Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
33. கம்மாகம்மவினிச்ச²யகதா²
33. Kammākammavinicchayakathā
249. ஏவங் க³ருகாபத்திவுட்டா²னவினிச்ச²யகத²ங் கதெ²த்வா இதா³னி கம்மாகம்மவினிச்ச²யகத²ங் கதே²துங் ‘‘கம்மாகம்மந்தி எத்த² பனா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸமக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன கரீயதே தந்தி கம்மங், அபலோகனாதி³சதுப்³பி³த⁴வினயகம்மங். இதரஸ்மிம்பி ஏஸேவ நயோ. அ-காரோ வுத்³தி⁴அத்தோ², ந வுத்³தி⁴ப்பத்தங் கம்மங் அகம்மங். கம்மஞ்ச அகம்மஞ்ச கம்மாகம்மங் வஜ்ஜாவஜ்ஜங் விய, ப²லாப²லங் விய ச. தத்த² ச கம்மந்தி அபலோகனகம்மஞத்திகம்மத்³வயங். அகம்மந்தி ஞத்திது³தியகம்மஞத்திசதஉத்த²கம்மத்³வயங். அத² வா கம்மந்தி சதூஸுபி ஏதேஸு லஹுககம்மங். அகம்மந்தி க³ருககம்மங். கம்மாகம்மந்தி எத்த² பன வினிச்ச²யோ ஏவங் வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. தத்த² பனாதி பக்க²ந்தரத்தே² நிபாதோ , க³ருகாபத்திவுட்டா²னவினிச்ச²யகதா²பக்க²தோ அஞ்ஞோ கம்மாகம்மவினிச்ச²யகதா²பக்கோ² வேதி³தப்³போ³தி வா மயா வுச்சதேதி வா அத்தோ².
249. Evaṃ garukāpattivuṭṭhānavinicchayakathaṃ kathetvā idāni kammākammavinicchayakathaṃ kathetuṃ ‘‘kammākammanti ettha panā’’tiādimāha. Tattha samaggena saṅghena karīyate tanti kammaṃ, apalokanādicatubbidhavinayakammaṃ. Itarasmimpi eseva nayo. A-kāro vuddhiattho, na vuddhippattaṃ kammaṃ akammaṃ. Kammañca akammañca kammākammaṃ vajjāvajjaṃ viya, phalāphalaṃ viya ca. Tattha ca kammanti apalokanakammañattikammadvayaṃ. Akammanti ñattidutiyakammañatticatautthakammadvayaṃ. Atha vā kammanti catūsupi etesu lahukakammaṃ. Akammanti garukakammaṃ. Kammākammanti ettha pana vinicchayo evaṃ veditabboti yojanā. Tattha panāti pakkhantaratthe nipāto , garukāpattivuṭṭhānavinicchayakathāpakkhato añño kammākammavinicchayakathāpakkho veditabboti vā mayā vuccateti vā attho.
சத்தாரி கம்மானீதி எத்த² சத்தாரீதி பரிச்சே²த³னித³ஸ்ஸனங். தேன வினயகம்மானி நாம சத்தாரி ஏவ ஹொந்தி, ந இதோ ஊனாதி⁴கானீதி த³ஸ்ஸேதி. கம்மானீதி பரிச்சி²ன்னகம்மனித³ஸ்ஸனங். அபலோகனகம்மந்திஆதீ³னி பரிச்சி²ன்னகம்மானங் உத்³தே³ஸகத²னங். தத்த² அபலோகீயதே ஆயாசீயதே அபலோகனங், அபபுப்³ப³லோகதா⁴து ஆயாசனத்தே², யுபச்சயோ பா⁴வத்த²வாசகோ. அபலோகனவஸேன கத்தப்³ப³ங் கம்மங் அபலோகனகம்மங், ஸீமட்ட²கஸங்க⁴ங் அபலோகெத்வா ஸங்கா⁴னுமதியா கத்தப்³ப³ங் கம்மங். ஞாபனா ஞத்தி, ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஜானாபனாதி அத்தோ². ஞத்தியா கத்தப்³ப³ங் கம்மங் ஞத்திகம்மங், அனுஸ்ஸாவனங் அகத்வா ஸுத்³த⁴ஞத்தியாயேவ கத்தப்³ப³கம்மங். த்³வின்னங் பூரணீ து³தியா, ஞத்தி து³தியா ஏதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸாதி ஞத்திது³தியங், ஞத்திது³தியஞ்ச தங் கம்மஞ்சாதி ஞத்திது³தியகம்மங், ஏகாய ஞத்தியா ஏகாய அனுஸ்ஸாவனாய கத்தப்³ப³கம்மங். சதுன்னங் பூரணீ சதுத்தீ², ஞத்தி சதுத்தீ² ஏதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸாதி ஞத்திசதுத்த²ங், ஞத்திசதுத்த²ஞ்ச தங் கம்மஞ்சாதி ஞத்திசதுத்த²கம்மங், ஏகாய ஞத்தியா தீஹி அனுஸ்ஸாவனாஹி கத்தப்³ப³கம்மங். தேன வக்க²தி ‘‘அபலோகனகம்மங் நாம ஸீமட்ட²கஸங்க⁴ங் ஸோதெ⁴த்வா’’திஆதி³.
Cattārikammānīti ettha cattārīti paricchedanidassanaṃ. Tena vinayakammāni nāma cattāri eva honti, na ito ūnādhikānīti dasseti. Kammānīti paricchinnakammanidassanaṃ. Apalokanakammantiādīni paricchinnakammānaṃ uddesakathanaṃ. Tattha apalokīyate āyācīyate apalokanaṃ, apapubbalokadhātu āyācanatthe, yupaccayo bhāvatthavācako. Apalokanavasena kattabbaṃ kammaṃ apalokanakammaṃ, sīmaṭṭhakasaṅghaṃ apaloketvā saṅghānumatiyā kattabbaṃ kammaṃ. Ñāpanā ñatti, saṅghassa jānāpanāti attho. Ñattiyā kattabbaṃ kammaṃ ñattikammaṃ, anussāvanaṃ akatvā suddhañattiyāyeva kattabbakammaṃ. Dvinnaṃ pūraṇī dutiyā, ñatti dutiyā etassa kammassāti ñattidutiyaṃ, ñattidutiyañca taṃ kammañcāti ñattidutiyakammaṃ, ekāya ñattiyā ekāya anussāvanāya kattabbakammaṃ. Catunnaṃ pūraṇī catutthī, ñatti catutthī etassa kammassāti ñatticatutthaṃ, ñatticatutthañca taṃ kammañcāti ñatticatutthakammaṃ, ekāya ñattiyā tīhi anussāvanāhi kattabbakammaṃ. Tena vakkhati ‘‘apalokanakammaṃ nāma sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā’’tiādi.
ஏவங் சத்தாரி கம்மானி உத்³தி³ஸித்வா பரிவாரே (பரி॰ 482 ஆத³யோ) கம்மவக்³கே³ ஆக³தனயேனேவ தேஸங் சதுன்னங் கம்மானங் விபத்திகாரணானி புச்சி²த்வா விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் ‘‘இமானி சத்தாரி கம்மானி கதிஹாகாரேஹி விபஜ்ஜந்தி? பஞ்சஹாகாரேஹி விபஜ்ஜந்தீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² வத்து²தோதி வினயகம்மஸ்ஸ காரணபூ⁴தவத்து²தோ. ஞத்திதோ அனுஸ்ஸாவனதோதி த்³வேபி கம்மவாசாயமேவ. ஸீமதோதி கம்மகரணட்டா²னபூ⁴தப³த்³த⁴ஸீமதோ. பரிஸதோதி கம்மப்பத்தச²ந்தா³ரஹபூ⁴தகாரகஸங்க⁴தோ. தானியேவ ஹி பஞ்ச ஸப்³பே³ஸங் வினயகம்மானங் விபத்திகாரணானி ஹொந்தி.
Evaṃ cattāri kammāni uddisitvā parivāre (pari. 482 ādayo) kammavagge āgatanayeneva tesaṃ catunnaṃ kammānaṃ vipattikāraṇāni pucchitvā vissajjetuṃ ‘‘imāni cattāri kammāni katihākārehi vipajjanti? Pañcahākārehi vipajjantī’’tiādimāha. Tattha vatthutoti vinayakammassa kāraṇabhūtavatthuto. Ñattito anussāvanatoti dvepi kammavācāyameva. Sīmatoti kammakaraṇaṭṭhānabhūtabaddhasīmato. Parisatoti kammappattachandārahabhūtakārakasaṅghato. Tāniyeva hi pañca sabbesaṃ vinayakammānaṃ vipattikāraṇāni honti.
ததோ தங் கம்மவிபத்திகாரணபூ⁴தங் வத்து²ங் பாளினயேன வித்தா²ரேதுங் ‘‘ஸம்முகா²கரணீயங் கம்மங் அஸம்முகா² கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்ம’’ந்த்யாதி³மாஹ. தத்த² ஸம்முகா²கரணீயங் படிபுச்சா²கரணீயங் படிஞ்ஞாயகரணீயந்தி இமேஸங் திண்ணங் அததா²கரணேன, ஸதிவினயோ அமூள்ஹவினயோ தஸ்ஸபாபியஸிகா தஜ்ஜனீயகம்மங் நியஸகம்மங் பப்³பா³ஜனீயகம்மங் படிஸாரணீயகம்மங் உக்கே²பனீயகம்மங் பரிவாஸோ மூலாயபடிகஸ்ஸனா மானத்தங் அப்³பா⁴னங் உபஸம்பத³ந்தி இமேஸங் தேரஸகம்மானங் அஞ்ஞகம்மாரஹஸ்ஸ அஞ்ஞகம்மகரணேன, உபோஸதோ² பவாரணாதி இமேஸங் த்³வின்னங் அதி³வஸே கரணேன, பண்ட³கோ தெ²ய்யஸங்வாஸகோ தித்தி²யபக்கந்தகோ திரச்சா²னக³தோ மாதுகா⁴தகோ பிதுகா⁴தகோ அரஹந்தகா⁴தகோ லோஹிதுப்பாத³கோ ஸங்க⁴பே⁴த³கோ பி⁴க்கு²னிதூ³ஸகோ உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகோ ஊனவீஸதிவஸ்ஸோ அந்திமவத்து²அஜ்ஜா²பன்னபுப்³போ³தி இமேஸங் தேரஸன்னங் புக்³க³லானங் உபஸம்பதா³கம்மகரணேன இதி இமானி ஏகதிங்ஸ கம்மானி வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங் ஹோதி. ஞத்திதோ பஞ்ச, அனுஸ்ஸாவனதோ பஞ்சாதி இமானி த³ஸ காரணானி அந்தோகம்மவாசாயமேவ லப⁴ந்தி, ஸீமதோ ஏகாத³ஸ காரணானி ஸீமாஸம்முதிவஸேன லப⁴ந்தி, பரிஸதோ த்³வாத³ஸ காரணானி சதுவக்³க³பஞ்சவக்³க³த³ஸவக்³க³வீஸதிவக்³க³ஸங்கா²தேஸு சதூஸு ஸங்கே⁴ஸு ஏகேகஸ்மிங் கம்மபத்தச²ந்தா³ரஹஸம்முகீ²பூ⁴தஸங்கா²தானங் திண்ணங் திண்ணங் ஸங்கா⁴னங் வஸேன லப⁴ந்தீதி.
Tato taṃ kammavipattikāraṇabhūtaṃ vatthuṃ pāḷinayena vitthāretuṃ ‘‘sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, vatthuvipannaṃ adhammakamma’’ntyādimāha. Tattha sammukhākaraṇīyaṃ paṭipucchākaraṇīyaṃ paṭiññāyakaraṇīyanti imesaṃ tiṇṇaṃ atathākaraṇena, sativinayo amūḷhavinayo tassapāpiyasikā tajjanīyakammaṃ niyasakammaṃ pabbājanīyakammaṃ paṭisāraṇīyakammaṃ ukkhepanīyakammaṃ parivāso mūlāyapaṭikassanā mānattaṃ abbhānaṃ upasampadanti imesaṃ terasakammānaṃ aññakammārahassa aññakammakaraṇena, uposatho pavāraṇāti imesaṃ dvinnaṃ adivase karaṇena, paṇḍako theyyasaṃvāsako titthiyapakkantako tiracchānagato mātughātako pitughātako arahantaghātako lohituppādako saṅghabhedako bhikkhunidūsako ubhatobyañjanako ūnavīsativasso antimavatthuajjhāpannapubboti imesaṃ terasannaṃ puggalānaṃ upasampadākammakaraṇena iti imāni ekatiṃsa kammāni vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ hoti. Ñattito pañca, anussāvanato pañcāti imāni dasa kāraṇāni antokammavācāyameva labhanti, sīmato ekādasa kāraṇāni sīmāsammutivasena labhanti, parisato dvādasa kāraṇāni catuvaggapañcavaggadasavaggavīsativaggasaṅkhātesu catūsu saṅghesu ekekasmiṃ kammapattachandārahasammukhībhūtasaṅkhātānaṃ tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ saṅghānaṃ vasena labhantīti.
ஏவங் கம்மவிபத்திகாரணானி த³ஸ்ஸெத்வா புன சதுவக்³க³ஸங்கா⁴தீ³ஸு ஸன்னிஸின்னானங் பி⁴க்கூ²னங் விஸேஸனாமங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சதுவக்³க³கரணே கம்மே’’திஆதி³மாஹ. தங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Evaṃ kammavipattikāraṇāni dassetvā puna catuvaggasaṅghādīsu sannisinnānaṃ bhikkhūnaṃ visesanāmaṃ dassetuṃ ‘‘catuvaggakaraṇe kamme’’tiādimāha. Taṃ suviññeyyameva.
250. ததோ பரங் சதுன்னங் கம்மானங் டா²னங் ஸங்கே²பதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபலோகனகம்மங் கதி டா²னானி க³ச்ச²தீ’’திஆதி³மாஹ. தம்பி ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
250. Tato paraṃ catunnaṃ kammānaṃ ṭhānaṃ saṅkhepato dassetuṃ ‘‘apalokanakammaṃ kati ṭhānāni gacchatī’’tiādimāha. Tampi suviññeyyameva.
251. ததோ தானியேவ கம்மானி தேஸு டா²னேஸு பவத்தானி வித்தா²ரதோ பகாஸேதுகாமோ ‘‘அயங் தாவ பாளினயோ. அயங் பனெத்த² ஆதி³தோ பட்டா²ய வினிச்ச²யகதா²’’திஆதி³மாஹ. தத்த² தஸ்ஸங் வினிச்ச²யகதா²யங் சதூஸு கம்மேஸு கதமங் அபலோகனகம்மங் நாமாதி புச்சா²யங் தங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘அபலோகனகம்மங் நாமா’’திஆதி³. தத்த² ஸீமட்ட²கஸங்க⁴ங் ஸோதெ⁴த்வாதி அவிப்பவாஸஸங்கா²தமஹாஸீமட்ட²கங் ஸங்க⁴ங் ஸோதெ⁴த்வா. ந ஹி க²ண்ட³ஸீமாய ஸன்னிபதிதே ஸங்கே⁴ ஸோதே⁴தப்³ப³கிச்சங் அத்தி², அவிப்பவாஸஸீமாஸங்கா²தாய மஹாஸீமாய பன வித்தா²ரத்தா ப³ஹூனங் பி⁴க்கூ²னங் வஸனட்டா²னத்தா ஸமக்³க³பா⁴வத்த²ங் ஸோதே⁴தப்³ப³ங் ஹோதி. ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வாதி திஸ்ஸங் ஸீமாயங் சதுவக்³கா³தி³க³ணங் பூரெத்வா ஹத்த²பாஸங் அவிஜஹித்வா டி²தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி அஞ்ஞேஸங் ஹத்த²பாஸங் அனாக³தானங் பகதத்தபி⁴க்கூ²னங் ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வா. வுத்தஞ்ஹி ‘‘சதுவக்³க³கரணே கம்மே சத்தாரோ பி⁴க்கூ² பகதத்தா கம்மப்பத்தா, அவஸேஸா பகதத்தா ச²ந்தா³ரஹா’’தி (பரி॰ 497). ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியாதி ச²ந்த³ஸ்ஸ ஆஹரிதத்தா ஹத்த²பாஸங் ஆக³தாபி அனாக³தாபி ஸப்³பே³ பி⁴க்கூ² ஸமக்³கா³யேவ ஹொந்தி, தஸ்மா ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா. திக்க²த்துங் ஸாவெத்வாதி ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴’’திஆதி³னா கம்மவாசங் அப⁴ணித்வா ‘‘ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி திக்க²த்துங் ஸாவெத்வா கத்தப்³ப³கம்மங் அபலோகனகம்மங் நாமாதி யோஜனா. வுத்தனயேனேவாதி அபலோகனகம்மே வுத்தனயேனேவ. இமினா ‘‘ஸீமட்ட²கஸங்க⁴ங் ஸோதெ⁴த்வா, ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வா’’தி இத³ங் த்³வயங் அதிதி³ஸதி. இதரேஸுபி ஏஸேவ நயோ.
251. Tato tāniyeva kammāni tesu ṭhānesu pavattāni vitthārato pakāsetukāmo ‘‘ayaṃ tāva pāḷinayo. Ayaṃ panettha ādito paṭṭhāya vinicchayakathā’’tiādimāha. Tattha tassaṃ vinicchayakathāyaṃ catūsu kammesu katamaṃ apalokanakammaṃ nāmāti pucchāyaṃ taṃ dassetumāha ‘‘apalokanakammaṃ nāmā’’tiādi. Tattha sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvāti avippavāsasaṅkhātamahāsīmaṭṭhakaṃ saṅghaṃ sodhetvā. Na hi khaṇḍasīmāya sannipatite saṅghe sodhetabbakiccaṃ atthi, avippavāsasīmāsaṅkhātāya mahāsīmāya pana vitthārattā bahūnaṃ bhikkhūnaṃ vasanaṭṭhānattā samaggabhāvatthaṃ sodhetabbaṃ hoti. Chandārahānaṃ chandaṃ āharitvāti tissaṃ sīmāyaṃ catuvaggādigaṇaṃ pūretvā hatthapāsaṃ avijahitvā ṭhitehi bhikkhūhi aññesaṃ hatthapāsaṃ anāgatānaṃ pakatattabhikkhūnaṃ chandaṃ āharitvā. Vuttañhi ‘‘catuvaggakaraṇe kamme cattāro bhikkhū pakatattā kammappattā, avasesā pakatattā chandārahā’’ti (pari. 497). Samaggassa saṅghassa anumatiyāti chandassa āharitattā hatthapāsaṃ āgatāpi anāgatāpi sabbe bhikkhū samaggāyeva honti, tasmā samaggassa saṅghassa anumatiyā. Tikkhattuṃ sāvetvāti ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho’’tiādinā kammavācaṃ abhaṇitvā ‘‘ruccati saṅghassa. Dutiyampi…pe… tatiyampi ruccati saṅghassā’’ti tikkhattuṃ sāvetvā kattabbakammaṃ apalokanakammaṃ nāmāti yojanā. Vuttanayenevāti apalokanakamme vuttanayeneva. Iminā ‘‘sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā, chandārahānaṃ chandaṃ āharitvā’’ti idaṃ dvayaṃ atidisati. Itaresupi eseva nayo.
தத்த² தேஸு சதூஸு கம்மேஸு கிங் அஞ்ஞகம்மங் இதரகம்மவஸேன காதப்³ப³ந்தி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘தத்ர’’இச்சாதி³. ஏவங் ஹோது, ஏவங் ஸந்தே அவிஸேஸேன ஸப்³ப³ம்பி கம்மங் அஞ்ஞவஸேன கத்தப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘ஞத்திது³தியகம்மங் பனா’’திஆதி³. தத்த² பன-ஸத்³தோ³ விஸேஸத்த²ஜோதகோ, ஞத்திது³தியகம்மே பன விஸேஸோ அத்தீ²தி அத்தோ². இதோ பரானி ஸுவிஞ்ஞெய்யானேவ. படிக்கி²த்தமேவ அட்ட²கதா²யந்தி அஜ்ஜா²ஹாரஸம்ப³ந்தோ⁴. யதி³ ஏவங் அக்க²ரபரிஹீனாதீ³ஸு ஸந்தேஸு கம்மகோபோ ஸியாதி சோத³னங் மனஸி கத்வா ஆஹ ‘‘ஸசே பனா’’திஆதி³. தத்த² அக்க²ரபரிஹீனந்தி ‘‘ஸுணாது மே’’திஆதீ³ஸு ஸு-கார ணா-கார து-காராதீ³னங் ப⁴ஸ்ஸனங். பத³பரிஹீனந்தி ஸுணாதூதிஆதீ³னங் விப⁴த்யந்தபதா³னங் ப⁴ஸ்ஸனங். து³ருத்தபத³ங் பன உபரி வக்க²தி.
Tattha tesu catūsu kammesu kiṃ aññakammaṃ itarakammavasena kātabbanti codanaṃ sandhāyāha ‘‘tatra’’iccādi. Evaṃ hotu, evaṃ sante avisesena sabbampi kammaṃ aññavasena kattabbanti āha ‘‘ñattidutiyakammaṃ panā’’tiādi. Tattha pana-saddo visesatthajotako, ñattidutiyakamme pana viseso atthīti attho. Ito parāni suviññeyyāneva. Paṭikkhittameva aṭṭhakathāyanti ajjhāhārasambandho. Yadi evaṃ akkharaparihīnādīsu santesu kammakopo siyāti codanaṃ manasi katvā āha ‘‘sace panā’’tiādi. Tattha akkharaparihīnanti ‘‘suṇātu me’’tiādīsu su-kāra ṇā-kāra tu-kārādīnaṃ bhassanaṃ. Padaparihīnanti suṇātūtiādīnaṃ vibhatyantapadānaṃ bhassanaṃ. Duruttapadaṃ pana upari vakkhati.
இதா³னி புனப்புனவசனே பயோஜனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘இத³ங் அகுப்பகம்மே த³ள்ஹிகம்மங் ஹோதி, குப்பகம்மே கம்மங் ஹுத்வா திட்ட²தீ’’தி ஆஹ. தத்த² இத³ந்தி இத³ங் புனப்புனங் வுத்தகம்மங். அகுப்பகம்மேதி அகுப்பே டா²னாரஹே புரேகதகம்மே. த³ள்ஹிகம்மங் ஹோதீதி தி²ரதரகம்மங் ஹோதி ஏகாய ரஜ்ஜுயா ப³ந்தி⁴தப்³ப³பா⁴ரே து³தியததியாதி³ரஜ்ஜூஹி ப³ந்த⁴னங் விய. குப்பகம்மேதி அக்க²ரபரிஹீனாதி³வஸேன குப்பே அட்டா²னாரஹே புரேகதகம்மே. கம்மங் ஹுத்வா திட்ட²தீதி புனப்புனங் வுத்தே ஸதி தேஸங் அக்க²ரபரிஹீனாதீ³னங் ஸோதி⁴தத்தா பரிஸுத்³த⁴கம்மங் ஹுத்வா திட்ட²தி. அகுப்பகம்மே குப்பகம்மேதி வா பா⁴வேனபா⁴வலக்க²ணத்தே² பு⁴ம்மவசனங். புரேதரங் கதகம்மஸ்மிங் அகுப்பகம்மே ஸதி பச்சா² இத³ங் புனப்புனங் வுத்தகம்மங் த³ள்ஹிகம்மங் ஹோதி, புரேகதகம்மஸ்மிங் குப்பகம்மே ஸதி இத³ங் புனப்புனங் வுத்தகம்மங் அகுப்பங் டா²னாரஹங் பரிஸுத்³த⁴கம்மங் ஹுத்வா திட்ட²தீதி. இமங் பாட²ங் நிஸ்ஸாய ஆசரியவரா ஏகபுக்³க³லம்பி அனேகக்க²த்துங் உபஸம்பத³கம்மங் கரொந்தி. கஸ்மா பன தே பி⁴க்கூ² லஜ்ஜீபேஸலப³ஹுஸ்ஸுதஸிக்கா²காமபூ⁴தானங் அத்தனோ ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ஸந்திகே ஸிக்க²ங் க³ண்ஹந்தீதி? ந தே அத்தனோ ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ஸந்திகா லத்³த⁴ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய அஞ்ஞங் க³ண்ஹந்தி, அத² கோ² தாய ஏவ ஸத்³தி⁴ங் தி³கு³ணதிகு³ணங் கரொந்தி. ஏவங் ஸந்தேபி புரிமஸிக்கா²ய அஸத்³த³ஹந்தாயேவ கரெய்யுங், நோ ஸத்³த³ஹந்தாதி? நோ அஸத்³த³ஹந்தா , ஸத்³த³ஹந்தாபி தே பி⁴க்கூ² புனப்புனகரணே யுத்திதோபி ஆக³மதோபி ஆதீ³னவங் அபஸ்ஸந்தா ஆனிஸங்ஸமேவ பஸ்ஸந்தா கரொந்தீதி.
Idāni punappunavacane payojanaṃ dassento ‘‘idaṃ akuppakamme daḷhikammaṃ hoti, kuppakamme kammaṃ hutvā tiṭṭhatī’’ti āha. Tattha idanti idaṃ punappunaṃ vuttakammaṃ. Akuppakammeti akuppe ṭhānārahe purekatakamme. Daḷhikammaṃ hotīti thiratarakammaṃ hoti ekāya rajjuyā bandhitabbabhāre dutiyatatiyādirajjūhi bandhanaṃ viya. Kuppakammeti akkharaparihīnādivasena kuppe aṭṭhānārahe purekatakamme. Kammaṃ hutvā tiṭṭhatīti punappunaṃ vutte sati tesaṃ akkharaparihīnādīnaṃ sodhitattā parisuddhakammaṃ hutvā tiṭṭhati. Akuppakamme kuppakammeti vā bhāvenabhāvalakkhaṇatthe bhummavacanaṃ. Puretaraṃ katakammasmiṃ akuppakamme sati pacchā idaṃ punappunaṃ vuttakammaṃ daḷhikammaṃ hoti, purekatakammasmiṃ kuppakamme sati idaṃ punappunaṃ vuttakammaṃ akuppaṃ ṭhānārahaṃ parisuddhakammaṃ hutvā tiṭṭhatīti. Imaṃ pāṭhaṃ nissāya ācariyavarā ekapuggalampi anekakkhattuṃ upasampadakammaṃ karonti. Kasmā pana te bhikkhū lajjīpesalabahussutasikkhākāmabhūtānaṃ attano ācariyupajjhāyānaṃ santike sikkhaṃ gaṇhantīti? Na te attano ācariyupajjhāyānaṃ santikā laddhasikkhaṃ paccakkhāya aññaṃ gaṇhanti, atha kho tāya eva saddhiṃ diguṇatiguṇaṃ karonti. Evaṃ santepi purimasikkhāya asaddahantāyeva kareyyuṃ, no saddahantāti? No asaddahantā , saddahantāpi te bhikkhū punappunakaraṇe yuttitopi āgamatopi ādīnavaṃ apassantā ānisaṃsameva passantā karontīti.
கத²ங் யுத்திதோ ஆனிஸங்ஸங் பஸ்ஸந்தி? யதா² ஹி லோகே அபி⁴ஸித்தம்பி ராஜானங் புனப்புனாபி⁴ஸிஞ்சனே ஆதீ³னவங் ந பஸ்ஸந்தி, அத² கோ² அபி⁴ஸேகானுபா⁴வேன ராஜித்³தி⁴ப்பத்ததாதீ³ஹி காரணேஹி ஆனிஸங்ஸமேவ பஸ்ஸந்தி, யதா² ச ஸாஸனே சேதியங் வா படிமங் வா நிட்டி²தஸப்³ப³கிச்சங் ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸார’’ந்திஆதீ³ஹி ப⁴க³வதோ வசனேஹி அபி⁴ஸேகமங்க³லங் கரொந்தாபி புனப்புனகரணே ஆதீ³னவங் அபஸ்ஸந்தா அதிரேகதரங் மஹித்³தி⁴கதாமஹானுபா⁴வதாதி³ஆனிஸங்ஸமேவ பஸ்ஸந்தா புனப்புனங் கரொந்தியேவ, ஏவமேவ கதஉபஸம்பத³கம்மங் பி⁴க்கு²ங் புனதே³வ கம்மவாசாப⁴ணனே ஆதீ³னவங் அபஸ்ஸந்தா புப்³பே³ கதகம்மஸ்மிங் வத்து²ஆதீ³ஸு பஞ்சஸு அங்கே³ஸு ஏகஸ்மிம்பி அங்கே³ அபரிபுண்ணே ஸதி கம்மகோபஸம்ப⁴வதோ இதா³னி கதகம்மேன பரிபுண்ணஅங்கே³ ஸதி கம்மஸம்பத்திஸம்ப⁴வஞ்ச புப்³பே³வ கம்மஸம்பத்திஸம்ப⁴வேபி த³ள்ஹிகம்மதி²ரதரஸம்ப⁴வஞ்ச ஆனிஸங்ஸங் பஸ்ஸந்தா கரொந்தி. கத²ங் ஆக³மதோ ஆனிஸங்ஸங் பஸ்ஸந்தி? யதா²வுத்தபரிவாரட்ட²கதா²பாட²வினயஸங்க³ஹபாடே²ஸு து³ருத்தபத³ஸ்ஸ ஸோத⁴னத்த²ங் புனப்புனங் வத்தப்³ப³பா⁴வஸ்ஸ உபலக்க²ணனயேன வசனதோ. ஸேஸஞத்திதோ³ஸஅனுஸ்ஸாவனதோ³ஸானஞ்ச வத்து²விபத்திஸீமவிபத்திபரிஸவிபத்திதோ³ஸானஞ்ச ஸோத⁴னங் த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. தேனேவ ச காரணேன அயம்பி பச்சி²மபாடோ² ஆசரியேன வுத்தோ. தஸ்ஸத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தோவ. இதி புப்³பே³ கதகம்மஸ்ஸ கோபஸம்ப⁴வேபி இதா³னி கதகம்மேன ஸம்பஜ்ஜனஸங்கா²தங் ஆனிஸங்ஸங் ஆக³மதோ பஸ்ஸந்தீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Kathaṃ yuttito ānisaṃsaṃ passanti? Yathā hi loke abhisittampi rājānaṃ punappunābhisiñcane ādīnavaṃ na passanti, atha kho abhisekānubhāvena rājiddhippattatādīhi kāraṇehi ānisaṃsameva passanti, yathā ca sāsane cetiyaṃ vā paṭimaṃ vā niṭṭhitasabbakiccaṃ ‘‘anekajātisaṃsāra’’ntiādīhi bhagavato vacanehi abhisekamaṅgalaṃ karontāpi punappunakaraṇe ādīnavaṃ apassantā atirekataraṃ mahiddhikatāmahānubhāvatādiānisaṃsameva passantā punappunaṃ karontiyeva, evameva kataupasampadakammaṃ bhikkhuṃ punadeva kammavācābhaṇane ādīnavaṃ apassantā pubbe katakammasmiṃ vatthuādīsu pañcasu aṅgesu ekasmimpi aṅge aparipuṇṇe sati kammakopasambhavato idāni katakammena paripuṇṇaaṅge sati kammasampattisambhavañca pubbeva kammasampattisambhavepi daḷhikammathiratarasambhavañca ānisaṃsaṃ passantā karonti. Kathaṃ āgamato ānisaṃsaṃ passanti? Yathāvuttaparivāraṭṭhakathāpāṭhavinayasaṅgahapāṭhesu duruttapadassa sodhanatthaṃ punappunaṃ vattabbabhāvassa upalakkhaṇanayena vacanato. Sesañattidosaanussāvanadosānañca vatthuvipattisīmavipattiparisavipattidosānañca sodhanaṃ dassitaṃ hoti. Teneva ca kāraṇena ayampi pacchimapāṭho ācariyena vutto. Tassattho heṭṭhā vuttova. Iti pubbe katakammassa kopasambhavepi idāni katakammena sampajjanasaṅkhātaṃ ānisaṃsaṃ āgamato passantīti daṭṭhabbaṃ.
கேசி பன ஆசரியா இமங் ‘‘புனப்புனங் வத்துங் வட்டதீதி பாட²ங் தஸ்மிங்யேவ பட²மகம்மகரணகாலே து³ருத்தஸோத⁴னத்த²ங் வத்தப்³ப³தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந சிரகாலே’’தி வத³ந்தி, ததே³தங் வசனங் நேவ அட்ட²கதா²யங் ஆக³தங், ந டீகாதீ³ஸு வினிச்சி²தங், தேஸங் மதிமத்தமேவ, தஸ்மா ந க³ஹேதப்³ப³ங். அபிச தஸ்மிங் க²ணே புனப்புனங் வசனதோபி அபரபா⁴கே³ வசனங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹானிஸங்ஸங். தஸ்மிஞ்ஹி காலே புனப்புனங் ப⁴ணனே ஞத்திதோ³ஸஅனுஸ்ஸாவனதோ³ஸானி பச்சி²மப⁴ணனே ஸுட்டு² ப⁴ணந்தோ ஸோதே⁴துங் ஸக்குணெய்ய, ந வத்து²விபத்திஸீமவிபத்திபரிஸவிபத்திதோ³ஸானி. தஸ்மிஞ்ஹி க²ணே தமேவ வத்து², ஸா ஏவ ஸீமா, ஸா ஏவ பரிஸா, தஸ்மா தானி புனப்புனவசனேன ஸோதே⁴துமஸக்குணெய்யானி ஹொந்தி. அபரபா⁴கே³ கரொந்தோ பன புப்³பே³ அபரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸபா⁴வேன வத்து²விபத்திபூ⁴தேபி இதா³னி பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸத்தா வத்து²ஸம்பத்தி ஹோதி, புப்³பே³ ஸீமஸங்கராதி³பா⁴வேன ஸீமவிபத்திஸம்ப⁴வேபி இதா³னி தத³பா⁴வத்தா²ய ஸுட்டு² ஸோதி⁴தத்தா ஸீமஸம்பத்தி ஹோதி, புப்³பே³ வக்³க³கம்மாதி³வஸேன பரிஸவிபத்திஸம்ப⁴வேபி இதா³னி தத³பா⁴வத்தா²ய ஸுட்டு² ஸோதி⁴தத்தா பரிஸஸம்பத்தி ஹோதி, ஏவங் பஞ்ச விபத்தியோ ஸோதெ⁴த்வா பஞ்ச ஸம்பத்தியோ ஸம்பாதெ³த்வா காதுங் ஸக்குணெய்யதோ பட²மகாலே புனப்புனங் ப⁴ணனதோபி அபரபா⁴கே³ ப⁴ணனங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹானிஸங்ஸந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Keci pana ācariyā imaṃ ‘‘punappunaṃ vattuṃ vaṭṭatīti pāṭhaṃ tasmiṃyeva paṭhamakammakaraṇakāle duruttasodhanatthaṃ vattabbataṃ sandhāya vuttaṃ, na cirakāle’’ti vadanti, tadetaṃ vacanaṃ neva aṭṭhakathāyaṃ āgataṃ, na ṭīkādīsu vinicchitaṃ, tesaṃ matimattameva, tasmā na gahetabbaṃ. Apica tasmiṃ khaṇe punappunaṃ vacanatopi aparabhāge vacanaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsaṃ. Tasmiñhi kāle punappunaṃ bhaṇane ñattidosaanussāvanadosāni pacchimabhaṇane suṭṭhu bhaṇanto sodhetuṃ sakkuṇeyya, na vatthuvipattisīmavipattiparisavipattidosāni. Tasmiñhi khaṇe tameva vatthu, sā eva sīmā, sā eva parisā, tasmā tāni punappunavacanena sodhetumasakkuṇeyyāni honti. Aparabhāge karonto pana pubbe aparipuṇṇavīsativassabhāvena vatthuvipattibhūtepi idāni paripuṇṇavīsativassattā vatthusampatti hoti, pubbe sīmasaṅkarādibhāvena sīmavipattisambhavepi idāni tadabhāvatthāya suṭṭhu sodhitattā sīmasampatti hoti, pubbe vaggakammādivasena parisavipattisambhavepi idāni tadabhāvatthāya suṭṭhu sodhitattā parisasampatti hoti, evaṃ pañca vipattiyo sodhetvā pañca sampattiyo sampādetvā kātuṃ sakkuṇeyyato paṭhamakāle punappunaṃ bhaṇanatopi aparabhāge bhaṇanaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsanti veditabbaṃ.
யதி³ ஏவங் உபஸம்பத³ஸிக்கா²ய த³ஹரோ ப⁴வெய்யாதி? ந ப⁴வெய்ய. கஸ்மா? போராணஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கி²த்வா தாய ஏவ பதிட்டி²தத்தாதி. ஏவங் ஸந்தேபி புரேகதகம்மஸ்ஸ ஸம்பஜ்ஜனபா⁴வேன திட்ட²ந்தே ஸதி தாய டி²தத்தா அத³ஹரோ ஸியா. புரிமகம்மஸ்ஸ அஸம்பஜ்ஜனபா⁴வேன இதா³னி கதகம்மேயேவ உபஸம்பத³பா⁴வேன திட்ட²ந்தே ஸதி கஸ்மா த³ஹரோ ந ப⁴வெய்யாதி? ஏவங் ஸந்தே த³ஹரோ ப⁴வெய்ய. ஏவங் த³ஹரோ ஸமானோ புரிமஸிக்கா²ய வஸ்ஸங் க³ணெத்வா யதா²வுட்³ட⁴ங் வந்த³னாதீ³னி ஸம்படிச்ச²ந்தோ மஹாஸாவஜ்ஜோ ப⁴வெய்யாதி? ஏவங் புரிமஸிக்கா²ய அட்டி²தபா⁴வங் பச்சி²மஸிக்கா²ய ஏவ லத்³து⁴பஸம்பத³பா⁴வங் தத²தோ ஜானந்தோ ஏவங் கரொந்தோ ஸாவஜ்ஜோ ஹோதி, ஏவங் பன அஜானந்தோ ‘‘புரிமஸிக்கா²யமேவ டி²தோ’’தி மஞ்ஞித்வா ஏவங் கரொந்தோ அனவஜ்ஜோதி வேதி³தப்³போ³. கத²ங் விஞ்ஞாயதீதி சே? ‘‘அனாபத்தி ஊனவீஸதிவஸ்ஸங் பரிபுண்ணஸஞ்ஞீதி எத்த² கிஞ்சாபி உபஸம்பாதெ³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி, புக்³க³லோ பன அனுபஸம்பன்னோவ ஹோதி. ஸசே பன ஸோ த³ஸவஸ்ஸச்சயேன அஞ்ஞங் உபஸம்பாதே³தி, தங் சே முஞ்சித்வா க³ணோ பூரதி, ஸூபஸம்பன்னோ. ஸோபி ச யாவ ந ஜானாதி, தாவஸ்ஸ நேவ ஸக்³க³ந்தராயோ, ந மொக்க²ந்தராயோ. ஞத்வா பன புன உபஸம்பஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி ஸமந்தபாஸாதி³காயங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 406) ஆக³தத்தா விஞ்ஞாயதி. ஏவங் வத்து²விபன்னத்தா கம்மகோபதோ அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யோ ப⁴விதுங் யுத்தகாலே புன உபஸம்பஜ்ஜனேன உபஸம்பன்னபூ⁴தபா⁴வஸ்ஸ அட்ட²கதா²யங் ஆக³தத்தா இமினா நயேன ஸீமவிபன்னபஅஸவிபன்னஞத்திவிபன்னஅனுஸ்ஸாவனவிபன்னபூ⁴தத்தா கம்மகோபதோ புப்³பே³ அனுபஸம்பன்னபூ⁴தங் புக்³க³லம்பி அபரபா⁴கே³ வுட்³டி⁴ப்பத்திகாலேபி பஞ்ச விபத்திதோ³ஸானி ஸோதெ⁴த்வா புன உபஸம்பத³கம்மவாசாகரணேன உபஸம்பாதே³துங் வட்டதி. ஸோபி புக்³க³லோ புப்³ப³கம்மகாலே அனுபஸம்பன்னோ ஹுத்வாபி அபரகம்மகாலே உபஸம்பன்னோ ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³போ³.
Yadi evaṃ upasampadasikkhāya daharo bhaveyyāti? Na bhaveyya. Kasmā? Porāṇasikkhaṃ appaccakkhitvā tāya eva patiṭṭhitattāti. Evaṃ santepi purekatakammassa sampajjanabhāvena tiṭṭhante sati tāya ṭhitattā adaharo siyā. Purimakammassa asampajjanabhāvena idāni katakammeyeva upasampadabhāvena tiṭṭhante sati kasmā daharo na bhaveyyāti? Evaṃ sante daharo bhaveyya. Evaṃ daharo samāno purimasikkhāya vassaṃ gaṇetvā yathāvuḍḍhaṃ vandanādīni sampaṭicchanto mahāsāvajjo bhaveyyāti? Evaṃ purimasikkhāya aṭṭhitabhāvaṃ pacchimasikkhāya eva laddhupasampadabhāvaṃ tathato jānanto evaṃ karonto sāvajjo hoti, evaṃ pana ajānanto ‘‘purimasikkhāyameva ṭhito’’ti maññitvā evaṃ karonto anavajjoti veditabbo. Kathaṃ viññāyatīti ce? ‘‘Anāpatti ūnavīsativassaṃ paripuṇṇasaññīti ettha kiñcāpi upasampādentassa anāpatti, puggalo pana anupasampannova hoti. Sace pana so dasavassaccayena aññaṃ upasampādeti, taṃ ce muñcitvā gaṇo pūrati, sūpasampanno. Sopi ca yāva na jānāti, tāvassa neva saggantarāyo, na mokkhantarāyo. Ñatvā pana puna upasampajjitabba’’nti samantapāsādikāyaṃ (pāci. aṭṭha. 406) āgatattā viññāyati. Evaṃ vatthuvipannattā kammakopato anupasampannassa puggalassa upajjhāyo bhavituṃ yuttakāle puna upasampajjanena upasampannabhūtabhāvassa aṭṭhakathāyaṃ āgatattā iminā nayena sīmavipannapaasavipannañattivipannaanussāvanavipannabhūtattā kammakopato pubbe anupasampannabhūtaṃ puggalampi aparabhāge vuḍḍhippattikālepi pañca vipattidosāni sodhetvā puna upasampadakammavācākaraṇena upasampādetuṃ vaṭṭati. Sopi puggalo pubbakammakāle anupasampanno hutvāpi aparakammakāle upasampanno hotīti daṭṭhabbo.
ஏகச்சே பன பி⁴க்கூ² போராணஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய நவஸிக்க²மேவ க³ண்ஹிங்ஸு, தே பன பி⁴க்கூ² நவஸிக்கா²வஸேன த³ஹராவ ப⁴வந்தி, ஏவங் கரணஞ்ச அதிவிய கு³ணவிஸிட்ட²ங் அத்தனோ நவகதரங் பி⁴க்கு²ங் தி³ஸ்வா தஸ்மிங் புக்³க³லே பயிருபாஸிதுகாமோ தங் புக்³க³லங் அத்தனா வுட்³ட⁴தரங் காதுகாமோ அத்தானங் த³ஹரங் காதுகாமோ ஹுத்வா த⁴ம்மகா³ரவேன கரொந்தோ யுத்தோ ப⁴வெய்ய. அத² பன ஸிக்கா²ஸம்பன்னங் கத்துகாமோ ஏவங் கரெய்ய, ஸிக்கா² நாம பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³தே ஸதி ஸம்பஜ்ஜதி, ஸீலவிஸுத்³தி⁴யேவ காரணங் ஹோதி, தஸ்மா யதி³ புரிமஸிக்கா² அட்டி²தா ப⁴வெய்ய, பச்சக்கா²னகிச்சங் நத்தி², ஸயமேவ பதிதா ஹோதி. புரிமஸிக்கா²ய டி²தாய ஸதி விப்³ப⁴மிதுகாமோயேவ பச்சக்கா²னங் கரெய்ய, ந பி⁴க்கு²ப⁴விதுகாமோ, ஸோ பன சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலமேவ பரிஸுத்³த⁴ங் கரெய்ய, தஸ்மா போராணஸிக்கா²ய பச்சக்கா²னங் அயுத்தங் விய தி³ஸ்ஸதி. ததோ போராணஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய நவஸிக்கா²க³ஹணதோ புனப்புனங் கரணங்யேவ யுத்ததரங் தி³ஸ்ஸதி. கஸ்மா? போராணஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய நவஸிக்கா²க³ஹணே புரிமகம்மங் அஸம்பஜ்ஜித்வா பச்சி²மகம்மஸம்பஜ்ஜனே ஸதி கிஞ்சாபி புரிமஸிக்கா² நத்தி², யா பச்சக்கா²தப்³பா³, ததா²பி நவஸிக்கா²ய ஸம்பஜ்ஜிதத்தா தோ³ஸோ நத்தி², த³ஹரபா⁴வங் பத்தோபி யுத்தரூபோயேவ.
Ekacce pana bhikkhū porāṇasikkhaṃ paccakkhāya navasikkhameva gaṇhiṃsu, te pana bhikkhū navasikkhāvasena daharāva bhavanti, evaṃ karaṇañca ativiya guṇavisiṭṭhaṃ attano navakataraṃ bhikkhuṃ disvā tasmiṃ puggale payirupāsitukāmo taṃ puggalaṃ attanā vuḍḍhataraṃ kātukāmo attānaṃ daharaṃ kātukāmo hutvā dhammagāravena karonto yutto bhaveyya. Atha pana sikkhāsampannaṃ kattukāmo evaṃ kareyya, sikkhā nāma pañcaṅgasamannāgate sati sampajjati, sīlavisuddhiyeva kāraṇaṃ hoti, tasmā yadi purimasikkhā aṭṭhitā bhaveyya, paccakkhānakiccaṃ natthi, sayameva patitā hoti. Purimasikkhāya ṭhitāya sati vibbhamitukāmoyeva paccakkhānaṃ kareyya, na bhikkhubhavitukāmo, so pana catupārisuddhisīlameva parisuddhaṃ kareyya, tasmā porāṇasikkhāya paccakkhānaṃ ayuttaṃ viya dissati. Tato porāṇasikkhaṃ paccakkhāya navasikkhāgahaṇato punappunaṃ karaṇaṃyeva yuttataraṃ dissati. Kasmā? Porāṇasikkhaṃ paccakkhāya navasikkhāgahaṇe purimakammaṃ asampajjitvā pacchimakammasampajjane sati kiñcāpi purimasikkhā natthi, yā paccakkhātabbā, tathāpi navasikkhāya sampajjitattā doso natthi, daharabhāvaṃ pattopi yuttarūpoyeva.
யதி³ புரிமகம்மம்பி பச்சி²மகம்மம்பி ஸம்பஜ்ஜதியேவ, ஏவங் ஸதி புரிமஸிக்கா²ய பச்சக்கா²னங் நிரத்த²கங். பச்சி²மஸிக்கா²ய டி²தோபி த³ஹரபா⁴வங் பத்தத்தா அயுத்தரூபோ. யதி³ பன புரிமகம்மமேவ ஸம்பஜ்ஜதி, ந பச்சி²மகம்மங், ஏவங் ஸதி புப்³பே³ டி²தபோராணஸிக்கா²பி பச்சக்கா²னேன பதிதா. பச்சி²மஸிக்கா²பி பச்சி²மகம்மஸ்ஸ பஞ்சன்னங் விபத்தீனங் அஞ்ஞதரேன யோக³தோ ந ஸம்பஜ்ஜதி, தஸ்மா புரிமஸிக்கா²ய ச பதிதத்தா பச்சி²மஸிக்கா²ய ச அலத்³த⁴த்தா உப⁴தோ ப⁴ட்ட²த்தா அயுத்தோவ ஹோதி. போராணஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய நவஸிக்கா²க³ஹணே பன ஸதி புரிமகம்மங் ஸம்பன்னங் ஹுத்வா பச்சி²மகம்மங் அஸம்பன்னங் ஹொந்தம்பி புரிமஸிக்கா²ய பதிட்டி²தோயேவ, புரிமங் அஸம்பன்னங் ஹுத்வா பச்சி²மங் ஸம்பன்னம்பி பச்சி²மஸிக்கா²ய டி²தோ ஏவ. புரிமபச்சி²மகம்மத்³வயம்பி பஞ்சஹங்கே³ஹி ஸம்பன்னம்பி த³ள்ஹிகம்மதி²ரதரபூ⁴தாய புரிமஸிக்கா²ய டி²தோயேவ ஸோ பி⁴க்கு² ஹோதி, தஸ்மா புரிமஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய நவஸிக்கா²க³ஹணதோ புரிமஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய புனப்புனங் நவஸிக்கா²க³ஹணங் யுத்ததரங் ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Yadi purimakammampi pacchimakammampi sampajjatiyeva, evaṃ sati purimasikkhāya paccakkhānaṃ niratthakaṃ. Pacchimasikkhāya ṭhitopi daharabhāvaṃ pattattā ayuttarūpo. Yadi pana purimakammameva sampajjati, na pacchimakammaṃ, evaṃ sati pubbe ṭhitaporāṇasikkhāpi paccakkhānena patitā. Pacchimasikkhāpi pacchimakammassa pañcannaṃ vipattīnaṃ aññatarena yogato na sampajjati, tasmā purimasikkhāya ca patitattā pacchimasikkhāya ca aladdhattā ubhato bhaṭṭhattā ayuttova hoti. Porāṇasikkhaṃ appaccakkhāya navasikkhāgahaṇe pana sati purimakammaṃ sampannaṃ hutvā pacchimakammaṃ asampannaṃ hontampi purimasikkhāya patiṭṭhitoyeva, purimaṃ asampannaṃ hutvā pacchimaṃ sampannampi pacchimasikkhāya ṭhito eva. Purimapacchimakammadvayampi pañcahaṅgehi sampannampi daḷhikammathiratarabhūtāya purimasikkhāya ṭhitoyeva so bhikkhu hoti, tasmā purimasikkhaṃ paccakkhāya navasikkhāgahaṇato purimasikkhaṃ appaccakkhāya punappunaṃ navasikkhāgahaṇaṃ yuttataraṃ hotīti daṭṭhabbaṃ.
இமங் பன புனப்புனங் கரொந்தானங் ஆசரியானங் வாத³ங் அமனஸிகரொந்தா அஞ்ஞே ஆசரியா அனேகப்பகாரங் அனிச்சி²தகத²ங் கதெ²ந்தி. கத²ங்? ஏகச்சே தே²ரா ஏவங் வத³ந்தி ‘‘கிங் இமே பி⁴க்கூ² ஏவங் கரொந்தா பாராஜிகப்பத்தங் பி⁴க்கு²ங் புன ஸிக்கா²ய பதிட்டா²பெஸ்ஸாமாதி மஞ்ஞந்தீ’’தி. தே தே²ரா புனப்புனங் கம்மவாசங் ப⁴ணந்தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ‘‘இமே பி⁴க்கூ² இமினா காரணேன ஏவங் கரொந்தீ’’தி சிந்தெத்வா ஏவமாஹங்ஸு. ஏகச்சே பன தே²ரா ‘‘கஸ்மா இமே பி⁴க்கூ² புனப்புனங் கரொந்தி, யதா² நாம அஸனி ஏகவாரமேவ பதந்தீ ஸத்தே ஜீவிதக்க²யங் பாபேதி, ஏவமேவ ப⁴க³வதோ ஆணாபூ⁴தா கம்மவாசா ஏகவாரங் ப⁴ணமானா கம்மங் ஸிஜ்ஜா²பேதி, ந அனேகவார’’ந்தி, தேபி ‘‘கம்மஸிஜ்ஜ²னத்தா²ய புனப்புனங் ப⁴ணந்தீ’’தி சிந்தெத்வா ஏவமாஹங்ஸு. ப³ஹவோ பன பி⁴க்கூ² புனப்புனங் கரொந்தே தி³ஸ்வா ஏவங் வத³ந்தி ‘‘இமே பி⁴க்கூ² ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஹி தி³ன்னஸிக்க²ங் அஸத்³த³ஹந்தா ஏவங் கரொந்தி, ஆசரியுபஜ்ஜா²யகு³ணாபராத⁴கா ஏதே ஸமணா’’தி. தே ‘‘புப்³ப³ஸிக்க²ங் அஸத்³த³ஹித்வா புனப்புனங் கரொந்தீ’’தி மஞ்ஞந்தா ஏவமாஹங்ஸு.
Imaṃ pana punappunaṃ karontānaṃ ācariyānaṃ vādaṃ amanasikarontā aññe ācariyā anekappakāraṃ anicchitakathaṃ kathenti. Kathaṃ? Ekacce therā evaṃ vadanti ‘‘kiṃ ime bhikkhū evaṃ karontā pārājikappattaṃ bhikkhuṃ puna sikkhāya patiṭṭhāpessāmāti maññantī’’ti. Te therā punappunaṃ kammavācaṃ bhaṇante bhikkhū disvā ‘‘ime bhikkhū iminā kāraṇena evaṃ karontī’’ti cintetvā evamāhaṃsu. Ekacce pana therā ‘‘kasmā ime bhikkhū punappunaṃ karonti, yathā nāma asani ekavārameva patantī satte jīvitakkhayaṃ pāpeti, evameva bhagavato āṇābhūtā kammavācā ekavāraṃ bhaṇamānā kammaṃ sijjhāpeti, na anekavāra’’nti, tepi ‘‘kammasijjhanatthāya punappunaṃ bhaṇantī’’ti cintetvā evamāhaṃsu. Bahavo pana bhikkhū punappunaṃ karonte disvā evaṃ vadanti ‘‘ime bhikkhū ācariyupajjhāyehi dinnasikkhaṃ asaddahantā evaṃ karonti, ācariyupajjhāyaguṇāparādhakā ete samaṇā’’ti. Te ‘‘pubbasikkhaṃ asaddahitvā punappunaṃ karontī’’ti maññantā evamāhaṃsu.
அபரே பன தே²ரா ‘‘பட²மங் உபஸம்பத³கம்மவாசாப⁴ணனகாலேயேவ புனப்புனங் வத்தப்³ப³ங், ந அபரபா⁴கே³’’தி, தத்த² காரணங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ. அஞ்ஞே ஏவமாஹங்ஸு ‘‘ஞத்திது³தியகம்மவாசாயமேவ புனப்புனங் வத்தப்³ப³ந்தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தங், ந ஞத்திசதுத்த²கம்மே, அத² ச பனிமே பி⁴க்கூ² ஞத்திசதுத்த²கம்மபூ⁴தாய உபஸம்பத³கம்மவாசாய புனப்புனங் கரொந்தி, ஏதங் அட்ட²கதா²ய ந ஸமேதீ’’தி, தங் நீதத்த²மேவ க³ஹெத்வா வதி³ங்ஸு. நெய்யத்த²தோ பன இமினா நயேன சதூஸுபி கம்மேஸு புனப்புனங் காதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. கம்மஸங்கரமேவ ஹி ஞத்திது³தியகம்மே விஸேஸதோ வத³தி, புனப்புனங் வத்தப்³ப³பா⁴வோ பன ஸப்³பே³ஸூதி த³ட்ட²ப்³போ³. தேனேவ ஹி ஞத்திசதுத்த²கம்மவாசாய உபஸம்பன்னட்டா²னேயேவ புப்³பே³ அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ பச்சா² உபஸம்பஜ்ஜிதப்³ப³பா⁴வோ அட்ட²கதா²யங் வுத்தோதி.
Apare pana therā ‘‘paṭhamaṃ upasampadakammavācābhaṇanakāleyeva punappunaṃ vattabbaṃ, na aparabhāge’’ti, tattha kāraṇaṃ heṭṭhā vuttameva. Aññe evamāhaṃsu ‘‘ñattidutiyakammavācāyameva punappunaṃ vattabbanti aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, na ñatticatutthakamme, atha ca panime bhikkhū ñatticatutthakammabhūtāya upasampadakammavācāya punappunaṃ karonti, etaṃ aṭṭhakathāya na sametī’’ti, taṃ nītatthameva gahetvā vadiṃsu. Neyyatthato pana iminā nayena catūsupi kammesu punappunaṃ kātabbanti dasseti. Kammasaṅkarameva hi ñattidutiyakamme visesato vadati, punappunaṃ vattabbabhāvo pana sabbesūti daṭṭhabbo. Teneva hi ñatticatutthakammavācāya upasampannaṭṭhāneyeva pubbe anupasampannassa puggalassa pacchā upasampajjitabbabhāvo aṭṭhakathāyaṃ vuttoti.