Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    4. கம்மனானாகரணபஞ்ஹோ

    4. Kammanānākaraṇapañho

    4. ராஜா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, கேன காரணேன மனுஸ்ஸா ந ஸப்³பே³ ஸமகா, அஞ்ஞே அப்பாயுகா, அஞ்ஞே தீ³கா⁴யுகா, அஞ்ஞே ப³ஹ்வாபா³தா⁴ அஞ்ஞே அப்பாபா³தா⁴, அஞ்ஞே து³ப்³ப³ண்ணா, அஞ்ஞே வண்ணவந்தோ, அஞ்ஞே அப்பேஸக்கா², அஞ்ஞே மஹேஸக்கா², அஞ்ஞே அப்பபோ⁴கா³, அஞ்ஞே மஹாபோ⁴கா³, அஞ்ஞே நீசகுலீனா, அஞ்ஞே மஹாகுலீனா, அஞ்ஞே து³ப்பஞ்ஞா, அஞ்ஞே பஞ்ஞவந்தோ’’தி?

    4. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, kena kāraṇena manussā na sabbe samakā, aññe appāyukā, aññe dīghāyukā, aññe bahvābādhā aññe appābādhā, aññe dubbaṇṇā, aññe vaṇṇavanto, aññe appesakkhā, aññe mahesakkhā, aññe appabhogā, aññe mahābhogā, aññe nīcakulīnā, aññe mahākulīnā, aññe duppaññā, aññe paññavanto’’ti?

    தே²ரோ ஆஹ ‘‘கிஸ்ஸ பன, மஹாராஜ, ருக்கா² ந ஸப்³பே³ ஸமகா, அஞ்ஞே அம்பி³லா, அஞ்ஞே லவணா, அஞ்ஞே தித்தகா, அஞ்ஞே கடுகா, அஞ்ஞே கஸாவா, அஞ்ஞே மது⁴ரா’’தி? ‘‘மஞ்ஞாமி, ப⁴ந்தே, பீ³ஜானங் நானாகரணேனா’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, கம்மானங் நானாகரணேன மனுஸ்ஸா ந ஸப்³பே³ ஸமகா, அஞ்ஞே அப்பாயுகா, அஞ்ஞே தீ³கா⁴யுகா, அஞ்ஞே ப³ஹ்வாபா³தா⁴, அஞ்ஞே அப்பாபா³தா⁴, அஞ்ஞே து³ப்³ப³ண்ணா, அஞ்ஞே வண்ணவந்தோ, அஞ்ஞே அப்பேஸக்கா², அஞ்ஞே மஹேஸக்கா², அஞ்ஞே அப்பபோ⁴கா³, அஞ்ஞே மஹாபோ⁴கா³, அஞ்ஞே நீசகுலீனா, அஞ்ஞே மஹாகுலீனா, அஞ்ஞே து³ப்பஞ்ஞா, அஞ்ஞே பஞ்ஞவந்தோ. பா⁴ஸிதம்பேதங் மஹாராஜ ப⁴க³வதா – ‘கம்மஸ்ஸகா, மாணவ, ஸத்தா கம்மதா³யாதா³ கம்மயோனீ கம்மப³ந்தூ⁴ கம்மப்படிஸரணா, கம்மங் ஸத்தே விப⁴ஜதி யதி³த³ங் ஹீனப்பணீததாயா’’’தி.

    Thero āha ‘‘kissa pana, mahārāja, rukkhā na sabbe samakā, aññe ambilā, aññe lavaṇā, aññe tittakā, aññe kaṭukā, aññe kasāvā, aññe madhurā’’ti? ‘‘Maññāmi, bhante, bījānaṃ nānākaraṇenā’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, kammānaṃ nānākaraṇena manussā na sabbe samakā, aññe appāyukā, aññe dīghāyukā, aññe bahvābādhā, aññe appābādhā, aññe dubbaṇṇā, aññe vaṇṇavanto, aññe appesakkhā, aññe mahesakkhā, aññe appabhogā, aññe mahābhogā, aññe nīcakulīnā, aññe mahākulīnā, aññe duppaññā, aññe paññavanto. Bhāsitampetaṃ mahārāja bhagavatā – ‘kammassakā, māṇava, sattā kammadāyādā kammayonī kammabandhū kammappaṭisaraṇā, kammaṃ satte vibhajati yadidaṃ hīnappaṇītatāyā’’’ti.

    ‘‘கல்லோஸி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    கம்மனானாகரணபஞ்ஹோ சதுத்தோ².

    Kammanānākaraṇapañho catuttho.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact