Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    15. நவபுராணவக்³கோ³

    15. Navapurāṇavaggo

    1. கம்மனிரோத⁴ஸுத்தங்

    1. Kammanirodhasuttaṃ

    146. ‘‘நவபுராணானி , பி⁴க்க²வே, கம்மானி தே³ஸெஸ்ஸாமி கம்மனிரோத⁴ங் கம்மனிரோத⁴கா³மினிஞ்ச படிபத³ங். தங் ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத²; பா⁴ஸிஸ்ஸாமீதி. கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, புராணகம்மங்? சக்கு², பி⁴க்க²வே, புராணகம்மங் அபி⁴ஸங்க²தங் அபி⁴ஸஞ்சேதயிதங் வேத³னியங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்…பே॰… ஜிவ்ஹா புராணகம்மா அபி⁴ஸங்க²தா அபி⁴ஸஞ்சேதயிதா வேத³னியா த³ட்ட²ப்³பா³…பே॰… மனோ புராணகம்மோ அபி⁴ஸங்க²தோ அபி⁴ஸஞ்சேதயிதோ வேத³னியோ த³ட்ட²ப்³போ³. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, புராணகம்மங். கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, நவகம்மங்? யங் கோ², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கம்மங் கரோதி காயேன வாசாய மனஸா, இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, நவகம்மங். கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, கம்மனிரோதோ⁴? யோ கோ², பி⁴க்க²வே, காயகம்மவசீகம்மமனோகம்மஸ்ஸ நிரோதா⁴ விமுத்திங் பு²ஸதி, அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, கம்மனிரோதோ⁴. கதமா ச, பி⁴க்க²வே, கம்மனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாஸங்கப்போ, ஸம்மாவாசா, ஸம்மாகம்மந்தோ, ஸம்மாஆஜீவோ, ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி, ஸம்மாஸமாதி⁴ – அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, கம்மனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³. இதி கோ², பி⁴க்க²வே, தே³ஸிதங் மயா புராணகம்மங், தே³ஸிதங் நவகம்மங், தே³ஸிதோ கம்மனிரோதோ⁴, தே³ஸிதா கம்மனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³. யங் கோ², பி⁴க்க²வே, ஸத்தா²ரா கரணீயங் ஸாவகானங் ஹிதேஸினா அனுகம்பகேன அனுகம்பங் உபாதா³ய, கதங் வோ தங் மயா. ஏதானி, பி⁴க்க²வே, ருக்க²மூலானி, ஏதானி ஸுஞ்ஞாகா³ரானி. ஜா²யத², பி⁴க்க²வே, மா பமாத³த்த²; மா பச்சா²விப்படிஸாரினோ அஹுவத்த². அயங் வோ அம்ஹாகங் அனுஸாஸனீ’’தி. பட²மங்.

    146. ‘‘Navapurāṇāni , bhikkhave, kammāni desessāmi kammanirodhaṃ kammanirodhagāminiñca paṭipadaṃ. Taṃ suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha; bhāsissāmīti. Katamañca, bhikkhave, purāṇakammaṃ? Cakkhu, bhikkhave, purāṇakammaṃ abhisaṅkhataṃ abhisañcetayitaṃ vedaniyaṃ daṭṭhabbaṃ…pe… jivhā purāṇakammā abhisaṅkhatā abhisañcetayitā vedaniyā daṭṭhabbā…pe… mano purāṇakammo abhisaṅkhato abhisañcetayito vedaniyo daṭṭhabbo. Idaṃ vuccati, bhikkhave, purāṇakammaṃ. Katamañca, bhikkhave, navakammaṃ? Yaṃ kho, bhikkhave, etarahi kammaṃ karoti kāyena vācāya manasā, idaṃ vuccati, bhikkhave, navakammaṃ. Katamo ca, bhikkhave, kammanirodho? Yo kho, bhikkhave, kāyakammavacīkammamanokammassa nirodhā vimuttiṃ phusati, ayaṃ vuccati, bhikkhave, kammanirodho. Katamā ca, bhikkhave, kammanirodhagāminī paṭipadā? Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāsaṅkappo, sammāvācā, sammākammanto, sammāājīvo, sammāvāyāmo, sammāsati, sammāsamādhi – ayaṃ vuccati, bhikkhave, kammanirodhagāminī paṭipadā. Iti kho, bhikkhave, desitaṃ mayā purāṇakammaṃ, desitaṃ navakammaṃ, desito kammanirodho, desitā kammanirodhagāminī paṭipadā. Yaṃ kho, bhikkhave, satthārā karaṇīyaṃ sāvakānaṃ hitesinā anukampakena anukampaṃ upādāya, kataṃ vo taṃ mayā. Etāni, bhikkhave, rukkhamūlāni, etāni suññāgārāni. Jhāyatha, bhikkhave, mā pamādattha; mā pacchāvippaṭisārino ahuvattha. Ayaṃ vo amhākaṃ anusāsanī’’ti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. கம்மனிரோத⁴ஸுத்தவண்ணனா • 1. Kammanirodhasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. கம்மனிரோத⁴ஸுத்தவண்ணனா • 1. Kammanirodhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact