Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[479] 6. காலிங்க³போ³தி⁴ஜாதகவண்ணனா
[479] 6. Kāliṅgabodhijātakavaṇṇanā
ராஜா காலிங்கோ³ சக்கவத்தீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஆனந்த³த்தே²ரேன கதங் மஹாபோ³தி⁴பூஜங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வேனெய்யஸங்க³ஹத்தா²ய ஹி ததா²க³தே ஜனபத³சாரிகங் பக்கந்தே ஸாவத்தி²வாஸினோ க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தா² ஜேதவனங் க³ந்த்வா அஞ்ஞங் பூஜனீயட்டா²னங் அலபி⁴த்வா க³ந்த⁴குடித்³வாரே பாதெத்வா க³ச்ச²ந்தி, தே உளாரபாமோஜ்ஜா ந ஹொந்தி. தங் காரணங் ஞத்வா அனாத²பிண்டி³கோ ததா²க³தஸ்ஸ ஜேதவனங் ஆக³தகாலே ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அயங் விஹாரோ ததா²க³தே சாரிகங் பக்கந்தே நிபச்சயோ ஹோதி, மனுஸ்ஸானங் க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜனீயட்டா²னங் ந ஹோதி, ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, ததா²க³தஸ்ஸ இமமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ஏகஸ்ஸ பூஜனீயட்டா²னஸ்ஸ ஸக்குணெய்யபா⁴வங் ஜானாதா²’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ததா²க³தங் புச்சி² ‘‘கதி நு கோ², ப⁴ந்தே, சேதியானீ’’தி? ‘‘தீணி ஆனந்தா³’’தி. ‘‘கதமானி, ப⁴ந்தே, தீணீ’’தி? ‘‘ஸாரீரிகங் பாரிபோ⁴கி³கங் உத்³தி³ஸ்ஸக’’ந்தி. ‘‘ஸக்கா பன, ப⁴ந்தே, தும்ஹேஸு த⁴ரந்தேஸுயேவ சேதியங் காது’’ந்தி. ‘‘ஆனந்த³, ஸாரீரிகங் ந ஸக்கா காதுங். தஞ்ஹி பு³த்³தா⁴னங் பரினிப்³பா³னகாலே ஹோதி, உத்³தி³ஸ்ஸகங் அவத்து²கங் மமாயனமத்தமேவ ஹோதி, பு³த்³தே⁴ஹி பரிபு⁴த்தோ மஹாபோ³தி⁴ருக்கோ² பு³த்³தே⁴ஸு த⁴ரந்தேஸுபி சேதியமேவா’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹேஸு பக்கந்தேஸு ஜேதவனவிஹாரோ அப்படிஸரணோ ஹோதி, மஹாஜனோ பூஜனீயட்டா²னங் ந லப⁴தி, மஹாபோ³தி⁴தோ பீ³ஜங் ஆஹரித்வா ஜேதவனத்³வாரே ரோபெஸ்ஸாமி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ஆனந்த³, ரோபேஹி, ஏவங் ஸந்தே ஜேதவனே மம நிப³த்³த⁴வாஸோ விய ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
Rājā kāliṅgo cakkavattīti idaṃ satthā jetavane viharanto ānandattherena kataṃ mahābodhipūjaṃ ārabbha kathesi. Veneyyasaṅgahatthāya hi tathāgate janapadacārikaṃ pakkante sāvatthivāsino gandhamālādihatthā jetavanaṃ gantvā aññaṃ pūjanīyaṭṭhānaṃ alabhitvā gandhakuṭidvāre pātetvā gacchanti, te uḷārapāmojjā na honti. Taṃ kāraṇaṃ ñatvā anāthapiṇḍiko tathāgatassa jetavanaṃ āgatakāle ānandattherassa santikaṃ gantvā ‘‘bhante, ayaṃ vihāro tathāgate cārikaṃ pakkante nipaccayo hoti, manussānaṃ gandhamālādīhi pūjanīyaṭṭhānaṃ na hoti, sādhu, bhante, tathāgatassa imamatthaṃ ārocetvā ekassa pūjanīyaṭṭhānassa sakkuṇeyyabhāvaṃ jānāthā’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tathāgataṃ pucchi ‘‘kati nu kho, bhante, cetiyānī’’ti? ‘‘Tīṇi ānandā’’ti. ‘‘Katamāni, bhante, tīṇī’’ti? ‘‘Sārīrikaṃ pāribhogikaṃ uddissaka’’nti. ‘‘Sakkā pana, bhante, tumhesu dharantesuyeva cetiyaṃ kātu’’nti. ‘‘Ānanda, sārīrikaṃ na sakkā kātuṃ. Tañhi buddhānaṃ parinibbānakāle hoti, uddissakaṃ avatthukaṃ mamāyanamattameva hoti, buddhehi paribhutto mahābodhirukkho buddhesu dharantesupi cetiyamevā’’ti. ‘‘Bhante, tumhesu pakkantesu jetavanavihāro appaṭisaraṇo hoti, mahājano pūjanīyaṭṭhānaṃ na labhati, mahābodhito bījaṃ āharitvā jetavanadvāre ropessāmi, bhante’’ti. ‘‘Sādhu, ānanda, ropehi, evaṃ sante jetavane mama nibaddhavāso viya bhavissatī’’ti.
தே²ரோ கோஸலனரிந்த³ஸ்ஸ அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ விஸாகா²தீ³னஞ்ச ஆரோசெத்வா ஜேதவனத்³வாரே போ³தி⁴ரோபனட்டா²னே ஆவாடங் க²ணாபெத்வா மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரங் ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் ஜேதவனத்³வாரே போ³தி⁴ங் ரோபெஸ்ஸாமி, மஹாபோ³தி⁴தோ மே போ³தி⁴பக்கங் ஆஹரதா²’’தி. தே²ரோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஆகாஸேன போ³தி⁴மண்ட³ங் க³ந்த்வா வண்டா பரிக³லந்தங் பக்கங் பூ⁴மிங் அஸம்பத்தமேவ சீவரேன ஸம்படிச்சி²த்வா க³ஹெத்வா ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ அதா³ஸி. ஆனந்த³த்தே²ரோ ‘‘அஜ்ஜ போ³தி⁴ங் ரோபெஸ்ஸாமீ’’தி கோஸலராஜாதீ³னங் ஆரோசேஸி. ராஜா ஸாயன்ஹஸமயே மஹந்தேன பரிவாரேன ஸப்³பூ³பகரணானி கா³ஹாபெத்வா ஆக³மி, ததா² அனாத²பிண்டி³கோ விஸாகா² ச அஞ்ஞோ ச ஸத்³தோ⁴ ஜனோ. தே²ரோ மஹாபோ³தி⁴ரோபனட்டா²னே மஹந்தங் ஸுவண்ணகடாஹங் ட²பெத்வா ஹெட்டா² சி²த்³த³ங் காரெத்வா க³ந்த⁴கலலஸ்ஸ பூரெத்வா ‘‘இத³ங் போ³தி⁴பக்கங் ரோபேஹி, மஹாராஜா’’தி ரஞ்ஞோ அதா³ஸி. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘ரஜ்ஜங் நாம ந ஸப்³ப³காலங் அம்ஹாகங் ஹத்தே² திட்ட²தி, இத³ங் மயா அனாத²பிண்டி³கேன ரோபாபேதுங் வட்டதீ’’தி . ஸோ தங் போ³தி⁴பக்கங் மஹாஸெட்டி²ஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பேஸி. அனாத²பிண்டி³கோ க³ந்த⁴கலலங் வியூஹித்வா தத்த² பாதேஸி. தஸ்மிங் தஸ்ஸ ஹத்த²தோ முத்தமத்தேயேவ ஸப்³பே³ஸங் பஸ்ஸந்தானஞ்ஞேவ நங்க³லஸீஸப்பமாணோ போ³தி⁴க²ந்தோ⁴ பண்ணாஸஹத்து²ப்³பே³தோ⁴ உட்ட²ஹி, சதூஸு தி³ஸாஸு உத்³த⁴ஞ்சாதி பஞ்ச மஹாஸாகா² பண்ணாஸஹத்தா²வ நிக்க²மிங்ஸு. இதி ஸோ தங்க²ணஞ்ஞேவ வனப்பதிஜெட்ட²கோ ஹுத்வா அட்டா²ஸி. ராஜா அட்டா²ரஸமத்தே ஸுவண்ணரஜதக⁴டே க³ந்தோ⁴த³கேன பூரெத்வா நீலுப்பலஹத்த²காதி³படிமண்டி³தே மஹாபோ³தி⁴ங் பரிக்கி²பித்வா புண்ணக⁴டே படிபாடியா ட²பேஸி, ஸத்தரதனமயங் வேதி³கங் காரேஸி, ஸுவண்ணமிஸ்ஸகங் வாலுகங் ஓகிரி, பாகாரபரிக்கே²பங் காரேஸி, ஸத்தரதனமயங் த்³வாரகொட்ட²கங் காரேஸி, ஸக்காரோ மஹா அஹோஸி.
Thero kosalanarindassa anāthapiṇḍikassa visākhādīnañca ārocetvā jetavanadvāre bodhiropanaṭṭhāne āvāṭaṃ khaṇāpetvā mahāmoggallānattheraṃ āha – ‘‘bhante, ahaṃ jetavanadvāre bodhiṃ ropessāmi, mahābodhito me bodhipakkaṃ āharathā’’ti. Thero ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ākāsena bodhimaṇḍaṃ gantvā vaṇṭā parigalantaṃ pakkaṃ bhūmiṃ asampattameva cīvarena sampaṭicchitvā gahetvā ānandattherassa adāsi. Ānandatthero ‘‘ajja bodhiṃ ropessāmī’’ti kosalarājādīnaṃ ārocesi. Rājā sāyanhasamaye mahantena parivārena sabbūpakaraṇāni gāhāpetvā āgami, tathā anāthapiṇḍiko visākhā ca añño ca saddho jano. Thero mahābodhiropanaṭṭhāne mahantaṃ suvaṇṇakaṭāhaṃ ṭhapetvā heṭṭhā chiddaṃ kāretvā gandhakalalassa pūretvā ‘‘idaṃ bodhipakkaṃ ropehi, mahārājā’’ti rañño adāsi. So cintesi ‘‘rajjaṃ nāma na sabbakālaṃ amhākaṃ hatthe tiṭṭhati, idaṃ mayā anāthapiṇḍikena ropāpetuṃ vaṭṭatī’’ti . So taṃ bodhipakkaṃ mahāseṭṭhissa hatthe ṭhapesi. Anāthapiṇḍiko gandhakalalaṃ viyūhitvā tattha pātesi. Tasmiṃ tassa hatthato muttamatteyeva sabbesaṃ passantānaññeva naṅgalasīsappamāṇo bodhikhandho paṇṇāsahatthubbedho uṭṭhahi, catūsu disāsu uddhañcāti pañca mahāsākhā paṇṇāsahatthāva nikkhamiṃsu. Iti so taṅkhaṇaññeva vanappatijeṭṭhako hutvā aṭṭhāsi. Rājā aṭṭhārasamatte suvaṇṇarajataghaṭe gandhodakena pūretvā nīluppalahatthakādipaṭimaṇḍite mahābodhiṃ parikkhipitvā puṇṇaghaṭe paṭipāṭiyā ṭhapesi, sattaratanamayaṃ vedikaṃ kāresi, suvaṇṇamissakaṃ vālukaṃ okiri, pākāraparikkhepaṃ kāresi, sattaratanamayaṃ dvārakoṭṭhakaṃ kāresi, sakkāro mahā ahosi.
தே²ரோ ததா²க³தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹேஹி மஹாபோ³தி⁴மூலே ஸமாபன்னஸமாபத்திங் மயா ரோபிதபோ³தி⁴மூலே நிஸீதி³த்வா மஹாஜனஸ்ஸ ஹிதத்தா²ய ஸமாபஜ்ஜதா²’’தி ஆஹ. ‘‘ஆனந்த³, கிங் கதே²ஸி, மயி மஹாபோ³தி⁴மூலே ஸமாபன்னஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நிஸின்னே அஞ்ஞோ பதே³ஸோ தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கோதீ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, மஹாஜனஸ்ஸ ஹிதத்தா²ய இமஸ்ஸ பூ⁴மிப்பதே³ஸஸ்ஸ து⁴வனியாமேன ஸமாபத்திஸுகே²ன தங் போ³தி⁴மூலங் பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி. ஸத்தா² ஏகரத்திங் ஸமாபத்திஸுகே²ன பரிபு⁴ஞ்ஜி. தே²ரோ கோஸலராஜாதீ³னங் கதெ²த்வா போ³தி⁴மஹங் நாம காரேஸி. ஸோபி கோ² போ³தி⁴ருக்கோ² ஆனந்த³த்தே²ரேன ரோபிதத்தா ஆனந்த³போ³தி⁴யேவாதி பஞ்ஞாயித்த². ததா³ பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ த⁴ரந்தேயேவ ததா²க³தே போ³தி⁴ங் ரோபெத்வா மஹாபூஜங் காரேஸி , அஹோ மஹாகு³ணோ தே²ரோ’’தி . ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஆனந்தோ³ ஸபரிவாரேஸு சதூஸு மஹாதீ³பேஸு மனுஸ்ஸே க³ஹெத்வா ப³ஹுக³ந்த⁴மாலாதீ³னி ஆஹரித்வா மஹாபோ³தி⁴மண்டே³ போ³தி⁴மஹங் காரேஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Thero tathāgataṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, tumhehi mahābodhimūle samāpannasamāpattiṃ mayā ropitabodhimūle nisīditvā mahājanassa hitatthāya samāpajjathā’’ti āha. ‘‘Ānanda, kiṃ kathesi, mayi mahābodhimūle samāpannasamāpattiṃ samāpajjitvā nisinne añño padeso dhāretuṃ na sakkotī’’ti. ‘‘Bhante, mahājanassa hitatthāya imassa bhūmippadesassa dhuvaniyāmena samāpattisukhena taṃ bodhimūlaṃ paribhuñjathā’’ti. Satthā ekarattiṃ samāpattisukhena paribhuñji. Thero kosalarājādīnaṃ kathetvā bodhimahaṃ nāma kāresi. Sopi kho bodhirukkho ānandattherena ropitattā ānandabodhiyevāti paññāyittha. Tadā bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso āyasmā ānando dharanteyeva tathāgate bodhiṃ ropetvā mahāpūjaṃ kāresi , aho mahāguṇo thero’’ti . Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi ānando saparivāresu catūsu mahādīpesu manusse gahetvā bahugandhamālādīni āharitvā mahābodhimaṇḍe bodhimahaṃ kāresiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே கலிங்க³ரட்டே² த³ந்தபுரனக³ரே காலிங்கோ³ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ மஹாகாலிங்கோ³, சூளகாலிங்கோ³தி த்³வே புத்தா அஹேஸுங். நேமித்தகா ‘‘ஜெட்ட²புத்தோ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜங் காரெஸ்ஸதி, கனிட்டோ² பன இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா பி⁴க்கா²ய சரிஸ்ஸதி, புத்தோ பனஸ்ஸ சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகரிங்ஸு. அபரபா⁴கே³ ஜெட்ட²புத்தோ பிது அச்சயேன ராஜா அஹோஸி, கனிட்டோ² பன உபராஜா. ஸோ ‘‘புத்தோ கிர மே சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி புத்தங் நிஸ்ஸாய மானங் அகாஸி. ராஜா அஸஹந்தோ ‘‘சூளகாலிங்க³ங் க³ண்ஹா’’தி ஏகங் அத்த²சரகங் ஆணாபேஸி. ஸோ க³ந்த்வா ‘‘குமார, ராஜா தங் க³ண்ஹாபேதுகாமோ, தவ ஜீவிதங் ரக்கா²ஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ அத்தனோ லஞ்ஜனமுத்³தி³கஞ்ச ஸுகு²மகம்ப³லஞ்ச க²க்³க³ஞ்சாதி இமானி தீணி அத்த²சரகாமச்சஸ்ஸ த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘இமாய ஸஞ்ஞாய மம புத்தஸ்ஸ ரஜ்ஜங் த³தெ³ய்யாதா²’’தி வத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ அஸ்ஸமங் கத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா நதீ³தீரே வாஸங் கப்பேஸி.
Atīte kaliṅgaraṭṭhe dantapuranagare kāliṅgo nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tassa mahākāliṅgo, cūḷakāliṅgoti dve puttā ahesuṃ. Nemittakā ‘‘jeṭṭhaputto pitu accayena rajjaṃ kāressati, kaniṭṭho pana isipabbajjaṃ pabbajitvā bhikkhāya carissati, putto panassa cakkavattī bhavissatī’’ti byākariṃsu. Aparabhāge jeṭṭhaputto pitu accayena rājā ahosi, kaniṭṭho pana uparājā. So ‘‘putto kira me cakkavattī bhavissatī’’ti puttaṃ nissāya mānaṃ akāsi. Rājā asahanto ‘‘cūḷakāliṅgaṃ gaṇhā’’ti ekaṃ atthacarakaṃ āṇāpesi. So gantvā ‘‘kumāra, rājā taṃ gaṇhāpetukāmo, tava jīvitaṃ rakkhāhī’’ti āha. So attano lañjanamuddikañca sukhumakambalañca khaggañcāti imāni tīṇi atthacarakāmaccassa dassetvā ‘‘imāya saññāya mama puttassa rajjaṃ dadeyyāthā’’ti vatvā araññaṃ pavisitvā ramaṇīye bhūmibhāge assamaṃ katvā isipabbajjaṃ pabbajitvā nadītīre vāsaṃ kappesi.
மத்³த³ரட்டே²பி ஸாக³லனக³ரே மத்³த³ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ தீ⁴தரங் விஜாயி. தங் நேமித்தகா ‘‘அயங் பி⁴க்க²ங் சரித்வா ஜீவிகங் கப்பெஸ்ஸதி, புத்தோ பனஸ்ஸா சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகரிங்ஸு. ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜானோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா ஏகப்பஹாரேனேவ ஆக³ந்த்வா ஸாக³லனக³ரங் ருந்தி⁴ங்ஸு. மத்³த³ராஜா சிந்தேஸி ‘‘ஸசாஹங் இமங் ஏகஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமி, ஸேஸராஜானோ குஜ்ஜி²ஸ்ஸந்தி, மம தீ⁴தரங் ரக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி தீ⁴தரஞ்ச ப⁴ரியஞ்ச க³ஹெத்வா அஞ்ஞாதகவேஸேன பலாயித்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா சூளகாலிங்க³குமாரஸ்ஸ அஸ்ஸமபத³தோ உபரிபா⁴கே³ அஸ்ஸமங் கத்வா பப்³ப³ஜித்வா உஞ்சா²சரியாய ஜீவிகங் கப்பெந்தோ தத்த² படிவஸதி. மாதாபிதரோ ‘‘தீ⁴தரங் ரக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி தங் அஸ்ஸமபதே³ கத்வா ப²லாப²லத்தா²ய க³ச்ச²ந்தி. ஸா தேஸங் க³தகாலே நானாபுப்பா²னி க³ஹெத்வா புப்ப²சும்ப³டகங் கத்வா க³ங்கா³தீரே ட²பிதஸோபானபந்தி விய ஜாதோ ஏகோ ஸுபுப்பி²தோ அம்ப³ருக்கோ² அத்தி², தங் அபி⁴ருஹித்வா கீளித்வா புப்ப²சும்ப³டகங் உத³கே கி²பி. தங் ஏகதி³வஸங் க³ங்கா³யங் ந்ஹாயந்தஸ்ஸ சூளகாலிங்க³குமாரஸ்ஸ ஸீஸே லக்³கி³. ஸோ தங் ஓலோகெத்வா ‘‘இத³ங் ஏகாய இத்தி²யா கதங், நோ ச கோ² மஹல்லிகாய, தருணகுமாரிகாய கதகம்மங், வீமங்ஸிஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி கிலேஸவஸேன உபரிக³ங்க³ங் க³ந்த்வா தஸ்ஸா அம்ப³ருக்கே² நிஸீதி³த்வா மது⁴ரேன ஸரேன கா³யந்தியா ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ருக்க²மூலங் க³ந்த்வா தங் தி³ஸ்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, கா நாம த்வ’’ந்தி ஆஹ. ‘‘மனுஸ்ஸித்தீ²ஹமஸ்மி ஸாமீ’’தி . ‘‘தேன ஹி ஓதராஹீ’’தி. ‘‘ந ஸக்கா ஸாமி, அஹங் க²த்தியா’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, அஹம்பி க²த்தியோயேவ, ஓதராஹீ’’தி. ஸாமி, ந வசனமத்தேனேவ க²த்தியோ ஹோதி, யதி³ஸி க²த்தியோ, க²த்தியமாயங் கதே²ஹீ’’தி. தே உபோ⁴பி அஞ்ஞமஞ்ஞங் க²த்தியமாயங் கத²யிங்ஸு. ராஜதீ⁴தா ஓதரி.
Maddaraṭṭhepi sāgalanagare maddarañño aggamahesī dhītaraṃ vijāyi. Taṃ nemittakā ‘‘ayaṃ bhikkhaṃ caritvā jīvikaṃ kappessati, putto panassā cakkavattī bhavissatī’’ti byākariṃsu. Sakalajambudīpe rājāno taṃ pavattiṃ sutvā ekappahāreneva āgantvā sāgalanagaraṃ rundhiṃsu. Maddarājā cintesi ‘‘sacāhaṃ imaṃ ekassa dassāmi, sesarājāno kujjhissanti, mama dhītaraṃ rakkhissāmī’’ti dhītarañca bhariyañca gahetvā aññātakavesena palāyitvā araññaṃ pavisitvā cūḷakāliṅgakumārassa assamapadato uparibhāge assamaṃ katvā pabbajitvā uñchācariyāya jīvikaṃ kappento tattha paṭivasati. Mātāpitaro ‘‘dhītaraṃ rakkhissāmā’’ti taṃ assamapade katvā phalāphalatthāya gacchanti. Sā tesaṃ gatakāle nānāpupphāni gahetvā pupphacumbaṭakaṃ katvā gaṅgātīre ṭhapitasopānapanti viya jāto eko supupphito ambarukkho atthi, taṃ abhiruhitvā kīḷitvā pupphacumbaṭakaṃ udake khipi. Taṃ ekadivasaṃ gaṅgāyaṃ nhāyantassa cūḷakāliṅgakumārassa sīse laggi. So taṃ oloketvā ‘‘idaṃ ekāya itthiyā kataṃ, no ca kho mahallikāya, taruṇakumārikāya katakammaṃ, vīmaṃsissāmi tāva na’’nti kilesavasena uparigaṅgaṃ gantvā tassā ambarukkhe nisīditvā madhurena sarena gāyantiyā saddaṃ sutvā rukkhamūlaṃ gantvā taṃ disvā ‘‘bhadde, kā nāma tva’’nti āha. ‘‘Manussitthīhamasmi sāmī’’ti . ‘‘Tena hi otarāhī’’ti. ‘‘Na sakkā sāmi, ahaṃ khattiyā’’ti. ‘‘Bhadde, ahampi khattiyoyeva, otarāhī’’ti. Sāmi, na vacanamatteneva khattiyo hoti, yadisi khattiyo, khattiyamāyaṃ kathehī’’ti. Te ubhopi aññamaññaṃ khattiyamāyaṃ kathayiṃsu. Rājadhītā otari.
தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் அஜ்ஜா²சாரங் சரிங்ஸு. ஸா மாதாபிதூஸு ஆக³தேஸு தஸ்ஸ காலிங்க³ராஜபுத்தபா⁴வஞ்சேவ அரஞ்ஞங் பவிட்ட²காரணஞ்ச வித்தா²ரேன தேஸங் கதே²ஸி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தங் தஸ்ஸ அத³ங்ஸு. தேஸங் பியஸங்வாஸேன வஸந்தானங் ராஜதீ⁴தா க³ப்³ப⁴ங் லபி⁴த்வா த³ஸமாஸச்சயேன த⁴ஞ்ஞபுஞ்ஞலக்க²ணஸம்பன்னங் புத்தங் விஜாயி, ‘‘காலிங்கோ³’’திஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ பிது சேவ அய்யகஸ்ஸ ச ஸந்திகே ஸப்³ப³ஸிப்பானங் நிப்ப²த்திங் பாபுணி. அத²ஸ்ஸ பிதா நக்க²த்தயோக³வஸேன பா⁴து மதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘தாத, மா த்வங் அரஞ்ஞே வஸ, பெத்தெய்யோ தே மஹாகாலிங்கோ³ காலகதோ, த்வங் த³ந்தபுரனக³ரங் க³ந்த்வா குலஸந்தகங் ஸகலரஜ்ஜங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்வா அத்தனா ஆனீதங் முத்³தி³கஞ்ச கம்ப³லஞ்ச க²க்³க³ஞ்ச த³த்வா ‘‘தாத, த³ந்தபுரனக³ரே அஸுகவீதி²யங் அம்ஹாகங் அத்த²சரகோ அமச்சோ அத்தி², தஸ்ஸ கே³ஹே ஸயனமஜ்ஜே² ஓதரித்வா இமானி தீணி ரதனானி தஸ்ஸ த³ஸ்ஸெத்வா மம புத்தபா⁴வங் ஆசிக்க², ஸோ தங் ரஜ்ஜே பதிட்டா²பெஸ்ஸதீ’’தி உய்யோஜேஸி. ஸோ மாதாபிதரோ ச அய்யகாய்யிகே ச வந்தி³த்வா புஞ்ஞமஹித்³தி⁴யா ஆகாஸேன க³ந்த்வா அமச்சஸ்ஸ ஸயனபிட்டே²யேவ ஓதரித்வா ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி புட்டோ² ‘‘சூளகாலிங்க³ஸ்ஸ புத்தொம்ஹீ’’தி ஆசிக்கி²த்வா தானி ரதனானி த³ஸ்ஸேஸி. அமச்சோ ராஜபரிஸாய ஆரோசேஸி. அமச்சா நக³ரங் அலங்காராபெத்வா தஸ்ஸ ஸேதச்ச²த்தங் உஸ்ஸாபயிங்ஸு.
Te aññamaññaṃ ajjhācāraṃ cariṃsu. Sā mātāpitūsu āgatesu tassa kāliṅgarājaputtabhāvañceva araññaṃ paviṭṭhakāraṇañca vitthārena tesaṃ kathesi. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā taṃ tassa adaṃsu. Tesaṃ piyasaṃvāsena vasantānaṃ rājadhītā gabbhaṃ labhitvā dasamāsaccayena dhaññapuññalakkhaṇasampannaṃ puttaṃ vijāyi, ‘‘kāliṅgo’’tissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto pitu ceva ayyakassa ca santike sabbasippānaṃ nipphattiṃ pāpuṇi. Athassa pitā nakkhattayogavasena bhātu matabhāvaṃ ñatvā ‘‘tāta, mā tvaṃ araññe vasa, petteyyo te mahākāliṅgo kālakato, tvaṃ dantapuranagaraṃ gantvā kulasantakaṃ sakalarajjaṃ gaṇhāhī’’ti vatvā attanā ānītaṃ muddikañca kambalañca khaggañca datvā ‘‘tāta, dantapuranagare asukavīthiyaṃ amhākaṃ atthacarako amacco atthi, tassa gehe sayanamajjhe otaritvā imāni tīṇi ratanāni tassa dassetvā mama puttabhāvaṃ ācikkha, so taṃ rajje patiṭṭhāpessatī’’ti uyyojesi. So mātāpitaro ca ayyakāyyike ca vanditvā puññamahiddhiyā ākāsena gantvā amaccassa sayanapiṭṭheyeva otaritvā ‘‘kosi tva’’nti puṭṭho ‘‘cūḷakāliṅgassa puttomhī’’ti ācikkhitvā tāni ratanāni dassesi. Amacco rājaparisāya ārocesi. Amaccā nagaraṃ alaṅkārāpetvā tassa setacchattaṃ ussāpayiṃsu.
அத²ஸ்ஸ காலிங்க³பா⁴ரத்³வாஜோ நாம புரோஹிதோ தஸ்ஸ த³ஸ சக்கவத்திவத்தானி ஆசிக்கி². ஸோ தங் வத்தங் பூரேஸி. அத²ஸ்ஸ பன்னரஸஉபோஸத²தி³வஸே சக்கத³ஹதோ சக்கரதனங், உபோஸத²குலதோ ஹத்தி²ரதனங், வலாஹககுலதோ அஸ்ஸரதனங், வேபுல்லபப்³ப³ததோ மணிரதனங் ஆக³மி, இத்தி²ரதனக³ஹபதிரதனபரிணாயகரதனானி பாதுப⁴வந்தி. ஸோ ஸகலசக்கவாளக³ப்³பே⁴ ரஜ்ஜங் க³ண்ஹித்வா ஏகதி³வஸஞ்ச ச²த்திங்ஸயோஜனாய பரிஸாய பரிவுதோ ஸப்³ப³ஸேதங் கேலாஸகூடபடிபா⁴க³ங் ஹத்தி²ங் ஆருய்ஹ மஹந்தேன ஸிரிவிலாஸேன மாதாபிதூனங் ஸந்திகங் பாயாஸி. அத²ஸ்ஸ ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் ஜயபல்லங்கஸ்ஸ பத²வீனாபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ மஹாபோ³தி⁴மண்ட³ஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ நாகோ³ க³ந்துங் நாஸக்கி². ராஜா புனப்புனங் சோதே³ஸி, ஸோ நாஸக்கி²யேவ. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² பட²மங் கா³த²மாஹ –
Athassa kāliṅgabhāradvājo nāma purohito tassa dasa cakkavattivattāni ācikkhi. So taṃ vattaṃ pūresi. Athassa pannarasauposathadivase cakkadahato cakkaratanaṃ, uposathakulato hatthiratanaṃ, valāhakakulato assaratanaṃ, vepullapabbatato maṇiratanaṃ āgami, itthiratanagahapatiratanapariṇāyakaratanāni pātubhavanti. So sakalacakkavāḷagabbhe rajjaṃ gaṇhitvā ekadivasañca chattiṃsayojanāya parisāya parivuto sabbasetaṃ kelāsakūṭapaṭibhāgaṃ hatthiṃ āruyha mahantena sirivilāsena mātāpitūnaṃ santikaṃ pāyāsi. Athassa sabbabuddhānaṃ jayapallaṅkassa pathavīnābhibhūtassa mahābodhimaṇḍassa uparibhāge nāgo gantuṃ nāsakkhi. Rājā punappunaṃ codesi, so nāsakkhiyeva. Tamatthaṃ pakāsento satthā paṭhamaṃ gāthamāha –
67.
67.
‘‘ராஜா காலிங்கோ³ சக்கவத்தி, த⁴ம்மேன பத²விமனுஸாஸங்;
‘‘Rājā kāliṅgo cakkavatti, dhammena pathavimanusāsaṃ;
அக³மா போ³தி⁴ஸமீபங், நாகே³ன மஹானுபா⁴வேனா’’தி.
Agamā bodhisamīpaṃ, nāgena mahānubhāvenā’’ti.
அத² ரஞ்ஞோ புரோஹிதோ ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தோ ‘‘ஆகாஸே ஆவரணங் நாம நத்தி², கிங் நு கோ² ராஜா ஹத்தி²ங் பேஸேதுங் ந ஸக்கோதி , வீமங்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஆகாஸதோ ஓருய்ஹ ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங்யேவ ஜயபல்லங்கங் பத²வீனாபி⁴மண்ட³லபூ⁴தங் பூ⁴மிபா⁴க³ங் பஸ்ஸி. ததா³ கிர தத்த² அட்ட²ராஜகரீஸமத்தே டா²னே கேஸமஸ்ஸுமத்தம்பி திணங் நாம நத்தி², ரஜதபட்டவண்ணவாலுகா விப்பகிண்ணா ஹொந்தி, ஸமந்தா திணலதாவனப்பதியோ போ³தி⁴மண்ட³ங் பத³க்கி²ணங் கத்வா ஆவட்டெத்வா போ³தி⁴மண்டா³பி⁴முகா²வ அட்ட²ங்ஸு. ப்³ராஹ்மணோ தங் பூ⁴மிபா⁴க³ங் ஓலோகெத்வா ‘‘இத³ஞ்ஹி ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் ஸப்³ப³கிலேஸவித்³த⁴ங்ஸனட்டா²னங், இமஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ ஸக்காதீ³ஹிபி ந ஸக்கா க³ந்து’’ந்தி சிந்தெத்வா காலிங்க³ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா போ³தி⁴மண்ட³ஸ்ஸ வண்ணங் கதெ²த்வா ராஜானங் ‘‘ஓதரா’’தி ஆஹ. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² இமா கா³தா² ஆஹ –
Atha rañño purohito raññā saddhiṃ gacchanto ‘‘ākāse āvaraṇaṃ nāma natthi, kiṃ nu kho rājā hatthiṃ pesetuṃ na sakkoti , vīmaṃsissāmī’’ti ākāsato oruyha sabbabuddhānaṃyeva jayapallaṅkaṃ pathavīnābhimaṇḍalabhūtaṃ bhūmibhāgaṃ passi. Tadā kira tattha aṭṭharājakarīsamatte ṭhāne kesamassumattampi tiṇaṃ nāma natthi, rajatapaṭṭavaṇṇavālukā vippakiṇṇā honti, samantā tiṇalatāvanappatiyo bodhimaṇḍaṃ padakkhiṇaṃ katvā āvaṭṭetvā bodhimaṇḍābhimukhāva aṭṭhaṃsu. Brāhmaṇo taṃ bhūmibhāgaṃ oloketvā ‘‘idañhi sabbabuddhānaṃ sabbakilesaviddhaṃsanaṭṭhānaṃ, imassa uparibhāge sakkādīhipi na sakkā gantu’’nti cintetvā kāliṅgarañño santikaṃ gantvā bodhimaṇḍassa vaṇṇaṃ kathetvā rājānaṃ ‘‘otarā’’ti āha. Tamatthaṃ pakāsento satthā imā gāthā āha –
68.
68.
‘‘காலிங்கோ³ பா⁴ரத்³வாஜோ ச, ராஜானங் காலிங்க³ங் ஸமணகோலஞ்ஞங்;
‘‘Kāliṅgo bhāradvājo ca, rājānaṃ kāliṅgaṃ samaṇakolaññaṃ;
சக்கங் வத்தயதோ பரிக்³க³ஹெத்வா, பஞ்ஜலீ இத³மவோச.
Cakkaṃ vattayato pariggahetvā, pañjalī idamavoca.
69.
69.
‘‘பச்சோரோஹ மஹாராஜ, பூ⁴மிபா⁴கோ³ யதா² ஸமணுக்³க³தோ;
‘‘Paccoroha mahārāja, bhūmibhāgo yathā samaṇuggato;
இத⁴ அனதி⁴வரா பு³த்³தா⁴, அபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴ விரோசந்தி.
Idha anadhivarā buddhā, abhisambuddhā virocanti.
70.
70.
‘‘பத³க்கி²ணதோ ஆவட்டா, திணலதா அஸ்மிங் பூ⁴மிபா⁴க³ஸ்மிங்;
‘‘Padakkhiṇato āvaṭṭā, tiṇalatā asmiṃ bhūmibhāgasmiṃ;
பத²வியா நாபி⁴யங் மண்டோ³, இதி நோ ஸுதங் மந்தே மஹாராஜ.
Pathaviyā nābhiyaṃ maṇḍo, iti no sutaṃ mante mahārāja.
71.
71.
‘‘ஸாக³ரபரியந்தாய, மேதி³னியா ஸப்³ப³பூ⁴தத⁴ரணியா;
‘‘Sāgarapariyantāya, mediniyā sabbabhūtadharaṇiyā;
பத²வியா அயங் மண்டோ³, ஓரோஹித்வா நமோ கரோஹி.
Pathaviyā ayaṃ maṇḍo, orohitvā namo karohi.
72.
72.
‘‘யே தே ப⁴வந்தி நாகா³ ச, அபி⁴ஜாதா ச குஞ்ஜரா;
‘‘Ye te bhavanti nāgā ca, abhijātā ca kuñjarā;
எத்தாவதா பதே³ஸங் தே, நாகா³ நேவ முபயந்தி.
Ettāvatā padesaṃ te, nāgā neva mupayanti.
73.
73.
‘‘அபி⁴ஜாதோ நாகோ³ காமங், பேஸேஹி குஞ்ஜரங் த³ந்திங்;
‘‘Abhijāto nāgo kāmaṃ, pesehi kuñjaraṃ dantiṃ;
எத்தாவதா பதே³ஸோ, ஸக்கா நாகே³ன முபக³ந்துங்.
Ettāvatā padeso, sakkā nāgena mupagantuṃ.
74.
74.
‘‘தங் ஸுத்வா ராஜா காலிங்கோ³, வெய்யஞ்ஜனிகவசோ நிஸாமெத்வா;
‘‘Taṃ sutvā rājā kāliṅgo, veyyañjanikavaco nisāmetvā;
ஸம்பேஸேஸி நாக³ங் ஞஸ்ஸாம, மயங் யதி²மஸ்ஸித³ங் வசனங்.
Sampesesi nāgaṃ ñassāma, mayaṃ yathimassidaṃ vacanaṃ.
75.
75.
‘‘ஸம்பேஸிதோ ச ரஞ்ஞா, நாகோ³ கோஞ்சோவ அபி⁴னதி³த்வான;
‘‘Sampesito ca raññā, nāgo koñcova abhinaditvāna;
படிஸக்கித்வா நிஸீதி³, க³ருங்வ பா⁴ரங் அஸஹமானோ’’தி.
Paṭisakkitvā nisīdi, garuṃva bhāraṃ asahamāno’’ti.
தத்த² ஸமணகோலஞ்ஞந்தி தாபஸானங் புத்தங். சக்கங் வத்தயதோதி சக்கங் வத்தயமானங், சக்கவத்திந்தி அத்தோ². பரிக்³க³ஹெத்வாதி பூ⁴மிபா⁴க³ங் வீமங்ஸித்வா. ஸமணுக்³க³தோதி ஸப்³ப³பு³த்³தே⁴ஹி வண்ணிதோ. அனதி⁴வராதி அதுல்யா அப்பமெய்யா. விரோசந்தீதி விஹதஸப்³ப³கிலேஸந்த⁴காரா தருணஸூரியா விய இத⁴ நிஸின்னா விரோசந்தி. திணலதாதி திணானி ச லதாயோ ச. மண்டோ³தி சதுனஹுதாதி⁴கத்³வியோஜனஸதஸஹஸ்ஸப³ஹலாய பத²வியா மண்டோ³ ஸாரோ நாபி⁴பூ⁴தோ அசலட்டா²னங், கப்பே ஸண்ட²ஹந்தே பட²மங் ஸண்ட²ஹதி, வினஸ்ஸந்தே பச்சா² வினஸ்ஸதி. இதி நோ ஸுதந்தி ஏவங் அம்ஹேஹி லக்க²ணமந்தவஸேன ஸுதங். ஓரோஹித்வாதி ஆகாஸதோ ஓதரித்வா இமஸ்ஸ ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் கிலேஸவித்³த⁴ங்ஸனட்டா²னஸ்ஸ நமோ கரோஹி, பூஜாஸக்காரங் கரோஹி.
Tattha samaṇakolaññanti tāpasānaṃ puttaṃ. Cakkaṃ vattayatoti cakkaṃ vattayamānaṃ, cakkavattinti attho. Pariggahetvāti bhūmibhāgaṃ vīmaṃsitvā. Samaṇuggatoti sabbabuddhehi vaṇṇito. Anadhivarāti atulyā appameyyā. Virocantīti vihatasabbakilesandhakārā taruṇasūriyā viya idha nisinnā virocanti. Tiṇalatāti tiṇāni ca latāyo ca. Maṇḍoti catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalāya pathaviyā maṇḍo sāro nābhibhūto acalaṭṭhānaṃ, kappe saṇṭhahante paṭhamaṃ saṇṭhahati, vinassante pacchā vinassati. Iti no sutanti evaṃ amhehi lakkhaṇamantavasena sutaṃ. Orohitvāti ākāsato otaritvā imassa sabbabuddhānaṃ kilesaviddhaṃsanaṭṭhānassa namo karohi, pūjāsakkāraṃ karohi.
யே தேதி யே சக்கவத்திரஞ்ஞோ ஹத்தி²ரதனஸங்கா²தா உபோஸத²குலே நிப்³ப³த்தனாகா³. எத்தாவதாதி ஸப்³பே³பி தே எத்தகங் பதே³ஸங் நேவ உபயந்தி, கொட்டியமானாபி ந உபக³ச்ச²ந்தியேவ. அபி⁴ஜாதோதி கோ³சரியாதீ³னி அட்ட² ஹத்தி²குலானி அபி⁴ப⁴வித்வா அதிக்கமித்வா உபோஸத²குலே ஜாதோ. குஞ்ஜரந்தி உத்தமங். எத்தாவதாதி எத்தகோ பதே³ஸோ ஸக்கா ஏதேன நாகே³ன உபக³ந்துங், இதோ உத்தரி ந ஸக்கா, அபி⁴கங்க²ந்தோ வஜிரங்குஸேன ஸஞ்ஞங் த³த்வா பேஸேஹீதி. வெய்யஞ்ஜனிகவசோ நிஸாமெத்வாதி பி⁴க்க²வே, ஸோ ராஜா தஸ்ஸ லக்க²ணபாட²கஸ்ஸ வெய்யஞ்ஜனிகஸ்ஸ காலிங்க³பா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ வசோ நிஸாமெத்வா உபதா⁴ரெத்வா ‘‘ஞஸ்ஸாம மயங் யதா² இமஸ்ஸ வசனங் யதி³ வா ஸச்சங் யதி³ வா அலிக’’ந்தி வீமங்ஸந்தோ நாக³ங் பேஸேஸீதி அத்தோ². கோஞ்சோவ அபி⁴னதி³த்வானாதி பி⁴க்க²வே, ஸோ நாகோ³ தேன ரஞ்ஞா வஜிரங்குஸேன சோதெ³த்வா பேஸிதோ கோஞ்சஸகுணோ விய நதி³த்வா படிஸக்கித்வா ஸொண்ட³ங் உக்கி²பித்வா கீ³வங் உன்னாமெத்வா க³ருங் பா⁴ரங் வஹிதுங் அஸக்கொந்தோ விய ஆகாஸேயேவ நிஸீதி³.
Ye teti ye cakkavattirañño hatthiratanasaṅkhātā uposathakule nibbattanāgā. Ettāvatāti sabbepi te ettakaṃ padesaṃ neva upayanti, koṭṭiyamānāpi na upagacchantiyeva. Abhijātoti gocariyādīni aṭṭha hatthikulāni abhibhavitvā atikkamitvā uposathakule jāto. Kuñjaranti uttamaṃ. Ettāvatāti ettako padeso sakkā etena nāgena upagantuṃ, ito uttari na sakkā, abhikaṅkhanto vajiraṅkusena saññaṃ datvā pesehīti. Veyyañjanikavaco nisāmetvāti bhikkhave, so rājā tassa lakkhaṇapāṭhakassa veyyañjanikassa kāliṅgabhāradvājassa vaco nisāmetvā upadhāretvā ‘‘ñassāma mayaṃ yathā imassa vacanaṃ yadi vā saccaṃ yadi vā alika’’nti vīmaṃsanto nāgaṃ pesesīti attho. Koñcova abhinaditvānāti bhikkhave, so nāgo tena raññā vajiraṅkusena codetvā pesito koñcasakuṇo viya naditvā paṭisakkitvā soṇḍaṃ ukkhipitvā gīvaṃ unnāmetvā garuṃ bhāraṃ vahituṃ asakkonto viya ākāseyeva nisīdi.
ஸோ தேன புனப்புனங் விஜ்ஜி²யமானோ வேத³னங் ஸஹிதுங் அஸக்கொந்தோ காலமகாஸி. ராஜா பனஸ்ஸ மதபா⁴வங் அஜானந்தோ பிட்டே² நிஸின்னோவ அஹோஸி. காலிங்க³பா⁴ரத்³வாஜோ ‘‘மஹாராஜ, தவ நாகோ³ நிருத்³தோ⁴, அஞ்ஞங் ஹத்தி²ங் ஸங்கமா’’தி ஆஹ. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² த³ஸமங் கா³த²மாஹ –
So tena punappunaṃ vijjhiyamāno vedanaṃ sahituṃ asakkonto kālamakāsi. Rājā panassa matabhāvaṃ ajānanto piṭṭhe nisinnova ahosi. Kāliṅgabhāradvājo ‘‘mahārāja, tava nāgo niruddho, aññaṃ hatthiṃ saṅkamā’’ti āha. Tamatthaṃ pakāsento satthā dasamaṃ gāthamāha –
76.
76.
‘‘காலிங்க³பா⁴ரத்³வாஜோ , நாக³ங் கீ²ணாயுகங் விதி³த்வான;
‘‘Kāliṅgabhāradvājo , nāgaṃ khīṇāyukaṃ viditvāna;
ராஜானங் காலிங்க³ங், தரமானோ அஜ்ஜ²பா⁴ஸித்த²;
Rājānaṃ kāliṅgaṃ, taramāno ajjhabhāsittha;
அஞ்ஞங் ஸங்கம நாக³ங், நாகோ³ கீ²ணாயுகோ மஹாராஜா’’தி.
Aññaṃ saṅkama nāgaṃ, nāgo khīṇāyuko mahārājā’’ti.
தத்த² நாகோ³ கீ²ணாயுகோதி நாகோ³ தே ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ, யங் கிஞ்சி கரொந்தேன ந ஸக்கா பிட்டே² நிஸின்னேன போ³தி⁴மண்ட³மத்த²கேன க³ந்துங். அஞ்ஞங் நாக³ங் ஸங்கமாதி ரஞ்ஞோ புஞ்ஞித்³தி⁴ப³லேன அஞ்ஞோ நாகோ³ உபோஸத²குலதோ ஆக³ந்த்வா பிட்டி²ங் உபனாமேஸி.
Tattha nāgo khīṇāyukoti nāgo te jīvitakkhayaṃ patto, yaṃ kiñci karontena na sakkā piṭṭhe nisinnena bodhimaṇḍamatthakena gantuṃ. Aññaṃ nāgaṃ saṅkamāti rañño puññiddhibalena añño nāgo uposathakulato āgantvā piṭṭhiṃ upanāmesi.
ராஜா தஸ்ஸ பிட்டி²யங் நிஸீதி³. தஸ்மிங் க²ணே மதஹத்தீ² பூ⁴மியங் பதி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² இதரங் கா³த²மாஹ –
Rājā tassa piṭṭhiyaṃ nisīdi. Tasmiṃ khaṇe matahatthī bhūmiyaṃ pati. Tamatthaṃ pakāsento satthā itaraṃ gāthamāha –
77.
77.
‘‘தங் ஸுத்வா காலிங்கோ³, தரமானோ ஸங்கமீ நாக³ங்;
‘‘Taṃ sutvā kāliṅgo, taramāno saṅkamī nāgaṃ;
ஸங்கந்தேவ ரஞ்ஞே நாகோ³, தத்தே²வ பதி பு⁴ம்யா;
Saṅkanteva raññe nāgo, tattheva pati bhumyā;
வெய்யஞ்ஜனிகவசோ, யதா² ததா² அஹு நாகோ³’’தி.
Veyyañjanikavaco, yathā tathā ahu nāgo’’ti.
அத² ராஜா ஆகாஸதோ ஓருய்ஹ போ³தி⁴மண்ட³ங் ஓலோகெத்வா பாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா பா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ து²திங் கரொந்தோ ஆஹ –
Atha rājā ākāsato oruyha bodhimaṇḍaṃ oloketvā pāṭihāriyaṃ disvā bhāradvājassa thutiṃ karonto āha –
78.
78.
‘‘காலிங்கோ³ ராஜா காலிங்க³ங், ப்³ராஹ்மணங் ஏதத³வோச;
‘‘Kāliṅgo rājā kāliṅgaṃ, brāhmaṇaṃ etadavoca;
த்வமேவ அஸி ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ஸப்³ப³த³ஸ்ஸாவீ’’தி.
Tvameva asi sambuddho, sabbaññū sabbadassāvī’’ti.
ப்³ராஹ்மணோ தங் அனதி⁴வாஸெந்தோ அத்தானங் நீசட்டா²னே ட²பெத்வா பு³த்³தே⁴யேவ உக்கி²பித்வா வண்ணேஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Brāhmaṇo taṃ anadhivāsento attānaṃ nīcaṭṭhāne ṭhapetvā buddheyeva ukkhipitvā vaṇṇesi. Tamatthaṃ pakāsento satthā imā gāthā abhāsi –
79.
79.
‘‘தங் அனதி⁴வாஸெந்தோ காலிங்க³, ப்³ராஹ்மணோ இத³மவோச;
‘‘Taṃ anadhivāsento kāliṅga, brāhmaṇo idamavoca;
வெய்யஞ்ஜனிகா ஹி மயங், பு³த்³தா⁴ ஸப்³ப³ஞ்ஞுனோ மஹாராஜ.
Veyyañjanikā hi mayaṃ, buddhā sabbaññuno mahārāja.
80.
80.
‘‘ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ஸப்³ப³விதூ³ ச, பு³த்³தா⁴ ந லக்க²ணேன ஜானந்தி;
‘‘Sabbaññū sabbavidū ca, buddhā na lakkhaṇena jānanti;
ஆக³மப³லஸா ஹி மயங், பு³த்³தா⁴ ஸப்³ப³ங் பஜானந்தீ’’தி.
Āgamabalasā hi mayaṃ, buddhā sabbaṃ pajānantī’’ti.
தத்த² வெய்யஞ்ஜனிகாதி மஹாராஜ, மயங் ப்³யஞ்ஜனங் தி³ஸ்வா ப்³யாகரணஸமத்தா² ஸுதபு³த்³தா⁴ நாம, பு³த்³தா⁴ பன ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ஸப்³ப³விதூ³. பு³த்³தா⁴ ஹி அதீதாதி³பே⁴த³ங் ஸப்³ப³ங் ஜானந்தி சேவ பஸ்ஸந்தி ச, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன தே ஸப்³ப³ங் ஜானந்தி, ந லக்க²ணேன. மயங் பன ஆக³மப³லஸா அத்தனோ ஸிப்பப³லேனேவ ஜானாம, தஞ்ச ஏகதே³ஸமேவ, பு³த்³தா⁴ பன ஸப்³ப³ங் பஜானந்தீதி.
Tattha veyyañjanikāti mahārāja, mayaṃ byañjanaṃ disvā byākaraṇasamatthā sutabuddhā nāma, buddhā pana sabbaññū sabbavidū. Buddhā hi atītādibhedaṃ sabbaṃ jānanti ceva passanti ca, sabbaññutaññāṇena te sabbaṃ jānanti, na lakkhaṇena. Mayaṃ pana āgamabalasā attano sippabaleneva jānāma, tañca ekadesameva, buddhā pana sabbaṃ pajānantīti.
ராஜா பு³த்³த⁴கு³ணே ஸுத்வா ஸோமனஸ்ஸப்பத்தோ ஹுத்வா ஸகலசக்கவாளவாஸிகேஹி ப³ஹுக³ந்த⁴மாலங் ஆஹராபெத்வா மஹாபோ³தி⁴மண்டே³ ஸத்தாஹங் வஸித்வா மஹாபோ³தி⁴பூஜங் காரேஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² இமங் கா³தா²த்³வயமாஹ –
Rājā buddhaguṇe sutvā somanassappatto hutvā sakalacakkavāḷavāsikehi bahugandhamālaṃ āharāpetvā mahābodhimaṇḍe sattāhaṃ vasitvā mahābodhipūjaṃ kāresi. Tamatthaṃ pakāsento satthā imaṃ gāthādvayamāha –
81.
81.
‘‘மஹயித்வா ஸம்போ³தி⁴ங், நானாதுரியேஹி வஜ்ஜமானேஹி;
‘‘Mahayitvā sambodhiṃ, nānāturiyehi vajjamānehi;
மாலாவிலேபனங் அபி⁴ஹரித்வா, அத² ராஜா மனுபாயாஸி.
Mālāvilepanaṃ abhiharitvā, atha rājā manupāyāsi.
82.
82.
‘‘ஸட்டி² வாஹஸஹஸ்ஸானி, புப்பா²னங் ஸன்னிபாதயி;
‘‘Saṭṭhi vāhasahassāni, pupphānaṃ sannipātayi;
பூஜேஸி ராஜா காலிங்கோ³, போ³தி⁴மண்ட³மனுத்தர’’ந்தி.
Pūjesi rājā kāliṅgo, bodhimaṇḍamanuttara’’nti.
தத்த² மனுபாயாஸீதி மாதாபிதூனங் ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸோ மஹாபோ³தி⁴மண்டே³ அட்டா²ரஸஹத்த²ங் ஸுவண்ணத்த²ம்ப⁴ங் உஸ்ஸாபேஸி. தஸ்ஸ ஸத்தரதனமயா வேதி³கா காரேஸி, ரதனமிஸ்ஸகங் வாலுகங் ஓகிராபெத்வா பாகாரபரிக்கி²த்தங் காரேஸி, ஸத்தரதனமயங் த்³வாரகொட்ட²கங் காரேஸி, தே³வஸிகங் புப்பா²னங் ஸட்டி²வாஹஸஹஸ்ஸானி ஸன்னிபாதயி, ஏவங் போ³தி⁴மண்ட³ங் பூஜேஸி. பாளியங் பன ‘‘ஸட்டி² வாஹஸஹஸ்ஸானி புப்பா²ன’’ந்தி எத்தகமேவ ஆக³தங்.
Tattha manupāyāsīti mātāpitūnaṃ santikaṃ agamāsi. So mahābodhimaṇḍe aṭṭhārasahatthaṃ suvaṇṇatthambhaṃ ussāpesi. Tassa sattaratanamayā vedikā kāresi, ratanamissakaṃ vālukaṃ okirāpetvā pākāraparikkhittaṃ kāresi, sattaratanamayaṃ dvārakoṭṭhakaṃ kāresi, devasikaṃ pupphānaṃ saṭṭhivāhasahassāni sannipātayi, evaṃ bodhimaṇḍaṃ pūjesi. Pāḷiyaṃ pana ‘‘saṭṭhi vāhasahassāni pupphāna’’nti ettakameva āgataṃ.
ஏவங் மஹாபோ³தி⁴பூஜங் கத்வா மாதாபிதரோ அய்யகாய்யிகே ச ஆதா³ய த³ந்தபுரமேவ ஆனெத்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி.
Evaṃ mahābodhipūjaṃ katvā mātāpitaro ayyakāyyike ca ādāya dantapurameva ānetvā dānādīni puññāni katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஆனந்தோ³ போ³தி⁴பூஜங் காரேஸியேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மாணவககாலிங்கோ³ ஆனந்தோ³ அஹோஸி, காலிங்க³பா⁴ரத்³வாஜோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi ānando bodhipūjaṃ kāresiyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā māṇavakakāliṅgo ānando ahosi, kāliṅgabhāradvājo pana ahameva ahosi’’nti.
காலிங்க³போ³தி⁴ஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Kāliṅgabodhijātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 479. காலிங்க³போ³தி⁴ஜாதகங் • 479. Kāliṅgabodhijātakaṃ