Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
8. கல்யாணஸீலஸுத்தங்
8. Kalyāṇasīlasuttaṃ
97. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
97. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘கல்யாணஸீலோ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² கல்யாணத⁴ம்மோ கல்யாணபஞ்ஞோ இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே ‘கேவலீ வுஸிதவா உத்தமபுரிஸோ’தி வுச்சதி –
‘‘Kalyāṇasīlo, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇadhammo kalyāṇapañño imasmiṃ dhammavinaye ‘kevalī vusitavā uttamapuriso’ti vuccati –
‘‘கத²ஞ்ச , பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² கல்யாணஸீலோ ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸீலவா ஹோதி, பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதி, ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ அணுமத்தேஸு வஜ்ஜேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸாவீ, ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² கல்யாணஸீலோ ஹோதி. இதி கல்யாணஸீலோ.
‘‘Kathañca , bhikkhave, bhikkhu kalyāṇasīlo hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu sīlavā hoti, pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharati, ācāragocarasampanno aṇumattesu vajjesu bhayadassāvī, samādāya sikkhati sikkhāpadesu. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇasīlo hoti. Iti kalyāṇasīlo.
‘‘கல்யாணத⁴ம்மோ ச கத²ங் ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸத்தன்னங் போ³தி⁴பக்கி²யானங் த⁴ம்மானங் பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தோ விஹரதி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² கல்யாணத⁴ம்மோ ஹோதி. இதி கல்யாணஸீலோ, கல்யாணத⁴ம்மோ.
‘‘Kalyāṇadhammo ca kathaṃ hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu sattannaṃ bodhipakkhiyānaṃ dhammānaṃ bhāvanānuyogamanuyutto viharati. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇadhammo hoti. Iti kalyāṇasīlo, kalyāṇadhammo.
‘‘கல்யாணபஞ்ஞோ ச கத²ங் ஹோதி ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² கல்யாணபஞ்ஞோ ஹோதி.
‘‘Kalyāṇapañño ca kathaṃ hoti ? Idha, bhikkhave, bhikkhu āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu kalyāṇapañño hoti.
‘‘இதி கல்யாணஸீலோ கல்யாணத⁴ம்மோ கல்யாணபஞ்ஞோ இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே ‘கேவலீ வுஸிதவா உத்தமபுரிஸோ’தி வுச்சதீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Iti kalyāṇasīlo kalyāṇadhammo kalyāṇapañño imasmiṃ dhammavinaye ‘kevalī vusitavā uttamapuriso’ti vuccatī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘யஸ்ஸ காயேன வாசாய, மனஸா நத்தி² து³க்கடங்;
‘‘Yassa kāyena vācāya, manasā natthi dukkaṭaṃ;
தங் வே கல்யாணத⁴ம்மோதி, ஆஹு பி⁴க்கு²ங் அனுஸ்ஸத³ங்.
Taṃ ve kalyāṇadhammoti, āhu bhikkhuṃ anussadaṃ.
‘‘யோ து³க்க²ஸ்ஸ பஜானாதி, இதே⁴வ க²யமத்தனோ;
‘‘Yo dukkhassa pajānāti, idheva khayamattano;
தங் வே கல்யாணபஞ்ஞோதி, ஆஹு பி⁴க்கு²ங் அனாஸவங்.
Taṃ ve kalyāṇapaññoti, āhu bhikkhuṃ anāsavaṃ.
‘‘தேஹி த⁴ம்மேஹி ஸம்பன்னங், அனீக⁴ங் சி²ன்னஸங்ஸயங்;
‘‘Tehi dhammehi sampannaṃ, anīghaṃ chinnasaṃsayaṃ;
அஸிதங் ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ, ஆஹு ஸப்³ப³பஹாயின’’ந்தி.
Asitaṃ sabbalokassa, āhu sabbapahāyina’’nti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. அட்ட²மங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 8. கல்யாணஸீலஸுத்தவண்ணனா • 8. Kalyāṇasīlasuttavaṇṇanā