Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. கல்யாணமித்தஸுத்தங்

    8. Kalyāṇamittasuttaṃ

    129. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இத⁴ மய்ஹங் , ப⁴ந்தே, ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ, ஸோ ச கோ² கல்யாணமித்தஸ்ஸ கல்யாணஸஹாயஸ்ஸ கல்யாணஸம்பவங்கஸ்ஸ, நோ பாபமித்தஸ்ஸ நோ பாபஸஹாயஸ்ஸ நோ பாபஸம்பவங்கஸ்ஸா’’’தி.

    129. Sāvatthinidānaṃ. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idha mayhaṃ , bhante, rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘svākkhāto bhagavatā dhammo, so ca kho kalyāṇamittassa kalyāṇasahāyassa kalyāṇasampavaṅkassa, no pāpamittassa no pāpasahāyassa no pāpasampavaṅkassā’’’ti.

    ‘‘ஏவமேதங், மஹாராஜ, ஏவமேதங், மஹாராஜ! ஸ்வாக்கா²தோ , மஹாராஜ, மயா த⁴ம்மோ. ஸோ ச கோ² கல்யாணமித்தஸ்ஸ கல்யாணஸஹாயஸ்ஸ கல்யாணஸம்பவங்கஸ்ஸ, நோ பாபமித்தஸ்ஸ நோ பாபஸஹாயஸ்ஸ நோ பாபஸம்பவங்கஸ்ஸாதி.

    ‘‘Evametaṃ, mahārāja, evametaṃ, mahārāja! Svākkhāto , mahārāja, mayā dhammo. So ca kho kalyāṇamittassa kalyāṇasahāyassa kalyāṇasampavaṅkassa, no pāpamittassa no pāpasahāyassa no pāpasampavaṅkassāti.

    ‘‘ஏகமிதா³ஹங், மஹாராஜ, ஸமயங் ஸக்கேஸு விஹராமி நக³ரகங் நாம ஸக்யானங் நிக³மோ. அத² கோ², மஹாராஜ, ஆனந்தோ³ பி⁴க்கு² யேனாஹங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா மங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ², மஹாராஜ, ஆனந்தோ³ பி⁴க்கு² மங் ஏதத³வோச – ‘உபட்³ட⁴மித³ங், ப⁴ந்தே, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ – யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததா கல்யாணஸஹாயதா கல்யாணஸம்பவங்கதா’’’தி.

    ‘‘Ekamidāhaṃ, mahārāja, samayaṃ sakkesu viharāmi nagarakaṃ nāma sakyānaṃ nigamo. Atha kho, mahārāja, ānando bhikkhu yenāhaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā maṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho, mahārāja, ānando bhikkhu maṃ etadavoca – ‘upaḍḍhamidaṃ, bhante, brahmacariyassa – yadidaṃ kalyāṇamittatā kalyāṇasahāyatā kalyāṇasampavaṅkatā’’’ti.

    ‘‘ஏவங் வுத்தாஹங், மஹாராஜ, ஆனந்த³ங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோசங் – ‘மா ஹேவங், ஆனந்த³, மா ஹேவங், ஆனந்த³! ஸகலமேவ ஹித³ங், ஆனந்த³, ப்³ரஹ்மசரியங் – யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததா கல்யாணஸஹாயதா கல்யாணஸம்பவங்கதா. கல்யாணமித்தஸ்ஸேதங், ஆனந்த³, பி⁴க்கு²னோ பாடிகங்க²ங் கல்யாணஸஹாயஸ்ஸ கல்யாணஸம்பவங்கஸ்ஸ அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வெஸ்ஸதி அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் ப³ஹுலீகரிஸ்ஸதி’’’.

    ‘‘Evaṃ vuttāhaṃ, mahārāja, ānandaṃ bhikkhuṃ etadavocaṃ – ‘mā hevaṃ, ānanda, mā hevaṃ, ānanda! Sakalameva hidaṃ, ānanda, brahmacariyaṃ – yadidaṃ kalyāṇamittatā kalyāṇasahāyatā kalyāṇasampavaṅkatā. Kalyāṇamittassetaṃ, ānanda, bhikkhuno pāṭikaṅkhaṃ kalyāṇasahāyassa kalyāṇasampavaṅkassa ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvessati ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bahulīkarissati’’’.

    ‘‘கத²ஞ்ச, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² கல்யாணமித்தோ கல்யாணஸஹாயோ கல்யாணஸம்பவங்கோ அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வேதி, அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் ப³ஹுலீகரோதி? இதா⁴னந்த³, பி⁴க்கு² ஸம்மாதி³ட்டி²ங் பா⁴வேதி விவேகனிஸ்ஸிதங் விராக³னிஸ்ஸிதங் நிரோத⁴னிஸ்ஸிதங் வொஸ்ஸக்³க³பரிணாமிங், ஸம்மாஸங்கப்பங் பா⁴வேதி…பே॰… ஸம்மாவாசங் பா⁴வேதி…பே॰… ஸம்மாகம்மந்தங் பா⁴வேதி…பே॰… ஸம்மாஆஜீவங் பா⁴வேதி…பே॰… ஸம்மாவாயாமங் பா⁴வேதி…பே॰… ஸம்மாஸதிங் பா⁴வேதி…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴ங் பா⁴வேதி விவேகனிஸ்ஸிதங் விராக³னிஸ்ஸிதங் நிரோத⁴னிஸ்ஸிதங் வொஸ்ஸக்³க³பரிணாமிங். ஏவங் கோ², ஆனந்த³, பி⁴க்கு² கல்யாணமித்தோ கல்யாணஸஹாயோ கல்யாணஸம்பவங்கோ அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வேதி, அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் ப³ஹுலீகரோதி. தத³மினாபேதங், ஆனந்த³, பரியாயேன வேதி³தப்³ப³ங் யதா² ஸகலமேவித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் – யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததா கல்யாணஸஹாயதா கல்யாணஸம்பவங்கதா’’தி.

    ‘‘Kathañca, ānanda, bhikkhu kalyāṇamitto kalyāṇasahāyo kalyāṇasampavaṅko ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāveti, ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bahulīkaroti? Idhānanda, bhikkhu sammādiṭṭhiṃ bhāveti vivekanissitaṃ virāganissitaṃ nirodhanissitaṃ vossaggapariṇāmiṃ, sammāsaṅkappaṃ bhāveti…pe… sammāvācaṃ bhāveti…pe… sammākammantaṃ bhāveti…pe… sammāājīvaṃ bhāveti…pe… sammāvāyāmaṃ bhāveti…pe… sammāsatiṃ bhāveti…pe… sammāsamādhiṃ bhāveti vivekanissitaṃ virāganissitaṃ nirodhanissitaṃ vossaggapariṇāmiṃ. Evaṃ kho, ānanda, bhikkhu kalyāṇamitto kalyāṇasahāyo kalyāṇasampavaṅko ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāveti, ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bahulīkaroti. Tadamināpetaṃ, ānanda, pariyāyena veditabbaṃ yathā sakalamevidaṃ brahmacariyaṃ – yadidaṃ kalyāṇamittatā kalyāṇasahāyatā kalyāṇasampavaṅkatā’’ti.

    ‘‘மமஞ்ஹி, ஆனந்த³, கல்யாணமித்தங் ஆக³ம்ம ஜாதித⁴ம்மா ஸத்தா ஜாதியா பரிமுச்சந்தி, ஜராத⁴ம்மா ஸத்தா ஜராய பரிமுச்சந்தி, ப்³யாதி⁴த⁴ம்மா ஸத்தா ப்³யாதி⁴தோ பரிமுச்சந்தி, மரணத⁴ம்மா ஸத்தா மரணேன பரிமுச்சந்தி, ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸத⁴ம்மா ஸத்தா ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸேஹி பரிமுச்சந்தி. இமினா கோ² ஏதங், ஆனந்த³, பரியாயேன வேதி³தப்³ப³ங் யதா² ஸகலமேவித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் – யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததா கல்யாணஸஹாயதா கல்யாணஸம்பவங்கதா’’தி.

    ‘‘Mamañhi, ānanda, kalyāṇamittaṃ āgamma jātidhammā sattā jātiyā parimuccanti, jarādhammā sattā jarāya parimuccanti, byādhidhammā sattā byādhito parimuccanti, maraṇadhammā sattā maraṇena parimuccanti, sokaparidevadukkhadomanassupāyāsadhammā sattā sokaparidevadukkhadomanassupāyāsehi parimuccanti. Iminā kho etaṃ, ānanda, pariyāyena veditabbaṃ yathā sakalamevidaṃ brahmacariyaṃ – yadidaṃ kalyāṇamittatā kalyāṇasahāyatā kalyāṇasampavaṅkatā’’ti.

    ‘‘தஸ்மாதிஹ தே, மஹாராஜ, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘கல்யாணமித்தோ ப⁴விஸ்ஸாமி கல்யாணஸஹாயோ கல்யாணஸம்பவங்கோ’தி. ஏவஞ்ஹி தே , மஹாராஜ, ஸிக்கி²தப்³ப³ங்.

    ‘‘Tasmātiha te, mahārāja, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘kalyāṇamitto bhavissāmi kalyāṇasahāyo kalyāṇasampavaṅko’ti. Evañhi te , mahārāja, sikkhitabbaṃ.

    ‘‘கல்யாணமித்தஸ்ஸ தே, மஹாராஜ, கல்யாணஸஹாயஸ்ஸ கல்யாணஸம்பவங்கஸ்ஸ அயங் ஏகோ த⁴ம்மோ உபனிஸ்ஸாய விஹாதப்³போ³ – அப்பமாதோ³ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு.

    ‘‘Kalyāṇamittassa te, mahārāja, kalyāṇasahāyassa kalyāṇasampavaṅkassa ayaṃ eko dhammo upanissāya vihātabbo – appamādo kusalesu dhammesu.

    ‘‘அப்பமத்தஸ்ஸ தே, மஹாராஜ, விஹரதோ அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய, இத்தா²கா³ரஸ்ஸ அனுயந்தஸ்ஸ ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி – ‘ராஜா கோ² அப்பமத்தோ விஹரதி, அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய. ஹந்த³, மயம்பி அப்பமத்தா விஹராம, அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாயா’’’தி.

    ‘‘Appamattassa te, mahārāja, viharato appamādaṃ upanissāya, itthāgārassa anuyantassa evaṃ bhavissati – ‘rājā kho appamatto viharati, appamādaṃ upanissāya. Handa, mayampi appamattā viharāma, appamādaṃ upanissāyā’’’ti.

    ‘‘அப்பமத்தஸ்ஸ தே, மஹாராஜ, விஹரதோ அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய, க²த்தியானம்பி அனுயந்தானங் ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி – ‘ராஜா கோ² அப்பமத்தோ விஹரதி அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய. ஹந்த³, மயம்பி அப்பமத்தா விஹராம, அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாயா’’’தி.

    ‘‘Appamattassa te, mahārāja, viharato appamādaṃ upanissāya, khattiyānampi anuyantānaṃ evaṃ bhavissati – ‘rājā kho appamatto viharati appamādaṃ upanissāya. Handa, mayampi appamattā viharāma, appamādaṃ upanissāyā’’’ti.

    ‘‘அப்பமத்தஸ்ஸ தே, மஹாராஜ, விஹரதோ அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய, ப³லகாயஸ்ஸபி ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி – ‘ராஜா கோ² அப்பமத்தோ விஹரதி அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய. ஹந்த³, மயம்பி அப்பமத்தா விஹராம, அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாயா’’’தி.

    ‘‘Appamattassa te, mahārāja, viharato appamādaṃ upanissāya, balakāyassapi evaṃ bhavissati – ‘rājā kho appamatto viharati appamādaṃ upanissāya. Handa, mayampi appamattā viharāma, appamādaṃ upanissāyā’’’ti.

    ‘‘அப்பமத்தஸ்ஸ தே, மஹாராஜ, விஹரதோ அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய, நேக³மஜானபத³ஸ்ஸபி ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி – ‘ராஜா கோ² அப்பமத்தோ விஹரதி, அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய. ஹந்த³, மயம்பி அப்பமத்தா விஹராம, அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாயா’’’தி?

    ‘‘Appamattassa te, mahārāja, viharato appamādaṃ upanissāya, negamajānapadassapi evaṃ bhavissati – ‘rājā kho appamatto viharati, appamādaṃ upanissāya. Handa, mayampi appamattā viharāma, appamādaṃ upanissāyā’’’ti?

    ‘‘அப்பமத்தஸ்ஸ தே, மஹாராஜ, விஹரதோ அப்பமாத³ங் உபனிஸ்ஸாய, அத்தாபி கு³த்தோ ரக்கி²தோ ப⁴விஸ்ஸதி – இத்தா²கா³ரம்பி கு³த்தங் ரக்கி²தங் ப⁴விஸ்ஸதி, கோஸகொட்டா²கா³ரம்பி கு³த்தங் ரக்கி²தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. இத³மவோச…பே॰…

    ‘‘Appamattassa te, mahārāja, viharato appamādaṃ upanissāya, attāpi gutto rakkhito bhavissati – itthāgārampi guttaṃ rakkhitaṃ bhavissati, kosakoṭṭhāgārampi guttaṃ rakkhitaṃ bhavissatī’’ti. Idamavoca…pe…

    ‘‘போ⁴கே³ பத்த²யமானேன, உளாரே அபராபரே;

    ‘‘Bhoge patthayamānena, uḷāre aparāpare;

    அப்பமாத³ங் பஸங்ஸந்தி, புஞ்ஞகிரியாஸு பண்டி³தா.

    Appamādaṃ pasaṃsanti, puññakiriyāsu paṇḍitā.

    ‘‘அப்பமத்தோ உபோ⁴ அத்தே², அதி⁴க்³க³ண்ஹாதி பண்டி³தோ;

    ‘‘Appamatto ubho atthe, adhiggaṇhāti paṇḍito;

    தி³ட்டே² த⁴ம்மே ச யோ அத்தோ², யோ சத்தோ² ஸம்பராயிகோ;

    Diṭṭhe dhamme ca yo attho, yo cattho samparāyiko;

    அத்தா²பி⁴ஸமயா தீ⁴ரோ, பண்டி³தோதி பவுச்சதீ’’தி.

    Atthābhisamayā dhīro, paṇḍitoti pavuccatī’’ti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. கல்யாணமித்தஸுத்தவண்ணனா • 8. Kalyāṇamittasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. கல்யாணமித்தஸுத்தவண்ணனா • 8. Kalyāṇamittasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact