Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    6. காளுதா³யித்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா

    6. Kāḷudāyittheraapadānavaṇṇanā

    ச²ட்டா²பதா³னே பது³முத்தரோ நாம ஜினோதிஆதி³கங் ஆயஸ்மதோ காளுதா³யித்தே²ரஸ்ஸ அபதா³னங். அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயானி புஞ்ஞானி உபசினந்தோ பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தோ விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் குலப்பஸாத³கானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா தஜ்ஜங் அபி⁴னீஹாரகம்மங் கத்வா தங் டா²னந்தரங் பத்தே²ஸி. ஸத்தா²பி ப்³யாகாஸி. ஸோ யாவஜீவங் குஸலங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²யங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதி³வஸே தே³வலோகதோ சவித்வா கபிலவத்து²ஸ்மிங்யேவ அமச்சகுலே படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. போ³தி⁴ஸத்தேன ஸஹ ஏகதி³வஸேயேவ ஜாதோ, தங்தி³வஸங்யேவ நங் து³கூலசும்ப³டகேன நிபஜ்ஜாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபட்டா²னங் நயிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் போ³தி⁴ருக்கோ², ராஹுலமாதா, சத்தாரோ நிதீ⁴ , ஆரோஹனியஹத்தீ², கண்ட³கோ, ச²ன்னோ, காளுதா³யீதி இமே ஸத்த ஏகதி³வஸே ஜாதத்தா ஸஹஜாதா நாம அஹேஸுங். அத²ஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ஸகலனக³ரஸ்ஸ உத³க்³க³சித்ததி³வஸே ஜாதத்தா உதா³யீத்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. தோ²கங் காளதா⁴துகத்தா பன காளுதா³யீதி பஞ்ஞாயித்த². ஸோ போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் குமாரகீளங் கீளந்தோ வுத்³தி⁴ங் அக³மாஸி.

    Chaṭṭhāpadāne padumuttaro nāma jinotiādikaṃ āyasmato kāḷudāyittherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare kulagehe nibbatto viññutaṃ patto satthu dhammadesanaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ kulappasādakānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā tajjaṃ abhinīhārakammaṃ katvā taṃ ṭhānantaraṃ patthesi. Satthāpi byākāsi. So yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto amhākaṃ bodhisattassa mātukucchiyaṃ paṭisandhiggahaṇadivase devalokato cavitvā kapilavatthusmiṃyeva amaccakule paṭisandhiṃ gaṇhi. Bodhisattena saha ekadivaseyeva jāto, taṃdivasaṃyeva naṃ dukūlacumbaṭakena nipajjāpetvā bodhisattassa upaṭṭhānaṃ nayiṃsu. Bodhisattena hi saddhiṃ bodhirukkho, rāhulamātā, cattāro nidhī , ārohaniyahatthī, kaṇḍako, channo, kāḷudāyīti ime satta ekadivase jātattā sahajātā nāma ahesuṃ. Athassa nāmaggahaṇadivase sakalanagarassa udaggacittadivase jātattā udāyītveva nāmaṃ kariṃsu. Thokaṃ kāḷadhātukattā pana kāḷudāyīti paññāyittha. So bodhisattena saddhiṃ kumārakīḷaṃ kīḷanto vuddhiṃ agamāsi.

    அபரபா⁴கே³ லோகனாதே² மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா அனுக்கமேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே ராஜக³ஹங் உபனிஸ்ஸாய வேளுவனே விஹரந்தே ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா தங் பவத்திங் ஸுத்வா புரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரங் ஏகங் அமச்சங் ‘‘புத்தங் மே இதா⁴னேஹீ’’தி பேஸேஸி. ஸோ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனாவேலாயங் ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸபரிவாரோ அரஹத்தங் பாபுணி. அத² நே ஸத்தா² ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வோ’’தி ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. ஸப்³பே³ தங்க²ணங்யேவ இத்³தி⁴மயபத்தசீவரத⁴ரா வஸ்ஸஸட்டி²கத்தே²ரா விய அஹேஸுங். அரஹத்தப்பத்ததோ பட்டா²ய அரியா நாம மஜ்ஜ²த்தாவ ஹொந்தி, தஸ்மா ரஞ்ஞா பேஸிதஸாஸனங் த³ஸப³லஸ்ஸ நாரோசேஸி. ராஜா நேவ க³தோ ஆக³ச்ச²தி, ந ஸாஸனங் ஸுய்யதீதி அபரம்பி அமச்சங் புரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரங் பேஸேஸி. தஸ்மிம்பி ததா² படிபன்னே அபரம்பீதி ஏதேன நயேன நவபுரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரே நவ அமச்சே பேஸேஸி. ஸப்³பே³ க³ந்த்வா அரஹத்தங் பத்வா துண்ஹீபூ⁴தா அஹேஸுங்.

    Aparabhāge lokanāthe mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā anukkamena sabbaññutaṃ patvā pavattitavaradhammacakke rājagahaṃ upanissāya veḷuvane viharante suddhodanamahārājā taṃ pavattiṃ sutvā purisasahassaparivāraṃ ekaṃ amaccaṃ ‘‘puttaṃ me idhānehī’’ti pesesi. So satthu dhammadesanāvelāyaṃ satthu santikaṃ gantvā parisapariyante ṭhito dhammaṃ sutvā saparivāro arahattaṃ pāpuṇi. Atha ne satthā ‘‘etha, bhikkhavo’’ti hatthaṃ pasāresi. Sabbe taṃkhaṇaṃyeva iddhimayapattacīvaradharā vassasaṭṭhikattherā viya ahesuṃ. Arahattappattato paṭṭhāya ariyā nāma majjhattāva honti, tasmā raññā pesitasāsanaṃ dasabalassa nārocesi. Rājā neva gato āgacchati, na sāsanaṃ suyyatīti aparampi amaccaṃ purisasahassaparivāraṃ pesesi. Tasmimpi tathā paṭipanne aparampīti etena nayena navapurisasahassaparivāre nava amacce pesesi. Sabbe gantvā arahattaṃ patvā tuṇhībhūtā ahesuṃ.

    அத² ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘எத்தகா ஜனா மயி ஸினேஹாபா⁴வேன த³ஸப³லஸ்ஸ இதா⁴க³மனத்தா²ய ந கிஞ்சி கத²யிங்ஸு, அயங் கோ² பன உதா³யீ த³ஸப³லேன ஸமவயோ ஸஹபங்ஸுகீளிகோ, மயி ச ஸினேஹவா, இமங் பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி. அத² தங் பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘தாத, த்வங் புரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரோ க³ந்த்வா த³ஸப³லங் இதா⁴னேஹீ’’தி வத்வா பேஸேஸி. ஸோ பன க³ச்ச²ந்தோ ‘‘ஸசாஹங், தே³வ, பப்³ப³ஜிதுங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, ஏவாஹங் ப⁴க³வந்தங் இதா⁴னெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ரஞ்ஞா ‘‘பப்³ப³ஜிதோபி மம புத்தங் த³ஸ்ஸேஹீ’’தி வுத்தோ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனாவேலாய பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸபரிவாரோ அரஹத்தங் பத்வா ஏஹிபி⁴க்கு²பா⁴வே பதிட்டா²ஸி. ஸோ அரஹத்தங் பத்வா – ‘‘ந தாவாயங் த³ஸப³லஸ்ஸ குலனக³ரங் க³ந்துங் காலோ, வஸ்ஸந்தே பன உபக³தே பப்³ப³தேஸு வனஸண்டே³ஸு ஹரிததிணஸஞ்ச²ன்னாய பூ⁴மியா க³மனகாலோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி க³மனகாலங் ஆக³மெந்தோ வஸ்ஸந்தே ஸம்பத்தே ஸத்து² குலனக³ரங் க³ந்துங் க³மனவண்ணங் ஸங்வண்ணேஸி. வுத்தஞ்சேதங் தே²ரகா³தா²ய (தே²ரகா³॰ 527-530) –

    Atha rājā cintesi – ‘‘ettakā janā mayi sinehābhāvena dasabalassa idhāgamanatthāya na kiñci kathayiṃsu, ayaṃ kho pana udāyī dasabalena samavayo sahapaṃsukīḷiko, mayi ca sinehavā, imaṃ pesessāmī’’ti. Atha taṃ pakkosāpetvā, ‘‘tāta, tvaṃ purisasahassaparivāro gantvā dasabalaṃ idhānehī’’ti vatvā pesesi. So pana gacchanto ‘‘sacāhaṃ, deva, pabbajituṃ labhissāmi, evāhaṃ bhagavantaṃ idhānessāmī’’ti vatvā raññā ‘‘pabbajitopi mama puttaṃ dassehī’’ti vutto rājagahaṃ gantvā satthu dhammadesanāvelāya parisapariyante ṭhito dhammaṃ sutvā saparivāro arahattaṃ patvā ehibhikkhubhāve patiṭṭhāsi. So arahattaṃ patvā – ‘‘na tāvāyaṃ dasabalassa kulanagaraṃ gantuṃ kālo, vassante pana upagate pabbatesu vanasaṇḍesu haritatiṇasañchannāya bhūmiyā gamanakālo bhavissatī’’ti gamanakālaṃ āgamento vassante sampatte satthu kulanagaraṃ gantuṃ gamanavaṇṇaṃ saṃvaṇṇesi. Vuttañcetaṃ theragāthāya (theragā. 527-530) –

    ‘‘அங்கா³ரினோ தா³னி து³மா ப⁴த³ந்தே, ப²லேஸினோ ச²த³னங் விப்பஹாய;

    ‘‘Aṅgārino dāni dumā bhadante, phalesino chadanaṃ vippahāya;

    தே அச்சிமந்தோவ பபா⁴ஸயந்தி, ஸமயோ மஹாவீர பா⁴கீ³ ரஸானங்.

    Te accimantova pabhāsayanti, samayo mahāvīra bhāgī rasānaṃ.

    ‘‘து³மானி பு²ல்லானி மனோரமானி, ஸமந்ததோ ஸப்³ப³தி³ஸா பவந்தி;

    ‘‘Dumāni phullāni manoramāni, samantato sabbadisā pavanti;

    பத்தங் பஹாய ப²லமாஸஸானா, காலோ இதோ பக்கமனாய வீர.

    Pattaṃ pahāya phalamāsasānā, kālo ito pakkamanāya vīra.

    ‘‘நேவாதிஸீதங் ந பனாதிஉண்ஹங், ஸுகா² உது அத்³த⁴னியா ப⁴த³ந்தே;

    ‘‘Nevātisītaṃ na panātiuṇhaṃ, sukhā utu addhaniyā bhadante;

    பஸ்ஸந்து தங் ஸாகியா கோளியா ச, பச்சா²முக²ங் ரோஹினியங் தரந்தங்.

    Passantu taṃ sākiyā koḷiyā ca, pacchāmukhaṃ rohiniyaṃ tarantaṃ.

    ‘‘ஆஸாய கஸதே கெ²த்தங், பீ³ஜங் ஆஸாய வப்பதி;

    ‘‘Āsāya kasate khettaṃ, bījaṃ āsāya vappati;

    ஆஸாய வாணிஜா யந்தி, ஸமுத்³த³ங் த⁴னஹாரகா;

    Āsāya vāṇijā yanti, samuddaṃ dhanahārakā;

    யாய ஆஸாய திட்டா²மி, ஸா மே ஆஸா ஸமிஜ்ஜ²து.

    Yāya āsāya tiṭṭhāmi, sā me āsā samijjhatu.

    ‘‘நாதிஸீதங் நாதிஉண்ஹங், நாதிது³ப்³பி⁴க்க²சா²தகங்;

    ‘‘Nātisītaṃ nātiuṇhaṃ, nātidubbhikkhachātakaṃ;

    ஸத்³த³லா ஹரிதா பூ⁴மி, ஏஸ காலோ மஹாமுனி. (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.225);

    Saddalā haritā bhūmi, esa kālo mahāmuni. (a. ni. aṭṭha. 1.1.225);

    ‘‘புனப்புனஞ்சேவ வபந்தி பீ³ஜங், புனப்புனங் வஸ்ஸதி தே³வராஜா;

    ‘‘Punappunañceva vapanti bījaṃ, punappunaṃ vassati devarājā;

    புனப்புனங் கெ²த்தங் கஸந்தி கஸ்ஸகா, புனப்புனங் த⁴ஞ்ஞமுபேதி ரட்ட²ங்.

    Punappunaṃ khettaṃ kasanti kassakā, punappunaṃ dhaññamupeti raṭṭhaṃ.

    ‘‘புனப்புனங் யாசனகா சரந்தி, புனப்புனங் தா³னபதீ த³த³ந்தி;

    ‘‘Punappunaṃ yācanakā caranti, punappunaṃ dānapatī dadanti;

    புனப்புனங் தா³னபதீ த³தி³த்வா, புனப்புனங் ஸக்³க³முபெந்தி டா²னங்.

    Punappunaṃ dānapatī daditvā, punappunaṃ saggamupenti ṭhānaṃ.

    ‘‘வீரோ ஹவே ஸத்தயுக³ங் புனேதி; யஸ்மிங் குலே ஜாயதி பூ⁴ரிபஞ்ஞோ;

    ‘‘Vīro have sattayugaṃ puneti; Yasmiṃ kule jāyati bhūripañño;

    மஞ்ஞாமஹங் ஸக்கதி தே³வதே³வோ, தயா ஹி ஜாதோ முனி ஸச்சனாமோ.

    Maññāmahaṃ sakkati devadevo, tayā hi jāto muni saccanāmo.

    ‘‘ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம பிதா மஹேஸினோ, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மாதா பன மாயனாமா;

    ‘‘Suddhodano nāma pitā mahesino, buddhassa mātā pana māyanāmā;

    யா போ³தி⁴ஸத்தங் பரிஹரிய குச்சி²னா, காயஸ்ஸ பே⁴தா³ திதி³வம்ஹி மோத³தி.

    Yā bodhisattaṃ parihariya kucchinā, kāyassa bhedā tidivamhi modati.

    ‘‘ஸா கோ³தமீ காலகதா இதோ சுதா, தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தா;

    ‘‘Sā gotamī kālakatā ito cutā, dibbehi kāmehi samaṅgibhūtā;

    ஸா மோத³தி காமகு³ணேஹி பஞ்சஹி, பரிவாரிதா தே³வக³ணேஹி தேஹி.

    Sā modati kāmaguṇehi pañcahi, parivāritā devagaṇehi tehi.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹி அஸய்ஹஸாஹினோ, அங்கீ³ரஸஸ்ஸப்படிமஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Buddhassa puttomhi asayhasāhino, aṅgīrasassappaṭimassa tādino;

    பிதுபிதா மய்ஹங் துவங்ஸி ஸக்க, த⁴ம்மேன மே கோ³தம அய்யகோஸீ’’தி. (தே²ரகா³॰ 531-536);

    Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsi sakka, dhammena me gotama ayyakosī’’ti. (theragā. 531-536);

    ‘‘அம்பா³ பனஸா கபிட்டா² ச, புப்ப²பல்லவலங்கதா;

    ‘‘Ambā panasā kapiṭṭhā ca, pupphapallavalaṅkatā;

    து⁴வப்ப²லானி ஸவந்தி, கு²த்³தா³மது⁴ககூபமா;

    Dhuvapphalāni savanti, khuddāmadhukakūpamā;

    ஸேவமானோ உபோ⁴ பஸ்ஸே, க³ந்துகாலோ மஹாயஸ்ஸ.

    Sevamāno ubho passe, gantukālo mahāyassa.

    ‘‘ஜம்பூ³ ஸுமது⁴ரா நீபா, மது⁴க³ண்டி³தி³வப்ப²லா;

    ‘‘Jambū sumadhurā nīpā, madhugaṇḍidivapphalā;

    தா உபோ⁴ஸு பஜ்ஜோதந்தி, க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Tā ubhosu pajjotanti, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘திண்டு³கானி பியாலானி, ஸொண்ணவண்ணா மனோரமா;

    ‘‘Tiṇḍukāni piyālāni, soṇṇavaṇṇā manoramā;

    கு²த்³த³கப்பப²லா நிச்சங், க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Khuddakappaphalā niccaṃ, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘கத³லீ பஞ்சமோச்சி ச, ஸுபக்கப²லபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘Kadalī pañcamocci ca, supakkaphalabhūsitā;

    உபோ⁴பஸ்ஸேஸு லம்ப³ந்தி, க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Ubhopassesu lambanti, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘மது⁴ப்ப²லத⁴ரா நிச்சங், மோரருக்கா² மனோரமா;

    ‘‘Madhupphaladharā niccaṃ, morarukkhā manoramā;

    கு²த்³த³கப்பப²லா நிச்சங், க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Khuddakappaphalā niccaṃ, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘ஹிந்தாலதாலபந்தீ ச, ரஜதக்க²ந்தோ⁴வ ஜோதரே;

    ‘‘Hintālatālapantī ca, rajatakkhandhova jotare;

    ஸுபக்கப²லஸஞ்ச²ன்னா, கு²த்³த³கப்பா மது⁴ஸ்ஸவா;

    Supakkaphalasañchannā, khuddakappā madhussavā;

    ப²லானி தானி கா²த³ந்தே, க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Phalāni tāni khādante, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘உது³ம்ப³ராருணாவண்ணா , ஸதா³ஸுமது⁴ரப்ப²லா;

    ‘‘Udumbarāruṇāvaṇṇā , sadāsumadhurapphalā;

    உபோ⁴பஸ்ஸேஸு லம்ப³ந்தி, க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Ubhopassesu lambanti, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘இத்த²ம்பூ⁴தா அனேகா தே, நானாப²லத⁴ரா து³மா;

    ‘‘Itthambhūtā anekā te, nānāphaladharā dumā;

    உபோ⁴பஸ்ஸேஸு லம்ப³ந்தி, க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Ubhopassesu lambanti, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘சம்பகா ஸலளா நாகா³, ஸுக³ந்தா⁴ மாலுதேரிதா;

    ‘‘Campakā salaḷā nāgā, sugandhā māluteritā;

    ஸுபுப்பி²தக்³கா³ ஜோதந்தி, ஸுக³ந்தே⁴னாபி⁴பூஜயுங்;

    Supupphitaggā jotanti, sugandhenābhipūjayuṃ;

    ஸாத³ரா வினதானேவ, க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Sādarā vinatāneva, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘புன்னாகா³ கி³ரிபுன்னாகா³, புப்பி²தா த⁴ரணீருஹா;

    ‘‘Punnāgā giripunnāgā, pupphitā dharaṇīruhā;

    ஸுபுப்பி²தக்³கா³ ஜோதந்தி, ஸுக³ந்தே⁴னாபி⁴பூஜயுங்;

    Supupphitaggā jotanti, sugandhenābhipūjayuṃ;

    ஸாத³ரா வினதுக்³க³க்³கா³, க³ந்துகாலோ மஹாயஸ.

    Sādarā vinatuggaggā, gantukālo mahāyasa.

    ‘‘அஸோகா கோவிளாரா ச, ஸோமனஸ்ஸகரா வரா;

    ‘‘Asokā koviḷārā ca, somanassakarā varā;

    ஸுக³ந்தா⁴ கண்ணிகா ப³ந்தா⁴, ரத்தவண்ணேஹி பூ⁴ஸிதா;

    Sugandhā kaṇṇikā bandhā, rattavaṇṇehi bhūsitā;

    ஸாத³ரா வினதுக்³க³க்³கா³, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Sādarā vinatuggaggā, samayo te mahāyasa.

    ‘‘கண்ணிகாரா பு²ல்லிதா நிச்சங், ஸோவண்ணரங்ஸிஜோதகா;

    ‘‘Kaṇṇikārā phullitā niccaṃ, sovaṇṇaraṃsijotakā;

    தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ பவாயந்தி, தி³ஸா ஸப்³பா³னி ஸோப⁴யங்;

    Dibbagandhā pavāyanti, disā sabbāni sobhayaṃ;

    ஸாத³ரா வினதானேவ, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Sādarā vinatāneva, samayo te mahāyasa.

    ‘‘ஸுபத்தா க³ந்த⁴ஸம்பன்னா, கேதகீ த⁴னுகேதகீ;

    ‘‘Supattā gandhasampannā, ketakī dhanuketakī;

    ஸுக³ந்தா⁴ ஸம்பவாயந்தி, தி³ஸா ஸப்³பா³பி⁴க³ந்தி⁴னோ;

    Sugandhā sampavāyanti, disā sabbābhigandhino;

    ஸாத³ரா பூஜயந்தாவ, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Sādarā pūjayantāva, samayo te mahāyasa.

    ‘‘மல்லிகா ஜாதிஸுமனா, ஸுக³ந்தா⁴ கு²த்³த³மல்லிகா;

    ‘‘Mallikā jātisumanā, sugandhā khuddamallikā;

    தி³ஸா ஸப்³பா³ பவாயந்தி, உபோ⁴ மக்³கே³ பஸோப⁴யங்;

    Disā sabbā pavāyanti, ubho magge pasobhayaṃ;

    ஸாத³ரா தே பலம்ப³ந்தி, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Sādarā te palambanti, samayo te mahāyasa.

    ‘‘ஸிந்து⁴வாரா ஸீதக³ந்தா⁴, ஸுக³ந்தா⁴ மாலுதேரிதா;

    ‘‘Sindhuvārā sītagandhā, sugandhā māluteritā;

    தி³ஸா ஸப்³பா³பி⁴பூஜெந்தா, உபோ⁴ மக்³கே³ பஸோப⁴யங்;

    Disā sabbābhipūjentā, ubho magge pasobhayaṃ;

    ஸாத³ரா வினதுக்³க³க்³கா³, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Sādarā vinatuggaggā, samayo te mahāyasa.

    ‘‘ஸீஹா கேஸரஸீஹா ச, சதுப்பத³னிஸேவிதா;

    ‘‘Sīhā kesarasīhā ca, catuppadanisevitā;

    அச்ச²ம்பீ⁴தா ஸுராபானே, மிக³ராஜா பதாபினோ.

    Acchambhītā surāpāne, migarājā patāpino.

    ‘‘ஸீஹனாதே³ன பூஜெந்தி, ஸாத³ரா தே மிகா³பி⁴பூ⁴;

    ‘‘Sīhanādena pūjenti, sādarā te migābhibhū;

    மக்³க³ம்ஹி உப⁴தோ வூள்ஹா, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Maggamhi ubhato vūḷhā, samayo te mahāyasa.

    ‘‘ப்³யக்³கா⁴ ஸிந்த⁴வா நகுலா, ஸாது⁴ரூபா ப⁴யானகா;

    ‘‘Byagghā sindhavā nakulā, sādhurūpā bhayānakā;

    ஆகாஸே ஸம்பதந்தாவ, நிப்³பீ⁴தா யேன கேனசி;

    Ākāse sampatantāva, nibbhītā yena kenaci;

    தேஹி தே ஸாத³ரா நதா, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Tehi te sādarā natā, samayo te mahāyasa.

    ‘‘திதா⁴ பபி⁴ன்னா ச²த்³த³ந்தா, ஸுரூபா ஸுஸ்ஸரா ஸுபா⁴;

    ‘‘Tidhā pabhinnā chaddantā, surūpā sussarā subhā;

    ஸத்தப்பதிட்டி²தங்கா³ தே, உபோ⁴ மக்³கே³ஸு கூஜினோ;

    Sattappatiṭṭhitaṅgā te, ubho maggesu kūjino;

    ஸாத³ரா ஹாஸமானாவ, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Sādarā hāsamānāva, samayo te mahāyasa.

    ‘‘மிகா³ வராஹா பஸதா³, சித்ராஸாவயவா ஸுபா⁴;

    ‘‘Migā varāhā pasadā, citrāsāvayavā subhā;

    ஆரோஹபரிணாஹேன, ஸுரூபா அங்க³ஸங்யுதா;

    Ārohapariṇāhena, surūpā aṅgasaṃyutā;

    உபோ⁴ மக்³கே³ கா³யமானாவ, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Ubho magge gāyamānāva, samayo te mahāyasa.

    ‘‘கோ³கண்ணா ஸரபா⁴ ருரூ, ஆரோஹபரிணாஹினோ;

    ‘‘Gokaṇṇā sarabhā rurū, ārohapariṇāhino;

    ஸுரூபா அங்க³ஸம்பன்னா, ஸேவமானாவ அச்ச²ருங்;

    Surūpā aṅgasampannā, sevamānāva accharuṃ;

    ஸேவமானா தேஹி ததா³, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Sevamānā tehi tadā, samayo te mahāyasa.

    ‘‘தீ³பீ அச்சா² தரச்சா² ச, துத³ரா வருணா ஸதா³;

    ‘‘Dīpī acchā taracchā ca, tudarā varuṇā sadā;

    தே தா³னி ஸிக்கி²தா ஸப்³பே³, மெத்தாய தவ தாதி³னோ;

    Te dāni sikkhitā sabbe, mettāya tava tādino;

    தே பச்சஸேவகா அத்³தா⁴, ஸமயோ தே மஹாயஸ.

    Te paccasevakā addhā, samayo te mahāyasa.

    ‘‘ஸஸா ஸிங்கா³லா நகுலா, கலந்த³காளகா ப³ஹூ;

    ‘‘Sasā siṅgālā nakulā, kalandakāḷakā bahū;

    கஸ்துரா ஸூரா க³ந்தா⁴ தே, கேவலா கா³யமானாவ.

    Kasturā sūrā gandhā te, kevalā gāyamānāva.

    ஸமயோ தே மஹாயஸ;

    Samayo te mahāyasa;

    ‘‘மயூரா நீலகீ³வா தே, ஸுஸிகா² ஸுப⁴பக்கி²கா;

    ‘‘Mayūrā nīlagīvā te, susikhā subhapakkhikā;

    ஸுபிஞ்சா² தே ஸுனாதா³ ச, வேளுரியமணிஸன்னிபா⁴;

    Supiñchā te sunādā ca, veḷuriyamaṇisannibhā;

    நாத³ங் கரொந்தா பூஜெந்தி, காலோ தே பிதுத³ஸ்ஸனே.

    Nādaṃ karontā pūjenti, kālo te pitudassane.

    ‘‘ஸுவண்ணசித்ரஹங்ஸா ச, ஜவஹங்ஸா விஹாசரா;

    ‘‘Suvaṇṇacitrahaṃsā ca, javahaṃsā vihācarā;

    தே ஸப்³பே³ ஆஸயா சு²த்³தா⁴, ஜினத³ஸ்ஸனப்³யாவடா;

    Te sabbe āsayā chuddhā, jinadassanabyāvaṭā;

    மது⁴ரஸ்ஸரேன கூஜந்தி, காலோ தே பிதுத³ஸ்ஸனே.

    Madhurassarena kūjanti, kālo te pitudassane.

    ‘‘ஹங்ஸா கோஞ்சா ஸுனதா³ தே, சக்கவாகா நதீ³சரா;

    ‘‘Haṃsā koñcā sunadā te, cakkavākā nadīcarā;

    ப³கா ப³லாகா ருசிரா, ஜலகாகா ஸரகுக்குடா;

    Bakā balākā rucirā, jalakākā sarakukkuṭā;

    ஸாத³ராபி⁴னாதி³னோ ஏதே, காலோ தே பிதுத³ஸ்ஸனே.

    Sādarābhinādino ete, kālo te pitudassane.

    ‘‘சித்ரா ஸுரூபா ஸுஸ்ஸரா, ஸாளிகா ஸுவதண்டி³கா;

    ‘‘Citrā surūpā sussarā, sāḷikā suvataṇḍikā;

    ருக்க²க்³கா³ ஸம்பதந்தா தே, உபோ⁴ மக்³கே³ஸு கூஜினோ;

    Rukkhaggā sampatantā te, ubho maggesu kūjino;

    தேஸு தேஸு நிகூஜந்தி, காலோ தே பிதுத³ஸ்ஸனே.

    Tesu tesu nikūjanti, kālo te pitudassane.

    ‘‘கோகிலா ஸகலா சித்ரா, ஸதா³ மஞ்ஜுஸ்ஸரா வரா;

    ‘‘Kokilā sakalā citrā, sadā mañjussarā varā;

    விம்ஹாபிதா தே ஜனதங், ஸத்³தி⁴மித்தாதி³கே ஸுரா;

    Vimhāpitā te janataṃ, saddhimittādike surā;

    ஸரேஹி பூஜயந்தாவ, காலோ தே பிதுத³ஸ்ஸனே.

    Sarehi pūjayantāva, kālo te pitudassane.

    ‘‘பி⁴ங்கா குரரா ஸாரா, பூரிதா கானநே ஸதா³;

    ‘‘Bhiṅkā kurarā sārā, pūritā kānane sadā;

    நின்னாத³யந்தா பவனங், அஞ்ஞமஞ்ஞஸமங்கி³னோ;

    Ninnādayantā pavanaṃ, aññamaññasamaṅgino;

    கா³யமானா ஸரேனேவ, காலோ தே பிதுத³ஸ்ஸனே.

    Gāyamānā sareneva, kālo te pitudassane.

    ‘‘தித்திரா ஸுஸரா ஸாரா, ஸுஸரா வனகுக்குடா;

    ‘‘Tittirā susarā sārā, susarā vanakukkuṭā;

    மஞ்ஜுஸ்ஸரா ராமணெய்யா, காலோ தே பிதுத³ஸ்ஸனே.

    Mañjussarā rāmaṇeyyā, kālo te pitudassane.

    ‘‘ஸேதவாலுகஸஞ்ச²ன்னா, ஸுபதித்தா² மனோரமா;

    ‘‘Setavālukasañchannā, supatitthā manoramā;

    மது⁴ரோத³கஸம்புண்ணா, ஸரா ஜோதந்தி தே ஸதா³;

    Madhurodakasampuṇṇā, sarā jotanti te sadā;

    தத்த² ந்ஹத்வா பிவித்வா ச, ஸமயோ தே ஞாதித³ஸ்ஸனே.

    Tattha nhatvā pivitvā ca, samayo te ñātidassane.

    ‘‘கும்பீ⁴ராமகராகிண்ணா , வலயா முஞ்ஜரோஹிதா;

    ‘‘Kumbhīrāmakarākiṇṇā , valayā muñjarohitā;

    மச்ச²கச்ச²பப்³யாவித்³தா⁴, ஸரா ஸீதோத³கா ஸுபா⁴;

    Macchakacchapabyāviddhā, sarā sītodakā subhā;

    தத்த² ந்ஹத்வா பிவித்வா ச, ஸமயோ தே ஞாதித³ஸ்ஸனே.

    Tattha nhatvā pivitvā ca, samayo te ñātidassane.

    ‘‘நீலுப்பலஸமாகிண்ணா, ததா² ரத்துப்பலேஹி ச;

    ‘‘Nīluppalasamākiṇṇā, tathā rattuppalehi ca;

    குமுது³ப்பலஸங்கிண்ணா, ஸரா ஸோப⁴ந்தினேகதா⁴;

    Kumuduppalasaṃkiṇṇā, sarā sobhantinekadhā;

    தத்த² ஸீதலகா தோயா, ஸமயோ தே ஞாதித³ஸ்ஸனே.

    Tattha sītalakā toyā, samayo te ñātidassane.

    ‘‘புண்ட³ரீகேஹி ஸஞ்ச²ன்னா, பது³மேஹி ஸமோஹதா;

    ‘‘Puṇḍarīkehi sañchannā, padumehi samohatā;

    உபோ⁴ மக்³கே³ஸு ஸோப⁴ந்தி, பொக்க²ரஞ்ஞோ தஹிங் தஹிங்;

    Ubho maggesu sobhanti, pokkharañño tahiṃ tahiṃ;

    தத்தோ²த³கானி ந்ஹாயந்தி, ஸமயோ தே ஞாதித³ஸ்ஸனே.

    Tatthodakāni nhāyanti, samayo te ñātidassane.

    ‘‘ஸேதபுலினஸங்கிண்ணா, ஸுபதித்தா² மனோரமா;

    ‘‘Setapulinasaṃkiṇṇā, supatitthā manoramā;

    ஸீதோத³கமஹோகே⁴ஹி, ஸம்புண்ணா தா நதீ³ ஸுபா⁴;

    Sītodakamahoghehi, sampuṇṇā tā nadī subhā;

    உபோ⁴ மக்³கே³ஹி ஸந்த³ந்தி, ஸமயோ தே ஞாதித³ஸ்ஸனே.

    Ubho maggehi sandanti, samayo te ñātidassane.

    ‘‘மக்³க³ஸ்ஸ உப⁴தோபஸ்ஸே, கா³மனிக³மஸமாகுலா;

    ‘‘Maggassa ubhatopasse, gāmanigamasamākulā;

    ஸத்³தா⁴ பஸன்னா ஜனதா, ரதனத்தயமாமகா;

    Saddhā pasannā janatā, ratanattayamāmakā;

    தேஸங் ஸம்புண்ணஸங்கப்போ, ஸமயோ தே ஞாதித³ஸ்ஸனே.

    Tesaṃ sampuṇṇasaṅkappo, samayo te ñātidassane.

    ‘‘தேஸு தேஸு பதே³ஸேஸு, தே³வா மானுஸ்ஸகா உபோ⁴;

    ‘‘Tesu tesu padesesu, devā mānussakā ubho;

    க³ந்த⁴மாலாபி⁴பூஜெந்தி, ஸமயோ தே ஞாதித³ஸ்ஸனே’’தி.

    Gandhamālābhipūjenti, samayo te ñātidassane’’ti.

    ஏவங் தே²ரோ ஸட்டி²மத்தாஹி கா³தா²ஹி ஸத்து² க³மனவண்ணங் ஸங்வண்ணேஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா ‘‘காளுதா³யீ மம க³மனங் பத்தே²தி, பூரெஸ்ஸாமிஸ்ஸ ஸங்கப்ப’’ந்தி தத்த² க³மனே ப³ஹூனங் விஸேஸாதி⁴க³மங் தி³ஸ்வா வீஸதிஸஹஸ்ஸகீ²ணாஸவபரிவுதோ ராஜக³ஹதோ அதுரிதசாரிகாவஸேன வுத்தப்பகாரப²லாப²லே அனுப⁴வந்தோ த்³விபத³சதுப்பதா³தி³ஸமூஹானங் ஸேவனபூஜாய பூஜியமானோ வுத்தப்பகாரஸுக³ந்த⁴புப்ப²க³ந்தே⁴ஹி க³ந்தி⁴யமானோ கா³மனிக³மவாஸீனங் ஸங்க³ஹங் குருமானோ கபிலவத்து²கா³மிமக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. தே²ரோ இத்³தி⁴யா கபிலவத்து²ங் க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ புரதோ ஆகாஸே டி²தோ அதி³ட்ட²புப்³ப³ங் வேஸங் தி³ஸ்வா, ரஞ்ஞா – ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி புச்சி²தோ ‘‘ஸசே அமச்சபுத்தங் தயா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பேஸிதங் ந ஜானாஸி, ஏவங் ஜானாஹீ’’தி வத³ந்தோ –

    Evaṃ thero saṭṭhimattāhi gāthāhi satthu gamanavaṇṇaṃ saṃvaṇṇesi. Atha kho bhagavā ‘‘kāḷudāyī mama gamanaṃ pattheti, pūressāmissa saṅkappa’’nti tattha gamane bahūnaṃ visesādhigamaṃ disvā vīsatisahassakhīṇāsavaparivuto rājagahato aturitacārikāvasena vuttappakāraphalāphale anubhavanto dvipadacatuppadādisamūhānaṃ sevanapūjāya pūjiyamāno vuttappakārasugandhapupphagandhehi gandhiyamāno gāmanigamavāsīnaṃ saṅgahaṃ kurumāno kapilavatthugāmimaggaṃ paṭipajji. Thero iddhiyā kapilavatthuṃ gantvā rañño purato ākāse ṭhito adiṭṭhapubbaṃ vesaṃ disvā, raññā – ‘‘kosi tva’’nti pucchito ‘‘sace amaccaputtaṃ tayā bhagavato santike pesitaṃ na jānāsi, evaṃ jānāhī’’ti vadanto –

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹி அஸய்ஹஸாஹினோ, அங்கீ³ரஸஸ்ஸப்படிமஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Buddhassa puttomhi asayhasāhino, aṅgīrasassappaṭimassa tādino;

    பிதுபிதா மய்ஹங் துவங்ஸி ஸக்க, த⁴ம்மேன மே கோ³தம அய்யகோஸீ’’தி. (தே²ரகா³॰ 536) – கா³த²மாஹ;

    Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsi sakka, dhammena me gotama ayyakosī’’ti. (theragā. 536) – gāthamāha;

    தத்த² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹீதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ உரே வாயாமஜனிதாஹி த⁴ம்மதே³ஸனாஹி ஜாததாய ஓரஸபுத்தோ அம்ஹி. அஸய்ஹஸாஹினோதி அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தோ புப்³பே³ ட²பெத்வா மஹாபோ³தி⁴ஸத்தங் அஞ்ஞேஹி ஸஹிதுங் அஸக்குணெய்யத்தா அஸய்ஹஸ்ஸ ஸகலபோ³தி⁴ஸம்பா⁴ரஸ்ஸ, மஹாகருணாகரஸ்ஸ ச ஸஹனதோ ததோ பரம்பி அஞ்ஞேஹி ஸஹிதுங் அபி⁴ப⁴விதுங் அஸக்குணெய்யத்தா அஸய்ஹானங் பஞ்சன்னங் மாரானங் ஸஹனதோ அபி⁴ப⁴வனதோ ஆஸயானுஸயசரிதாதி⁴முத்திஆதி³விபா⁴கா³வபோ³தே⁴ன யதா²ரஹங் வேனெய்யானங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்தே²ஹி அனுஸாஸனீஸங்கா²தஸ்ஸ அஞ்ஞேஹி அஸய்ஹஸ்ஸ பு³த்³த⁴கிச்சஸ்ஸ ஸஹனதோ தத்த² வா ஸாது⁴காரீபா⁴வதோ அஸய்ஹஸாஹினோ. அங்கீ³ரஸஸ்ஸாதி அங்கீ³கதஸீலாதி³ஸம்பத்திகஸ்ஸ. ‘‘அங்க³மங்கே³ஹி நிச்ச²ரணகஓபா⁴ஸஸ்ஸா’’தி அபரே. கேசி பன ‘‘அங்கீ³ரஸோ ஸித்³த⁴த்தோ²தி இமானி த்³வே நாமானி பிதராயேவ க³ஹிதானீ’’தி வத³ந்தி. அப்படிமஸ்ஸாதி அனுபமஸ்ஸ இட்டா²தீ³ஸு தாதி³லக²ணஸம்பத்தியா தாதி³னோ. பிதுபிதா மய்ஹங் துவங்ஸீதி அரியஜாதிவஸேன மய்ஹங் பிது ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ லோகவோஹாரவஸேன த்வங் பிதா அஸி. ஸக்காதி வங்ஸேன ராஜானங் ஆலபதி. த⁴ம்மேனாதி ஸபா⁴வேன அரியஜாதிலோகியஜாதீஹி த்³வின்னங் ஜாதீனங் ஸபா⁴வஸமோதா⁴னேன. கோ³தமாதி கொ³த்தேன ராஜானங் ஆலபதி. அய்யகோஸீதி பிதாமஹோ அஹோஸி. எத்த² ச ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹீ’’திஆதி³ங் வத³ந்தோ தே²ரோ அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி.

    Tattha buddhassa puttomhīti sabbaññubuddhassa ure vāyāmajanitāhi dhammadesanāhi jātatāya orasaputto amhi. Asayhasāhinoti abhisambodhito pubbe ṭhapetvā mahābodhisattaṃ aññehi sahituṃ asakkuṇeyyattā asayhassa sakalabodhisambhārassa, mahākaruṇākarassa ca sahanato tato parampi aññehi sahituṃ abhibhavituṃ asakkuṇeyyattā asayhānaṃ pañcannaṃ mārānaṃ sahanato abhibhavanato āsayānusayacaritādhimuttiādivibhāgāvabodhena yathārahaṃ veneyyānaṃ diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthehi anusāsanīsaṅkhātassa aññehi asayhassa buddhakiccassa sahanato tattha vā sādhukārībhāvato asayhasāhino. Aṅgīrasassāti aṅgīkatasīlādisampattikassa. ‘‘Aṅgamaṅgehi niccharaṇakaobhāsassā’’ti apare. Keci pana ‘‘aṅgīraso siddhatthoti imāni dve nāmāni pitarāyeva gahitānī’’ti vadanti. Appaṭimassāti anupamassa iṭṭhādīsu tādilakhaṇasampattiyā tādino. Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsīti ariyajātivasena mayhaṃ pitu sammāsambuddhassa lokavohāravasena tvaṃ pitā asi. Sakkāti vaṃsena rājānaṃ ālapati. Dhammenāti sabhāvena ariyajātilokiyajātīhi dvinnaṃ jātīnaṃ sabhāvasamodhānena. Gotamāti gottena rājānaṃ ālapati. Ayyakosīti pitāmaho ahosi. Ettha ca ‘‘buddhassa puttomhī’’tiādiṃ vadanto thero aññaṃ byākāsi.

    ஏவங் பன அத்தானங் ஜானாபெத்வா ஹட்ட²துட்டே²ன ரஞ்ஞா மஹாரஹே பல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா அத்தனோ படியாதி³தஸ்ஸ நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனஸ்ஸ பத்தங் பூரெத்வா பத்தே தி³ன்னே க³மனாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ‘‘கஸ்மா க³ந்துகாமத்த², பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வுத்தே, ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீதி. கஹங் பன ஸத்தா²தி? வீஸதிஸஹஸ்ஸபி⁴க்கு²பரிவாரோ தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய மக்³க³ங் படிபன்னோதி. தும்ஹே இமங் பிண்ட³பாதங் பு⁴ஞ்ஜத², அஞ்ஞங் ப⁴க³வதோ ஹரத². யாவ ச மம புத்தோ இமங் நக³ரங் பாபுணாதி, தாவஸ்ஸ இதோயேவ பிண்ட³பாதங் ஹரதா²தி. தே²ரோ ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா ரஞ்ஞோ ச பரிஸாய ச த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸத்து² ஆக³மனதோ புரேதரமேவ ராஜனிவேஸனங் ரதனத்தயகு³ணேஸு அபி⁴ப்பஸன்னங் கரொந்தோ ஸப்³பே³ஸங் பஸ்ஸந்தானங்யேவ ஸத்து² ஆஹரிதப்³ப³ப⁴த்தபுண்ணங் பத்தங் ஆகாஸே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸயம்பி வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா பிண்ட³பாதங் உபனெத்வா ஸத்து² ஹத்தே² ட²பேஸி. ஸத்தா²பி தங் பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜி. ஏவங் ஸட்டி²யோஜனங் மக்³க³ங் தி³வஸே தி³வஸே யோஜனங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ராஜகே³ஹதோ ப⁴த்தங் ஆஹரித்வா அதா³ஸி. ப⁴க³வா கமேன கபிலவத்து²னக³ரங் பத்வா புனதி³வஸே ராஜவீதி²யங் பிண்டா³ய சரதி. தங் ஸுத்வா ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா தத்த² க³ந்த்வா, ‘‘மா ஏவங் கத்தப்³ப³ங் மஞ்ஞி, நயித³ங் ராஜவங்ஸப்பவேணீ’’தி. ‘‘அயங் தும்ஹாகங், மஹாராஜ, வங்ஸோ, ஈதி³ஸோ அம்ஹாகங் பன பு³த்³த⁴வங்ஸோ’’தி வத்வா –

    Evaṃ pana attānaṃ jānāpetvā haṭṭhatuṭṭhena raññā mahārahe pallaṅke nisīdāpetvā attano paṭiyāditassa nānaggarasabhojanassa pattaṃ pūretvā patte dinne gamanākāraṃ dassesi. ‘‘Kasmā gantukāmattha, bhuñjathā’’ti vutte, satthu santikaṃ gantvā bhuñjissāmīti. Kahaṃ pana satthāti? Vīsatisahassabhikkhuparivāro tumhākaṃ dassanatthāya maggaṃ paṭipannoti. Tumhe imaṃ piṇḍapātaṃ bhuñjatha, aññaṃ bhagavato haratha. Yāva ca mama putto imaṃ nagaraṃ pāpuṇāti, tāvassa itoyeva piṇḍapātaṃ harathāti. Thero bhattakiccaṃ katvā rañño ca parisāya ca dhammaṃ desetvā satthu āgamanato puretarameva rājanivesanaṃ ratanattayaguṇesu abhippasannaṃ karonto sabbesaṃ passantānaṃyeva satthu āharitabbabhattapuṇṇaṃ pattaṃ ākāse vissajjetvā sayampi vehāsaṃ abbhuggantvā piṇḍapātaṃ upanetvā satthu hatthe ṭhapesi. Satthāpi taṃ piṇḍapātaṃ paribhuñji. Evaṃ saṭṭhiyojanaṃ maggaṃ divase divase yojanaṃ gacchantassa bhagavato rājagehato bhattaṃ āharitvā adāsi. Bhagavā kamena kapilavatthunagaraṃ patvā punadivase rājavīthiyaṃ piṇḍāya carati. Taṃ sutvā suddhodanamahārājā tattha gantvā, ‘‘mā evaṃ kattabbaṃ maññi, nayidaṃ rājavaṃsappaveṇī’’ti. ‘‘Ayaṃ tumhākaṃ, mahārāja, vaṃso, īdiso amhākaṃ pana buddhavaṃso’’ti vatvā –

    ‘‘உத்திட்டே² நப்பமஜ்ஜெய்ய, த⁴ம்மங் ஸுசரிதங் சரே;

    ‘‘Uttiṭṭhe nappamajjeyya, dhammaṃ sucaritaṃ care;

    த⁴ம்மசாரீ ஸுக²ங் ஸேதி, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி ச.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    ‘‘த⁴ம்மங் சரே ஸுசரிதங், ந நங் து³ச்சரிதங் சரே;

    ‘‘Dhammaṃ care sucaritaṃ, na naṃ duccaritaṃ care;

    த⁴ம்மசாரீ ஸுக²ங் ஸேதி, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி சா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 168-169) –

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi cā’’ti. (dha. pa. 168-169) –

    த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ராஜா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததோ ராஜா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிமந்தெத்வா ஸகமந்தி³ரே போ⁴ஜெத்வா ஸம்பவாரெத்வா போ⁴ஜனாவஸானே த⁴ம்மபாலஜாதகங் (ஜா॰ 1.10.92 ஆத³யோ) ஸுத்வா ஸபரிஸோ அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. அபரபா⁴கே³ ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா² நிபன்னோவ அரஹத்தங் பத்வா பரினிப்³பா³யி.

    Dhammaṃ desesi. Rājā sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tato rājā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nimantetvā sakamandire bhojetvā sampavāretvā bhojanāvasāne dhammapālajātakaṃ (jā. 1.10.92 ādayo) sutvā sapariso anāgāmiphale patiṭṭhahi. Aparabhāge setacchattassa heṭṭhā nipannova arahattaṃ patvā parinibbāyi.

    ததோ ப⁴க³வா ராஹுலமாதுயா பி³ம்பா³தே³வியா பாஸாத³ங் க³ந்த்வா தஸ்ஸா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸோகங் வினோதெ³த்வா சந்த³கின்னரீஜாதகதே³ஸனாய (ஜா॰ 1.14.18 ஆத³யோ) பஸாத³ங் ஜனெத்வா நிக்³ரோதா⁴ராமங் அக³மாஸி. அத² பி³ம்பா³தே³வீ புத்தங் ராஹுலகுமாரங் ஆஹ – ‘‘க³ச்ச², தவ பிது ஸந்தகங் த⁴னங் யாசாஹீ’’தி. குமாரோ ‘‘தா³யஜ்ஜங் , மே ஸமண, தே³ஹீ’’தி வத்வா ப⁴க³வந்தங் அனுப³ந்தி⁴த்வா, ‘‘ஸுகா², தே ஸமண, சா²யா’’தி வத³ந்தோ க³ச்ச²தி. தங் ப⁴க³வா நிக்³ரோதா⁴ராமங் நெத்வா ‘‘லோகுதரதா³யஜ்ஜங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்வா பப்³பா³ஜேஸி. அத² ப⁴க³வா அரியக³ணமஜ்ஜே² நிஸின்னோ ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் குலப்பஸாத³கானங் யதி³த³ங் காளுதா³யீ’’தி (அ॰ நி॰ 1.219, 225) தே²ரங் ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி.

    Tato bhagavā rāhulamātuyā bimbādeviyā pāsādaṃ gantvā tassā dhammaṃ desetvā sokaṃ vinodetvā candakinnarījātakadesanāya (jā. 1.14.18 ādayo) pasādaṃ janetvā nigrodhārāmaṃ agamāsi. Atha bimbādevī puttaṃ rāhulakumāraṃ āha – ‘‘gaccha, tava pitu santakaṃ dhanaṃ yācāhī’’ti. Kumāro ‘‘dāyajjaṃ , me samaṇa, dehī’’ti vatvā bhagavantaṃ anubandhitvā, ‘‘sukhā, te samaṇa, chāyā’’ti vadanto gacchati. Taṃ bhagavā nigrodhārāmaṃ netvā ‘‘lokutaradāyajjaṃ gaṇhāhī’’ti vatvā pabbājesi. Atha bhagavā ariyagaṇamajjhe nisinno ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ kulappasādakānaṃ yadidaṃ kāḷudāyī’’ti (a. ni. 1.219, 225) theraṃ etadagge ṭhapesi.

    165. தே²ரோ பத்தஏதத³க்³க³ட்டா²னோ அத்தனோ புப்³ப³கம்மங் ஸரித்வா ஸோமனஸ்ஸஜாதோ புப்³ப³சரிதாபதா³னங் பகாஸெந்தோ பது³முத்தரோ நாம ஜினோதிஆதி³கா³தா²யோ அபா⁴ஸி. தத்த² அனுத்தானபத³மேவ வண்ணயிஸ்ஸாம.

    165. Thero pattaetadaggaṭṭhāno attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento padumuttaro nāma jinotiādigāthāyo abhāsi. Tattha anuttānapadameva vaṇṇayissāma.

    166. கு³ணாகு³ணவிதூ³தி கு³ணஞ்ச அகு³ணஞ்ச கு³ணாகு³ணங், வண்ணாவண்ணங், குஸலாகுஸலங் வா தங் ஜானாதீதி கு³ணாகு³ணவிதூ³. கதஞ்ஞூதி அஞ்ஞேஹி கதகு³ணங் ஜானாதீதி கதஞ்ஞூ, ஏகதி³வஸம்பி ப⁴த்ததா³னாதி³னா கதூபகாரஸ்ஸ ரஜ்ஜம்பி தா³துங் ஸமத்த²த்தா கதஞ்ஞூ. கதவேதீ³தி கதங் விந்த³தி அனுப⁴வதி ஸம்படிச்ச²தீதி கதவேதீ³. தித்தே² யோஜேதி பாணினேதி ஸப்³ப³ஸத்தே நிப்³பா³னபவேஸனுபாயே குஸலபதே² மக்³கே³ த⁴ம்மதே³ஸனாய யோஜேதி ஸம்பயோஜேதி பதிட்டா²பேதீதி அத்தோ². ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ. க³மனவண்ணனகா³தா²னமத்தோ² தே²ரகா³தா²யங் வுத்தோயேவாதி.

    166.Guṇāguṇavidūti guṇañca aguṇañca guṇāguṇaṃ, vaṇṇāvaṇṇaṃ, kusalākusalaṃ vā taṃ jānātīti guṇāguṇavidū. Kataññūti aññehi kataguṇaṃ jānātīti kataññū, ekadivasampi bhattadānādinā katūpakārassa rajjampi dātuṃ samatthattā kataññū. Katavedīti kataṃ vindati anubhavati sampaṭicchatīti katavedī. Titthe yojeti pāṇineti sabbasatte nibbānapavesanupāye kusalapathe magge dhammadesanāya yojeti sampayojeti patiṭṭhāpetīti attho. Sesaṃ uttānatthameva. Gamanavaṇṇanagāthānamattho theragāthāyaṃ vuttoyevāti.

    காளுதா³யித்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா ஸமத்தா.

    Kāḷudāyittheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi / 6. காளுதா³யித்தே²ரஅபதா³னங் • 6. Kāḷudāyittheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact