Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
8. அட்ட²மவக்³கோ³
8. Aṭṭhamavaggo
(83) 11. கம்மஹேதுகதா²
(83) 11. Kammahetukathā
546. கம்மஹேது அரஹா அரஹத்தா பரிஹாயதீதி? ஆமந்தா. கம்மஹேது ஸோதாபன்னோ ஸோதாபத்திப²லா பரிஹாயதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… கம்மஹேது அரஹா அரஹத்தா பரிஹாயதீதி? ஆமந்தா. கம்மஹேது ஸகதா³கா³மீ…பே॰… அனாகா³மீ அனாகா³மிப²லா பரிஹாயதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
546. Kammahetu arahā arahattā parihāyatīti? Āmantā. Kammahetu sotāpanno sotāpattiphalā parihāyatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kammahetu arahā arahattā parihāyatīti? Āmantā. Kammahetu sakadāgāmī…pe… anāgāmī anāgāmiphalā parihāyatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
கம்மஹேது ஸோதாபன்னோ ஸோதாபத்திப²லா ந பரிஹாயதீதி? ஆமந்தா. கம்மஹேது அரஹா அரஹத்தா ந பரிஹாயதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³ …பே॰… கம்மஹேது ஸகதா³கா³மீ…பே॰… அனாகா³மீ அனாகா³மிப²லா ந பரிஹாயதீதி? ஆமந்தா. கம்மஹேது அரஹா அரஹத்தா ந பரிஹாயதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Kammahetu sotāpanno sotāpattiphalā na parihāyatīti? Āmantā. Kammahetu arahā arahattā na parihāyatīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… kammahetu sakadāgāmī…pe… anāgāmī anāgāmiphalā na parihāyatīti? Āmantā. Kammahetu arahā arahattā na parihāyatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
கம்மஹேது அரஹா அரஹத்தா பரிஹாயதீதி? ஆமந்தா. பாணாதிபாதகம்மஸ்ஸ ஹேதூதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அதி³ன்னாதா³னகம்மஸ்ஸ ஹேது…பே॰… காமேஸுமிச்சா²சாரகம்மஸ்ஸ ஹேது… முஸாவாத³கம்மஸ்ஸ ஹேது… பிஸுணவாசாகம்மஸ்ஸ ஹேது… ப²ருஸவாசாகம்மஸ்ஸ ஹேது… ஸம்ப²ப்பலாபகம்மஸ்ஸ ஹேது… மாதுகா⁴தகம்மஸ்ஸ 1 ஹேது… பிதுகா⁴தகம்மஸ்ஸ ஹேது… அரஹந்தகா⁴தகம்மஸ்ஸ ஹேது… ருஹிருப்பாத³கம்மஸ்ஸ ஹேது…பே॰… ஸங்க⁴பே⁴த³கம்மஸ்ஸ ஹேதூதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Kammahetu arahā arahattā parihāyatīti? Āmantā. Pāṇātipātakammassa hetūti? Na hevaṃ vattabbe…pe… adinnādānakammassa hetu…pe… kāmesumicchācārakammassa hetu… musāvādakammassa hetu… pisuṇavācākammassa hetu… pharusavācākammassa hetu… samphappalāpakammassa hetu… mātughātakammassa 2 hetu… pitughātakammassa hetu… arahantaghātakammassa hetu… ruhiruppādakammassa hetu…pe… saṅghabhedakammassa hetūti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
கதமஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ஹேதூதி? ஹந்த³ ஹி அரஹந்தானங் அப்³பா⁴சிக்க²தீதி. அரஹந்தானங் அப்³பா⁴சிக்க²னகம்மஸ்ஸ ஹேது அரஹா அரஹத்தா பரிஹாயதீதி? ஆமந்தா. யே கேசி அரஹந்தானங் அப்³பா⁴சிக்க²ந்தி, ஸப்³பே³ தே அரஹத்தங் ஸச்சி²கரொந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Katamassa kammassa hetūti? Handa hi arahantānaṃ abbhācikkhatīti. Arahantānaṃ abbhācikkhanakammassa hetu arahā arahattā parihāyatīti? Āmantā. Ye keci arahantānaṃ abbhācikkhanti, sabbe te arahattaṃ sacchikarontīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
கம்மஹேதுகதா² நிட்டி²தா.
Kammahetukathā niṭṭhitā.
அட்ட²மவக்³கோ³.
Aṭṭhamavaggo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ச² க³தியோ, அந்தராப⁴வோ, பஞ்சேவ காமகு³ணா காமதா⁴து, பஞ்சேவ ஆயதனா காமா, ரூபினோ த⁴ம்மா ரூபதா⁴து, அரூபினோ த⁴ம்மா அரூபதா⁴து, ஸளாயதனிகோ அத்தபா⁴வோ ரூபதா⁴துயா, அத்தி² ரூபங் அரூபேஸு, ரூபங் கம்மங், ரூபங் ஜீவிதங், கம்மஹேதுகா பரிஹாயதீதி.
Cha gatiyo, antarābhavo, pañceva kāmaguṇā kāmadhātu, pañceva āyatanā kāmā, rūpino dhammā rūpadhātu, arūpino dhammā arūpadhātu, saḷāyataniko attabhāvo rūpadhātuyā, atthi rūpaṃ arūpesu, rūpaṃ kammaṃ, rūpaṃ jīvitaṃ, kammahetukā parihāyatīti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 11. கம்மஹேதுகதா²வண்ணனா • 11. Kammahetukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 11. கம்மஹேதுகதா²வண்ணனா • 11. Kammahetukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 11. கம்மஹேதுகதா²வண்ணனா • 11. Kammahetukathāvaṇṇanā