Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    9. கம்மப்படிபா³ஹனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    9. Kammappaṭibāhanasikkhāpadavaṇṇanā

    த⁴ம்மிகானந்தி த⁴ம்மேன வினயேன ஸத்து²ஸாஸனேன கதத்தா த⁴ம்மோ ஏதேஸு அத்தீ²தி த⁴ம்மிகானி, தேஸங் த⁴ம்மிகானங். கம்மானந்தி சதுன்னங் ஸங்க⁴கம்மானங். தேனாஹ ‘‘த⁴ம்மேனா’’திஆதி³. தத்த² த⁴ம்மேனாதி பூ⁴தேன வத்து²னா. வினயேனாதி சோத³னாய சேவ ஸாரணாய ச. ஸத்து²ஸாஸனேனாதி ஞத்திஸம்பதா³ய சேவ அனுஸ்ஸவனாஸம்பதா³ய ச. ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸாதி ஸீமட்ட²கஸங்க⁴ங் ஸோதெ⁴த்வா ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வா கத்தப்³ப³த்தா காயேன சேவ சித்தேன ச ஏகீபூ⁴தஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ. தங் தங் வத்து²ந்தி அவண்ணப⁴ணனாதி³ங் தங் தங் வத்து².

    Dhammikānanti dhammena vinayena satthusāsanena katattā dhammo etesu atthīti dhammikāni, tesaṃ dhammikānaṃ. Kammānanti catunnaṃ saṅghakammānaṃ. Tenāha ‘‘dhammenā’’tiādi. Tattha dhammenāti bhūtena vatthunā. Vinayenāti codanāya ceva sāraṇāya ca. Satthusāsanenāti ñattisampadāya ceva anussavanāsampadāya ca. Samaggassa saṅghassāti sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā chandārahānaṃ chandaṃ āharitvā kattabbattā kāyena ceva cittena ca ekībhūtassa saṅghassa. Taṃ taṃ vatthunti avaṇṇabhaṇanādiṃ taṃ taṃ vatthu.

    ஓஸாரெந்தி ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் ஏதேனாதி ஓஸாரணங். நிஸ்ஸாரெந்தி ஸங்க⁴ம்ஹா ஏதேனாதி நிஸ்ஸாரணங். ப⁴ண்டு³கம்மந்தி முண்ட³கரணங், கேஸச்சே²த³னாபுச்ச²னந்தி அத்தோ². கம்மமேவ லக்க²ணங் கம்மலக்க²ணங். ஓஸாரணாத³யோ விய கம்மஞ்ச ஹுத்வா அஞ்ஞஞ்ச நாமங் ந லப⁴தி, கம்மமேவ ஹுத்வா லக்கீ²யதீதி கம்மலக்க²ணந்தி அத்தோ². ‘‘ஓஸாரணங் நிஸ்ஸாரண’’ந்தி (பரி॰ அட்ட²॰ 495-496) செத்த² பத³ஸிலிட்ட²தாயேதங் வுத்தங். பட²மங் பன நிஸ்ஸாரணா ஹோதி, பச்சா² ஓஸாரணாதி ஆஹ ‘‘தத்த² கண்டகஸாமணேரஸ்ஸா’’திஆதி³. கண்டகஸாமணேரஸ்ஸ நாஸனா விய நிஸ்ஸாரணாதி யதா² கண்டகஸாமணேரஸ்ஸ த³ண்ட³கம்மனாஸனா நிஸ்ஸாரணா, ததா² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா அவண்ணங் ப⁴ணதோ, அகப்பியங் ‘‘கப்பிய’’ந்தி தீ³பயதோ, மிச்சா²தி³ட்டி²கஸ்ஸ அந்தக்³கா³ஹிகாய தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸாபி ஸாமணேரஸ்ஸ –

    Osārenti saṅghamajjhaṃ etenāti osāraṇaṃ. Nissārenti saṅghamhā etenāti nissāraṇaṃ. Bhaṇḍukammanti muṇḍakaraṇaṃ, kesacchedanāpucchananti attho. Kammameva lakkhaṇaṃ kammalakkhaṇaṃ. Osāraṇādayo viya kammañca hutvā aññañca nāmaṃ na labhati, kammameva hutvā lakkhīyatīti kammalakkhaṇanti attho. ‘‘Osāraṇaṃ nissāraṇa’’nti (pari. aṭṭha. 495-496) cettha padasiliṭṭhatāyetaṃ vuttaṃ. Paṭhamaṃ pana nissāraṇā hoti, pacchā osāraṇāti āha ‘‘tattha kaṇṭakasāmaṇerassā’’tiādi. Kaṇṭakasāmaṇerassa nāsanā viya nissāraṇāti yathā kaṇṭakasāmaṇerassa daṇḍakammanāsanā nissāraṇā, tathā buddhassa vā dhammassa vā saṅghassa vā avaṇṇaṃ bhaṇato, akappiyaṃ ‘‘kappiya’’nti dīpayato, micchādiṭṭhikassa antaggāhikāya diṭṭhiyā samannāgatassa aññassāpi sāmaṇerassa –

    ‘‘ஸங்க⁴ங், ப⁴ந்தே, புச்சா²மி ‘அயங் இத்த²ன்னாமோ ஸாமணேரோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா அவண்ணவாதீ³ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ, யங் அஞ்ஞே ஸாமணேரா லப⁴ந்தி தி³ரத்ததிரத்தங் பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸஹஸெய்யங், தஸ்ஸ அலாபா⁴ய நிஸ்ஸாரணா ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’தி. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி, ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ங் புச்சா²மி ‘அயங் இத்த²ன்னாமோ ஸாமணேரோ…பே॰… ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’தி, சர பிரே வினஸ்ஸா’’தி (பரி॰ அட்ட²॰ 495-496) –

    ‘‘Saṅghaṃ, bhante, pucchāmi ‘ayaṃ itthannāmo sāmaṇero buddhassa vā dhammassa vā saṅghassa vā avaṇṇavādī micchādiṭṭhiko, yaṃ aññe sāmaṇerā labhanti dirattatirattaṃ bhikkhūhi saddhiṃ sahaseyyaṃ, tassa alābhāya nissāraṇā ruccati saṅghassā’ti. Dutiyampi…pe… tatiyampi, bhante, saṅghaṃ pucchāmi ‘ayaṃ itthannāmo sāmaṇero…pe… ruccati saṅghassā’ti, cara pire vinassā’’ti (pari. aṭṭha. 495-496) –

    கத்தப்³ப³னாஸனா நிஸ்ஸாரணாதி அத்தோ². தாதி³ஸங்யேவ ஸம்மாவத்தந்தங் தி³ஸ்வா பவேஸனா ஓஸாரணாதி தாதி³ஸங்யேவ அபரேன ஸமயேன ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, பா³லதாய அஞ்ஞாணதாய அலக்கி²கதாய ஏவங் அகாஸிங், ஸ்வாஹங் ஸங்க⁴ங் க²மாபேமீ’’தி க²மாபெந்தங் தி³ஸ்வா யாவததியங் யாசாபெத்வா –

    Kattabbanāsanā nissāraṇāti attho. Tādisaṃyeva sammāvattantaṃ disvā pavesanā osāraṇāti tādisaṃyeva aparena samayena ‘‘ahaṃ, bhante, bālatāya aññāṇatāya alakkhikatāya evaṃ akāsiṃ, svāhaṃ saṅghaṃ khamāpemī’’ti khamāpentaṃ disvā yāvatatiyaṃ yācāpetvā –

    ‘‘ஸங்க⁴ங், ப⁴ந்தே, புச்சா²மி ‘அயங் இத்த²ன்னாமோ ஸாமணேரோ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா அவண்ணவாதீ³ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ, யங் அஞ்ஞே ஸாமணேரா லப⁴ந்தி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் தி³ரத்ததிரத்தங் ஸஹஸெய்யங், தஸ்ஸ அலாபா⁴ய நிஸ்ஸாரிதோ, ஸ்வாயங் இதா³னி ஸோரதோ நிவாதவுத்தி லஜ்ஜித⁴ம்மங் ஓக்கந்தோ ஹிரொத்தப்பே பதிட்டி²தோ கதத³ண்ட³கம்மோ அச்சயங் தே³ஸேதி, இமஸ்ஸ ஸாமணேரஸ்ஸ யதா² புரே காயஸம்போ⁴க³ஸாமக்³கி³தா³னங் ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’தி. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி, ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ங் புச்சா²மி…பே॰… ருச்சதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி (பரி॰ அட்ட²॰ 495-496) –

    ‘‘Saṅghaṃ, bhante, pucchāmi ‘ayaṃ itthannāmo sāmaṇero buddhassa vā dhammassa vā saṅghassa vā avaṇṇavādī micchādiṭṭhiko, yaṃ aññe sāmaṇerā labhanti bhikkhūhi saddhiṃ dirattatirattaṃ sahaseyyaṃ, tassa alābhāya nissārito, svāyaṃ idāni sorato nivātavutti lajjidhammaṃ okkanto hirottappe patiṭṭhito katadaṇḍakammo accayaṃ deseti, imassa sāmaṇerassa yathā pure kāyasambhogasāmaggidānaṃ ruccati saṅghassā’ti. Dutiyampi…pe… tatiyampi, bhante, saṅghaṃ pucchāmi…pe… ruccati saṅghassā’’ti (pari. aṭṭha. 495-496) –

    பவேஸனா ஓஸாரணாதி அத்தோ².

    Pavesanā osāraṇāti attho.

    கேஸச்சே²த³னாபுச்ச²னந்தி ஸீமாபரியாபன்னே பி⁴க்கூ² ஸன்னிபாதாபெத்வா பப்³ப³ஜ்ஜாபெக்க²ங் தத்த² நெத்வா ‘‘ஸங்க⁴ங், ப⁴ந்தே, இமஸ்ஸ தா³ரகஸ்ஸ ப⁴ண்டு³கம்மங் ஆபுச்சா²மீ’’தி திக்க²த்துங் வா த்³விக்க²த்துங் வா ஸகிங் வா வசனங். இத⁴ ச ‘‘இமஸ்ஸ தா³ரகஸ்ஸ ப⁴ண்டு³கம்மங் ஆபுச்சா²மா’’திபி ‘‘இமஸ்ஸ ஸமணகரணங் ஆபுச்சா²மா’’திபி ‘‘இமஸ்ஸ பப்³பா³ஜனங் ஆபுச்சா²மா’’திபி ‘‘அயங் ஸமணோ ஹோதுகாமோ’’திபி ‘‘அயங் பப்³ப³ஜிதுகாமோ’’திபி வத்துங் வட்டதியேவ.

    Kesacchedanāpucchananti sīmāpariyāpanne bhikkhū sannipātāpetvā pabbajjāpekkhaṃ tattha netvā ‘‘saṅghaṃ, bhante, imassa dārakassa bhaṇḍukammaṃ āpucchāmī’’ti tikkhattuṃ vā dvikkhattuṃ vā sakiṃ vā vacanaṃ. Idha ca ‘‘imassa dārakassa bhaṇḍukammaṃ āpucchāmā’’tipi ‘‘imassa samaṇakaraṇaṃ āpucchāmā’’tipi ‘‘imassa pabbājanaṃ āpucchāmā’’tipi ‘‘ayaṃ samaṇo hotukāmo’’tipi ‘‘ayaṃ pabbajitukāmo’’tipi vattuṃ vaṭṭatiyeva.

    முக²ரஸ்ஸாதி முகே²ன க²ரஸ்ஸ. யங் அவந்தி³யகம்மங் அனுஞ்ஞாதந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஊருங் விவரித்வா த³ஸ்ஸனாதி³வத்தூ²ஸூதி –

    Mukharassāti mukhena kharassa. Yaṃ avandiyakammaṃ anuññātanti sambandho. Ūruṃ vivaritvā dassanādivatthūsūti –

    ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ கத்³த³மோத³கேன ஓஸிஞ்சந்தி ‘அப்பேவ நாம அம்ஹேஸு ஸாரஜ்ஜெய்யு’ந்தி, காயங் விவரித்வா பி⁴க்கு²னீனங் த³ஸ்ஸெந்தி, ஊருங் விவரித்வா பி⁴க்கு²னீனங் த³ஸ்ஸெந்தி, அங்க³ஜாதங் விவரித்வா பி⁴க்கு²னீனங் த³ஸ்ஸெந்தி, பி⁴க்கு²னியோ ஓபா⁴ஸெந்தி, பி⁴க்கு²னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸம்பயோஜெந்தி ‘அப்பேவ நாம அம்ஹேஸு ஸாரஜ்ஜெய்யு’’’ந்தி (சூளவ॰ 411) –

    ‘‘Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū bhikkhuniyo kaddamodakena osiñcanti ‘appeva nāma amhesu sārajjeyyu’nti, kāyaṃ vivaritvā bhikkhunīnaṃ dassenti, ūruṃ vivaritvā bhikkhunīnaṃ dassenti, aṅgajātaṃ vivaritvā bhikkhunīnaṃ dassenti, bhikkhuniyo obhāsenti, bhikkhunīhi saddhiṃ sampayojenti ‘appeva nāma amhesu sārajjeyyu’’’nti (cūḷava. 411) –

    இமேஸு வத்தூ²ஸு.

    Imesu vatthūsu.

    அச்சி²ன்னசீவரகாதீ³னந்தி அச்சி²ன்னசீவரஜிண்ணசீவரனட்ட²சீவரகி³லானப³ஹுஸ்ஸுதஸங்க⁴பா⁴ரனித்த²ரகாதீ³னங். சீவராதீ³னீதி சீவரபே⁴ஸஜ்ஜஸேனாஸனாதீ³னி. பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னீதி பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³னி மூலதசபத்தஅங்குரபுப்ப²ப²லாதீ³னி. அபனேதப்³பா³னிபி வத்தூ²னீதி ஆவாஸகரணாதி³அத்த²ங் ஹரிதப்³பா³னிபி சா²யூபக³ப²லூபக³ருக்கா²தீ³னி. ததா²ரூபங் வா த⁴ம்மிகங் கதிகங் கரொந்தேஹீதி சீவரபிண்ட³பாதத்தா²ய தி³ன்னதோ ஆவாஸஜக்³க³னாதி³கங் தாதி³ஸங் வா அஞ்ஞம்பி த⁴ம்மிகங் கதிகங் கரொந்தேஹி.

    Acchinnacīvarakādīnanti acchinnacīvarajiṇṇacīvaranaṭṭhacīvaragilānabahussutasaṅghabhāranittharakādīnaṃ. Cīvarādīnīti cīvarabhesajjasenāsanādīni. Paribhuñjitabbānīti paribhuñjitabbāni mūlatacapattaaṅkurapupphaphalādīni. Apanetabbānipi vatthūnīti āvāsakaraṇādiatthaṃ haritabbānipi chāyūpagaphalūpagarukkhādīni. Tathārūpaṃ vā dhammikaṃ katikaṃ karontehīti cīvarapiṇḍapātatthāya dinnato āvāsajagganādikaṃ tādisaṃ vā aññampi dhammikaṃ katikaṃ karontehi.

    நேவ ஸுத்தங் ஆக³ச்ச²தீதி ந மாதிகா ஆக³ச்ச²தி. நோ ஸுத்தவிப⁴ங்கோ³தி வினயோபி ந பகு³ணோ. ப்³யஞ்ஜனச்சா²யாய அத்த²ங் படிபா³ஹதீதி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 233) ப்³யஞ்ஜனமத்தமேவ க³ஹெத்வா அத்த²ங் படிஸேதே⁴தி. ஜாதரூபரஜதகெ²த்தவத்து²ப்படிக்³க³ஹணாதீ³ஸு வினயத⁴ரேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஆபத்தியா காரியமானே தி³ஸ்வா ‘‘கிங் இமே ஆபத்தியா காரேத², நனு ‘ஜாதரூபரஜதப்படிக்³க³ஹணா படிவிரதோ ஹோதீ’தி (தீ³॰ நி॰ 1.10, 194) ஏவங் ஸுத்தே படிவிரதிமத்தமேவ வுத்தங், நத்தி² எத்த² ஆபத்தீ’’தி வத³தி. அபரோ த⁴ம்மகதி²கோ ஸுத்தஸ்ஸ ஆக³தத்தா ஓலம்பெ³த்வா நிவாஸெந்தானங் ஆபத்தியா ஆரோபியமானாய ‘‘கிங் இமேஸங் ஆபத்திங் ஆரோபேத², நனு ‘பரிமண்ட³லங் நிவாஸெஸ்ஸாமீதி ஸிக்கா² கரணீயா’தி (பாசி॰ 576) ஏவங் ஸிக்கா²கரணமத்தமேவ வுத்தங், நத்தி² எத்த² ஆபத்தீ’’தி வத³தி. உப்³பா³ஹிக வினிச்ச²யேதி ஸமத²க்க²ந்த⁴கே வுத்தஉப்³பா³ஹிகவினிச்ச²யே ‘‘ஸீலவா ஹோதீ’’திஆதி³காய ஹி த³ஸங்க³ஸம்பத்தியா ஸமன்னாக³தே த்³வே தயோ பி⁴க்கூ² உச்சினித்வா வினிச்ச²யோ உப்³பா³ஹிகவினிச்ச²யோதி த³ட்ட²ப்³போ³.

    Neva suttaṃ āgacchatīti na mātikā āgacchati. No suttavibhaṅgoti vinayopi na paguṇo. Byañjanacchāyāya atthaṃ paṭibāhatīti (cūḷava. aṭṭha. 233) byañjanamattameva gahetvā atthaṃ paṭisedheti. Jātarūparajatakhettavatthuppaṭiggahaṇādīsu vinayadharehi bhikkhūhi āpattiyā kāriyamāne disvā ‘‘kiṃ ime āpattiyā kāretha, nanu ‘jātarūparajatappaṭiggahaṇā paṭivirato hotī’ti (dī. ni. 1.10, 194) evaṃ sutte paṭiviratimattameva vuttaṃ, natthi ettha āpattī’’ti vadati. Aparo dhammakathiko suttassa āgatattā olambetvā nivāsentānaṃ āpattiyā āropiyamānāya ‘‘kiṃ imesaṃ āpattiṃ āropetha, nanu ‘parimaṇḍalaṃ nivāsessāmīti sikkhā karaṇīyā’ti (pāci. 576) evaṃ sikkhākaraṇamattameva vuttaṃ, natthi ettha āpattī’’ti vadati. Ubbāhika vinicchayeti samathakkhandhake vuttaubbāhikavinicchaye ‘‘sīlavā hotī’’tiādikāya hi dasaṅgasampattiyā samannāgate dve tayo bhikkhū uccinitvā vinicchayo ubbāhikavinicchayoti daṭṭhabbo.

    பவாரணப்பச்சுக்கட்³ட⁴னாதி பவாரணாய உக்கஸ்ஸனா, உத்³த⁴ங் கட்³ட⁴னாதி அத்தோ². திணவத்தா²ரகஸமதே² ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகஞத்தி சாதி ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, அம்ஹாகங் ப⁴ண்ட³னஜாதானங்…பே॰… ட²பெத்வா கி³ஹிப்படிஸங்யுத்த’’ந்தி (சூளவ॰ 212-213) ஏவங் திணவத்தா²ரகஸமதே² கதா ஸப்³ப³பட²மா ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகஞத்தி ச.

    Pavāraṇappaccukkaḍḍhanāti pavāraṇāya ukkassanā, uddhaṃ kaḍḍhanāti attho. Tiṇavatthārakasamathe sabbasaṅgāhikañatti cāti ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, amhākaṃ bhaṇḍanajātānaṃ…pe… ṭhapetvā gihippaṭisaṃyutta’’nti (cūḷava. 212-213) evaṃ tiṇavatthārakasamathe katā sabbapaṭhamā sabbasaṅgāhikañatti ca.

    அலாபா⁴ய பரிஸக்கனாதி³கேஹீதி சதுன்னங் பச்சயானங் அலாப⁴த்தா²ய பயோக³கரணாதி³கேஹி. ஆதி³ஸத்³தே³ன ‘‘அனத்தா²ய பரிஸக்கனங், அனாவாஸாய பரிஸக்கனங், அக்கோஸனபரிபா⁴ஸனங், பி⁴க்கூ² பி⁴க்கூ²ஹி பே⁴த³னங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அவண்ணப⁴ணனங், த⁴ம்மஸ்ஸ அவண்ணப⁴ணனங், ஸங்க⁴ஸ்ஸ அவண்ணப⁴ணன’’ந்தி (சூளவ॰ 265) அவஸேஸங் ஸத்தங்க³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. அட்ட²ஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸாதி அட்ட²ஹி சேவ அங்கே³ஹி ஏகேகேனபி அங்கே³ன ச ஸமன்னாக³தஸ்ஸ. அஸம்போ⁴க³கரணத்த²ந்தி தேன தி³ன்னஸ்ஸ தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ அப்படிக்³க³ஹணத்த²ங். பத்தனிக்குஜ்ஜனவஸேனாதி கம்மவாசாய பத்தனிக்குஜ்ஜனவஸேன, ந அதோ⁴முக²ட்ட²பனவஸேன. பத்துக்குஜ்ஜனவஸேனாதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. தஸ்ஸேவாதி யோ பத்தனிக்குஜ்ஜனவஸேன கதனிஸ்ஸாரணோ, தஸ்ஸேவ உபாஸகஸ்ஸ. ஸம்மாவத்தந்தஸ்ஸாதி யேன ஸமன்னாக³தஸ்ஸ பத்துக்குஜ்ஜனங், தேன ஸமன்னாக³தஸ்ஸ. ஸாதி யதா²வுத்தா நிஸ்ஸாரணா, ஓஸாரணா ச.

    Alābhāya parisakkanādikehīti catunnaṃ paccayānaṃ alābhatthāya payogakaraṇādikehi. Ādisaddena ‘‘anatthāya parisakkanaṃ, anāvāsāya parisakkanaṃ, akkosanaparibhāsanaṃ, bhikkhū bhikkhūhi bhedanaṃ, buddhassa avaṇṇabhaṇanaṃ, dhammassa avaṇṇabhaṇanaṃ, saṅghassa avaṇṇabhaṇana’’nti (cūḷava. 265) avasesaṃ sattaṅgaṃ saṅgaṇhāti. Aṭṭhahaṅgehi samannāgatassāti aṭṭhahi ceva aṅgehi ekekenapi aṅgena ca samannāgatassa. Asambhogakaraṇatthanti tena dinnassa deyyadhammassa appaṭiggahaṇatthaṃ. Pattanikkujjanavasenāti kammavācāya pattanikkujjanavasena, na adhomukhaṭṭhapanavasena. Pattukkujjanavasenāti etthāpi eseva nayo. Tassevāti yo pattanikkujjanavasena katanissāraṇo, tasseva upāsakassa. Sammāvattantassāti yena samannāgatassa pattukkujjanaṃ, tena samannāgatassa. ti yathāvuttā nissāraṇā, osāraṇā ca.

    ஸூசியாதி³அப்பமத்தகங் தங்தத³த்தி²கானங் விஸ்ஸஜ்ஜேதி தே³தீதி அப்பமத்தகவிஸ்ஸஜ்ஜகோ. ஸாடியக்³கா³ஹாபகோதி வஸ்ஸிகஸாடியக்³கா³ஹாபகோ. கம்மங் கரொந்தே ஆராமிகே பேஸனத்தா²ய தா³தப்³பா³ ஸம்முதி ஆராமிகபேஸகஸம்முதி. ஏஸ நயோ ஸாமணேரபேஸகஸம்முதீதி எத்தா²பி.

    Sūciyādiappamattakaṃ taṃtadatthikānaṃ vissajjeti detīti appamattakavissajjako. Sāṭiyaggāhāpakoti vassikasāṭiyaggāhāpako. Kammaṃ karonte ārāmike pesanatthāya dātabbā sammuti ārāmikapesakasammuti. Esa nayo sāmaṇerapesakasammutīti etthāpi.

    தஜ்ஜனீயகம்மாதீ³னங் ஸத்தன்னந்தி தஜ்ஜனீயங், நியஸங், பப்³பா³ஜனீயங், படிஸாரணீயங், திவித⁴ஞ்ச உக்கே²பனீயந்தி தஜ்ஜனீயாதீ³னங் ஸத்தன்னங். அட்ட²யாவததியகாதி பி⁴க்கூ²னங் வஸேன சத்தாரோ, பி⁴க்கு²னீனங் வஸேன சத்தாரோதி அட்ட² ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா.

    Tajjanīyakammādīnaṃ sattannanti tajjanīyaṃ, niyasaṃ, pabbājanīyaṃ, paṭisāraṇīyaṃ, tividhañca ukkhepanīyanti tajjanīyādīnaṃ sattannaṃ. Aṭṭhayāvatatiyakāti bhikkhūnaṃ vasena cattāro, bhikkhunīnaṃ vasena cattāroti aṭṭha saṅghādisesā.

    ஞத்திகம்மாதி³வஸேனாதி ஞத்திகம்மஞத்திது³தியகம்மஞத்திசதுத்த²கம்மவஸேன. ‘‘கரியமானங் த³ள்ஹதரங் ஹோதி, தஸ்மா காதப்³ப³’’ந்தி ஏகச்சே வத³ந்தி. ஏவங் பன ஸதி கம்மஸங்கரோ ஹோதி, தஸ்மா ந காதப்³ப³ந்தி படிக்கி²த்தமேவ. ஸசே பன அக்க²ரபரிஹீனங் வா பத³பரிஹீனங் வா து³ருத்தபத³ங் வா ஹோதி, தஸ்ஸ ஸோத⁴னத்த²ங் புனப்புனங் வத்துங் வட்டதி. இத³ங் அகுப்பகம்மஸ்ஸ த³ள்ஹீகம்மங் ஹோதி, குப்பகம்மே கம்மங் ஹுத்வா திட்ட²தி. ஸகலக்க²ணேனேவாதி ஞத்திஞ்ச சதஸ்ஸோ ச கம்மவாசாயோ ஸாவெத்வாவ. ந ஸேஸகம்மவஸேனாதி அபலோகனகம்மாதி³னா அவஸேஸகம்மவஸேன ந காதப்³ப³ங்.

    Ñattikammādivasenāti ñattikammañattidutiyakammañatticatutthakammavasena. ‘‘Kariyamānaṃ daḷhataraṃ hoti, tasmā kātabba’’nti ekacce vadanti. Evaṃ pana sati kammasaṅkaro hoti, tasmā na kātabbanti paṭikkhittameva. Sace pana akkharaparihīnaṃ vā padaparihīnaṃ vā duruttapadaṃ vā hoti, tassa sodhanatthaṃ punappunaṃ vattuṃ vaṭṭati. Idaṃ akuppakammassa daḷhīkammaṃ hoti, kuppakamme kammaṃ hutvā tiṭṭhati. Sakalakkhaṇenevāti ñattiñca catasso ca kammavācāyo sāvetvāva. Na sesakammavasenāti apalokanakammādinā avasesakammavasena na kātabbaṃ.

    கம்மப்படிபா³ஹனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kammappaṭibāhanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact