamattho, tasmā yaṃ vuttaṃ sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pācittiya 3.252-253) ‘yaṃ parassa pariccajitvā adinnampi sace paṭiggahaṇe nirapekkhavissajjanena vijahitapaṭiggahaṇaṃ hoti, tampi dutiyadivase vaṭṭatī’tiādi, taṃ na sārato paccetabba’’nti vuttaṃ.

    பாளியங் (பாசி॰ 255) ‘‘ஸத்தாஹகாலிகங் யாவஜீவிகங் ஆஹாரத்தா²ய படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’திஆதி³னா ஸன்னிஹிதேஸு ஸத்தாஹகாலிகயாவஜீவிகேஸு புரேப⁴த்தம்பி ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரணேபி து³க்கடஸ்ஸ வுத்தத்தா யாமகாலிகேபி அஜ்ஜோ²ஹாரே விஸுங் து³க்கடேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரதோ து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங் பாசித்திய’’ந்தி. பகதிஆமிஸேதி ஓத³னாதி³கப்பியாமிஸே. த்³வேதி புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் யாமகாலிகங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸேன முகே²ன பு⁴ஞ்ஜதோ ஸன்னிதி⁴பச்சயா ஏகங், யாவகாலிகஸங்ஸட்ட²தாய யாவகாலிகத்தப⁴ஜனேன அனதிரித்தபச்சயா ஏகந்தி த்³வே பாசித்தியானி. விகப்பத்³வயேதி ஸாமிஸனிராமிஸபக்க²த்³வயே. து²ல்லச்சயங் து³க்கடஞ்ச வட்³ட⁴தீதி மனுஸ்ஸமங்ஸே து²ல்லச்சயங், ஸேஸஅகப்பியமங்ஸே து³க்கடங் வட்³ட⁴தி.

    Pāḷiyaṃ (pāci. 255) ‘‘sattāhakālikaṃ yāvajīvikaṃ āhāratthāya paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassā’’tiādinā sannihitesu sattāhakālikayāvajīvikesu purebhattampi āhāratthāya ajjhoharaṇepi dukkaṭassa vuttattā yāmakālikepi ajjhohāre visuṃ dukkaṭena bhavitabbanti āha ‘‘āhāratthāya ajjhoharato dukkaṭena saddhiṃ pācittiya’’nti. Pakatiāmiseti odanādikappiyāmise. Dveti purebhattaṃ paṭiggahitaṃ yāmakālikaṃ purebhattaṃ sāmisena mukhena bhuñjato sannidhipaccayā ekaṃ, yāvakālikasaṃsaṭṭhatāya yāvakālikattabhajanena anatirittapaccayā ekanti dve pācittiyāni. Vikappadvayeti sāmisanirāmisapakkhadvaye. Thullaccayaṃ dukkaṭañca vaḍḍhatīti manussamaṃse thullaccayaṃ, sesaakappiyamaṃse dukkaṭaṃ vaḍḍhati.

    படிக்³க³ஹணபச்சயா தாவ து³க்கடந்தி எத்த² ஸன்னிஹிதத்தா புரேப⁴த்தம்பி து³க்கடமேவ. ஸதி பச்சயே பன ஸன்னிஹிதம்பி ஸத்தாஹகாலிகங் யாவஜீவிகஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜத்தா²ய க³ண்ஹந்தஸ்ஸ பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ச அனாபத்தியேவ.

    Paṭiggahaṇapaccayā tāva dukkaṭanti ettha sannihitattā purebhattampi dukkaṭameva. Sati paccaye pana sannihitampi sattāhakālikaṃ yāvajīvikañca bhesajjatthāya gaṇhantassa paribhuñjantassa ca anāpattiyeva.

    94. உக்³க³ஹிதகங் கத்வா நிக்கி²த்தந்தி அபடிக்³க³ஹிதங் ஸயமேவ க³ஹெத்வா நிக்கி²த்தங். விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ 1.622) ‘‘உக்³க³ஹிதகந்தி பரிபோ⁴க³த்தா²ய ஸயங் க³ஹித’’ந்தி வுத்தங். ஸயங் கரோதீதி பசித்வா கரோதி. புரேப⁴த்தந்தி தத³ஹுபுரேப⁴த்தமேவ வட்டதி ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதத்தா. ஸயங்கதந்தி நவனீதங் பசித்வா கதங். நிராமிஸமேவாதி தத³ஹுபுரேப⁴த்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.

    94.Uggahitakaṃkatvā nikkhittanti apaṭiggahitaṃ sayameva gahetvā nikkhittaṃ. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. 1.622) ‘‘uggahitakanti paribhogatthāya sayaṃ gahita’’nti vuttaṃ. Sayaṃ karotīti pacitvā karoti. Purebhattanti tadahupurebhattameva vaṭṭati savatthukapaṭiggahitattā. Sayaṃkatanti navanītaṃ pacitvā kataṃ. Nirāmisamevāti tadahupurebhattaṃ sandhāya vuttaṃ.

    95. அஜ்ஜ ஸயங்கதங் நிராமிஸமேவ பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ கஸ்மா ஸாமங்பாகோ ந ஹோதீதி ஆஹ ‘‘நவனீதங் தாபெந்தஸ்ஸா’’திஆதி³. பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதகேஹீதி கீ²ரத³தீ⁴னி ஸந்தா⁴ய வுத்தங். உக்³க³ஹிதகேஹி கதங் அப்³ப⁴ஞ்ஜனாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ந்தி யோஜனா. உப⁴யேஸம்பீதி பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதகீ²ரத³தீ⁴ஹி ச புரேப⁴த்தங் உக்³க³ஹிதகேஹி ச கதானங். ஏஸ நயோதி நிஸ்ஸக்³கி³யங் ந ஹோதீதி அத்தோ². அகப்பியமங்ஸஸப்பிம்ஹீதி ஹத்தி²ஆதீ³னங் ஸப்பிம்ஹி. காரணபதிரூபகங் வத்வாதி ‘‘ஸஜாதிகானங் ஸப்பிபா⁴வதோ’’தி காரணபதிரூபகங் வத்வா. ஸப்பினயேன வேதி³தப்³ப³ந்தி நிராமிஸமேவ ஸத்தாஹங் வட்டதீதி அத்தோ². எத்தா²தி நவனீதே. தோ⁴தங் வட்டதீதி அதோ⁴தஞ்சே, ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் ஹோதி, தஸ்மா தோ⁴தங் படிக்³க³ஹெத்வா ஸத்தாஹங் நிக்கி²பிதுங் வட்டதீதி தே²ரானங் அதி⁴ப்பாயோ.

    95. Ajja sayaṃkataṃ nirāmisameva bhuñjantassa kasmā sāmaṃpāko na hotīti āha ‘‘navanītaṃ tāpentassā’’tiādi. Pacchābhattaṃ paṭiggahitakehīti khīradadhīni sandhāya vuttaṃ. Uggahitakehi kataṃ abbhañjanādīsu upanetabbanti yojanā. Ubhayesampīti pacchābhattaṃ paṭiggahitakhīradadhīhi ca purebhattaṃ uggahitakehi ca katānaṃ. Esa nayoti nissaggiyaṃ na hotīti attho. Akappiyamaṃsasappimhīti hatthiādīnaṃ sappimhi. Kāraṇapatirūpakaṃ vatvāti ‘‘sajātikānaṃ sappibhāvato’’ti kāraṇapatirūpakaṃ vatvā. Sappinayena veditabbanti nirāmisameva sattāhaṃ vaṭṭatīti attho. Etthāti navanīte. Dhotaṃ vaṭṭatīti adhotañce, savatthukapaṭiggahitaṃ hoti, tasmā dhotaṃ paṭiggahetvā sattāhaṃ nikkhipituṃ vaṭṭatīti therānaṃ adhippāyo.

    மஹாஸீவத்தே²ரஸ்ஸ பன வத்து²னோ வியோஜிதத்தா த³தி⁴கு³ளிகாதீ³ஹி யுத்ததாமத்தேன ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் நாம ந ஹோதி, தஸ்மா தக்கதோ உத்³த⁴டமத்தமேவ படிக்³க³ஹெத்வா தோ⁴வித்வா, பசித்வா வா நிராமிஸமேவ கத்வா பு⁴ஞ்ஜிங்ஸூதி அதி⁴ப்பாயோ, ந பன த³தி⁴கு³ளிகாதீ³ஹி ஸஹ விகாலே பு⁴ஞ்ஜிங்ஸூதி. தேனாஹ ‘‘தஸ்மா நவனீதங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேன…பே॰… ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹங் நாம ந ஹோதீ’’தி. தத்த² அதோ⁴தங் படிக்³க³ஹெத்வாபி தங் நவனீதங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேன த³தி⁴ஆதீ³னி அபனெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி அத்தோ². கேசி பன ‘‘தக்கதோ உத்³த⁴டமத்தமேவ கா²தி³ங்ஸூ’’தி வசனஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயங் அஜானந்தா ‘‘தக்கதோ உத்³த⁴டமத்தங் அதோ⁴தம்பி த³தி⁴கு³ளிகாதி³ஸஹிதங் விகாலே பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி, தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங். ந ஹி த³தி⁴கு³ளிகாதி³ஆமிஸேன ஸங்ஸட்ட²ரஸங் நவனீதங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி ஸக்கா வத்துங். நவனீதங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேனாதி அதோ⁴வித்வா படிக்³க³ஹிதனவனீதங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தேன. த³தி⁴ ஏவ த³தி⁴க³தங் யதா² ‘‘கூ³த²க³தங் முத்தக³த’’ந்தி (ம॰ நி॰ 2.119; அ॰ நி॰ 9.11). ‘‘க²யங் க³மிஸ்ஸதீ’’தி வசனதோ கீ²ரங் பக்கி²பித்வா பக்கஸப்பிஆதி³பி விகாலே கப்பதீதி வேதி³தப்³ப³ங். க²யங் க³மிஸ்ஸதீதி நிராமிஸங் ஹோதி, தஸ்மா விகாலேபி வட்டதீதி அத்தோ². எத்தாவதாதி நவனீதே லக்³க³மத்தேன விஸுங் த³தி⁴ஆதி³வோஹாரங் அலத்³தே⁴ன அப்பமத்தேன த³தி⁴ஆதி³னாதி அத்தோ², ஏதேன விஸுங் படிக்³க³ஹிதத³தி⁴ஆதீ³ஹி ஸஹ பக்கங் ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதஸங்க²மேவ க³ச்ச²தீதி த³ஸ்ஸேதி. தஸ்மிம்பீதி நிராமிஸபூ⁴தேபி. குக்குச்சகானங் பன அயங் அதி⁴ப்பாயோ – படிக்³க³ஹணே தாவ த³தி⁴ஆதீ³ஹி அஸம்பி⁴ன்னரஸத்தா ப⁴த்தேன ஸஹிதகு³ளபிண்டா³தி³ விய ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதங் நாம ஹோதி. தங் பன பசந்தேன தோ⁴வித்வாவ பசிதப்³ப³ங். இதரதா² பசனக்க²ணே பச்சமானத³தி⁴கு³ளிகாதீ³ஹி ஸம்பி⁴ன்னரஸதாய ஸாமங்பக்கங் ஜாதங், தேஸு கீ²ணேஸுபி ஸாமங்பக்கமேவ ஹோதி, தஸ்மா நிராமிஸமேவ பசிதப்³ப³ந்தி. தேனேவ ‘‘ஆமிஸேன ஸத்³தி⁴ங் பக்கத்தா’’தி காரணங் வுத்தங்.

    Mahāsīvattherassa pana vatthuno viyojitattā dadhiguḷikādīhi yuttatāmattena savatthukapaṭiggahitaṃ nāma na hoti, tasmā takkato uddhaṭamattameva paṭiggahetvā dhovitvā, pacitvā vā nirāmisameva katvā bhuñjiṃsūti adhippāyo, na pana dadhiguḷikādīhi saha vikāle bhuñjiṃsūti. Tenāha ‘‘tasmā navanītaṃ paribhuñjantena…pe… savatthukapaṭiggahaṃ nāma na hotī’’ti. Tattha adhotaṃ paṭiggahetvāpi taṃ navanītaṃ paribhuñjantena dadhiādīni apanetvā paribhuñjitabbanti attho. Keci pana ‘‘takkato uddhaṭamattameva khādiṃsū’’ti vacanassa adhippāyaṃ ajānantā ‘‘takkato uddhaṭamattaṃ adhotampi dadhiguḷikādisahitaṃ vikāle paribhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti vadanti, taṃ na gahetabbaṃ. Na hi dadhiguḷikādiāmisena saṃsaṭṭharasaṃ navanītaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭatīti sakkā vattuṃ. Navanītaṃ paribhuñjantenāti adhovitvā paṭiggahitanavanītaṃ paribhuñjantena. Dadhi eva dadhigataṃ yathā ‘‘gūthagataṃ muttagata’’nti (ma. ni. 2.119; a. ni. 9.11). ‘‘Khayaṃ gamissatī’’ti vacanato khīraṃ pakkhipitvā pakkasappiādipi vikāle kappatīti veditabbaṃ. Khayaṃ gamissatīti nirāmisaṃ hoti, tasmā vikālepi vaṭṭatīti attho. Ettāvatāti navanīte laggamattena visuṃ dadhiādivohāraṃ aladdhena appamattena dadhiādināti attho, etena visuṃ paṭiggahitadadhiādīhi saha pakkaṃ savatthukapaṭiggahitasaṅkhameva gacchatīti dasseti. Tasmimpīti nirāmisabhūtepi. Kukkuccakānaṃ pana ayaṃ adhippāyo – paṭiggahaṇe tāva dadhiādīhi asambhinnarasattā bhattena sahitaguḷapiṇḍādi viya savatthukapaṭiggahitaṃ nāma hoti. Taṃ pana pacantena dhovitvāva pacitabbaṃ. Itarathā pacanakkhaṇe paccamānadadhiguḷikādīhi sambhinnarasatāya sāmaṃpakkaṃ jātaṃ, tesu khīṇesupi sāmaṃpakkameva hoti, tasmā nirāmisameva pacitabbanti. Teneva ‘‘āmisena saddhiṃ pakkattā’’ti kāraṇaṃ vuttaṃ.

    எத்த² சாயங் விசாரணா – ஸவத்து²கபடிக்³க³ஹிதத்தாபா⁴வே ஆமிஸேன ஸஹ பி⁴க்கு²னா பக்கஸ்ஸ ஸயங்பாகதோ³ஸோ வா பரிஸங்கீயதி, யாவகாலிகதா வா. தத்த² ந தாவ ஸயங்பாகதோ³ஸோ எத்த² ஸம்ப⁴வதி ஸத்தாஹகாலிகத்தா. யஞ்ஹி தத்த² த³தி⁴ஆதி³ ஆமிஸக³தங், தங் பரிக்கீ²ணந்தி. அத² படிக்³க³ஹிதத³தி⁴கு³ளிகாதி³னா ஸஹ அத்தனா பக்கத்தா ஸவத்து²கபக்கங் விய ப⁴வெய்யாதி பரிஸங்கீயதி, ததா³ ‘‘ஆமிஸேன ஸஹ படிக்³க³ஹிதத்தா’’தி காரணங் வத்தப்³ப³ங், ந பன ‘‘பக்கத்தா’’தி, ததா² ச உபட்³ட⁴த்தே²ரானங் மதமேவ அங்கீ³கதங் ஸியா. தத்த² ச ஸாமணேராதீ³ஹி பக்கம்பி யாவகாலிகமேவ ஸியா படிக்³க³ஹிதகீ²ராதி³ங் பசித்வா அனுபஸம்பன்னேஹி கதஸப்பிஆதி³ விய, ந ச தங் யுத்தங் பி⁴க்கா²சாரேன லத்³த⁴னவனீதாதீ³னங் தக்காதி³ஆமிஸஸங்ஸட்ட²ஸம்ப⁴வேன அபரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³த்தாப்பஸங்க³தோ. ந ஹி க³ஹட்டா² தோ⁴வித்வா, ஸோதெ⁴த்வா வா பத்தே ஆகிரந்தீதி நியமோ அத்தி².

    Ettha cāyaṃ vicāraṇā – savatthukapaṭiggahitattābhāve āmisena saha bhikkhunā pakkassa sayaṃpākadoso vā parisaṅkīyati, yāvakālikatā vā. Tattha na tāva sayaṃpākadoso ettha sambhavati sattāhakālikattā. Yañhi tattha dadhiādi āmisagataṃ, taṃ parikkhīṇanti. Atha paṭiggahitadadhiguḷikādinā saha attanā pakkattā savatthukapakkaṃ viya bhaveyyāti parisaṅkīyati, tadā ‘‘āmisena saha paṭiggahitattā’’ti kāraṇaṃ vattabbaṃ, na pana ‘‘pakkattā’’ti, tathā ca upaḍḍhattherānaṃ matameva aṅgīkataṃ siyā. Tattha ca sāmaṇerādīhi pakkampi yāvakālikameva siyā paṭiggahitakhīrādiṃ pacitvā anupasampannehi katasappiādi viya, na ca taṃ yuttaṃ bhikkhācārena laddhanavanītādīnaṃ takkādiāmisasaṃsaṭṭhasambhavena aparibhuñjitabbattāppasaṅgato. Na hi gahaṭṭhā dhovitvā, sodhetvā vā patte ākirantīti niyamo atthi.

    அட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘யதா² தத்த² பதிததண்டு³லகணாத³யோ ந பச்சந்தி, ஏவங்…பே॰… புன பசித்வா தே³தி, புரிமனயேனேவ ஸத்தாஹங் வட்டதீ’’தி இமினா வசனேனபேதங் விருஜ்ஜ²தி, தஸ்மா இத⁴ குக்குச்சகானங் குக்குச்சுப்பத்தியா நிமித்தமேவ ந தி³ஸ்ஸதி. யதா² செத்த², ஏவங் ‘‘லஜ்ஜீ ஸாமணேரோ யதா² தத்த² தண்டு³லகணாத³யோ ந பச்சந்தி, ஏவங் அக்³கி³ம்ஹி விலீயாபெத்வா…பே॰… தே³தீ’’தி வசனஸ்ஸாபி நிமித்தங் ந தி³ஸ்ஸதி. யதி³ ஹி ஏதங் யாவகாலிகஸங்ஸக்³க³பரிஹாராய வுத்தங் ஸியா. அத்தனாபி ததா² காதப்³ப³ங் ப⁴வெய்ய. க³ஹட்டே²ஹி தி³ன்னஸப்பிஆதீ³ஸு ச ஆமிஸஸங்ஸக்³க³ஸங்கா ந விக³ச்செ²ய்ய. ந ஹி க³ஹட்டா² ஏவங் விலீயாபெத்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா கணதண்டு³லாதி³ங் அபனெத்வா புன பசந்தி. அபிச பே⁴ஸஜ்ஜேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீ²ராதி³ங் பக்கி²பித்வா யதா² கீ²ராதி³ க²யங் க³ச்ச²தி, ஏவங் பரேஹி பக்கபே⁴ஸஜ்ஜதேலாதி³பி யாவகாலிகமேவ ஸியா, ந ச தம்பி யுத்தங் த³தி⁴ஆதி³க²யகரணத்த²ங் ‘‘புன பசித்வா தே³தீ’’தி வுத்தத்தா, தஸ்மா மஹாஸீவத்தே²ரவாதே³ குக்குச்சங் அகத்வா அதோ⁴தம்பி நவனீதங் தத³ஹுபி புனதி³வஸாதீ³ஸுபி பசிதுங், தண்டு³லாதி³மிஸ்ஸங் ஸப்பிஆதி³ங் அத்தனாபி அக்³கி³ம்ஹி விலீயாபெத்வா புன தக்காதி³க²யத்த²ங் பசிதுஞ்ச வட்டதி.
