Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā |
13. கம்மபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா
13. Kammapaccayaniddesavaṇṇanā
13. சேதனாஸம்பயுத்தகம்மங் அபி⁴ஜ்ஜா²தி³ கம்மபச்சயோ ந ஹோதீதி ‘‘சேதனாகம்மமேவா’’தி ஆஹ. ஸதிபி ஹி விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மத்தே ந சேதனாவஜ்ஜா ஏவங்ஸபா⁴வாதி. அத்தனோ ப²லங் உப்பாதே³துங் ஸமத்தே²னாதி கம்மஸ்ஸ ஸமத்த²தா தஸ்ஸ கம்மபச்சயபா⁴வோ வுத்தாதி த³ட்ட²ப்³பா³.
13. Cetanāsampayuttakammaṃ abhijjhādi kammapaccayo na hotīti ‘‘cetanākammamevā’’ti āha. Satipi hi vipākadhammadhammatte na cetanāvajjā evaṃsabhāvāti. Attano phalaṃ uppādetuṃ samatthenāti kammassa samatthatā tassa kammapaccayabhāvo vuttāti daṭṭhabbā.
பஞ்சவோகாரேயேவ, ந அஞ்ஞத்தா²தி ஏதேன காமாவசரசேதனா ஏகவோகாரே ரூபம்பி ந ஜனேதீதி த³ஸ்ஸேதி.
Pañcavokāreyeva, na aññatthāti etena kāmāvacaracetanā ekavokāre rūpampi na janetīti dasseti.
கம்மபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Kammapaccayaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / (2) பச்சயனித்³தே³ஸோ • (2) Paccayaniddeso
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 13. கம்மபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா • 13. Kammapaccayaniddesavaṇṇanā