Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā

    பஞ்சவக்³கோ³

    Pañcavaggo

    கம்மவக்³க³வண்ணனா

    Kammavaggavaṇṇanā

    482. கம்மவக்³கே³ சதுன்னங் கம்மானங் நானாகரணங் ஸமத²க்க²ந்த⁴கே வுத்தமேவ. கிஞ்சாபி வுத்தங், அத² கோ² அயங் கம்மவினிச்ச²யோ நாம ஆதி³தோ பட்டா²ய வுச்சமானோ பாகடோ ஹோதி, தஸ்மா ஆதி³தோ பட்டா²யேவெத்த² வத்தப்³ப³ங் வதி³ஸ்ஸாம. சத்தாரீதி கம்மானங் க³ணனபரிச்சே²த³வசனமேதங். கம்மானீதி பரிச்சி²ன்னகம்மனித³ஸ்ஸனங். அபலோகனகம்மங் நாம ஸீமட்ட²கஸங்க⁴ங் ஸோதெ⁴த்வா ச²ந்தா³ரஹானங் ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வா ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா திக்க²த்துங் ஸாவெத்வா கத்தப்³ப³ங் கம்மங். ஞத்திகம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா கத்தப்³ப³ங் கம்மங். ஞத்திது³தியகம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா ஏகாய ச அனுஸ்ஸாவனாயாதி ஏவங் ஞத்திது³தியாய அனுஸ்ஸாவனாய கத்தப்³ப³ங் கம்மங். ஞத்திசதுத்த²கம்மங் நாம வுத்தனயேனேவ ஸமக்³க³ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமதியா ஏகாய ஞத்தியா தீஹி ச அனுஸ்ஸாவனாஹீதி ஏவங் ஞத்திசதுத்தா²ஹி தீஹி அனுஸ்ஸாவனாஹி கத்தப்³ப³ங் கம்மங்.

    482. Kammavagge catunnaṃ kammānaṃ nānākaraṇaṃ samathakkhandhake vuttameva. Kiñcāpi vuttaṃ, atha kho ayaṃ kammavinicchayo nāma ādito paṭṭhāya vuccamāno pākaṭo hoti, tasmā ādito paṭṭhāyevettha vattabbaṃ vadissāma. Cattārīti kammānaṃ gaṇanaparicchedavacanametaṃ. Kammānīti paricchinnakammanidassanaṃ. Apalokanakammaṃ nāma sīmaṭṭhakasaṅghaṃ sodhetvā chandārahānaṃ chandaṃ āharitvā samaggassa saṅghassa anumatiyā tikkhattuṃ sāvetvā kattabbaṃ kammaṃ. Ñattikammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā kattabbaṃ kammaṃ. Ñattidutiyakammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā ekāya ca anussāvanāyāti evaṃ ñattidutiyāya anussāvanāya kattabbaṃ kammaṃ. Ñatticatutthakammaṃ nāma vuttanayeneva samaggassa saṅghassa anumatiyā ekāya ñattiyā tīhi ca anussāvanāhīti evaṃ ñatticatutthāhi tīhi anussāvanāhi kattabbaṃ kammaṃ.

    தத்த² அபலோகனகம்மங் அபலோகெத்வாவ காதப்³ப³ங், ஞத்திகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ங். ஞத்திகம்மம்பி ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வாவ காதப்³ப³ங், அபலோகனகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ங். ஞத்திது³தியகம்மங் பன அபலோகெத்வா காதப்³ப³ம்பி அத்தி², அகாதப்³ப³ம்பி அத்தி².

    Tattha apalokanakammaṃ apaloketvāva kātabbaṃ, ñattikammādivasena na kātabbaṃ. Ñattikammampi ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvāva kātabbaṃ, apalokanakammādivasena na kātabbaṃ. Ñattidutiyakammaṃ pana apaloketvā kātabbampi atthi, akātabbampi atthi.

    தத்த² ஸீமாஸம்முதி, ஸீமாஸமூஹனநங், கதி²னதா³னங், கதி²னுத்³தா⁴ரோ, குடிவத்து²தே³ஸனா, விஹாரவத்து²தே³ஸனாதி இமானி ச² கம்மானி க³ருகானி அபலோகெத்வா காதுங் ந வட்டந்தி, ஞத்திது³தியகம்மவாசங் ஸாவெத்வாவ காதப்³பா³னி. அவஸேஸா தேரஸ ஸம்முதியோ ஸேனாஸனக்³கா³ஹகமதகசீவரதா³னாதி³ஸம்முதியோ சாதி ஏதானி லஹுககம்மானி அபலோகெத்வாபி காதுங் வட்டந்தி, ஞத்திகம்ம-ஞத்திசதுத்த²கம்மவஸேன பன ந காதப்³ப³மேவ. ஞத்திசதுத்த²கம்மவஸேன கயிரமானங் த³ள்ஹதரங் ஹோதி, தஸ்மா காதப்³ப³ந்தி ஏகச்சே வத³ந்தி. ஏவங் பன ஸதி கம்மஸங்கரோ ஹோதி, தஸ்மா ந காதப்³ப³ந்தி படிக்கி²த்தமேவ. ஸசே பன அக்க²ரபரிஹீனங் வா பத³பரிஹீனங் வா து³ருத்தபத³ங் வா ஹோதி , தஸ்ஸ ஸோத⁴னத்த²ங் புனப்புனங் வத்துங் வட்டதி. இத³ங் அகுப்பகம்மஸ்ஸ த³ள்ஹீகம்மங் ஹோதி, குப்பகம்மே கம்மங் ஹுத்வா திட்ட²தி.

    Tattha sīmāsammuti, sīmāsamūhananaṃ, kathinadānaṃ, kathinuddhāro, kuṭivatthudesanā, vihāravatthudesanāti imāni cha kammāni garukāni apaloketvā kātuṃ na vaṭṭanti, ñattidutiyakammavācaṃ sāvetvāva kātabbāni. Avasesā terasa sammutiyo senāsanaggāhakamatakacīvaradānādisammutiyo cāti etāni lahukakammāni apaloketvāpi kātuṃ vaṭṭanti, ñattikamma-ñatticatutthakammavasena pana na kātabbameva. Ñatticatutthakammavasena kayiramānaṃ daḷhataraṃ hoti, tasmā kātabbanti ekacce vadanti. Evaṃ pana sati kammasaṅkaro hoti, tasmā na kātabbanti paṭikkhittameva. Sace pana akkharaparihīnaṃ vā padaparihīnaṃ vā duruttapadaṃ vā hoti , tassa sodhanatthaṃ punappunaṃ vattuṃ vaṭṭati. Idaṃ akuppakammassa daḷhīkammaṃ hoti, kuppakamme kammaṃ hutvā tiṭṭhati.

    ஞத்திசதுத்த²கம்மங் ஞத்திஞ்ச திஸ்ஸோ ச கம்மவாசாயோ ஸாவெத்வாவ காதப்³ப³ங், அபலோகனகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³ங். பஞ்சஹாகாரேஹி விபஜ்ஜந்தீதி பஞ்சஹி காரணேஹி விபஜ்ஜந்தி.

    Ñatticatutthakammaṃ ñattiñca tisso ca kammavācāyo sāvetvāva kātabbaṃ, apalokanakammādivasena na kātabbaṃ. Pañcahākārehi vipajjantīti pañcahi kāraṇehi vipajjanti.

    483. ஸம்முகா²கரணீயங் கம்மங் அஸம்முகா² கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மந்தி எத்த² அத்தி² கம்மங் ஸம்முகா²கரணீயங்; அத்தி² அஸம்முகா²கரணீயங்; தத்த² அஸம்முகா²கரணீயங் நாம தூ³தேனுபஸம்பதா³, பத்தனிக்குஜ்ஜனங், பத்துக்குஜ்ஜனங், உம்மத்தகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ உம்மத்தகஸம்முதி, ஸெக்கா²னங் குலானங் ஸெக்க²ஸம்முதி, ச²ன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப்³ரஹ்மத³ண்டோ³, தே³வத³த்தஸ்ஸ பகாஸனீயகம்மங், அப்பஸாத³னீயங் த³ஸ்ஸெந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴ன காதப்³ப³ங் அவந்த³னீயகம்மந்தி அட்ட²வித⁴ங் ஹோதி, தங் ஸப்³ப³ங் தத்த² தத்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். இத³ங் அட்ட²வித⁴ம்பி கம்மங் அஸம்முகா² கதங் ஸுகதங் ஹோதி அகுப்பங்.

    483.Sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, vatthuvipannaṃ adhammakammanti ettha atthi kammaṃ sammukhākaraṇīyaṃ; atthi asammukhākaraṇīyaṃ; tattha asammukhākaraṇīyaṃ nāma dūtenupasampadā, pattanikkujjanaṃ, pattukkujjanaṃ, ummattakassa bhikkhuno ummattakasammuti, sekkhānaṃ kulānaṃ sekkhasammuti, channassa bhikkhuno brahmadaṇḍo, devadattassa pakāsanīyakammaṃ, appasādanīyaṃ dassentassa bhikkhuno bhikkhunisaṅghena kātabbaṃ avandanīyakammanti aṭṭhavidhaṃ hoti, taṃ sabbaṃ tattha tattha vuttanayeneva veditabbaṃ. Idaṃ aṭṭhavidhampi kammaṃ asammukhā kataṃ sukataṃ hoti akuppaṃ.

    ஸேஸானி ஸப்³ப³கம்மானி ஸம்முகா² ஏவ காதப்³பா³னி – ஸங்க⁴ஸம்முக²தா, த⁴ம்மஸம்முக²தா, வினயஸம்முக²தா, புக்³க³லஸம்முக²தாதி இமங் சதுப்³பி³த⁴ங் ஸம்முகா²வினயங் உபனெத்வாவ காதப்³பா³னி. ஏவங் கதானி ஹி ஸுகதானி ஹொந்தி. ஏவங் அகதானி பனேதானி இமங் ஸம்முகா²வினயஸங்கா²தங் வத்து²ங் வினா கதத்தா வத்து²விபன்னானி நாம ஹொந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸம்முகா²கரணீயங் கம்மங் அஸம்முகா² கரோதி, வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்ம’’ந்தி.

    Sesāni sabbakammāni sammukhā eva kātabbāni – saṅghasammukhatā, dhammasammukhatā, vinayasammukhatā, puggalasammukhatāti imaṃ catubbidhaṃ sammukhāvinayaṃ upanetvāva kātabbāni. Evaṃ katāni hi sukatāni honti. Evaṃ akatāni panetāni imaṃ sammukhāvinayasaṅkhātaṃ vatthuṃ vinā katattā vatthuvipannāni nāma honti. Tena vuttaṃ – ‘‘sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, vatthuvipannaṃ adhammakamma’’nti.

    படிபுச்சா²கரணீயாதீ³ஸுபி படிபுச்சா²தி³கரணமேவ வத்து², தங் வத்து²ங் வினா கதத்தா தேஸம்பி வத்து²விபன்னதா வேதி³தப்³பா³. இத³ங் பனெத்த² வசனத்த²மத்தங். படிபுச்சா² கரணீயங் அப்படிபுச்சா² கரோதீதி புச்சி²த்வா சோதெ³த்வா ஸாரெத்வா காதப்³ப³ங் அபுச்சி²த்வா அசோதெ³த்வா அஸாரெத்வா கரோதி. படிஞ்ஞாய கரணீயங் அப்படிஞ்ஞாய கரோதீதி படிஞ்ஞங் ஆரோபெத்வா யதா²தி³ன்னாய படிஞ்ஞாய காதப்³ப³ங் அப்படிஞ்ஞாய கரொந்தஸ்ஸ விப்பலபந்தஸ்ஸ ப³லக்காரேன கரோதி. ஸதிவினயாரஹஸ்ஸாதி த³ப்³ப³மல்லபுத்தத்தே²ரஸதி³ஸஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ. அமூள்ஹவினயாரஹஸ்ஸாதி க³க்³க³பி⁴க்கு²ஸதி³ஸஸ்ஸ உம்மத்தகஸ்ஸ. தஸ்ஸபாபியஸிககம்மாரஹஸ்ஸாதி உபவாளபி⁴க்கு²ஸதி³ஸஸ்ஸ உஸ்ஸன்னபாபஸ்ஸ. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த².

    Paṭipucchākaraṇīyādīsupi paṭipucchādikaraṇameva vatthu, taṃ vatthuṃ vinā katattā tesampi vatthuvipannatā veditabbā. Idaṃ panettha vacanatthamattaṃ. Paṭipucchā karaṇīyaṃ appaṭipucchā karotīti pucchitvā codetvā sāretvā kātabbaṃ apucchitvā acodetvā asāretvā karoti. Paṭiññāya karaṇīyaṃappaṭiññāya karotīti paṭiññaṃ āropetvā yathādinnāya paṭiññāya kātabbaṃ appaṭiññāya karontassa vippalapantassa balakkārena karoti. Sativinayārahassāti dabbamallaputtattherasadisassa khīṇāsavassa. Amūḷhavinayārahassāti gaggabhikkhusadisassa ummattakassa. Tassapāpiyasikakammārahassāti upavāḷabhikkhusadisassa ussannapāpassa. Esa nayo sabbattha.

    அனுபோஸதே² உபோஸத²ங் கரோதீதி அனுபோஸத²தி³வஸே உபோஸத²ங் கரோதி. உபோஸத²தி³வஸோ நாம ட²பெத்வா கத்திகமாஸங் அவஸேஸேஸு ஏகாத³ஸஸு மாஸேஸு பி⁴ன்னஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாமக்³கி³தி³வஸோ ச யதா²வுத்தசாதுத்³த³ஸபன்னரஸா ச. ஏதங் திப்பகாரம்பி உபோஸத²தி³வஸங் ட²பெத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் தி³வஸே உபோஸத²ங் கரொந்தோ அனுபோஸதே² உபோஸத²ங் கரோதி நாம. யத்ர ஹி பத்தசீவராதீ³னங் அத்தா²ய அப்பமத்தகேன காரணேன விவத³ந்தா உபோஸத²ங் வா பவாரணங் வா ட²பெந்தி, தத்த² தஸ்மிங் அதி⁴கரணே வினிச்சி²தே ‘‘ஸமக்³கா³ ஜாதாம்ஹா’’தி அந்தரா ஸாமக்³கி³உபோஸத²ங் காதுங் ந லப⁴ந்தி, கரொந்தேஹி அனுபோஸதே² உபோஸதோ² கதோ நாம ஹோதி.

    Anuposatheuposathaṃ karotīti anuposathadivase uposathaṃ karoti. Uposathadivaso nāma ṭhapetvā kattikamāsaṃ avasesesu ekādasasu māsesu bhinnassa saṅghassa sāmaggidivaso ca yathāvuttacātuddasapannarasā ca. Etaṃ tippakārampi uposathadivasaṃ ṭhapetvā aññasmiṃ divase uposathaṃ karonto anuposathe uposathaṃ karoti nāma. Yatra hi pattacīvarādīnaṃ atthāya appamattakena kāraṇena vivadantā uposathaṃ vā pavāraṇaṃ vā ṭhapenti, tattha tasmiṃ adhikaraṇe vinicchite ‘‘samaggā jātāmhā’’ti antarā sāmaggiuposathaṃ kātuṃ na labhanti, karontehi anuposathe uposatho kato nāma hoti.

    அபவாரணாய பவாரேதீதி அபவாரணாதி³வஸே பவாரேதி; பவாரணாதி³வஸோ நாம ஏகஸ்மிங் கத்திகமாஸே பி⁴ன்னஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாமக்³கி³தி³வஸோ ச பச்சுக்கட்³டி⁴த்வா ட²பிததி³வஸோ ச த்³வே ச புண்ணமாஸியோ. ஏவங் சதுப்³பி³த⁴ம்பி பவாரணாதி³வஸங் ட²பெத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் தி³வஸே பவாரெந்தோ அபவாரணாய பவாரேதி நாம. இதா⁴பி அப்பமத்தகஸ்ஸ விவாத³ஸ்ஸ வூபஸமே ஸாமக்³கி³பவாரணங் காதுங் ந லப⁴ந்தி, கரொந்தேஹி அபவாரணாய பவாரணா கதா ஹோதி. அபிச ஊனவீஸதிவஸ்ஸங் வா அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னபுப்³ப³ங் வா ஏகாத³ஸஸு வா அப⁴ப்³ப³புக்³க³லேஸு அஞ்ஞதரங் உபஸம்பாதெ³ந்தஸ்ஸபி வத்து²விபன்னங் அத⁴ம்மகம்மங் ஹோதி. ஏவங் வத்து²தோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Apavāraṇāya pavāretīti apavāraṇādivase pavāreti; pavāraṇādivaso nāma ekasmiṃ kattikamāse bhinnassa saṅghassa sāmaggidivaso ca paccukkaḍḍhitvā ṭhapitadivaso ca dve ca puṇṇamāsiyo. Evaṃ catubbidhampi pavāraṇādivasaṃ ṭhapetvā aññasmiṃ divase pavārento apavāraṇāya pavāreti nāma. Idhāpi appamattakassa vivādassa vūpasame sāmaggipavāraṇaṃ kātuṃ na labhanti, karontehi apavāraṇāya pavāraṇā katā hoti. Apica ūnavīsativassaṃ vā antimavatthuṃ ajjhāpannapubbaṃ vā ekādasasu vā abhabbapuggalesu aññataraṃ upasampādentassapi vatthuvipannaṃ adhammakammaṃ hoti. Evaṃ vatthuto kammāni vipajjanti.

    484. ஞத்திதோ விபத்தியங் பன வத்து²ங் ந பராமஸதீதி யஸ்ஸ உபஸம்பதா³தி³கம்மங் கரோதி, தங் ந பராமஸதி, தஸ்ஸ நாமங் ந க³ண்ஹாதி. ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத³தி; ஏவங் வத்து²ங் ந பராமஸதி.

    484. Ñattito vipattiyaṃ pana vatthuṃ na parāmasatīti yassa upasampadādikammaṃ karoti, taṃ na parāmasati, tassa nāmaṃ na gaṇhāti. ‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito āyasmato buddharakkhitassa upasampadāpekkho’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me bhante saṅgho, āyasmato buddharakkhitassa upasampadāpekkho’’ti vadati; evaṃ vatthuṃ na parāmasati.

    ஸங்க⁴ங் ந பராமஸதீதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ நாமங் ந க³ண்ஹாதி. ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி வத³தி; ஏவங் ஸங்க⁴ங் ந பராமஸதி.

    Saṅghaṃ na parāmasatīti saṅghassa nāmaṃ na gaṇhāti. ‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me bhante, ayaṃ dhammarakkhito’’ti vadati; evaṃ saṅghaṃ na parāmasati.

    புக்³க³லங் ந பராமஸதீதி யோ உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யோ, தங் ந பராமஸதி, தஸ்ஸ நாமங் ந க³ண்ஹாதி. ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத³தி; ஏவங் புக்³க³லங் ந பராமஸதி.

    Puggalaṃ na parāmasatīti yo upasampadāpekkhassa upajjhāyo, taṃ na parāmasati, tassa nāmaṃ na gaṇhāti. ‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito āyasmato buddharakkhitassa upasampadāpekkho’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me, bhante saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito upasampadāpekkho’’ti vadati; evaṃ puggalaṃ na parāmasati.

    ஞத்திங் ந பராமஸதீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஞத்திங் ந பராமஸதி. ஞத்திது³தியகம்மே ஞத்திங் அட்ட²பெத்வா த்³விக்க²த்துங் கம்மவாசாய ஏவ அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கரோதி. ஞத்திசதுத்த²கம்மேபி ஞத்திங் அட்ட²பெத்வா சதுக்க²த்துங் கம்மவாசாய ஏவ அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கரோதி; ஏவங் ஞத்திங் ந பராமஸதி.

    Ñattiṃ na parāmasatīti sabbena sabbaṃ ñattiṃ na parāmasati. Ñattidutiyakamme ñattiṃ aṭṭhapetvā dvikkhattuṃ kammavācāya eva anussāvanakammaṃ karoti. Ñatticatutthakammepi ñattiṃ aṭṭhapetvā catukkhattuṃ kammavācāya eva anussāvanakammaṃ karoti; evaṃ ñattiṃ na parāmasati.

    பச்சா² வா ஞத்திங் ட²பேதீதி பட²மங் கம்மவாசாய அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கத்வா ‘‘ஏஸா ஞத்தீ’’தி வத்வா ‘‘க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ தஸ்மா துண்ஹீ ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி வத³தி; ஏவங் பச்சா² ஞத்திங் ட²பேதி. இதி இமேஹி பஞ்சஹாகாரேஹி ஞத்திதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Pacchā vā ñattiṃ ṭhapetīti paṭhamaṃ kammavācāya anussāvanakammaṃ katvā ‘‘esā ñattī’’ti vatvā ‘‘khamati saṅghassa tasmā tuṇhī evametaṃ dhārayāmī’’ti vadati; evaṃ pacchā ñattiṃ ṭhapeti. Iti imehi pañcahākārehi ñattito kammāni vipajjanti.

    485. அனுஸ்ஸாவனதோ விபத்தியங் பன வத்து²ஆதீ³னி வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி. ஏவங் பன நேஸங் அபராமஸனங் ஹோதி – ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴’’தி பட²மானுஸ்ஸாவனே ‘‘து³தியம்பி ஏதமத்த²ங் வதா³மி, ததியம்பி ஏதமத்த²ங் வதா³மி, ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴’’தி து³தியததியானுஸ்ஸாவனாஸு வா ‘‘அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸா’’தி வத³ந்தோ வத்து²ங் ந பராமஸதி நாம. ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ’’தி வத³ந்தோ ஸங்க⁴ங் ந பராமஸதி நாம. ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸா’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அயங் த⁴ம்மரக்கி²தோ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி வத³ந்தோ புக்³க³லங் ந பராமஸதி நாம.

    485. Anussāvanato vipattiyaṃ pana vatthuādīni vuttanayeneva veditabbāni. Evaṃ pana nesaṃ aparāmasanaṃ hoti – ‘‘suṇātu me bhante saṅgho’’ti paṭhamānussāvane ‘‘dutiyampi etamatthaṃ vadāmi, tatiyampi etamatthaṃ vadāmi, suṇātu me bhante saṅgho’’ti dutiyatatiyānussāvanāsu vā ‘‘ayaṃ dhammarakkhito āyasmato buddharakkhitassa upasampadāpekkho’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me bhante saṅgho, āyasmato buddharakkhitassā’’ti vadanto vatthuṃ na parāmasati nāma. ‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me bhante, ayaṃ dhammarakkhito’’ti vadanto saṅghaṃ na parāmasati nāma. ‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito āyasmato buddharakkhitassā’’ti vattabbe ‘‘suṇātu me bhante saṅgho, ayaṃ dhammarakkhito upasampadāpekkho’’ti vadanto puggalaṃ na parāmasati nāma.

    ஸாவனங் ஹாபேதீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் கம்மவாசாய அனுஸ்ஸாவனங் ந கரோதி, ஞத்திது³தியகம்மே த்³விக்க²த்துங் ஞத்திமேவ ட²பேதி, ஞத்திசதுத்த²கம்மே சதுக்க²த்துங் ஞத்திமேவ ட²பேதி; ஏவங் அனுஸ்ஸாவனங் ஹாபேதி . யோபி ஞத்திது³தியகம்மே ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வா ஏகங் கம்மவாசங் அனுஸ்ஸாவெந்தோ அக்க²ரங் வா ச²ட்³டே³தி, பத³ங் வா து³ருத்தங் கரோதி, அயம்பி அனுஸ்ஸாவனங் ஹாபேதியேவ. ஞத்திசதுத்த²கம்மே பன ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வா ஸகிமேவ வா த்³விக்க²த்துங் வா கம்மவாசாய அனுஸ்ஸாவனங் கரொந்தோபி அக்க²ரங் வா பத³ங் வா ச²ட்³டெ³ந்தோபி து³ருத்தங் கரொந்தோபி அனுஸ்ஸாவனங் ஹாபேதியேவாதி வேதி³தப்³போ³.

    Sāvanaṃ hāpetīti sabbena sabbaṃ kammavācāya anussāvanaṃ na karoti, ñattidutiyakamme dvikkhattuṃ ñattimeva ṭhapeti, ñatticatutthakamme catukkhattuṃ ñattimeva ṭhapeti; evaṃ anussāvanaṃ hāpeti . Yopi ñattidutiyakamme ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvā ekaṃ kammavācaṃ anussāvento akkharaṃ vā chaḍḍeti, padaṃ vā duruttaṃ karoti, ayampi anussāvanaṃ hāpetiyeva. Ñatticatutthakamme pana ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvā sakimeva vā dvikkhattuṃ vā kammavācāya anussāvanaṃ karontopi akkharaṃ vā padaṃ vā chaḍḍentopi duruttaṃ karontopi anussāvanaṃ hāpetiyevāti veditabbo.

    து³ருத்தங் கரோதீதி எத்த² பன அயங் வினிச்ச²யோ – யோ ஹி அஞ்ஞஸ்மிங் அக்க²ரே வத்தப்³பே³ அஞ்ஞங் வத³தி, அயங் து³ருத்தங் கரோதி நாம. தஸ்மா கம்மவாசங் கரொந்தேன பி⁴க்கு²னா ய்வாயங் –

    Duruttaṃ karotīti ettha pana ayaṃ vinicchayo – yo hi aññasmiṃ akkhare vattabbe aññaṃ vadati, ayaṃ duruttaṃ karoti nāma. Tasmā kammavācaṃ karontena bhikkhunā yvāyaṃ –

    ‘‘ஸிதி²லங் த⁴னிதஞ்ச தீ³க⁴ரஸ்ஸங், க³ருகங் லஹுகஞ்ச நிக்³க³ஹிதங்;

    ‘‘Sithilaṃ dhanitañca dīgharassaṃ, garukaṃ lahukañca niggahitaṃ;

    ஸம்ப³ந்த⁴ங் வவத்தி²தங் விமுத்தங், த³ஸதா⁴ ப்³யஞ்ஜனபு³த்³தி⁴யா பபே⁴தோ³’’தி.

    Sambandhaṃ vavatthitaṃ vimuttaṃ, dasadhā byañjanabuddhiyā pabhedo’’ti.

    வுத்தோ, அயங் ஸுட்டு² உபலக்கே²தப்³போ³. எத்த² ஹி ‘‘ஸிதி²லங்’’ நாம பஞ்சஸு வக்³கே³ஸு பட²மததியங். ‘‘த⁴னிதங்’’ நாம தெஸ்வேவ து³தியசதுத்த²ங். ‘‘தீ³க⁴’’ந்தி தீ³கே⁴ன காலேன வத்தப்³ப³ங் ஆகாராதி³. ‘‘ரஸ்ஸ’’ந்தி ததோ உபட்³ட⁴காலேன வத்தப்³ப³ங் அகாராதி³. ‘‘க³ருக’’ந்தி தீ³க⁴மேவ. யங் வா ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸ யஸ்ஸ நக்க²மதீதி ஏவங் ஸங்யோக³பரங் கத்வா வுச்சதி. ‘‘லஹுக’’ந்தி ரஸ்ஸமேவ. யங் வா ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²ததே²ரஸ்ஸ யஸ்ஸ ந க²மதீதி ஏவங் அஸங்யோக³பரங் கத்வா வுச்சதி. ‘‘நிக்³க³ஹித’’ந்தி யங் கரணானி நிக்³க³ஹெத்வா அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அவிவடேன முகே²ன ஸானுனாஸிகங் கத்வா வத்தப்³ப³ங். ‘‘ஸம்ப³ந்த⁴’’ந்தி யங் பரபதே³ன ஸம்ப³ந்தி⁴த்வா ‘‘துண்ஹிஸ்ஸா’’தி வா ‘‘துண்ஹஸ்ஸா’’தி வா வுச்சதி. ‘‘வவத்தி²த’’ந்தி யங் பரபதே³ன அஸம்ப³ந்த⁴ங் கத்வா விச்சி²ந்தி³த்வா ‘‘துண்ஹீ அஸ்ஸா’’தி வா ‘‘துண்ஹ அஸ்ஸா’’தி வா வுச்சதி. ‘‘விமுத்த’’ந்தி யங் கரணானி அனிக்³க³ஹெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா விவடேன முகே²ன அனுனாஸிகங் அகத்வா வுச்சதி.

    Vutto, ayaṃ suṭṭhu upalakkhetabbo. Ettha hi ‘‘sithilaṃ’’ nāma pañcasu vaggesu paṭhamatatiyaṃ. ‘‘Dhanitaṃ’’ nāma tesveva dutiyacatutthaṃ. ‘‘Dīgha’’nti dīghena kālena vattabbaṃ ākārādi. ‘‘Rassa’’nti tato upaḍḍhakālena vattabbaṃ akārādi. ‘‘Garuka’’nti dīghameva. Yaṃ vā āyasmato buddharakkhitattherassa yassa nakkhamatīti evaṃ saṃyogaparaṃ katvā vuccati. ‘‘Lahuka’’nti rassameva. Yaṃ vā āyasmato buddharakkhitatherassa yassa na khamatīti evaṃ asaṃyogaparaṃ katvā vuccati. ‘‘Niggahita’’nti yaṃ karaṇāni niggahetvā avissajjetvā avivaṭena mukhena sānunāsikaṃ katvā vattabbaṃ. ‘‘Sambandha’’nti yaṃ parapadena sambandhitvā ‘‘tuṇhissā’’ti vā ‘‘tuṇhassā’’ti vā vuccati. ‘‘Vavatthita’’nti yaṃ parapadena asambandhaṃ katvā vicchinditvā ‘‘tuṇhī assā’’ti vā ‘‘tuṇha assā’’ti vā vuccati. ‘‘Vimutta’’nti yaṃ karaṇāni aniggahetvā vissajjetvā vivaṭena mukhena anunāsikaṃ akatvā vuccati.

    தத்த² ‘‘ஸுணாது மே’’தி வத்தப்³பே³ த-காரஸ்ஸ த²-காரங் கத்வா ‘‘ஸுணாது² மே’’தி வசனங் ஸிதி²லஸ்ஸ த⁴னிதகரணங் நாம. ததா² ‘‘பத்தகல்லங், ஏஸா ஞத்தீ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘பத்த²கல்லங், ஏஸா ஞத்தீ²’’திஆதி³வசனஞ்ச. ‘‘ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴’’தி வத்தப்³பே³ ப⁴-கார க⁴-காரானங் ப³-கார க³-காரே கத்வா ‘‘ப³ந்தே ஸங்கோ³’’தி வசனங் த⁴னிதஸ்ஸ ஸிதி²லகரணங் நாம. ‘‘ஸுணாது மே’’தி விவடேன முகே²ன வத்தப்³பே³ பன ‘‘ஸுணங்து மே’’தி வா ‘‘ஏஸா ஞத்தீ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஏஸங் ஞத்தீ’’தி வா அவிவடேன முகே²ன அனுனாஸிகங் கத்வா வசனங் விமுத்தஸ்ஸ நிக்³க³ஹிதவசனங் நாம. ‘‘பத்தகல்ல’’ந்தி அவிவடேன முகே²ன அனுனாஸிகங் கத்வா வத்தப்³பே³ ‘‘பத்தகல்லா’’தி விவடேன முகே²ன அனுனாஸிகங் அகத்வா வசனங் நிக்³க³ஹிதஸ்ஸ விமுத்தவசனங் நாம.

    Tattha ‘‘suṇātu me’’ti vattabbe ta-kārassa tha-kāraṃ katvā ‘‘suṇāthu me’’ti vacanaṃ sithilassa dhanitakaraṇaṃ nāma. Tathā ‘‘pattakallaṃ, esā ñattī’’ti vattabbe ‘‘patthakallaṃ, esā ñatthī’’tiādivacanañca. ‘‘Bhante saṅgho’’ti vattabbe bha-kāra gha-kārānaṃ ba-kāra ga-kāre katvā ‘‘bante saṅgo’’ti vacanaṃ dhanitassa sithilakaraṇaṃ nāma. ‘‘Suṇātu me’’ti vivaṭena mukhena vattabbe pana ‘‘suṇaṃtu me’’ti vā ‘‘esā ñattī’’ti vattabbe ‘‘esaṃ ñattī’’ti vā avivaṭena mukhena anunāsikaṃ katvā vacanaṃ vimuttassa niggahitavacanaṃ nāma. ‘‘Pattakalla’’nti avivaṭena mukhena anunāsikaṃ katvā vattabbe ‘‘pattakallā’’ti vivaṭena mukhena anunāsikaṃ akatvā vacanaṃ niggahitassa vimuttavacanaṃ nāma.

    இதி ஸிதி²லே கத்தப்³பே³ த⁴னிதங், த⁴னிதே கத்தப்³பே³ ஸிதி²லங், விமுத்தே கத்தப்³பே³ நிக்³க³ஹிதங், நிக்³க³ஹிதே கத்தப்³பே³ விமுத்தந்தி இமானி சத்தாரி ப்³யஞ்ஜனானி அந்தோகம்மவாசாய கம்மங் தூ³ஸெந்தி. ஏவங் வத³ந்தோ ஹி அஞ்ஞஸ்மிங் அக்க²ரே வத்தப்³பே³ அஞ்ஞங் வத³தி, து³ருத்தங் கரோதீதி வுச்சதி. இதரேஸு பன தீ³க⁴ரஸ்ஸாதீ³ஸு ச²ஸு ப்³யஞ்ஜனேஸு தீ³க⁴ட்டா²னே தீ³க⁴மேவ, ரஸ்ஸட்டா²னே ச ரஸ்ஸமேவாதி ஏவங் யதா²டா²னே தங் ததே³வ அக்க²ரங் பா⁴ஸந்தேன அனுக்கமாக³தங் பவேணிங் அவினாஸெந்தேன கம்மவாசா காதப்³பா³. ஸசே பன ஏவங் அகத்வா தீ³கே⁴ வத்தப்³பே³ ரஸ்ஸங், ரஸ்ஸே வா வத்தப்³பே³ தீ³க⁴ங் வத³தி; ததா² க³ருகே வத்தப்³பே³ லஹுகங், லஹுகே வா வத்தப்³பே³ க³ருகங் வத³தி; ஸம்ப³ந்தே⁴ வா பன வத்தப்³பே³ வவத்தி²தங், வவத்தி²தே வா வத்தப்³பே³ ஸம்ப³ந்த⁴ங் வத³தி; ஏவங் வுத்தேபி கம்மவாசா ந குப்பதி. இமானி ஹி ச² ப்³யஞ்ஜனானி கம்மங் ந கோபெந்தி.

    Iti sithile kattabbe dhanitaṃ, dhanite kattabbe sithilaṃ, vimutte kattabbe niggahitaṃ, niggahite kattabbe vimuttanti imāni cattāri byañjanāni antokammavācāya kammaṃ dūsenti. Evaṃ vadanto hi aññasmiṃ akkhare vattabbe aññaṃ vadati, duruttaṃ karotīti vuccati. Itaresu pana dīgharassādīsu chasu byañjanesu dīghaṭṭhāne dīghameva, rassaṭṭhāne ca rassamevāti evaṃ yathāṭhāne taṃ tadeva akkharaṃ bhāsantena anukkamāgataṃ paveṇiṃ avināsentena kammavācā kātabbā. Sace pana evaṃ akatvā dīghe vattabbe rassaṃ, rasse vā vattabbe dīghaṃ vadati; tathā garuke vattabbe lahukaṃ, lahuke vā vattabbe garukaṃ vadati; sambandhe vā pana vattabbe vavatthitaṃ, vavatthite vā vattabbe sambandhaṃ vadati; evaṃ vuttepi kammavācā na kuppati. Imāni hi cha byañjanāni kammaṃ na kopenti.

    யங் பன ஸுத்தந்திகத்தே²ரா ‘‘த³-காரோ த-காரமாபஜ்ஜதி, த-காரோ த³-காரமாபஜ்ஜதி, ச-காரோ ஜ-காரமாபஜ்ஜதி, ஜ-காரோ ச-காரமாபஜ்ஜதி, ய-காரோ க-காரமாபஜ்ஜதி, க-காரோ ய-காரமாபஜ்ஜதி; தஸ்மா த³-காராதீ³ஸு வத்தப்³பே³ஸு த-காராதி³வசனங் ந விருஜ்ஜ²தீ’’தி வத³ந்தி, தங் கம்மவாசங் பத்வா ந வட்டதி. தஸ்மா வினயத⁴ரேன நேவ த³-காரோ த-காரோ காதப்³போ³…பே॰… ந க-காரோ ய-காரோ. யதா²பாளியா நிருத்திங் ஸோதெ⁴த்வா த³ஸவிதா⁴ய ப்³யஞ்ஜனநிருத்தியா வுத்ததோ³ஸே பரிஹரந்தேன கம்மவாசா காதப்³பா³. இதரதா² ஹி ஸாவனங் ஹாபேதி நாம.

    Yaṃ pana suttantikattherā ‘‘da-kāro ta-kāramāpajjati, ta-kāro da-kāramāpajjati, ca-kāro ja-kāramāpajjati, ja-kāro ca-kāramāpajjati, ya-kāro ka-kāramāpajjati, ka-kāro ya-kāramāpajjati; tasmā da-kārādīsu vattabbesu ta-kārādivacanaṃ na virujjhatī’’ti vadanti, taṃ kammavācaṃ patvā na vaṭṭati. Tasmā vinayadharena neva da-kāro ta-kāro kātabbo…pe… na ka-kāro ya-kāro. Yathāpāḷiyā niruttiṃ sodhetvā dasavidhāya byañjananiruttiyā vuttadose pariharantena kammavācā kātabbā. Itarathā hi sāvanaṃ hāpeti nāma.

    அகாலே வா ஸாவேதீதி ஸாவனாய அகாலே அனோகாஸே ஞத்திங் அட்ட²பெத்வா பட²மங்யேவ அனுஸ்ஸாவனகம்மங் கத்வா பச்சா² ஞத்திங் ட²பேதி. இதி இமேஹி பஞ்சஹாகாரேஹி அனுஸ்ஸாவனதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தி.

    Akāle vā sāvetīti sāvanāya akāle anokāse ñattiṃ aṭṭhapetvā paṭhamaṃyeva anussāvanakammaṃ katvā pacchā ñattiṃ ṭhapeti. Iti imehi pañcahākārehi anussāvanato kammāni vipajjanti.

    486. ஸீமதோ விபத்தியங் பன அதிகு²த்³த³கஸீமா நாம யா ஏகவீஸதி பி⁴க்கூ² ந க³ண்ஹாதி. குருந்தி³யங் பன ‘‘யத்த² ஏகவீஸதி பி⁴க்கூ² நிஸீதி³துங் ந ஸக்கொந்தீ’’தி வுத்தங். தஸ்மா யா ஏவரூபா ஸீமா, அயங் ஸம்மதாபி அஸம்மதா, கா³மகெ²த்தஸதி³ஸாவ ஹோதி, தத்த² கதங் கம்மங் குப்பதி. ஏஸ நயோ ஸேஸஸீமாஸுபி. எத்த² பன அதிமஹதீ நாம யா கேஸக்³க³மத்தேனாபி தியோஜனங் அதிக்காமெத்வா ஸம்மதா ஹோதி. க²ண்ட³னிமித்தா நாம அக⁴டிதனிமித்தா வுச்சதி. புரத்தி²மாய தி³ஸாய நிமித்தங் கித்தெத்வா அனுக்கமேனேவ த³க்கி²ணாய பச்சி²மாய உத்தராய தி³ஸாய கித்தெத்வா புன புரத்தி²மாய தி³ஸாய புப்³ப³கித்திதங் நிமித்தங் படிகித்தெத்வாவ ட²பேதுங் வட்டதி; ஏவங் அக²ண்ட³னிமித்தா ஹோதி. ஸசே பன அனுக்கமேன ஆஹரித்வா உத்தராய தி³ஸாய நிமித்தங் கித்தெத்வா தத்தே²வ ட²பேதி, க²ண்ட³னிமித்தா ஹோதி. அபராபி க²ண்ட³னிமித்தா நாம யா அனிமித்துபக³ங் தசஸாரருக்க²ங் வா கா²ணுகங் வா பங்ஸுபுஞ்ஜவாலிகாபுஞ்ஜானங் வா அஞ்ஞதரங் அந்தரா ஏகங் நிமித்தங் கத்வா ஸம்மதா ஹோதி. சா²யானிமித்தா நாம யா பப்³ப³தச்சா²யாதீ³னங் யங்கிஞ்சி சா²யங் நிமித்தங் கத்வா ஸம்மதா ஹோதி. அனிமித்தா நாம யா ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் நிமித்தானி அகித்தெத்வா ஸம்மதா ஹோதி.

    486. Sīmato vipattiyaṃ pana atikhuddakasīmā nāma yā ekavīsati bhikkhū na gaṇhāti. Kurundiyaṃ pana ‘‘yattha ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ na sakkontī’’ti vuttaṃ. Tasmā yā evarūpā sīmā, ayaṃ sammatāpi asammatā, gāmakhettasadisāva hoti, tattha kataṃ kammaṃ kuppati. Esa nayo sesasīmāsupi. Ettha pana atimahatī nāma yā kesaggamattenāpi tiyojanaṃ atikkāmetvā sammatā hoti. Khaṇḍanimittā nāma aghaṭitanimittā vuccati. Puratthimāya disāya nimittaṃ kittetvā anukkameneva dakkhiṇāya pacchimāya uttarāya disāya kittetvā puna puratthimāya disāya pubbakittitaṃ nimittaṃ paṭikittetvāva ṭhapetuṃ vaṭṭati; evaṃ akhaṇḍanimittā hoti. Sace pana anukkamena āharitvā uttarāya disāya nimittaṃ kittetvā tattheva ṭhapeti, khaṇḍanimittā hoti. Aparāpi khaṇḍanimittā nāma yā animittupagaṃ tacasārarukkhaṃ vā khāṇukaṃ vā paṃsupuñjavālikāpuñjānaṃ vā aññataraṃ antarā ekaṃ nimittaṃ katvā sammatā hoti. Chāyānimittā nāma yā pabbatacchāyādīnaṃ yaṃkiñci chāyaṃ nimittaṃ katvā sammatā hoti. Animittā nāma yā sabbena sabbaṃ nimittāni akittetvā sammatā hoti.

    ப³ஹிஸீமே டி²தோ ஸீமங் ஸம்மன்னதி நாம நிமித்தானி கித்தெத்வா நிமித்தானங் ப³ஹி டி²தோ ஸம்மன்னதி. நதி³யா ஸமுத்³தே³ ஜாதஸ்ஸரே ஸீமங் ஸம்மன்னதீதி ஏதேஸு நதி³ஆதீ³ஸு யங் ஸம்மன்னதி, ஸா ஏவங் ஸம்மதாபி ‘‘ஸப்³பா³, பி⁴க்க²வே, நதீ³ அஸீமா, ஸப்³போ³ ஸமுத்³தோ³ அஸீமோ, ஸப்³போ³ ஜாதஸ்ஸரோ அஸீமோ’’தி (மஹாவ॰ 147) வசனதோ அஸம்மதாவ ஹோதி. ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³தீதி அத்தனோ ஸீமாய பரேஸங் ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³தி. அஜ்ஜொ²த்த²ரதீதி அத்தனோ ஸீமாய பரேஸங் ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரதி. தத்த² யதா² ஸம்பே⁴தோ³ ச அஜ்ஜொ²த்த²ரணஞ்ச ஹோதி, தங் ஸப்³ப³ங் உபோஸத²க்க²ந்த⁴கே வுத்தமேவ. இதி இமா ஏகாத³ஸபி ஸீமா அஸீமா கா³மகெ²த்தஸதி³ஸா ஏவ, தாஸு நிஸீதி³த்வா கதங் கம்மங் குப்பதி. தேன வுத்தங் ‘‘இமேஹி ஏகாத³ஸஹி ஆகாரேஹி ஸீமதோ கம்மானி விபஜ்ஜந்தீ’’தி.

    Bahisīme ṭhito sīmaṃ sammannati nāma nimittāni kittetvā nimittānaṃ bahi ṭhito sammannati. Nadiyā samudde jātassare sīmaṃ sammannatīti etesu nadiādīsu yaṃ sammannati, sā evaṃ sammatāpi ‘‘sabbā, bhikkhave, nadī asīmā, sabbo samuddo asīmo, sabbo jātassaro asīmo’’ti (mahāva. 147) vacanato asammatāva hoti. Sīmāya sīmaṃ sambhindatīti attano sīmāya paresaṃ sīmaṃ sambhindati. Ajjhottharatīti attano sīmāya paresaṃ sīmaṃ ajjhottharati. Tattha yathā sambhedo ca ajjhottharaṇañca hoti, taṃ sabbaṃ uposathakkhandhake vuttameva. Iti imā ekādasapi sīmā asīmā gāmakhettasadisā eva, tāsu nisīditvā kataṃ kammaṃ kuppati. Tena vuttaṃ ‘‘imehi ekādasahi ākārehi sīmato kammāni vipajjantī’’ti.

    487-488. பரிஸதோ கம்மவிபத்தியங் பன கிஞ்சி அனுத்தானங் நாம நத்தி². யம்பி தத்த² கம்மப்பத்தச²ந்தா³ரஹலக்க²ணங் வத்தப்³ப³ங் ஸியா, தம்பி பரதோ ‘‘சத்தாரோ பி⁴க்கூ² பகதத்தா கம்மப்பத்தா’’திஆதி³னா நயேன வுத்தமேவ. தத்த² பகதத்தா கம்மப்பத்தாதி சதுவக்³க³கரணே கம்மே சத்தாரோ பகதத்தா அனுக்கி²த்தா அனிஸ்ஸாரிதா பரிஸுத்³த⁴ஸீலா சத்தாரோ பி⁴க்கூ² கம்மப்பத்தா கம்மஸ்ஸ அரஹா அனுச்ச²விகா ஸாமினோ. ந தேஹி வினா தங் கம்மங் கயிரதி, ந தேஸங் ச²ந்தோ³ வா பாரிஸுத்³தி⁴ வா ஏதி. அவஸேஸா பன ஸசேபி ஸஹஸ்ஸமத்தா ஹொந்தி, ஸசே ஸமானஸங்வாஸகா, ஸப்³பே³ ச²ந்தா³ரஹாவ ஹொந்தி. ச²ந்த³பாரிஸுத்³தி⁴ங் த³த்வா ஆக³ச்ச²ந்து வா மா வா, கம்மங் பன திட்ட²தி. யஸ்ஸ பன ஸங்கோ⁴ பரிவாஸாதி³கம்மங் கரோதி, ஸோ நேவ கம்மப்பத்தோ, நாபி ச²ந்தா³ரஹோ. அபிச யஸ்மா தங் புக்³க³லங் வத்து²ங் கத்வா ஸங்கோ⁴ கம்மங் கரோதி, தஸ்மா ‘‘கம்மாரஹோ’’தி வுச்சதி. ஸேஸகம்மேஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    487-488. Parisato kammavipattiyaṃ pana kiñci anuttānaṃ nāma natthi. Yampi tattha kammappattachandārahalakkhaṇaṃ vattabbaṃ siyā, tampi parato ‘‘cattāro bhikkhū pakatattā kammappattā’’tiādinā nayena vuttameva. Tattha pakatattā kammappattāti catuvaggakaraṇe kamme cattāro pakatattā anukkhittā anissāritā parisuddhasīlā cattāro bhikkhū kammappattā kammassa arahā anucchavikā sāmino. Na tehi vinā taṃ kammaṃ kayirati, na tesaṃ chando vā pārisuddhi vā eti. Avasesā pana sacepi sahassamattā honti, sace samānasaṃvāsakā, sabbe chandārahāva honti. Chandapārisuddhiṃ datvā āgacchantu vā mā vā, kammaṃ pana tiṭṭhati. Yassa pana saṅgho parivāsādikammaṃ karoti, so neva kammappatto, nāpi chandāraho. Apica yasmā taṃ puggalaṃ vatthuṃ katvā saṅgho kammaṃ karoti, tasmā ‘‘kammāraho’’ti vuccati. Sesakammesupi eseva nayo.

    489. புன சத்தாரி கம்மானீதிஆதி³கோ நயோ பண்ட³காதீ³னங் அவத்து²பா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தோ. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.

    489. Puna cattāri kammānītiādiko nayo paṇḍakādīnaṃ avatthubhāvadassanatthaṃ vutto. Sesamettha uttānameva.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. கம்மவக்³கோ³ • 1. Kammavaggo

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கம்மவக்³க³வண்ணனா • Kammavaggavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கம்மவக்³க³வண்ணனா • Kammavaggavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கம்மவக்³க³வண்ணனா • Kammavaggavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / கம்மவக்³க³வண்ணனா • Kammavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact