Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    21. ஏகவீஸதிமவக்³கோ³

    21. Ekavīsatimavaggo

    (207) 8. கம்மகதா²

    (207) 8. Kammakathā

    889. ஸப்³பே³ கம்மா நியதாதி? ஆமந்தா. மிச்ச²த்தனியதாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸம்மத்தனியதாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நத்தி² அனியதோ ராஸீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு அத்தி² அனியதோ ராஸீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² அனியதோ ராஸி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸப்³பே³ கம்மா நியதா’’தி.

    889. Sabbe kammā niyatāti? Āmantā. Micchattaniyatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi aniyato rāsīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu atthi aniyato rāsīti? Āmantā. Hañci atthi aniyato rāsi, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbe kammā niyatā’’ti.

    ஸப்³பே³ கம்மா நியதாதி? ஆமந்தா. நனு தயோ ராஸீ வுத்தா ப⁴க³வதா – மிச்ச²த்தனியதோ ராஸி, ஸம்மத்தனியதோ ராஸி, அனியதோ ராஸீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி தயோ ராஸீ வுத்தா ப⁴க³வதா – மிச்ச²த்தனியதோ ராஸி, ஸம்மத்தனியதோ ராஸி, அனியதோ ராஸி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸப்³பே³ கம்மா நியதா’’தி.

    Sabbe kammā niyatāti? Āmantā. Nanu tayo rāsī vuttā bhagavatā – micchattaniyato rāsi, sammattaniyato rāsi, aniyato rāsīti? Āmantā. Hañci tayo rāsī vuttā bhagavatā – micchattaniyato rāsi, sammattaniyato rāsi, aniyato rāsi, no ca vata re vattabbe – ‘‘sabbe kammā niyatā’’ti.

    890. தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் கம்மங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயட்டே²ன நியதந்தி? ஆமந்தா. மிச்ச²த்தனியதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸம்மத்தனியதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰…. உபபஜ்ஜவேத³னீயங் கம்மங்…பே॰… அபராபரியவேத³னீயங் கம்மங் அபராபரியவேத³னீயட்டே²ன நியதந்தி? ஆமந்தா. மிச்ச²த்தனியதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸம்மத்தனியதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    890. Diṭṭhadhammavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Micchattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Upapajjavedanīyaṃ kammaṃ…pe… aparāpariyavedanīyaṃ kammaṃ aparāpariyavedanīyaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Micchattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammattaniyatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    891. ந வத்தப்³ப³ங் – தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் கம்மங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயட்டே²ன நியதங், உபபஜ்ஜவேத³னீயங் கம்மங்…பே॰… அபராபரியவேத³னீயங் கம்மங் அபராபரியவேத³னீயட்டே²ன நியதந்தி? ஆமந்தா. தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் கம்மங் உபபஜ்ஜவேத³னீயங் ஹோதி, அபராபரியவேத³னீயங் ஹோதி…பே॰… உபபஜ்ஜவேத³னீயங் கம்மங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் ஹோதி, அபராபரியவேத³னீயங் ஹோதி…பே॰… அபராபரியவேத³னீயங் கம்மங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் ஹோதி, உபபஜ்ஜவேத³னீயங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³ . தேன ஹி தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் கம்மங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயட்டே²ன நியதங், உபபஜ்ஜவேத³னீயங் கம்மங்…பே॰… அபராபரியவேத³னீயங் கம்மங் அபராபரியவேத³னீயட்டே²ன நியதந்தி.

    891. Na vattabbaṃ – diṭṭhadhammavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṭṭhena niyataṃ, upapajjavedanīyaṃ kammaṃ…pe… aparāpariyavedanīyaṃ kammaṃ aparāpariyavedanīyaṭṭhena niyatanti? Āmantā. Diṭṭhadhammavedanīyaṃ kammaṃ upapajjavedanīyaṃ hoti, aparāpariyavedanīyaṃ hoti…pe… upapajjavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ hoti, aparāpariyavedanīyaṃ hoti…pe… aparāpariyavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ hoti, upapajjavedanīyaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe . Tena hi diṭṭhadhammavedanīyaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṭṭhena niyataṃ, upapajjavedanīyaṃ kammaṃ…pe… aparāpariyavedanīyaṃ kammaṃ aparāpariyavedanīyaṭṭhena niyatanti.

    கம்மகதா² நிட்டி²தா.

    Kammakathā niṭṭhitā.

    ஏகவீஸதிமவக்³கோ³.

    Ekavīsatimavaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸாஸனங் நவங் கதங் அத்தி² கோசி ததா²க³தஸ்ஸ ஸாஸனங் நவங் கரோதி லப்³பா⁴ ததா²க³தஸ்ஸ ஸாஸனங் புன நவங் காதுங், புது²ஜ்ஜனோ தேதா⁴துகேஹி த⁴ம்மேஹி அவிவித்தோ, அத்தி² கிஞ்சி ஸங்யோஜனங் அப்பஹாய அரஹத்தப்பத்தி, அத்தி² அதி⁴ப்பாயித்³தி⁴ பு³த்³தா⁴னங் வா ஸாவகானங் வா, அத்தி² பு³த்³தா⁴னங் பு³த்³தே⁴ஹி ஹீனாதிரேகதா, ஸப்³பா³ தி³ஸா பு³த்³தா⁴ திட்ட²ந்தி, ஸப்³பே³ த⁴ம்மா நியதா, ஸப்³பே³ கம்மா நியதாதி.

    Sāsanaṃ navaṃ kataṃ atthi koci tathāgatassa sāsanaṃ navaṃ karoti labbhā tathāgatassa sāsanaṃ puna navaṃ kātuṃ, puthujjano tedhātukehi dhammehi avivitto, atthi kiñci saṃyojanaṃ appahāya arahattappatti, atthi adhippāyiddhi buddhānaṃ vā sāvakānaṃ vā, atthi buddhānaṃ buddhehi hīnātirekatā, sabbā disā buddhā tiṭṭhanti, sabbe dhammā niyatā, sabbe kammā niyatāti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 8. கம்மகதா²வண்ணனா • 8. Kammakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact