Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    4. காளுதா³யித்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா

    4. Kāḷudāyittheraapadānavaṇṇanā

    பது³முத்தரபு³த்³த⁴ஸ்ஸாதிஆதி³கங் ஆயஸ்மதோ காளுதா³யித்தே²ரஸ்ஸ அபதா³னங். அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயானி புஞ்ஞானி உபசினந்தோ பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தோ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் குலப்பஸாத³கானங் பி⁴க்கூ²னங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா தஜ்ஜங் அபி⁴னீஹாரங் கத்வா தங் டா²னந்தரங் பத்தே²ஸி.

    Padumuttarabuddhassātiādikaṃ āyasmato kāḷudāyittherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare kulagehe nibbatto satthu dhammadesanaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ kulappasādakānaṃ bhikkhūnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā tajjaṃ abhinīhāraṃ katvā taṃ ṭhānantaraṃ patthesi.

    ஸோ யாவஜீவங் குஸலங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²யங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதி³வஸே கபிலவத்து²ஸ்மிங்யேவ அமச்சகே³ஹே படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி, போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதி³வஸங்யேவ ஜாதோதி தங் தி³வஸங்யேவ நங் து³கூலசும்ப³டகே நிபஜ்ஜாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபட்டா²னத்தா²ய நயிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் போ³தி⁴ருக்கோ², ராஹுலமாதா, சத்தாரோ நிதீ⁴, ஆரோஹனஹத்தீ², அஸ்ஸகண்ட³கோ, ஆனந்தோ³, ச²ன்னோ, காளுதா³யீதி இமே ஸத்த ஏகதி³வஸே ஜாதத்தா ஸஹஜாதா நாம அஹேஸுங். அத²ஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ஸகலனக³ரஸ்ஸ உத³க்³க³சித்ததி³வஸே ஜாதத்தா உதா³யித்வேவ நாமங் அகங்ஸு. தோ²கங் காளதா⁴துகத்தா பன காளுதா³யீதி பஞ்ஞாயித்த². ஸோ போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் குமாரகீளங் கீளந்தோ வுத்³தி⁴ங் அக³மாஸி.

    So yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto amhākaṃ bodhisattassa mātukucchiyaṃ paṭisandhiggahaṇadivase kapilavatthusmiṃyeva amaccagehe paṭisandhiṃ gaṇhi, bodhisattena saddhiṃ ekadivasaṃyeva jātoti taṃ divasaṃyeva naṃ dukūlacumbaṭake nipajjāpetvā bodhisattassa upaṭṭhānatthāya nayiṃsu. Bodhisattena hi saddhiṃ bodhirukkho, rāhulamātā, cattāro nidhī, ārohanahatthī, assakaṇḍako, ānando, channo, kāḷudāyīti ime satta ekadivase jātattā sahajātā nāma ahesuṃ. Athassa nāmaggahaṇadivase sakalanagarassa udaggacittadivase jātattā udāyitveva nāmaṃ akaṃsu. Thokaṃ kāḷadhātukattā pana kāḷudāyīti paññāyittha. So bodhisattena saddhiṃ kumārakīḷaṃ kīḷanto vuddhiṃ agamāsi.

    அபரபா⁴கே³ லோகனாதே² மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா அனுக்கமேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே ராஜக³ஹங் உபனிஸ்ஸாய வேளுவனே விஹரந்தே ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா தங் பவத்திங் ஸுத்வா புரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரங் ஏகங் அமச்சங் ‘‘புத்தங் மே இதா⁴னேஹீ’’தி பேஸேஸி. ஸோ த⁴ம்மதே³ஸனாவேலாயங் ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸபரிவாரோ அரஹத்தங் பாபுணி. அத² நே ஸத்தா² ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வோ’’தி ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. ஸப்³பே³ தங்க²ணஞ்ஞேவ இத்³தி⁴மயபத்தசீவரத⁴ரா வஸ்ஸஸட்டி²கத்தே²ரா விய அஹேஸுங். அரஹத்தப்பத்திதோ பட்டா²ய பன அரியா மஜ்ஜ²த்தாவ ஹொந்தி. தஸ்மா ரஞ்ஞா பஹிதஸாஸனங் த³ஸப³லஸ்ஸ ந கதே²ஸி. ராஜா ‘‘நேவ க³தோ ஆக³ச்ச²தி, ந ஸாஸனங் ஸுய்யதீ’’தி அபரங் அமச்சங் புரிஸஸஹஸ்ஸேஹி பேஸேஸி. தஸ்மிம்பி ததா² படிபன்னே அபரம்பி பேஸேஸீதி ஏவங் நவஹி புரிஸஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் நவ அமச்சே பேஸேஸி. ஸப்³பே³ அரஹத்தங் பத்வா துண்ஹீ அஹேஸுங்.

    Aparabhāge lokanāthe mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā anukkamena sabbaññutaṃ patvā pavattitavaradhammacakke rājagahaṃ upanissāya veḷuvane viharante suddhodanamahārājā taṃ pavattiṃ sutvā purisasahassaparivāraṃ ekaṃ amaccaṃ ‘‘puttaṃ me idhānehī’’ti pesesi. So dhammadesanāvelāyaṃ satthu santikaṃ gantvā parisapariyante ṭhito dhammaṃ sutvā saparivāro arahattaṃ pāpuṇi. Atha ne satthā ‘‘etha, bhikkhavo’’ti hatthaṃ pasāresi. Sabbe taṅkhaṇaññeva iddhimayapattacīvaradharā vassasaṭṭhikattherā viya ahesuṃ. Arahattappattito paṭṭhāya pana ariyā majjhattāva honti. Tasmā raññā pahitasāsanaṃ dasabalassa na kathesi. Rājā ‘‘neva gato āgacchati, na sāsanaṃ suyyatī’’ti aparaṃ amaccaṃ purisasahassehi pesesi. Tasmimpi tathā paṭipanne aparampi pesesīti evaṃ navahi purisasahassehi saddhiṃ nava amacce pesesi. Sabbe arahattaṃ patvā tuṇhī ahesuṃ.

    அத² ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘எத்தகா ஜனா மயி ஸினேஹாபா⁴வேன த³ஸப³லஸ்ஸ இதா⁴க³மனத்தா²ய ந கிஞ்சி கத²யிங்ஸு, அயங் கோ² உதா³யி த³ஸப³லேன ஸமவயோ, ஸஹபங்ஸுகீளிகோ, மயி ச ஸினேஹோ அத்தி², இமங் பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி தங் பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘தாத, த்வங் புரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரோ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா த³ஸப³லங் இதா⁴னேஹீ’’தி வத்வா பேஸேஸி. ஸோ பன க³ச்ச²ந்தோ ‘‘ஸசாஹங், தே³வ, பப்³ப³ஜிதுங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, ஏவாஹங் ப⁴க³வந்தங் இதா⁴னெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘யங் கிஞ்சி கத்வா மம புத்தங் த³ஸ்ஸேஹீ’’தி வுத்தோ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனவேலாயங் பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸபரிவாரோ அரஹத்தங் பத்வா ஏஹிபி⁴க்கு²பா⁴வே பதிட்டா²ஸி. அரஹத்தங் பன பத்வா ‘‘ந தாவாயங் த³ஸப³லஸ்ஸ குலனக³ரங் க³ந்துங் காலோ, வஸந்தே பன உபக³தே புப்பி²தே வனஸண்டே³ ஹரிததிணஸஞ்ச²ன்னாய பூ⁴மியா க³மனகாலோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி காலங் படிமானெந்தோ வஸந்தே ஸம்பத்தே ஸத்து² குலனக³ரங் க³ந்துங் க³மனமக்³க³வண்ணங் ஸங்வண்ணெந்தோ –

    Atha rājā cintesi – ‘‘ettakā janā mayi sinehābhāvena dasabalassa idhāgamanatthāya na kiñci kathayiṃsu, ayaṃ kho udāyi dasabalena samavayo, sahapaṃsukīḷiko, mayi ca sineho atthi, imaṃ pesessāmī’’ti taṃ pakkosāpetvā, ‘‘tāta, tvaṃ purisasahassaparivāro rājagahaṃ gantvā dasabalaṃ idhānehī’’ti vatvā pesesi. So pana gacchanto ‘‘sacāhaṃ, deva, pabbajituṃ labhissāmi, evāhaṃ bhagavantaṃ idhānessāmī’’ti vatvā ‘‘yaṃ kiñci katvā mama puttaṃ dassehī’’ti vutto rājagahaṃ gantvā satthu dhammadesanavelāyaṃ parisapariyante ṭhito dhammaṃ sutvā saparivāro arahattaṃ patvā ehibhikkhubhāve patiṭṭhāsi. Arahattaṃ pana patvā ‘‘na tāvāyaṃ dasabalassa kulanagaraṃ gantuṃ kālo, vasante pana upagate pupphite vanasaṇḍe haritatiṇasañchannāya bhūmiyā gamanakālo bhavissatī’’ti kālaṃ paṭimānento vasante sampatte satthu kulanagaraṃ gantuṃ gamanamaggavaṇṇaṃ saṃvaṇṇento –

    ‘‘அங்கா³ரினோ தா³னி து³மா ப⁴த³ந்தே, ப²லேஸினோ ச²த³னங் விப்பஹாய;

    ‘‘Aṅgārino dāni dumā bhadante, phalesino chadanaṃ vippahāya;

    தே அச்சிமந்தோவ பபா⁴ஸயந்தி, ஸமயோ மஹாவீர பா⁴கீ³ ரதா²னங்.

    Te accimantova pabhāsayanti, samayo mahāvīra bhāgī rathānaṃ.

    ‘‘து³மானி பு²ல்லானி மனோரமானி, ஸமந்ததோ ஸப்³ப³தி³ஸா பவந்தி;

    ‘‘Dumāni phullāni manoramāni, samantato sabbadisā pavanti;

    பத்தங் பஹாய ப²லமாஸஸானா, காலோ இதோ பக்கமனாய வீர.

    Pattaṃ pahāya phalamāsasānā, kālo ito pakkamanāya vīra.

    ‘‘நேவாதிஸீதங் ந பனாதிஉண்ஹங், ஸுகா² உது அத்³த⁴னியா ப⁴த³ந்தே;

    ‘‘Nevātisītaṃ na panātiuṇhaṃ, sukhā utu addhaniyā bhadante;

    பஸ்ஸந்து தங் ஸாகியா கோளியா ச, பச்சா²முக²ங் ரோஹினியங் தரந்தங்.

    Passantu taṃ sākiyā koḷiyā ca, pacchāmukhaṃ rohiniyaṃ tarantaṃ.

    ‘‘ஆஸாய கஸதே கெ²த்தங், பீ³ஜங் ஆஸாய வப்பதி;

    ‘‘Āsāya kasate khettaṃ, bījaṃ āsāya vappati;

    ஆஸாய வாணிஜா யந்தி, ஸமுத்³த³ங் த⁴னஹாரகா;

    Āsāya vāṇijā yanti, samuddaṃ dhanahārakā;

    யாய ஆஸாய திட்டா²மி, ஸா மே ஆஸா ஸமிஜ்ஜ²து. (தே²ரகா³॰ 527-530);

    Yāya āsāya tiṭṭhāmi, sā me āsā samijjhatu. (theragā. 527-530);

    ‘‘நாதிஸீதங் நாதிஉண்ஹங், நாதிது³ப்³பி⁴க்க²சா²தகங்;

    ‘‘Nātisītaṃ nātiuṇhaṃ, nātidubbhikkhachātakaṃ;

    ஸத்³த³லா ஹரிதா பூ⁴மி, ஏஸ காலோ மஹாமுனி. (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.225);

    Saddalā haritā bhūmi, esa kālo mahāmuni. (a. ni. aṭṭha. 1.1.225);

    ‘‘புனப்புனஞ்சேவ வபந்தி பீ³ஜங், புனப்புனங் வஸ்ஸதி தே³வராஜா;

    ‘‘Punappunañceva vapanti bījaṃ, punappunaṃ vassati devarājā;

    புனப்புனங் கெ²த்தங் கஸந்தி கஸ்ஸகா, புனப்புனங் த⁴ஞ்ஞமுபேதி ரட்ட²ங்.

    Punappunaṃ khettaṃ kasanti kassakā, punappunaṃ dhaññamupeti raṭṭhaṃ.

    ‘‘புனப்புனங் யாசனகா சரந்தி, புனப்புனங் தா³னப்பதீ த³த³ந்தி;

    ‘‘Punappunaṃ yācanakā caranti, punappunaṃ dānappatī dadanti;

    புனப்புனங் தா³னப்பதீ த³தி³த்வா, புனப்புனங் ஸக்³க³முபெந்தி டா²னங்.

    Punappunaṃ dānappatī daditvā, punappunaṃ saggamupenti ṭhānaṃ.

    ‘‘வீரோ ஹவே ஸத்தயுக³ங் புனேதி, யஸ்மிங் குலே ஜாயதி பூ⁴ரிபஞ்ஞோ;

    ‘‘Vīro have sattayugaṃ puneti, yasmiṃ kule jāyati bhūripañño;

    மஞ்ஞாமஹங் ஸக்கதி தே³வதே³வோ, தயா ஹி ஜாதோ முனி ஸச்சனாமோ.

    Maññāmahaṃ sakkati devadevo, tayā hi jāto muni saccanāmo.

    ‘‘ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம பிதா மஹேஸினோ, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மாதா பன மாயனாமா;

    ‘‘Suddhodano nāma pitā mahesino, buddhassa mātā pana māyanāmā;

    யா போ³தி⁴ஸத்தங் பரிஹரிய குச்சி²னா, காயஸ்ஸ பே⁴தா³ திதி³வம்ஹி மோத³தி.

    Yā bodhisattaṃ parihariya kucchinā, kāyassa bhedā tidivamhi modati.

    ‘‘ஸா கோ³தமீ காலகதா இதோ சுதா, தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தா;

    ‘‘Sā gotamī kālakatā ito cutā, dibbehi kāmehi samaṅgibhūtā;

    ஸா மோத³தி காமகு³ணேஹி பஞ்சஹி, பரிவாரிதா தே³வக³ணேஹி தேஹீ’’தி. (தே²ரகா³॰ 531-535);

    Sā modati kāmaguṇehi pañcahi, parivāritā devagaṇehi tehī’’ti. (theragā. 531-535);

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி. தத்த² அங்கா³ரினோதி அங்கா³ரானி வியாதி அங்கா³ரானி. அங்கா³ரானி ரத்தபவாளவண்ணானி ருக்கா²னங் புப்ப²ப²லானி, தானி ஏதேஸங் ஸந்தீதி அங்கா³ரினோ, அபி⁴லோஹிதகுஸுமகிஸலயேஹி அங்கா³ரவுட்டி²ஸம்பரிகிண்ணா வியாதி அத்தோ². தா³னீதி இமஸ்மிங் காலே. து³மாதி ருக்கா². ப⁴த³ந்தேதி ப⁴த்³த³ங் அந்தே ஏதஸ்ஸாதி, ‘‘ப⁴த³ந்தே’’தி ஏகஸ்ஸ த³-காரஸ்ஸ லோபங் கத்வா வுச்சதி. கு³ணவிஸேஸயுத்தோ, கு³ணவிஸேஸயுத்தானஞ்ச அக்³க³பூ⁴தோ ஸத்தா². தஸ்மா, ப⁴த³ந்தேதி ஸத்து² ஆலபனமேவ, பச்சத்தவசனஞ்சேதங் ஏகாரந்தங் ‘‘ஸுக³தே படிகம்மே ஸுகே² து³க்கே² ஜீவே’’திஆதீ³ஸு விய. இத⁴ பன ஸம்போ³த⁴னட்டே² த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேன வுத்தங், ‘‘ப⁴த³ந்தேதி ஆலபன’’ந்தி. ‘‘ப⁴த்³த³ஸத்³தே³ன ஸமானத்த²ங் பத³ந்தரமேக’’ந்தி கேசி. ப²லானி ஏஸந்தீதி ப²லேஸினோ. அசேதனேபி ஹி ஸசேதனகிரியங் ஆஹ. ஏவங் தே²ரேன யாசிதோ ப⁴க³வா தத்த² க³மனே ப³ஹூனங் விஸேஸாதி⁴க³மனங் தி³ஸ்வா வீஸதிஸஹஸ்ஸகீ²ணாஸவபரிவுதோ ராஜக³ஹதோ அதுரிதசாரிகாவஸேன கபிலவத்து²கா³மிமக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. தே²ரோ இத்³தி⁴யா கபிலவத்து²ங் க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ புரதோ ஆகாஸே டி²தோவ அதி³ட்ட²புப்³ப³வேஸங் தி³ஸ்வா ரஞ்ஞா ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி புச்சி²தோ ‘‘அமச்சபுத்தங் தயா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் பேஸிதங் மங் ந ஜானாஸி, த்வங் ஏவங் பன ஜானாஹீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Imā gāthā abhāsi. Tattha aṅgārinoti aṅgārāni viyāti aṅgārāni. Aṅgārāni rattapavāḷavaṇṇāni rukkhānaṃ pupphaphalāni, tāni etesaṃ santīti aṅgārino, abhilohitakusumakisalayehi aṅgāravuṭṭhisamparikiṇṇā viyāti attho. Dānīti imasmiṃ kāle. Dumāti rukkhā. Bhadanteti bhaddaṃ ante etassāti, ‘‘bhadante’’ti ekassa da-kārassa lopaṃ katvā vuccati. Guṇavisesayutto, guṇavisesayuttānañca aggabhūto satthā. Tasmā, bhadanteti satthu ālapanameva, paccattavacanañcetaṃ ekārantaṃ ‘‘sugate paṭikamme sukhe dukkhe jīve’’tiādīsu viya. Idha pana sambodhanaṭṭhe daṭṭhabbaṃ. Tena vuttaṃ, ‘‘bhadanteti ālapana’’nti. ‘‘Bhaddasaddena samānatthaṃ padantarameka’’nti keci. Phalāni esantīti phalesino. Acetanepi hi sacetanakiriyaṃ āha. Evaṃ therena yācito bhagavā tattha gamane bahūnaṃ visesādhigamanaṃ disvā vīsatisahassakhīṇāsavaparivuto rājagahato aturitacārikāvasena kapilavatthugāmimaggaṃ paṭipajji. Thero iddhiyā kapilavatthuṃ gantvā rañño purato ākāse ṭhitova adiṭṭhapubbavesaṃ disvā raññā ‘‘kosi tva’’nti pucchito ‘‘amaccaputtaṃ tayā bhagavato santikaṃ pesitaṃ maṃ na jānāsi, tvaṃ evaṃ pana jānāhī’’ti dassento –

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹி அஸய்ஹஸாஹினோ, அங்கீ³ரஸஸ்ஸப்படிமஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Buddhassa puttomhi asayhasāhino, aṅgīrasassappaṭimassa tādino;

    பிதுபிதா மய்ஹங் துவங்ஸி ஸக்க, த⁴ம்மேன மே கோ³தம அய்யகோஸீ’’தி. (தே²ரகா³॰ 536) –

    Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsi sakka, dhammena me gotama ayyakosī’’ti. (theragā. 536) –

    கா³த²மாஹ.

    Gāthamāha.

    தத்த² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹீதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஓரஸ்ஸ புத்தோ அம்ஹி. அஸய்ஹஸாஹினோதி அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தோ புப்³பே³ ட²பெத்வா மஹாபோ³தி⁴ஸத்தங் அஞ்ஞேஹி ஸஹிதுங் வஹிதுங் அஸக்குணெய்யத்தா அஸய்ஹஸ்ஸ ஸகலஸ்ஸ போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரஸ்ஸ மஹாகாருணிகாதி⁴காரஸ்ஸ ச ஸஹனதோ வஹனதோ, ததோ பரம்பி அஞ்ஞேஹி ஸஹிதுங் அபி⁴ப⁴விதுங் அஸக்குணெய்யத்தா அஸய்ஹானங் பஞ்சன்னங் மாரானங் ஸஹனதோ அபி⁴ப⁴வனதோ, ஆஸயானுஸயசரிதாதி⁴முத்திஆதி³விபா⁴கா³வபோ³த⁴னேன யதா²ரஹங் வேனெய்யானங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்தே²ஹி அனுஸாஸனீஸங்கா²தஸ்ஸ அஞ்ஞேஹி அஸய்ஹஸ்ஸ பு³த்³த⁴கிச்சஸ்ஸ ஸஹனதோ, தத்த² வா ஸாது⁴காரிபா⁴வதோ அஸய்ஹஸாஹினோ. அங்கீ³ரஸஸ்ஸாதி அங்கீ³கதஸீலாதி³ஸம்பத்திகஸ்ஸ. அங்க³மங்கே³ஹி நிச்ச²ரணகஓபா⁴ஸஸ்ஸாதி அபரே. கேசி பன ‘‘அங்கீ³ரஸோ, ஸித்³த⁴த்தோ²தி த்³வே நாமானி பிதராயேவ க³ஹிதானீ’’தி வத³ந்தி. அப்படிமஸ்ஸாதி அனூபமஸ்ஸ. இட்டா²னிட்டே²ஸு தாதி³லக்க²ணப்பத்தியா தாதி³னோ. பிதுபிதா மய்ஹங் துவங்ஸீதி அரியஜாதிவஸேன மய்ஹங் பிது ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ லோகவோஹாரேன த்வங் பிதா அஸி. ஸக்காதி ஜாதிவஸேன ராஜானங் ஆலபதி. த⁴ம்மேனாதி ஸபா⁴வேன அரியஜாதி லோகியஜாதீதி த்³வின்னங் ஜாதீனங் ஸபா⁴வஸமோதா⁴னேன. கோ³தமாதி ராஜானங் கொ³த்தேன ஆலபதி. அய்யகோஸீதி பிதாமஹோ அஸி. எத்த² ச ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹீ’’திஆதி³ங் வத³ந்தோ தே²ரோ அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி.

    Tattha buddhassa puttomhīti sabbaññubuddhassa orassa putto amhi. Asayhasāhinoti abhisambodhito pubbe ṭhapetvā mahābodhisattaṃ aññehi sahituṃ vahituṃ asakkuṇeyyattā asayhassa sakalassa bodhisambhārassa mahākāruṇikādhikārassa ca sahanato vahanato, tato parampi aññehi sahituṃ abhibhavituṃ asakkuṇeyyattā asayhānaṃ pañcannaṃ mārānaṃ sahanato abhibhavanato, āsayānusayacaritādhimuttiādivibhāgāvabodhanena yathārahaṃ veneyyānaṃ diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthehi anusāsanīsaṅkhātassa aññehi asayhassa buddhakiccassa sahanato, tattha vā sādhukāribhāvato asayhasāhino. Aṅgīrasassāti aṅgīkatasīlādisampattikassa. Aṅgamaṅgehi niccharaṇakaobhāsassāti apare. Keci pana ‘‘aṅgīraso, siddhatthoti dve nāmāni pitarāyeva gahitānī’’ti vadanti. Appaṭimassāti anūpamassa. Iṭṭhāniṭṭhesu tādilakkhaṇappattiyā tādino. Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsīti ariyajātivasena mayhaṃ pitu sammāsambuddhassa lokavohārena tvaṃ pitā asi. Sakkāti jātivasena rājānaṃ ālapati. Dhammenāti sabhāvena ariyajāti lokiyajātīti dvinnaṃ jātīnaṃ sabhāvasamodhānena. Gotamāti rājānaṃ gottena ālapati. Ayyakosīti pitāmaho asi. Ettha ca ‘‘buddhassa puttomhī’’tiādiṃ vadanto thero aññaṃ byākāsi.

    ஏவங் பன அத்தானங் ஜானாபெத்வா ஹட்ட²துட்டே²ன ரஞ்ஞா மஹாரஹே பல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா அத்தனோ படியாதி³தஸ்ஸ நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனஸ்ஸ பத்தங் பூரெத்வா தி³ன்னே க³மனாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ‘‘கஸ்மா, ப⁴ந்தே, க³ந்துகாமத்த², பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி ச வுத்தே, ‘‘ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கஹங் பன ஸத்தா²’’தி? ‘‘வீஸதிஸஹஸ்ஸபி⁴க்கு²பரிவாரோ தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய மக்³க³ங் படிபன்னோ’’தி. ‘‘தும்ஹே இமங் பிண்ட³பாதங் பு⁴ஞ்ஜத², அஞ்ஞங் ப⁴க³வதோ ஹரிஸ்ஸத². யாவ ச மம புத்தோ இமங் நக³ரங் ஸம்பாபுணாதி, தாவஸ்ஸ இதோ பிண்ட³பாதங் ஹரதா²’’தி வுத்தே தே²ரோ ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா ரஞ்ஞோ பரிஸாய ச த⁴ம்மங் கதெ²த்வா ஸத்து² ஆக³மனதோ புரேதரமேவ ஸகலராஜனிவேஸனங் ரதனத்தயே அபி⁴ப்பஸன்னங் கரொந்தோ ஸப்³பே³ஸங் பஸ்ஸந்தானங்யேவ ஸத்து² ஆஹரிதப்³ப³ப⁴த்தபுண்ணங் பத்தங் ஆகாஸே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸயம்பி வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா பிண்ட³பாதங் உபனாமெத்வா ஸத்து² ஹத்தே² ட²பேஸி. ஸத்தா² தங் பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜி. ஏவங் ஸட்டி²யோஜனமக்³கே³ தி³வஸே தி³வஸே யோஜனங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ராஜகே³ஹதோயேவ பிண்ட³பாதங் ஆஹரித்வா அதா³ஸி. அத² நங் ப⁴க³வா ‘‘அயங் மய்ஹங் பிதுனோ ஸகலனிவேஸனங் பஸாதே³தீ’’தி ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் குலப்பஸாத³கானங் பி⁴க்கூ²னங் யதி³த³ங் காளுதா³யீ’’தி (அ॰ நி॰ 1.219, 225) குலப்பஸாத³கானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி.

    Evaṃ pana attānaṃ jānāpetvā haṭṭhatuṭṭhena raññā mahārahe pallaṅke nisīdāpetvā attano paṭiyāditassa nānaggarasabhojanassa pattaṃ pūretvā dinne gamanākāraṃ dassesi. ‘‘Kasmā, bhante, gantukāmattha, bhuñjathā’’ti ca vutte, ‘‘satthu santikaṃ gantvā bhuñjissāmī’’ti. ‘‘Kahaṃ pana satthā’’ti? ‘‘Vīsatisahassabhikkhuparivāro tumhākaṃ dassanatthāya maggaṃ paṭipanno’’ti. ‘‘Tumhe imaṃ piṇḍapātaṃ bhuñjatha, aññaṃ bhagavato harissatha. Yāva ca mama putto imaṃ nagaraṃ sampāpuṇāti, tāvassa ito piṇḍapātaṃ harathā’’ti vutte thero bhattakiccaṃ katvā rañño parisāya ca dhammaṃ kathetvā satthu āgamanato puretarameva sakalarājanivesanaṃ ratanattaye abhippasannaṃ karonto sabbesaṃ passantānaṃyeva satthu āharitabbabhattapuṇṇaṃ pattaṃ ākāse vissajjetvā sayampi vehāsaṃ abbhuggantvā piṇḍapātaṃ upanāmetvā satthu hatthe ṭhapesi. Satthā taṃ piṇḍapātaṃ paribhuñji. Evaṃ saṭṭhiyojanamagge divase divase yojanaṃ gacchantassa bhagavato rājagehatoyeva piṇḍapātaṃ āharitvā adāsi. Atha naṃ bhagavā ‘‘ayaṃ mayhaṃ pituno sakalanivesanaṃ pasādetī’’ti ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ kulappasādakānaṃ bhikkhūnaṃ yadidaṃ kāḷudāyī’’ti (a. ni. 1.219, 225) kulappasādakānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi.

    48-9. ஏவங் ஸோ கதபுஞ்ஞஸம்பா⁴ரானுரூபேன அரஹத்தங் பத்வா பத்தஏதத³க்³க³ட்டா²னோ அத்தனோ புப்³ப³கம்மங் ஸரித்வா ஸோமனஸ்ஸவஸேன புப்³ப³சரிதாபதா³னங் பகாஸெந்தோ பது³முத்தரஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதிஆதி³மாஹ. அத்³தா⁴னங் படிபன்னஸ்ஸாதி அபரரட்ட²ங் க³மனத்தா²ய தூ³ரமக்³க³ங் படிபஜ்ஜந்தஸ்ஸ. சரதோ சாரிகங் ததா³தி அந்தோமண்ட³லங் மஜ்ஜே²மண்ட³லங் ப³ஹிமண்ட³லந்தி தீணி மண்ட³லானி ததா³ சாரிகங் சரதோ சரந்தஸ்ஸ பது³முத்தரபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸுபு²ல்லங் ஸுட்டு² பு²ல்லங் பபோ³தி⁴தங் க³ய்ஹ க³ஹெத்வா ந கேவலமேவ பது³மங், உப்பலஞ்ச மல்லிகங் விகஸிதங் அஹங் க³ய்ஹ உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி க³ஹெத்வா பூரேஸிந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பரமன்னங் க³ஹெத்வானாதி பரமங் உத்தமங் ஸெட்ட²ங் மது⁴ரங் ஸப்³ப³ஸுபக்கங் ஸாலிஓத³னங் க³ஹெத்வா ஸத்து²னோ அதா³ஸிங் போ⁴ஜேஸிந்தி அத்தோ².

    48-9. Evaṃ so katapuññasambhārānurūpena arahattaṃ patvā pattaetadaggaṭṭhāno attano pubbakammaṃ saritvā somanassavasena pubbacaritāpadānaṃ pakāsento padumuttarassa buddhassātiādimāha. Addhānaṃ paṭipannassāti apararaṭṭhaṃ gamanatthāya dūramaggaṃ paṭipajjantassa. Carato cārikaṃ tadāti antomaṇḍalaṃ majjhemaṇḍalaṃ bahimaṇḍalanti tīṇi maṇḍalāni tadā cārikaṃ carato carantassa padumuttarabuddhassa bhagavato suphullaṃ suṭṭhu phullaṃ pabodhitaṃ gayha gahetvā na kevalameva padumaṃ, uppalañca mallikaṃ vikasitaṃ ahaṃ gayha ubhohi hatthehi gahetvā pūresinti sambandho. Paramannaṃ gahetvānāti paramaṃ uttamaṃ seṭṭhaṃ madhuraṃ sabbasupakkaṃ sāliodanaṃ gahetvā satthuno adāsiṃ bhojesinti attho.

    97. ஸக்யானங் நந்தி³ஜனநோதி ஸக்யராஜகுலானங் ப⁴க³வதோ ஞாதீனங் ஆரோஹபரிணாஹரூபயொப்³ப³னவசனாலபனஸம்பத்தியா நந்த³ங் துட்டி²ங் ஜனெந்தோ உப்பாதெ³ந்தோ. ஞாதிப³ந்து⁴ ப⁴விஸ்ஸதீதி ஞாதோ பாகடோ ப³ந்து⁴ ப⁴விஸ்ஸதி. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவாதி.

    97.Sakyānaṃnandijananoti sakyarājakulānaṃ bhagavato ñātīnaṃ ārohapariṇāharūpayobbanavacanālapanasampattiyā nandaṃ tuṭṭhiṃ janento uppādento. Ñātibandhu bhavissatīti ñāto pākaṭo bandhu bhavissati. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    காளுதா³யித்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா ஸமத்தா.

    Kāḷudāyittheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi
    4. காளுதா³யித்தே²ரஅபதா³னங் • 4. Kāḷudāyittheraapadānaṃ
    8. ஆயாக³தா³யகத்தே²ரஅபதா³னங் • 8. Āyāgadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact