Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[228] 8. காமனீதஜாதகவண்ணனா
[228] 8. Kāmanītajātakavaṇṇanā
தயோ கி³ரிந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ காமனீதப்³ராஹ்மணங் நாம ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² பச்சுப்பன்னஞ்ச அதீதஞ்ச த்³வாத³ஸகனிபாதே காமஜாதகே (ஜா॰ 1.12.37 ஆத³யோ) ஆவிப⁴விஸ்ஸதி. தேஸு பன த்³வீஸு ராஜபுத்தேஸு ஜெட்ட²கோ ஆக³ந்த்வா பா³ராணஸியங் ராஜா அஹோஸி, கனிட்டோ² உபராஜா. தேஸு ராஜா வத்து²காமகிலேஸகாமேஸு அதித்தோ த⁴னலோலோ அஹோஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ஸக்கோ தே³வராஜா ஹுத்வா ஜம்பு³தீ³பங் ஓலோகெந்தோ தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ த்³வீஸுபி காமேஸு அதித்தபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இமங் ராஜானங் நிக்³க³ண்ஹித்வா லஜ்ஜாபெஸ்ஸாமீ’’தி ப்³ராஹ்மணமாணவவண்ணேன ஆக³ந்த்வா ராஜானங் பஸ்ஸி, ரஞ்ஞா ச ‘‘கேனத்தே²ன ஆக³தோஸி மாணவா’’தி வுத்தே ‘‘அஹங், மஹாராஜ, தீணி நக³ரானி பஸ்ஸாமி கே²மானி ஸுபி⁴க்கா²னி பஹூதஹத்தி²அஸ்ஸரத²பத்தீனி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாலங்காரப⁴ரிதானி, ஸக்கா ச பன தானி அப்பகேனேவ ப³லேன க³ண்ஹிதுங், அஹங் தே தானி க³ஹெத்வா தா³துங் ஆக³தோ’’தி ஆஹ. ‘‘கதா³ க³ச்சா²ம, மாணவா’’தி வுத்தே ‘‘ஸ்வே மஹாராஜா’’தி. ‘‘தேன ஹி க³ச்ச², பாதோவ ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, மஹாராஜ, வேகே³ன ப³லங் ஸஜ்ஜேஹீ’’தி வத்வா ஸக்கோ ஸகட்டா²னமேவ க³தோ.
Tayogirinti idaṃ satthā jetavane viharanto kāmanītabrāhmaṇaṃ nāma ārabbha kathesi. Vatthu paccuppannañca atītañca dvādasakanipāte kāmajātake (jā. 1.12.37 ādayo) āvibhavissati. Tesu pana dvīsu rājaputtesu jeṭṭhako āgantvā bārāṇasiyaṃ rājā ahosi, kaniṭṭho uparājā. Tesu rājā vatthukāmakilesakāmesu atitto dhanalolo ahosi. Tadā bodhisatto sakko devarājā hutvā jambudīpaṃ olokento tassa rañño dvīsupi kāmesu atittabhāvaṃ ñatvā ‘‘imaṃ rājānaṃ niggaṇhitvā lajjāpessāmī’’ti brāhmaṇamāṇavavaṇṇena āgantvā rājānaṃ passi, raññā ca ‘‘kenatthena āgatosi māṇavā’’ti vutte ‘‘ahaṃ, mahārāja, tīṇi nagarāni passāmi khemāni subhikkhāni pahūtahatthiassarathapattīni hiraññasuvaṇṇālaṅkārabharitāni, sakkā ca pana tāni appakeneva balena gaṇhituṃ, ahaṃ te tāni gahetvā dātuṃ āgato’’ti āha. ‘‘Kadā gacchāma, māṇavā’’ti vutte ‘‘sve mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi gaccha, pātova āgaccheyyāsī’’ti. ‘‘Sādhu, mahārāja, vegena balaṃ sajjehī’’ti vatvā sakko sakaṭṭhānameva gato.
ராஜா புனதி³வஸே பே⁴ரிங் சராபெத்வா ப³லஸஜ்ஜங் காரெத்வா அமச்சே பக்கோஸாபெத்வா ஹிய்யோ ஏகோ ப்³ராஹ்மணமாணவோ ‘‘உத்தரபஞ்சாலே இந்த³பத்தே கேககேதி இமேஸு தீஸு நக³ரேஸு ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ, தங் மாணவங் ஆதா³ய தீஸு நக³ரேஸு ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாம, வேகே³ன நங் பக்கோஸதா²தி. ‘‘கத்த²ஸ்ஸ, தே³வ, நிவாஸோ தா³பிதோ’’தி? ‘‘ந மே தஸ்ஸ நிவாஸகே³ஹங் தா³பித’’ந்தி. ‘‘நிவாஸபரிப்³ப³யோ பன தி³ன்னோ’’தி? ‘‘ஸோபி ந தி³ன்னோ’’தி. அத² ‘‘கஹங் நங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி? ‘‘நக³ரவீதீ²ஸு ஓலோகேதா²’’தி. தே ஓலோகெந்தா அதி³ஸ்வா ‘‘ந பஸ்ஸாம, மஹாராஜா’’தி ஆஹங்ஸு. ரஞ்ஞோ மாணவங் அபஸ்ஸந்தஸ்ஸ ‘‘ஏவங் மஹந்தா நாம இஸ்ஸரியா பரிஹீனொம்ஹீ’’தி மஹாஸோகோ உத³பாதி³, ஹத³யவத்து² உண்ஹங் அஹோஸி, வத்து²லோஹிதங் குப்பி, லோஹிதபக்க²ந்தி³கா உத³பாதி³, வேஜ்ஜா திகிச்சி²துங் நாஸக்கி²ங்ஸு.
Rājā punadivase bheriṃ carāpetvā balasajjaṃ kāretvā amacce pakkosāpetvā hiyyo eko brāhmaṇamāṇavo ‘‘uttarapañcāle indapatte kekaketi imesu tīsu nagaresu rajjaṃ gahetvā dassāmī’’ti āha, taṃ māṇavaṃ ādāya tīsu nagaresu rajjaṃ gaṇhissāma, vegena naṃ pakkosathāti. ‘‘Katthassa, deva, nivāso dāpito’’ti? ‘‘Na me tassa nivāsagehaṃ dāpita’’nti. ‘‘Nivāsaparibbayo pana dinno’’ti? ‘‘Sopi na dinno’’ti. Atha ‘‘kahaṃ naṃ passissāmā’’ti? ‘‘Nagaravīthīsu olokethā’’ti. Te olokentā adisvā ‘‘na passāma, mahārājā’’ti āhaṃsu. Rañño māṇavaṃ apassantassa ‘‘evaṃ mahantā nāma issariyā parihīnomhī’’ti mahāsoko udapādi, hadayavatthu uṇhaṃ ahosi, vatthulohitaṃ kuppi, lohitapakkhandikā udapādi, vejjā tikicchituṃ nāsakkhiṃsu.
ததோ தீஹசதூஹச்சயேன ஸக்கோ ஆவஜ்ஜமானோ தஸ்ஸ தங் ஆபா³த⁴ங் ஞத்வா ‘‘திகிச்சி²ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி ப்³ராஹ்மணவண்ணேன ஆக³ந்த்வா த்³வாரே ட²த்வா ‘‘வேஜ்ஜப்³ராஹ்மணோ தும்ஹாகங் திகிச்ச²னத்தா²ய ஆக³தோ’’தி ஆரோசாபேஸி. ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘மஹந்தமஹந்தா ராஜவேஜ்ஜா மங் திகிச்சி²துங் நாஸக்கி²ங்ஸு, பரிப்³ப³யமஸ்ஸ தா³பெத்வா உய்யோஜேதா²’’தி ஆஹ. ஸக்கோ தங் ஸுத்வா ‘‘மய்ஹங் நேவ நிவாஸபரிப்³ப³யேன அத்தோ², வேஜ்ஜலாப⁴ம்பி ந க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, திகிச்சி²ஸ்ஸாமி நங், புன ராஜா மங் பஸ்ஸதூ’’தி ஆஹ. ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘தேன ஹி ஆக³ச்ச²தூ’’தி ஆஹ. ஸக்கோ பவிஸித்வா ஜயாபெத்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி, ராஜா ‘‘த்வங் மங் திகிச்ச²ஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி திகிச்ச²ஸ்ஸூ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, மஹாராஜ, ப்³யாதி⁴னோ மே லக்க²ணங் கதே²த², கேன காரணேன உப்பன்னோ, கிங் கா²தி³தங் வா பீதங் வா நிஸ்ஸாய, உதா³ஹு தி³ட்ட²ங் வா ஸுதங் வா’’தி? ‘‘தாத, மய்ஹங் ப்³யாதி⁴ ஸுதங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னோ’’தி. ‘‘கிங் தே ஸுத’’ந்தி. ‘‘தாத ஏகோ மாணவோ ஆக³ந்த்வா மய்ஹங் ‘தீஸு நக³ரேஸு ரஜ்ஜங் க³ண்ஹித்வா த³ஸ்ஸாமீ’தி ஆஹ, அஹங் தஸ்ஸ நிவாஸட்டா²னங் வா நிவாஸபரிப்³ப³யங் வா ந தா³பேஸிங், ஸோ மய்ஹங் குஜ்ஜி²த்வா அஞ்ஞஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³தோ ப⁴விஸ்ஸதி. அத² மே ‘ஏவங் மஹந்தா நாம இஸ்ஸரியா பரிஹீனொம்ஹீ’தி சிந்தெந்தஸ்ஸ அயங் ப்³யாதி⁴ உப்பன்னோ. ஸசே ஸக்கோஸி த்வங் மே காமசித்தங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னங் ப்³யாதி⁴ங் திகிச்சி²துங், திகிச்சா²ஹீ’’தி ஏதமத்த²ங் பகாஸெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tato tīhacatūhaccayena sakko āvajjamāno tassa taṃ ābādhaṃ ñatvā ‘‘tikicchissāmi na’’nti brāhmaṇavaṇṇena āgantvā dvāre ṭhatvā ‘‘vejjabrāhmaṇo tumhākaṃ tikicchanatthāya āgato’’ti ārocāpesi. Rājā taṃ sutvā ‘‘mahantamahantā rājavejjā maṃ tikicchituṃ nāsakkhiṃsu, paribbayamassa dāpetvā uyyojethā’’ti āha. Sakko taṃ sutvā ‘‘mayhaṃ neva nivāsaparibbayena attho, vejjalābhampi na gaṇhissāmi, tikicchissāmi naṃ, puna rājā maṃ passatū’’ti āha. Rājā taṃ sutvā ‘‘tena hi āgacchatū’’ti āha. Sakko pavisitvā jayāpetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi, rājā ‘‘tvaṃ maṃ tikicchasī’’ti āha. ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Tena hi tikicchassū’’ti. ‘‘Sādhu, mahārāja, byādhino me lakkhaṇaṃ kathetha, kena kāraṇena uppanno, kiṃ khāditaṃ vā pītaṃ vā nissāya, udāhu diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā’’ti? ‘‘Tāta, mayhaṃ byādhi sutaṃ nissāya uppanno’’ti. ‘‘Kiṃ te suta’’nti. ‘‘Tāta eko māṇavo āgantvā mayhaṃ ‘tīsu nagaresu rajjaṃ gaṇhitvā dassāmī’ti āha, ahaṃ tassa nivāsaṭṭhānaṃ vā nivāsaparibbayaṃ vā na dāpesiṃ, so mayhaṃ kujjhitvā aññassa rañño santikaṃ gato bhavissati. Atha me ‘evaṃ mahantā nāma issariyā parihīnomhī’ti cintentassa ayaṃ byādhi uppanno. Sace sakkosi tvaṃ me kāmacittaṃ nissāya uppannaṃ byādhiṃ tikicchituṃ, tikicchāhī’’ti etamatthaṃ pakāsento paṭhamaṃ gāthamāha –
155.
155.
‘‘தயோ கி³ரிங் அந்தரங் காமயாமி, பஞ்சாலா குருயோ கேககே ச;
‘‘Tayo giriṃ antaraṃ kāmayāmi, pañcālā kuruyo kekake ca;
ததுத்தரிங் ப்³ராஹ்மண காமயாமி, திகிச்ச² மங் ப்³ராஹ்மண காமனீத’’ந்தி.
Tatuttariṃ brāhmaṇa kāmayāmi, tikiccha maṃ brāhmaṇa kāmanīta’’nti.
தத்த² தயோ கி³ரிந்தி தயோ கி³ரீ, அயமேவ வா பாடோ². யதா² ‘‘ஸுத³ஸ்ஸனஸ்ஸ கி³ரினோ, த்³வாரஞ்ஹேதங் பகாஸதீ’’தி எத்த² ஸுத³ஸ்ஸனங் தே³வனக³ரங் யுஜ்ஜி²த்வா து³க்³க³ண்ஹதாய து³ச்சலனதாய ‘‘ஸுத³ஸ்ஸனகி³ரீ’’தி வுத்தங், ஏவமிதா⁴பி தீணி நக³ரானி ‘‘தயோ கி³ரி’’ந்தி அதி⁴ப்பேதானி. தஸ்மா அயமெத்த² அத்தோ² – தீணி ச நக³ரானி தேஸஞ்ச அந்தரங் திவித⁴ம்பி ரட்ட²ங் காமயாமி. ‘‘பஞ்சாலா குருயோ கேககே சா’’தி இமானி தேஸங் ரட்டா²னங் நாமானி. தேஸு பஞ்சாலாதி உத்தரபஞ்சாலா, தத்த² கபிலங் நாம நக³ரங். குருயோதி குருரட்ட²ங், தத்த² இந்த³பத்தங் நாம நக³ரங். கேககே சாதி பச்சத்தே உபயோக³வசனங், தேன கேககரட்ட²ங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² கேககராஜதா⁴னீயேவ நக³ரங். ததுத்தரிந்தி தங் அஹங் இதோ படிலத்³தா⁴ பா³ராணஸிரஜ்ஜா ததுத்தரிங் திவித⁴ங் ரஜ்ஜங் காமயாமி. திகிச்ச² மங், ப்³ராஹ்மண, காமனீதந்தி இமேஹி வத்து²காமேஹி ச கிலேஸகாமேஹி ச நீதங் ஹதங் பஹதங் ஸசே ஸக்கோஸி, திகிச்ச² மங் ப்³ராஹ்மணாதி.
Tattha tayo girinti tayo girī, ayameva vā pāṭho. Yathā ‘‘sudassanassa girino, dvārañhetaṃ pakāsatī’’ti ettha sudassanaṃ devanagaraṃ yujjhitvā duggaṇhatāya duccalanatāya ‘‘sudassanagirī’’ti vuttaṃ, evamidhāpi tīṇi nagarāni ‘‘tayo giri’’nti adhippetāni. Tasmā ayamettha attho – tīṇi ca nagarāni tesañca antaraṃ tividhampi raṭṭhaṃ kāmayāmi. ‘‘Pañcālā kuruyo kekake cā’’ti imāni tesaṃ raṭṭhānaṃ nāmāni. Tesu pañcālāti uttarapañcālā, tattha kapilaṃ nāma nagaraṃ. Kuruyoti kururaṭṭhaṃ, tattha indapattaṃ nāma nagaraṃ. Kekake cāti paccatte upayogavacanaṃ, tena kekakaraṭṭhaṃ dasseti. Tattha kekakarājadhānīyeva nagaraṃ. Tatuttarinti taṃ ahaṃ ito paṭiladdhā bārāṇasirajjā tatuttariṃ tividhaṃ rajjaṃ kāmayāmi. Tikiccha maṃ, brāhmaṇa, kāmanītanti imehi vatthukāmehi ca kilesakāmehi ca nītaṃ hataṃ pahataṃ sace sakkosi, tikiccha maṃ brāhmaṇāti.
அத² நங் ஸக்கோ ‘‘மஹாராஜ, த்வங் மூலோஸதா⁴தீ³ஹி அதேகிச்சோ². ஞாணோஸதே⁴னேவ திகிச்சி²தப்³போ³’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ sakko ‘‘mahārāja, tvaṃ mūlosadhādīhi atekiccho. Ñāṇosadheneva tikicchitabbo’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
156.
156.
‘‘கண்ஹாஹித³ட்ட²ஸ்ஸ கரொந்தி ஹேகே, அமனுஸ்ஸபவிட்ட²ஸ்ஸ கரொந்தி பண்டி³தா;
‘‘Kaṇhāhidaṭṭhassa karonti heke, amanussapaviṭṭhassa karonti paṇḍitā;
ந காமனீதஸ்ஸ கரோதி கோசி, ஓக்கந்தஸுக்கஸ்ஸ ஹி கா திகிச்சா²’’தி.
Na kāmanītassa karoti koci, okkantasukkassa hi kā tikicchā’’ti.
தத்த² கண்ஹாஹித³ட்ட²ஸ்ஸ கரொந்தி ஹேகேதி ஏகச்சே ஹி திகிச்ச²கா கோ⁴ரவிஸேன காளஸப்பேன த³ட்ட²ஸ்ஸ மந்தேஹி சேவ ஓஸதே⁴ஹி ச திகிச்ச²ங் கரொந்தி. அமனுஸ்ஸபவிட்ட²ஸ்ஸ கரொந்தி பண்டி³தாதி அபரே பண்டி³தா பூ⁴தவேஜ்ஜா பூ⁴தயக்கா²தீ³ஹி அமனுஸ்ஸேஹி பவிட்ட²ஸ்ஸ அபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ க³ஹிதஸ்ஸ ப³லிகம்மபரித்தகரணஓஸத⁴பரிபா⁴விதாதீ³ஹி திகிச்ச²ங் கரொந்தி. ந காமனீதஸ்ஸ கரோதி கோசீதி காமேஹி பன நீதஸ்ஸ காமவஸிகஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அஞ்ஞத்ர பண்டி³தேஹி அஞ்ஞோ கோசி திகிச்ச²ங் ந கரோதி, கரொந்தோபி காதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி². கிங்காரணா? ஓக்கந்தஸுக்கஸ்ஸ ஹி கா திகிச்சா²தி, ஓக்கந்தஸுக்கஸ்ஸ அவக்கந்தஸ்ஸ குஸலத⁴ம்மமரியாத³ங் அதிக்கந்தஸ்ஸ அகுஸலத⁴ம்மே பதிட்டி²தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ மந்தோஸதா⁴தீ³ஹி கா நாம திகிச்சா², ந ஸக்கா ஓஸதே⁴ஹி திகிச்சி²துந்தி.
Tattha kaṇhāhidaṭṭhassa karonti heketi ekacce hi tikicchakā ghoravisena kāḷasappena daṭṭhassa mantehi ceva osadhehi ca tikicchaṃ karonti. Amanussapaviṭṭhassa karonti paṇḍitāti apare paṇḍitā bhūtavejjā bhūtayakkhādīhi amanussehi paviṭṭhassa abhibhūtassa gahitassa balikammaparittakaraṇaosadhaparibhāvitādīhi tikicchaṃ karonti. Na kāmanītassa karoti kocīti kāmehi pana nītassa kāmavasikassa puggalassa aññatra paṇḍitehi añño koci tikicchaṃ na karoti, karontopi kātuṃ samattho nāma natthi. Kiṃkāraṇā? Okkantasukkassa hi kā tikicchāti, okkantasukkassa avakkantassa kusaladhammamariyādaṃ atikkantassa akusaladhamme patiṭṭhitassa puggalassa mantosadhādīhi kā nāma tikicchā, na sakkā osadhehi tikicchitunti.
இதிஸ்ஸ மஹாஸத்தோ இமங் காரணங் த³ஸ்ஸெத்வா உத்தரி ஏவமாஹ – ‘‘மஹாராஜ, ஸசே த்வங் தானி தீணி ரஜ்ஜானி லச்ச²ஸி, அபி நு கோ² இமேஸு சதூஸு நக³ரேஸு ரஜ்ஜங் கரொந்தோ ஏகப்பஹாரேனேவ சத்தாரி ஸாடகயுகா³னி பரித³ஹெய்யாஸி, சதூஸு வா ஸுவண்ணபாதீஸு பு⁴ஞ்ஜெய்யாஸி, சதூஸு வா ஸயனேஸு ஸயெய்யாஸி, மஹாராஜ, தண்ஹாவஸிகேன நாம ப⁴விதுங் ந வட்டதி, தண்ஹா ஹி நாமேஸா விபத்திமூலா. ஸா வட்³ட⁴மானா யோ தங் வட்³டே⁴தி, தங் புக்³க³லங் அட்ட²ஸு மஹானிரயேஸு ஸோளஸஸு உஸ்ஸத³னிரயேஸு நானப்பகாரபே⁴தே³ஸு ச அவஸேஸேஸு அபாயேஸு கி²பதீ’’தி. ஏவங் ராஜானங் நிரயாதி³ப⁴யேன தஜ்ஜெத்வா மஹாஸத்தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ராஜாபிஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா விக³தஸோகோ ஹுத்வா தாவதே³வ நிப்³யாதி⁴தங் பாபுணி . ஸக்கோபிஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா ஸீலேஸு பதிட்டா²பெத்வா தே³வலோகமேவ க³தோ. ஸோபி ததோ பட்டா²ய தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Itissa mahāsatto imaṃ kāraṇaṃ dassetvā uttari evamāha – ‘‘mahārāja, sace tvaṃ tāni tīṇi rajjāni lacchasi, api nu kho imesu catūsu nagaresu rajjaṃ karonto ekappahāreneva cattāri sāṭakayugāni paridaheyyāsi, catūsu vā suvaṇṇapātīsu bhuñjeyyāsi, catūsu vā sayanesu sayeyyāsi, mahārāja, taṇhāvasikena nāma bhavituṃ na vaṭṭati, taṇhā hi nāmesā vipattimūlā. Sā vaḍḍhamānā yo taṃ vaḍḍheti, taṃ puggalaṃ aṭṭhasu mahānirayesu soḷasasu ussadanirayesu nānappakārabhedesu ca avasesesu apāyesu khipatī’’ti. Evaṃ rājānaṃ nirayādibhayena tajjetvā mahāsatto dhammaṃ desesi. Rājāpissa dhammaṃ sutvā vigatasoko hutvā tāvadeva nibyādhitaṃ pāpuṇi . Sakkopissa ovādaṃ datvā sīlesu patiṭṭhāpetvā devalokameva gato. Sopi tato paṭṭhāya dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா காமனீதப்³ராஹ்மணோ அஹோஸி, ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā kāmanītabrāhmaṇo ahosi, sakko pana ahameva ahosi’’nti.
காமனீதஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Kāmanītajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 228. காமனீதஜாதகங் • 228. Kāmanītajātakaṃ