Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணி-அட்ட²கதா² • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā

    கம்மகதா²

    Kammakathā

    இதா³னி யானி தீணி கம்மானி ட²பெத்வா இமானி கம்மத்³வாரானி த³ஸ்ஸிதானி, தானி ஆதி³ங் கத்வா அவஸேஸஸ்ஸ த்³வாரகதா²ய மாதிகாட²பனஸ்ஸ வித்தா²ரகதா² ஹோதி. தீணி ஹி கம்மானி – காயகம்மங் வசீகம்மங் மனோகம்மந்தி. கிங் பனேதங் கம்மங் நாமாதி? சேதனா சேவ, ஏகச்சே ச சேதனாஸம்பயுத்தகா த⁴ம்மா. தத்த² சேதனாய கம்மபா⁴வே இமானி ஸுத்தானி –

    Idāni yāni tīṇi kammāni ṭhapetvā imāni kammadvārāni dassitāni, tāni ādiṃ katvā avasesassa dvārakathāya mātikāṭhapanassa vitthārakathā hoti. Tīṇi hi kammāni – kāyakammaṃ vacīkammaṃ manokammanti. Kiṃ panetaṃ kammaṃ nāmāti? Cetanā ceva, ekacce ca cetanāsampayuttakā dhammā. Tattha cetanāya kammabhāve imāni suttāni –

    ‘‘சேதனாஹங், பி⁴க்க²வே, கம்மங் வதா³மி, சேதயித்வா கம்மங் கரோதி காயேன வாசாய மனஸா’’ (அ॰ நி॰ 6.63; கதா²॰ 539). ‘‘காயே வா ஹி, ஆனந்த³, ஸதி காயஸஞ்சேதனாஹேது உப்பஜ்ஜதி அஜ்ஜ²த்தங் ஸுக²து³க்க²ங், வாசாய வா, ஆனந்த³, ஸதி வசீஸஞ்சேதனாஹேது உப்பஜ்ஜதி அஜ்ஜ²த்தங் ஸுக²து³க்க²ங்; மனே வா, ஆனந்த³, ஸதி மனோஸஞ்சேதனாஹேது உப்பஜ்ஜதி அஜ்ஜ²த்தங் ஸுக²து³க்க²ங்’’ (ஸங்॰ நி॰ 2.25; அ॰ நி॰ 4.171). ‘‘திவிதா⁴, பி⁴க்க²வே, காயஸஞ்சேதனா அகுஸலங் காயகம்மங் து³க்கு²த்³ரயங், து³க்க²விபாகங்; சதுப்³பி³தா⁴, பி⁴க்க²வே, வசீஸஞ்சேதனா…பே॰… திவிதா⁴, பி⁴க்க²வே, மனோஸஞ்சேதனா அகுஸலங் மனோகம்மங் து³க்கு²த்³ரயங் து³க்க²விபாகங் திவிதா⁴ , பி⁴க்க²வே, காயஸஞ்சேதனா குஸலங் காயகம்மங் ஸுகு²த்³ரயங் ஸுக²விபாகங் சதுப்³பி³தா⁴, பி⁴க்க²வே, வசீஸஞ்சேதனா…பே॰… திவிதா⁴, பி⁴க்க²வே, மனோஸஞ்சேதனா, குஸலங் மனோகம்மங் ஸுகு²த்³ரயங் ஸுக²விபாகங்’’ (கதா²॰ 539; அ॰ நி॰ 10.217 தோ²கங் விஸதி³ஸங்). ‘‘ஸசாயங், ஆனந்த³, ஸமித்³தி⁴ மோக⁴புரிஸோ பாடலிபுத்தஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ ஏவங் புட்டோ² ஏவங் ப்³யாகரெய்ய – ஸஞ்சேதனியங், ஆவுஸோ பாடலிபுத்த, கம்மங் கத்வா காயேன வாசாய மனஸா, ஸுக²வேத³னீயங் ஸுக²ங் ஸோ வேத³யதி…பே॰… அது³க்க²மஸுக²வேத³னீயங் அது³க்க²மஸுக²ங் ஸோ வேத³யதீதி; ஏவங் ப்³யாகரமானோ கோ², ஆனந்த³, ஸமித்³தி⁴ மோக⁴புரிஸோ பாடலிபுத்தஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ ஸம்மா ப்³யாகரமானோ ப்³யாகரெய்யா’’தி (ம॰ நி॰ 3.300; கதா²॰ 539).

    ‘‘Cetanāhaṃ, bhikkhave, kammaṃ vadāmi, cetayitvā kammaṃ karoti kāyena vācāya manasā’’ (a. ni. 6.63; kathā. 539). ‘‘Kāye vā hi, ānanda, sati kāyasañcetanāhetu uppajjati ajjhattaṃ sukhadukkhaṃ, vācāya vā, ānanda, sati vacīsañcetanāhetu uppajjati ajjhattaṃ sukhadukkhaṃ; mane vā, ānanda, sati manosañcetanāhetu uppajjati ajjhattaṃ sukhadukkhaṃ’’ (saṃ. ni. 2.25; a. ni. 4.171). ‘‘Tividhā, bhikkhave, kāyasañcetanā akusalaṃ kāyakammaṃ dukkhudrayaṃ, dukkhavipākaṃ; catubbidhā, bhikkhave, vacīsañcetanā…pe… tividhā, bhikkhave, manosañcetanā akusalaṃ manokammaṃ dukkhudrayaṃ dukkhavipākaṃ tividhā , bhikkhave, kāyasañcetanā kusalaṃ kāyakammaṃ sukhudrayaṃ sukhavipākaṃ catubbidhā, bhikkhave, vacīsañcetanā…pe… tividhā, bhikkhave, manosañcetanā, kusalaṃ manokammaṃ sukhudrayaṃ sukhavipākaṃ’’ (kathā. 539; a. ni. 10.217 thokaṃ visadisaṃ). ‘‘Sacāyaṃ, ānanda, samiddhi moghapuriso pāṭaliputtassa paribbājakassa evaṃ puṭṭho evaṃ byākareyya – sañcetaniyaṃ, āvuso pāṭaliputta, kammaṃ katvā kāyena vācāya manasā, sukhavedanīyaṃ sukhaṃ so vedayati…pe… adukkhamasukhavedanīyaṃ adukkhamasukhaṃ so vedayatīti; evaṃ byākaramāno kho, ānanda, samiddhi moghapuriso pāṭaliputtassa paribbājakassa sammā byākaramāno byākareyyā’’ti (ma. ni. 3.300; kathā. 539).

    இமானி தாவ சேதனாய கம்மபா⁴வே ஸுத்தானி. சேதனாஸம்பயுத்தத⁴ம்மானங் பன கம்மபா⁴வோ கம்மசதுக்கேன தீ³பிதோ. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Imāni tāva cetanāya kammabhāve suttāni. Cetanāsampayuttadhammānaṃ pana kammabhāvo kammacatukkena dīpito. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘சத்தாரிமானி , பி⁴க்க²வே, கம்மானி மயா ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதி³தானி. கதமானி சத்தாரி? அத்தி², பி⁴க்க²வே, கம்மங் கண்ஹங் கண்ஹவிபாகங், அத்தி², பி⁴க்க²வே, கம்மங் ஸுக்கங் ஸுக்கவிபாகங், அத்தி², பி⁴க்க²வே, கம்மங் கண்ஹஸுக்கங் கண்ஹஸுக்கவிபாகங், அத்தி², பி⁴க்க²வே, கம்மங் அகண்ஹங் அஸுக்கங் அகண்ஹஅஸுக்கவிபாகங் கம்மக்க²யாய ஸங்வத்ததி (அ॰ நி॰ 4.232-233).… கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, கம்மங் அகண்ஹங் அஸுக்கங் அகண்ஹஅஸுக்கவிபாகங் கம்மக்க²யாய ஸங்வத்ததி? யதி³த³ங் ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ – ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³…பே॰… உபெக்கா²ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, கம்மங் அகண்ஹங் அஸுக்கங் அகண்ஹஅஸுக்கவிபாகங் கம்மக்க²யாய ஸங்வத்ததி (அ॰ நி॰ 4.238).… கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, கம்மங் அகண்ஹங் அஸுக்கங் அகண்ஹஅஸுக்கவிபாகங் கம்மக்க²யாய ஸங்வத்ததி? அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ – ஸெய்யதி²த³ங், ஸம்மாதி³ட்டி² …பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, கம்மங் அகண்ஹங் அஸுக்கங் அகண்ஹஅஸுக்கவிபாகங் கம்மக்க²யாய ஸங்வத்ததீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.237).

    ‘‘Cattārimāni , bhikkhave, kammāni mayā sayaṃ abhiññā sacchikatvā paveditāni. Katamāni cattāri? Atthi, bhikkhave, kammaṃ kaṇhaṃ kaṇhavipākaṃ, atthi, bhikkhave, kammaṃ sukkaṃ sukkavipākaṃ, atthi, bhikkhave, kammaṃ kaṇhasukkaṃ kaṇhasukkavipākaṃ, atthi, bhikkhave, kammaṃ akaṇhaṃ asukkaṃ akaṇhaasukkavipākaṃ kammakkhayāya saṃvattati (a. ni. 4.232-233).… Katamañca, bhikkhave, kammaṃ akaṇhaṃ asukkaṃ akaṇhaasukkavipākaṃ kammakkhayāya saṃvattati? Yadidaṃ satta bojjhaṅgā – satisambojjhaṅgo…pe… upekkhāsambojjhaṅgo, idaṃ vuccati, bhikkhave, kammaṃ akaṇhaṃ asukkaṃ akaṇhaasukkavipākaṃ kammakkhayāya saṃvattati (a. ni. 4.238).… Katamañca, bhikkhave, kammaṃ akaṇhaṃ asukkaṃ akaṇhaasukkavipākaṃ kammakkhayāya saṃvattati? Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo – seyyathidaṃ, sammādiṭṭhi …pe… sammāsamādhi. Idaṃ vuccati, bhikkhave, kammaṃ akaṇhaṃ asukkaṃ akaṇhaasukkavipākaṃ kammakkhayāya saṃvattatī’’ti (a. ni. 4.237).

    ஏவங் இமே பொ³ஜ்ஜ²ங்க³மக்³க³ங்க³ப்பபே⁴த³தோ பன்னரஸ த⁴ம்மா கம்மசதுக்கேன தீ³பிதா. அபி⁴ஜ்ஜா², ப்³யாபாதோ³, மிச்சா²தி³ட்டி², அனபி⁴ஜ்ஜா², அப்³யாபாதோ³, ஸம்மாதி³ட்டீ²தி இமேஹி பன ச²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகவீஸதி சேதனாஸம்பயுத்தகா த⁴ம்மா வேதி³தப்³பா³.

    Evaṃ ime bojjhaṅgamaggaṅgappabhedato pannarasa dhammā kammacatukkena dīpitā. Abhijjhā, byāpādo, micchādiṭṭhi, anabhijjhā, abyāpādo, sammādiṭṭhīti imehi pana chahi saddhiṃ ekavīsati cetanāsampayuttakā dhammā veditabbā.

    தத்த² லோகுத்தரமக்³கோ³ ப⁴ஜாபியமானோ காயகம்மாதீ³னி தீணி கம்மானி ப⁴ஜதி. யஞ்ஹி காயேன து³ஸ்ஸீல்யங் அஜ்ஜா²சரதி, தம்ஹா ஸங்வரோ காயிகோதி வேதி³தப்³போ³. யங் வாசாய து³ஸ்ஸீல்யங் அஜ்ஜா²சரதி, தம்ஹா ஸங்வரோ வாசஸிகோதி வேதி³தப்³போ³. இதி ஸம்மாகம்மந்தோ காயகம்மங், ஸம்மாவாசா வசீகம்மங். ஏதஸ்மிங் த்³வயே க³ஹிதே ஸம்மாஆஜீவோ தப்பக்கி²கத்தா க³ஹிதோவ ஹோதி. யங் பன மனேன து³ஸ்ஸீல்யங் அஜ்ஜா²சரதி, தம்ஹா ஸங்வரோ மானஸிகோதி வேதி³தப்³போ³. ஸோ தி³ட்டி²ஸங்கப்பவாயாமஸதிஸமாதி⁴வஸேன பஞ்சவிதோ⁴ ஹோதி. அயங் பஞ்சவிதோ⁴பி மனோகம்மங் நாம. ஏவங் லோகுத்தரமக்³கோ³ ப⁴ஜாபியமானோ தீணி கம்மானி ப⁴ஜதி.

    Tattha lokuttaramaggo bhajāpiyamāno kāyakammādīni tīṇi kammāni bhajati. Yañhi kāyena dussīlyaṃ ajjhācarati, tamhā saṃvaro kāyikoti veditabbo. Yaṃ vācāya dussīlyaṃ ajjhācarati, tamhā saṃvaro vācasikoti veditabbo. Iti sammākammanto kāyakammaṃ, sammāvācā vacīkammaṃ. Etasmiṃ dvaye gahite sammāājīvo tappakkhikattā gahitova hoti. Yaṃ pana manena dussīlyaṃ ajjhācarati, tamhā saṃvaro mānasikoti veditabbo. So diṭṭhisaṅkappavāyāmasatisamādhivasena pañcavidho hoti. Ayaṃ pañcavidhopi manokammaṃ nāma. Evaṃ lokuttaramaggo bhajāpiyamāno tīṇi kammāni bhajati.

    இமஸ்மிங் டா²னே த்³வாரஸங்ஸந்த³னங் நாம ஹோதி. காயவசீத்³வாரேஸு ஹி சோபனங் பத்வா கம்மபத²ங் அப்பத்தம்பி அத்தி², மனொத்³வாரே ச ஸமுதா³சாரங் பத்வா கம்மபத²ங் அப்பத்தம்பி அத்தி²; தங் க³ஹெத்வா தங்தங்த்³வாரபக்கி²கமேவ அகங்ஸு.

    Imasmiṃ ṭhāne dvārasaṃsandanaṃ nāma hoti. Kāyavacīdvāresu hi copanaṃ patvā kammapathaṃ appattampi atthi, manodvāre ca samudācāraṃ patvā kammapathaṃ appattampi atthi; taṃ gahetvā taṃtaṃdvārapakkhikameva akaṃsu.

    தத்ராயங் நயோ – யோ ‘மிக³வங் க³மிஸ்ஸாமீ’தி த⁴னுங் ஸஜ்ஜேதி, ஜியங் வட்டேதி, ஸத்திங் நிஸேதி, ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, வத்த²ங் பரித³ஹதி, எத்தாவதா காயத்³வாரே சோபனங் பத்தங் ஹோதி. ஸோ அரஞ்ஞே தி³வஸங் சரித்வா அந்தமஸோ ஸஸபி³ளாரமத்தம்பி ந லப⁴தி, இத³ங் அகுஸலங் காயகம்மங் நாம ஹோதி ந ஹோதீதி? ந ஹோதி. கஸ்மா? கம்மபத²ங் அப்பத்ததாய. கேவலங் பன காயது³ச்சரிதங் நாம ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங். மச்ச²க்³க³ஹணாதீ³ ஸுபயோகே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Tatrāyaṃ nayo – yo ‘migavaṃ gamissāmī’ti dhanuṃ sajjeti, jiyaṃ vaṭṭeti, sattiṃ niseti, bhattaṃ bhuñjati, vatthaṃ paridahati, ettāvatā kāyadvāre copanaṃ pattaṃ hoti. So araññe divasaṃ caritvā antamaso sasabiḷāramattampi na labhati, idaṃ akusalaṃ kāyakammaṃ nāma hoti na hotīti? Na hoti. Kasmā? Kammapathaṃ appattatāya. Kevalaṃ pana kāyaduccaritaṃ nāma hotīti veditabbaṃ. Macchaggahaṇādī supayogesupi eseva nayo.

    வசீத்³வாரேபி ‘மிக³வங் க³மிஸ்ஸாமி’ ‘வேகே³ன த⁴னுஆதீ³னி ஸஜ்ஜேதா²’தி ஆணாபெத்வா புரிமனயேனேவ அரஞ்ஞே கிஞ்சி அலப⁴ந்தஸ்ஸ கிஞ்சாபி வசீத்³வாரே சோபனங் பத்தங், கம்மபத²ங் அப்பத்ததாய பன காயகம்மங் ந ஹோதி. கேவலங் வசீது³ச்சரிதங் நாம ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Vacīdvārepi ‘migavaṃ gamissāmi’ ‘vegena dhanuādīni sajjethā’ti āṇāpetvā purimanayeneva araññe kiñci alabhantassa kiñcāpi vacīdvāre copanaṃ pattaṃ, kammapathaṃ appattatāya pana kāyakammaṃ na hoti. Kevalaṃ vacīduccaritaṃ nāma hotīti veditabbaṃ.

    மனொத்³வாரே பன வத⁴கசேதனாய உப்பன்னமத்தாய ஏவ கம்மபத²பே⁴தோ³வ ஹோதி. ஸோ ச கோ² ப்³யாபாத³வஸேன ந பாணாதிபாதவஸேன. அகுஸலஞ்ஹி காயகம்மங் காயவசீத்³வாரேஸு ஸமுட்டா²தி, ந மனொத்³வாரே; ததா² அகுஸலங் வசீகம்மங். அகுஸலங் மனோகம்மங் பன தீஸுபி த்³வாரேஸு ஸமுட்டா²தி; ததா² குஸலானி காயவசீமனோகம்மானி.

    Manodvāre pana vadhakacetanāya uppannamattāya eva kammapathabhedova hoti. So ca kho byāpādavasena na pāṇātipātavasena. Akusalañhi kāyakammaṃ kāyavacīdvāresu samuṭṭhāti, na manodvāre; tathā akusalaṃ vacīkammaṃ. Akusalaṃ manokammaṃ pana tīsupi dvāresu samuṭṭhāti; tathā kusalāni kāyavacīmanokammāni.

    கத²ங் ? ஸஹத்தா² ஹி பாணங் ஹனந்தஸ்ஸ அதி³ன்னங் ஆதி³யந்தஸ்ஸ மிச்சா²சாரங் சரந்தஸ்ஸ கம்மங் காயகம்மமேவ ஹோதி. த்³வாரம்பி காயத்³வாரமேவ ஹோதி. ஏவங் தாவ அகுஸலங் காயகம்மங் காயத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. தேஹி பன சித்தேஹி ஸஹஜாதா அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாத³மிச்சா²தி³ட்டி²யோ சேதனாபக்கி²கா வா ப⁴வந்தி, அப்³போ³ஹாரிகா வா. ‘க³ச்ச² இத்த²ன்னாமங் ஜீவிதா வோரோபேஹி, இத்த²ன்னாமங் ப⁴ண்ட³ங் அவஹரா’தி ஆணாபெந்தஸ்ஸ பன கம்மங் காயகம்மங் ஹோதி, த்³வாரங் பன வசீத்³வாரங். ஏவங் அகுஸலங் காயகம்மங் வசீத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. தேஹி பன சித்தேஹி ஸஹஜாதா அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாத³மிச்சா²தி³ட்டி²யோ சேதனாபக்கி²கா வா ப⁴வந்தி அப்³போ³ஹாரிகா வா. எத்தகா ஆசரியானங் ஸமானத்த²கதா² நாம.

    Kathaṃ ? Sahatthā hi pāṇaṃ hanantassa adinnaṃ ādiyantassa micchācāraṃ carantassa kammaṃ kāyakammameva hoti. Dvārampi kāyadvārameva hoti. Evaṃ tāva akusalaṃ kāyakammaṃ kāyadvāre samuṭṭhāti. Tehi pana cittehi sahajātā abhijjhābyāpādamicchādiṭṭhiyo cetanāpakkhikā vā bhavanti, abbohārikā vā. ‘Gaccha itthannāmaṃ jīvitā voropehi, itthannāmaṃ bhaṇḍaṃ avaharā’ti āṇāpentassa pana kammaṃ kāyakammaṃ hoti, dvāraṃ pana vacīdvāraṃ. Evaṃ akusalaṃ kāyakammaṃ vacīdvāre samuṭṭhāti. Tehi pana cittehi sahajātā abhijjhābyāpādamicchādiṭṭhiyo cetanāpakkhikā vā bhavanti abbohārikā vā. Ettakā ācariyānaṃ samānatthakathā nāma.

    விதண்ட³வாதீ³ பனாஹ – ‘அகுஸலங் காயகம்மங் மனொத்³வாரேபி ஸமுட்டா²தீ’தி. ஸோ ‘தயோ ஸங்க³ஹே ஆருள்ஹங் ஸுத்தங் ஆஹராஹீ’தி வுத்தோ இத³ங் குலும்ப³ஸுத்தங் நாம ஆஹரி –

    Vitaṇḍavādī panāha – ‘akusalaṃ kāyakammaṃ manodvārepi samuṭṭhātī’ti. So ‘tayo saṅgahe āruḷhaṃ suttaṃ āharāhī’ti vutto idaṃ kulumbasuttaṃ nāma āhari –

    ‘‘புன சபரங் , பி⁴க்க²வே, இதே⁴கச்சோ ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ அஞ்ஞிஸ்ஸா குச்சி²க³தங் க³ப்³ப⁴ங் பாபகேன மனஸா அனுபெக்க²கோ ஹோதி – ‘அஹோ வதாயங் குச்சி²க³தோ க³ப்³போ⁴ ந ஸொத்தி²னா அபி⁴னிக்க²மெய்யா’தி. ஏவங், பி⁴க்க²வே, குலும்ப³ஸ்ஸ உபகா⁴தோ ஹோதீ’’தி.

    ‘‘Puna caparaṃ , bhikkhave, idhekacco samaṇo vā brāhmaṇo vā iddhimā cetovasippatto aññissā kucchigataṃ gabbhaṃ pāpakena manasā anupekkhako hoti – ‘aho vatāyaṃ kucchigato gabbho na sotthinā abhinikkhameyyā’ti. Evaṃ, bhikkhave, kulumbassa upaghāto hotī’’ti.

    இத³ங் ஸுத்தங் ஆஹரித்வா ஆஹ – ‘ஏவங் சிந்திதமத்தேயேவ மனஸா குச்சி²க³தோ க³ப்³போ⁴ பே²ணபிண்டோ³ விய விலீயதி. எத்த² குதோ காயங்க³சோபனங் வா வாசங்க³சோபனங் வா? மனொத்³வாரஸ்மிங்யேவ பன இத³ங் அகுஸலங் காயகம்மங் ஸமுட்டா²தீ’தி.

    Idaṃ suttaṃ āharitvā āha – ‘evaṃ cintitamatteyeva manasā kucchigato gabbho pheṇapiṇḍo viya vilīyati. Ettha kuto kāyaṅgacopanaṃ vā vācaṅgacopanaṃ vā? Manodvārasmiṃyeva pana idaṃ akusalaṃ kāyakammaṃ samuṭṭhātī’ti.

    தமேனங் ‘தவ ஸுத்தஸ்ஸ அத்த²ங் துலயிஸ்ஸாமா’தி வத்வா ஏவங் துலயிங்ஸு – ‘த்வங் இத்³தி⁴யா பரூபகா⁴தங் வதே³ஸி. இத்³தி⁴ நாம சேஸா – அதி⁴ட்டா²னித்³தி⁴, விகுப்³ப³னித்³தி⁴, மனோமயித்³தி⁴, ஞாணவிப்பா²ரித்³தி⁴, ஸமாதி⁴விப்பா²ரித்³தி⁴, அரியித்³தி⁴, கம்மவிபாகஜித்³தி⁴, புஞ்ஞவதோ இத்³தி⁴, விஜ்ஜாமயித்³தி⁴ , தத்த² தத்த² ஸம்மாபயோக³பச்சயா இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தீ⁴தி த³ஸவிதா⁴ (படி॰ ம॰ 3.10). தத்த² கதரங் இத்³தி⁴ங் வதே³ஸீ’தி? ‘பா⁴வனாமய’ந்தி. ‘கிங் பன பா⁴வனாமயித்³தி⁴யா பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதீ’தி? ‘ஆம, ஏகச்சே ஆசரியா ஏகவாரங் ஹோதீ’தி; வத³ந்தி யதா² ஹி பரங் பஹரிதுகாமேன உத³கப⁴ரிதே க⁴டே கி²த்தே க⁴டோபி பி⁴ஜ்ஜதி, உத³கம்பி நஸ்ஸதி, ஏவமேவ பா⁴வனாமயித்³தி⁴யா ஏகவாரங் பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதி. ததோ பட்டா²ய பன ஸா நஸ்ஸதீதி. அத² நங் ‘பா⁴வனாமயித்³தி⁴யா நேவ ஏகவாரங் ந த்³வே வாரே பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதீ’தி வத்வா தங் ஸஞ்ஞத்திங் ஆக³ச்ச²ந்தங் புச்சி²ங்ஸு – ‘பா⁴வனாமயித்³தி⁴ கிங் குஸலா, அகுஸலா, அப்³யாகதா? ஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தா, து³க்கா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தா, அது³க்க²மஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தா? ஸவிதக்கஸவிசாரா, அவிதக்கவிசாரமத்தா, அவிதக்கஅவிசாரா? காமாவசரா, ரூபாவசரா, அரூபாவசரா’தி?

    Tamenaṃ ‘tava suttassa atthaṃ tulayissāmā’ti vatvā evaṃ tulayiṃsu – ‘tvaṃ iddhiyā parūpaghātaṃ vadesi. Iddhi nāma cesā – adhiṭṭhāniddhi, vikubbaniddhi, manomayiddhi, ñāṇavipphāriddhi, samādhivipphāriddhi, ariyiddhi, kammavipākajiddhi, puññavato iddhi, vijjāmayiddhi , tattha tattha sammāpayogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhīti dasavidhā (paṭi. ma. 3.10). Tattha kataraṃ iddhiṃ vadesī’ti? ‘Bhāvanāmaya’nti. ‘Kiṃ pana bhāvanāmayiddhiyā parūpaghātakammaṃ hotī’ti? ‘Āma, ekacce ācariyā ekavāraṃ hotī’ti; vadanti yathā hi paraṃ paharitukāmena udakabharite ghaṭe khitte ghaṭopi bhijjati, udakampi nassati, evameva bhāvanāmayiddhiyā ekavāraṃ parūpaghātakammaṃ hoti. Tato paṭṭhāya pana sā nassatīti. Atha naṃ ‘bhāvanāmayiddhiyā neva ekavāraṃ na dve vāre parūpaghātakammaṃ hotī’ti vatvā taṃ saññattiṃ āgacchantaṃ pucchiṃsu – ‘bhāvanāmayiddhi kiṃ kusalā, akusalā, abyākatā? Sukhāya vedanāya sampayuttā, dukkhāya vedanāya sampayuttā, adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttā? Savitakkasavicārā, avitakkavicāramattā, avitakkaavicārā? Kāmāvacarā, rūpāvacarā, arūpāvacarā’ti?

    இமங் பன பஞ்ஹங் யோ ஜானாதி ஸோ ஏவங் வக்க²தி – ‘பா⁴வனாமயித்³தி⁴ குஸலா வா ஹோதி, அப்³யாகதா வா; அது³க்க²மஸுக²வேத³னீயா ஏவ, அவிதக்கஅவிசாரா ஏவ, ரூபாவசரா ஏவா’தி. ஸோ வத்தப்³போ³ – ‘பாணாதிபாதசேதனா குஸலாதீ³ஸு கதரங் கொட்டா²ஸங் ப⁴ஜதீ’தி? ஜானந்தோ வக்க²தி – ‘பாணாதிபாதசேதனா அகுஸலா ஏவ, து³க்க²வேத³னீயா ஏவ, ஸவிதக்கஸவிசாரா ஏவ காமாவசரா ஏவா’தி. ‘ஏவங் ஸந்தே தவ பஞ்ஹோ நேவ குஸலத்திகேன ஸமேதி, ந வேத³னாத்திகேன , ந விதக்கத்திகேன, ந பூ⁴மந்தரேனா’தி.

    Imaṃ pana pañhaṃ yo jānāti so evaṃ vakkhati – ‘bhāvanāmayiddhi kusalā vā hoti, abyākatā vā; adukkhamasukhavedanīyā eva, avitakkaavicārā eva, rūpāvacarā evā’ti. So vattabbo – ‘pāṇātipātacetanā kusalādīsu kataraṃ koṭṭhāsaṃ bhajatī’ti? Jānanto vakkhati – ‘pāṇātipātacetanā akusalā eva, dukkhavedanīyā eva, savitakkasavicārā eva kāmāvacarā evā’ti. ‘Evaṃ sante tava pañho neva kusalattikena sameti, na vedanāttikena , na vitakkattikena, na bhūmantarenā’ti.

    ‘கிங் பன ஏவங் மஹந்தங் ஸுத்தங் நிரத்த²க’ந்தி? ‘நோ நிரத்த²கங்; த்வங் பனஸ்ஸ அத்த²ங் ந ஜானாஸி. ‘‘இத்³தி⁴மா சேதோவஸிப்பத்தோ’’தி எத்த² ஹி நேவ பா⁴வனாமயித்³தி⁴ அதி⁴ப்பேதா, ஆத²ப்³ப³ணித்³தி⁴ பன அதி⁴ப்பேதா. ஸா ஹி எத்த² லப்³ப⁴மானா லப்³ப⁴தி. ஸா பன காயவசீத்³வாரானி முஞ்சித்வா காதுங் ந ஸக்கா. ஆத²ப்³ப³ணித்³தி⁴கா ஹி ஸத்தாஹங் அலோணகங் பு⁴ஞ்ஜித்வா த³ப்³பே³ அத்த²ரித்வா பத²வியங் ஸயமானா தபங் சரித்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸுஸானபூ⁴மிங் ஸஜ்ஜெத்வா ஸத்தமே பதே³ ட²த்வா ஹத்த²ங் வட்டெத்வா வட்டெத்வா முகே²ன விஜ்ஜங் பரிஜப்பந்தி. அத² நேஸங் கம்மங் ஸமிஜ்ஜ²தி. ஏவங் அயம்பி இத்³தி⁴ காயவசீத்³வாரானி முஞ்சித்வா காதுங் ந ஸக்காதி. ‘ந காயகம்மங் மனொத்³வாரே ஸமுட்டா²தீ’தி நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ங்.

    ‘Kiṃ pana evaṃ mahantaṃ suttaṃ niratthaka’nti? ‘No niratthakaṃ; tvaṃ panassa atthaṃ na jānāsi. ‘‘Iddhimā cetovasippatto’’ti ettha hi neva bhāvanāmayiddhi adhippetā, āthabbaṇiddhi pana adhippetā. Sā hi ettha labbhamānā labbhati. Sā pana kāyavacīdvārāni muñcitvā kātuṃ na sakkā. Āthabbaṇiddhikā hi sattāhaṃ aloṇakaṃ bhuñjitvā dabbe attharitvā pathaviyaṃ sayamānā tapaṃ caritvā sattame divase susānabhūmiṃ sajjetvā sattame pade ṭhatvā hatthaṃ vaṭṭetvā vaṭṭetvā mukhena vijjaṃ parijappanti. Atha nesaṃ kammaṃ samijjhati. Evaṃ ayampi iddhi kāyavacīdvārāni muñcitvā kātuṃ na sakkāti. ‘Na kāyakammaṃ manodvāre samuṭṭhātī’ti niṭṭhamettha gantabbaṃ.

    ஹத்த²முத்³தா³ய பன முஸாவாதா³தீ³னி கதெ²ந்தஸ்ஸ கம்மங் வசீகம்மங், த்³வாரங் பன காயத்³வாரங் ஹோதி . ஏவங் அகுஸலங் வசீகம்மம்பி காயத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. தேஹி பன சித்தேஹி ஸஹஜாதா அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாத³மிச்சா²தி³ட்டி²யோ சேதனாபக்கி²கா வா ப⁴வந்தி, அப்³போ³ஹாரிகா வா. வசீபே⁴த³ங் பன கத்வா முஸாவாதா³தீ³னி கதெ²ந்தஸ்ஸ கம்மம்பி வசீகம்மங் த்³வாரம்பி வசீத்³வாரமேவ. ஏவங் அகுஸலங் வசீகம்மங் வசீத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. தேஹி பன சித்தேஹி ஸஹஜாதா அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாத³மிச்சா²தி³ட்டி²யோ சேதனாபக்கி²கா வா ப⁴வந்தி அப்³போ³ஹாரிகா வா. எத்தகா ஆசரியானங் ஸமானத்த²கதா² நாம.

    Hatthamuddāya pana musāvādādīni kathentassa kammaṃ vacīkammaṃ, dvāraṃ pana kāyadvāraṃ hoti . Evaṃ akusalaṃ vacīkammampi kāyadvāre samuṭṭhāti. Tehi pana cittehi sahajātā abhijjhābyāpādamicchādiṭṭhiyo cetanāpakkhikā vā bhavanti, abbohārikā vā. Vacībhedaṃ pana katvā musāvādādīni kathentassa kammampi vacīkammaṃ dvārampi vacīdvārameva. Evaṃ akusalaṃ vacīkammaṃ vacīdvāre samuṭṭhāti. Tehi pana cittehi sahajātā abhijjhābyāpādamicchādiṭṭhiyo cetanāpakkhikā vā bhavanti abbohārikā vā. Ettakā ācariyānaṃ samānatthakathā nāma.

    விதண்ட³வாதீ³ பனாஹ – ‘அகுஸலங் வசீகம்மங் மனொத்³வாரேபி ஸமுட்டா²தீ’தி. ஸோ ‘தயோ ஸங்க³ஹே ஆருள்ஹங் ஸுத்தங் ஆஹராஹீ’தி வுத்தோ இத³ங் உபோஸத²க்க²ந்த⁴கதோ ஸுத்தங் ஆஹரி –

    Vitaṇḍavādī panāha – ‘akusalaṃ vacīkammaṃ manodvārepi samuṭṭhātī’ti. So ‘tayo saṅgahe āruḷhaṃ suttaṃ āharāhī’ti vutto idaṃ uposathakkhandhakato suttaṃ āhari –

    ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² யாவததியங் அனுஸ்ஸாவியமானே ஸரமானோ ஸந்திங் ஆபத்திங் நாவிகரெய்ய ஸம்பஜானமுஸாவாத³ஸ்ஸ ஹோதீ’’தி (மஹாவ॰ 134).

    ‘‘Yo pana bhikkhu yāvatatiyaṃ anussāviyamāne saramāno santiṃ āpattiṃ nāvikareyya sampajānamusāvādassa hotī’’ti (mahāva. 134).

    இத³ங் ஸுத்தங் ஆஹரித்வா ஆஹ – ‘ஏவங் ஆபத்திங் அனாவிகரொந்தோ துண்ஹீபூ⁴தோவ அஞ்ஞங் ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, எத்த² குதோ காயங்க³சோபனங் வா வாசங்க³சோபனங் வா? மனொத்³வாரஸ்மிங்யேவ பன இத³ங் அகுஸலங் வசீகம்மங் ஸமுட்டா²தீ’தி.

    Idaṃ suttaṃ āharitvā āha – ‘evaṃ āpattiṃ anāvikaronto tuṇhībhūtova aññaṃ āpattiṃ āpajjati, ettha kuto kāyaṅgacopanaṃ vā vācaṅgacopanaṃ vā? Manodvārasmiṃyeva pana idaṃ akusalaṃ vacīkammaṃ samuṭṭhātī’ti.

    ஸோ வத்தப்³போ³ – ‘கிங் பனேதங் ஸுத்தங் நெய்யத்த²ங் உதா³ஹு நீதத்த²’ந்தி? ‘நீதத்த²மேவ மய்ஹங் ஸுத்த’ந்தி. ஸோ ‘மா ஏவங் அவச, துலயிஸ்ஸாமஸ்ஸ அத்த²’ந்தி வத்வா ஏவங் புச்சி²தப்³போ³ – ‘ஸம்பஜானமுஸாவாதே³ கிங் ஹோதீ’தி? ஜானந்தோ ‘ஸம்பஜானமுஸாவாதே³ து³க்கடங் ஹோதீ’தி வக்க²தி. ததோ வத்தப்³போ³ ‘வினயஸ்ஸ த்³வே மூலானி – காயோ ச வாசா ச; ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஹி ஸப்³பா³பத்தியோ இமேஸுயேவ த்³வீஸு த்³வாரேஸு பஞ்ஞத்தா, மனொத்³வாரே ஆபத்திபஞ்ஞபனங் நாம நத்தி². த்வங் அதிவிய வினயே பகதஞ்ஞூ, யோ ஸத்தா²ரா அபஞ்ஞத்தே டா²னே ஆபத்திங் பஞ்ஞபேஸி, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் அப்³பா⁴சிக்க²ஸி, ஜினசக்கங் பஹரஸீ’திஆதி³வசனேஹி நிக்³க³ண்ஹித்வா உத்தரி பஞ்ஹங் புச்சி²தப்³போ³ – ‘ஸம்பஜானமுஸாவாதோ³ கிரியதோ ஸமுட்டா²தி உதா³ஹு அகிரியதோ’தி? ஜானந்தோ ‘கிரியதோ’தி வக்க²தி. ததோ வத்தப்³போ³ – ‘அனாவிகரொந்தோ கதரங் கிரியங் கரோதீ’தி? அத்³தா⁴ ஹி கிரியங் அபஸ்ஸந்தோ விகா⁴தங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸதி. ததோ இமஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ அத்தே²ன ஸஞ்ஞாபேதப்³போ³. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – ய்வாயங் ‘ஸம்பஜானமுஸாவாதோ³ ஹோதீ’தி வுத்தோ, ஸோ ஆபத்திதோ கிங் ஹோதி? ‘கதராபத்தி ஹோதீ’தி அத்தோ². ‘து³க்கடாபத்தி ஹோதி’. ஸா ச கோ² ந முஸாவாத³லக்க²ணேன, ப⁴க³வதோ பன வசனேன வசீத்³வாரே அகிரியஸமுட்டா²னா ஆபத்தி ஹோதீதி வேதி³தப்³பா³. வுத்தம்பி சேதங் –

    So vattabbo – ‘kiṃ panetaṃ suttaṃ neyyatthaṃ udāhu nītattha’nti? ‘Nītatthameva mayhaṃ sutta’nti. So ‘mā evaṃ avaca, tulayissāmassa attha’nti vatvā evaṃ pucchitabbo – ‘sampajānamusāvāde kiṃ hotī’ti? Jānanto ‘sampajānamusāvāde dukkaṭaṃ hotī’ti vakkhati. Tato vattabbo ‘vinayassa dve mūlāni – kāyo ca vācā ca; sammāsambuddhena hi sabbāpattiyo imesuyeva dvīsu dvāresu paññattā, manodvāre āpattipaññapanaṃ nāma natthi. Tvaṃ ativiya vinaye pakataññū, yo satthārā apaññatte ṭhāne āpattiṃ paññapesi, sammāsambuddhaṃ abbhācikkhasi, jinacakkaṃ paharasī’tiādivacanehi niggaṇhitvā uttari pañhaṃ pucchitabbo – ‘sampajānamusāvādo kiriyato samuṭṭhāti udāhu akiriyato’ti? Jānanto ‘kiriyato’ti vakkhati. Tato vattabbo – ‘anāvikaronto kataraṃ kiriyaṃ karotī’ti? Addhā hi kiriyaṃ apassanto vighātaṃ āpajjissati. Tato imassa suttassa atthena saññāpetabbo. Ayañhettha attho – yvāyaṃ ‘sampajānamusāvādo hotī’ti vutto, so āpattito kiṃ hoti? ‘Katarāpatti hotī’ti attho. ‘Dukkaṭāpatti hoti’. Sā ca kho na musāvādalakkhaṇena, bhagavato pana vacanena vacīdvāre akiriyasamuṭṭhānā āpatti hotīti veditabbā. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘அனாலபந்தோ மனுஜேன கேனசி,

    ‘‘Anālapanto manujena kenaci,

    வாசாகி³ரங் நோ ச பரே ப⁴ணெய்ய;

    Vācāgiraṃ no ca pare bhaṇeyya;

    ஆபஜ்ஜெய்ய வாசஸிகங் ந காயிகங்,

    Āpajjeyya vācasikaṃ na kāyikaṃ,

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா’’தி. (படி॰ 479);

    Pañhā mesā kusalehi cintitā’’ti. (paṭi. 479);

    ஏவங் அகுஸலங் வசீகம்மங் ந மனொத்³வாரே ஸமுட்டா²தீதி நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ங்.

    Evaṃ akusalaṃ vacīkammaṃ na manodvāre samuṭṭhātīti niṭṭhamettha gantabbaṃ.

    யதா³ பன அபி⁴ஜ்ஜா²ஸஹக³தேன சேதஸா காயங்க³ங் சோபெந்தோ ஹத்த²க்³கா³ஹாதீ³னி கரோதி, ப்³யாபாத³ஸஹக³தேன சேதஸா த³ண்ட³பராமாஸாதீ³னி, மிச்சா²தி³ட்டி²ஸஹக³தேன சேதஸா ‘க²ந்த³ஸிவாத³யோ ஸெட்டா²’தி தேஸங் அபி⁴வாத³னஅஞ்ஜலிகம்மபூ⁴தபீட²கபரிப⁴ண்டா³தீ³னி கரோதி, ததா³ கம்மங் மனோகம்மங் ஹோதி, த்³வாரங் பன காயத்³வாரங். ஏவங் அகுஸலங் மனோகம்மங் காயத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. சேதனா பனெத்த² அப்³போ³ஹாரிகா.

    Yadā pana abhijjhāsahagatena cetasā kāyaṅgaṃ copento hatthaggāhādīni karoti, byāpādasahagatena cetasā daṇḍaparāmāsādīni, micchādiṭṭhisahagatena cetasā ‘khandasivādayo seṭṭhā’ti tesaṃ abhivādanaañjalikammabhūtapīṭhakaparibhaṇḍādīni karoti, tadā kammaṃ manokammaṃ hoti, dvāraṃ pana kāyadvāraṃ. Evaṃ akusalaṃ manokammaṃ kāyadvāre samuṭṭhāti. Cetanā panettha abbohārikā.

    யதா³ பன அபி⁴ஜ்ஜா²ஸஹக³தேன சேதஸா வாசங்க³ங் சோபெந்தோ ‘அஹோ வத யங் பரஸ்ஸ, தங் மமஸ்ஸா’தி பரவித்தூபகரணங் அபி⁴ஜ்ஜா²யதி, ப்³யாபாத³ஸஹக³தேன சேதஸா ‘இமே ஸத்தா ஹஞ்ஞந்து வா, ப³ஜ்ஜ²ந்து வா, உச்சி²ஜ்ஜந்து வா, மா வா அஹேஸு’ந்தி வத³தி, மிச்சா²தி³ட்டி²ஸஹக³தேன சேதஸா ‘நத்தி² தி³ன்னங், நத்தி² யிட்ட²’ந்திஆதீ³னி வத³தி, ததா³ கம்மங் மனோகம்மங் ஹோதி, த்³வாரங் பன வசீத்³வாரங். ஏவங் அகுஸலங் மனோகம்மங் வசீத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. சேதனா பனெத்த² அப்³போ³ஹாரிகா.

    Yadā pana abhijjhāsahagatena cetasā vācaṅgaṃ copento ‘aho vata yaṃ parassa, taṃ mamassā’ti paravittūpakaraṇaṃ abhijjhāyati, byāpādasahagatena cetasā ‘ime sattā haññantu vā, bajjhantu vā, ucchijjantu vā, mā vā ahesu’nti vadati, micchādiṭṭhisahagatena cetasā ‘natthi dinnaṃ, natthi yiṭṭha’ntiādīni vadati, tadā kammaṃ manokammaṃ hoti, dvāraṃ pana vacīdvāraṃ. Evaṃ akusalaṃ manokammaṃ vacīdvāre samuṭṭhāti. Cetanā panettha abbohārikā.

    யதா³ பன காயங்க³வாசங்கா³னி அசோபெத்வா ரஹோ நிஸின்னோ அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாத³மிச்சா²தி³ட்டி²ஸஹக³தானி சித்தானி உப்பாதே³தி, ததா³ கம்மங் மனோகம்மங், த்³வாரம்பி மனொத்³வாரமேவ. ஏவங் அகுஸலங் மனோகம்மங் மனொத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. இமஸ்மிங் பன டா²னே சேதனாபி சேதனாஸம்பயுத்தகா த⁴ம்மாபி மனொத்³வாரேயேவ ஸமுட்ட²ஹந்தி. ஏவங் அகுஸலங் மனோகம்மங் தீஸுபி த்³வாரேஸு ஸமுட்டா²தீதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Yadā pana kāyaṅgavācaṅgāni acopetvā raho nisinno abhijjhābyāpādamicchādiṭṭhisahagatāni cittāni uppādeti, tadā kammaṃ manokammaṃ, dvārampi manodvārameva. Evaṃ akusalaṃ manokammaṃ manodvāre samuṭṭhāti. Imasmiṃ pana ṭhāne cetanāpi cetanāsampayuttakā dhammāpi manodvāreyeva samuṭṭhahanti. Evaṃ akusalaṃ manokammaṃ tīsupi dvāresu samuṭṭhātīti veditabbaṃ.

    யங் பன வுத்தங் ‘ததா² குஸலானி காயவசீமனோகம்மானீ’தி, தத்ராயங் நயோ – யதா³ ஹி கேனசி காரணேன வத்துங் அஸக்கொந்தோ ‘பாணாதிபாதா அதி³ன்னாதா³னா காமேஸுமிச்சா²சாரா படிவிரமாமீ’தி இமானி ஸிக்கா²பதா³னி ஹத்த²முத்³தா³ய க³ண்ஹாதி, ததா³ கம்மங் காயகம்மங் த்³வாரம்பி காயத்³வாரமேவ. ஏவங் குஸலங் காயகம்மங் காயத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. தேஹி சித்தேஹி ஸஹக³தா அனபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ சேதனாபக்கி²கா வா ஹொந்தி, அப்³போ³ஹாரிகா வா.

    Yaṃ pana vuttaṃ ‘tathā kusalāni kāyavacīmanokammānī’ti, tatrāyaṃ nayo – yadā hi kenaci kāraṇena vattuṃ asakkonto ‘pāṇātipātā adinnādānā kāmesumicchācārā paṭiviramāmī’ti imāni sikkhāpadāni hatthamuddāya gaṇhāti, tadā kammaṃ kāyakammaṃ dvārampi kāyadvārameva. Evaṃ kusalaṃ kāyakammaṃ kāyadvāre samuṭṭhāti. Tehi cittehi sahagatā anabhijjhādayo cetanāpakkhikā vā honti, abbohārikā vā.

    யதா³ பன தானேவ ஸிக்கா²பதா³னி வசீபே⁴த³ங் கத்வா க³ண்ஹாதி, ததா³ கம்மங் காயகம்மங், த்³வாரங் பன வசீத்³வாரங் ஹோதி. ஏவங் குஸலங் காயகம்மங் வசீத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. தேஹி சித்தேஹி ஸஹக³தா அனபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ சேதனாபக்கி²கா வா ஹொந்தி, அப்³போ³ஹாரிகா வா.

    Yadā pana tāneva sikkhāpadāni vacībhedaṃ katvā gaṇhāti, tadā kammaṃ kāyakammaṃ, dvāraṃ pana vacīdvāraṃ hoti. Evaṃ kusalaṃ kāyakammaṃ vacīdvāre samuṭṭhāti. Tehi cittehi sahagatā anabhijjhādayo cetanāpakkhikā vā honti, abbohārikā vā.

    யதா³ பன தேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு தி³ய்யமானேஸு காயங்க³வாசங்கா³னி அசோபெத்வா மனஸாவ ‘பாணாதிபாதா அதி³ன்னாதா³னா காமேஸுமிச்சா²சாரா படிவிரமாமீ’தி க³ண்ஹாதி, ததா³ கம்மங் காயகம்மங், த்³வாரங் பன மனொத்³வாரங் ஹோதி. ஏவங் குஸலங் காயகம்மங் மனொத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. தேஹி சித்தேஹி ஸஹக³தா அனபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ சேதனாபக்கி²கா வா ஹொந்தி, அப்³போ³ஹாரிகா வா.

    Yadā pana tesu sikkhāpadesu diyyamānesu kāyaṅgavācaṅgāni acopetvā manasāva ‘pāṇātipātā adinnādānā kāmesumicchācārā paṭiviramāmī’ti gaṇhāti, tadā kammaṃ kāyakammaṃ, dvāraṃ pana manodvāraṃ hoti. Evaṃ kusalaṃ kāyakammaṃ manodvāre samuṭṭhāti. Tehi cittehi sahagatā anabhijjhādayo cetanāpakkhikā vā honti, abbohārikā vā.

    ‘முஸாவாதா³ வேரமணீ’ஆதீ³னி பன சத்தாரி ஸிக்கா²பதா³னி வுத்தனயேனேவ காயாதீ³ஹி க³ண்ஹந்தஸ்ஸ குஸலங் வசீகம்மங் தீஸு த்³வாரேஸு ஸமுட்டா²தீதி வேதி³தப்³ப³ங். இதா⁴பி அனபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ சேதனாபக்கி²கா வா ஹொந்தி, அப்³போ³ஹாரிகா வா.

    ‘Musāvādā veramaṇī’ādīni pana cattāri sikkhāpadāni vuttanayeneva kāyādīhi gaṇhantassa kusalaṃ vacīkammaṃ tīsu dvāresu samuṭṭhātīti veditabbaṃ. Idhāpi anabhijjhādayo cetanāpakkhikā vā honti, abbohārikā vā.

    அனபி⁴ஜ்ஜா²தி³ஸஹக³தேஹி பன சித்தேஹி காயங்க³ங் சோபெத்வா சேதியங்க³ணஸம்மஜ்ஜனக³ந்த⁴மாலாதி³பூஜனசேதியவந்த³னாதீ³னி கரொந்தஸ்ஸ கம்மங் மனோகம்மங் ஹோதி, த்³வாரங் பன காயத்³வாரங். ஏவங் குஸலங் மனோகம்மங் காயத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. சேதனா பனெத்த² அப்³போ³ஹாரிகா. அனபி⁴ஜ்ஜா²ஸஹக³தேன சித்தேன வாசங்க³ங் சோபெத்வா ‘அஹோ வத யங் பரஸ்ஸ வித்தூபகரணங் ந தங் மமஸ்ஸா’தி அனபி⁴ஜ்ஜா²யதோ அப்³யாபாத³ஸஹக³தேன சித்தேன ‘ஸப்³பே³ ஸத்தா அவேரா அப்³யாப³ஜ்ஜா² அனீகா⁴ ஸுகீ² அத்தானங் பரிஹரந்தூ’தி வத³ந்தஸ்ஸ ஸம்மாதி³ட்டி²ஸஹக³தேன சித்தேன ‘அத்தி² தி³ன்ன’ந்திஆதீ³னி உதா³ஹரந்தஸ்ஸ கம்மங் மனோகம்மங் ஹோதி, த்³வாரங் பன வசீத்³வாரங். ஏவங் குஸலங் மனோகம்மங் வசீத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. சேதனா பனெத்த² அப்³போ³ஹாரிகா. காயங்க³வாசங்கா³னி பன அசோபெத்வா ரஹோ நிஸின்னஸ்ஸ மனஸாவ அனபி⁴ஜ்ஜா²தி³ஸஹக³தானி சித்தானி உப்பாதெ³ந்தஸ்ஸ கம்மங் மனோகம்மங், த்³வாரம்பி மனொத்³வாரமேவ. ஏவங் குஸலங் மனோகம்மங் மனொத்³வாரே ஸமுட்டா²தி. இமஸ்மிங் பன டா²னே சேதனாபி சேதனாஸம்பயுத்தகா த⁴ம்மாபி மனொத்³வாரேயேவ ஸமுட்ட²ஹந்தி.

    Anabhijjhādisahagatehi pana cittehi kāyaṅgaṃ copetvā cetiyaṅgaṇasammajjanagandhamālādipūjanacetiyavandanādīni karontassa kammaṃ manokammaṃ hoti, dvāraṃ pana kāyadvāraṃ. Evaṃ kusalaṃ manokammaṃ kāyadvāre samuṭṭhāti. Cetanā panettha abbohārikā. Anabhijjhāsahagatena cittena vācaṅgaṃ copetvā ‘aho vata yaṃ parassa vittūpakaraṇaṃ na taṃ mamassā’ti anabhijjhāyato abyāpādasahagatena cittena ‘sabbe sattā averā abyābajjhā anīghā sukhī attānaṃ pariharantū’ti vadantassa sammādiṭṭhisahagatena cittena ‘atthi dinna’ntiādīni udāharantassa kammaṃ manokammaṃ hoti, dvāraṃ pana vacīdvāraṃ. Evaṃ kusalaṃ manokammaṃ vacīdvāre samuṭṭhāti. Cetanā panettha abbohārikā. Kāyaṅgavācaṅgāni pana acopetvā raho nisinnassa manasāva anabhijjhādisahagatāni cittāni uppādentassa kammaṃ manokammaṃ, dvārampi manodvārameva. Evaṃ kusalaṃ manokammaṃ manodvāre samuṭṭhāti. Imasmiṃ pana ṭhāne cetanāpi cetanāsampayuttakā dhammāpi manodvāreyeva samuṭṭhahanti.

    தத்த² ஆணத்திஸமுட்டி²தேஸு பாணாதிபாதஅதி³ன்னாதா³னேஸு கம்மம்பி காயகம்மங் த்³வாரம்பி கம்மவஸேனேவ காயத்³வாரந்தி வத³ந்தோ கம்மங் ரக்க²தி, த்³வாரங் பி⁴ந்த³தி நாம. ஹத்த²முத்³தா³ய ஸமுட்டி²தேஸு முஸாவாதா³தீ³ஸு த்³வாரம்பி காயத்³வாரங், கம்மம்பி த்³வாரவஸேனேவ காயகம்மந்தி வத³ந்தோ த்³வாரங் ரக்க²தி கம்மங் பி⁴ந்த³தி நாம. தஸ்மா ‘கம்மங் ரக்கா²மீ’தி த்³வாரங் ந பி⁴ந்தி³தப்³ப³ங், ‘த்³வாரங் ரக்கா²மீ’தி கம்மங் ந பி⁴ந்தி³தப்³ப³ங். யதா²வுத்தேனேவ பன நயேன கம்மஞ்ச த்³வாரஞ்ச வேதி³தப்³ப³ங். ஏவங் கதெ²ந்தோ ஹி நேவ கம்மங் ந த்³வாரங் பி⁴ந்த³தீதி.

    Tattha āṇattisamuṭṭhitesu pāṇātipātaadinnādānesu kammampi kāyakammaṃ dvārampi kammavaseneva kāyadvāranti vadanto kammaṃ rakkhati, dvāraṃ bhindati nāma. Hatthamuddāya samuṭṭhitesu musāvādādīsu dvārampi kāyadvāraṃ, kammampi dvāravaseneva kāyakammanti vadanto dvāraṃ rakkhati kammaṃ bhindati nāma. Tasmā ‘kammaṃ rakkhāmī’ti dvāraṃ na bhinditabbaṃ, ‘dvāraṃ rakkhāmī’ti kammaṃ na bhinditabbaṃ. Yathāvutteneva pana nayena kammañca dvārañca veditabbaṃ. Evaṃ kathento hi neva kammaṃ na dvāraṃ bhindatīti.

    கம்மகதா² நிட்டி²தா.

    Kammakathā niṭṭhitā.

    இதா³னி ‘பஞ்ச விஞ்ஞாணானி பஞ்சவிஞ்ஞாணத்³வாரானீ’திஆதீ³ஸு சக்கு²விஞ்ஞாணங் ஸோதவிஞ்ஞாணங் கா⁴னவிஞ்ஞாணங் ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணங் காயவிஞ்ஞாணந்தி இமானி பஞ்ச விஞ்ஞாணானி நாம. சக்கு²விஞ்ஞாணத்³வாரங் ஸோத… கா⁴ன… ஜிவ்ஹா… காயவிஞ்ஞாணத்³வாரந்தி இமானி பஞ்ச விஞ்ஞாணத்³வாரானி நாம. இமேஸங் பஞ்சன்னங் த்³வாரானங் வஸேன உப்பன்னா சேதனா நேவ காயகம்மங் ஹோதி, ந வசீகம்மங், மனோகம்மமேவ ஹோதீதி வேதி³தப்³பா³. சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸோ ஸோத… கா⁴ன… ஜிவ்ஹா… காய… மனோஸம்ப²ஸ்ஸோதி இமே பன ச² ஸம்ப²ஸ்ஸா நாம. சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸத்³வாரங் ஸோத… கா⁴ன… ஜிவ்ஹா… காய… மனோஸம்ப²ஸ்ஸத்³வாரந்தி இமானி ச² ஸம்ப²ஸ்ஸத்³வாரானி நாம.

    Idāni ‘pañca viññāṇāni pañcaviññāṇadvārānī’tiādīsu cakkhuviññāṇaṃ sotaviññāṇaṃ ghānaviññāṇaṃ jivhāviññāṇaṃ kāyaviññāṇanti imāni pañca viññāṇāni nāma. Cakkhuviññāṇadvāraṃ sota… ghāna… jivhā… kāyaviññāṇadvāranti imāni pañca viññāṇadvārāni nāma. Imesaṃ pañcannaṃ dvārānaṃ vasena uppannā cetanā neva kāyakammaṃ hoti, na vacīkammaṃ, manokammameva hotīti veditabbā. Cakkhusamphasso sota… ghāna… jivhā… kāya… manosamphassoti ime pana cha samphassā nāma. Cakkhusamphassadvāraṃ sota… ghāna… jivhā… kāya… manosamphassadvāranti imāni cha samphassadvārāni nāma.

    சக்கு²அஸங்வரோ ஸோத… கா⁴ன… ஜிவ்ஹா… பஸாத³காய… சோபனகாயஅஸங்வரோ வாசாஅஸங்வரோ மனோஅஸங்வரோதி – இமே அட்ட² அஸங்வரா நாம. தே அத்த²தோ ‘து³ஸ்ஸீல்யங் முட்ட²ஸ்ஸச்சங் அஞ்ஞாணங் அக்க²ந்தி கோஸஜ்ஜ’ந்தி இமே பஞ்ச த⁴ம்மா ஹொந்தி. தேஸு ஏகத⁴ம்மோபி பஞ்சத்³வாரே வொட்ட²ப்³ப³னபரியோஸானேஸு சித்தேஸு நுப்பஜ்ஜதி, ஜவனக்க²ணேயேவ உப்பஜ்ஜதி. ஜவனே உப்பன்னோபி பஞ்சத்³வாரே அஸங்வரோதி வுச்சதி.

    Cakkhuasaṃvaro sota… ghāna… jivhā… pasādakāya… copanakāyaasaṃvaro vācāasaṃvaro manoasaṃvaroti – ime aṭṭha asaṃvarā nāma. Te atthato ‘dussīlyaṃ muṭṭhassaccaṃ aññāṇaṃ akkhanti kosajja’nti ime pañca dhammā honti. Tesu ekadhammopi pañcadvāre voṭṭhabbanapariyosānesu cittesu nuppajjati, javanakkhaṇeyeva uppajjati. Javane uppannopi pañcadvāre asaṃvaroti vuccati.
