Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    10. த³ஸகனிபாதோ

    10. Dasakanipāto

    1. காளுதா³யித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    1. Kāḷudāyittheragāthāvaṇṇanā

    த³ஸகனிபாதே அங்கா³ரினோதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ காளுதா³யித்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி பது³முத்தரபு³த்³த⁴ஸ்ஸ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தோ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் குலப்பஸாத³கானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா தஜ்ஜங் அபி⁴னீஹாரகம்மங் கத்வா தங் டா²னந்தரங் பத்தே²ஸி.

    Dasakanipāte aṅgārinotiādikā āyasmato kāḷudāyittherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi padumuttarabuddhassa kāle haṃsavatīnagare kulagehe nibbatto satthu dhammadesanaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ kulappasādakānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā tajjaṃ abhinīhārakammaṃ katvā taṃ ṭhānantaraṃ patthesi.

    ஸோ யாவஜீவங் குஸலங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²யங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதி³வஸே கபிலவத்து²ஸ்மிங்யேவ அமச்சகே³ஹே படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதி³வஸங்யேவ ஜாதோதி தங்தி³வஸங்யேவ நங் து³கூலசும்ப³டே நிபஜ்ஜாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபட்டா²னங் நயிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் போ³தி⁴ருக்கோ², ராஹுலமாதா, சத்தாரோ நிதீ⁴, ஆரோஹனியஹத்தீ², அஸ்ஸகண்ட³கோ, ச²ன்னோ காளுதா³யீதி இமே ஸத்த ஏகதி³வஸங்யேவ ஜாதத்தா ஸஹஜாதா நாம அஹேஸுங். அத²ஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ஸகலனக³ரஸ்ஸ உத³க்³க³சித்ததி³வஸே ஜாதத்தா உதா³யீத்வேவ நாமங் அகங்ஸு, தோ²கங் காளதா⁴துகத்தா பன காளுதா³யீதி பஞ்ஞாயித்த². ஸோ போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் குமாரகீளங் கீளந்தோ வுத்³தி⁴ங் அக³மாஸி.

    So yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto amhākaṃ bodhisattassa mātukucchiyaṃ paṭisandhiggahaṇadivase kapilavatthusmiṃyeva amaccagehe paṭisandhiṃ gaṇhi. Bodhisattena saddhiṃ ekadivasaṃyeva jātoti taṃdivasaṃyeva naṃ dukūlacumbaṭe nipajjāpetvā bodhisattassa upaṭṭhānaṃ nayiṃsu. Bodhisattena hi saddhiṃ bodhirukkho, rāhulamātā, cattāro nidhī, ārohaniyahatthī, assakaṇḍako, channo kāḷudāyīti ime satta ekadivasaṃyeva jātattā sahajātā nāma ahesuṃ. Athassa nāmaggahaṇadivase sakalanagarassa udaggacittadivase jātattā udāyītveva nāmaṃ akaṃsu, thokaṃ kāḷadhātukattā pana kāḷudāyīti paññāyittha. So bodhisattena saddhiṃ kumārakīḷaṃ kīḷanto vuddhiṃ agamāsi.

    அபரபா⁴கே³ லோகனாதே² மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா அனுக்கமேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே ராஜக³ஹங் உபனிஸ்ஸாய வேளுவனே விஹரந்தே ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா தங் பவத்திங் ஸுத்வா புரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரங் ஏகங் அமச்சங் ‘‘புத்தங் மே இதா⁴னேஹீ’’தி பேஸேஸி. ஸோ த⁴ம்மதே³ஸனாவேலாய ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸபரிஸோ அரஹத்தங் பாபுணி. அத² நே ஸத்தா² ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வோ’’தி ஹத்த²ங் பஸாரேதி. ஸப்³பே³ தங்க²ணங்யேவ இத்³தி⁴மயபத்தசீவரத⁴ரா வஸ்ஸஸட்டி²கத்தே²ரா விய அஹேஸுங். அரஹத்தங் பத்ததோ பட்டா²ய பன அரியா மஜ்ஜ²த்தாவ ஹொந்தி, தஸ்மா ரஞ்ஞா பஹிதஸாஸனங் த³ஸப³லஸ்ஸ ந கதே²ஸி. ராஜா ‘‘நேவ க³தப³லகொட்ட²கோ ஆக³ச்ச²தி, ந ஸாஸனங் ஸுய்யதீ’’தி அபரம்பி அமச்சங் புரிஸஸஹஸ்ஸேன பேஸேஸி . தஸ்மிம்பி ததா² படிபன்னே அபரந்தி ஏவங் நவஹி அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் நவ புரிஸஸஹஸ்ஸானி பேஸேஸி ஸப்³பே³ அரஹத்தங் பத்வா துண்ஹீ அஹேஸுங்.

    Aparabhāge lokanāthe mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā anukkamena sabbaññutaṃ patvā pavattitavaradhammacakke rājagahaṃ upanissāya veḷuvane viharante suddhodanamahārājā taṃ pavattiṃ sutvā purisasahassaparivāraṃ ekaṃ amaccaṃ ‘‘puttaṃ me idhānehī’’ti pesesi. So dhammadesanāvelāya satthu santikaṃ gantvā parisapariyante ṭhito dhammaṃ sutvā sapariso arahattaṃ pāpuṇi. Atha ne satthā ‘‘etha, bhikkhavo’’ti hatthaṃ pasāreti. Sabbe taṅkhaṇaṃyeva iddhimayapattacīvaradharā vassasaṭṭhikattherā viya ahesuṃ. Arahattaṃ pattato paṭṭhāya pana ariyā majjhattāva honti, tasmā raññā pahitasāsanaṃ dasabalassa na kathesi. Rājā ‘‘neva gatabalakoṭṭhako āgacchati, na sāsanaṃ suyyatī’’ti aparampi amaccaṃ purisasahassena pesesi . Tasmimpi tathā paṭipanne aparanti evaṃ navahi amaccehi saddhiṃ nava purisasahassāni pesesi sabbe arahattaṃ patvā tuṇhī ahesuṃ.

    அத² ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘எத்தகா ஜனா மயி ஸினேஹாபா⁴வேன த³ஸப³லஸ்ஸ இதா⁴க³மனத்தா²ய ந கிஞ்சி கத²யிங்ஸு, அயங் கோ² பன உதா³யீ த³ஸப³லேன ஸமவயோ ஸஹபங்ஸுகீளிகோ, மயி ச ஸினேஹவா, இமங் பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி தங் பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘தாத, த்வங் புரிஸஸஹஸ்ஸபரிவாரோ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா த³ஸப³லங் ஆனேஹீ’’தி வத்வா பேஸேஸி. ஸோ பன க³ச்ச²ந்தோ ‘‘ஸசாஹங், தே³வ, பப்³ப³ஜிதுங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, ஏவாஹங் ப⁴க³வந்தங் இதா⁴னெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘யங் கிஞ்சி கத்வா மம புத்தங் த³ஸ்ஸேஹீ’’தி வுத்தோ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனாவேலாய பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸபரிவாரோ அரஹத்தங் பத்வா ஏஹிபி⁴க்கு²பா⁴வே பதிட்டா²ஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.4.48-63) –

    Atha rājā cintesi – ‘‘ettakā janā mayi sinehābhāvena dasabalassa idhāgamanatthāya na kiñci kathayiṃsu, ayaṃ kho pana udāyī dasabalena samavayo sahapaṃsukīḷiko, mayi ca sinehavā, imaṃ pesessāmī’’ti taṃ pakkosāpetvā, ‘‘tāta, tvaṃ purisasahassaparivāro rājagahaṃ gantvā dasabalaṃ ānehī’’ti vatvā pesesi. So pana gacchanto ‘‘sacāhaṃ, deva, pabbajituṃ labhissāmi, evāhaṃ bhagavantaṃ idhānessāmī’’ti vatvā ‘‘yaṃ kiñci katvā mama puttaṃ dassehī’’ti vutto rājagahaṃ gantvā satthu dhammadesanāvelāya parisapariyante ṭhito dhammaṃ sutvā saparivāro arahattaṃ patvā ehibhikkhubhāve patiṭṭhāsi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.4.48-63) –

    ‘‘பது³முத்தரபு³த்³த⁴ஸ்ஸ, லோகஜெட்ட²ஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa, lokajeṭṭhassa tādino;

    அத்³தா⁴னங் படிபன்னஸ்ஸ, சரதோ சாரிகங் ததா³.

    Addhānaṃ paṭipannassa, carato cārikaṃ tadā.

    ‘‘ஸுபு²ல்லங் பது³மங் க³ய்ஹ, உப்பலங் மல்லிகஞ்சஹங்;

    ‘‘Suphullaṃ padumaṃ gayha, uppalaṃ mallikañcahaṃ;

    பரமன்னங் க³ஹெத்வான, அதா³ஸிங் ஸத்து²னோ அஹங்.

    Paramannaṃ gahetvāna, adāsiṃ satthuno ahaṃ.

    ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜி மஹாவீரோ, பரமன்னங் ஸுபோ⁴ஜனங்;

    ‘‘Paribhuñji mahāvīro, paramannaṃ subhojanaṃ;

    தஞ்ச புப்ப²ங் க³ஹெத்வான, ஜனஸ்ஸ ஸம்பத³ஸ்ஸயி.

    Tañca pupphaṃ gahetvāna, janassa sampadassayi.

    ‘‘இட்ட²ங் கந்தங் பியங் லோகே, ஜலஜங் புப்ப²முத்தமங்;

    ‘‘Iṭṭhaṃ kantaṃ piyaṃ loke, jalajaṃ pupphamuttamaṃ;

    ஸுது³க்கரங் கதங் தேன, யோ மே புப்ப²ங் அதா³ஸித³ங்.

    Sudukkaraṃ kataṃ tena, yo me pupphaṃ adāsidaṃ.

    ‘‘யோ புப்ப²மபி⁴ரோபேஸி, பரமன்னஞ்சதா³ஸி மே;

    ‘‘Yo pupphamabhiropesi, paramannañcadāsi me;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ‘‘த³ஸ அட்ட² சக்க²த்துங் ஸோ, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘Dasa aṭṭha cakkhattuṃ so, devarajjaṃ karissati;

    உப்பலங் பது³மஞ்சாபி, மல்லிகஞ்ச தது³த்தரி.

    Uppalaṃ padumañcāpi, mallikañca taduttari.

    ‘‘அஸ்ஸ புஞ்ஞவிபாகேன, தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ஸமாயுதங்;

    ‘‘Assa puññavipākena, dibbagandhasamāyutaṃ;

    ஆகாஸே ச²த³னங் கத்வா, தா⁴ரயிஸ்ஸதி தாவதே³.

    Ākāse chadanaṃ katvā, dhārayissati tāvade.

    ‘‘பஞ்சவீஸதிக்க²த்துஞ்ச , சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Pañcavīsatikkhattuñca , cakkavattī bhavissati;

    பத²ப்³யா ரஜ்ஜங் பஞ்சஸதங், வஸுத⁴ங் ஆவஸிஸ்ஸதி.

    Pathabyā rajjaṃ pañcasataṃ, vasudhaṃ āvasissati.

    ‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘ஸககம்மாபி⁴ரத்³தோ⁴ ஸோ, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘Sakakammābhiraddho so, sukkamūlena codito;

    ஸக்யானங் நந்தி³ஜனநோ, ஞாதிப³ந்து⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Sakyānaṃ nandijanano, ñātibandhu bhavissati.

    ‘‘ஸோ பச்சா² பப்³ப³ஜித்வான, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘So pacchā pabbajitvāna, sukkamūlena codito;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ‘‘படிஸம்பி⁴த³மனுப்பத்தங், கதகிச்சமனாஸவங்;

    ‘‘Paṭisambhidamanuppattaṃ, katakiccamanāsavaṃ;

    கோ³தமோ லோகப³ந்து⁴ தங், ஏதத³க்³கே³ ட²பெஸ்ஸதி.

    Gotamo lokabandhu taṃ, etadagge ṭhapessati.

    ‘‘பதா⁴னபஹிதத்தோ ஸோ, உபஸந்தோ நிரூபதி⁴;

    ‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;

    உதா³யீ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.

    Udāyī nāma nāmena, hessati satthu sāvako.

    ‘‘ராகோ³ தோ³ஸோ ச மோஹோ ச, மானோ மக்கோ² ச த⁴ங்ஸிதோ;

    ‘‘Rāgo doso ca moho ca, māno makkho ca dhaṃsito;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ‘‘தோஸயிஞ்சாபி ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஆதாபீ நிபகோ அஹங்;

    ‘‘Tosayiñcāpi sambuddhaṃ, ātāpī nipako ahaṃ;

    பஸாதி³தோ ச ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Pasādito ca sambuddho, etadagge ṭhapesi maṃ.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா ‘‘ந தாவாயங் த³ஸப³லஸ்ஸ குலனக³ரங் க³ந்துங் காலோ, வஸந்தே பன உபக³தே புப்பி²தேஸு வனஸண்டே³ஸு ஹரிததிணஸஞ்ச²ன்னாய பூ⁴மியா க³மனகாலோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி காலங் படிமானெந்தோ வஸந்தே ஸம்பத்தே ஸத்து² குலனக³ரங் க³ந்துங் க³மனமக்³க³வண்ணங் ஸங்வண்ணெந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā ‘‘na tāvāyaṃ dasabalassa kulanagaraṃ gantuṃ kālo, vasante pana upagate pupphitesu vanasaṇḍesu haritatiṇasañchannāya bhūmiyā gamanakālo bhavissatī’’ti kālaṃ paṭimānento vasante sampatte satthu kulanagaraṃ gantuṃ gamanamaggavaṇṇaṃ saṃvaṇṇento –

    527.

    527.

    ‘‘அங்கா³ரினோ தா³னி து³மா ப⁴த³ந்தே, ப²லேஸினோ ச²த³னங் விப்பஹாய;

    ‘‘Aṅgārino dāni dumā bhadante, phalesino chadanaṃ vippahāya;

    தே அச்சிமந்தோவ பபா⁴ஸயந்தி, ஸமயோ மஹாவீர பா⁴கீ³ரஸானங்.

    Te accimantova pabhāsayanti, samayo mahāvīra bhāgīrasānaṃ.

    528.

    528.

    ‘‘து³மானி பு²ல்லானி மனோரமானி, ஸமந்ததோ ஸப்³ப³தி³ஸா பவந்தி;

    ‘‘Dumāni phullāni manoramāni, samantato sabbadisā pavanti;

    பத்தங் பஹாய ப²லமாஸஸானா, காலோ இதோ பக்கமனாய வீர.

    Pattaṃ pahāya phalamāsasānā, kālo ito pakkamanāya vīra.

    529.

    529.

    ‘‘நேவாதிஸீதங் ந பனாதிஉண்ஹங், ஸுகா² உது அத்³த⁴னியா ப⁴த³ந்தே;

    ‘‘Nevātisītaṃ na panātiuṇhaṃ, sukhā utu addhaniyā bhadante;

    பஸ்ஸந்து தங் ஸாகியா கோளியா ச, பச்சா²முக²ங் ரோஹினியங் தரந்தங்.

    Passantu taṃ sākiyā koḷiyā ca, pacchāmukhaṃ rohiniyaṃ tarantaṃ.

    530.

    530.

    ‘‘ஆஸாய கஸதே கெ²த்தங், பீ³ஜங் ஆஸாய வப்பதி;

    ‘‘Āsāya kasate khettaṃ, bījaṃ āsāya vappati;

    ஆஸாய வாணிஜா யந்தி, ஸமுத்³த³ங் த⁴னஹாரகா;

    Āsāya vāṇijā yanti, samuddaṃ dhanahārakā;

    யாய ஆஸாய திட்டா²மி, ஸா மே ஆஸா ஸமிஜ்ஜ²து.

    Yāya āsāya tiṭṭhāmi, sā me āsā samijjhatu.

    531.

    531.

    ‘‘புனப்புனஞ்சேவ வபந்தி பீ³ஜங், புனப்புனங் வஸ்ஸதி தே³வராஜா;

    ‘‘Punappunañceva vapanti bījaṃ, punappunaṃ vassati devarājā;

    புனப்புனங் கெ²த்தங் கஸந்தி கஸ்ஸகா, புனப்புனங் த⁴ஞ்ஞமுபேதி ரட்ட²ங்.

    Punappunaṃ khettaṃ kasanti kassakā, punappunaṃ dhaññamupeti raṭṭhaṃ.

    532.

    532.

    ‘‘புனப்புனங் யாசனகா சரந்தி, புனப்புனங் தா³னபதீ த³த³ந்தி;

    ‘‘Punappunaṃ yācanakā caranti, punappunaṃ dānapatī dadanti;

    புனப்புனங் தா³னபதீ த³தி³த்வா, புனப்புனங் ஸக்³க³முபெந்தி டா²னங்.

    Punappunaṃ dānapatī daditvā, punappunaṃ saggamupenti ṭhānaṃ.

    533.

    533.

    ‘‘வீரோ ஹவே ஸத்தயுக³ங் புனேதி, யஸ்மிங் குலே ஜாயதி பூ⁴ரிபஞ்ஞோ;

    ‘‘Vīro have sattayugaṃ puneti, yasmiṃ kule jāyati bhūripañño;

    மஞ்ஞாமஹங் ஸக்கதி தே³வதே³வோ, தயா ஹி ஜாதோ முனி ஸச்சனாமோ.

    Maññāmahaṃ sakkati devadevo, tayā hi jāto muni saccanāmo.

    534.

    534.

    ‘‘ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம பிதா மஹேஸினோ, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மாதா பன மாயனாமா;

    ‘‘Suddhodano nāma pitā mahesino, buddhassa mātā pana māyanāmā;

    யா போ³தி⁴ஸத்தங் பரிஹரிய குச்சி²னா, காயஸ்ஸ பே⁴தா³ திதி³வம்ஹி மோத³தி.

    Yā bodhisattaṃ parihariya kucchinā, kāyassa bhedā tidivamhi modati.

    535.

    535.

    ‘‘ஸா கோ³தமீ காலகதா இதோ சுதா, தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தா;

    ‘‘Sā gotamī kālakatā ito cutā, dibbehi kāmehi samaṅgibhūtā;

    ஸா மோத³தி காமகு³ணேஹி பஞ்சஹி, பரிவாரிதா தே³வக³ணேஹி தேஹி.

    Sā modati kāmaguṇehi pañcahi, parivāritā devagaṇehi tehi.

    536.

    536.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹி அஸய்ஹஸாஹினோ, அங்கீ³ரஸஸ்ஸப்படிமஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Buddhassa puttomhi asayhasāhino, aṅgīrasassappaṭimassa tādino;

    பிதுபிதா மய்ஹங் துவங்ஸி ஸக்க, த⁴ம்மேன மே கோ³தம அய்யகோஸீ’’தி. –

    Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsi sakka, dhammena me gotama ayyakosī’’ti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    தத்த² அங்கா³ரினோதி அங்கா³ரானி வியாதி அங்கா³ரானி, ரத்தபவாளவண்ணானி ருக்கா²னங் புப்ப²பல்லவானி, தானி ஏதேஸங் ஸந்தீதி அங்கா³ரினோ, அதிலோஹிதகுஸுமகிஸலயேஹி அங்கா³ரவுட்டி²ஸங்பரிகிண்ணா வியாதி அத்தோ². இதா³னீதி இமஸ்மிங் காலே. து³மாதி ருக்கா². ப⁴த³ந்தேதி, ப⁴த்³த³ங் அந்தே ஏதஸ்ஸாதி ப⁴த³ந்தேதி ஏகஸ்ஸ த³காரஸ்ஸ லோபங் கத்வா வுச்சதி, கு³ணவிஸேஸயுத்தோ, கு³ணவிஸேஸயுத்தானஞ்ச அக்³க³பூ⁴தோ ஸத்தா². தஸ்மா ப⁴த³ந்தேதி ஸத்து² ஆலபனங். பச்சத்தவசனஞ்சேதங் ஏகாரந்தங் ‘‘ஸுகடே படிகம்மே ஸுகே² து³க்கே²பி சே’’திஆதீ³ஸு விய. இத⁴ பன ஸம்போ³த⁴னத்தே² த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேன வுத்தங் ‘‘ப⁴த³ந்தேதி ஆலபன’’ந்தி. ‘‘ப⁴த்³த³ஸத்³த³ஸமானத்த²ங் பத³ந்தரமேக’’ந்தி கேசி. ப²லானி ஏஸந்தீதி ப²லேஸினோ. அசேதனேபி ஹி ஸசேதனகிரியமாரோபெத்வா வோஹரந்தி, யதா² குலங் பதிதுகாமந்தி, ப²லானி க³ஹேதுமாரத்³தா⁴ ஸம்பத்திப²லக³ஹணகாலாதி அத்தோ². ச²த³னங் விப்பஹாயாதி புராணபண்ணானி பஜஹித்வா ஸம்பன்னபண்டு³பலாஸாதி அத்தோ². தேதி து³மா. அச்சிமந்தோவ பபா⁴ஸயந்தீதி தீ³பஸிகா²வந்தோ விய ஜலிதஅக்³கீ³ விய வா ஓபா⁴ஸயந்தி ஸப்³பா³ தி³ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸமயோதி காலோ, ‘‘அனுக்³க³ஹாயா’’தி வசனஸேஸோ. மஹாவீராதி மஹாவிக்கந்த. பா⁴கீ³ ரஸானந்தி அத்த²ரஸாதீ³னங் பா⁴கீ³. வுத்தஞ்ஹேதங் த⁴ம்மஸேனாபதினா – ‘‘பா⁴கீ³ வா ப⁴க³வா அத்த²ரஸஸ்ஸ த⁴ம்மரஸஸ்ஸா’’திஆதி³ (சூளனி॰ அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 2). மஹாவீர, பா⁴கீ³தி ச இத³ம்பி த்³வயங் ஸம்போ³த⁴னவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். பா⁴கீ³ரதா²னந்தி பன பாடே² ப⁴கீ³ரதோ² நாம ஆதி³ராஜா. தப்³ப³ங்ஸஜாததாய ஸாகியா பா⁴கீ³ரதா², தேஸங் பா⁴கீ³ரதா²னங் உபகாரத்த²ந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Tattha aṅgārinoti aṅgārāni viyāti aṅgārāni, rattapavāḷavaṇṇāni rukkhānaṃ pupphapallavāni, tāni etesaṃ santīti aṅgārino, atilohitakusumakisalayehi aṅgāravuṭṭhisaṃparikiṇṇā viyāti attho. Idānīti imasmiṃ kāle. Dumāti rukkhā. Bhadanteti, bhaddaṃ ante etassāti bhadanteti ekassa dakārassa lopaṃ katvā vuccati, guṇavisesayutto, guṇavisesayuttānañca aggabhūto satthā. Tasmā bhadanteti satthu ālapanaṃ. Paccattavacanañcetaṃ ekārantaṃ ‘‘sukaṭe paṭikamme sukhe dukkhepi ce’’tiādīsu viya. Idha pana sambodhanatthe daṭṭhabbaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘bhadanteti ālapana’’nti. ‘‘Bhaddasaddasamānatthaṃ padantarameka’’nti keci. Phalāni esantīti phalesino. Acetanepi hi sacetanakiriyamāropetvā voharanti, yathā kulaṃ patitukāmanti, phalāni gahetumāraddhā sampattiphalagahaṇakālāti attho. Chadanaṃ vippahāyāti purāṇapaṇṇāni pajahitvā sampannapaṇḍupalāsāti attho. Teti dumā. Accimantova pabhāsayantīti dīpasikhāvanto viya jalitaaggī viya vā obhāsayanti sabbā disāti adhippāyo. Samayoti kālo, ‘‘anuggahāyā’’ti vacanaseso. Mahāvīrāti mahāvikkanta. Bhāgī rasānanti attharasādīnaṃ bhāgī. Vuttañhetaṃ dhammasenāpatinā – ‘‘bhāgī vā bhagavā attharasassa dhammarasassā’’tiādi (cūḷani. ajitamāṇavapucchāniddesa 2). Mahāvīra, bhāgīti ca idampi dvayaṃ sambodhanavacanaṃ daṭṭhabbaṃ. Bhāgīrathānanti pana pāṭhe bhagīratho nāma ādirājā. Tabbaṃsajātatāya sākiyā bhāgīrathā, tesaṃ bhāgīrathānaṃ upakāratthanti adhippāyo.

    து³மானீதி லிங்க³விபல்லாஸேன வுத்தங், து³மா ருக்கா²தி அத்தோ². ஸமந்ததோ ஸப்³ப³தி³ஸா பவந்தீதி, ஸமந்ததோ ஸப்³ப³பா⁴க³தோ ஸப்³ப³தி³ஸாஸு ச பு²ல்லானி, ததா² பு²ல்லத்தா ஏவ ஸப்³ப³தி³ஸா பவந்தி க³ந்த⁴ங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி. ஆஸமானாதி ஆஸீஸந்தா க³ஹிதுகாமா. ஏவங் ருக்க²ஸோபா⁴ய க³மனமக்³க³ஸ்ஸ ராமணெய்யதங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ‘‘நேவாதிஸீத’’ந்திஆதி³னா உதுஸம்பத்திங் த³ஸ்ஸேதி. ஸுகா²தி நாதிஸீதனாதிஉண்ஹபா⁴வேனேவ ஸுகா² இட்டா². உது அத்³த⁴னியாதி அத்³தா⁴னக³மனயொக்³கா³ உது. பஸ்ஸந்து தங் ஸாகியா கோளியா ச, பச்சா²முக²ங் ரோஹினியங் தரந்தந்தி ரோஹினீ நாம நதீ³ ஸாகியகோளியஜனபதா³னங் அந்தரே உத்தரதி³ஸதோ த³க்கி²ணமுகா² ஸந்த³தி, ராஜக³ஹங் சஸ்ஸா புரத்தி²மத³க்கி²ணாய தி³ஸாய, தஸ்மா ராஜக³ஹதோ கபிலவத்து²ங் க³ந்துங் தங் நதி³ங் தரந்தா பச்சா²முகா² ஹுத்வா தரந்தி. தேனாஹ ‘‘பஸ்ஸந்து தங்…பே॰… தரந்த’’ந்தி. ‘‘ப⁴க³வந்தங் பச்சா²முக²ங் ரோஹினிங் நாம நதி³ங் அதிக்கமந்தங் ஸாகியகோளியஜனபத³வாஸினோ பஸ்ஸந்தூ’’தி கபிலவத்து²க³மனாய ப⁴க³வந்தங் ஆயாசந்தோ உஸ்ஸாஹேதி.

    Dumānīti liṅgavipallāsena vuttaṃ, dumā rukkhāti attho. Samantato sabbadisā pavantīti, samantato sabbabhāgato sabbadisāsu ca phullāni, tathā phullattā eva sabbadisā pavanti gandhaṃ vissajjenti. Āsamānāti āsīsantā gahitukāmā. Evaṃ rukkhasobhāya gamanamaggassa rāmaṇeyyataṃ dassetvā idāni ‘‘nevātisīta’’ntiādinā utusampattiṃ dasseti. Sukhāti nātisītanātiuṇhabhāveneva sukhā iṭṭhā. Utu addhaniyāti addhānagamanayoggā utu. Passantu taṃ sākiyā koḷiyā ca, pacchāmukhaṃ rohiniyaṃ tarantanti rohinī nāma nadī sākiyakoḷiyajanapadānaṃ antare uttaradisato dakkhiṇamukhā sandati, rājagahaṃ cassā puratthimadakkhiṇāya disāya, tasmā rājagahato kapilavatthuṃ gantuṃ taṃ nadiṃ tarantā pacchāmukhā hutvā taranti. Tenāha ‘‘passantu taṃ…pe… taranta’’nti. ‘‘Bhagavantaṃ pacchāmukhaṃ rohiniṃ nāma nadiṃ atikkamantaṃ sākiyakoḷiyajanapadavāsino passantū’’ti kapilavatthugamanāya bhagavantaṃ āyācanto ussāheti.

    இதா³னி அத்தனோ பத்த²னங் உபமாஹி பகாஸெந்தோ ‘‘ஆஸாய கஸதே’’தி கா³த²மாஹ. ஆஸாய கஸதே கெ²த்தந்தி கஸ்ஸகோ கஸந்தோ கெ²த்தங் ப²லாஸாய கஸதி. பீ³ஜங் ஆஸாய வப்பதீதி கஸித்வா ச வபந்தேன ப²லாஸாய ஏவ பீ³ஜங் வப்பதி நிக்கி²பீயதி. ஆஸாய வாணிஜா யந்தீதி த⁴னஹாரகா வாணிஜா த⁴னாஸாய ஸமுத்³த³ங் தரிதுங் தே³ஸங் உபக³ந்துங் ஸமுத்³த³ங் நாவாய யந்தி க³ச்ச²ந்தி. யாய ஆஸாய திட்டா²மீதி ஏவங் அஹம்பி யாய ஆஸாய பத்த²னாய ப⁴க³வா தும்ஹாகங் கபிலபுரக³மனபத்த²னாய இத⁴ திட்டா²மி. ஸா மே ஆஸா ஸமிஜ்ஜ²து, தும்ஹேஹி ‘‘கபிலவத்து² க³ந்தப்³ப³’’ந்தி வத³தி, ஆஸாய ஸதி³ஸதாய செத்த² கத்துகம்யதாச²ந்த³ங் ஆஸாதி ஆஹ.

    Idāni attano patthanaṃ upamāhi pakāsento ‘‘āsāya kasate’’ti gāthamāha. Āsāya kasate khettanti kassako kasanto khettaṃ phalāsāya kasati. Bījaṃ āsāya vappatīti kasitvā ca vapantena phalāsāya eva bījaṃ vappati nikkhipīyati. Āsāya vāṇijā yantīti dhanahārakā vāṇijā dhanāsāya samuddaṃ tarituṃ desaṃ upagantuṃ samuddaṃ nāvāya yanti gacchanti. Yāya āsāya tiṭṭhāmīti evaṃ ahampi yāya āsāya patthanāya bhagavā tumhākaṃ kapilapuragamanapatthanāya idha tiṭṭhāmi. Sā me āsā samijjhatu, tumhehi ‘‘kapilavatthu gantabba’’nti vadati, āsāya sadisatāya cettha kattukamyatāchandaṃ āsāti āha.

    க³மனமக்³க³ஸங்வண்ணனாதி³னா அனேகவாரங் யாசனாய காரணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘புனப்புன’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தஸ்ஸத்தோ² – ஸகிங் வுத்தமத்தேன வப்பே அஸம்பஜ்ஜமானே கஸ்ஸகா புனப்புனங் து³தியம்பி ததியம்பி பீ³ஜங் வபந்தி. பஜ்ஜுன்னோ தே³வராஜாபி ஏகவாரமேவ அவஸ்ஸித்வா புனப்புனங் காலேன காலங் வஸ்ஸதி. கஸ்ஸகாபி ஏகவாரமேவ அகஸித்வா ஸஸ்ஸஸம்பத்திஅத்த²ங் பங்ஸுங் கத்³த³மங் வா முது³ங் காதுங் கெ²த்தங் புனப்புனங் கஸந்தி. ஏகவாரமேவ த⁴ஞ்ஞங் ஸங்க³ஹங் கத்வா ‘‘அலமெத்தாவதா’’தி அபரிதுஸ்ஸனதோ கொட்டா²கா³ராதீ³ஸு படிஸாமனவஸேன மனுஸ்ஸேஹி உபனீயமானங் புனப்புனங் ஸாலிஆதி³த⁴ஞ்ஞங் ரட்ட²ங் உபேதி உபக³ச்ச²தி.

    Gamanamaggasaṃvaṇṇanādinā anekavāraṃ yācanāya kāraṇaṃ dassetuṃ ‘‘punappuna’’ntiādi vuttaṃ. Tassattho – sakiṃ vuttamattena vappe asampajjamāne kassakā punappunaṃ dutiyampi tatiyampi bījaṃ vapanti. Pajjunno devarājāpi ekavārameva avassitvā punappunaṃ kālena kālaṃ vassati. Kassakāpi ekavārameva akasitvā sassasampattiatthaṃ paṃsuṃ kaddamaṃ vā muduṃ kātuṃ khettaṃ punappunaṃ kasanti. Ekavārameva dhaññaṃ saṅgahaṃ katvā ‘‘alamettāvatā’’ti aparitussanato koṭṭhāgārādīsu paṭisāmanavasena manussehi upanīyamānaṃ punappunaṃ sāliādidhaññaṃ raṭṭhaṃ upeti upagacchati.

    யாசனகாபி யாசந்தா புனப்புனங் குலானி சரந்தி உபக³ச்ச²ந்தி, ந ஏகவாரமேவ, யாசிதா பன தேஸங் புனப்புனங் தா³னபதீ த³த³ந்தி, ந ஸகிங்யேவ. ததா² பன தெ³ய்யத⁴ம்மங் புனப்புனங் தா³னபதீ த³தி³த்வா தா³னமயங் புஞ்ஞங் உபசினித்வா புனப்புனங் அபராபரங் ஸக்³க³முபெந்தி டா²னங் படிஸந்தி⁴வஸேன தே³வலோகங் உபக³ச்ச²ந்தி. தஸ்மா அஹம்பி புனப்புனங் யாசாமி ப⁴க³வா மய்ஹங் மனோரத²ங் மத்த²கங் பாபேஹீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Yācanakāpi yācantā punappunaṃ kulāni caranti upagacchanti, na ekavārameva, yācitā pana tesaṃ punappunaṃ dānapatī dadanti, na sakiṃyeva. Tathā pana deyyadhammaṃ punappunaṃ dānapatī daditvā dānamayaṃ puññaṃ upacinitvā punappunaṃ aparāparaṃ saggamupenti ṭhānaṃ paṭisandhivasena devalokaṃ upagacchanti. Tasmā ahampi punappunaṃ yācāmi bhagavā mayhaṃ manorathaṃ matthakaṃ pāpehīti adhippāyo.

    இதா³னி யத³த்த²ங் ஸத்தா²ரங் கபிலவத்து²க³மனங் யாசதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘வீரோ ஹவே’’திகா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – வீரோ வீரியவா மஹாவிக்கந்தோ பூ⁴ரிபஞ்ஞோ மஹாபஞ்ஞோ புரிஸோ யஸ்மிங் குலே ஜாயதி நிப்³ப³த்ததி, தத்த² ஹவே ஏகங்ஸேன ஸத்தயுக³ங் ஸத்தபுரிஸயுக³ங் யாவஸத்தமங் பிதாமஹயுக³ங் ஸம்மாபடிபத்தியா புனேதி ஸோதே⁴தீதி லோகவாதோ³ அதிவாதோ³ அஞ்ஞேஸு. ப⁴க³வா பன ஸப்³பே³ஸங் தே³வானங் உத்தமதே³வதாய தே³வதே³வோ பாபனிவாரணேன கல்யாணபதிட்டா²பனேன ததோ பரம்பி ஸோதே⁴துங் ஸக்கதி ஸக்கோதீதி மஞ்ஞாமி அஹங். கஸ்மா? தயா ஹி ஜாதோ முனி ஸச்சனாமோ யஸ்மா தயா ஸத்தா²ரா அரியாய ஜாதியா ஜாதோ முனிபா⁴வோ, முனி வா ஸமானோ அத்தஹிதபரஹிதானங் இத⁴லோகபரலோகானஞ்ச முனநட்டே²ன ‘‘முனீ’’தி அவிதத²னாமோ, மோனவா வா முனி, ‘‘ஸமணோ பப்³ப³ஜிதோ இஸீ’’தி அவிதத²னாமோ தயா ஜாதோ. தஸ்மா ஸத்தானங் ஏகந்தஹிதபடிலாப⁴ஹேதுபா⁴வதோ ப⁴க³வா தவ தத்த² க³மனங் யாசாமாதி அத்தோ².

    Idāni yadatthaṃ satthāraṃ kapilavatthugamanaṃ yācati, taṃ dassetuṃ ‘‘vīro have’’tigāthamāha. Tassattho – vīro vīriyavā mahāvikkanto bhūripañño mahāpañño puriso yasmiṃ kule jāyati nibbattati, tattha have ekaṃsena sattayugaṃ sattapurisayugaṃ yāvasattamaṃ pitāmahayugaṃ sammāpaṭipattiyā puneti sodhetīti lokavādo ativādo aññesu. Bhagavā pana sabbesaṃ devānaṃ uttamadevatāya devadevo pāpanivāraṇena kalyāṇapatiṭṭhāpanena tato parampi sodhetuṃ sakkati sakkotīti maññāmi ahaṃ. Kasmā? Tayā hi jāto muni saccanāmo yasmā tayā satthārā ariyāya jātiyā jāto munibhāvo, muni vā samāno attahitaparahitānaṃ idhalokaparalokānañca munanaṭṭhena ‘‘munī’’ti avitathanāmo, monavā vā muni, ‘‘samaṇo pabbajito isī’’ti avitathanāmo tayā jāto. Tasmā sattānaṃ ekantahitapaṭilābhahetubhāvato bhagavā tava tattha gamanaṃ yācāmāti attho.

    இதா³னி ‘‘ஸத்தயுக³’’ந்தி வுத்தே பிதுயுக³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாமா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸுத்³த⁴ங் ஓத³னங் ஜீவனங் ஏதஸ்ஸாதி ஸுத்³தோ⁴த³னோ. பு³த்³த⁴பிதா ஹி ஏகங்ஸதோ ஸுவிஸுத்³த⁴காயவசீமனோஸமாசாரோ ஸுவிஸுத்³தா⁴ஜீவோ ஹோதி ததா² அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னத்தா. மாயனாமாதி குலரூபஸீலாசாராதி³ஸம்பத்தியா ஞாதிமித்தாதீ³ஹி ‘‘மா யாஹீ’’தி வத்தப்³ப³கு³ணதாய ‘‘மாயா’’தி லத்³த⁴னாமா. பரிஹரியாதி தா⁴ரெத்வா. காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ சேதியஸதி³ஸஸ்ஸ அத்தனோ காயஸ்ஸ வினாஸதோ உத்³த⁴ங். திதி³வம்ஹீதி துஸிததே³வலோகே.

    Idāni ‘‘sattayuga’’nti vutte pituyugaṃ dassetuṃ ‘‘suddhodano nāmā’’tiādi vuttaṃ. Suddhaṃ odanaṃ jīvanaṃ etassāti suddhodano. Buddhapitā hi ekaṃsato suvisuddhakāyavacīmanosamācāro suvisuddhājīvo hoti tathā abhinīhārasampannattā. Māyanāmāti kularūpasīlācārādisampattiyā ñātimittādīhi ‘‘mā yāhī’’ti vattabbaguṇatāya ‘‘māyā’’ti laddhanāmā. Parihariyāti dhāretvā. Kāyassa bhedāti sadevakassa lokassa cetiyasadisassa attano kāyassa vināsato uddhaṃ. Tidivamhīti tusitadevaloke.

    ஸாதி மாயாதே³வீ. கோ³தமீதி கொ³த்தேன தங் கித்தேதி. தி³ப்³பே³ஹி காமேஹீதி, துஸிதப⁴வனபரியாபன்னேஹி தி³ப்³பே³ஹி வத்து²காமேஹி. ஸமங்கி³பூ⁴தாதி ஸமன்னாக³தா. காமகு³ணேஹீதி காமகொட்டா²ஸேஹி, ‘‘காமேஹீ’’தி வத்வா புன ‘‘காமகு³ணேஹீ’’தி வசனேன அனேகபா⁴கே³ஹி வத்து²காமேஹி பரிசாரியதீதி தீ³பேதி. தேஹீதி யஸ்மிங் தே³வனிகாயே நிப்³ப³த்தி, தேஹி துஸிததே³வக³ணேஹி, தேஹி வா காமகு³ணேஹி. ‘‘ஸமங்கி³பூ⁴தா பரிவாரிதா’’தி ச இத்தி²லிங்க³னித்³தே³ஸோ புரிமத்தபா⁴வஸித்³த⁴ங் இத்தி²பா⁴வங், தே³வதாபா⁴வங் வா ஸந்தா⁴ய கதோ, தே³வூபபத்தி பன புரிஸபா⁴வேனேவ ஜாதா.

    ti māyādevī. Gotamīti gottena taṃ kitteti. Dibbehi kāmehīti, tusitabhavanapariyāpannehi dibbehi vatthukāmehi. Samaṅgibhūtāti samannāgatā. Kāmaguṇehīti kāmakoṭṭhāsehi, ‘‘kāmehī’’ti vatvā puna ‘‘kāmaguṇehī’’ti vacanena anekabhāgehi vatthukāmehi paricāriyatīti dīpeti. Tehīti yasmiṃ devanikāye nibbatti, tehi tusitadevagaṇehi, tehi vā kāmaguṇehi. ‘‘Samaṅgibhūtā parivāritā’’ti ca itthiliṅganiddeso purimattabhāvasiddhaṃ itthibhāvaṃ, devatābhāvaṃ vā sandhāya kato, devūpapatti pana purisabhāveneva jātā.

    ஏவங் தே²ரேன யாசிதோ ப⁴க³வா தத்த² க³மனே ப³ஹூனங் விஸேஸாதி⁴க³மங் தி³ஸ்வா வீஸதிஸஹஸ்ஸ கீ²ணாஸவபரிவுதோ ராஜக³ஹதோ அதுரிதசாரிகாவஸேன கபிலவத்து²கா³மிமக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. தே²ரோ இத்³தி⁴யா கபிலவத்து²ங் க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ புரதோ ஆகாஸே டி²தோ அதி³ட்ட²புப்³ப³ங் வேஸங் தி³ஸ்வா ரஞ்ஞா ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி புச்சி²தோ, ‘‘ஸசே அமச்சபுத்தங் தயா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் பேஸிதங் மங் ந ஜானாஸி, ஏவங் பன ஜானாஹீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ –

    Evaṃ therena yācito bhagavā tattha gamane bahūnaṃ visesādhigamaṃ disvā vīsatisahassa khīṇāsavaparivuto rājagahato aturitacārikāvasena kapilavatthugāmimaggaṃ paṭipajji. Thero iddhiyā kapilavatthuṃ gantvā rañño purato ākāse ṭhito adiṭṭhapubbaṃ vesaṃ disvā raññā ‘‘kosi tva’’nti pucchito, ‘‘sace amaccaputtaṃ tayā bhagavato santikaṃ pesitaṃ maṃ na jānāsi, evaṃ pana jānāhī’’ti dassento –

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹி அஸய்ஹஸாஹினோ, அங்கீ³ரஸஸ்ஸப்படிமஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Buddhassa puttomhi asayhasāhino, aṅgīrasassappaṭimassa tādino;

    பிதுபிதா மய்ஹங் துவங்ஸி ஸக்க, த⁴ம்மேன மே கோ³தம அய்யகோஸீ’’தி. –

    Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsi sakka, dhammena me gotama ayyakosī’’ti. –

    ஓஸானகா³த²மாஹ.

    Osānagāthamāha.

    தத்த² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹீதி, ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ உரே ஜாததாய ஓரஸபுத்தோ அம்ஹி. அஸய்ஹஸாஹினோதி, அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தோ புப்³பே³ ட²பெத்வா மஹாபோ³தி⁴ஸத்தங் அஞ்ஞேஹி ஸஹிதுங் வஹிதுங் அஸக்குணெய்யத்தா அஸய்ஹஸ்ஸ ஸகலஸ்ஸ போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரஸ்ஸ மஹாகாருணிகாதி⁴காரஸ்ஸ ச ஸஹனதோ வஹனதோ, ததோ பரம்பி அஞ்ஞேஹி ஸஹிதுங் அபி⁴ப⁴விதுங் அஸக்குணெய்யத்தா அஸய்ஹானங் பஞ்சன்னங் மாரானங் ஸஹனதோ அபி⁴ப⁴வனதோ, ஆஸயானுஸயசரிதாதி⁴முத்திஆதி³விபா⁴கா³வபோ³த⁴னேன யதா²ரஹங் வேனெய்யானங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்தே²ஹி அனுஸாஸனீஸங்கா²தஸ்ஸ அஞ்ஞேஹி அஸய்ஹஸ்ஸ பு³த்³த⁴கிச்சஸ்ஸ ச ஸஹனதோ, தத்த² வா ஸாது⁴காரீபா⁴வதோ அஸய்ஹஸாஹினோ. அங்கீ³ரஸஸ்ஸாதி அங்கீ³கதஸீலாதி³ஸம்பத்திகஸ்ஸ. ‘‘அங்க³மங்கே³ஹி நிச்ச²ரணகஓபா⁴ஸஸ்ஸா’’தி அபரே. கேசி பன ‘‘அங்கீ³ரஸோ, ஸித்³த⁴த்தோ²தி த்³வே நாமானி பிதராயேவ க³ஹிதானீ’’தி வத³ந்தி. அப்படிமஸ்ஸாதி அனூபமஸ்ஸ. இட்டா²னிட்டே²ஸு தாதி³லக்க²ணப்பத்தியா தாதி³னோ. பிதுபிதா மய்ஹங் துவங்ஸீதி அரியஜாதிவஸேன மய்ஹங் பிது ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ லோகவோஹாரேன த்வங் பிதா அஸி. ஸக்காதி ஜாதிவஸேன ராஜானங் ஆலபதி. த⁴ம்மேனாதி ஸபா⁴வேன அரியஜாதி லோகியஜாதீதி த்³வின்னங் ஜாதீனங் ஸபா⁴வஸமோதா⁴னேன கோ³தமாதி ராஜானங் கொ³த்தேன ஆலபதி. அய்யகோஸீதி பிதாமஹோ அஸி. எத்த² ச ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தொம்ஹீ’’திஆதி³ங் வத³ந்தோ தே²ரோ அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி.

    Tattha buddhassa puttomhīti, sabbaññubuddhassa ure jātatāya orasaputto amhi. Asayhasāhinoti, abhisambodhito pubbe ṭhapetvā mahābodhisattaṃ aññehi sahituṃ vahituṃ asakkuṇeyyattā asayhassa sakalassa bodhisambhārassa mahākāruṇikādhikārassa ca sahanato vahanato, tato parampi aññehi sahituṃ abhibhavituṃ asakkuṇeyyattā asayhānaṃ pañcannaṃ mārānaṃ sahanato abhibhavanato, āsayānusayacaritādhimuttiādivibhāgāvabodhanena yathārahaṃ veneyyānaṃ diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthehi anusāsanīsaṅkhātassa aññehi asayhassa buddhakiccassa ca sahanato, tattha vā sādhukārībhāvato asayhasāhino. Aṅgīrasassāti aṅgīkatasīlādisampattikassa. ‘‘Aṅgamaṅgehi niccharaṇakaobhāsassā’’ti apare. Keci pana ‘‘aṅgīraso, siddhatthoti dve nāmāni pitarāyeva gahitānī’’ti vadanti. Appaṭimassāti anūpamassa. Iṭṭhāniṭṭhesu tādilakkhaṇappattiyā tādino. Pitupitā mayhaṃ tuvaṃsīti ariyajātivasena mayhaṃ pitu sammāsambuddhassa lokavohārena tvaṃ pitā asi. Sakkāti jātivasena rājānaṃ ālapati. Dhammenāti sabhāvena ariyajāti lokiyajātīti dvinnaṃ jātīnaṃ sabhāvasamodhānena gotamāti rājānaṃ gottena ālapati. Ayyakosīti pitāmaho asi. Ettha ca ‘‘buddhassa puttomhī’’tiādiṃ vadanto thero aññaṃ byākāsi.

    ஏவங் பன அத்தானங் ஜானாபெத்வா ஹட்ட²துட்டே²ன ரஞ்ஞா மஹாரஹே பல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா அத்தனோ படியாதி³தஸ்ஸ நானக்³க³ரஸஸ்ஸ போ⁴ஜனஸ்ஸ பத்தங் பூரெத்வா தி³ன்னே க³மனாகாரங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘கஸ்மா க³ந்துகாமத்த², பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி ச வுத்தே, ‘‘ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கஹங் பன ஸத்தா²’’தி? ‘‘வீஸதிஸஹஸ்ஸபி⁴க்கு²பரிவாரோ தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய மக்³க³ங் படிபன்னோ’’தி. ‘‘தும்ஹே இமங் பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா யாவ மம புத்தோ இமங் நக³ரங் ஸம்பாபுணாதி, தாவஸ்ஸ இதோவ பிண்ட³பாதங் ஹரதா²’’தி. தே²ரோ ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா ரஞ்ஞோ பரிஸாய ச த⁴ம்மங் கதெ²த்வா ஸத்து² ஆக³மனதோ புரேதரமேவ ஸகலங் ராஜனிவேஸனங் ரதனத்தயே அபி⁴ப்பஸன்னங் கரொந்தோ ஸப்³பே³ஸங் பஸ்ஸந்தானங்யேவ ஸத்து² ஆஹரிதப்³ப³ப⁴த்தபுண்ணங் பத்தங் ஆகாஸே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸயம்பி வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா பிண்ட³பாதங் உபனெத்வா ஸத்து² ஹத்தே² ட²பேஸி. ஸத்தா² தங் பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜி. ஏவங் ஸட்டி²யோஜனங் மக்³க³ங் தி³வஸே தி³வஸே யோஜனங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஸத்து² ராஜகே³ஹதோவ ப⁴த்தங் ஆஹரித்வா அதா³ஸி. அத² நங் ப⁴க³வா ‘‘மய்ஹங் பிது மஹாராஜஸ்ஸ ஸகலனிவேஸனங் பஸாதே³ஸீ’’தி குலப்பஸாத³கானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸீதி.

    Evaṃ pana attānaṃ jānāpetvā haṭṭhatuṭṭhena raññā mahārahe pallaṅke nisīdāpetvā attano paṭiyāditassa nānaggarasassa bhojanassa pattaṃ pūretvā dinne gamanākāraṃ dasseti. ‘‘Kasmā gantukāmattha, bhuñjathā’’ti ca vutte, ‘‘satthu santikaṃ gantvā bhuñjissāmī’’ti. ‘‘Kahaṃ pana satthā’’ti? ‘‘Vīsatisahassabhikkhuparivāro tumhākaṃ dassanatthāya maggaṃ paṭipanno’’ti. ‘‘Tumhe imaṃ piṇḍapātaṃ paribhuñjitvā yāva mama putto imaṃ nagaraṃ sampāpuṇāti, tāvassa itova piṇḍapātaṃ harathā’’ti. Thero bhattakiccaṃ katvā rañño parisāya ca dhammaṃ kathetvā satthu āgamanato puretarameva sakalaṃ rājanivesanaṃ ratanattaye abhippasannaṃ karonto sabbesaṃ passantānaṃyeva satthu āharitabbabhattapuṇṇaṃ pattaṃ ākāse vissajjetvā sayampi vehāsaṃ abbhuggantvā piṇḍapātaṃ upanetvā satthu hatthe ṭhapesi. Satthā taṃ piṇḍapātaṃ paribhuñji. Evaṃ saṭṭhiyojanaṃ maggaṃ divase divase yojanaṃ gacchantassa satthu rājagehatova bhattaṃ āharitvā adāsi. Atha naṃ bhagavā ‘‘mayhaṃ pitu mahārājassa sakalanivesanaṃ pasādesī’’ti kulappasādakānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesīti.

    காளுதா³யித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kāḷudāyittheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 1. காளுதா³யித்தே²ரகா³தா² • 1. Kāḷudāyittheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact