Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    33. கம்மாகம்மவினிச்ச²யகதா²

    33. Kammākammavinicchayakathā

    249. கம்மாகம்மந்தி எத்த² (பரி॰ 482-484) பன கம்மானி சத்தாரி – அபலோகனகம்மங் ஞத்திகம்மங் ஞத்திது³தியகம்மங் ஞத்திசதுத்த²கம்மந்தி. இமானி சத்தாரி கம்மானி கதிஹாகாரேஹி விபஜ்ஜந்தி? பஞ்சஹாகாரேஹி விபஜ்ஜந்தி – வத்து²தோ வா ஞத்திதோ வா அனுஸ்ஸாவனதோ வா ஸீமதோ வா பரிஸதோ வா.

    249.Kammākammanti ettha (pari. 482-484) pana kammāni cattāri – apalokanakammaṃ ñattikammaṃ ñattidutiyakammaṃ ñatticatutthakammanti. Imāni cattāri kammāni katihākārehi vipajjanti? Pañcahākārehi vipajjanti – vatthuto vā ñattito vā anussāvanato vā sīmato vā parisato vā.

    கத²ங் வத்து²தோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி? ஸம்முகா²கரணீயங் கம்மங் அஸம்முகா² கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். படிபுச்சா²கரணீயங் கம்மங் அபடிபுச்சா² கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். படிஞ்ஞாய கரணீயங் கம்மங் அபடிஞ்ஞாய கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். ஸதிவினயாரஹஸ்ஸ அமூள்ஹவினயங் தே³தி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். அமூள்ஹவினயாரஹஸ்ஸ தஸ்ஸ பாபியஸிககம்மங் கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். தஸ்ஸ பாபியஸிககம்மாரஹஸ்ஸ தஜ்ஜனீயகம்மங் கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். தஜ்ஜனீயகம்மாரஹஸ்ஸ நியஸ்ஸகம்மங் கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். நியஸ்ஸகம்மாரஹஸ்ஸ பப்³பா³ஜனீயகம்மங் கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். பப்³பா³ஜனீயகம்மாரஹஸ்ஸ படிஸாரணீயகம்மங் கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். படிஸாரணீயகம்மாரஹஸ்ஸ உக்கே²பனீயகம்மங் கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். உக்கே²பனீயகம்மாரஹஸ்ஸ பரிவாஸங் தே³தி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். பரிவாஸாரஹஸ்ஸ மூலாய படிகஸ்ஸதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். மூலாயபடிகஸ்ஸனாரஹஸ்ஸ மானத்தங் தே³தி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். மானத்தாரஹங் அப்³பே⁴தி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். அப்³பா⁴னாரஹங் உபஸம்பாதே³தி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். அனுபோஸதே² உபோஸத²ங் கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். அபவாரணாய பவாரேதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். பண்ட³கங் உபஸம்பாதே³தி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். தெ²ய்யஸங்வாஸகங், தித்தி²யபக்கந்தகங், திரச்சா²னக³தங், மாதுகா⁴தகங், பிதுகா⁴தகங், அரஹந்தகா⁴தகங், பி⁴க்கு²னிதூ³ஸகங், ஸங்க⁴பே⁴த³கங், லோஹிதுப்பாத³கங், உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகங், ஊனவீஸதிவஸ்ஸங் புக்³க³லங் உபஸம்பாதே³தி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங். ஏவங் வத்து²தோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Kathaṃ vatthuto kammāni vipajjanti? Sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Paṭipucchākaraṇīyaṃ kammaṃ apaṭipucchā karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Paṭiññāya karaṇīyaṃ kammaṃ apaṭiññāya karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Sativinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Amūḷhavinayārahassa tassa pāpiyasikakammaṃ karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Tassa pāpiyasikakammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Tajjanīyakammārahassa niyassakammaṃ karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Niyassakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Pabbājanīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Paṭisāraṇīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Ukkhepanīyakammārahassa parivāsaṃ deti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Parivāsārahassa mūlāya paṭikassati, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Mūlāyapaṭikassanārahassa mānattaṃ deti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Mānattārahaṃ abbheti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Abbhānārahaṃ upasampādeti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Anuposathe uposathaṃ karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Apavāraṇāya pavāreti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Paṇḍakaṃ upasampādeti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Theyyasaṃvāsakaṃ, titthiyapakkantakaṃ, tiracchānagataṃ, mātughātakaṃ, pitughātakaṃ, arahantaghātakaṃ, bhikkhunidūsakaṃ, saṅghabhedakaṃ, lohituppādakaṃ, ubhatobyañjanakaṃ, ūnavīsativassaṃ puggalaṃ upasampādeti, vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ. Evaṃ vatthuto kammāni vipajjanti.

    கத²ங் ஞத்திதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி? பஞ்சஹாகாரேஹி ஞத்திதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி – வத்து²ங் ந பராமஸதி, ஸங்க⁴ங் ந பராமஸதி, புக்³க³லங் ந பராமஸதி, ஞத்திங் ந பராமஸதி, பச்சா² வா ஞத்திங் ட²பேதி. இமேஹி பஞ்சஹாகாரேஹி ஞத்திதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Kathaṃ ñattito kammāni vipajjanti? Pañcahākārehi ñattito kammāni vipajjanti – vatthuṃ na parāmasati, saṅghaṃ na parāmasati, puggalaṃ na parāmasati, ñattiṃ na parāmasati, pacchā vā ñattiṃ ṭhapeti. Imehi pañcahākārehi ñattito kammāni vipajjanti.

    கத²ங் அனுஸ்ஸாவனதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி? பஞ்சஹாகாரேஹி அனுஸ்ஸாவனதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி – வத்து²ங் ந பராமஸதி, ஸங்க⁴ங் ந பராமஸதி, புக்³க³லங் ந பராமஸதி, ஸாவனங் ஹாபேதி, அகாலே வா ஸாவேதி. இமேஹி பஞ்சஹாகாரேஹி அனுஸ்ஸாவனதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Kathaṃ anussāvanato kammāni vipajjanti? Pañcahākārehi anussāvanato kammāni vipajjanti – vatthuṃ na parāmasati, saṅghaṃ na parāmasati, puggalaṃ na parāmasati, sāvanaṃ hāpeti, akāle vā sāveti. Imehi pañcahākārehi anussāvanato kammāni vipajjanti.

    கத²ங் ஸீமதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி? ஏகாத³ஸஹி ஆகாரேஹி ஸீமதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி – அதிகு²த்³த³கங் ஸீமங் ஸம்மன்னதி, அதிமஹதிங் ஸீமங் ஸம்மன்னதி, க²ண்ட³னிமித்தங் ஸீமங் ஸம்மன்னதி, சா²யானிமித்தங் ஸீமங் ஸம்மன்னதி, அனிமித்தங் ஸீமங் ஸம்மன்னதி, ப³ஹிஸீமே டி²தோ ஸீமங் ஸம்மன்னதி, நதி³யா ஸீமங் ஸம்மன்னதி, ஸமுத்³தே³ ஸீமங் ஸம்மன்னதி, ஜாதஸ்ஸரே ஸீமங் ஸம்மன்னதி, ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³தி, ஸீமாய ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரதி. இமேஹி ஏகாத³ஸஹி ஆகாரேஹி ஸீமதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Kathaṃ sīmato kammāni vipajjanti? Ekādasahi ākārehi sīmato kammāni vipajjanti – atikhuddakaṃ sīmaṃ sammannati, atimahatiṃ sīmaṃ sammannati, khaṇḍanimittaṃ sīmaṃ sammannati, chāyānimittaṃ sīmaṃ sammannati, animittaṃ sīmaṃ sammannati, bahisīme ṭhito sīmaṃ sammannati, nadiyā sīmaṃ sammannati, samudde sīmaṃ sammannati, jātassare sīmaṃ sammannati, sīmāya sīmaṃ sambhindati, sīmāya sīmaṃ ajjhottharati. Imehi ekādasahi ākārehi sīmato kammāni vipajjanti.

    கத²ங் பரிஸதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி? த்³வாத³ஸஹி ஆகாரேஹி பரிஸதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி – சதுவக்³க³கரணீயே கம்மே யாவதிகா பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா தே அனாக³தா ஹொந்தி, ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்தோ³ அனாஹடோ ஹோதி, ஸம்முகீ²பூ⁴தா படிக்கோஸந்தி, சதுவக்³க³கரணே கம்மே யாவதிகா பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா, தே ஆக³தா ஹொந்தி, ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்தோ³ அனாஹடோ ஹோதி, ஸம்முகீ²பூ⁴தா படிக்கோஸந்தி, சதுவக்³க³கரணே கம்மே யாவதிகா பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா, தே ஆக³தா ஹொந்தி, ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்தோ³ ஆஹடோ ஹோதி, ஸம்முகீ²பூ⁴தா படிக்கோஸந்தி.

    Kathaṃ parisato kammāni vipajjanti? Dvādasahi ākārehi parisato kammāni vipajjanti – catuvaggakaraṇīye kamme yāvatikā bhikkhū kammappattā te anāgatā honti, chandārahānaṃ chando anāhaṭo hoti, sammukhībhūtā paṭikkosanti, catuvaggakaraṇe kamme yāvatikā bhikkhū kammappattā, te āgatā honti, chandārahānaṃ chando anāhaṭo hoti, sammukhībhūtā paṭikkosanti, catuvaggakaraṇe kamme yāvatikā bhikkhū kammappattā, te āgatā honti, chandārahānaṃ chando āhaṭo hoti, sammukhībhūtā paṭikkosanti.

    பஞ்சவக்³க³கரணே கம்மே…பே॰… த³ஸவக்³க³கரணே கம்மே…பே॰… வீஸதிவக்³க³கரணே கம்மே யாவதிகா பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா, தே அனாக³தா ஹொந்தி, ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்தோ³ அனாஹடோ ஹோதி, ஸம்முகீ²பூ⁴தா படிக்கோஸந்தி, வீஸதிவக்³க³கரணே கம்மே யாவதிகா பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா, தே ஆக³தா ஹொந்தி, ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்தோ³ அனாஹடோ ஹோதி, ஸம்முகீ²பூ⁴தா படிக்கோஸந்தி, வீஸதிவக்³க³கரணே கம்மே யாவதிகா பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா, தே ஆக³தா ஹொந்தி, ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்தோ³ ஆஹடோ ஹோதி, ஸம்முகீ²பூ⁴தா படிக்கோஸந்தி. இமேஹி த்³வாத³ஸஹி ஆகாரேஹி பரிஸதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Pañcavaggakaraṇe kamme…pe… dasavaggakaraṇe kamme…pe… vīsativaggakaraṇe kamme yāvatikā bhikkhū kammappattā, te anāgatā honti, chandārahānaṃ chando anāhaṭo hoti, sammukhībhūtā paṭikkosanti, vīsativaggakaraṇe kamme yāvatikā bhikkhū kammappattā, te āgatā honti, chandārahānaṃ chando anāhaṭo hoti, sammukhībhūtā paṭikkosanti, vīsativaggakaraṇe kamme yāvatikā bhikkhū kammappattā, te āgatā honti, chandārahānaṃ chando āhaṭo hoti, sammukhībhūtā paṭikkosanti. Imehi dvādasahi ākārehi parisato kammāni vipajjanti.

    சதுவக்³க³கரணே கம்மே சத்தாரோ பி⁴க்கூ² பகதத்தா கம்மப்பத்தா, அவஸேஸா பகதத்தா ச²ந்தா³ரஹா. யஸ்ஸ ஸங்கோ⁴ கம்மங் கரோதி, ஸோ நேவ கம்மப்பத்தோ நாபி ச²ந்தா³ரஹோ, அபிச கம்மாரஹோ. பஞ்சவக்³க³கரணே கம்மே பஞ்ச பி⁴க்கூ² பகதத்தா கம்மப்பத்தா, அவஸேஸா பகதத்தா ச²ந்தா³ரஹா. யஸ்ஸ ஸங்கோ⁴ கம்மங் கரோதி, ஸோ நேவ கம்மப்பத்தோ நாபி ச²ந்தா³ரஹோ, அபிச கம்மாரஹோ . த³ஸவக்³க³கரணே கம்மே த³ஸ பி⁴க்கூ² பகதத்தா கம்மப்பத்தா, அவஸேஸா பகதத்தா ச²ந்தா³ரஹா. யஸ்ஸ ஸங்கோ⁴ கம்மங் கரோதி, ஸோ நேவ கம்மப்பத்தோ நாபி ச²ந்தா³ரஹோ, அபிச கம்மாரஹோ. வீஸதிவக்³க³கரணே கம்மே வீஸதி பி⁴க்கூ² பகதத்தா கம்மப்பத்தா, அவஸேஸா பகதத்தா ச²ந்தா³ரஹா. யஸ்ஸ ஸங்கோ⁴ கம்மங் கரோதி, ஸோ நேவ கம்மப்பத்தோ நாபி ச²ந்தா³ரஹோ, அபிச கம்மாரஹோ.

    Catuvaggakaraṇe kamme cattāro bhikkhū pakatattā kammappattā, avasesā pakatattā chandārahā. Yassa saṅgho kammaṃ karoti, so neva kammappatto nāpi chandāraho, apica kammāraho. Pañcavaggakaraṇe kamme pañca bhikkhū pakatattā kammappattā, avasesā pakatattā chandārahā. Yassa saṅgho kammaṃ karoti, so neva kammappatto nāpi chandāraho, apica kammāraho . Dasavaggakaraṇe kamme dasa bhikkhū pakatattā kammappattā, avasesā pakatattā chandārahā. Yassa saṅgho kammaṃ karoti, so neva kammappatto nāpi chandāraho, apica kammāraho. Vīsativaggakaraṇe kamme vīsati bhikkhū pakatattā kammappattā, avasesā pakatattā chandārahā. Yassa saṅgho kammaṃ karoti, so neva kammappatto nāpi chandāraho, apica kammāraho.

    250. அபலோகனகம்மங் கதி டா²னானி க³ச்ச²தி? ஞத்திகம்மங், ஞத்திது³தியகம்மங், ஞத்திசதுத்த²கம்மங் கதி டா²னானி க³ச்ச²தி? அபலோகனகம்மங் பஞ்ச டா²னானி க³ச்ச²தி. ஞத்திகம்மங் நவ டா²னானி க³ச்ச²தி. ஞத்திது³தியகம்மங் ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி. ஞத்திசதுத்த²கம்மங் ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி.

    250.Apalokanakammaṃ kati ṭhānāni gacchati? Ñattikammaṃ, ñattidutiyakammaṃ, ñatticatutthakammaṃ kati ṭhānāni gacchati? Apalokanakammaṃ pañca ṭhānāni gacchati. Ñattikammaṃ nava ṭhānāni gacchati. Ñattidutiyakammaṃ satta ṭhānāni gacchati. Ñatticatutthakammaṃ satta ṭhānāni gacchati.

    அபலோகனகம்மங் கதமானி பஞ்ச டா²னானி க³ச்ச²தி? ஓஸாரணங் நிஸ்ஸாரணங் ப⁴ண்டு³கம்மங் ப்³ரஹ்மத³ண்ட³ங் கம்மலக்க²ணஞ்ஞேவ பஞ்சமங். அபலோகனகம்மங் இமானி பஞ்ச டா²னானி க³ச்ச²தி.

    Apalokanakammaṃ katamāni pañca ṭhānāni gacchati? Osāraṇaṃ nissāraṇaṃ bhaṇḍukammaṃ brahmadaṇḍaṃ kammalakkhaṇaññeva pañcamaṃ. Apalokanakammaṃ imāni pañca ṭhānāni gacchati.

    ஞத்திகம்மங் கதமானி நவ டா²னானி க³ச்ச²தி? ஓஸாரணங் நிஸ்ஸாரணங் உபோஸத²ங் பவாரணங் ஸம்முதிங் தா³னங் படிக்³க³ஹணங் பச்சுக்கட்³ட⁴னங் கம்மலக்க²ணஞ்ஞேவ நவமங். ஞத்திகம்மங் இமானி நவ டா²னானி க³ச்ச²தி.

    Ñattikammaṃ katamāni nava ṭhānāni gacchati? Osāraṇaṃ nissāraṇaṃ uposathaṃ pavāraṇaṃ sammutiṃ dānaṃ paṭiggahaṇaṃ paccukkaḍḍhanaṃ kammalakkhaṇaññeva navamaṃ. Ñattikammaṃ imāni nava ṭhānāni gacchati.

    ஞத்திது³தியகம்மங் கதமானி ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி? ஓஸாரணங் நிஸ்ஸாரணங் ஸம்முதிங் தா³னங் உத்³த⁴ரணங் தே³ஸனங் கம்மலக்க²ணஞ்ஞேவ ஸத்தமங். ஞத்திது³தியகம்மங் இமானி ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி.

    Ñattidutiyakammaṃ katamāni satta ṭhānāni gacchati? Osāraṇaṃ nissāraṇaṃ sammutiṃ dānaṃ uddharaṇaṃ desanaṃ kammalakkhaṇaññeva sattamaṃ. Ñattidutiyakammaṃ imāni satta ṭhānāni gacchati.

    ஞத்திசதுத்த²கம்மங் கதமானி ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி? ஓஸாரணங் நிஸ்ஸாரணங் ஸம்முதிங் தா³னங் நிக்³க³ஹங் ஸமனுபா⁴ஸனங் கம்மலக்க²ணஞ்ஞேவ ஸத்தமங். ஞத்திசதுத்த²கம்மங் இமானி ஸத்த டா²னானி க³ச்ச²தி. அயங் தாவ பாளினயோ.

    Ñatticatutthakammaṃ katamāni satta ṭhānāni gacchati? Osāraṇaṃ nissāraṇaṃ sammutiṃ dānaṃ niggahaṃ samanubhāsanaṃ kammalakkhaṇaññeva sattamaṃ. Ñatticatutthakammaṃ imāni satta ṭhānāni gacchati. Ayaṃ tāva pāḷinayo.

    251. அயங் பனெத்த² ஆதி³தோ பட்டா²ய வினிச்ச²யகதா² (பரி॰ அட்ட²॰ 482) – அபலோகனகம்மங் நாம ஸீமட்ட²கஸங்க⁴ங் ஸோதெ⁴த்வா ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வா ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா திக்க²த்துங் ஸாவெத்வா கத்தப்³ப³கம்மங். ஞத்திகம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா கத்தப்³ப³கம்மங். ஞத்திது³தியகம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா ஏகாய ச அனுஸ்ஸாவனாயாதி ஏவங் ஞத்திது³தியாய அனுஸ்ஸாவனாய கத்தப்³ப³கம்மங். ஞத்திசதுத்த²கம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா தீஹி ச அனுஸ்ஸாவனாஹீதி ஏவங் ஞத்திசதுத்தா²ஹி தீஹி அனுஸ்ஸாவனாஹி கத்தப்³ப³கம்மங்.

    251. Ayaṃ panettha ādito paṭṭhāya vinicchayakathā (pari. aṭṭha. 482) – apalokanakammaṃ nāma sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā chandārahānaṃ chandaṃ āharitvā samaggassa saṅghassa anumatiyā tikkhattuṃ sāvetvā kattabbakammaṃ. Ñattikammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā kattabbakammaṃ. Ñattidutiyakammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā ekāya ca anussāvanāyāti evaṃ ñattidutiyāya anussāvanāya kattabbakammaṃ. Ñatticatutthakammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā tīhi ca anussāvanāhīti evaṃ ñatticatutthāhi tīhi anussāvanāhi kattabbakammaṃ.

    தத்ர அபலோகனகம்மங் அபலோகெத்வாவ காதப்³ப³ங், ஞத்திகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ங். ஞத்திகம்மம்பி ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வாவ காதப்³ப³ங், அபலோகனகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ங். ஞத்திது³தியகம்மங் பன அபலோகெத்வா காதப்³ப³ம்பி அகாதப்³ப³ம்பி அத்தி². தத்த² ஸீமாஸம்முதி ஸீமாஸமூஹனங் கதி²னதா³னங் கதி²னுத்³தா⁴ரோ குடிவத்து²தே³ஸனா விஹாரவத்து²தே³ஸனாதி இமானி ச²கம்மானி க³ருகானி அபலோகெத்வா காதுங் ந வட்டதி, ஞத்திது³தியகம்மவாசங் ஸாவெத்வாவ காதப்³பா³னி. அவஸேஸா தேரஸ ஸம்முதியோ ஸேனாஸனக்³கா³ஹகமதகசீவரதா³னாதி³ஸம்முதியோ சாதி ஏதானி லஹுககம்மானி, அபலோகெத்வாபி காதுங் வட்டந்தி, ஞத்திகம்மஞத்திசதுத்த²கம்மவஸேன பன ந காதப்³ப³மேவ. ‘‘ஞத்திசதுத்த²கம்மவஸேன கயிரமானங் த³ள்ஹதரங் ஹோதி, தஸ்மா காதப்³ப³’’ந்தி ஏகச்சே வத³ந்தி. ஏவங் பன ஸதி கம்மஸங்கரோ ஹோதி, தஸ்மா ந காதப்³ப³ந்தி படிக்கி²த்தமேவ. ஸசே பன அக்க²ரபரிஹீனங் வா பத³பரிஹீனங் வா து³ருத்தபத³ங் வா ஹோதி, தஸ்ஸ ஸோத⁴னத்த²ங் புனப்புனங் வத்துங் வட்டதி. இத³ங் அகுப்பகம்மஸ்ஸ த³ள்ஹீகம்மங் ஹோதி, குப்பகம்மே கம்மங் ஹுத்வா திட்ட²தி. ஞத்திசதுத்த²கம்மங் ஞத்திஞ்ச திஸ்ஸோ ச கம்மவாசாயோ ஸாவெத்வாவ காதப்³ப³ங், அபலோகனகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ங்.

    Tatra apalokanakammaṃ apaloketvāva kātabbaṃ, ñattikammādivasena na kātabbaṃ. Ñattikammampi ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvāva kātabbaṃ, apalokanakammādivasena na kātabbaṃ. Ñattidutiyakammaṃ pana apaloketvā kātabbampi akātabbampi atthi. Tattha sīmāsammuti sīmāsamūhanaṃ kathinadānaṃ kathinuddhāro kuṭivatthudesanā vihāravatthudesanāti imāni chakammāni garukāni apaloketvā kātuṃ na vaṭṭati, ñattidutiyakammavācaṃ sāvetvāva kātabbāni. Avasesā terasa sammutiyo senāsanaggāhakamatakacīvaradānādisammutiyo cāti etāni lahukakammāni, apaloketvāpi kātuṃ vaṭṭanti, ñattikammañatticatutthakammavasena pana na kātabbameva. ‘‘Ñatticatutthakammavasena kayiramānaṃ daḷhataraṃ hoti, tasmā kātabba’’nti ekacce vadanti. Evaṃ pana sati kammasaṅkaro hoti, tasmā na kātabbanti paṭikkhittameva. Sace pana akkharaparihīnaṃ vā padaparihīnaṃ vā duruttapadaṃ vā hoti, tassa sodhanatthaṃ punappunaṃ vattuṃ vaṭṭati. Idaṃ akuppakammassa daḷhīkammaṃ hoti, kuppakamme kammaṃ hutvā tiṭṭhati. Ñatticatutthakammaṃ ñattiñca tisso ca kammavācāyo sāvetvāva kātabbaṃ, apalokanakammādivasena na kātabbaṃ.

    ஸம்முகா²கரணீயங் கம்மங் அஸம்முகா² கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மந்தி எத்த² பன அத்தி² கம்மங் ஸம்முகா²கரணீயங், அத்தி² கம்மங் அஸம்முகா²கரணீயங். தத்த² அஸம்முகா²கரணீயங் நாம தூ³தேனூபஸம்பதா³, பத்தனிக்குஜ்ஜனங், பத்துக்குஜ்ஜனங், உம்மத்தகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ உம்மத்தகஸம்முதி, ஸெக்கா²னங் குலானங் ஸெக்க²ஸம்முதி, ச²ன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³, தே³வத³த்தஸ்ஸ பகாஸனீயகம்மங், அபஸாத³னீயங் த³ஸ்ஸெந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴ன காதப்³ப³ங் அவந்தி³யகம்மந்தி அட்ட²வித⁴ங் ஹோதி. இத³ங் அட்ட²வித⁴ம்பி கம்மங் அஸம்முகா² கதங் ஸுகதங் ஹோதி அகுப்பங், ஸேஸானி ஸப்³ப³கம்மானி ஸம்முகா² ஏவ காதப்³பா³னி. ஸங்க⁴ஸம்முக²தா த⁴ம்மஸம்முக²தா வினயஸம்முக²தா புக்³க³லஸம்முக²தாதி இமங் சதுப்³பி³த⁴ங் ஸம்முகா²வினயங் உபனெத்வாவ காதப்³பா³னி. ஏவங் கதானி ஹி ஸுகதானி ஹொந்தி, ஏவங் அகதானி பனேதானி இமங் ஸம்முகா²வினயஸங்கா²தங் வத்து²ங் வினா கதத்தா வத்து²விபன்னானி நாம ஹொந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸம்முகா²கரணீயங் கம்மங் அஸம்முகா² கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்ம’’ந்தி. படிபுச்சா²கரணீயாதீ³ஸுபி படிபுச்சா²தி³கரணமேவ வத்து², தங் வத்து²ங் வினா கதத்தா தேஸம்பி வத்து²விபன்னதா வேதி³தப்³பா³. அபிச ஊனவீஸதிவஸ்ஸங் வா அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னபுப்³ப³ங் வா ஏகாத³ஸஸு வா அப⁴ப்³ப³புக்³க³லேஸு அஞ்ஞதரங் உபஸம்பாதெ³ந்தஸ்ஸபி வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங் ஹோதி. அயங் வத்து²தோ கம்மவிபத்தியங் வினிச்ச²யோ.

    Sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammanti ettha pana atthi kammaṃ sammukhākaraṇīyaṃ, atthi kammaṃ asammukhākaraṇīyaṃ. Tattha asammukhākaraṇīyaṃ nāma dūtenūpasampadā, pattanikkujjanaṃ, pattukkujjanaṃ, ummattakassa bhikkhuno ummattakasammuti, sekkhānaṃ kulānaṃ sekkhasammuti, channassa bhikkhuno brahmadaṇḍo, devadattassa pakāsanīyakammaṃ, apasādanīyaṃ dassentassa bhikkhuno bhikkhunisaṅghena kātabbaṃ avandiyakammanti aṭṭhavidhaṃ hoti. Idaṃ aṭṭhavidhampi kammaṃ asammukhā kataṃ sukataṃ hoti akuppaṃ, sesāni sabbakammāni sammukhā eva kātabbāni. Saṅghasammukhatā dhammasammukhatā vinayasammukhatā puggalasammukhatāti imaṃ catubbidhaṃ sammukhāvinayaṃ upanetvāva kātabbāni. Evaṃ katāni hi sukatāni honti, evaṃ akatāni panetāni imaṃ sammukhāvinayasaṅkhātaṃ vatthuṃ vinā katattā vatthuvipannāni nāma honti. Tena vuttaṃ ‘‘sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, vatthuvipannaṃ adhammakamma’’nti. Paṭipucchākaraṇīyādīsupi paṭipucchādikaraṇameva vatthu, taṃ vatthuṃ vinā katattā tesampi vatthuvipannatā veditabbā. Apica ūnavīsativassaṃ vā antimavatthuṃ ajjhāpannapubbaṃ vā ekādasasu vā abhabbapuggalesu aññataraṃ upasampādentassapi vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ hoti. Ayaṃ vatthuto kammavipattiyaṃ vinicchayo.

    ஞத்திதோ விபத்தியங் பன வத்து²ங் ந பராமஸதீதி யஸ்ஸ உபஸம்பதா³தி³கம்மங் கரோதி, தங் ந பராமஸதி, தஸ்ஸ நாமங் ந க³ண்ஹாதி. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத³தி. ஏவங் வத்து²ங் ந பராமஸதி.

    Ñattito vipattiyaṃ pana vatthuṃ na parāmasatīti yassa upasampadādikammaṃ karoti, taṃ na parāmasati, tassa nāmaṃ na gaṇhāti. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito āyasmato buddharakkhitassa upasampadāpekkho’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, āyasmato buddharakkhitassa upasampadāpekkho’’ti vadati. Evaṃ vatthuṃ na parāmasati.

    ஸங்க⁴ங் ந பராமஸதீதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ நாமங் ந க³ண்ஹாதி. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி வத³தி. ஏவங் ஸங்க⁴ங் ந பராமஸதி.

    Saṅghaṃ na parāmasatīti saṅghassa nāmaṃ na gaṇhāti. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me, bhante, ayaṃ dhammarakkhito’’ti vadati. Evaṃ saṅghaṃ na parāmasati.

    புக்³க³லங் ந பராமஸதீதி யோ உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யோ, தங் ந பராமஸதி, தஸ்ஸ நாமங் ந க³ண்ஹாதி. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத³தி. ஏவங் புக்³க³லங் ந பராமஸதி.

    Puggalaṃ na parāmasatīti yo upasampadāpekkhassa upajjhāyo, taṃ na parāmasati, tassa nāmaṃ na gaṇhāti. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito āyasmato buddharakkhitassa upasampadāpekkho’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito upasampadāpekkho’’ti vadati. Evaṃ puggalaṃ na parāmasati.

    ஞத்திங் ந பராமஸதீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஞத்திங் ந பராமஸதி, ஞத்திது³தியகம்மே ஞத்திங் அட்ட²பெத்வா த்³விக்க²த்துங் கம்மவாசாய ஏவ அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கரோதி, ஞத்திசதுத்த²கம்மேபி ஞத்திங் அட்ட²பெத்வா சதுக்க²த்துங் கம்மவாசாய ஏவ அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கரோதி. ஏவங் ஞத்திங் ந பராமஸதி.

    Ñattiṃ na parāmasatīti sabbena sabbaṃ ñattiṃ na parāmasati, ñattidutiyakamme ñattiṃ aṭṭhapetvā dvikkhattuṃ kammavācāya eva anussāvanakammaṃ karoti, ñatticatutthakammepi ñattiṃ aṭṭhapetvā catukkhattuṃ kammavācāya eva anussāvanakammaṃ karoti. Evaṃ ñattiṃ na parāmasati.

    பச்சா² வா ஞத்திங் ட²பேதீதி பட²மங் கம்மவாசாய அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கத்வா ‘‘ஏஸா ஞத்தீ’’தி வத்வா ‘‘க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி வத³தி. ஏவங் பச்சா² ஞத்திங் ட²பேதி. இதி இமேஹி பஞ்சஹாகாரேஹி ஞத்திதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Pacchā vā ñattiṃ ṭhapetīti paṭhamaṃ kammavācāya anussāvanakammaṃ katvā ‘‘esā ñattī’’ti vatvā ‘‘khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti vadati. Evaṃ pacchā ñattiṃ ṭhapeti. Iti imehi pañcahākārehi ñattito kammāni vipajjanti.

    அனுஸ்ஸாவனதோ விபத்தியங் பன வத்து²ஆதீ³னி தாவ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி. ஏவங் பன நேஸங் அபராமஸனங் ஹோதி – ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴’’தி பட²மானுஸ்ஸாவனாய வா ‘‘து³தியம்பி ஏதமத்த²ங் வதா³மி…பே॰… ததியம்பி ஏதமத்த²ங் வதா³மி. ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴’’தி து³தியததியானுஸ்ஸாவனாஸு வா ‘‘அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸா’’தி வத³ந்தோ வத்து²ங் ந பராமஸதி நாம. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி வத³ந்தோ ஸங்க⁴ங் ந பராமஸதி நாம. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸா’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத³ந்தோ புக்³க³லங் ந பராமஸதி நாம.

    Anussāvanato vipattiyaṃ pana vatthuādīni tāva vuttanayeneva veditabbāni. Evaṃ pana nesaṃ aparāmasanaṃ hoti – ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho’’ti paṭhamānussāvanāya vā ‘‘dutiyampi etamatthaṃ vadāmi…pe… tatiyampi etamatthaṃ vadāmi. Suṇātu me, bhante, saṅgho’’ti dutiyatatiyānussāvanāsu vā ‘‘ayaṃ dhammarakkhito āyasmato buddharakkhitassa upasampadāpekkho’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, āyasmato buddharakkhitassā’’ti vadanto vatthuṃ na parāmasati nāma. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me, bhante, ayaṃ dhammarakkhito’’ti vadanto saṅghaṃ na parāmasati nāma. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito āyasmato buddharakkhitassā’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito upasampadāpekkho’’ti vadanto puggalaṃ na parāmasati nāma.

    ஸாவனங் ஹாபேதீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் கம்மவாசாய அனுஸ்ஸாவனங் ந கரோதி, ஞத்திது³தியகம்மே த்³விக்க²த்துங் ஞத்திமேவ ட²பேதி, ஞத்திசதுத்த²கம்மே சதுக்க²த்துங் ஞத்திமேவ ட²பேதி. ஏவங் ஸாவனங் ஹாபேதி. யோபி ஞத்திது³தியகம்மே ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வா ஏகங் கம்மவாசங் அனுஸ்ஸாவெந்தோ அக்க²ரங் வா ச²ட்³டே³தி, பத³ங் வா து³ருத்தங் கரோதி, அயம்பி ஸாவனங் ஹாபேதியேவ. ஞத்திசதுத்த²கம்மே பன ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வா ஸகிமேவ வா த்³விக்க²த்துங் வா கம்மவாசாய அனுஸ்ஸாவனங் கரொந்தோபி அக்க²ரங் வா பத³ங் வா ச²ட்³டெ³ந்தோபி து³ருத்தங் கரொந்தோபி அனுஸ்ஸாவனங் ஹாபேதியேவாதி வேதி³தப்³போ³.

    Sāvanaṃ hāpetīti sabbena sabbaṃ kammavācāya anussāvanaṃ na karoti, ñattidutiyakamme dvikkhattuṃ ñattimeva ṭhapeti, ñatticatutthakamme catukkhattuṃ ñattimeva ṭhapeti. Evaṃ sāvanaṃ hāpeti. Yopi ñattidutiyakamme ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvā ekaṃ kammavācaṃ anussāvento akkharaṃ vā chaḍḍeti, padaṃ vā duruttaṃ karoti, ayampi sāvanaṃ hāpetiyeva. Ñatticatutthakamme pana ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvā sakimeva vā dvikkhattuṃ vā kammavācāya anussāvanaṃ karontopi akkharaṃ vā padaṃ vā chaḍḍentopi duruttaṃ karontopi anussāvanaṃ hāpetiyevāti veditabbo.

    252. ‘‘து³ருத்தங் கரோதீ’’தி எத்த² பன அயங் வினிச்ச²யோ. யோ ஹி அஞ்ஞஸ்மிங் அக்க²ரே வத்தப்³பே³ அஞ்ஞங் வத³தி, அயங் து³ருத்தங் கரோதி நாம. தஸ்மா கம்மவாசங் கரொந்தேன பி⁴க்கு²னா ய்வாயங் –

    252. ‘‘Duruttaṃ karotī’’ti ettha pana ayaṃ vinicchayo. Yo hi aññasmiṃ akkhare vattabbe aññaṃ vadati, ayaṃ duruttaṃ karoti nāma. Tasmā kammavācaṃ karontena bhikkhunā yvāyaṃ –

    ‘‘ஸிதி²லங் த⁴னிதஞ்ச தீ³க⁴ரஸ்ஸங், க³ருகங் லஹுகஞ்ச நிக்³க³ஹிதங்;

    ‘‘Sithilaṃ dhanitañca dīgharassaṃ, garukaṃ lahukañca niggahitaṃ;

    ஸம்ப³ந்த⁴ங் வவத்தி²தங் விமுத்தங், த³ஸதா⁴ ப்³யஞ்ஜனபு³த்³தி⁴யா பபே⁴தோ³’’தி. –

    Sambandhaṃ vavatthitaṃ vimuttaṃ, dasadhā byañjanabuddhiyā pabhedo’’ti. –

    வுத்தோ, அயங் ஸுட்டு² உபலக்கே²தப்³போ³. எத்த² ஹி ஸிதி²லங் நாம பஞ்சஸு வக்³கே³ஸு பட²மததியங். த⁴னிதங் நாம தெஸ்வேவ து³தியசதுத்த²ங். தீ³க⁴ந்தி தீ³கே⁴ன காலேன வத்தப்³ப³ஆகாராதி³. ரஸ்ஸந்தி ததோ உபட்³ட⁴காலேன வத்தப்³ப³அகாராதி³. க³ருகந்தி தீ³க⁴மேவ, யங் வா ‘‘ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸ யஸ்ஸ நக்க²மதீ’’தி ஏவங் ஸங்யோக³பரங் கத்வா வுச்சதி. லஹுகந்தி ரஸ்ஸமேவ, யங் வா ‘‘ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸ யஸ்ஸ ந க²மதீ’’தி ஏவங் அஸங்யோக³பரங் கத்வா வுச்சதி. நிக்³க³ஹிதந்தி யங் கரணானி நிக்³க³ஹெத்வா அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அவிவடேன முகே²ன ஸானுனாஸிகங் கத்வா வத்தப்³ப³ங். ஸம்ப³ந்த⁴ந்தி யங் பரபதே³ன ஸம்ப³ந்தி⁴த்வா ‘‘துண்ஹிஸ்ஸா’’தி வா ‘‘துண்ஹஸ்ஸா’’தி வா வுச்சதி. வவத்தி²தந்தி யங் பரபதே³ன அஸம்ப³ந்த⁴ங் கத்வா விச்சி²ந்தி³த்வா ‘‘துண்ஹீ அஸ்ஸா’’தி வா ‘‘துண்ஹ அஸ்ஸா’’தி வா வுச்சதி. விமுத்தந்தி யங் கரணானி அனிக்³க³ஹெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா விவடேன முகே²ன அனுனாஸிகங் அகத்வா வுச்சதி.

    Vutto, ayaṃ suṭṭhu upalakkhetabbo. Ettha hi sithilaṃ nāma pañcasu vaggesu paṭhamatatiyaṃ. Dhanitaṃ nāma tesveva dutiyacatutthaṃ. Dīghanti dīghena kālena vattabbaākārādi. Rassanti tato upaḍḍhakālena vattabbaakārādi. Garukanti dīghameva, yaṃ vā ‘‘āyasmato buddharakkhitattherassa yassa nakkhamatī’’ti evaṃ saṃyogaparaṃ katvā vuccati. Lahukanti rassameva, yaṃ vā ‘‘āyasmato buddharakkhitattherassa yassa na khamatī’’ti evaṃ asaṃyogaparaṃ katvā vuccati. Niggahitanti yaṃ karaṇāni niggahetvā avissajjetvā avivaṭena mukhena sānunāsikaṃ katvā vattabbaṃ. Sambandhanti yaṃ parapadena sambandhitvā ‘‘tuṇhissā’’ti vā ‘‘tuṇhassā’’ti vā vuccati. Vavatthitanti yaṃ parapadena asambandhaṃ katvā vicchinditvā ‘‘tuṇhī assā’’ti vā ‘‘tuṇha assā’’ti vā vuccati. Vimuttanti yaṃ karaṇāni aniggahetvā vissajjetvā vivaṭena mukhena anunāsikaṃ akatvā vuccati.

    தத்த² ‘‘ஸுணாது மே’’தி வத்தப்³பே³ த-காரஸ்ஸ த²-காரங் கத்வா ‘‘ஸுணாது² மே’’தி வசனங் ஸிதி²லஸ்ஸ த⁴னிதகரணங் நாம, ததா² ‘‘பத்தகல்லங் ஏஸா ஞத்தீ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘பத்த²கல்லங் ஏஸா ஞத்தீ²’’திஆதி³வசனங். ‘‘ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴’’தி வத்தப்³பே³ ப⁴-காரக⁴-காரானங் ப³-காரக³-காரே கத்வா ‘‘ப³ந்தே ஸங்கோ³’’தி வசனங் த⁴னிதஸ்ஸ ஸிதி²லகரணங் நாம. ‘‘ஸுணாது மே’’தி விவடேன முகே²ன வத்தப்³பே³ பன ‘‘ஸுணங்து மே’’தி வா ‘‘ஏஸா ஞத்தீ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஏஸங் ஞத்தீ’’தி வா அவிவடேன முகே²ன அனநுனாஸிகங் கத்வா வசனங் விமுத்தஸ்ஸ நிக்³க³ஹிதவசனங் நாம. ‘‘பத்தகல்ல’’ந்தி அவிவடேன முகே²ன அனுனாஸிகங் கத்வா வத்தப்³பே³ ‘‘பத்தகல்லா’’தி விவடேன முகே²ன அனுனாஸிகங் அகத்வா வசனங் நிக்³க³ஹிதஸ்ஸ விமுத்தவசனங் நாம. இதி ஸிதி²லே கத்தப்³பே³ த⁴னிதங், த⁴னிதே கத்தப்³பே³ ஸிதி²லங், விமுத்தே கத்தப்³பே³ நிக்³க³ஹிதங், நிக்³க³ஹிதே கத்தப்³பே³ விமுத்தந்தி இமானி சத்தாரி ப்³யஞ்ஜனானி அந்தோகம்மவாசாய கம்மங் தூ³ஸெந்தி. ஏவங் வத³ந்தோ ஹி அஞ்ஞஸ்மிங் அக்க²ரே வத்தப்³பே³ அஞ்ஞங் வத³தி, து³ருத்தங் கரோதீதி வுச்சதி.

    Tattha ‘‘suṇātu me’’ti vattabbe ta-kārassa tha-kāraṃ katvā ‘‘suṇāthu me’’ti vacanaṃ sithilassa dhanitakaraṇaṃ nāma, tathā ‘‘pattakallaṃ esā ñattī’’ti vattabbe ‘‘patthakallaṃ esā ñatthī’’tiādivacanaṃ. ‘‘Bhante saṅgho’’ti vattabbe bha-kāragha-kārānaṃ ba-kāraga-kāre katvā ‘‘bante saṃgo’’ti vacanaṃ dhanitassa sithilakaraṇaṃ nāma. ‘‘Suṇātu me’’ti vivaṭena mukhena vattabbe pana ‘‘suṇaṃtu me’’ti vā ‘‘esā ñattī’’ti vattabbe ‘‘esaṃ ñattī’’ti vā avivaṭena mukhena ananunāsikaṃ katvā vacanaṃ vimuttassa niggahitavacanaṃ nāma. ‘‘Pattakalla’’nti avivaṭena mukhena anunāsikaṃ katvā vattabbe ‘‘pattakallā’’ti vivaṭena mukhena anunāsikaṃ akatvā vacanaṃ niggahitassa vimuttavacanaṃ nāma. Iti sithile kattabbe dhanitaṃ, dhanite kattabbe sithilaṃ, vimutte kattabbe niggahitaṃ, niggahite kattabbe vimuttanti imāni cattāri byañjanāni antokammavācāya kammaṃ dūsenti. Evaṃ vadanto hi aññasmiṃ akkhare vattabbe aññaṃ vadati, duruttaṃ karotīti vuccati.

    இதரேஸு பன தீ³க⁴ரஸ்ஸாதீ³ஸு ச²ஸு ப்³யஞ்ஜனேஸு தீ³க⁴ட்டா²னே தீ³க⁴மேவ, ரஸ்ஸட்டா²னே ரஸ்ஸமேவாதி ஏவங் யதா²டா²னே தங் ததே³வ அக்க²ரங் பா⁴ஸந்தேன அனுக்கமாக³தங் பவேணிங் அவினாஸெந்தேன கம்மவாசா காதப்³பா³. ஸசே பன ஏவங் அகத்வா தீ³கே⁴ வத்தப்³பே³ ரஸ்ஸங், ரஸ்ஸே வா வத்தப்³பே³ தீ³க⁴ங் வத³தி, ததா² க³ருகே வத்தப்³பே³ லஹுகங், லஹுகே வா வத்தப்³பே³ க³ருகங் வத³தி, ஸம்ப³ந்தே⁴ வா பன வத்தப்³பே³ வவத்தி²தங், வவத்தி²தே வா வத்தப்³பே³ ஸம்ப³ந்த⁴ங் வத³தி, ஏவங் வுத்தேபி கம்மவாசா ந குப்பதி. இமானி ஹி ச² ப்³யஞ்ஜனானி கம்மங் ந கோபெந்தி. யங் பன ஸுத்தந்திகத்தே²ரா ‘‘த³-காரோ த-காரமாபஜ்ஜதி, த-காரோ த³-காரமாபஜ்ஜதி, ச-காரோ ஜ-காரமாபஜ்ஜதி, ஜ-காரோ ச-காரமாபஜ்ஜதி, ய-காரோ க-காரமாபஜ்ஜதி, க-காரோ ய-காரமாபஜ்ஜதி, தஸ்மா த³-காராதீ³ஸு வத்தப்³பே³ஸு த-காராதி³வசனங் ந விருஜ்ஜ²தீ’’தி வத³ந்தி, தங் கம்மவாசங் பத்வா ந வட்டதி. தஸ்மா வினயத⁴ரேன நேவ த³-காரோ த-காரோ காதப்³போ³…பே॰… ந க-காரோ ய-காரோ. யதா²பாளியா நிருத்திங் ஸோதெ⁴த்வா த³ஸவிதா⁴ய ப்³யஞ்ஜனநிருத்தியா வுத்ததோ³ஸே பரிஹரந்தேன கம்மவாசா காதப்³பா³. இதரதா² ஹி ஸாவனங் ஹாபேதி நாம.

    Itaresu pana dīgharassādīsu chasu byañjanesu dīghaṭṭhāne dīghameva, rassaṭṭhāne rassamevāti evaṃ yathāṭhāne taṃ tadeva akkharaṃ bhāsantena anukkamāgataṃ paveṇiṃ avināsentena kammavācā kātabbā. Sace pana evaṃ akatvā dīghe vattabbe rassaṃ, rasse vā vattabbe dīghaṃ vadati, tathā garuke vattabbe lahukaṃ, lahuke vā vattabbe garukaṃ vadati, sambandhe vā pana vattabbe vavatthitaṃ, vavatthite vā vattabbe sambandhaṃ vadati, evaṃ vuttepi kammavācā na kuppati. Imāni hi cha byañjanāni kammaṃ na kopenti. Yaṃ pana suttantikattherā ‘‘da-kāro ta-kāramāpajjati, ta-kāro da-kāramāpajjati, ca-kāro ja-kāramāpajjati, ja-kāro ca-kāramāpajjati, ya-kāro ka-kāramāpajjati, ka-kāro ya-kāramāpajjati, tasmā da-kārādīsu vattabbesu ta-kārādivacanaṃ na virujjhatī’’ti vadanti, taṃ kammavācaṃ patvā na vaṭṭati. Tasmā vinayadharena neva da-kāro ta-kāro kātabbo…pe… na ka-kāro ya-kāro. Yathāpāḷiyā niruttiṃ sodhetvā dasavidhāya byañjananiruttiyā vuttadose pariharantena kammavācā kātabbā. Itarathā hi sāvanaṃ hāpeti nāma.

    அகாலே வா ஸாவேதீதி ஸாவனாய அகாலே அனோகாஸே ஞத்திங் அட்ட²பெத்வா பட²மங்யேவ அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கத்வா பச்சா² ஞத்திங் ட²பேதி. இதி இமேஹி பஞ்சஹாகாரேஹி அனுஸ்ஸாவனதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Akāle vā sāvetīti sāvanāya akāle anokāse ñattiṃ aṭṭhapetvā paṭhamaṃyeva anussāvanakammaṃ katvā pacchā ñattiṃ ṭhapeti. Iti imehi pañcahākārehi anussāvanato kammāni vipajjanti.
