Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    3. காமகு³ணகதா²வண்ணனா

    3. Kāmaguṇakathāvaṇṇanā

    510. ஸப்³பே³பீதி குஸலாகுஸலக்க²ந்தா⁴த³யோபி. தேஸம்பி ஹி ஆலம்ப³னத்தி²கதாலக்க²ணஸ்ஸ கத்துகம்யதாச²ந்த³ஸ்ஸ வஸேன ஸியா கமனட்ட²தாதி அதி⁴ப்பாயோ. தா⁴துகதா²யங் ‘‘காமப⁴வோ பஞ்சஹி க²ந்தே⁴ஹி ஏகாத³ஸஹி ஆயதனேஹி ஸத்தரஸஹி தா⁴தூஹி ஸங்க³ஹிதோ. கதிஹி அஸங்க³ஹிதோ? ந கேஹிசி க²ந்தே⁴ஹி ஏகேனாயதனேன ஏகாய தா⁴துயா அஸங்க³ஹிதோ’’தி ஆக³தத்தா ஆஹ ‘‘உபாதி³ன்னக்க²ந்தா⁴னமேவ காமப⁴வபா⁴வோ தா⁴துகதா²யங் த³ஸ்ஸிதோ’’தி. பஞ்சாதி க³ணனபரிச்சே²தோ³, தத³ஞ்ஞக³ணனநிவத்தனத்தோ²தி ‘‘பஞ்ச காமகு³ணா’’தி வசனங் ததோ அஞ்ஞேஸங் தப்³பா⁴வங் நிவத்தேதீதி ஆஹ ‘‘பஞ்சேவ காமகொட்டா²ஸா காமோதி வுத்தா’’தி. ததோ ஏவ காமதா⁴தூதி வசனங் ந அஞ்ஞஸ்ஸ நாமங், தேஸங்யேவ நாமந்தி அத்தோ². தயித³ங் பரவாதி³னோ மதிமத்தந்தி வுத்தங் ‘‘இமினா அதி⁴ப்பாயேனா’’தி. ஏவங் வசனமத்தந்தி ஏவங் ‘‘பஞ்சிமே காமகு³ணா’’தி வசனமத்தங் நிஸ்ஸாய, ந பனத்த²ஸ்ஸ அவிபரீதங் அத்த²ந்தி அத்தோ².

    510. Sabbepīti kusalākusalakkhandhādayopi. Tesampi hi ālambanatthikatālakkhaṇassa kattukamyatāchandassa vasena siyā kamanaṭṭhatāti adhippāyo. Dhātukathāyaṃ ‘‘kāmabhavo pañcahi khandhehi ekādasahi āyatanehi sattarasahi dhātūhi saṅgahito. Katihi asaṅgahito? Na kehici khandhehi ekenāyatanena ekāya dhātuyā asaṅgahito’’ti āgatattā āha ‘‘upādinnakkhandhānameva kāmabhavabhāvo dhātukathāyaṃ dassito’’ti. Pañcāti gaṇanaparicchedo, tadaññagaṇananivattanatthoti ‘‘pañca kāmaguṇā’’ti vacanaṃ tato aññesaṃ tabbhāvaṃ nivattetīti āha ‘‘pañceva kāmakoṭṭhāsā kāmoti vuttā’’ti. Tato eva kāmadhātūti vacanaṃ na aññassa nāmaṃ, tesaṃyeva nāmanti attho. Tayidaṃ paravādino matimattanti vuttaṃ ‘‘iminā adhippāyenā’’ti. Evaṃ vacanamattanti evaṃ ‘‘pañcime kāmaguṇā’’ti vacanamattaṃ nissāya, na panatthassa aviparītaṃ atthanti attho.

    காமகு³ணகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kāmaguṇakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (75) 3. காமகு³ணகதா² • (75) 3. Kāmaguṇakathā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. காமகு³ணகதா²வண்ணனா • 3. Kāmaguṇakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. காமகு³ணகதா²வண்ணனா • 3. Kāmaguṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact