Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸபாளி • Mahāniddesapāḷi |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
கு²த்³த³கனிகாயே
Khuddakanikāye
மஹானித்³தே³ஸபாளி
Mahāniddesapāḷi
1. அட்ட²கவக்³கோ³
1. Aṭṭhakavaggo
1. காமஸுத்தனித்³தே³ஸோ
1. Kāmasuttaniddeso
1.
1.
காமங் காமயமானஸ்ஸ, தஸ்ஸ சே தங் ஸமிஜ்ஜ²தி;
Kāmaṃkāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;
அத்³தா⁴ பீதிமனோ ஹோதி, லத்³தா⁴ மச்சோ யதி³ச்ச²தி.
Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchati.
காமங் காமயமானஸ்ஸாதி காமாதி உத்³தா³னதோ த்³வே காமா – வத்து²காமா ச கிலேஸகாமா ச. கதமே வத்து²காமா? மனாபிகா ரூபா மனாபிகா ஸத்³தா³ மனாபிகா க³ந்தா⁴ மனாபிகா ரஸா மனாபிகா பொ²ட்ட²ப்³பா³; அத்த²ரணா பாவுரணா 1 தா³ஸிதா³ஸா அஜேளகா குக்குடஸூகரா ஹத்தி²க³வாஸ்ஸவளவா கெ²த்தங் வத்து² ஹிரஞ்ஞங் ஸுவண்ணங் கா³மனிக³மராஜதா⁴னியோ ரட்ட²ஞ்ச ஜனபதோ³ ச கோஸோ ச கொட்டா²கா³ரஞ்ச, யங் கிஞ்சி ரஜனீயங் வத்து² – வத்து²காமா.
Kāmaṃ kāmayamānassāti kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca. Katame vatthukāmā? Manāpikā rūpā manāpikā saddā manāpikā gandhā manāpikā rasā manāpikā phoṭṭhabbā; attharaṇā pāvuraṇā 2 dāsidāsā ajeḷakā kukkuṭasūkarā hatthigavāssavaḷavā khettaṃ vatthu hiraññaṃ suvaṇṇaṃ gāmanigamarājadhāniyo raṭṭhañca janapado ca koso ca koṭṭhāgārañca, yaṃ kiñci rajanīyaṃ vatthu – vatthukāmā.
அபி ச அதீதா காமா அனாக³தா காமா பச்சுப்பன்னா காமா; அஜ்ஜ²த்தா காமா ப³ஹித்³தா⁴ காமா அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ காமா; ஹீனா காமா மஜ்ஜி²மா காமா பணீதா காமா; ஆபாயிகா காமா மானுஸிகா காமா தி³ப்³பா³ காமா பச்சுபட்டி²தா காமா; நிம்மிதா காமா அனிம்மிதா காமா பரனிம்மிதா காமா; பரிக்³க³ஹிதா காமா, அபரிக்³க³ஹிதா காமா, மமாயிதா காமா, அமமாயிதா காமா; ஸப்³பே³பி காமாவசரா த⁴ம்மா, ஸப்³பே³பி ரூபாவசரா த⁴ம்மா, ஸப்³பே³பி அரூபாவசரா த⁴ம்மா, தண்ஹாவத்து²கா தண்ஹாரம்மணா காமனீயட்டே²ன ரஜனீயட்டே²ன மத³னீயட்டே²ன காமா – இமே வுச்சந்தி வத்து²காமா.
Api ca atītā kāmā anāgatā kāmā paccuppannā kāmā; ajjhattā kāmā bahiddhā kāmā ajjhattabahiddhā kāmā; hīnā kāmā majjhimā kāmā paṇītā kāmā; āpāyikā kāmā mānusikā kāmā dibbā kāmā paccupaṭṭhitā kāmā; nimmitā kāmā animmitā kāmā paranimmitā kāmā; pariggahitā kāmā, apariggahitā kāmā, mamāyitā kāmā, amamāyitā kāmā; sabbepi kāmāvacarā dhammā, sabbepi rūpāvacarā dhammā, sabbepi arūpāvacarā dhammā, taṇhāvatthukā taṇhārammaṇā kāmanīyaṭṭhena rajanīyaṭṭhena madanīyaṭṭhena kāmā – ime vuccanti vatthukāmā.
கதமே கிலேஸகாமா? ச²ந்தோ³ காமோ ராகோ³ காமோ ச²ந்த³ராகோ³ காமோ; ஸங்கப்போ காமோ ராகோ³ காமோ ஸங்கப்பராகோ³ காமோ; யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமராகோ³ காமனந்தீ³ காமதண்ஹா காமஸ்னேஹோ காமபரிளாஹோ காமமுச்சா² காமஜ்ஜோ²ஸானங் காமோகோ⁴ காமயோகோ³ காமுபாதா³னங் காமச்ச²ந்த³னீவரணங்.
Katame kilesakāmā? Chando kāmo rāgo kāmo chandarāgo kāmo; saṅkappo kāmo rāgo kāmo saṅkapparāgo kāmo; yo kāmesu kāmacchando kāmarāgo kāmanandī kāmataṇhā kāmasneho kāmapariḷāho kāmamucchā kāmajjhosānaṃ kāmogho kāmayogo kāmupādānaṃ kāmacchandanīvaraṇaṃ.
‘‘அத்³த³ஸங் காம தே மூலங், ஸங்கப்பா காம ஜாயஸி;
‘‘Addasaṃ kāma te mūlaṃ, saṅkappā kāma jāyasi;
ந தங் ஸங்கப்பயிஸ்ஸாமி, ஏவங் காம ந ஹோஹிஸீ’’தி 3. –
Na taṃ saṅkappayissāmi, evaṃ kāma na hohisī’’ti 4. –
இமே வுச்சந்தி கிலேஸகாமா. காமயமானஸ்ஸாதி காமயமானஸ்ஸ இச்ச²மானஸ்ஸ ஸாதி³யமானஸ்ஸ பத்த²யமானஸ்ஸ பிஹயமானஸ்ஸ அபி⁴ஜப்பமானஸ்ஸாதி – காமங் காமயமானஸ்ஸ.
Ime vuccanti kilesakāmā. Kāmayamānassāti kāmayamānassa icchamānassa sādiyamānassa patthayamānassa pihayamānassa abhijappamānassāti – kāmaṃ kāmayamānassa.
தஸ்ஸ சே தங் ஸமிஜ்ஜ²தீதி. தஸ்ஸ சேதி தஸ்ஸ க²த்தியஸ்ஸ வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வா வெஸ்ஸஸ்ஸ வா ஸுத்³த³ஸ்ஸ வா க³ஹட்ட²ஸ்ஸ வா பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ வா தே³வஸ்ஸ வா மனுஸ்ஸஸ்ஸ வா. தந்தி வத்து²காமா வுச்சந்தி – மனாபிகா ரூபா மனாபிகா ஸத்³தா³ மனாபிகா க³ந்தா⁴ மனாபிகா ரஸா மனாபிகா பொ²ட்ட²ப்³பா³. ஸமிஜ்ஜ²தீதி இஜ்ஜ²தி ஸமிஜ்ஜ²தி லப⁴தி படிலப⁴தி அதி⁴க³ச்ச²தி விந்த³தீதி – தஸ்ஸ சே தங் ஸமிஜ்ஜ²தி.
Tassa ce taṃ samijjhatīti. Tassa ceti tassa khattiyassa vā brāhmaṇassa vā vessassa vā suddassa vā gahaṭṭhassa vā pabbajitassa vā devassa vā manussassa vā. Tanti vatthukāmā vuccanti – manāpikā rūpā manāpikā saddā manāpikā gandhā manāpikā rasā manāpikā phoṭṭhabbā. Samijjhatīti ijjhati samijjhati labhati paṭilabhati adhigacchati vindatīti – tassa ce taṃ samijjhati.
அத்³தா⁴ பீதிமனோ ஹோதீதி. அத்³தா⁴தி ஏகங்ஸவசனங் நிஸ்ஸங்ஸயவசனங் நிக்கங்கா²வசனங் அத்³வெஜ்ஜ²வசனங் அத்³வெள்ஹகவசனங் நியோக³வசனங் அபண்ணகவசனங் அவத்தா²பனவசனமேதங் – அத்³தா⁴தி. பீதீதி யா பஞ்சகாமகு³ணபடிஸஞ்ஞுத்தா பீதி பாமுஜ்ஜங் ஆமோத³னா பமோத³னா ஹாஸோ பஹாஸோ வித்தி துட்டி² ஓத³க்³யங் அத்தமனதா அபி⁴ப²ரணதா சித்தஸ்ஸ. மனோதி யங் சித்தங் மனோ மானஸங் ஹத³யங் பண்ட³ரங் மனோ மனாயதனங் மனிந்த்³ரியங் விஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴ தஜ்ஜா மனோவிஞ்ஞாணதா⁴து, அயங் வுச்சதி மனோ. அயங் மனோ இமாய பீதியா ஸஹக³தோ ஹோதி ஸஹஜாதோ ஸங்ஸட்டோ² ஸம்பயுத்தோ ஏகுப்பாதோ³ ஏகனிரோதோ⁴ ஏகவத்து²கோ ஏகாரம்மணோ. பீதிமனோ ஹோதீதி பீதிமனோ ஹோதி துட்ட²மனோ ஹட்ட²மனோ பஹட்ட²மனோ அத்தமனோ உத³க்³க³மனோ முதி³தமனோ பமோதி³தமனோ ஹோதீதி – அத்³தா⁴ பீதிமனோ ஹோதி.
Addhāpītimano hotīti. Addhāti ekaṃsavacanaṃ nissaṃsayavacanaṃ nikkaṅkhāvacanaṃ advejjhavacanaṃ adveḷhakavacanaṃ niyogavacanaṃ apaṇṇakavacanaṃ avatthāpanavacanametaṃ – addhāti. Pītīti yā pañcakāmaguṇapaṭisaññuttā pīti pāmujjaṃ āmodanā pamodanā hāso pahāso vitti tuṭṭhi odagyaṃ attamanatā abhipharaṇatā cittassa. Manoti yaṃ cittaṃ mano mānasaṃ hadayaṃ paṇḍaraṃ mano manāyatanaṃ manindriyaṃ viññāṇaṃ viññāṇakkhandho tajjā manoviññāṇadhātu, ayaṃ vuccati mano. Ayaṃ mano imāya pītiyā sahagato hoti sahajāto saṃsaṭṭho sampayutto ekuppādo ekanirodho ekavatthuko ekārammaṇo. Pītimano hotīti pītimano hoti tuṭṭhamano haṭṭhamano pahaṭṭhamano attamano udaggamano muditamano pamoditamano hotīti – addhā pītimano hoti.
லத்³தா⁴ மச்சோ யதி³ச்ச²தீதி. லத்³தா⁴தி லபி⁴த்வா படிலபி⁴த்வா அதி⁴க³ந்த்வா விந்தி³த்வா. மச்சோதி ஸத்தோ நரோ மானவோ போஸோ புக்³க³லோ ஜீவோ ஜாகு³ 5 ஜந்து இந்த³கு³ 6 மனுஜோ. யதி³ச்ச²தீதி யங் இச்ச²தி யங் ஸாதி³யதி யங் பத்தே²தி யங் பிஹேதி யங் அபி⁴ஜப்பதி, ரூபங் வா ஸத்³த³ங் வா க³ந்த⁴ங் வா ரஸங் வா பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் வாதி, லத்³தா⁴ மச்சோ யதி³ச்ச²தி.
Laddhā macco yadicchatīti. Laddhāti labhitvā paṭilabhitvā adhigantvā vinditvā. Maccoti satto naro mānavo poso puggalo jīvo jāgu 7 jantu indagu 8 manujo. Yadicchatīti yaṃ icchati yaṃ sādiyati yaṃ pattheti yaṃ piheti yaṃ abhijappati, rūpaṃ vā saddaṃ vā gandhaṃ vā rasaṃ vā phoṭṭhabbaṃ vāti, laddhā macco yadicchati.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘காமங் காமயமானஸ்ஸ, தஸ்ஸ சே தங் ஸமிஜ்ஜ²தி;
‘‘Kāmaṃ kāmayamānassa, tassa ce taṃ samijjhati;
அத்³தா⁴ பீதிமனோ ஹோதி, லத்³தா⁴ மச்சோ யதி³ச்ச²தீ’’தி.
Addhā pītimano hoti, laddhā macco yadicchatī’’ti.
2.
2.
தஸ்ஸ சே காமயானஸ்ஸ, ச²ந்த³ஜாதஸ்ஸ ஜந்துனோ;
Tassace kāmayānassa, chandajātassa jantuno;
தே காமா பரிஹாயந்தி, ஸல்லவித்³தோ⁴வ ருப்பதி.
Te kāmā parihāyanti, sallaviddhova ruppati.
தஸ்ஸ சே காமயானஸ்ஸாதி. தஸ்ஸ சேதி தஸ்ஸ க²த்தியஸ்ஸ வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வா வெஸ்ஸஸ்ஸ வா ஸுத்³த³ஸ்ஸ வா க³ஹட்ட²ஸ்ஸ வா பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ வா தே³வஸ்ஸ வா மனுஸ்ஸஸ்ஸ வா. காமயானஸ்ஸாதி காமே இச்ச²மானஸ்ஸ ஸாதி³யமானஸ்ஸ பத்த²யமானஸ்ஸ பிஹயமானஸ்ஸ அபி⁴ஜப்பமானஸ்ஸ. அத² வா காமதண்ஹாய யாயதி நிய்யதி வுய்ஹதி ஸங்ஹரீயதி. யதா² ஹத்தி²யானேன வா அஸ்ஸயானேன வா கோ³யானேன வா அஜயானேன வா மெண்ட³யானேன வா ஒட்ட²யானேன வா க²ரயானேன வா யாயதி நிய்யதி வுய்ஹதி ஸங்ஹரீயதி; ஏவமேவங் காமதண்ஹாய யாயதி நிய்யதி வுய்ஹதி ஸங்ஹரீயதீதி – தஸ்ஸ சே காமயானஸ்ஸ.
Tassace kāmayānassāti. Tassa ceti tassa khattiyassa vā brāhmaṇassa vā vessassa vā suddassa vā gahaṭṭhassa vā pabbajitassa vā devassa vā manussassa vā. Kāmayānassāti kāme icchamānassa sādiyamānassa patthayamānassa pihayamānassa abhijappamānassa. Atha vā kāmataṇhāya yāyati niyyati vuyhati saṃharīyati. Yathā hatthiyānena vā assayānena vā goyānena vā ajayānena vā meṇḍayānena vā oṭṭhayānena vā kharayānena vā yāyati niyyati vuyhati saṃharīyati; evamevaṃ kāmataṇhāya yāyati niyyati vuyhati saṃharīyatīti – tassa ce kāmayānassa.
ச²ந்த³ஜாதஸ்ஸ ஜந்துனோதி. ச²ந்தோ³தி யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமராகோ³ காமனந்தீ³ காமதண்ஹா காமஸ்னேஹோ காமபரிளாஹோ காமமுச்சா² காமஜ்ஜோ²ஸானங் காமோகோ⁴ காமயோகோ³ காமுபாதா³னங் காமச்ச²ந்த³னீவரணங், தஸ்ஸ ஸோ காமச்ச²ந்தோ³ ஜாதோ ஹோதி ஸஞ்ஜாதோ நிப்³ப³த்தோ அபி⁴னிப்³ப³த்தோ பாதுபூ⁴தோ. ஜந்துனோதி ஸத்தஸ்ஸ நரஸ்ஸ மானவஸ்ஸ போஸஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஜீவஸ்ஸ ஜாகு³ஸ்ஸ ஜந்துஸ்ஸ இந்த³கு³ஸ்ஸ மனுஜஸ்ஸாதி – ச²ந்த³ஜாதஸ்ஸ ஜந்துனோ.
Chandajātassa jantunoti. Chandoti yo kāmesu kāmacchando kāmarāgo kāmanandī kāmataṇhā kāmasneho kāmapariḷāho kāmamucchā kāmajjhosānaṃ kāmogho kāmayogo kāmupādānaṃ kāmacchandanīvaraṇaṃ, tassa so kāmacchando jāto hoti sañjāto nibbatto abhinibbatto pātubhūto. Jantunoti sattassa narassa mānavassa posassa puggalassa jīvassa jāgussa jantussa indagussa manujassāti – chandajātassa jantuno.
தே காமா பரிஹாயந்தீதி – தே வா காமா பரிஹாயந்தி, ஸோ வா காமேஹி பரிஹாயதி. கத²ங் தே காமா பரிஹாயந்தி? தஸ்ஸ திட்ட²ந்தஸ்ஸேவ தே போ⁴கே³ ராஜானோ வா ஹரந்தி, சோரா வா ஹரந்தி, அக்³கி³ வா த³ஹதி, உத³கங் வா வஹதி, அப்பியா வா தா³யாதா³ ஹரந்தி, நிஹிதங் வா நாதி⁴க³ச்ச²தி, து³ப்பயுத்தா வா கம்மந்தா பி⁴ஜ்ஜந்தி, குலே வா குலங்கா³ரோ உப்பஜ்ஜதி, யோ தே போ⁴கே³ விகிரதி வித⁴மதி 9 வித்³த⁴ங்ஸேதி அனிச்சதாயேவ அட்ட²மீ. ஏவங் தே காமா ஹாயந்தி பரிஹாயந்தி பரித⁴ங்ஸெந்தி பரிபதந்தி அந்தரதா⁴யந்தி விப்பலுஜ்ஜந்தி. கத²ங் ஸோ காமேஹி பரிஹாயதி? திட்ட²ந்தேவ தே போ⁴கே³ ஸோ சவதி மரதி விப்பலுஜ்ஜதி. ஏவங் ஸோ காமேஹி ஹாயதி பரிஹாயதி பரித⁴ங்ஸேதி பரிபததி அந்தரதா⁴யதி விப்பலுஜ்ஜதி.
Tekāmā parihāyantīti – te vā kāmā parihāyanti, so vā kāmehi parihāyati. Kathaṃ te kāmā parihāyanti? Tassa tiṭṭhantasseva te bhoge rājāno vā haranti, corā vā haranti, aggi vā dahati, udakaṃ vā vahati, appiyā vā dāyādā haranti, nihitaṃ vā nādhigacchati, duppayuttā vā kammantā bhijjanti, kule vā kulaṅgāro uppajjati, yo te bhoge vikirati vidhamati 10 viddhaṃseti aniccatāyeva aṭṭhamī. Evaṃ te kāmā hāyanti parihāyanti paridhaṃsenti paripatanti antaradhāyanti vippalujjanti. Kathaṃ so kāmehi parihāyati? Tiṭṭhanteva te bhoge so cavati marati vippalujjati. Evaṃ so kāmehi hāyati parihāyati paridhaṃseti paripatati antaradhāyati vippalujjati.
சோரா ஹரந்தி ராஜானோ, அக்³கி³ த³ஹதி நஸ்ஸதி;
Corā haranti rājāno, aggi dahati nassati;
ஏதத³ஞ்ஞாய மேதா⁴வீ, பு⁴ஞ்ஜேத² ச த³தே³த² ச.
Etadaññāya medhāvī, bhuñjetha ca dadetha ca.
த³த்வா ச பு⁴த்வா ச யதா²னுபா⁴வங், அனிந்தி³தோ ஸக்³க³முபேதி டா²னந்தி, தே காமா பரிஹாயந்தி.
Datvā ca bhutvā ca yathānubhāvaṃ, anindito saggamupeti ṭhānanti, te kāmā parihāyanti.
ஸல்லவித்³தோ⁴வ ருப்பதீதி. யதா² அயோமயேன வா ஸல்லேன வித்³தோ⁴, அட்டி²மயேன வா ஸல்லேன த³ந்தமயேன வா ஸல்லேன விஸாணமயேன வா ஸல்லேன கட்ட²மயேன வா ஸல்லேன வித்³தோ⁴ ருப்பதி குப்பதி க⁴ட்டீயதி பீளீயதி, ப்³யாதி⁴தோ தோ³மனஸ்ஸிதோ ஹோதி, ஏவமேவ வத்து²காமானங் விபரிணாமஞ்ஞதா²பா⁴வா உப்பஜ்ஜந்தி ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா. ஸோ காமஸல்லேன ச ஸோகஸல்லேன ச வித்³தோ⁴, ருப்பதி குப்பதி க⁴ட்டீயதி பீளீயதி ப்³யாதி⁴தோ தோ³மனஸ்ஸிதோ ஹோதீதி – ஸல்லவித்³தோ⁴வ ருப்பதி.
Sallaviddhova ruppatīti. Yathā ayomayena vā sallena viddho, aṭṭhimayena vā sallena dantamayena vā sallena visāṇamayena vā sallena kaṭṭhamayena vā sallena viddho ruppati kuppati ghaṭṭīyati pīḷīyati, byādhito domanassito hoti, evameva vatthukāmānaṃ vipariṇāmaññathābhāvā uppajjanti sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā. So kāmasallena ca sokasallena ca viddho, ruppati kuppati ghaṭṭīyati pīḷīyati byādhito domanassito hotīti – sallaviddhova ruppati.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘தஸ்ஸ சே காமயானஸ்ஸ, ச²ந்த³ஜாதஸ்ஸ ஜந்துனோ;
‘‘Tassa ce kāmayānassa, chandajātassa jantuno;
தே காமா பரிஹாயந்தி, ஸல்லவித்³தோ⁴வ ருப்பதீ’’தி.
Te kāmā parihāyanti, sallaviddhova ruppatī’’ti.
3.
3.
யோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ஸப்பஸ்ஸேவ பதா³ ஸிரோ;
Yokāme parivajjeti, sappasseva padā siro;
ஸோமங் விஸத்திகங் லோகே, ஸதோ ஸமதிவத்ததி.
Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattati.
யோ காமே பரிவஜ்ஜேதீதி. யோதி யோ யாதி³ஸோ யதா²யுத்தோ யதா²விஹிதோ யதா²பகாரோ யங்டா²னப்பத்தோ யங்த⁴ம்மஸமன்னாக³தோ க²த்தியோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா வெஸ்ஸோ வா ஸுத்³தோ³ வா க³ஹட்டோ² வா பப்³ப³ஜிதோ வா தே³வோ வா மனுஸ்ஸோ வா. காமே பரிவஜ்ஜேதீதி. காமாதி உத்³தா³னதோ த்³வே காமா – வத்து²காமா ச கிலேஸகாமா ச…பே॰… இமே வுச்சந்தி வத்து²காமா…பே॰… இமே வுச்சந்தி கிலேஸகாமா. காமே பரிவஜ்ஜேதீதி த்³வீஹி காரணேஹி காமே பரிவஜ்ஜேதி – விக்க²ம்ப⁴னதோ வா ஸமுச்சே²த³தோ வா. கத²ங் விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி? ‘‘அட்டி²கங்கலூபமா காமா அப்பஸ்ஸாத³ட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘மங்ஸபேஸூபமா காமா ப³ஹுஸாதா⁴ரணட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘திணுக்கூபமா காமா அனுத³ஹனட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘அங்கா³ரகாஸூபமா காமா மஹாபரிளாஹட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘ஸுபினகூபமா காமா இத்தரபச்சுபட்டா²னட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘யாசிதகூபமா காமா தாவகாலிகட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘ருக்க²ப²லூபமா காமா ஸம்ப⁴ஞ்ஜனபரிப⁴ஞ்ஜனட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘அஸிஸூனூபமா காமா அதி⁴குட்டனட்டே²னா’’தி 13 பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘ஸத்திஸூலூபமா காமா வினிவிஜ்ஜ²னட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘ஸப்பஸிரூபமா காமா ஸப்படிப⁴யட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ‘‘அக்³கி³க்க²ந்தூ⁴பமா காமா மஹாபி⁴தாபனட்டே²னா’’தி பஸ்ஸந்தோ விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி.
Yokāme parivajjetīti. Yoti yo yādiso yathāyutto yathāvihito yathāpakāro yaṃṭhānappatto yaṃdhammasamannāgato khattiyo vā brāhmaṇo vā vesso vā suddo vā gahaṭṭho vā pabbajito vā devo vā manusso vā. Kāme parivajjetīti. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca…pe… ime vuccanti vatthukāmā…pe… ime vuccanti kilesakāmā. Kāme parivajjetīti dvīhi kāraṇehi kāme parivajjeti – vikkhambhanato vā samucchedato vā. Kathaṃ vikkhambhanato kāme parivajjeti? ‘‘Aṭṭhikaṅkalūpamā kāmā appassādaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘maṃsapesūpamā kāmā bahusādhāraṇaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘tiṇukkūpamā kāmā anudahanaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘aṅgārakāsūpamā kāmā mahāpariḷāhaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘supinakūpamā kāmā ittarapaccupaṭṭhānaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘yācitakūpamā kāmā tāvakālikaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘rukkhaphalūpamā kāmā sambhañjanaparibhañjanaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘asisūnūpamā kāmā adhikuṭṭanaṭṭhenā’’ti 14 passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘sattisūlūpamā kāmā vinivijjhanaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘sappasirūpamā kāmā sappaṭibhayaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti, ‘‘aggikkhandhūpamā kāmā mahābhitāpanaṭṭhenā’’ti passanto vikkhambhanato kāme parivajjeti.
பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதிங் பா⁴வெந்தோபி விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, த⁴ம்மானுஸ்ஸதிங் பா⁴வெந்தோபி…பே॰… ஸங்கா⁴னுஸ்ஸதிங் பா⁴வெந்தோபி… ஸீலானுஸ்ஸதிங் பா⁴வெந்தோபி… சாகா³னுஸ்ஸதிங் பா⁴வெந்தோபி… தே³வதானுஸ்ஸதிங் பா⁴வெந்தோபி… ஆனாபானஸ்ஸதிங் 15 பா⁴வெந்தோபி… மரணஸ்ஸதிங் பா⁴வெந்தோபி… காயக³தாஸதிங் பா⁴வெந்தோபி… உபஸமானுஸ்ஸதிங் பா⁴வெந்தோபி விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி.
Buddhānussatiṃ bhāventopi vikkhambhanato kāme parivajjeti, dhammānussatiṃ bhāventopi…pe… saṅghānussatiṃ bhāventopi… sīlānussatiṃ bhāventopi… cāgānussatiṃ bhāventopi… devatānussatiṃ bhāventopi… ānāpānassatiṃ 16 bhāventopi… maraṇassatiṃ bhāventopi… kāyagatāsatiṃ bhāventopi… upasamānussatiṃ bhāventopi vikkhambhanato kāme parivajjeti.
பட²மங் ஜா²னங் பா⁴வெந்தோபி விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, து³தியங் ஜா²னங் பா⁴வெந்தோபி…பே॰… ததியங் ஜா²னங் பா⁴வெந்தோபி… சதுத்த²ங் ஜா²னங் பா⁴வெந்தோபி… ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்திங் பா⁴வெந்தோபி… விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்திங் பா⁴வெந்தோபி… ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்திங் பா⁴வெந்தோபி … நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்திங் பா⁴வெந்தோபி விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி. ஏவங் விக்க²ம்ப⁴னதோ காமே பரிவஜ்ஜேதி.
Paṭhamaṃ jhānaṃ bhāventopi vikkhambhanato kāme parivajjeti, dutiyaṃ jhānaṃ bhāventopi…pe… tatiyaṃ jhānaṃ bhāventopi… catutthaṃ jhānaṃ bhāventopi… ākāsānañcāyatanasamāpattiṃ bhāventopi… viññāṇañcāyatanasamāpattiṃ bhāventopi… ākiñcaññāyatanasamāpattiṃ bhāventopi … nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiṃ bhāventopi vikkhambhanato kāme parivajjeti. Evaṃ vikkhambhanato kāme parivajjeti.
கத²ங் ஸமுச்சே²த³தோ காமே பரிவஜ்ஜேதி? ஸோதாபத்திமக்³க³ங் பா⁴வெந்தோபி அபாயக³மனீயே காமே ஸமுச்சே²த³தோ பரிவஜ்ஜேதி, ஸகதா³கா³மிமக்³க³ங் பா⁴வெந்தோபி ஓளாரிகே காமே ஸமுச்சே²த³தோ பரிவஜ்ஜேதி, அனாகா³மிமக்³க³ங் பா⁴வெந்தோபி அனுஸஹக³தே காமே ஸமுச்சே²த³தோ பரிவஜ்ஜேதி, அரஹத்தமக்³க³ங் பா⁴வெந்தோபி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அஸேஸங் நிஸ்ஸேஸங் ஸமுச்சே²த³தோ காமே பரிவஜ்ஜேதி. ஏவங் ஸமுச்சே²த³தோ காமே பரிவஜ்ஜேதீதி – யோ காமே பரிவஜ்ஜேதி.
Kathaṃ samucchedato kāme parivajjeti? Sotāpattimaggaṃ bhāventopi apāyagamanīye kāme samucchedato parivajjeti, sakadāgāmimaggaṃ bhāventopi oḷārike kāme samucchedato parivajjeti, anāgāmimaggaṃ bhāventopi anusahagate kāme samucchedato parivajjeti, arahattamaggaṃ bhāventopi sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ samucchedato kāme parivajjeti. Evaṃ samucchedato kāme parivajjetīti – yo kāme parivajjeti.
ஸப்பஸ்ஸேவ பதா³ ஸிரோதி. ஸப்போ வுச்சதி அஹி. கேனட்டே²ன ஸப்போ? ஸங்ஸப்பந்தோ க³ச்ச²தீதி ஸப்போ; பு⁴ஜந்தோ க³ச்ச²தீதி பு⁴ஜகோ³; உரேன க³ச்ச²தீதி உரகோ³; பன்னஸிரோ க³ச்ச²தீதி பன்னகோ³; ஸிரேன ஸுபதீதி 17 ஸரீஸபோ 18; பி³லே ஸயதீதி பி³லாஸயோ; கு³ஹாயங் ஸயதீதி கு³ஹாஸயோ; தா³டா² தஸ்ஸ ஆவுதோ⁴தி தா³டா²வுதோ⁴; விஸங் தஸ்ஸ கோ⁴ரந்தி கோ⁴ரவிஸோ; ஜிவ்ஹா தஸ்ஸ து³விதா⁴தி த்³விஜிவ்ஹோ; த்³வீஹி ஜிவ்ஹாஹி ரஸங் ஸாயதீதி த்³விரஸஞ்ஞூ. யதா² புரிஸோ ஜீவிதுகாமோ அமரிதுகாமோ ஸுக²காமோ து³க்க²படிக்கூலோ பாதே³ன ஸப்பஸிரங் வஜ்ஜெய்ய விவஜ்ஜெய்ய பரிவஜ்ஜெய்ய அபி⁴னிவஜ்ஜெய்ய; ஏவமேவ ஸுக²காமோ து³க்க²படிக்கூலோ காமே வஜ்ஜெய்ய விவஜ்ஜெய்ய பரிவஜ்ஜெய்ய அபி⁴னிவஜ்ஜெய்யாதி – ஸப்பஸ்ஸேவ பதா³ ஸிரோ.
Sappasseva padā siroti. Sappo vuccati ahi. Kenaṭṭhena sappo? Saṃsappanto gacchatīti sappo; bhujanto gacchatīti bhujago; urena gacchatīti urago; pannasiro gacchatīti pannago; sirena supatīti 19 sarīsapo 20; bile sayatīti bilāsayo; guhāyaṃ sayatīti guhāsayo; dāṭhā tassa āvudhoti dāṭhāvudho; visaṃ tassa ghoranti ghoraviso; jivhā tassa duvidhāti dvijivho; dvīhi jivhāhi rasaṃ sāyatīti dvirasaññū. Yathā puriso jīvitukāmo amaritukāmo sukhakāmo dukkhapaṭikkūlo pādena sappasiraṃ vajjeyya vivajjeyya parivajjeyya abhinivajjeyya; evameva sukhakāmo dukkhapaṭikkūlo kāme vajjeyya vivajjeyya parivajjeyya abhinivajjeyyāti – sappasseva padā siro.
ஸோமங் விஸத்திகங் லோகே, ஸதோ ஸமதிவத்ததீதி. ஸோதி யோ காமே பரிவஜ்ஜேதி. விஸத்திகா வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³ அனுனயோ அனுரோதோ⁴ நந்தீ³ நந்தி³ராகோ³, சித்தஸ்ஸ ஸாராகோ³ இச்சா² முச்சா² அஜ்ஜோ²ஸானங் கே³தோ⁴ பலிகே³தோ⁴ 21 ஸங்கோ³ பங்கோ, ஏஜா மாயா ஜனிகா ஸஞ்ஜனநீ ஸிப்³பி³னீ ஜாலினீ ஸரிதா விஸத்திகா, ஸுத்தங் விஸதா ஆயூஹினீ 22 து³தியா பணிதி⁴ ப⁴வனெத்தி, வனங் வனதோ² ஸந்த⁴வோ ஸ்னேஹோ அபெக்கா² படிப³ந்து⁴, ஆஸா ஆஸீஸனா ஆஸீஸிதத்தங், ரூபாஸா ஸத்³தா³ஸா க³ந்தா⁴ஸா ரஸாஸா பொ²ட்ட²ப்³பா³ஸா, லாபா⁴ஸா ஜனாஸா புத்தாஸா ஜீவிதாஸா, ஜப்பா பஜப்பா அபி⁴ஜப்பா ஜப்பனா ஜப்பிதத்தங் லோலுப்பங் லோலுப்பாயனா லோலுப்பாயிதத்தங் புச்ச²ஞ்ஜிகதா ஸாது⁴கம்யதா, அத⁴ம்மராகோ³ விஸமலோபோ⁴ நிகந்தி நிகாமனா பத்த²னா பிஹனா ஸம்பத்த²னா, காமதண்ஹா ப⁴வதண்ஹா விப⁴வதண்ஹா, ரூபதண்ஹா அரூபதண்ஹா நிரோத⁴தண்ஹா, ரூபதண்ஹா ஸத்³த³தண்ஹா க³ந்த⁴தண்ஹா ரஸதண்ஹா பொ²ட்ட²ப்³ப³தண்ஹா த⁴ம்மதண்ஹா , ஓகோ⁴ யோகோ³ க³ந்தோ² உபாதா³னங் ஆவரணங் நீவரணங் ச²த³னங் ப³ந்த⁴னங், உபக்கிலேஸோ அனுஸயோ பரியுட்டா²னங் லதா வேவிச்ச²ங், து³க்க²மூலங் து³க்க²னிதா³னங் து³க்க²ப்பப⁴வோ மாரபாஸோ மாரப³ளிஸங் மாரவிஸயோ, தண்ஹானதீ³ தண்ஹாஜாலங் தண்ஹாக³த்³து³லங் தண்ஹாஸமுத்³தோ³ அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங்.
Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatīti. Soti yo kāme parivajjeti. Visattikā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo anunayo anurodho nandī nandirāgo, cittassa sārāgo icchā mucchā ajjhosānaṃ gedho paligedho 23 saṅgo paṅko, ejā māyā janikā sañjananī sibbinī jālinī saritā visattikā, suttaṃ visatā āyūhinī 24 dutiyā paṇidhi bhavanetti, vanaṃ vanatho sandhavo sneho apekkhā paṭibandhu, āsā āsīsanā āsīsitattaṃ, rūpāsā saddāsā gandhāsā rasāsā phoṭṭhabbāsā, lābhāsā janāsā puttāsā jīvitāsā, jappā pajappā abhijappā jappanā jappitattaṃ loluppaṃ loluppāyanā loluppāyitattaṃ pucchañjikatā sādhukamyatā, adhammarāgo visamalobho nikanti nikāmanā patthanā pihanā sampatthanā, kāmataṇhā bhavataṇhā vibhavataṇhā, rūpataṇhā arūpataṇhā nirodhataṇhā, rūpataṇhā saddataṇhā gandhataṇhā rasataṇhā phoṭṭhabbataṇhā dhammataṇhā , ogho yogo gantho upādānaṃ āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ chadanaṃ bandhanaṃ, upakkileso anusayo pariyuṭṭhānaṃ latā vevicchaṃ, dukkhamūlaṃ dukkhanidānaṃ dukkhappabhavo mārapāso mārabaḷisaṃ māravisayo, taṇhānadī taṇhājālaṃ taṇhāgaddulaṃ taṇhāsamuddo abhijjhā lobho akusalamūlaṃ.
விஸத்திகாதி. கேனட்டே²ன விஸத்திகா? விஸதாதி விஸத்திகா; விஸாலாதி விஸத்திகா; விஸடாதி விஸத்திகா; விஸக்கதீதி விஸத்திகா; விஸங்ஹரதீதி விஸத்திகா; விஸங்வாதி³காதி விஸத்திகா; விஸமூலாதி விஸத்திகா; விஸப²லாதி விஸத்திகா; விஸபரிபோ⁴கோ³தி விஸத்திகா; விஸாலா வா பன ஸா தண்ஹா ரூபே ஸத்³தே³ க³ந்தே⁴ ரஸே பொ²ட்ட²ப்³பே³, குலே க³ணே ஆவாஸே லாபே⁴ யஸே, பஸங்ஸாய ஸுகே² சீவரே பிண்ட³பாதே ஸேனாஸனே கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரே, காமதா⁴துயா ரூபதா⁴துயா அரூபதா⁴துயா, காமப⁴வே ரூபப⁴வே அரூபப⁴வே, ஸஞ்ஞாப⁴வே அஸஞ்ஞாப⁴வே நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாப⁴வே, ஏகவோகாரப⁴வே சதுவோகாரப⁴வே பஞ்சவோகாரப⁴வே, அதீதே அனாக³தே பச்சுப்பன்னே, தி³ட்ட²ஸுதமுதவிஞ்ஞாதப்³பே³ஸு த⁴ம்மேஸு விஸடா வித்த²தாதி விஸத்திகா.
Visattikāti. Kenaṭṭhena visattikā? Visatāti visattikā; visālāti visattikā; visaṭāti visattikā; visakkatīti visattikā; visaṃharatīti visattikā; visaṃvādikāti visattikā; visamūlāti visattikā; visaphalāti visattikā; visaparibhogoti visattikā; visālā vā pana sā taṇhā rūpe sadde gandhe rase phoṭṭhabbe, kule gaṇe āvāse lābhe yase, pasaṃsāya sukhe cīvare piṇḍapāte senāsane gilānapaccayabhesajjaparikkhāre, kāmadhātuyā rūpadhātuyā arūpadhātuyā, kāmabhave rūpabhave arūpabhave, saññābhave asaññābhave nevasaññānāsaññābhave, ekavokārabhave catuvokārabhave pañcavokārabhave, atīte anāgate paccuppanne, diṭṭhasutamutaviññātabbesu dhammesu visaṭā vitthatāti visattikā.
லோகேதி அபாயலோகே மனுஸ்ஸலோகே தே³வலோகே, க²ந்த⁴லோகே தா⁴துலோகே ஆயதனலோகே. ஸதோதி சதூஹி காரணேஹி ஸதோ – காயே காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங் பா⁴வெந்தோ ஸதோ, வேத³னாஸு…பே॰… சித்தே… த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங் பா⁴வெந்தோ ஸதோ.
Loketi apāyaloke manussaloke devaloke, khandhaloke dhātuloke āyatanaloke. Satoti catūhi kāraṇehi sato – kāye kāyānupassanāsatipaṭṭhānaṃ bhāvento sato, vedanāsu…pe… citte… dhammesu dhammānupassanāsatipaṭṭhānaṃ bhāvento sato.
அபரேஹிபி சதூஹி காரணேஹி ஸதோ – அஸதிபரிவஜ்ஜனாய ஸதோ, ஸதிகரணீயானங் த⁴ம்மானங் கதத்தா ஸதோ, ஸதிபரிப³ந்தா⁴னங் த⁴ம்மானங் ஹதத்தா ஸதோ, ஸதினிமித்தானங் த⁴ம்மானங் அஸம்முட்ட²த்தா ஸதோ.
Aparehipi catūhi kāraṇehi sato – asatiparivajjanāya sato, satikaraṇīyānaṃ dhammānaṃ katattā sato, satiparibandhānaṃ dhammānaṃ hatattā sato, satinimittānaṃ dhammānaṃ asammuṭṭhattā sato.
அபரேஹிபி சதூஹி காரணேஹி ஸதோ – ஸதியா ஸமன்னாக³தத்தா ஸதோ, ஸதியா வஸிதத்தா ஸதோ, ஸதியா பாகு³ஞ்ஞதாய ஸதோ, ஸதியா அபச்சோரோஹணதாய 25 ஸதோ.
Aparehipi catūhi kāraṇehi sato – satiyā samannāgatattā sato, satiyā vasitattā sato, satiyā pāguññatāya sato, satiyā apaccorohaṇatāya 26 sato.
அபரேஹிபி சதூஹி காரணேஹி ஸதோ – ஸத்தத்தா ஸதோ, ஸந்தத்தா ஸதோ, ஸமிதத்தா ஸதோ, ஸந்தத⁴ம்மஸமன்னாக³தத்தா ஸதோ. பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா ஸதோ, த⁴ம்மானுஸ்ஸதியா ஸதோ, ஸங்கா⁴னுஸ்ஸதியா ஸதோ, ஸீலானுஸ்ஸதியா ஸதோ, சாகா³னுஸ்ஸதியா ஸதோ, தே³வதானுஸ்ஸதியா ஸதோ, ஆனாபானஸ்ஸதியா ஸதோ, மரணஸ்ஸதியா ஸதோ, காயக³தாஸதியா ஸதோ, உபஸமானுஸ்ஸதியா ஸதோ. யா ஸதி அனுஸ்ஸதி படிஸ்ஸதி ஸதி ஸரணதா தா⁴ரணதா அபிலாபனதா அஸம்முஸ்ஸனதா ஸதி ஸதிந்த்³ரியங் ஸதிப³லங் ஸம்மாஸதி ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ ஏகாயனமக்³கோ³, அயங் வுச்சதி ஸதி. இமாய ஸதியா உபேதோ ஹோதி ஸமுபேதோ உபக³தோ ஸமுபக³தோ உபபன்னோ ஸமுபபன்னோ ஸமன்னாக³தோ, ஸோ வுச்சதி ஸதோ.
Aparehipi catūhi kāraṇehi sato – sattattā sato, santattā sato, samitattā sato, santadhammasamannāgatattā sato. Buddhānussatiyā sato, dhammānussatiyā sato, saṅghānussatiyā sato, sīlānussatiyā sato, cāgānussatiyā sato, devatānussatiyā sato, ānāpānassatiyā sato, maraṇassatiyā sato, kāyagatāsatiyā sato, upasamānussatiyā sato. Yā sati anussati paṭissati sati saraṇatā dhāraṇatā apilāpanatā asammussanatā sati satindriyaṃ satibalaṃ sammāsati satisambojjhaṅgo ekāyanamaggo, ayaṃ vuccati sati. Imāya satiyā upeto hoti samupeto upagato samupagato upapanno samupapanno samannāgato, so vuccati sato.
ஸோமங் விஸத்திகங் லோகே, ஸதோ ஸமதிவத்ததீதி. லோகே வா ஸா விஸத்திகா, லோகே வா தங் விஸத்திகங் ஸதோ தரதி உத்தரதி பதரதி ஸமதிக்கமதி வீதிவத்ததீதி – ஸோமங் விஸத்திகங் லோகே, ஸதோ ஸமதிவத்ததி.
Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatīti. Loke vā sā visattikā, loke vā taṃ visattikaṃ sato tarati uttarati patarati samatikkamati vītivattatīti – somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattati.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘யோ காமே பரிவஜ்ஜேதி, ஸப்பஸ்ஸேவ பதா³ ஸிரோ;
‘‘Yo kāme parivajjeti, sappasseva padā siro;
ஸோமங் விஸத்திகங் லோகே, ஸதோ ஸமதிவத்ததீ’’தி.
Somaṃ visattikaṃ loke, sato samativattatī’’ti.
4.
4.
கெ²த்தங் வத்து²ங் ஹிரஞ்ஞங் வா, க³வாஸ்ஸங் தா³ஸபோரிஸங்;
Khettaṃ vatthuṃ hiraññaṃ vā, gavāssaṃ dāsaporisaṃ;
தி²யோ ப³ந்தூ⁴ புது² காமே, யோ நரோ அனுகி³ஜ்ஜ²தி.
Thiyo bandhū puthu kāme, yo naro anugijjhati.
கெ²த்தங் வத்து²ங் ஹிரஞ்ஞங் வாதி. கெ²த்தந்தி ஸாலிக்கெ²த்தங் வீஹிக்கெ²த்தங் முக்³க³க்கெ²த்தங் மாஸக்கெ²த்தங் யவக்கெ²த்தங் கோ³து⁴மக்கெ²த்தங் திலக்கெ²த்தங். வத்து²ந்தி க⁴ரவத்து²ங் கொட்ட²கவத்து²ங் புரேவத்து²ங் பச்சா²வத்து²ங் ஆராமவத்து²ங் விஹாரவத்து²ங். ஹிரஞ்ஞந்தி ஹிரஞ்ஞங் வுச்சதி கஹாபணோதி – கெ²த்தங் வத்து²ங் ஹிரஞ்ஞங் வா.
Khettaṃvatthuṃ hiraññaṃ vāti. Khettanti sālikkhettaṃ vīhikkhettaṃ muggakkhettaṃ māsakkhettaṃ yavakkhettaṃ godhumakkhettaṃ tilakkhettaṃ. Vatthunti gharavatthuṃ koṭṭhakavatthuṃ purevatthuṃ pacchāvatthuṃ ārāmavatthuṃ vihāravatthuṃ. Hiraññanti hiraññaṃ vuccati kahāpaṇoti – khettaṃ vatthuṃ hiraññaṃ vā.
க³வாஸ்ஸங் தா³ஸபோரிஸந்தி. க³வந்தி க³வா 27 வுச்சந்தி. அஸ்ஸாதி பஸுகாத³யோ வுச்சந்தி. தா³ஸாதி சத்தாரோ தா³ஸா – அந்தோஜாதகோ தா³ஸோ, த⁴னக்கீதகோ தா³ஸோ, ஸாமங் வா தா³ஸப்³யங் உபேதி, அகாமகோ வா தா³ஸவிஸயங் உபேதி.
Gavāssaṃ dāsaporisanti. Gavanti gavā 28 vuccanti. Assāti pasukādayo vuccanti. Dāsāti cattāro dāsā – antojātako dāso, dhanakkītako dāso, sāmaṃ vā dāsabyaṃ upeti, akāmako vā dāsavisayaṃ upeti.
‘‘ஆமாய தா³ஸாபி ப⁴வந்தி ஹேகே, த⁴னேன கீதாபி ப⁴வந்தி தா³ஸா;
‘‘Āmāya dāsāpi bhavanti heke, dhanena kītāpi bhavanti dāsā;
ஸாமஞ்ச ஏகே உபயந்தி தா³ஸ்யங், ப⁴யாபனுண்ணாபி ப⁴வந்தி தா³ஸா’’தி.
Sāmañca eke upayanti dāsyaṃ, bhayāpanuṇṇāpi bhavanti dāsā’’ti.
புரிஸாதி தயோ புரிஸா – ப⁴தகா, கம்மகரா, உபஜீவினோதி – க³வாஸ்ஸங் தா³ஸபோரிஸங்.
Purisāti tayo purisā – bhatakā, kammakarā, upajīvinoti – gavāssaṃ dāsaporisaṃ.
தி²யோ ப³ந்தூ⁴ புது² காமேதி. தி²யோதி இத்தி²பரிக்³க³ஹோ வுச்சதி. ப³ந்தூ⁴தி சத்தாரோ ப³ந்தூ⁴ – ஞாதிப³ந்த⁴வாபி ப³ந்து⁴, கொ³த்தப³ந்த⁴வாபி ப³ந்து⁴, மந்தப³ந்த⁴வாபி ப³ந்து⁴, ஸிப்பப³ந்த⁴வாபி ப³ந்து⁴. புது² காமேதி ப³ஹூ காமே. ஏதே புது² காமா மனாபிகா ரூபா…பே॰… மனாபிகா பொ²ட்ட²ப்³பா³தி – தி²யோ ப³ந்தூ⁴ புது² காமே.
Thiyo bandhū puthu kāmeti. Thiyoti itthipariggaho vuccati. Bandhūti cattāro bandhū – ñātibandhavāpi bandhu, gottabandhavāpi bandhu, mantabandhavāpi bandhu, sippabandhavāpi bandhu. Puthu kāmeti bahū kāme. Ete puthu kāmā manāpikā rūpā…pe… manāpikā phoṭṭhabbāti – thiyo bandhū puthu kāme.
யோ நரோ அனுகி³ஜ்ஜ²தீதி. யோதி யோ யாதி³ஸோ யதா²யுத்தோ யதா²விஹிதோ யதா²பகாரோ யங்டா²னப்பத்தோ யங்த⁴ம்மஸமன்னாக³தோ க²த்தியோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா வெஸ்ஸோ வா ஸுத்³தோ³ வா க³ஹட்டோ² வா பப்³ப³ஜிதோ ப்வா தே³வோ வா மனுஸ்ஸோ வா. நரோதி ஸத்தோ நரோ மானவோ போஸோ புக்³க³லோ ஜீவோ ஜாகு³ ஜந்து இந்த³கு³ மனுஜோ. அனுகி³ஜ்ஜ²தீதி கிலேஸகாமேன வத்து²காமேஸு கி³ஜ்ஜ²தி அனுகி³ஜ்ஜ²தி பலிகி³ஜ்ஜ²தி பலிப³ஜ்ஜ²தீதி – யோ நரோ அனுகி³ஜ்ஜ²தி.
Yo naro anugijjhatīti. Yoti yo yādiso yathāyutto yathāvihito yathāpakāro yaṃṭhānappatto yaṃdhammasamannāgato khattiyo vā brāhmaṇo vā vesso vā suddo vā gahaṭṭho vā pabbajito pvā devo vā manusso vā. Naroti satto naro mānavo poso puggalo jīvo jāgu jantu indagu manujo. Anugijjhatīti kilesakāmena vatthukāmesu gijjhati anugijjhati paligijjhati palibajjhatīti – yo naro anugijjhati.
தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tenāha bhagavā –
‘‘கெ²த்தங் வத்து²ங் ஹிரஞ்ஞங் வா, க³வாஸ்ஸங் தா³ஸபோரிஸங்;
‘‘Khettaṃ vatthuṃ hiraññaṃ vā, gavāssaṃ dāsaporisaṃ;
தி²யோ ப³ந்தூ⁴ புது² காமே, யோ நரோ அனுகி³ஜ்ஜ²தீ’’தி.
Thiyo bandhū puthu kāme, yo naro anugijjhatī’’ti.
5.
5.
அப³லா நங் ப³லீயந்தி, மத்³த³ந்தே நங் பரிஸ்ஸயா;
Abalā naṃ balīyanti, maddante naṃ parissayā;
ததோ நங் து³க்க²மன்வேதி, நாவங் பி⁴ன்னமிவோத³கங்.
Tato naṃ dukkhamanveti, nāvaṃ bhinnamivodakaṃ.
அப³லா நங் ப³லீயந்தீதி. அப³லாதி அப³லா கிலேஸா து³ப்³ப³லா அப்பப³லா அப்பதா²மகா ஹீனா நிஹீனா ( ) 29 ஓமகா லாமகா ச²துக்கா பரித்தா. தே கிலேஸா தங் புக்³க³லங் ஸஹந்தி பரிஸஹந்தி அபி⁴ப⁴வந்தி அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தி பரியாதி³யந்தி மத்³த³ந்தீதி, ஏவம்பி அப³லா நங் ப³லீயந்தி. அத² வா, அப³லங் புக்³க³லங் து³ப்³ப³லங் அப்பப³லங் அப்பதா²மகங் ஹீனங் நிஹீனங் ஓமகங் லாமகங் ச²துக்கங் பரித்தங், யஸ்ஸ நத்தி² ஸத்³தா⁴ப³லங் வீரியப³லங் ஸதிப³லங் ஸமாதி⁴ப³லங் பஞ்ஞாப³லங் ஹிரிப³லங் ஒத்தப்பப³லங் . தே கிலேஸா தங் புக்³க³லங் ஸஹந்தி பரிஸஹந்தி அபி⁴ப⁴வந்தி அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தி பரியாதி³யந்தி மத்³த³ந்தீதி – ஏவம்பி அப³லா நங் ப³லீயந்தீதி.
Abalā naṃ balīyantīti. Abalāti abalā kilesā dubbalā appabalā appathāmakā hīnā nihīnā ( ) 30 omakā lāmakā chatukkā parittā. Te kilesā taṃ puggalaṃ sahanti parisahanti abhibhavanti ajjhottharanti pariyādiyanti maddantīti, evampi abalā naṃ balīyanti. Atha vā, abalaṃ puggalaṃ dubbalaṃ appabalaṃ appathāmakaṃ hīnaṃ nihīnaṃ omakaṃ lāmakaṃ chatukkaṃ parittaṃ, yassa natthi saddhābalaṃ vīriyabalaṃ satibalaṃ samādhibalaṃ paññābalaṃ hiribalaṃ ottappabalaṃ . Te kilesā taṃ puggalaṃ sahanti parisahanti abhibhavanti ajjhottharanti pariyādiyanti maddantīti – evampi abalā naṃ balīyantīti.
மத்³த³ந்தே நங் பரிஸ்ஸயாதி. த்³வே பரிஸ்ஸயா – பாகடபரிஸ்ஸயா ச படிச்ச²ன்னபரிஸ்ஸயா ச. கதமே பாகடபரிஸ்ஸயா? ஸீஹா ப்³யக்³கா⁴ தீ³பீ அச்சா² தரச்சா² கோகா மஹிங்ஸா 31 ஹத்தீ² அஹிவிச்சி²கா ஸதபதீ³, சோரா வா அஸ்ஸு மானவா வா கதகம்மா வா அகதகம்மா வா, சக்கு²ரோகோ³ ஸோதரோகோ³ கா⁴னரோகோ³ ஜிவ்ஹாரோகோ³ காயரோகோ³ ஸீஸரோகோ³ கண்ணரோகோ³ முக²ரோகோ³ த³ந்தரோகோ³, காஸோ ஸாஸோ பினாஸோ டா³ஹோ ஜரோ, குச்சி²ரோகோ³ முச்சா² பக்க²ந்தி³கா ஸூலா விஸூசிகா, குட்ட²ங் க³ண்டோ³ கிலாஸோ ஸோஸோ அபமாரோ, த³த்³து³ கண்டு³ கச்சு² ரக²ஸா 32 விதச்சி²கா லோஹிதபித்தங், மது⁴மேஹோ அங்ஸா பிளகா ப⁴க³ந்த³லா, பித்தஸமுட்டா²னா ஆபா³தா⁴ ஸெம்ஹஸமுட்டா²னா ஆபா³தா⁴ வாதஸமுட்டா²னா ஆபா³தா⁴ ஸன்னிபாதிகா ஆபா³தா⁴ உதுபரிணாமஜா ஆபா³தா⁴ விஸமபரிஹாரஜா ஆபா³தா⁴, ஓபக்கமிகா ஆபா³தா⁴ கம்மவிபாகஜா ஆபா³தா⁴, ஸீதங் உண்ஹங் ஜிக⁴ச்சா² பிபாஸா உச்சாரோ பஸ்ஸாவோ ட³ங்ஸமகஸவாதாதபஸரீஸபஸம்ப²ஸ்ஸா இதி வா – இமே வுச்சந்தி பாகடபரிஸ்ஸயா.
Maddante naṃ parissayāti. Dve parissayā – pākaṭaparissayā ca paṭicchannaparissayā ca. Katame pākaṭaparissayā? Sīhā byagghā dīpī acchā taracchā kokā mahiṃsā 33 hatthī ahivicchikā satapadī, corā vā assu mānavā vā katakammā vā akatakammā vā, cakkhurogo sotarogo ghānarogo jivhārogo kāyarogo sīsarogo kaṇṇarogo mukharogo dantarogo, kāso sāso pināso ḍāho jaro, kucchirogo mucchā pakkhandikā sūlā visūcikā, kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso soso apamāro, daddu kaṇḍu kacchu rakhasā 34 vitacchikā lohitapittaṃ, madhumeho aṃsā piḷakā bhagandalā, pittasamuṭṭhānā ābādhā semhasamuṭṭhānā ābādhā vātasamuṭṭhānā ābādhā sannipātikā ābādhā utupariṇāmajā ābādhā visamaparihārajā ābādhā, opakkamikā ābādhā kammavipākajā ābādhā, sītaṃ uṇhaṃ jighacchā pipāsā uccāro passāvo ḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassā iti vā – ime vuccanti pākaṭaparissayā.