Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    8. கல்யாணமித்தஸுத்தவண்ணனா

    8. Kalyāṇamittasuttavaṇṇanā

    129. அட்ட²மே ஸோ ச கோ² கல்யாணமித்தஸ்ஸாதி ஸோ சாயங் த⁴ம்மோ கல்யாணமித்தஸ்ஸேவ ஸ்வாக்கா²தோ நாம ஹோதி, ந பாபமித்தஸ்ஸாதி. கிஞ்சாபி ஹி த⁴ம்மோ ஸப்³பே³ஸம்பி ஸ்வாக்கா²தோவ, கல்யாணமித்தஸ்ஸ பன ஸுஸ்ஸூஸந்தஸ்ஸ ஸத்³த³ஹந்தஸ்ஸ அத்த²ங் பூரேதி பே⁴ஸஜ்ஜங் விய வளஞ்ஜந்தஸ்ஸ ந இதரஸ்ஸாதி. தேனேதங் வுத்தங். த⁴ம்மோதி செத்த² தே³ஸனாத⁴ம்மோ வேதி³தப்³போ³.

    129. Aṭṭhame so ca kho kalyāṇamittassāti so cāyaṃ dhammo kalyāṇamittasseva svākkhāto nāma hoti, na pāpamittassāti. Kiñcāpi hi dhammo sabbesampi svākkhātova, kalyāṇamittassa pana sussūsantassa saddahantassa atthaṃ pūreti bhesajjaṃ viya vaḷañjantassa na itarassāti. Tenetaṃ vuttaṃ. Dhammoti cettha desanādhammo veditabbo.

    உபட்³ட⁴மித³ந்தி தே²ரோ கிர ரஹோக³தோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ஸமணத⁴ம்மோ நாம ஓவாத³கே அனுஸாஸகே கல்யாணமித்தே ஸதி பச்சத்தபுரிஸகாரே டி²தஸ்ஸ ஸம்பஜ்ஜதி, உபட்³ட⁴ங் கல்யாணமித்ததோ ஹோதி, உபட்³ட⁴ங் பச்சத்தபுரிஸகாரதோ’’தி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அஹங் பதே³ஸஞாணே டி²தோ நிப்பதே³ஸங் சிந்தேதுங் ந ஸக்கோமி, ஸத்தா²ரங் புச்சி²த்வா நிக்கங்கோ² ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்மா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ஏவமாஹ. ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸாதி அரியமக்³க³ஸ்ஸ. யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததாதி யா ஏஸா கல்யாணமித்ததா நாம, ஸா உபட்³ட⁴ங், ததோ உபட்³ட⁴ங் ஆக³ச்ச²தீதி அத்தோ². இதி தே²ரேன ‘‘உபட்³டு⁴பட்³டா⁴ ஸம்மாதி³ட்டி²ஆத³யோ கல்யாணமித்ததோ ஆக³ச்ச²ந்தி, உபட்³டு⁴பட்³டா⁴ பச்சத்தபுரிஸகாரதோ’’தி வுத்தங். கிஞ்சாபி தே²ரஸ்ஸ அயங் மனோரதோ², யதா² பன ப³ஹூஹி ஸிலாத²ம்பே⁴ உஸ்ஸாபிதே, ‘‘எத்தகங் டா²னங் அஸுகேன உஸ்ஸாபிதங், எத்தகங் அஸுகேனா’’தி வினிப்³போ⁴கோ³ நத்தி², யதா² ச மாதாபிதரோ நிஸ்ஸாய உப்பன்னேஸு புத்தேஸு ‘‘எத்தகங் மாதிதோ நிப்³ப³த்தங், எத்தகங் பிதிதோ’’தி வினிப்³போ⁴கோ³ நத்தி², ஏவங் இதா⁴பி அவினிப்³போ⁴க³த⁴ம்மோ ஹேஸ, ‘‘எத்தகங் ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதீ³னங் கல்யாணமித்ததோ நிப்³ப³த்தங், எத்தகங் பச்சத்தபுரிஸகாரதோ’’தி ந ஸக்கா லத்³து⁴ங், கல்யாணமித்ததாய பன உபட்³ட⁴கு³ணோ லப்³ப⁴தீதி தே²ரஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயேன உபட்³ட⁴ங் நாம ஜாதங், ஸகலகு³ணோ படிலப்³ப⁴தீதி ப⁴க³வதோ அஜ்ஜா²ஸயேன ஸகலங் நாம ஜாதங். கல்யாணமித்ததாதி சேதங் புப்³ப³பா⁴க³படிலாப⁴ங்க³ங் நாமாதி க³ஹிதங். அத்த²தோ கல்யாணமித்தங் நிஸ்ஸாய லத்³தா⁴ ஸீலஸமாதி⁴விபஸ்ஸனாவஸேன சத்தாரோ க²ந்தா⁴. ஸங்கா²ரக்க²ந்தோ⁴திபி வத³ந்தியேவ.

    Upaḍḍhamidanti thero kira rahogato cintesi – ‘‘ayaṃ samaṇadhammo nāma ovādake anusāsake kalyāṇamitte sati paccattapurisakāre ṭhitassa sampajjati, upaḍḍhaṃ kalyāṇamittato hoti, upaḍḍhaṃ paccattapurisakārato’’ti. Athassa etadahosi – ‘‘ahaṃ padesañāṇe ṭhito nippadesaṃ cintetuṃ na sakkomi, satthāraṃ pucchitvā nikkaṅkho bhavissāmī’’ti. Tasmā satthāraṃ upasaṅkamitvā evamāha. Brahmacariyassāti ariyamaggassa. Yadidaṃ kalyāṇamittatāti yā esā kalyāṇamittatā nāma, sā upaḍḍhaṃ, tato upaḍḍhaṃ āgacchatīti attho. Iti therena ‘‘upaḍḍhupaḍḍhā sammādiṭṭhiādayo kalyāṇamittato āgacchanti, upaḍḍhupaḍḍhā paccattapurisakārato’’ti vuttaṃ. Kiñcāpi therassa ayaṃ manoratho, yathā pana bahūhi silāthambhe ussāpite, ‘‘ettakaṃ ṭhānaṃ asukena ussāpitaṃ, ettakaṃ asukenā’’ti vinibbhogo natthi, yathā ca mātāpitaro nissāya uppannesu puttesu ‘‘ettakaṃ mātito nibbattaṃ, ettakaṃ pitito’’ti vinibbhogo natthi, evaṃ idhāpi avinibbhogadhammo hesa, ‘‘ettakaṃ sammādiṭṭhiādīnaṃ kalyāṇamittato nibbattaṃ, ettakaṃ paccattapurisakārato’’ti na sakkā laddhuṃ, kalyāṇamittatāya pana upaḍḍhaguṇo labbhatīti therassa ajjhāsayena upaḍḍhaṃ nāma jātaṃ, sakalaguṇo paṭilabbhatīti bhagavato ajjhāsayena sakalaṃ nāma jātaṃ. Kalyāṇamittatāti cetaṃ pubbabhāgapaṭilābhaṅgaṃ nāmāti gahitaṃ. Atthato kalyāṇamittaṃ nissāya laddhā sīlasamādhivipassanāvasena cattāro khandhā. Saṅkhārakkhandhotipi vadantiyeva.

    மா ஹேவங், ஆனந்தா³தி, ஆனந்த³, மா ஏவங் அப⁴ணி, ப³ஹுஸ்ஸுதோ த்வங் ஸேக²படிஸம்பி⁴த³ப்பத்தோ அட்ட² வரே க³ஹெத்வா மங் உபட்ட²ஹஸி, சதூஹி அச்ச²ரியப்³பு⁴தத⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ, தாதி³ஸஸ்ஸ ஏவங் கதே²துங் ந வட்டதி. ஸகலமேவ ஹித³ங், ஆனந்த³, ப்³ரஹ்மசரியங், யதி³த³ங் கல்யாணமித்ததாதி இத³ங் ப⁴க³வா – ‘‘சத்தாரோ மக்³கா³ சத்தாரி ப²லானி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ச² அபி⁴ஞ்ஞா ஸப்³ப³ங் கல்யாணமித்தமூலகமேவ ஹோதீ’’தி ஸந்தா⁴யாஹ. இதா³னி வசீபே⁴தே³னேவ காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ கல்யாணமித்தஸ்ஸேதந்திஆதி³மாஹ. தத்த² பாடிகங்க²ந்தி பாடிகங்கி²தப்³ப³ங் இச்சி²தப்³ப³ங், அவஸ்ஸங்பா⁴வீதி அத்தோ².

    Mā hevaṃ, ānandāti, ānanda, mā evaṃ abhaṇi, bahussuto tvaṃ sekhapaṭisambhidappatto aṭṭha vare gahetvā maṃ upaṭṭhahasi, catūhi acchariyabbhutadhammehi samannāgato, tādisassa evaṃ kathetuṃ na vaṭṭati. Sakalameva hidaṃ, ānanda, brahmacariyaṃ, yadidaṃ kalyāṇamittatāti idaṃ bhagavā – ‘‘cattāro maggā cattāri phalāni tisso vijjā cha abhiññā sabbaṃ kalyāṇamittamūlakameva hotī’’ti sandhāyāha. Idāni vacībhedeneva kāraṇaṃ dassento kalyāṇamittassetantiādimāha. Tattha pāṭikaṅkhanti pāṭikaṅkhitabbaṃ icchitabbaṃ, avassaṃbhāvīti attho.

    இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸாஸனே. ஸம்மாதி³ட்டி²ங் பா⁴வேதீதிஆதீ³ஸு அட்ட²ன்னங் ஆதி³பதா³னங்யேவ தாவ அயங் ஸங்கே²பவண்ணனா – ஸம்மா த³ஸ்ஸனலக்க²ணா ஸம்மாதி³ட்டி². ஸம்மா அபி⁴னிரோபனலக்க²ணோ ஸம்மாஸங்கப்போ. ஸம்மா பரிக்³க³ஹணலக்க²ணா ஸம்மாவாசா. ஸம்மா ஸமுட்டா²பனலக்க²ணோ ஸம்மாகம்மந்தோ. ஸம்மா வோதா³பனலக்க²ணா ஸம்மாஆஜீவோ. ஸம்மா பக்³க³ஹலக்க²ணோ ஸம்மாவாயாமோ. ஸம்மா உபட்டா²னலக்க²ணா ஸம்மாஸதி. ஸம்மா ஸமாதா⁴னலக்க²ணோ ஸம்மாஸமாதி⁴.

    Idhāti imasmiṃ sāsane. Sammādiṭṭhiṃ bhāvetītiādīsu aṭṭhannaṃ ādipadānaṃyeva tāva ayaṃ saṅkhepavaṇṇanā – sammā dassanalakkhaṇā sammādiṭṭhi. Sammā abhiniropanalakkhaṇo sammāsaṅkappo. Sammā pariggahaṇalakkhaṇā sammāvācā. Sammā samuṭṭhāpanalakkhaṇo sammākammanto. Sammā vodāpanalakkhaṇā sammāājīvo. Sammā paggahalakkhaṇo sammāvāyāmo. Sammā upaṭṭhānalakkhaṇā sammāsati. Sammā samādhānalakkhaṇo sammāsamādhi.

    தேஸு ஏகேகஸ்ஸ தீணி கிச்சானி ஹொந்தி. ஸெய்யாதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி² தாவ அஞ்ஞேஹிபி அத்தனோ பச்சனீககிலேஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் மிச்சா²தி³ட்டி²ங் பஜஹதி, நிரோத⁴ங் ஆரம்மணங் கரோதி, ஸம்பயுத்தத⁴ம்மே ச பஸ்ஸதி தப்படிச்சா²த³கமோஹவித⁴மனவஸேன அஸம்மோஹதோ. ஸம்மாஸங்கப்பாத³யோபி ததே²வ மிச்சா²ஸங்கப்பாதீ³னி ச பஜஹந்தி, நிரோத⁴ஞ்ச ஆரம்மணங் கரொந்தி. விஸேஸதோ பனெத்த² ஸம்மாதி³ட்டி² ஸஹஜாதத⁴ம்மே ஸம்மா த³ஸ்ஸேதி . ஸம்மாஸங்கப்போ ஸஹஜாதத⁴ம்மே அபி⁴னிரோபேதி, ஸம்மாவாசா ஸம்மா பரிக்³க³ண்ஹாதி, ஸம்மாகம்மந்தோ ஸம்மா ஸமுட்டா²பேதி, ஸம்மாஆஜீவோ ஸம்மா வோதா³பேதி , ஸம்மாவாயாமோ ஸம்மா பக்³க³ண்ஹாதி, ஸம்மாஸதி ஸம்மா உபட்டா²பேதி, ஸம்மாஸமாதி⁴ ஸம்மா த³ஹதி.

    Tesu ekekassa tīṇi kiccāni honti. Seyyāthidaṃ – sammādiṭṭhi tāva aññehipi attano paccanīkakilesehi saddhiṃ micchādiṭṭhiṃ pajahati, nirodhaṃ ārammaṇaṃ karoti, sampayuttadhamme ca passati tappaṭicchādakamohavidhamanavasena asammohato. Sammāsaṅkappādayopi tatheva micchāsaṅkappādīni ca pajahanti, nirodhañca ārammaṇaṃ karonti. Visesato panettha sammādiṭṭhi sahajātadhamme sammā dasseti . Sammāsaṅkappo sahajātadhamme abhiniropeti, sammāvācā sammā pariggaṇhāti, sammākammanto sammā samuṭṭhāpeti, sammāājīvo sammā vodāpeti , sammāvāyāmo sammā paggaṇhāti, sammāsati sammā upaṭṭhāpeti, sammāsamādhi sammā dahati.

    அபிசேஸா ஸம்மாதி³ட்டி² நாம புப்³ப³பா⁴கே³ நானாக²ணா நானாரம்மணா ஹோதி, மக்³க³காலே ஏகக்க²ணா ஏகாரம்மணா. கிச்சதோ பன ஸம்மாதி³ட்டி² து³க்கே² ஞாணந்திஆதீ³னி சத்தாரி நாமானி லப⁴தி. ஸம்மாஸங்கப்பாத³யோபி புப்³ப³பா⁴கே³ நானாக²ணா நானாரம்மணா ஹொந்தி, மக்³க³காலே ஏகக்க²ணா ஏகாரம்மணா. தேஸு ஸம்மாஸங்கப்போ கிச்சதோ நெக்க²ம்மஸங்கப்போதிஆதீ³னி தீணி நாமானி லப⁴தி. ஸம்மாவாசாத³யோ தயோ விரதியோபி ஹொந்தி சேதனாயோபி, மக்³க³க்க²ணே பன விரதியோவ. ஸம்மாவாயாமோ ஸம்மாஸதீதி இத³ம்பி த்³வயங் கிச்சதோ ஸம்மப்பதா⁴னஸதிபட்டா²னவஸேன சத்தாரி நாமானி லப⁴தி. ஸம்மாஸமாதி⁴ பன புப்³ப³பா⁴கே³பி மக்³க³க்க²ணேபி ஸம்மாஸமாதி⁴யேவ.

    Apicesā sammādiṭṭhi nāma pubbabhāge nānākhaṇā nānārammaṇā hoti, maggakāle ekakkhaṇā ekārammaṇā. Kiccato pana sammādiṭṭhi dukkhe ñāṇantiādīni cattāri nāmāni labhati. Sammāsaṅkappādayopi pubbabhāge nānākhaṇā nānārammaṇā honti, maggakāle ekakkhaṇā ekārammaṇā. Tesu sammāsaṅkappo kiccato nekkhammasaṅkappotiādīni tīṇi nāmāni labhati. Sammāvācādayo tayo viratiyopi honti cetanāyopi, maggakkhaṇe pana viratiyova. Sammāvāyāmo sammāsatīti idampi dvayaṃ kiccato sammappadhānasatipaṭṭhānavasena cattāri nāmāni labhati. Sammāsamādhi pana pubbabhāgepi maggakkhaṇepi sammāsamādhiyeva.

    ஏவங் தாவ ‘‘ஸம்மாதி³ட்டி²’’ந்திஆதி³னா நயேன வுத்தானங் அட்ட²ன்னங் ஆதி³பதா³னங்யேவ அத்த²வண்ணனங் ஞத்வா இதா³னி பா⁴வேதி விவேகனிஸ்ஸிதந்திஆதீ³ஸு ஏவங் ஞாதப்³போ³. பா⁴வேதீதி வட்³டே⁴தி, அத்தனோ சித்தஸந்தானே புனப்புனங் ஜனேதி, அபி⁴னிப்³ப³த்தேதீதி அத்தோ². விவேகனிஸ்ஸிதந்தி விவேகங் நிஸ்ஸிதங், விவேகே வா நிஸ்ஸிதந்தி விவேகனிஸ்ஸிதங். விவேகோதி விவித்ததா. விவித்ததா சாயங் தத³ங்க³விவேகோ, விக்க²ம்ப⁴ன-ஸமுச்சே²த³-படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴-நிஸ்ஸரணவிவேகோதி பஞ்சவிதோ⁴. ஏவமேதஸ்மிங் பஞ்சவிதே⁴ விவேகே. விவேகனிஸ்ஸிதந்தி தத³ங்க³விவேகனிஸ்ஸிதங் ஸமுச்சே²த³விவேகனிஸ்ஸிதங் நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதஞ்ச ஸம்மாதி³ட்டி²ங் பா⁴வேதீதி அயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ததா² ஹி அயங் அரியமக்³க³பா⁴வனானுயுத்தோ யோகீ³ விபஸ்ஸனாக்க²ணே கிச்சதோ தத³ங்க³விவேகனிஸ்ஸிதங், அஜ்ஜா²ஸயதோ நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதங், மக்³க³காலே பன கிச்சதோ ஸமுச்சே²த³விவேகனிஸ்ஸிதங், ஆரம்மணதோ நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதங் ஸம்மாதி³ட்டி²ங் பா⁴வேதி. ஏஸ நயோ விராக³னிஸ்ஸிதாதீ³ஸு. விவேகத்தா² ஏவ ஹி விராகா³த³யோ .

    Evaṃ tāva ‘‘sammādiṭṭhi’’ntiādinā nayena vuttānaṃ aṭṭhannaṃ ādipadānaṃyeva atthavaṇṇanaṃ ñatvā idāni bhāveti vivekanissitantiādīsu evaṃ ñātabbo. Bhāvetīti vaḍḍheti, attano cittasantāne punappunaṃ janeti, abhinibbattetīti attho. Vivekanissitanti vivekaṃ nissitaṃ, viveke vā nissitanti vivekanissitaṃ. Vivekoti vivittatā. Vivittatā cāyaṃ tadaṅgaviveko, vikkhambhana-samuccheda-paṭippassaddhi-nissaraṇavivekoti pañcavidho. Evametasmiṃ pañcavidhe viveke. Vivekanissitanti tadaṅgavivekanissitaṃ samucchedavivekanissitaṃ nissaraṇavivekanissitañca sammādiṭṭhiṃ bhāvetīti ayamattho veditabbo. Tathā hi ayaṃ ariyamaggabhāvanānuyutto yogī vipassanākkhaṇe kiccato tadaṅgavivekanissitaṃ, ajjhāsayato nissaraṇavivekanissitaṃ, maggakāle pana kiccato samucchedavivekanissitaṃ, ārammaṇato nissaraṇavivekanissitaṃ sammādiṭṭhiṃ bhāveti. Esa nayo virāganissitādīsu. Vivekatthā eva hi virāgādayo .

    கேவலஞ்செத்த² வொஸ்ஸக்³கோ³ து³விதோ⁴ பரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³கோ³ ச பக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³கோ³ சாதி. தத்த² பரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³கோ³தி விபஸ்ஸனாக்க²ணே ச தத³ங்க³வஸேன, மக்³க³க்க²ணே ச ஸமுச்சே²த³வஸேன கிலேஸப்பஹானங். பக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³கோ³தி விபஸ்ஸனாக்க²ணே தன்னின்னபா⁴வேன, மக்³க³க்க²ணே பன ஆரம்மணகரணேன நிப்³பா³னபக்க²ந்த³னங், தது³ப⁴யம்பி இமஸ்மிங் லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகே அத்த²வண்ணனானயே வட்டதி. ததா² ஹி அயங் ஸம்மாதி³ட்டி² யதா²வுத்தேன பகாரேன கிலேஸே ச பரிச்சஜதி, நிப்³பா³னஞ்ச பக்க²ந்த³தி.

    Kevalañcettha vossaggo duvidho pariccāgavossaggo ca pakkhandanavossaggo cāti. Tattha pariccāgavossaggoti vipassanākkhaṇe ca tadaṅgavasena, maggakkhaṇe ca samucchedavasena kilesappahānaṃ. Pakkhandanavossaggoti vipassanākkhaṇe tanninnabhāvena, maggakkhaṇe pana ārammaṇakaraṇena nibbānapakkhandanaṃ, tadubhayampi imasmiṃ lokiyalokuttaramissake atthavaṇṇanānaye vaṭṭati. Tathā hi ayaṃ sammādiṭṭhi yathāvuttena pakārena kilese ca pariccajati, nibbānañca pakkhandati.

    வொஸ்ஸக்³க³பரிணாமிந்தி இமினா பன ஸகலேன வசனேன வொஸ்ஸக்³க³த்த²ங் பரிணமந்தங் பரிணதஞ்ச, பரிபச்சந்தங் பரிபக்கஞ்சாதி இத³ங் வுத்தங் ஹோதி. அயஞ்ஹி அரியமக்³க³பா⁴வனானுயுத்தோ பி⁴க்கு² யதா² ஸம்மாதி³ட்டி² கிலேஸபரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³க³த்த²ங் நிப்³பா³னபக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³க³த்த²ஞ்ச பரிபச்சதி, யதா² ச பரிபக்கா ஹோதி, ததா² நங் பா⁴வேதீதி. ஏஸ நயோ ஸேஸமக்³க³ங்கே³ஸு.

    Vossaggapariṇāminti iminā pana sakalena vacanena vossaggatthaṃ pariṇamantaṃ pariṇatañca, paripaccantaṃ paripakkañcāti idaṃ vuttaṃ hoti. Ayañhi ariyamaggabhāvanānuyutto bhikkhu yathā sammādiṭṭhi kilesapariccāgavossaggatthaṃ nibbānapakkhandanavossaggatthañca paripaccati, yathā ca paripakkā hoti, tathā naṃ bhāvetīti. Esa nayo sesamaggaṅgesu.

    ஆக³ம்மாதி ஆரப்³ப⁴ ஸந்தா⁴ய படிச்ச. ஜாதித⁴ம்மாதி ஜாதிஸபா⁴வா ஜாதிபகதிகா. தஸ்மாதி யஸ்மா ஸகலோ அரியமக்³கோ³பி கல்யாணமித்தங் நிஸ்ஸாய லப்³ப⁴தி, தஸ்மா. ஹந்தா³தி வவஸ்ஸக்³க³த்தே² நிபாதோ. அப்பமாத³ங் பஸங்ஸந்தீதி அப்பமாத³ங் வண்ணயந்தி, தஸ்மா அப்பமாதோ³ காதப்³போ³. அத்தா²பி⁴ஸமயாதி அத்த²படிலாபா⁴. அட்ட²மங்.

    Āgammāti ārabbha sandhāya paṭicca. Jātidhammāti jātisabhāvā jātipakatikā. Tasmāti yasmā sakalo ariyamaggopi kalyāṇamittaṃ nissāya labbhati, tasmā. Handāti vavassaggatthe nipāto. Appamādaṃ pasaṃsantīti appamādaṃ vaṇṇayanti, tasmā appamādo kātabbo. Atthābhisamayāti atthapaṭilābhā. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 8. கல்யாணமித்தஸுத்தங் • 8. Kalyāṇamittasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. கல்யாணமித்தஸுத்தவண்ணனா • 8. Kalyāṇamittasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact