Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    18. காலிகவினிச்ச²யகதா²

    18. Kālikavinicchayakathā

    89. காலிகானிபி சத்தாரீதி எத்த² (பாசி॰ அட்ட²॰ 255-256) யாவகாலிகங் யாமகாலிகங் ஸத்தாஹகாலிகங் யாவஜீவிகந்தி இமானி சத்தாரி காலிகானி வேதி³தப்³பா³னி. தத்த² புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் யங் கிஞ்சி கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் யாவ மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸங்க²தோ காலோ, தாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ யாவகாலிகங். ஸத்³தி⁴ங் அனுலோமபானேஹி அட்ட²வித⁴ங் பானங் யாவ ரத்தியா பச்சி²மயாமஸங்கா²தோ யாமோ, தாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ யாமோ காலோ அஸ்ஸாதி யாமகாலிகங். ஸப்பிஆதி³ பஞ்சவித⁴ங் பே⁴ஸஜ்ஜங் படிக்³க³ஹெத்வா ஸத்தாஹங் நிதே⁴தப்³ப³தோ ஸத்தாஹோ காலோ அஸ்ஸாதி ஸத்தாஹகாலிகங். ட²பெத்வா உத³கங் அவஸேஸங் ஸப்³ப³ம்பி படிக்³க³ஹிதங் யாவஜீவங் பரிஹரித்வா ஸதி பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ யாவஜீவிகந்தி வுச்சதி.

    89.Kālikānipicattārīti ettha (pāci. aṭṭha. 255-256) yāvakālikaṃ yāmakālikaṃ sattāhakālikaṃ yāvajīvikanti imāni cattāri kālikāni veditabbāni. Tattha purebhattaṃ paṭiggahetvā paribhuñjitabbaṃ yaṃ kiñci khādanīyabhojanīyaṃ yāva majjhanhikasaṅkhato kālo, tāva paribhuñjitabbato yāvakālikaṃ. Saddhiṃ anulomapānehi aṭṭhavidhaṃ pānaṃ yāva rattiyā pacchimayāmasaṅkhāto yāmo, tāva paribhuñjitabbato yāmo kālo assāti yāmakālikaṃ. Sappiādi pañcavidhaṃ bhesajjaṃ paṭiggahetvā sattāhaṃ nidhetabbato sattāho kālo assāti sattāhakālikaṃ. Ṭhapetvā udakaṃ avasesaṃ sabbampi paṭiggahitaṃ yāvajīvaṃ pariharitvā sati paccaye paribhuñjitabbato yāvajīvikanti vuccati.

    90. தத்த² யாவகாலிகேஸு போ⁴ஜனீயங் நாம ஓத³னோ கும்மாஸோ ஸத்து மச்சோ² மங்ஸந்தி. பஞ்ச போ⁴ஜனானி யாமகாலிகங் ஸத்தாஹகாலிகங் யாவஜீவிகஞ்ச ட²பெத்வா அவஸேஸங் கா²த³னீயங் நாம. எத்த² (பாசி॰ அட்ட²॰ 248-9) பன யங் தாவ ஸக்க²லிமோத³காதி³ புப்³ப³ண்ணாபரண்ணமயங் கா²த³னீயங், தத்த² வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². யம்பி வனமூலாதி³ப்பபே⁴த³ங் ஆமிஸக³திகங் ஹோதி. ஸெய்யதி²த³ங் – மூலகா²த³னீயங் கந்த³கா²த³னீயங் முளாலகா²த³னீயங் மத்த²ககா²த³னீயங் க²ந்த⁴கா²த³னீயங் தசகா²த³னீயங் பத்தகா²த³னீயங் புப்ப²கா²த³னீயங் ப²லகா²த³னீயங் அட்டி²கா²த³னீயங் பிட்ட²கா²த³னீயங் நிய்யாஸகா²த³னீயந்தி, இத³ம்பி கா²த³னீயஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி.

    90. Tattha yāvakālikesu bhojanīyaṃ nāma odano kummāso sattu maccho maṃsanti. Pañca bhojanāni yāmakālikaṃ sattāhakālikaṃ yāvajīvikañca ṭhapetvā avasesaṃ khādanīyaṃ nāma. Ettha (pāci. aṭṭha. 248-9) pana yaṃ tāva sakkhalimodakādi pubbaṇṇāparaṇṇamayaṃ khādanīyaṃ, tattha vattabbameva natthi. Yampi vanamūlādippabhedaṃ āmisagatikaṃ hoti. Seyyathidaṃ – mūlakhādanīyaṃ kandakhādanīyaṃ muḷālakhādanīyaṃ matthakakhādanīyaṃ khandhakhādanīyaṃ tacakhādanīyaṃ pattakhādanīyaṃ pupphakhādanīyaṃ phalakhādanīyaṃ aṭṭhikhādanīyaṃ piṭṭhakhādanīyaṃ niyyāsakhādanīyanti, idampi khādanīyasaṅkhyameva gacchati.

    தத்த² பன ஆமிஸக³திகஸல்லக்க²ணத்த²ங் இத³ங் முக²மத்தனித³ஸ்ஸனங் – மூலகா²த³னீயே தாவ மூலகமூலங் கா²ரகமூலங் சச்சுமூலங் தம்ப³கமூலங் தண்டு³லெய்யகமூலங் வத்து²லெய்யகமூலங் வஜகலிமூலங் ஜஜ்ஜ²ரிமூலந்தி ஏவமாதீ³னி ஸூபெய்யபண்ணமூலானி ஆமிஸக³திகானி. எத்த² ச வஜகலிமூலே ஜரட்ட²ங் சி²ந்தி³த்வா ச²ட்³டெ³ந்தி, தங் யாவஜீவிகங் ஹோதி. அஞ்ஞம்பி ஏவரூபங் ஏதேனேவ நயேன வேதி³தப்³ப³ங். மூலககா²ரகஜஜ்ஜ²ரிமூலானங் பன ஜரட்டா²னிபி ஆமிஸக³திகானேவாதி வுத்தங். யானி பன பாளியங் –

    Tattha pana āmisagatikasallakkhaṇatthaṃ idaṃ mukhamattanidassanaṃ – mūlakhādanīye tāva mūlakamūlaṃ khārakamūlaṃ caccumūlaṃ tambakamūlaṃ taṇḍuleyyakamūlaṃ vatthuleyyakamūlaṃ vajakalimūlaṃ jajjharimūlanti evamādīni sūpeyyapaṇṇamūlāni āmisagatikāni. Ettha ca vajakalimūle jaraṭṭhaṃ chinditvā chaḍḍenti, taṃ yāvajīvikaṃ hoti. Aññampi evarūpaṃ eteneva nayena veditabbaṃ. Mūlakakhārakajajjharimūlānaṃ pana jaraṭṭhānipi āmisagatikānevāti vuttaṃ. Yāni pana pāḷiyaṃ –

    ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, மூலானி பே⁴ஸஜ்ஜானி ஹலித்³தி³ங் ஸிங்கி³வேரங் வசங் வசத்தங் அதிவிஸங் கடுகரோஹிணிங் உஸீரங் ப⁴த்³த³முத்தகங், யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி² மூலானி பே⁴ஸஜ்ஜானி நேவ கா²த³னீயே கா²த³னீயத்த²ங் ப²ரந்தி, ந போ⁴ஜனீயே போ⁴ஜனீயத்த²ங் ப²ரந்தீ’’தி (மஹாவ॰ 263) –

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, mūlāni bhesajjāni haliddiṃ siṅgiveraṃ vacaṃ vacattaṃ ativisaṃ kaṭukarohiṇiṃ usīraṃ bhaddamuttakaṃ, yāni vā panaññānipi atthi mūlāni bhesajjāni neva khādanīye khādanīyatthaṃ pharanti, na bhojanīye bhojanīyatthaṃ pharantī’’ti (mahāva. 263) –

    வுத்தானி, தானி யாவஜீவிகானி. தேஸங் சூளபஞ்சமூலங் மஹாபஞ்சமூலந்திஆதி³னா நயேன க³ணியமானானங் க³ணனாய அந்தோ நத்தி², கா²த³னீயத்த²ஞ்ச போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச அப²ரணபா⁴வோயேவ பனேதேஸங் லக்க²ணங். தஸ்மா யங் கிஞ்சி மூலங் தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ங் போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரதி, தங் யாவகாலிகங், இதரங் யாவஜீவிகந்தி வேதி³தப்³ப³ங் . ஸுப³ஹுங் வத்வாபி ஹி இமஸ்மிங்யேவ லக்க²ணே டா²தப்³ப³ங். நாமஸஞ்ஞாஸு பன வுச்சமானாஸு தங் தங் நாமங் அஜானந்தானங் ஸம்மோஹோயேவ ஹோதி, தஸ்மா நாமஸஞ்ஞாய ஆத³ரங் அகத்வா லக்க²ணமேவ த³ஸ்ஸிதங். யதா² ச மூலே, ஏவங் கந்தா³தீ³ஸுபி லக்க²ணங் த³ஸ்ஸயிஸ்ஸாம, தஸ்ஸேவ வஸேன வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. யஞ்ச தங் பாளியங் ஹலித்³தா³தி³ அட்ட²வித⁴ங் வுத்தங், தஸ்ஸ க²ந்த⁴தசபுப்ப²ப²லாதி³ ஸப்³ப³ங் யாவஜீவிகந்தி வுத்தங்.

    Vuttāni, tāni yāvajīvikāni. Tesaṃ cūḷapañcamūlaṃ mahāpañcamūlantiādinā nayena gaṇiyamānānaṃ gaṇanāya anto natthi, khādanīyatthañca bhojanīyatthañca apharaṇabhāvoyeva panetesaṃ lakkhaṇaṃ. Tasmā yaṃ kiñci mūlaṃ tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthaṃ bhojanīyatthañca pharati, taṃ yāvakālikaṃ, itaraṃ yāvajīvikanti veditabbaṃ . Subahuṃ vatvāpi hi imasmiṃyeva lakkhaṇe ṭhātabbaṃ. Nāmasaññāsu pana vuccamānāsu taṃ taṃ nāmaṃ ajānantānaṃ sammohoyeva hoti, tasmā nāmasaññāya ādaraṃ akatvā lakkhaṇameva dassitaṃ. Yathā ca mūle, evaṃ kandādīsupi lakkhaṇaṃ dassayissāma, tasseva vasena vinicchayo veditabbo. Yañca taṃ pāḷiyaṃ haliddādi aṭṭhavidhaṃ vuttaṃ, tassa khandhatacapupphaphalādi sabbaṃ yāvajīvikanti vuttaṃ.

    கந்த³கா²த³னீயே து³விதோ⁴ கந்தோ³ தீ³கோ⁴ ச பி⁴ஸகிங்ஸுககந்தா³தி³, வட்டோ ச உப்பலகஸேருககந்தா³தி³, யங் க³ண்டீ²திபி வத³ந்தி. தத்த² ஸப்³பே³ஸங் கந்தா³னங் ஜிண்ணஜரட்ட²ட்டா²னஞ்ச ச²ல்லி ச ஸுகு²மமூலானி ச யாவஜீவிகானி, தருணோ பன ஸுக²கா²த³னீயோ ஸாலகல்யாணிபோதககந்தோ³ கிங்ஸுகபோதககந்தோ³ அம்பா³டககந்தோ³ கேதககந்தோ³ மாலுவகந்தோ³ பி⁴ஸஸங்கா²தோ பது³மபுண்ட³ரீககந்தோ³ பிண்டா³லுமஸாலுஆத³யோ ச கீ²ரவல்லிகந்தோ³ ஆலுவகந்தோ³ ஸிக்³கு³கந்தோ³ தாலகந்தோ³ நீலுப்பலரத்துப்பலகுமுத³ஸோக³ந்தி⁴கானங் கந்தா³ கத³லிகந்தோ³ வேளுகந்தோ³ கஸேருககந்தோ³தி ஏவமாத³யோ தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ஞ்ச போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரணககந்தா³ யாவகாலிகா. கீ²ரவல்லிகந்தோ³ அதோ⁴தோ யாவஜீவிகோ, தோ⁴தோ யாவகாலிகோ. கீ²ரகாகோலிஜீவிகஉஸப⁴கலஸுணாதி³கந்தா³ பன யாவஜீவிகா. தே பாளியங் ‘‘யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி² மூலானி பே⁴ஸஜ்ஜானீ’’தி ஏவங் (மஹாவ॰ 263) மூலபே⁴ஸஜ்ஜஸங்க³ஹேனேவ ஸங்க³ஹிதா.

    Kandakhādanīye duvidho kando dīgho ca bhisakiṃsukakandādi, vaṭṭo ca uppalakaserukakandādi, yaṃ gaṇṭhītipi vadanti. Tattha sabbesaṃ kandānaṃ jiṇṇajaraṭṭhaṭṭhānañca challi ca sukhumamūlāni ca yāvajīvikāni, taruṇo pana sukhakhādanīyo sālakalyāṇipotakakando kiṃsukapotakakando ambāṭakakando ketakakando māluvakando bhisasaṅkhāto padumapuṇḍarīkakando piṇḍālumasāluādayo ca khīravallikando āluvakando siggukando tālakando nīluppalarattuppalakumudasogandhikānaṃ kandā kadalikando veḷukando kaserukakandoti evamādayo tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthañca bhojanīyatthañca pharaṇakakandā yāvakālikā. Khīravallikando adhoto yāvajīviko, dhoto yāvakāliko. Khīrakākolijīvikausabhakalasuṇādikandā pana yāvajīvikā. Te pāḷiyaṃ ‘‘yāni vā panaññānipi atthi mūlāni bhesajjānī’’ti evaṃ (mahāva. 263) mūlabhesajjasaṅgaheneva saṅgahitā.

    முளாலகா²த³னீயே பது³மமுளாலங் புண்ட³ரீகமுளாலங் மூலஸதி³ஸங்யேவ. ஏரகமுளாலங் கந்து³லமுளாலந்தி ஏவமாதி³ தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ங் போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரணகமுளாலங் யாவகாலிகங், ஹலித்³தி³ஸிங்கி³வேரமகசிசதுரஸ்ஸவல்லிகேதகதாலஹிந்தாலகுந்தாலனாளிகேரபூக³ருக்கா²தி³முளாலங் பன யாவஜீவிகங். தங் ஸப்³ப³ம்பி பாளியங் ‘‘யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி² மூலானி பே⁴ஸஜ்ஜானீ’’தி ஏவங் மூலபே⁴ஸஜ்ஜஸங்க³ஹேனேவ ஸங்க³ஹிதங்.

    Muḷālakhādanīye padumamuḷālaṃ puṇḍarīkamuḷālaṃ mūlasadisaṃyeva. Erakamuḷālaṃ kandulamuḷālanti evamādi tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthaṃ bhojanīyatthañca pharaṇakamuḷālaṃ yāvakālikaṃ, haliddisiṅgiveramakacicaturassavalliketakatālahintālakuntālanāḷikerapūgarukkhādimuḷālaṃ pana yāvajīvikaṃ. Taṃ sabbampi pāḷiyaṃ ‘‘yāni vā panaññānipi atthi mūlāni bhesajjānī’’ti evaṃ mūlabhesajjasaṅgaheneva saṅgahitaṃ.

    மத்த²ககா²த³னீயே தாலஹிந்தாலகுந்தாலகேதகனாளிகேரபூக³ருக்க²க²ஜ்ஜூரிவெத்தஏரககத³லீனங் களீரஸங்கா²தா மத்த²கா, வேணுகளீரோ நளகளீரோ உச்சு²களீரோ மூலககளீரோ ஸாஸபகளீரோ ஸதாவரிகளீரோ ஸத்தன்னங் த⁴ஞ்ஞானங் களீராதி ஏவமாதி³ தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ங் போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரணகோ ருக்க²வல்லிஆதீ³னங் மத்த²கோ யாவகாலிகோ, ஹலித்³தி³ஸிங்கி³வேரவசமகசிலஸுணானங் களீரா, தாலஹிந்தாலகுந்தாலனாளிகேரகளீரானஞ்ச சி²ந்தி³த்வா பாதிதோ ஜரட்ட²பு³ந்தோ³ யாவஜீவிகோ.

    Matthakakhādanīye tālahintālakuntālaketakanāḷikerapūgarukkhakhajjūrivettaerakakadalīnaṃ kaḷīrasaṅkhātā matthakā, veṇukaḷīro naḷakaḷīro ucchukaḷīro mūlakakaḷīro sāsapakaḷīro satāvarikaḷīro sattannaṃ dhaññānaṃ kaḷīrāti evamādi tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthaṃ bhojanīyatthañca pharaṇako rukkhavalliādīnaṃ matthako yāvakāliko, haliddisiṅgiveravacamakacilasuṇānaṃ kaḷīrā, tālahintālakuntālanāḷikerakaḷīrānañca chinditvā pātito jaraṭṭhabundo yāvajīviko.

    க²ந்த⁴கா²த³னீயே அந்தோபத²வீக³தோ ஸாலகல்யாணீக²ந்தோ⁴ உச்சு²க²ந்தோ⁴ நீலுப்பலரத்துப்பலகுமுத³ஸோக³ந்தி⁴கானங் த³ண்ட³கக²ந்தா⁴தி ஏவமாதி³ தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ங் போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரணகோ க²ந்தோ⁴ யாவகாலிகோ, உப்பலஜாதீனங் பண்ணத³ண்ட³கோ பது³மஜாதீனங் ஸப்³போ³பி த³ண்ட³கோ கரவிந்த³த³ண்டா³த³யோ ச அவஸேஸஸப்³ப³க²ந்தா⁴ யாவஜீவிகா.

    Khandhakhādanīye antopathavīgato sālakalyāṇīkhandho ucchukhandho nīluppalarattuppalakumudasogandhikānaṃ daṇḍakakhandhāti evamādi tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthaṃ bhojanīyatthañca pharaṇako khandho yāvakāliko, uppalajātīnaṃ paṇṇadaṇḍako padumajātīnaṃ sabbopi daṇḍako karavindadaṇḍādayo ca avasesasabbakhandhā yāvajīvikā.

    தசகா²த³னீயே உச்சு²தசோவ ஏகோ யாவகாலிகோ, ஸோபி ஸரஸோ, ஸேஸோ ஸப்³போ³ யாவஜீவிகோ. தேஸங் பன மத்த²கக²ந்த⁴தசானங் திண்ணம்பி பாளியங் கஸாவபே⁴ஸஜ்ஜேன ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Tacakhādanīye ucchutacova eko yāvakāliko, sopi saraso, seso sabbo yāvajīviko. Tesaṃ pana matthakakhandhatacānaṃ tiṇṇampi pāḷiyaṃ kasāvabhesajjena saṅgaho veditabbo. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, கஸாவானி பே⁴ஸஜ்ஜானி நிம்ப³கஸாவங் குடஜகஸாவங் படோலகஸாவங் ப²க்³க³வகஸாவங் நத்தமாலகஸாவங், யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி² கஸாவானி பே⁴ஸஜ்ஜானி நேவ கா²த³னீயே கா²த³னீயத்த²ங் ப²ரந்தி, ந போ⁴ஜனீயே போ⁴ஜனீயத்த²ங் ப²ரந்தீ’’தி (மஹாவ॰ 263).

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, kasāvāni bhesajjāni nimbakasāvaṃ kuṭajakasāvaṃ paṭolakasāvaṃ phaggavakasāvaṃ nattamālakasāvaṃ, yāni vā panaññānipi atthi kasāvāni bhesajjāni neva khādanīye khādanīyatthaṃ pharanti, na bhojanīye bhojanīyatthaṃ pharantī’’ti (mahāva. 263).

    எத்த² ஹி ஏதேஸம்பி ஸங்க³ஹோ ஸிஜ்ஜ²தி. வுத்தகஸாவானி ச ஸப்³ப³கப்பியானீதி வேதி³தப்³பா³னி.

    Ettha hi etesampi saṅgaho sijjhati. Vuttakasāvāni ca sabbakappiyānīti veditabbāni.

    பத்தகா²த³னீயே மூலகங் கா²ரகோ சச்சு தம்ப³கோ தண்டு³லெய்யகோ பபுன்னாகோ³ வத்து²லெய்யகோ வஜகலி ஜஜ்ஜ²ரி ஸேல்லு ஸிக்³கு³ காஸமத்³த³கோ உம்மாசீனமுக்³கோ³ மாஸோ ராஜமாஸோ ட²பெத்வா மஹானிப்பா²வங் அவஸேஸனிப்பா²வோ அக்³கி³மந்தோ² ஸுனிஸன்னகோ ஸேதவரணோ நாளிகா பூ⁴மியங் ஜாதலோணீதி ஏதேஸங் பத்தானி, அஞ்ஞானி ச ஏவரூபானி தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ஞ்ச போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரணகானி பத்தானி ஏகங்ஸேன யாவகாலிகானி , யா பனஞ்ஞா மஹானக²பிட்டி²மத்தபண்ணா லோணிருக்கே² ச க³ச்சே² ச ஆரோஹதி, தஸ்ஸா பத்தங் யாவஜீவிகங். ப்³ரஹ்மிபத்தஞ்ச யாவகாலிகந்தி தீ³பவாஸினோ வத³ந்தி. அம்ப³பல்லவங் யாவகாலிகங், அஸோகபல்லவங் பன யாவஜீவிகங். யானி சஞ்ஞானி பாளியங் –

    Pattakhādanīye mūlakaṃ khārako caccu tambako taṇḍuleyyako papunnāgo vatthuleyyako vajakali jajjhari sellu siggu kāsamaddako ummācīnamuggo māso rājamāso ṭhapetvā mahānipphāvaṃ avasesanipphāvo aggimantho sunisannako setavaraṇo nāḷikā bhūmiyaṃ jātaloṇīti etesaṃ pattāni, aññāni ca evarūpāni tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthañca bhojanīyatthañca pharaṇakāni pattāni ekaṃsena yāvakālikāni , yā panaññā mahānakhapiṭṭhimattapaṇṇā loṇirukkhe ca gacche ca ārohati, tassā pattaṃ yāvajīvikaṃ. Brahmipattañca yāvakālikanti dīpavāsino vadanti. Ambapallavaṃ yāvakālikaṃ, asokapallavaṃ pana yāvajīvikaṃ. Yāni caññāni pāḷiyaṃ –

    ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பண்ணானி பே⁴ஸஜ்ஜானி நிம்ப³பண்ணங் குடஜபண்ணங் படோலபண்ணங் ஸுலஸிபண்ணங் கப்பாஸபண்ணங், யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி² பண்ணானி பே⁴ஸஜ்ஜானி நேவ கா²த³னீயே கா²த³னீயத்த²ங் ப²ரந்தி, ந போ⁴ஜனீயே போ⁴ஜனீயத்த²ங் ப²ரந்தீ’’தி (மஹாவ॰ 263) –

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, paṇṇāni bhesajjāni nimbapaṇṇaṃ kuṭajapaṇṇaṃ paṭolapaṇṇaṃ sulasipaṇṇaṃ kappāsapaṇṇaṃ, yāni vā panaññānipi atthi paṇṇāni bhesajjāni neva khādanīye khādanīyatthaṃ pharanti, na bhojanīye bhojanīyatthaṃ pharantī’’ti (mahāva. 263) –

    வுத்தானி, தானி யாவஜீவிகானி. ந கேவலஞ்ச பண்ணானி, தேஸங் புப்ப²ப²லானிபி. யாவஜீவிகபண்ணானங் பன ப²க்³க³வபண்ணங் அஜ்ஜுகபண்ணங் ப²ணிஜ்ஜகபண்ணங் தம்பூ³லபண்ணங் பது³மினிபண்ணந்தி ஏவங் க³ணனவஸேன அந்தோ நத்தி².

    Vuttāni, tāni yāvajīvikāni. Na kevalañca paṇṇāni, tesaṃ pupphaphalānipi. Yāvajīvikapaṇṇānaṃ pana phaggavapaṇṇaṃ ajjukapaṇṇaṃ phaṇijjakapaṇṇaṃ tambūlapaṇṇaṃ paduminipaṇṇanti evaṃ gaṇanavasena anto natthi.

    புப்ப²கா²த³னீயே மூலகபுப்ப²ங் கா²ரகபுப்ப²ங் சச்சுபுப்ப²ங் தம்ப³கபுப்ப²ங் வஜகலிபுப்ப²ங் ஜஜ்ஜ²ரிபுப்ப²ங் சூளனிப்பா²வபுப்ப²ங் மஹானிப்பா²வபுப்ப²ங் கஸேருகபுப்ப²ங் நாளிகேரதாலகேதகானங் தருணபுப்பா²னி ஸேதவரணபுப்ப²ங் ஸிக்³கு³புப்ப²ங் உப்பலபது³மஜாதிகானங் புப்பா²னங் கண்ணிகாமத்தங் அக³ந்தி⁴புப்ப²ங் கரீரபுப்ப²ங் ஜீவந்தீ புப்ப²ந்தி ஏவமாதி³ தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ங் போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரணபுப்ப²ங் யாவகாலிகங், அஸோகப³குலகுய்யகபுன்னாக³சம்பகஜாதிகரவீரகணிகாரகுந்த³னவமாலிகமல்லிகாதீ³னங் பன புப்ப²ங் யாவஜீவிகங், தஸ்ஸ க³ணனாய அந்தோ நத்தி². பாளியங் பனஸ்ஸ கஸாவபே⁴ஸஜ்ஜேன ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³.

    Pupphakhādanīye mūlakapupphaṃ khārakapupphaṃ caccupupphaṃ tambakapupphaṃ vajakalipupphaṃ jajjharipupphaṃ cūḷanipphāvapupphaṃ mahānipphāvapupphaṃ kaserukapupphaṃ nāḷikeratālaketakānaṃ taruṇapupphāni setavaraṇapupphaṃ siggupupphaṃ uppalapadumajātikānaṃ pupphānaṃ kaṇṇikāmattaṃ agandhipupphaṃ karīrapupphaṃ jīvantī pupphanti evamādi tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthaṃ bhojanīyatthañca pharaṇapupphaṃ yāvakālikaṃ, asokabakulakuyyakapunnāgacampakajātikaravīrakaṇikārakundanavamālikamallikādīnaṃ pana pupphaṃ yāvajīvikaṃ, tassa gaṇanāya anto natthi. Pāḷiyaṃ panassa kasāvabhesajjena saṅgaho veditabbo.

    ப²லகா²த³னீயே பனஸலபு³ஜதாலனாளிகேரஅம்ப³ஜம்பு³அம்பா³டகதிந்திணிகமாதுலுங்க³கபித்த²லாபு³கும்ப⁴ண்ட³புஸ்ஸப²லதிம்ப³ரூஸகதிபுஸவாதிங்க³ணசோசமோசமது⁴காதீ³னங் ப²லானி, யானி லோகே தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ங் போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரந்தி, ஸப்³பா³னி தானி யாவகாலிகானி, நாமக³ணனவஸேன தேஸங் ந ஸக்கா பரியந்தங் த³ஸ்ஸேதுங். யானி பன பாளியங் –

    Phalakhādanīye panasalabujatālanāḷikeraambajambuambāṭakatintiṇikamātuluṅgakapitthalābukumbhaṇḍapussaphalatimbarūsakatipusavātiṅgaṇacocamocamadhukādīnaṃ phalāni, yāni loke tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthaṃ bhojanīyatthañca pharanti, sabbāni tāni yāvakālikāni, nāmagaṇanavasena tesaṃ na sakkā pariyantaṃ dassetuṃ. Yāni pana pāḷiyaṃ –

    ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ப²லானி பே⁴ஸஜ்ஜானி பி³லங்க³ங் பிப்பலிங் மரீசங் ஹரீதகங் விபீ⁴தகங் ஆமலகங் கொ³ட்ட²ப²லங், யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி² ப²லானி பே⁴ஸஜ்ஜானி நேவ கா²த³னீயே கா²த³னீயத்த²ங் ப²ரந்தி, ந போ⁴ஜனீயே போ⁴ஜனீயத்த²ங் ப²ரந்தீ’’தி (மஹாவ॰ 263) –

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, phalāni bhesajjāni bilaṅgaṃ pippaliṃ marīcaṃ harītakaṃ vibhītakaṃ āmalakaṃ goṭṭhaphalaṃ, yāni vā panaññānipi atthi phalāni bhesajjāni neva khādanīye khādanīyatthaṃ pharanti, na bhojanīye bhojanīyatthaṃ pharantī’’ti (mahāva. 263) –

    வுத்தானி , தானி யாவஜீவிகானி. தேஸம்பி அபரிபக்கானி அச்சி²வபி³ம்ப³வரணகேதககாஸ்மரீஆதீ³னங் ப²லானி ஜாதிப²லங் கடுகப²லங் ஏளா தக்கோலந்தி ஏவங் நாமவஸேன ந ஸக்கா பரியந்தங் த³ஸ்ஸேதுங்.

    Vuttāni , tāni yāvajīvikāni. Tesampi aparipakkāni acchivabimbavaraṇaketakakāsmarīādīnaṃ phalāni jātiphalaṃ kaṭukaphalaṃ eḷā takkolanti evaṃ nāmavasena na sakkā pariyantaṃ dassetuṃ.

    அட்டி²கா²த³னீயே லபு³ஜட்டி² பனஸட்டி² அம்பா³டகட்டி² ஸாலட்டி² க²ஜ்ஜூரீகேதகதிம்ப³ரூஸகானங் தருணப²லட்டி² திந்திணிகட்டி² பி³ம்ப³ப²லட்டி² உப்பலபது³மஜாதீனங் பொக்க²ரட்டீ²தி ஏவமாதீ³னி தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு மனுஸ்ஸானங் பகதிஆஹாரவஸேன கா²த³னீயத்த²ங் போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரணகானி அட்டீ²னி யாவகாலிகானி, மது⁴கட்டி² புன்னாக³ட்டி² ஹரீதகாதீ³னங் அட்டீ²னி ஸித்³த⁴த்த²கட்டி² ராஜிகட்டீ²தி ஏவமாதீ³னி அட்டீ²னி யாவஜீவிகானி. தேஸங் பாளியங் ப²லபே⁴ஸஜ்ஜேனேவ ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³.

    Aṭṭhikhādanīye labujaṭṭhi panasaṭṭhi ambāṭakaṭṭhi sālaṭṭhi khajjūrīketakatimbarūsakānaṃ taruṇaphalaṭṭhi tintiṇikaṭṭhi bimbaphalaṭṭhi uppalapadumajātīnaṃ pokkharaṭṭhīti evamādīni tesu tesu janapadesu manussānaṃ pakatiāhāravasena khādanīyatthaṃ bhojanīyatthañca pharaṇakāni aṭṭhīni yāvakālikāni, madhukaṭṭhi punnāgaṭṭhi harītakādīnaṃ aṭṭhīni siddhatthakaṭṭhi rājikaṭṭhīti evamādīni aṭṭhīni yāvajīvikāni. Tesaṃ pāḷiyaṃ phalabhesajjeneva saṅgaho veditabbo.

    பிட்ட²கா²த³னீயே ஸத்தன்னங் தாவ த⁴ஞ்ஞானங் த⁴ஞ்ஞானுலோமானங் அபரண்ணானஞ்ச பிட்ட²ங் பனஸபிட்ட²ங் லபு³ஜபிட்ட²ங் அம்பா³டகபிட்ட²ங் ஸாலபிட்ட²ங் தோ⁴தகதாலபிட்ட²ங் கீ²ரவல்லிபிட்ட²ஞ்சாதி ஏவமாதீ³னி தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பகதிஆஹாரவஸேன மனுஸ்ஸானங் கா²த³னீயத்த²ங் போ⁴ஜனீயத்த²ஞ்ச ப²ரணகானி பிட்டா²னி யாவகாலிகானி, அதோ⁴தகங் தாலபிட்ட²ங் கீ²ரவல்லிபிட்ட²ங் அஸ்ஸக³ந்தா⁴தி³பிட்டா²னி ச யாவஜீவிகானி. தேஸங் பாளியங் கஸாவேஹி மூலப²லேஹி ச ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³.

    Piṭṭhakhādanīye sattannaṃ tāva dhaññānaṃ dhaññānulomānaṃ aparaṇṇānañca piṭṭhaṃ panasapiṭṭhaṃ labujapiṭṭhaṃ ambāṭakapiṭṭhaṃ sālapiṭṭhaṃ dhotakatālapiṭṭhaṃ khīravallipiṭṭhañcāti evamādīni tesu tesu janapadesu pakatiāhāravasena manussānaṃ khādanīyatthaṃ bhojanīyatthañca pharaṇakāni piṭṭhāni yāvakālikāni, adhotakaṃ tālapiṭṭhaṃ khīravallipiṭṭhaṃ assagandhādipiṭṭhāni ca yāvajīvikāni. Tesaṃ pāḷiyaṃ kasāvehi mūlaphalehi ca saṅgaho veditabbo.

    நிய்யாஸகா²த³னீயே – ஏகோ உச்சு²னிய்யாஸோவ ஸத்தாஹகாலிகோ, ஸேஸா –

    Niyyāsakhādanīye – eko ucchuniyyāsova sattāhakāliko, sesā –

    ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஜதூனி பே⁴ஸஜ்ஜானி ஹிங்கு³ங் ஹிங்கு³ஜதுங் ஹிங்கு³ஸிபாடிகங் தகங் தகபத்திங் தகபண்ணிங் ஸஜ்ஜுலஸங், யானி வா பனஞ்ஞானிபி அத்தி² ஜதூனி பே⁴ஸஜ்ஜானீ’’தி (மஹாவ॰ 263) –

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, jatūni bhesajjāni hiṅguṃ hiṅgujatuṃ hiṅgusipāṭikaṃ takaṃ takapattiṃ takapaṇṇiṃ sajjulasaṃ, yāni vā panaññānipi atthi jatūni bhesajjānī’’ti (mahāva. 263) –

    ஏவங் பாளியங் வுத்தா நிய்யாஸா யாவஜீவிகா. தத்த² யேவாபனகவஸேன ஸங்க³ஹிதானங் அம்ப³னிய்யாஸோ கணிகாரனிய்யாஸோதி ஏவங் நாமவஸேன ந ஸக்கா பரியந்தங் த³ஸ்ஸேதுங். ஏவங் இமேஸு மூலகா²த³னீயாதீ³ஸு யங் கிஞ்சி யாவகாலிகங், ஸப்³ப³ம்பி இமஸ்மிங் அத்தே² அவஸேஸங் கா²த³னீயங் நாமாதி ஸங்க³ஹிதங்.

    Evaṃ pāḷiyaṃ vuttā niyyāsā yāvajīvikā. Tattha yevāpanakavasena saṅgahitānaṃ ambaniyyāso kaṇikāraniyyāsoti evaṃ nāmavasena na sakkā pariyantaṃ dassetuṃ. Evaṃ imesu mūlakhādanīyādīsu yaṃ kiñci yāvakālikaṃ, sabbampi imasmiṃ atthe avasesaṃ khādanīyaṃ nāmāti saṅgahitaṃ.

    91. யாமகாலிகேஸு பன அட்ட² பானானி நாம அம்ப³பானங் ஜம்பு³பானங் சோசபானங் மோசபானங் மது⁴கபானங் முத்³தி³கபானங் ஸாலூகபானங் பா²ருஸகபானந்தி இமானி அட்ட² பானானி. தத்த² (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 300) அம்ப³பானந்தி ஆமேஹி வா பக்கேஹி வா அம்பே³ஹி கதபானங். தத்த² ஆமேஹி கரொந்தேன அம்ப³தருணானி பி⁴ந்தி³த்வா உத³கே பக்கி²பித்வா ஆதபே ஆதி³ச்சபாகேன பசித்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா தத³ஹுபடிக்³க³ஹிதகேஹி மது⁴ஸக்காரகப்பூராதீ³ஹி யோஜெத்வா காதப்³ப³ங், ஏவங் கதங் புரேப⁴த்தமேவ கப்பதி. அனுபஸம்பன்னேஹி கதங் லபி⁴த்வா பன புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸபரிபோ⁴கே³னபி வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்தங் நிராமிஸபரிபோ⁴கே³ன யாவ அருணுக்³க³மனா வட்டதி. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³பானேஸு. ஜம்பு³பானந்தி ஜம்பு³ப²லேஹி கதபானங். சோசபானந்தி அட்டி²ககத³லிப²லேஹி கதபானங். மோசபானந்தி அனட்டி²கேஹி கத³லிப²லேஹி கதபானங். மது⁴கபானந்தி மது⁴கானங் ஜாதிரஸேன கதபானங். தங் பன உத³கஸம்பி⁴ன்னங் வட்டதி, ஸுத்³த⁴ங் ந வட்டதி. முத்³தி³கபானந்தி முத்³தி³கா உத³கே மத்³தி³த்வா அம்ப³பானங் விய கதபானங். ஸாலூகபானந்தி ரத்துப்பலனீலுப்பலாதீ³னங் ஸாலூகே மத்³தி³த்வா கதபானங். பா²ருஸகபானந்தி பா²ருஸகப²லேஹி அம்ப³பானங் விய கதபானங். இமானி அட்ட² பானானி ஸீதானிபி ஆதி³ச்சபாகானிபி வட்டந்தி, அக்³கி³பாகானி ந வட்டந்தி.

    91. Yāmakālikesu pana aṭṭha pānāni nāma ambapānaṃ jambupānaṃ cocapānaṃ mocapānaṃ madhukapānaṃ muddikapānaṃ sālūkapānaṃ phārusakapānanti imāni aṭṭha pānāni. Tattha (mahāva. aṭṭha. 300) ambapānanti āmehi vā pakkehi vā ambehi katapānaṃ. Tattha āmehi karontena ambataruṇāni bhinditvā udake pakkhipitvā ātape ādiccapākena pacitvā parissāvetvā tadahupaṭiggahitakehi madhusakkārakappūrādīhi yojetvā kātabbaṃ, evaṃ kataṃ purebhattameva kappati. Anupasampannehi kataṃ labhitvā pana purebhattaṃ paṭiggahitaṃ purebhattaṃ sāmisaparibhogenapi vaṭṭati, pacchābhattaṃ nirāmisaparibhogena yāva aruṇuggamanā vaṭṭati. Esa nayo sabbapānesu. Jambupānanti jambuphalehi katapānaṃ. Cocapānanti aṭṭhikakadaliphalehi katapānaṃ. Mocapānanti anaṭṭhikehi kadaliphalehi katapānaṃ. Madhukapānanti madhukānaṃ jātirasena katapānaṃ. Taṃ pana udakasambhinnaṃ vaṭṭati, suddhaṃ na vaṭṭati. Muddikapānanti muddikā udake madditvā ambapānaṃ viya katapānaṃ. Sālūkapānanti rattuppalanīluppalādīnaṃ sālūke madditvā katapānaṃ. Phārusakapānanti phārusakaphalehi ambapānaṃ viya katapānaṃ. Imāni aṭṭha pānāni sītānipi ādiccapākānipi vaṭṭanti, aggipākāni na vaṭṭanti.

    அவஸேஸானி வெத்ததிந்திணிகமாதுலுங்க³கபித்த²கோஸம்ப³கரமந்தா³தி³கு²த்³த³கப²லபானானி அட்ட²பானக³அகானேவ. தானி கிஞ்சாபி பாளியங் ந வுத்தானி, அத² கோ² கப்பியங் அனுலோமெந்தி, தஸ்மா கப்பந்தி. ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³ங் ப²லரஸங் ட²பெத்வா த⁴ஞ்ஞப²லரஸ’’ந்தி (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 300) வுத்தத்தா ட²பெத்வா ஸானுலோமத⁴ஞ்ஞப²லரஸங் அஞ்ஞங் ப²லபானங் நாம அகப்பியங் நத்தி², ஸப்³ப³ங் யாமகாலிகமேவ. தத்த² ஸானுலோமத⁴ஞ்ஞப²லரஸோ நாம ஸத்தன்னஞ்சேவ த⁴ஞ்ஞானங் தாலனாளிகேரபனஸலபு³ஜஅலாபு³கும்ப⁴ண்ட³புஸ்ஸப²லதிபுஸஏளாலுகாதி நவன்னஞ்ச மஹாப²லானங் ஸப்³பே³ஸஞ்ச புப்³ப³ண்ணாபரண்ணானங் அனுலோமத⁴ஞ்ஞானங் ரஸோ யாவகாலிகோ, தஸ்மா பச்சா²ப⁴த்தங் ந வட்டதி. ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³ங் பத்தரஸங் ட²பெத்வா டா³கரஸ’’ந்தி (மஹாவ॰ 300) வுத்தத்தா பக்கடா³கரஸங் ட²பெத்வா யாவகாலிகபத்தானம்பி ஸீதோத³கேன மத்³தி³த்வா கதரஸோ வா ஆதி³ச்சபாகோ வா வட்டதி. ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³ங் புப்ப²ரஸங் ட²பெத்வா மது⁴கபுப்ப²ரஸ’’ந்தி வுத்தத்தா மது⁴கபுப்ப²ரஸங் ட²பெத்வா ஸப்³போ³பி புப்ப²ரஸோ வட்டதி.

    Avasesāni vettatintiṇikamātuluṅgakapitthakosambakaramandādikhuddakaphalapānāni aṭṭhapānagaakāneva. Tāni kiñcāpi pāḷiyaṃ na vuttāni, atha kho kappiyaṃ anulomenti, tasmā kappanti. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sabbaṃ phalarasaṃ ṭhapetvā dhaññaphalarasa’’nti (mahāva. aṭṭha. 300) vuttattā ṭhapetvā sānulomadhaññaphalarasaṃ aññaṃ phalapānaṃ nāma akappiyaṃ natthi, sabbaṃ yāmakālikameva. Tattha sānulomadhaññaphalaraso nāma sattannañceva dhaññānaṃ tālanāḷikerapanasalabujaalābukumbhaṇḍapussaphalatipusaeḷālukāti navannañca mahāphalānaṃ sabbesañca pubbaṇṇāparaṇṇānaṃ anulomadhaññānaṃ raso yāvakāliko, tasmā pacchābhattaṃ na vaṭṭati. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sabbaṃ pattarasaṃ ṭhapetvā ḍākarasa’’nti (mahāva. 300) vuttattā pakkaḍākarasaṃ ṭhapetvā yāvakālikapattānampi sītodakena madditvā kataraso vā ādiccapāko vā vaṭṭati. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, sabbaṃ puppharasaṃ ṭhapetvā madhukapuppharasa’’nti vuttattā madhukapuppharasaṃ ṭhapetvā sabbopi puppharaso vaṭṭati.

    92. ஸத்தாஹகாலிகங் நாம ஸப்பி நவனீதங் தேலங் மது⁴ பா²ணிதந்தி இமானி பஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜானி. தத்த² ஸப்பி நாம கோ³ஸப்பி வா அஜிகாஸப்பி வா மஹிங்ஸஸப்பி வா யேஸங் மங்ஸங் கப்பதி, தேஸங் ஸப்பி. நவனீதங் நாம தேஸங்யேவ நவனீதங். தேலங் நாம திலதேலங் ஸாஸபதேலங் மது⁴கதேலங் ஏரண்ட³தேலங் வஸாதேலங். மது⁴ நாம மக்கி²காமது⁴. பா²ணிதங் நாம உச்சு²ம்ஹா நிப்³ப³த்தங் (பசி॰ 260). யாவஜீவிகங் பன ஹெட்டா² யாவகாலிகே மூலகா²த³னீயாதீ³ஸு வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    92. Sattāhakālikaṃ nāma sappi navanītaṃ telaṃ madhu phāṇitanti imāni pañca bhesajjāni. Tattha sappi nāma gosappi vā ajikāsappi vā mahiṃsasappi vā yesaṃ maṃsaṃ kappati, tesaṃ sappi. Navanītaṃ nāma tesaṃyeva navanītaṃ. Telaṃ nāma tilatelaṃ sāsapatelaṃ madhukatelaṃ eraṇḍatelaṃ vasātelaṃ. Madhu nāma makkhikāmadhu. Phāṇitaṃ nāma ucchumhā nibbattaṃ (paci. 260). Yāvajīvikaṃ pana heṭṭhā yāvakālike mūlakhādanīyādīsu vuttanayeneva veditabbaṃ.

    93. தத்த² (பாசி॰ அட்ட²॰ 256) அருணோத³யே படிக்³க³ஹிதங் யாவகாலிகங் ஸதக்க²த்தும்பி நித³ஹித்வா யாவ காலோ நாதிக்கமதி, தாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி, யாமகாலிகங் ஏகங் அஹோரத்தங், ஸத்தாஹகாலிகங் ஸத்தரத்தங், இதரங் ஸதி பச்சயே யாவஜீவம்பி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. படிக்³க³ஹெத்வா ஏகரத்தங் வீதினாமிதங் பன யங் கிஞ்சி யாவகாலிகங் வா யாமகாலிகங் வா அஜ்ஜோ²ஹரிதுகாமதாய க³ண்ஹந்தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணே தாவ து³க்கடங், அஜ்ஜோ²ஹரதோ பன ஏகமேகஸ்மிங் அஜ்ஜோ²ஹாரே ஸன்னிதி⁴பச்சயா பாசித்தியங். ஸசேபி பத்தோ து³த்³தோ⁴தோ ஹோதி, யங் அங்கு³லியா க⁴ங்ஸந்தஸ்ஸ லேகா² பஞ்ஞாயதி, க³ண்டி²கபத்தஸ்ஸ வா க³ண்டி²கந்தரே ஸ்னேஹோ பவிட்டோ² ஹோதி, ஸோ உண்ஹே ஓதாபெந்தஸ்ஸ பக்³க⁴ரதி, உண்ஹயாகு³யா வா க³ஹிதாய ஸந்தி³ஸ்ஸதி, தாதி³ஸே பத்தேபி புனதி³வஸே பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்தியங், தஸ்மா பத்தங் தோ⁴வித்வா புன தத்த² அச்சோ²த³கங் வா ஆஸிஞ்சித்வா அங்கு³லியா வா க⁴ங்ஸித்வா நிஸ்னேஹபா⁴வோ ஜானிதப்³போ³. ஸசே ஹி உத³கே வா ஸ்னேஹபா⁴வோ, பத்தே வா அங்கு³லிலேகா² பஞ்ஞாயதி, து³த்³தோ⁴தோ ஹோதி, தேலவண்ணபத்தே பன அங்கு³லிலேகா² பஞ்ஞாயதி, ஸா அப்³போ³ஹாரிகா. யம்பி பி⁴க்கூ² நிரபெக்கா² ஸாமணேரானங் பரிச்சஜந்தி, தஞ்சே ஸாமணேரா நித³ஹித்வா தெ³ந்தி, ஸப்³ப³ங் வட்டதி. ஸயங் படிக்³க³ஹெத்வா அபரிச்சத்தமேவ ஹி து³தியதி³வஸே ந வட்டதி. ததோ ஹி ஏகஸித்த²ம்பி அஜ்ஜோ²ஹரதோ பாசித்தியமேவ. அகப்பியமங்ஸேஸு மனுஸ்ஸமங்ஸே து²ல்லச்சயேன ஸத்³தி⁴ங் பாசித்தியங், அவஸேஸேஸு து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங்.

    93. Tattha (pāci. aṭṭha. 256) aruṇodaye paṭiggahitaṃ yāvakālikaṃ satakkhattumpi nidahitvā yāva kālo nātikkamati, tāva paribhuñjituṃ vaṭṭati, yāmakālikaṃ ekaṃ ahorattaṃ, sattāhakālikaṃ sattarattaṃ, itaraṃ sati paccaye yāvajīvampi paribhuñjituṃ vaṭṭati. Paṭiggahetvā ekarattaṃ vītināmitaṃ pana yaṃ kiñci yāvakālikaṃ vā yāmakālikaṃ vā ajjhoharitukāmatāya gaṇhantassa paṭiggahaṇe tāva dukkaṭaṃ, ajjhoharato pana ekamekasmiṃ ajjhohāre sannidhipaccayā pācittiyaṃ. Sacepi patto duddhoto hoti, yaṃ aṅguliyā ghaṃsantassa lekhā paññāyati, gaṇṭhikapattassa vā gaṇṭhikantare sneho paviṭṭho hoti, so uṇhe otāpentassa paggharati, uṇhayāguyā vā gahitāya sandissati, tādise pattepi punadivase bhuñjantassa pācittiyaṃ, tasmā pattaṃ dhovitvā puna tattha acchodakaṃ vā āsiñcitvā aṅguliyā vā ghaṃsitvā nisnehabhāvo jānitabbo. Sace hi udake vā snehabhāvo, patte vā aṅgulilekhā paññāyati, duddhoto hoti, telavaṇṇapatte pana aṅgulilekhā paññāyati, sā abbohārikā. Yampi bhikkhū nirapekkhā sāmaṇerānaṃ pariccajanti, tañce sāmaṇerā nidahitvā denti, sabbaṃ vaṭṭati. Sayaṃ paṭiggahetvā apariccattameva hi dutiyadivase na vaṭṭati. Tato hi ekasitthampi ajjhoharato pācittiyameva. Akappiyamaṃsesu manussamaṃse thullaccayena saddhiṃ pācittiyaṃ, avasesesu dukkaṭena saddhiṃ.

    யாமகாலிகங் ஸதி பச்சயே அஜ்ஜோ²ஹரதோ பாசித்தியங், ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரதோ து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங் பாசித்தியங். ஸசே பவாரிதோ ஹுத்வா அனதிரித்தகதங் அஜ்ஜோ²ஹரதி, பகதிஆமிஸே த்³வே பாசித்தியானி, மனுஸ்ஸமங்ஸே து²ல்லச்சயேன ஸத்³தி⁴ங் த்³வே, ஸேஸஅகப்பியமங்ஸே து³க்கடேன ஸத்³தி⁴ங். யாமகாலிகங் ஸதி பச்சயே ஸாமிஸேன முகே²ன அஜ்ஜோ²ஹரதோ த்³வே, நிராமிஸேன ஏகமேவ. ஆஹாரத்தா²ய அஜ்ஜோ²ஹரதோ விகப்பத்³வயேபி து³க்கடங் வட்³ட⁴தி. ஸசே விகாலே அஜ்ஜோ²ஹரதி, பகதிபோ⁴ஜனே ஸன்னிதி⁴பச்சயா ச விகாலபோ⁴ஜனபச்சயா ச த்³வே பாசித்தியானி, அகப்பியமங்ஸே து²ல்லச்சயங் து³க்கடஞ்ச வட்³ட⁴தி. யாமகாலிகே விகாலபச்சயா அனாபத்தி. அனதிரித்தபச்சயா பன விகாலே ஸப்³ப³விகப்பேஸு அனாபத்தி.

    Yāmakālikaṃ sati paccaye ajjhoharato pācittiyaṃ, āhāratthāya ajjhoharato dukkaṭena saddhiṃ pācittiyaṃ. Sace pavārito hutvā anatirittakataṃ ajjhoharati, pakatiāmise dve pācittiyāni, manussamaṃse thullaccayena saddhiṃ dve, sesaakappiyamaṃse dukkaṭena saddhiṃ. Yāmakālikaṃ sati paccaye sāmisena mukhena ajjhoharato dve, nirāmisena ekameva. Āhāratthāya ajjhoharato vikappadvayepi dukkaṭaṃ vaḍḍhati. Sace vikāle ajjhoharati, pakatibhojane sannidhipaccayā ca vikālabhojanapaccayā ca dve pācittiyāni, akappiyamaṃse thullaccayaṃ dukkaṭañca vaḍḍhati. Yāmakālike vikālapaccayā anāpatti. Anatirittapaccayā pana vikāle sabbavikappesu anāpatti.

    ஸத்தாஹகாலிகங் பன யாவஜீவிகஞ்ச ஆஹாரத்தா²ய படிக்³க³ண்ஹதோ படிக்³க³ண்ஹனபச்சயா தாவ து³க்கடங், அஜ்ஜோ²ஹரதோ பன ஸசே நிராமிஸங் ஹோதி, அஜ்ஜோ²ஹாரே து³க்கடங். அத² ஆமிஸஸங்ஸட்ட²ங் படிக்³க³ஹெத்வா ட²பிதங் ஹோதி, யதா²வத்து²கங் பாசித்தியமேவ.

    Sattāhakālikaṃ pana yāvajīvikañca āhāratthāya paṭiggaṇhato paṭiggaṇhanapaccayā tāva dukkaṭaṃ, ajjhoharato pana sace nirāmisaṃ hoti, ajjhohāre dukkaṭaṃ. Atha āmisasaṃsaṭṭhaṃ paṭiggahetvā ṭhapitaṃ hoti, yathāvatthukaṃ pācittiyameva.

    94. ஸத்தாஹகாலிகேஸு பன ஸப்பிஆதீ³ஸு அயங் வினிச்ச²யோ (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.622) – ஸப்பி தாவ புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் தத³ஹுபுரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி நிராமிஸம்பி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி, பச்சா²ப⁴த்ததோ பட்டா²ய ஸத்தாஹங் நிராமிஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஸத்தாஹாதிக்கமே ஸசே ஏகபா⁴ஜனே ட²பிதங், ஏகங் நிஸ்ஸக்³கி³யங். ஸசே ப³ஹூஸு, வத்து²க³ணனாய நிஸ்ஸக்³கி³யானி. பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் நிராமிஸமேவ வட்டதி, புரேப⁴த்தங் வா பச்சா²ப⁴த்தங் வா உக்³க³ஹிதகங் கத்வா நிக்கி²த்தங் அஜ்ஜோ²ஹரிதுங் ந வட்டதி, அப்³ப⁴ஞ்ஜனாதீ³ஸு உபனேதப்³ப³ங். ஸத்தாஹாதிக்கமேபி அனாபத்தி அனஜ்ஜோ²ஹரணீயதங் ஆபன்னத்தா. ஸசே அனுபஸம்பன்னோ புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதனவனீதேன ஸப்பிங் கத்வா தே³தி, புரேப⁴த்தங் ஸாமிஸம்பி வட்டதி, ஸசே ஸயங் கரோதி, ஸத்தாஹம்பி நிராமிஸமேவ வட்டதி. பச்சா²ப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதனவனீதேன யேன கேனசி கதஸப்பி ஸத்தாஹம்பி நிராமிஸமேவ வட்டதி, உக்³க³ஹிதகேன கதே புப்³பே³ வுத்தஸுத்³த⁴ஸப்பினயேனேவ வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதகீ²ரேன வா த³தி⁴னா வா கதஸப்பி அனுபஸம்பன்னேன கதங் ஸாமிஸம்பி தத³ஹுபுரேப⁴த்தங் வட்டதி, ஸயங்கதங் நிராமிஸமேவ வட்டதி.

    94. Sattāhakālikesu pana sappiādīsu ayaṃ vinicchayo (pārā. aṭṭha. 2.622) – sappi tāva purebhattaṃ paṭiggahitaṃ tadahupurebhattaṃ sāmisampi nirāmisampi paribhuñjituṃ vaṭṭati, pacchābhattato paṭṭhāya sattāhaṃ nirāmisaṃ paribhuñjitabbaṃ. Sattāhātikkame sace ekabhājane ṭhapitaṃ, ekaṃ nissaggiyaṃ. Sace bahūsu, vatthugaṇanāya nissaggiyāni. Pacchābhattaṃ paṭiggahitaṃ nirāmisameva vaṭṭati, purebhattaṃ vā pacchābhattaṃ vā uggahitakaṃ katvā nikkhittaṃ ajjhoharituṃ na vaṭṭati, abbhañjanādīsu upanetabbaṃ. Sattāhātikkamepi anāpatti anajjhoharaṇīyataṃ āpannattā. Sace anupasampanno purebhattaṃ paṭiggahitanavanītena sappiṃ katvā deti, purebhattaṃ sāmisampi vaṭṭati, sace sayaṃ karoti, sattāhampi nirāmisameva vaṭṭati. Pacchābhattaṃ paṭiggahitanavanītena yena kenaci katasappi sattāhampi nirāmisameva vaṭṭati, uggahitakena kate pubbe vuttasuddhasappinayeneva vinicchayo veditabbo. Purebhattaṃ paṭiggahitakhīrena vā dadhinā vā katasappi anupasampannena kataṃ sāmisampi tadahupurebhattaṃ vaṭṭati, sayaṃkataṃ nirāmisameva vaṭṭati.
