Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    8. அட்ட²மவக்³கோ³

    8. Aṭṭhamavaggo

    (76) 4. காமகதா²

    (76) 4. Kāmakathā

    513. பஞ்சேவாயதனா காமாதி? ஆமந்தா. நனு அத்தி² தப்படிஸங்யுத்தோ ச²ந்தோ³தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² தப்படிஸங்யுத்தோ ச²ந்தோ³, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘பஞ்சேவாயதனா காமா’’தி. நனு அத்தி² தப்படிஸங்யுத்தோ ராகோ³ தப்படிஸங்யுத்தோ ச²ந்தோ³ தப்படிஸங்யுத்தோ ச²ந்த³ராகோ³ தப்படிஸங்யுத்தோ ஸங்கப்போ தப்படிஸங்யுத்தோ ராகோ³ தப்படிஸங்யுத்தோ ஸங்கப்பராகோ³ தப்படிஸங்யுத்தா பீதி தப்படிஸங்யுத்தங் ஸோமனஸ்ஸங் தப்படிஸங்யுத்தங் பீதிஸோமனஸ்ஸந்தி? ஆமந்தா . ஹஞ்சி அத்தி² தப்படிஸங்யுத்தங் பீதிஸோமனஸ்ஸங், நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘பஞ்சேவாயதனா காமா’’தி.

    513. Pañcevāyatanā kāmāti? Āmantā. Nanu atthi tappaṭisaṃyutto chandoti? Āmantā. Hañci atthi tappaṭisaṃyutto chando, no ca vata re vattabbe – ‘‘pañcevāyatanā kāmā’’ti. Nanu atthi tappaṭisaṃyutto rāgo tappaṭisaṃyutto chando tappaṭisaṃyutto chandarāgo tappaṭisaṃyutto saṅkappo tappaṭisaṃyutto rāgo tappaṭisaṃyutto saṅkapparāgo tappaṭisaṃyuttā pīti tappaṭisaṃyuttaṃ somanassaṃ tappaṭisaṃyuttaṃ pītisomanassanti? Āmantā . Hañci atthi tappaṭisaṃyuttaṃ pītisomanassaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘pañcevāyatanā kāmā’’ti.

    514. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘பஞ்சேவாயதனா காமா’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, காமகு³ணா! கதமே பஞ்ச? சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா…பே॰… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா – இமே கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச காமகு³ணா’’தி. அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி பஞ்சேவாயதனா காமாதி.

    514. Na vattabbaṃ – ‘‘pañcevāyatanā kāmā’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘pañcime, bhikkhave, kāmaguṇā! Katame pañca? Cakkhuviññeyyā rūpā…pe… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā – ime kho, bhikkhave, pañca kāmaguṇā’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi pañcevāyatanā kāmāti.

    பஞ்சேவாயதனா காமாதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, காமகு³ணா! கதமே பஞ்ச? சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா…பே॰… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா – இமே கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச காமகு³ணா . அபி ச, பி⁴க்க²வே, நேதே காமா காமகு³ணா நாமேதே அரியஸ்ஸ வினயே வுச்ச’’ந்தி –

    Pañcevāyatanā kāmāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘pañcime, bhikkhave, kāmaguṇā! Katame pañca? Cakkhuviññeyyā rūpā…pe… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā – ime kho, bhikkhave, pañca kāmaguṇā . Api ca, bhikkhave, nete kāmā kāmaguṇā nāmete ariyassa vinaye vucca’’nti –

    ‘‘ஸங்கப்பராகோ³ புரிஸஸ்ஸ காமோ,

    ‘‘Saṅkapparāgo purisassa kāmo,

    ந தே காமா யானி சித்ரானி லோகே;

    Na te kāmā yāni citrāni loke;

    ஸங்கப்பராகோ³ புரிஸஸ்ஸ காமோ,

    Saṅkapparāgo purisassa kāmo,

    திட்ட²ந்தி சித்ரானி ததே²வ லோகே;

    Tiṭṭhanti citrāni tatheva loke;

    அதெ²த்த² தீ⁴ரா வினயந்தி ச²ந்த³’’ந்தி 1.

    Athettha dhīrā vinayanti chanda’’nti 2.

    அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘பஞ்சேவாயதனா காமா’’தி.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘pañcevāyatanā kāmā’’ti.

    காமகதா² நிட்டி²தா.

    Kāmakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. அ॰ நி॰ 6.63 நிப்³பே³தி⁴கஸுத்தே
    2. a. ni. 6.63 nibbedhikasutte



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 4. காமகதா²வண்ணனா • 4. Kāmakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact