Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணி-அட்ட²கதா² • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā |
காமாவசரகுஸலங் நித்³தே³ஸவாரகதா²
Kāmāvacarakusalaṃ niddesavārakathā
2. இதா³னி தானேவ த⁴ம்முத்³தே³ஸவாரே பாளிஆருள்ஹானி ச²ப்பஞ்ஞாஸ பதா³னி விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘கதமோ தஸ்மிங் ஸமயே ப²ஸ்ஸோ ஹோதீ’திஆதி³னா நயேன நித்³தே³ஸவாரோ ஆரத்³தோ⁴.
2. Idāni tāneva dhammuddesavāre pāḷiāruḷhāni chappaññāsa padāni vibhajitvā dassetuṃ ‘katamo tasmiṃ samaye phasso hotī’tiādinā nayena niddesavāro āraddho.
தத்த² புச்சா²ய தாவ அயமத்தோ² – யஸ்மிங் ஸமயே காமாவசரங் குஸலங் ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தங் திஹேதுகங் அஸங்கா²ரிகங் மஹாசித்தங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மிங் ஸமயே ப²ஸ்ஸோ ஹோதீதி வுத்தோ, கதமோ ஸோ ப²ஸ்ஸோதி இமினா நயேன ஸப்³ப³புச்சா²ஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Tattha pucchāya tāva ayamattho – yasmiṃ samaye kāmāvacaraṃ kusalaṃ somanassasahagataṃ tihetukaṃ asaṅkhārikaṃ mahācittaṃ uppajjati, tasmiṃ samaye phasso hotīti vutto, katamo so phassoti iminā nayena sabbapucchāsu attho veditabbo.
யோ தஸ்மிங் ஸமயே ப²ஸ்ஸோதி தஸ்மிங் ஸமயே யோ பு²ஸனகவஸேன உப்பன்னோ ப²ஸ்ஸோ, ஸோ ப²ஸ்ஸோதி. இத³ங் ப²ஸ்ஸஸ்ஸ ஸபா⁴வதீ³பனதோ ஸபா⁴வபத³ங் நாம. பு²ஸனாதி பு²ஸனாகாரோ. ஸம்பு²ஸனாதி பு²ஸனாகாரோவ உபஸக்³கே³ன பத³ங் வட்³டெ⁴த்வா வுத்தோ. ஸம்பு²ஸிதத்தந்தி ஸம்பு²ஸிதபா⁴வோ. அயங் பனெத்த² யோஜனா – யோ தஸ்மிங் ஸமயே பு²ஸனகவஸேன ப²ஸ்ஸோ, யா தஸ்மிங் ஸமயே பு²ஸனா, யா தஸ்மிங் ஸமயே ஸம்பு²ஸனா, யங் தஸ்மிங் ஸமயே ஸம்பு²ஸிதத்தங்; அத² வா, யோ தஸ்மிங் ஸமயே பு²ஸனவஸேன ப²ஸ்ஸோ, அஞ்ஞேனாபி பரியாயேன பு²ஸனா ஸம்பு²ஸனா ஸம்பு²ஸிதத்தந்தி வுச்சதி, அயங் தஸ்மிங் ஸமயே ப²ஸ்ஸோ ஹோதீதி. வேத³னாதீ³னம்பி நித்³தே³ஸேஸு இமினாவ நயேன பத³யோஜனா வேதி³தப்³பா³.
Yo tasmiṃ samaye phassoti tasmiṃ samaye yo phusanakavasena uppanno phasso, so phassoti. Idaṃ phassassa sabhāvadīpanato sabhāvapadaṃ nāma. Phusanāti phusanākāro. Samphusanāti phusanākārova upasaggena padaṃ vaḍḍhetvā vutto. Samphusitattanti samphusitabhāvo. Ayaṃ panettha yojanā – yo tasmiṃ samaye phusanakavasena phasso, yā tasmiṃ samaye phusanā, yā tasmiṃ samaye samphusanā, yaṃ tasmiṃ samaye samphusitattaṃ; atha vā, yo tasmiṃ samaye phusanavasena phasso, aññenāpi pariyāyena phusanā samphusanā samphusitattanti vuccati, ayaṃ tasmiṃ samaye phasso hotīti. Vedanādīnampi niddesesu imināva nayena padayojanā veditabbā.
அயங் பனெத்த² ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணோ விப⁴த்திவினிச்ச²யோ. யானிமானி ப⁴க³வதா பட²மங் காமாவசரங் குஸலங் மஹாசித்தங் பா⁴ஜெத்வா த³ஸ்ஸெந்தேன அதிரேகபண்ணாஸபதா³னி மாதிகாவஸேன ட²பெத்வா புன ஏகேகபத³ங் க³ஹெத்வா விப⁴த்திங் ஆரோபிதானி, தானி விப⁴த்திங் க³ச்ச²ந்தானி தீஹி காரணேஹி விப⁴த்திங் க³ச்ச²ந்தி; நானா ஹொந்தானி சதூஹி காரணேஹி நானா ப⁴வந்தி. அபரதீ³பனா பனெத்த² த்³வே டா²னானி க³ச்ச²தி. கத²ங்? ஏதானிஹி ப்³யஞ்ஜனவஸேன உபஸக்³க³வஸேன அத்த²வஸேனாதி இமேஹி தீஹி காரணேஹி விப⁴த்திங் க³ச்ச²ந்தி. தத்த² கோதோ⁴ குஜ்ஜ²னா குஜ்ஜி²தத்தங், தோ³ஸோ து³ஸ்ஸனா து³ஸ்ஸிதத்தந்தி ஏவங் ப்³யஞ்ஜனவஸேன விப⁴த்திக³மனங் வேதி³தப்³ப³ங். எத்த² ஹி ஏகோவ கோதோ⁴ ப்³யஞ்ஜனவஸேன ஏவங் விப⁴த்திங் க³தோ. சாரோ விசாரோ அனுவிசாரோ உபவிசாரோதி ஏவங் பன உபஸக்³க³வஸேன விப⁴த்திக³மனங் வேதி³தப்³ப³ங். பண்டி³ச்சங் கோஸல்லங் நேபுஞ்ஞங் வேப⁴ப்³யா சிந்தா உபபரிக்கா²தி ஏவங் அத்த²வஸேன விப⁴த்திக³மனங் வேதி³தப்³ப³ங். தேஸு ப²ஸ்ஸபத³னித்³தே³ஸே தாவ இமா திஸ்ஸோபி விப⁴த்தியோ லப்³ப⁴ந்தி. ‘ப²ஸ்ஸோ பு²ஸனா’தி ஹி ப்³யஞ்ஜனவஸேன விப⁴த்திக³மனங் ஹோதி. ‘ஸம்பு²ஸனா’தி உபஸக்³க³வஸேன. ‘ஸம்பு²ஸிதத்த’ந்தி அத்த²வஸேன. இமினா நயேன ஸப்³ப³பத³னித்³தே³ஸேஸு விப⁴த்திக³மனங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Ayaṃ panettha sabbasādhāraṇo vibhattivinicchayo. Yānimāni bhagavatā paṭhamaṃ kāmāvacaraṃ kusalaṃ mahācittaṃ bhājetvā dassentena atirekapaṇṇāsapadāni mātikāvasena ṭhapetvā puna ekekapadaṃ gahetvā vibhattiṃ āropitāni, tāni vibhattiṃ gacchantāni tīhi kāraṇehi vibhattiṃ gacchanti; nānā hontāni catūhi kāraṇehi nānā bhavanti. Aparadīpanā panettha dve ṭhānāni gacchati. Kathaṃ? Etānihi byañjanavasena upasaggavasena atthavasenāti imehi tīhi kāraṇehi vibhattiṃ gacchanti. Tattha kodho kujjhanā kujjhitattaṃ, doso dussanā dussitattanti evaṃ byañjanavasena vibhattigamanaṃ veditabbaṃ. Ettha hi ekova kodho byañjanavasena evaṃ vibhattiṃ gato. Cāro vicāro anuvicāro upavicāroti evaṃ pana upasaggavasena vibhattigamanaṃ veditabbaṃ. Paṇḍiccaṃ kosallaṃ nepuññaṃ vebhabyā cintā upaparikkhāti evaṃ atthavasena vibhattigamanaṃ veditabbaṃ. Tesu phassapadaniddese tāva imā tissopi vibhattiyo labbhanti. ‘Phasso phusanā’ti hi byañjanavasena vibhattigamanaṃ hoti. ‘Samphusanā’ti upasaggavasena. ‘Samphusitatta’nti atthavasena. Iminā nayena sabbapadaniddesesu vibhattigamanaṃ veditabbaṃ.
நானா ஹொந்தானிபி பன நாமனானத்தேன லக்க²ணனானத்தேன கிச்சனானத்தேன படிக்கே²பனானத்தேனாதி இமேஹி சதூஹி காரணேஹி நானா ஹொந்தி. தத்த² கதமோ தஸ்மிங் ஸமயே ப்³யாபாதோ³ ஹோதி? யோ தஸ்மிங் ஸமயே தோ³ஸோ து³ஸ்ஸனாதி (த⁴॰ ஸ॰ 419) எத்த² ப்³யாபாதோ³தி வா, தோ³ஸோதி வா, த்³வேபி ஏதே கோதோ⁴ ஏவ, நாமேன நானத்தங் க³தாதி. ஏவங் ‘நாமனானத்தேன’ நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Nānā hontānipi pana nāmanānattena lakkhaṇanānattena kiccanānattena paṭikkhepanānattenāti imehi catūhi kāraṇehi nānā honti. Tattha katamo tasmiṃ samaye byāpādo hoti? Yo tasmiṃ samaye doso dussanāti (dha. sa. 419) ettha byāpādoti vā, dosoti vā, dvepi ete kodho eva, nāmena nānattaṃ gatāti. Evaṃ ‘nāmanānattena’ nānattaṃ veditabbaṃ.
ராஸட்டே²ன ச பஞ்சபி க²ந்தா⁴ ஏகோவ க²ந்தோ⁴ ஹோதி. எத்த² பன ரூபங் ருப்பனலக்க²ணங், வேத³னா வேத³யிதலக்க²ணா, ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஜானநலக்க²ணா, சேதனா சேதயிதலக்க²ணா, விஞ்ஞாணங் விஜானநலக்க²ணந்தி இமினா லக்க²ணனானத்தேன பஞ்சக்க²ந்தா⁴ ஹொந்தி. ஏவங் ‘லக்க²ணனானத்தேன’ நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Rāsaṭṭhena ca pañcapi khandhā ekova khandho hoti. Ettha pana rūpaṃ ruppanalakkhaṇaṃ, vedanā vedayitalakkhaṇā, saññā sañjānanalakkhaṇā, cetanā cetayitalakkhaṇā, viññāṇaṃ vijānanalakkhaṇanti iminā lakkhaṇanānattena pañcakkhandhā honti. Evaṃ ‘lakkhaṇanānattena’ nānattaṃ veditabbaṃ.
சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா – ‘‘இத⁴ பி⁴க்கு² அனுப்பன்னானங் பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் அனுப்பாதா³ய…பே॰… சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதி பத³ஹதீ’’தி (விப⁴॰ 390; தீ³॰ நி॰ 2.402) ஏகமேவ வீரியங் கிச்சனானத்தேன சதூஸு டா²னேஸு ஆக³தங். ஏவங் ‘கிச்சனானத்தேன’ நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Cattāro sammappadhānā – ‘‘idha bhikkhu anuppannānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ anuppādāya…pe… cittaṃ paggaṇhāti padahatī’’ti (vibha. 390; dī. ni. 2.402) ekameva vīriyaṃ kiccanānattena catūsu ṭhānesu āgataṃ. Evaṃ ‘kiccanānattena’ nānattaṃ veditabbaṃ.
சத்தாரோ அஸத்³த⁴ம்மா – கோத⁴க³ருதா ந ஸத்³த⁴ம்மக³ருதா, மக்க²க³ருதா ந ஸத்³த⁴ம்மக³ருதா, லாப⁴க³ருதா ந ஸத்³த⁴ம்மக³ருதா, ஸக்காரக³ருதா ந ஸத்³த⁴ம்மக³ருதாதி, ஏவமாதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.44) பன ‘படிக்கே²பனானத்தேன’ நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Cattāro asaddhammā – kodhagarutā na saddhammagarutā, makkhagarutā na saddhammagarutā, lābhagarutā na saddhammagarutā, sakkāragarutā na saddhammagarutāti, evamādīsu (a. ni. 4.44) pana ‘paṭikkhepanānattena’ nānattaṃ veditabbaṃ.
இமானி பன சத்தாரி நானத்தானி ந ப²ஸ்ஸேயேவ லப்³ப⁴ந்தி, ஸப்³பே³ஸுபி ப²ஸ்ஸபஞ்சகாதீ³ஸு லப்³ப⁴ந்தி. ப²ஸ்ஸஸ்ஸ ஹி ப²ஸ்ஸோதி நாமங்…பே॰… சித்தஸ்ஸ சித்தந்தி. ப²ஸ்ஸோ ச பு²ஸனலக்க²ணோ, வேத³னா வேத³யிதலக்க²ணா, ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஜானநலக்க²ணா, சேதனா சேதயிதலக்க²ணா, விஞ்ஞாணங் விஜானநலக்க²ணங். ததா² ப²ஸ்ஸோ பு²ஸனகிச்சோ, வேத³னா அனுப⁴வனகிச்சா, ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஜானநகிச்சா, சேதனா சேதயிதகிச்சா, விஞ்ஞாணங் விஜானநகிச்சந்தி. ஏவங் கிச்சனானத்தேன நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Imāni pana cattāri nānattāni na phasseyeva labbhanti, sabbesupi phassapañcakādīsu labbhanti. Phassassa hi phassoti nāmaṃ…pe… cittassa cittanti. Phasso ca phusanalakkhaṇo, vedanā vedayitalakkhaṇā, saññā sañjānanalakkhaṇā, cetanā cetayitalakkhaṇā, viññāṇaṃ vijānanalakkhaṇaṃ. Tathā phasso phusanakicco, vedanā anubhavanakiccā, saññā sañjānanakiccā, cetanā cetayitakiccā, viññāṇaṃ vijānanakiccanti. Evaṃ kiccanānattena nānattaṃ veditabbaṃ.
படிக்கே²பனானத்தங் ப²ஸ்ஸபஞ்சமகே நத்தி². அலோபா⁴தி³னித்³தே³ஸே பன அலோபோ⁴ அலுப்³ப⁴னா அலுப்³பி⁴தத்தந்திஆதி³னா நயேன லப்³ப⁴தீதி ஏவங் படிக்கே²பனானத்தேன நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங். ஏவங் ஸப்³ப³பத³னித்³தே³ஸேஸு லப்³ப⁴மானவஸேன சதுப்³பி³த⁴ம்பி நானத்தங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Paṭikkhepanānattaṃ phassapañcamake natthi. Alobhādiniddese pana alobho alubbhanā alubbhitattantiādinā nayena labbhatīti evaṃ paṭikkhepanānattena nānattaṃ veditabbaṃ. Evaṃ sabbapadaniddesesu labbhamānavasena catubbidhampi nānattaṃ veditabbaṃ.
அபரதீ³பனா பன பத³த்து²தி வா ஹோதி த³ள்ஹீகம்மங் வாதி ஏவங் த்³வே டா²னானி க³ச்ச²தி. யட்டி²கோடியா உப்பீளெந்தேன விய ஹி ஸகிமேவ ப²ஸ்ஸோதி வுத்தே ஏதங் பத³ங் பு²ல்லிதமண்டி³தவிபூ⁴ஸிதங் நாம ந ஹோதி. புனப்புனங் ப்³யஞ்ஜனவஸேன உபஸக்³க³வஸேன அத்த²வஸேன ‘ப²ஸ்ஸோ பு²ஸனா ஸம்பு²ஸனா ஸம்பு²ஸிதத்த’ந்தி வுத்தே பு²ல்லிதமண்டி³தவிபூ⁴ஸிதங் நாம ஹோதி. யதா² ஹி த³ஹரகுமாரங் ந்ஹாபெத்வா, மனோரமங் வத்த²ங் பரித³ஹாபெத்வா புப்பா²னி பிளந்தா⁴பெத்வா அக்கீ²னி அஞ்ஜெத்வா அத²ஸ்ஸ நலாடே ஏகமேவ மனோஸிலாபி³ந்து³ங் கரெய்யுங், தஸ்ஸ ந எத்தாவதா சித்ததிலகோ நாம ஹோதி. நானாவண்ணேஹி பன பரிவாரெத்வா பி³ந்தூ³ஸு கதேஸு சித்ததிலகோ நாம ஹோதி. ஏவங்ஸம்பத³மித³ங் வேதி³தப்³ப³ங். அயங் ‘பத³த்து²தி’ நாம.
Aparadīpanā pana padatthuti vā hoti daḷhīkammaṃ vāti evaṃ dve ṭhānāni gacchati. Yaṭṭhikoṭiyā uppīḷentena viya hi sakimeva phassoti vutte etaṃ padaṃ phullitamaṇḍitavibhūsitaṃ nāma na hoti. Punappunaṃ byañjanavasena upasaggavasena atthavasena ‘phasso phusanā samphusanā samphusitatta’nti vutte phullitamaṇḍitavibhūsitaṃ nāma hoti. Yathā hi daharakumāraṃ nhāpetvā, manoramaṃ vatthaṃ paridahāpetvā pupphāni piḷandhāpetvā akkhīni añjetvā athassa nalāṭe ekameva manosilābinduṃ kareyyuṃ, tassa na ettāvatā cittatilako nāma hoti. Nānāvaṇṇehi pana parivāretvā bindūsu katesu cittatilako nāma hoti. Evaṃsampadamidaṃ veditabbaṃ. Ayaṃ ‘padatthuti’ nāma.
ப்³யஞ்ஜனவஸேன உபஸக்³க³வஸேன அத்த²வஸேன ச புனப்புனங் ப⁴ணனமேவ த³ள்ஹீகம்மங் நாம. யதா² ஹி ‘ஆவுஸோ’தி வா ‘ப⁴ந்தே’தி வா ‘யக்கோ²’தி வா ‘ஸப்போ’தி வா வுத்தே த³ள்ஹீகம்மங் நாம ந ஹோதி. ‘ஆவுஸோ ஆவுஸோ’‘ப⁴ந்தே ப⁴ந்தே’‘யக்கோ² யக்கோ²’‘ஸப்போ ஸப்போ’தி வுத்தே பன த³ள்ஹீகம்மங் நாம ஹோதி. ஏவமேவ ஸகிதே³வ யட்டி²கோடியா உப்பீளெந்தேன விய ‘ப²ஸ்ஸோ’தி வுத்தே பத³ங் த³ள்ஹீகம்மங் நாம ந ஹோதி. புனப்புனங் ப்³யஞ்ஜனவஸேன உபஸக்³க³வஸேன அத்த²வஸேன ‘ப²ஸ்ஸோ பு²ஸனா ஸம்பு²ஸனா ஸம்பு²ஸிதத்த’ந்தி வுத்தேயேவ ‘த³ள்ஹீகம்மங்’ நாம ஹோதீதி. ஏவங் அபரதீ³பனா த்³வே டா²னானி க³ச்ச²தி. ஏதஸ்ஸாபி வஸேன லப்³ப⁴மானகபத³னித்³தே³ஸேஸு ஸப்³ப³த்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Byañjanavasena upasaggavasena atthavasena ca punappunaṃ bhaṇanameva daḷhīkammaṃ nāma. Yathā hi ‘āvuso’ti vā ‘bhante’ti vā ‘yakkho’ti vā ‘sappo’ti vā vutte daḷhīkammaṃ nāma na hoti. ‘Āvuso āvuso’‘bhante bhante’‘yakkho yakkho’‘sappo sappo’ti vutte pana daḷhīkammaṃ nāma hoti. Evameva sakideva yaṭṭhikoṭiyā uppīḷentena viya ‘phasso’ti vutte padaṃ daḷhīkammaṃ nāma na hoti. Punappunaṃ byañjanavasena upasaggavasena atthavasena ‘phasso phusanā samphusanā samphusitatta’nti vutteyeva ‘daḷhīkammaṃ’ nāma hotīti. Evaṃ aparadīpanā dve ṭhānāni gacchati. Etassāpi vasena labbhamānakapadaniddesesu sabbattha attho veditabbo.
அயங் தஸ்மிங் ஸமயே ப²ஸ்ஸோ ஹோதீதி யஸ்மிங் ஸமயே பட²மங் காமாவசரங் மஹாகுஸலசித்தங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மிங் ஸமயே அயங் ப²ஸ்ஸோ நாம ஹோதீதி அத்தோ². அயங் தாவ ப²ஸ்ஸபத³னித்³தே³ஸஸ்ஸ வண்ணனா. இதோ பரேஸு பன வேத³னாதீ³னங் பதா³னங் நித்³தே³ஸேஸு விஸேஸமத்தமேவ வண்ணயிஸ்ஸாம. ஸேஸங் இத⁴ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.
Ayaṃ tasmiṃ samaye phasso hotīti yasmiṃ samaye paṭhamaṃ kāmāvacaraṃ mahākusalacittaṃ uppajjati, tasmiṃ samaye ayaṃ phasso nāma hotīti attho. Ayaṃ tāva phassapadaniddesassa vaṇṇanā. Ito paresu pana vedanādīnaṃ padānaṃ niddesesu visesamattameva vaṇṇayissāma. Sesaṃ idha vuttanayeneva veditabbaṃ.
3. யங் தஸ்மிங் ஸமயேதி எத்த² கிஞ்சாபி கதமா தஸ்மிங் ஸமயே வேத³னா ஹோதீதி ஆரத்³த⁴ங், ‘ஸாதபத³வஸேன பன ‘ய’ந்தி வுத்தங். தஜ்ஜாமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துஸம்ப²ஸ்ஸஜந்தி எத்த² ‘தஜ்ஜா’ வுச்சதி தஸ்ஸ ஸாதஸுக²ஸ்ஸ அனுச்ச²விகா ஸாருப்பா. அனுச்ச²விகத்தோ²பி ஹி அயங் ‘தஜ்ஜா’-ஸத்³தோ³ ஹோதி. யதா²ஹ – ‘‘தஜ்ஜங் தஸ்ஸாருப்பங் கத²ங் மந்தேதீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.246). தேஹி வா ரூபாதீ³ஹி ஆரம்மணேஹி இமஸ்ஸ ச ஸுக²ஸ்ஸ பச்சயேஹி ஜாதாதிபி தஜ்ஜா. மனோவிஞ்ஞாணமேவ நிஸ்ஸத்தட்டே²ன தா⁴தூதி மனோவிஞ்ஞாணதா⁴து. ஸம்ப²ஸ்ஸதோ ஜாதங், ஸம்ப²ஸ்ஸே வா ஜாதந்தி ஸம்ப²ஸ்ஸஜங். சித்தனிஸ்ஸிதத்தா சேதஸிகங். மது⁴ரட்டே²ன ஸாதங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யங் தஸ்மிங் ஸமயே யதா²வுத்தேன அத்தே²ன தஜ்ஜாய மனோவிஞ்ஞாணதா⁴துயா ஸம்ப²ஸ்ஸஜங் சேதஸிகங் ஸாதங், அயங் தஸ்மிங் ஸமயே வேத³னா ஹோதீதி. ஏவங் ஸப்³ப³பதே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் யோஜனா வேதி³தப்³பா³.
3. Yaṃ tasmiṃ samayeti ettha kiñcāpi katamā tasmiṃ samaye vedanā hotīti āraddhaṃ, ‘sātapadavasena pana ‘ya’nti vuttaṃ. Tajjāmanoviññāṇadhātusamphassajanti ettha ‘tajjā’ vuccati tassa sātasukhassa anucchavikā sāruppā. Anucchavikatthopi hi ayaṃ ‘tajjā’-saddo hoti. Yathāha – ‘‘tajjaṃ tassāruppaṃ kathaṃ mantetī’’ti (ma. ni. 3.246). Tehi vā rūpādīhi ārammaṇehi imassa ca sukhassa paccayehi jātātipi tajjā. Manoviññāṇameva nissattaṭṭhena dhātūti manoviññāṇadhātu. Samphassato jātaṃ, samphasse vā jātanti samphassajaṃ. Cittanissitattā cetasikaṃ. Madhuraṭṭhena sātaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yaṃ tasmiṃ samaye yathāvuttena atthena tajjāya manoviññāṇadhātuyā samphassajaṃ cetasikaṃ sātaṃ, ayaṃ tasmiṃ samaye vedanā hotīti. Evaṃ sabbapadehi saddhiṃ yojanā veditabbā.
இதா³னி சேதஸிகங் ஸுக²ந்திஆதீ³ஸு சேதஸிகபதே³ன காயிகஸுக²ங் படிக்கி²பதி, ஸுக²பதே³ன சேதஸிகங் து³க்க²ங். சேதோஸம்ப²ஸ்ஸஜந்தி சித்தஸம்ப²ஸ்ஸே ஜாதங். ஸாதங் ஸுக²ங் வேத³யிதந்தி ஸாதங் வேத³யிதங், ந அஸாதங் வேத³யிதங்; ஸுக²ங் வேத³யிதங், ந து³க்க²ங் வேத³யிதங். பரதோ தீணி பதா³னி இத்தி²லிங்க³வஸேன வுத்தானி. ஸாதா வேத³னா, ந அஸாதா; ஸுகா² வேத³னா, ந து³க்கா²தி. அயமேவ பனெத்த² அத்தோ².
Idāni cetasikaṃ sukhantiādīsu cetasikapadena kāyikasukhaṃ paṭikkhipati, sukhapadena cetasikaṃ dukkhaṃ. Cetosamphassajanti cittasamphasse jātaṃ. Sātaṃ sukhaṃ vedayitanti sātaṃ vedayitaṃ, na asātaṃ vedayitaṃ; sukhaṃ vedayitaṃ, na dukkhaṃ vedayitaṃ. Parato tīṇi padāni itthiliṅgavasena vuttāni. Sātā vedanā, na asātā; sukhā vedanā, na dukkhāti. Ayameva panettha attho.
4. ஸஞ்ஞானித்³தே³ஸே தஜ்ஜாமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துஸம்ப²ஸ்ஸஜாதி தஸ்ஸாகுஸலஸஞ்ஞாய அனுச்ச²விகாய மனோவிஞ்ஞாணதா⁴துயா ஸம்ப²ஸ்ஸம்ஹி ஜாதா. ஸஞ்ஞாதி ஸபா⁴வனாமங். ஸஞ்ஜானநாதி ஸஞ்ஜானநாகாரோ. ஸஞ்ஜானிதத்தந்தி ஸஞ்ஜானிதபா⁴வோ.
4. Saññāniddese tajjāmanoviññāṇadhātusamphassajāti tassākusalasaññāya anucchavikāya manoviññāṇadhātuyā samphassamhi jātā. Saññāti sabhāvanāmaṃ. Sañjānanāti sañjānanākāro. Sañjānitattanti sañjānitabhāvo.
5. சேதனானித்³தே³ஸேபி இமினாவ நயேன வேதி³தப்³போ³.
5. Cetanāniddesepi imināva nayena veditabbo.
சித்தனித்³தே³ஸே சித்தவிசித்ததாய சித்தங். ஆரம்மணங் மினமானங் ஜானாதீதி மனோ. மானஸந்தி மனோ ஏவ. ‘‘அந்தலிக்க²சரோ பாஸோ ய்வாயங் சரதி மானஸோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.151; மஹாவ॰ 33) ஹி எத்த² பன ஸம்பயுத்தகத⁴ம்மோ ‘மானஸோ’தி வுத்தோ.
Cittaniddese cittavicittatāya cittaṃ. Ārammaṇaṃ minamānaṃ jānātīti mano. Mānasanti mano eva. ‘‘Antalikkhacaro pāso yvāyaṃ carati mānaso’’ti (saṃ. ni. 1.151; mahāva. 33) hi ettha pana sampayuttakadhammo ‘mānaso’ti vutto.
‘‘கத²ஞ்ஹி ப⁴க³வா துய்ஹங், ஸாவகோ ஸாஸனே ரதோ;
‘‘Kathañhi bhagavā tuyhaṃ, sāvako sāsane rato;
அப்பத்தமானஸோ ஸெக்கோ², காலங் கயிரா ஜனே ஸுதா’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.159);
Appattamānaso sekkho, kālaṃ kayirā jane sutā’’ti. (saṃ. ni. 1.159);
எத்த² அரஹத்தங் ‘மானஸ’ந்தி வுத்தங். இத⁴ பன ‘மனோவ’ மானஸங். ப்³யஞ்ஜனவஸேன ஹேதங் பத³ங் வட்³டி⁴தங்.
Ettha arahattaṃ ‘mānasa’nti vuttaṃ. Idha pana ‘manova’ mānasaṃ. Byañjanavasena hetaṃ padaṃ vaḍḍhitaṃ.
ஹத³யந்தி சித்தங். ‘‘சித்தங் வா தே கி²பிஸ்ஸாமி, ஹத³யங் வா தே பா²லெஸ்ஸாமீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.237; ஸு॰ நி॰ ஆளவகஸுத்த) எத்த² உரோ ஹத³யந்தி வுத்தங். ‘‘ஹத³யா ஹத³யங் மஞ்ஞே அஞ்ஞாய தச்ச²தீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.63) எத்த² சித்தங். ‘‘வக்கங் ஹத³ய’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 2.377; ம॰ நி॰ 1.110) எத்த² ஹத³யவத்து². இத⁴ பன சித்தமேவ அப்³ப⁴ந்தரட்டே²ன ‘ஹத³ய’ந்தி வுத்தங். தமேவ பரிஸுத்³த⁴ட்டே²ன பண்ட³ரங். ப⁴வங்க³ங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். யதா²ஹ – ‘‘பப⁴ஸ்ஸரமித³ங், பி⁴க்க²வே, சித்தங், தஞ்ச கோ² ஆக³ந்துகேஹி உபக்கிலேஸேஹி உபக்கிலிட்ட²’’ந்தி (அ॰ நி॰ 1.49). ததோ நிக்க²ந்தத்தா பன அகுஸலம்பி, க³ங்கா³ய நிக்க²ந்தா நதீ³ க³ங்கா³ விய, கோ³தா⁴வரிதோ நிக்க²ந்தா கோ³தா⁴வரீ விய ச, பண்ட³ரந்த்வேவ வுத்தங்.
Hadayanti cittaṃ. ‘‘Cittaṃ vā te khipissāmi, hadayaṃ vā te phālessāmī’’ti (saṃ. ni. 1.237; su. ni. āḷavakasutta) ettha uro hadayanti vuttaṃ. ‘‘Hadayā hadayaṃ maññe aññāya tacchatī’’ti (ma. ni. 1.63) ettha cittaṃ. ‘‘Vakkaṃ hadaya’’nti (dī. ni. 2.377; ma. ni. 1.110) ettha hadayavatthu. Idha pana cittameva abbhantaraṭṭhena ‘hadaya’nti vuttaṃ. Tameva parisuddhaṭṭhena paṇḍaraṃ. Bhavaṅgaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Yathāha – ‘‘pabhassaramidaṃ, bhikkhave, cittaṃ, tañca kho āgantukehi upakkilesehi upakkiliṭṭha’’nti (a. ni. 1.49). Tato nikkhantattā pana akusalampi, gaṅgāya nikkhantā nadī gaṅgā viya, godhāvarito nikkhantā godhāvarī viya ca, paṇḍarantveva vuttaṃ.
மனோ மனாயதனந்தி இத⁴ பன மனொக்³க³ஹணங் மனஸ்ஸேவ ஆயதனபா⁴வதீ³பனத்த²ங். தேனேதங் தீ³பேதி – ‘நயித³ங் தே³வாயதனங் விய மனஸ்ஸ ஆயதனத்தா மனாயதனங், அத² கோ² மனோ ஏவ ஆயதனங் மனாயதன’ந்தி. தத்த² நிவாஸடா²னட்டே²ன ஆகரட்டே²ன ஸமோஸரணடா²னட்டே²ன ஸஞ்ஜாதிதே³ஸட்டே²ன காரணட்டே²ன ச ஆயதனங் வேதி³தப்³ப³ங். ததா² ஹி லோகே ‘இஸ்ஸராயதனங் வாஸுதே³வாயதன’ந்திஆதீ³ஸு நிவாஸட்டா²னங் ஆயதனந்தி வுச்சதி. ‘ஸுவண்ணாயதனங் ரஜதாயதன’ந்திஆதீ³ஸு ஆகரோ. ஸாஸனே பன ‘‘மனோரமே ஆயதனே ஸேவந்தி நங் விஹங்க³மா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 5.38) ஸமோஸரணட்டா²னங். ‘‘த³க்கி²ணாபதோ² கு³ன்னங் ஆயதன’’ந்திஆதீ³ஸு ஸஞ்ஜாதிதே³ஸோ. ‘‘தத்ர தத்ரேவ ஸக்கி²ப⁴ப்³ப³தங் பாபுணாதி ஸதி ஸதிஆயதனே’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.158) காரணங். இத⁴ பன ஸஞ்ஜாதிதே³ஸட்டே²ன ஸமோஸரணடா²னட்டே²ன காரணட்டே²னாதி திதா⁴பி வட்டதி.
Mano manāyatananti idha pana manoggahaṇaṃ manasseva āyatanabhāvadīpanatthaṃ. Tenetaṃ dīpeti – ‘nayidaṃ devāyatanaṃ viya manassa āyatanattā manāyatanaṃ, atha kho mano eva āyatanaṃ manāyatana’nti. Tattha nivāsaṭhānaṭṭhena ākaraṭṭhena samosaraṇaṭhānaṭṭhena sañjātidesaṭṭhena kāraṇaṭṭhena ca āyatanaṃ veditabbaṃ. Tathā hi loke ‘issarāyatanaṃ vāsudevāyatana’ntiādīsu nivāsaṭṭhānaṃ āyatananti vuccati. ‘Suvaṇṇāyatanaṃ rajatāyatana’ntiādīsu ākaro. Sāsane pana ‘‘manorame āyatane sevanti naṃ vihaṅgamā’’tiādīsu (a. ni. 5.38) samosaraṇaṭṭhānaṃ. ‘‘Dakkhiṇāpatho gunnaṃ āyatana’’ntiādīsu sañjātideso. ‘‘Tatra tatreva sakkhibhabbataṃ pāpuṇāti sati satiāyatane’’tiādīsu (ma. ni. 3.158) kāraṇaṃ. Idha pana sañjātidesaṭṭhena samosaraṇaṭhānaṭṭhena kāraṇaṭṭhenāti tidhāpi vaṭṭati.
ப²ஸ்ஸாத³யோ ஹி த⁴ம்மா எத்த² ஸஞ்ஜாயந்தீதி ஸஞ்ஜாதிதே³ஸட்டே²னபி ஏதங் ஆயதனங். ப³ஹித்³தா⁴ ரூபஸத்³த³க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³பா³ ஆரம்மணபா⁴வேனெத்த² ஓஸரந்தீதி ஸமோஸரணடா²னட்டே²னபி ஆயதனங். ப²ஸ்ஸாதீ³னங் பன ஸஹஜாதாதி³பச்சயட்டே²ன காரணத்தா காரணட்டே²னபி ஆயதனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். மனிந்த்³ரியங் வுத்தத்த²மேவ.
Phassādayo hi dhammā ettha sañjāyantīti sañjātidesaṭṭhenapi etaṃ āyatanaṃ. Bahiddhā rūpasaddagandharasaphoṭṭhabbā ārammaṇabhāvenettha osarantīti samosaraṇaṭhānaṭṭhenapi āyatanaṃ. Phassādīnaṃ pana sahajātādipaccayaṭṭhena kāraṇattā kāraṇaṭṭhenapi āyatananti veditabbaṃ. Manindriyaṃ vuttatthameva.
விஜானாதீதி விஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணமேவ க²ந்தோ⁴ விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴. தஸ்ஸ ராஸிஆதி³வஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. மஹாஉத³கக்க²ந்தொ⁴த்வேவ ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தீதி (அ॰ நி॰ 4.51). எத்த² ஹி ராஸட்டே²ன க²ந்தோ⁴ வுத்தோ. ‘‘ஸீலக்க²ந்தோ⁴ ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.355) கு³ணட்டே²ன. ‘‘அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா மஹந்தங் தா³ருக்க²ந்த⁴’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 4.241) எத்த² பண்ணத்திமத்தட்டே²ன. இத⁴ பன ருள்ஹிதோ க²ந்தோ⁴ வுத்தோ. ராஸட்டே²ன ஹி விஞ்ஞாணக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஏகதே³ஸோ ஏகங் விஞ்ஞாணங். தஸ்மா யதா² ருக்க²ஸ்ஸ ஏகதே³ஸங் சி²ந்த³ந்தோ ருக்க²ங் சி²ந்த³தீதி வுச்சதி, ஏவமேவ விஞ்ஞாணக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஏகதே³ஸபூ⁴தங் ஏகம்பி விஞ்ஞாணங் ருள்ஹிதோ விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴தி வுத்தங்.
Vijānātīti viññāṇaṃ viññāṇameva khandho viññāṇakkhandho. Tassa rāsiādivasena attho veditabbo. Mahāudakakkhandhotveva saṅkhyaṃ gacchatīti (a. ni. 4.51). Ettha hi rāsaṭṭhena khandho vutto. ‘‘Sīlakkhandho samādhikkhandho’’tiādīsu (dī. ni. 3.355) guṇaṭṭhena. ‘‘Addasā kho bhagavā mahantaṃ dārukkhandha’’nti (saṃ. ni. 4.241) ettha paṇṇattimattaṭṭhena. Idha pana ruḷhito khandho vutto. Rāsaṭṭhena hi viññāṇakkhandhassa ekadeso ekaṃ viññāṇaṃ. Tasmā yathā rukkhassa ekadesaṃ chindanto rukkhaṃ chindatīti vuccati, evameva viññāṇakkhandhassa ekadesabhūtaṃ ekampi viññāṇaṃ ruḷhito viññāṇakkhandhoti vuttaṃ.
தஜ்ஜாமனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூதி தேஸங் ப²ஸ்ஸாதீ³னங் த⁴ம்மானங் அனுச்ச²விகா மனோவிஞ்ஞாணதா⁴து. இமஸ்மிஞ்ஹி பதே³ ஏகமேவ சித்தங் மினநட்டே²ன மனோ, விஜானநட்டே²ன விஞ்ஞாணங், ஸபா⁴வட்டே²ன நிஸ்ஸத்தட்டே²ன வா தா⁴தூதி தீஹி நாமேஹி வுத்தங். இதி இமஸ்மிங் ப²ஸ்ஸபஞ்சமகே ப²ஸ்ஸோ தாவ யஸ்மா ப²ஸ்ஸோ ஏவ, ந தஜ்ஜாமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துஸம்ப²ஸ்ஸஜோ, சித்தஞ்ச யஸ்மா தஜ்ஜாமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து ஏவ, தஸ்மா இமஸ்மிங் பத³த்³வயே ‘தஜ்ஜாமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துஸம்ப²ஸ்ஸஜா’தி பஞ்ஞத்தி ந ஆரோபிதா. விதக்கபதா³தீ³ஸு பன லப்³ப⁴மானாபி இத⁴ பச்சி²ன்னத்தா ந உத்³த⁴டா.
Tajjāmanoviññāṇadhātūti tesaṃ phassādīnaṃ dhammānaṃ anucchavikā manoviññāṇadhātu. Imasmiñhi pade ekameva cittaṃ minanaṭṭhena mano, vijānanaṭṭhena viññāṇaṃ, sabhāvaṭṭhena nissattaṭṭhena vā dhātūti tīhi nāmehi vuttaṃ. Iti imasmiṃ phassapañcamake phasso tāva yasmā phasso eva, na tajjāmanoviññāṇadhātusamphassajo, cittañca yasmā tajjāmanoviññāṇadhātu eva, tasmā imasmiṃ padadvaye ‘tajjāmanoviññāṇadhātusamphassajā’ti paññatti na āropitā. Vitakkapadādīsu pana labbhamānāpi idha pacchinnattā na uddhaṭā.
இமேஸஞ்ச பன ப²ஸ்ஸபஞ்சமகானங் த⁴ம்மானங் பாடியேக்கங் பாடியேக்கங் வினிப்³போ⁴க³ங் கத்வா பஞ்ஞத்திங் உத்³த⁴ரமானேன ப⁴க³வதா து³க்கரங் கதங். நானாஉத³கானஞ்ஹி நானாதேலானங் வா ஏகபா⁴ஜனே பக்கி²பித்வா தி³வஸங் நிம்மதி²தானங் வண்ண க³ந்த⁴ரஸானங் நானதாய தி³ஸ்வா வா கா⁴யித்வா வா ஸாயித்வா வா நானாகரணங் ஸக்கா ப⁴வெய்ய ஞாதுங். ஏவங் ஸந்தேபி தங் து³க்கரந்தி வுத்தங். ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன பன இமேஸங் அரூபீனங் சித்தசேதஸிகானங் த⁴ம்மானங் ஏகாரம்மணே பவத்தமானானங் பாடியேக்கங் பாடியேக்கங் வினிப்³போ⁴க³ங் கத்வா பஞ்ஞத்திங் உத்³த⁴ரமானேன அதிது³க்கரங் கதங். தேனாஹ ஆயஸ்மா நாக³ஸேனத்தே²ரோ –
Imesañca pana phassapañcamakānaṃ dhammānaṃ pāṭiyekkaṃ pāṭiyekkaṃ vinibbhogaṃ katvā paññattiṃ uddharamānena bhagavatā dukkaraṃ kataṃ. Nānāudakānañhi nānātelānaṃ vā ekabhājane pakkhipitvā divasaṃ nimmathitānaṃ vaṇṇa gandharasānaṃ nānatāya disvā vā ghāyitvā vā sāyitvā vā nānākaraṇaṃ sakkā bhaveyya ñātuṃ. Evaṃ santepi taṃ dukkaranti vuttaṃ. Sammāsambuddhena pana imesaṃ arūpīnaṃ cittacetasikānaṃ dhammānaṃ ekārammaṇe pavattamānānaṃ pāṭiyekkaṃ pāṭiyekkaṃ vinibbhogaṃ katvā paññattiṃ uddharamānena atidukkaraṃ kataṃ. Tenāha āyasmā nāgasenatthero –
‘‘து³க்கரங், மஹாராஜ, ப⁴க³வதா கதந்தி. ‘கிங், ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ப⁴க³வதா து³க்கரங் கத’ந்தி. ‘து³க்கரங், மஹாராஜ, ப⁴க³வதா கதங், யங் இமேஸங் அரூபீனங் சித்தசேதஸிகானங் த⁴ம்மானங் ஏகாரம்மணே பவத்தமானானங் வவத்தா²னங் அக்கா²தங் – அயங் ப²ஸ்ஸோ, அயங் வேத³னா, அயங் ஸஞ்ஞா, அயங் சேதனா, இத³ங் சித்த’ந்தி. ‘ஓபம்மங், ப⁴ந்தே, கரோஹீ’தி. ‘யதா², மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ நாவாய ஸமுத்³த³ங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா ஹத்த²புடேன உத³கங் க³ஹெத்வா ஜிவ்ஹாய ஸாயித்வா ஜானெய்ய நு கோ², மஹாராஜ, ஸோ புரிஸோ – இத³ங் க³ங்கா³ய உத³கங், இத³ங் யமுனாய உத³கங், இத³ங் அசிரவதியா உத³கங், இத³ங் ஸரபு⁴யா உத³கங், இத³ங் மஹியா உத³க’ந்தி? ‘து³க்கரங், ப⁴ந்தே, ஜானிது’ந்தி. ‘ததோ து³க்கரதரங் கோ², மஹாராஜ, ப⁴க³வதா கதங் யங் இமேஸங் அரூபீனங் சித்தசேதஸிகானங் த⁴ம்மானங்…பே॰… இத³ங் சித்த’’’ந்தி (மி॰ ப॰ 2.7.16).
‘‘Dukkaraṃ, mahārāja, bhagavatā katanti. ‘Kiṃ, bhante nāgasena, bhagavatā dukkaraṃ kata’nti. ‘Dukkaraṃ, mahārāja, bhagavatā kataṃ, yaṃ imesaṃ arūpīnaṃ cittacetasikānaṃ dhammānaṃ ekārammaṇe pavattamānānaṃ vavatthānaṃ akkhātaṃ – ayaṃ phasso, ayaṃ vedanā, ayaṃ saññā, ayaṃ cetanā, idaṃ citta’nti. ‘Opammaṃ, bhante, karohī’ti. ‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso nāvāya samuddaṃ ajjhogāhetvā hatthapuṭena udakaṃ gahetvā jivhāya sāyitvā jāneyya nu kho, mahārāja, so puriso – idaṃ gaṅgāya udakaṃ, idaṃ yamunāya udakaṃ, idaṃ aciravatiyā udakaṃ, idaṃ sarabhuyā udakaṃ, idaṃ mahiyā udaka’nti? ‘Dukkaraṃ, bhante, jānitu’nti. ‘Tato dukkarataraṃ kho, mahārāja, bhagavatā kataṃ yaṃ imesaṃ arūpīnaṃ cittacetasikānaṃ dhammānaṃ…pe… idaṃ citta’’’nti (mi. pa. 2.7.16).
7. விதக்கனித்³தே³ஸே தக்கனவஸேன தக்கோ. தஸ்ஸ தித்தகங் தக்கேஸி கும்ப⁴ங் தக்கேஸி ஸகடங் தக்கேஸி யோஜனங் தக்கேஸி அத்³த⁴யோஜனங் தக்கேஸீதி ஏவங் தக்கனவஸேன பவத்தி வேதி³தப்³பா³. இத³ங் தக்கஸ்ஸ ஸபா⁴வபத³ங். விதக்கனவஸேன விதக்கோ. ப³லவதரதக்கஸ்ஸேதங் நாமங். ஸுட்டு² கப்பனவஸேன ஸங்கப்போ. ஏகக்³க³ங் சித்தங் ஆரம்மணே அப்பேதீதி அப்பனா. து³தியபத³ங் உபஸக்³க³வஸேன வட்³டி⁴தங் . ப³லவதரா வா அப்பனா ப்³யப்பனா. ஆரம்மணே சித்தங் அபி⁴னிரோபேதி பதிட்டா²பேதீதி சேதஸோ அபி⁴னிரோபனா. யாதா²வதாய நிய்யானிகதாய ச குஸலபா⁴வப்பத்தோ பஸத்தோ² ஸங்கப்போதி ஸம்மாஸங்கப்போ.
7. Vitakkaniddese takkanavasena takko. Tassa tittakaṃ takkesi kumbhaṃ takkesi sakaṭaṃ takkesi yojanaṃ takkesi addhayojanaṃ takkesīti evaṃ takkanavasena pavatti veditabbā. Idaṃ takkassa sabhāvapadaṃ. Vitakkanavasena vitakko. Balavataratakkassetaṃ nāmaṃ. Suṭṭhu kappanavasena saṅkappo. Ekaggaṃ cittaṃ ārammaṇe appetīti appanā. Dutiyapadaṃ upasaggavasena vaḍḍhitaṃ . Balavatarā vā appanā byappanā. Ārammaṇe cittaṃ abhiniropeti patiṭṭhāpetīti cetaso abhiniropanā. Yāthāvatāya niyyānikatāya ca kusalabhāvappatto pasattho saṅkappoti sammāsaṅkappo.
8. விசாரனித்³தே³ஸே ஆரம்மணே சரணகவஸேன சாரோ. இத³மஸ்ஸ ஸபா⁴வபத³ங். விசரணவஸேன விசாரோ . அனுக³ந்த்வா விசரணவஸேன அனுவிசாரோ. உபக³ந்த்வா விசரணவஸேன உபவிசாரோதி. உபஸக்³க³வஸேன வா பதா³னி வட்³டி⁴தானி. ஆரம்மணே சித்தங், ஸரங் விய ஜியாய, அனுஸந்த³ஹித்வா ட²பனதோ சித்தஸ்ஸ அனுஸந்தா⁴னதா. ஆரம்மணங் அனுபெக்க²மானோ விய திட்ட²தீதி அனுபெக்க²னதா. விசரணவஸேன வா உபெக்க²னதா அனுபெக்க²னதா.
8. Vicāraniddese ārammaṇe caraṇakavasena cāro. Idamassa sabhāvapadaṃ. Vicaraṇavasena vicāro. Anugantvā vicaraṇavasena anuvicāro. Upagantvā vicaraṇavasena upavicāroti. Upasaggavasena vā padāni vaḍḍhitāni. Ārammaṇe cittaṃ, saraṃ viya jiyāya, anusandahitvā ṭhapanato cittassa anusandhānatā. Ārammaṇaṃ anupekkhamāno viya tiṭṭhatīti anupekkhanatā. Vicaraṇavasena vā upekkhanatā anupekkhanatā.
9. பீதினித்³தே³ஸே பீதீதி ஸபா⁴வபத³ங். பமுதி³தஸ்ஸ பா⁴வோ பாமோஜ்ஜங். ஆமோத³னாகாரோ ஆமோத³னா. பமோத³னாகாரோ பமோத³னா. யதா² வா பே⁴ஸஜ்ஜானங் வா தேலானங் வா உண்ஹோத³கஸீதோத³கானங் வா ஏகதோகரணங் மோத³னாதி வுச்சதி, ஏவமயம்பி பீதி த⁴ம்மானங் ஏகதோகரணேன மோத³னா. உபஸக்³க³வஸேன பன மண்டெ³த்வா ஆமோத³னா பமோத³னாதி வுத்தா. ஹாஸேதீதி ஹாஸோ. பஹாஸேதீதி பஹாஸோ. ஹட்ட²பஹட்டா²காரானமேதங் அதி⁴வசனங். வித்தீதி வித்தங்; த⁴னஸ்ஸேதங் நாமங். அயங் பன ஸோமனஸ்ஸபச்சயத்தா வித்திஸரிக்க²தாய வித்தி. யதா² ஹி த⁴னினோ த⁴னங் படிச்ச ஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, ஏவங் பீதிமதோபி பீதிங் படிச்ச ஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மா வித்தீதி வுத்தா. துட்டி²ஸபா⁴வஸண்டி²தாய பீதியா ஏதங் நாமங். பீதிமா பன புக்³க³லோ காயசித்தானங் உக்³க³தத்தா அப்³பு⁴க்³க³தத்தா உத³க்³கோ³தி வுச்சதி . உத³க்³க³ஸ்ஸ பா⁴வோ ஓத³க்³யங். அத்தனோ மனதா அத்தமனதா. அனபி⁴ரத்³த⁴ஸ்ஸ ஹி மனோ து³க்க²பத³ட்டா²னத்தா அத்தனோ மனோ நாம ந ஹோதி, அபி⁴ரத்³த⁴ஸ்ஸ பன ஸுக²பத³ட்டா²னத்தா அத்தனோ மனோ நாம ஹோதி. இதி அத்தனோ மனதா அத்தமனதா, ஸகமனதா. ஸகமனஸ்ஸ பா⁴வோதி அத்தோ². ஸா பன யஸ்மா ந அஞ்ஞஸ்ஸ கஸ்ஸசி அத்தனோ மனதா, சித்தஸ்ஸேவ பனேஸோ பா⁴வோ, சேதஸிகோ த⁴ம்மோ, தஸ்மா அத்தமனதா சித்தஸ்ஸாதி வுத்தா.
9. Pītiniddese pītīti sabhāvapadaṃ. Pamuditassa bhāvo pāmojjaṃ. Āmodanākāro āmodanā. Pamodanākāro pamodanā. Yathā vā bhesajjānaṃ vā telānaṃ vā uṇhodakasītodakānaṃ vā ekatokaraṇaṃ modanāti vuccati, evamayampi pīti dhammānaṃ ekatokaraṇena modanā. Upasaggavasena pana maṇḍetvā āmodanā pamodanāti vuttā. Hāsetīti hāso. Pahāsetīti pahāso. Haṭṭhapahaṭṭhākārānametaṃ adhivacanaṃ. Vittīti vittaṃ; dhanassetaṃ nāmaṃ. Ayaṃ pana somanassapaccayattā vittisarikkhatāya vitti. Yathā hi dhanino dhanaṃ paṭicca somanassaṃ uppajjati, evaṃ pītimatopi pītiṃ paṭicca somanassaṃ uppajjati, tasmā vittīti vuttā. Tuṭṭhisabhāvasaṇṭhitāya pītiyā etaṃ nāmaṃ. Pītimā pana puggalo kāyacittānaṃ uggatattā abbhuggatattā udaggoti vuccati . Udaggassa bhāvo odagyaṃ. Attano manatā attamanatā. Anabhiraddhassa hi mano dukkhapadaṭṭhānattā attano mano nāma na hoti, abhiraddhassa pana sukhapadaṭṭhānattā attano mano nāma hoti. Iti attano manatā attamanatā, sakamanatā. Sakamanassa bhāvoti attho. Sā pana yasmā na aññassa kassaci attano manatā, cittasseva paneso bhāvo, cetasiko dhammo, tasmā attamanatā cittassāti vuttā.
11. ஏகக்³க³தானித்³தே³ஸே அசலபா⁴வேன ஆரம்மணே திட்ட²தீதி டி²தி. பரதோ பத³த்³வயங் உபஸக்³க³வஸேன வட்³டி⁴தங். அபிச ஸம்பயுத்தத⁴ம்மே ஆரம்மணம்ஹி ஸம்பிண்டெ³த்வா திட்ட²தீதி ஸண்டி²தி. ஆரம்மணங் ஓகா³ஹெத்வா அனுபவிஸித்வா திட்ட²தீதி அவட்டி²தி. குஸலபக்க²ஸ்மிஞ்ஹி சத்தாரோ த⁴ம்மா ஆரம்மணங் ஓகா³ஹந்தி – ஸத்³தா⁴ ஸதி ஸமாதி⁴ பஞ்ஞாதி. தேனேவ ஸத்³தா⁴ ஓகப்பனாதி வுத்தா, ஸதி அபிலாபனதாதி, ஸமாதி⁴ அவட்டி²தீதி, பஞ்ஞா பரியோகா³ஹனாதி. அகுஸலபக்கே² பன தயோ த⁴ம்மா ஆரம்மணங் ஓகா³ஹந்தி – தண்ஹா தி³ட்டி² அவிஜ்ஜாதி. தேனேவ தே ஓகா⁴தி வுத்தா. சித்தேகக்³க³தா பனெத்த² ந ப³லவதீ ஹோதி. யதா² ஹி ரஜுட்டா²னட்டா²னே உத³கேன ஸிஞ்சித்வா ஸம்மட்டே² தோ²கமேவ காலங் ரஜோ ஸன்னிஸீத³தி, ஸுக்க²ந்தே ஸுக்க²ந்தே புன பகதிபா⁴வேன வுட்டா²தி, ஏவமேவ அகுஸலபக்கே² சித்தேகக்³க³தா ந ப³லவதீ ஹோதி. யதா² பன தஸ்மிங் டா²னே க⁴டேஹி உத³கங் ஆஸிஞ்சித்வா குதா³லேன க²னித்வா ஆகோடனமத்³த³னக⁴ட்டனானி கத்வா உபலித்தே ஆதா³ஸே விய சா²யா பஞ்ஞாயதி, வஸ்ஸஸதாதிக்கமேபி தங்முஹுத்தகதங் விய ஹோதி, ஏவமேவ குஸலபக்கே² சித்தேகக்³க³தா ப³லவதீ ஹோதி.
11. Ekaggatāniddese acalabhāvena ārammaṇe tiṭṭhatīti ṭhiti. Parato padadvayaṃ upasaggavasena vaḍḍhitaṃ. Apica sampayuttadhamme ārammaṇamhi sampiṇḍetvā tiṭṭhatīti saṇṭhiti. Ārammaṇaṃ ogāhetvā anupavisitvā tiṭṭhatīti avaṭṭhiti. Kusalapakkhasmiñhi cattāro dhammā ārammaṇaṃ ogāhanti – saddhā sati samādhi paññāti. Teneva saddhā okappanāti vuttā, sati apilāpanatāti, samādhi avaṭṭhitīti, paññā pariyogāhanāti. Akusalapakkhe pana tayo dhammā ārammaṇaṃ ogāhanti – taṇhā diṭṭhi avijjāti. Teneva te oghāti vuttā. Cittekaggatā panettha na balavatī hoti. Yathā hi rajuṭṭhānaṭṭhāne udakena siñcitvā sammaṭṭhe thokameva kālaṃ rajo sannisīdati, sukkhante sukkhante puna pakatibhāvena vuṭṭhāti, evameva akusalapakkhe cittekaggatā na balavatī hoti. Yathā pana tasmiṃ ṭhāne ghaṭehi udakaṃ āsiñcitvā kudālena khanitvā ākoṭanamaddanaghaṭṭanāni katvā upalitte ādāse viya chāyā paññāyati, vassasatātikkamepi taṃmuhuttakataṃ viya hoti, evameva kusalapakkhe cittekaggatā balavatī hoti.
உத்³த⁴ச்சவிசிகிச்சா²வஸேன பவத்தஸ்ஸ விஸாஹாரஸ்ஸ படிபக்க²தோ அவிஸாஹாரோ. உத்³த⁴ச்சவிசிகிச்சா²வஸேனேவ க³ச்ச²ந்தங் சித்தங் விக்கி²பதி நாம. அயங் பன ததா²விதோ⁴ விக்கே²போ ந ஹோதீதி அவிக்கே²போ. உத்³த⁴ச்சவிசிகிச்சா²வஸேனேவ ச சித்தங் விஸாஹடங் நாம ஹோதி, இதோ சிதோ ச ஹரீயதி. அயங் பன ஏவங் அவிஸாஹடஸ்ஸ மானஸஸ்ஸ பா⁴வோதி அவிஸாஹடமானஸதா.
Uddhaccavicikicchāvasena pavattassa visāhārassa paṭipakkhato avisāhāro. Uddhaccavicikicchāvaseneva gacchantaṃ cittaṃ vikkhipati nāma. Ayaṃ pana tathāvidho vikkhepo na hotīti avikkhepo. Uddhaccavicikicchāvaseneva ca cittaṃ visāhaṭaṃ nāma hoti, ito cito ca harīyati. Ayaṃ pana evaṃ avisāhaṭassa mānasassa bhāvoti avisāhaṭamānasatā.
ஸமதோ²தி திவிதோ⁴ ஸமதோ² – சித்தஸமதோ², அதி⁴கரணஸமதோ², ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ²தி. தத்த² அட்ட²ஸு ஸமாபத்தீஸு சித்தேகக்³க³தா சித்தஸமதோ² நாம. தஞ்ஹி ஆக³ம்ம சித்தசலனங் சித்தவிப்ப²ந்தி³தங் ஸம்மதி வூபஸம்மதி, தஸ்மா ஸோ சித்தஸமதோ²தி வுச்சதி. ஸம்முகா²வினயாதி³ஸத்தவிதோ⁴ ஸமதோ² அதி⁴கரணஸமதோ² நாம. தஞ்ஹி ஆக³ம்ம தானி தானி அதி⁴கரணானி ஸம்மந்தி வூபஸம்மந்தி, தஸ்மா ஸோ அதி⁴கரணஸமதோ²தி வுச்சதி. யஸ்மா பன ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா நிப்³பா³னங் ஆக³ம்ம ஸம்மந்தி வூபஸம்மந்தி, தஸ்மா தங் ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ²தி வுச்சதி. இமஸ்மிங் அத்தே² சித்தஸமதோ² அதி⁴ப்பேதோ. ஸமாதி⁴லக்க²ணே இந்த³ட்ட²ங் காரேதீதி ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங். உத்³த⁴ச்சே ந கம்பதீதி ஸமாதி⁴ப³லங். ஸம்மாஸமாதீ⁴தி யாதா²வஸமாதி⁴ நிய்யானிகஸமாதி⁴ குஸலஸமாதி⁴.