Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    4. காணமாதாஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    4. Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā

    230-231. சதுத்தே² காணாய மாதாதி காணாதி லத்³த⁴னாமாய தா³ரிகாய மாதா. கஸ்மா பனேஸா காணா நாம ஜாதாதி ஆஹ ‘‘ஸா கிரஸ்ஸா’’திஆதி³. இமிஸ்ஸா த³ஹரகாலே மாதாபிதரோ ஸினேஹவஸேன ‘‘அம்ம காணே, அம்ம காணே’’தி வோஹரிங்ஸு, ஸா தது³பாதா³ய காணா நாம ஜாதா, தஸ்ஸா ச மாதா ‘‘காணமாதா’’தி பாகடா அஹோஸீதி ஏவமெத்த² காரணங் வத³ந்தி. படியாலோகந்தி பச்சி²மங் தி³ஸங், பச்சாதி³ச்சந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    230-231. Catutthe kāṇāya mātāti kāṇāti laddhanāmāya dārikāya mātā. Kasmā panesā kāṇā nāma jātāti āha ‘‘sā kirassā’’tiādi. Imissā daharakāle mātāpitaro sinehavasena ‘‘amma kāṇe, amma kāṇe’’ti vohariṃsu, sā tadupādāya kāṇā nāma jātā, tassā ca mātā ‘‘kāṇamātā’’ti pākaṭā ahosīti evamettha kāraṇaṃ vadanti. Paṭiyālokanti pacchimaṃ disaṃ, paccādiccanti vuttaṃ hoti.

    233. பூவக³ணனாய பாசித்தியந்தி முக²வட்டியா ஹெட்டி²மலேக²தோ உபரிட்டி²தபூவக³ணனாய பாசித்தியங். ‘‘த்³வத்திபத்தபூரா படிக்³க³ஹேதப்³பா³’’தி ஹி வசனதோ முக²வட்டியா ஹெட்டி²மலேக²ங் அனதிக்கந்தே த்³வே வா தயோ வா பத்தபூரே க³ஹேதுங் வட்டதி.

    233.Pūvagaṇanāya pācittiyanti mukhavaṭṭiyā heṭṭhimalekhato upariṭṭhitapūvagaṇanāya pācittiyaṃ. ‘‘Dvattipattapūrā paṭiggahetabbā’’ti hi vacanato mukhavaṭṭiyā heṭṭhimalekhaṃ anatikkante dve vā tayo vā pattapūre gahetuṃ vaṭṭati.

    235. அட்ட²கதா²ஸு பன…பே॰… வுத்தந்தி இத³ங் அட்ட²கதா²ஸு ததா² ஆக³தபா⁴வமத்ததீ³பனத்த²ங் வுத்தங், ந பன தஸ்ஸ வாத³ஸ்ஸ பதிட்டா²பனத்த²ங். அட்ட²கதா²ஸு வுத்தஞ்ஹி பாளியா ந ஸமேதி. ததுத்தரிக³ஹணே அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ஞ்ஹி ‘‘ஞாதகானங் பவாரிதான’’ந்தி வுத்தங். அஞ்ஞதா² ‘‘அனாபத்தி த்³வத்திபத்தபூரே படிக்³க³ண்ஹாதீ’’தி இமினாவ பமாணயுத்தக்³க³ஹணே அனாபத்திஸித்³தி⁴தோ ‘‘ஞாதகானங் பவாரிதான’’ந்தி விஸுங் ந வத்தப்³ப³ங். யதி³ ஏவங் ‘‘தங் பாளியா ந ஸமேதீ’’தி கஸ்மா ந வுத்தந்தி? ஹெட்டா² ததுத்தரிஸிக்கா²பதே³ வுத்தனயேனேவ ஸக்கா விஞ்ஞாதுந்தி ந வுத்தங். வுத்தஞ்ஹி தத்த² (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.526) ‘‘அட்ட²கதா²ஸு பன ஞாதகபவாரிதட்டா²னே பகதியாவ ப³ஹும்பி வட்டதி, அச்சி²ன்னகாரணா பமாணமேவ வட்டதீதி வுத்தங், தங் பாளியா ந ஸமேதீ’’தி. ‘‘அபாதெ²ய்யாதி³அத்தா²ய படியாதி³த’’ந்தி ஸஞ்ஞாய க³ண்ஹந்தஸ்ஸபி ஆபத்தியேவ அசித்தகத்தா ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ. அத்தனோயேவ க³ஹணத்த²ங் ‘‘இமஸ்ஸ ஹத்தே² தே³ஹீ’’தி வசனேனபி ஆபஜ்ஜனதோ ‘‘வசீகம்ம’’ந்தி வுத்தங். ஸேஸங் உத்தானமேவ . வுத்தலக்க²ணபூவமந்த²தா, அஸேஸகதா, அபடிப்பஸ்ஸத்³த⁴க³மனதா, ந ஞாதகாதி³தா, அதிரேகபடிக்³க³ஹணந்தி இமானி பனெத்த² பஞ்ச அங்கா³னி.

    235.Aṭṭhakathāsu pana…pe… vuttanti idaṃ aṭṭhakathāsu tathā āgatabhāvamattadīpanatthaṃ vuttaṃ, na pana tassa vādassa patiṭṭhāpanatthaṃ. Aṭṭhakathāsu vuttañhi pāḷiyā na sameti. Tatuttarigahaṇe anāpattidassanatthañhi ‘‘ñātakānaṃ pavāritāna’’nti vuttaṃ. Aññathā ‘‘anāpatti dvattipattapūre paṭiggaṇhātī’’ti imināva pamāṇayuttaggahaṇe anāpattisiddhito ‘‘ñātakānaṃ pavāritāna’’nti visuṃ na vattabbaṃ. Yadi evaṃ ‘‘taṃ pāḷiyā na sametī’’ti kasmā na vuttanti? Heṭṭhā tatuttarisikkhāpade vuttanayeneva sakkā viññātunti na vuttaṃ. Vuttañhi tattha (pārā. aṭṭha. 2.526) ‘‘aṭṭhakathāsu pana ñātakapavāritaṭṭhāne pakatiyāva bahumpi vaṭṭati, acchinnakāraṇā pamāṇameva vaṭṭatīti vuttaṃ, taṃ pāḷiyā na sametī’’ti. ‘‘Apātheyyādiatthāya paṭiyādita’’nti saññāya gaṇhantassapi āpattiyeva acittakattā sikkhāpadassa. Attanoyeva gahaṇatthaṃ ‘‘imassa hatthe dehī’’ti vacanenapi āpajjanato ‘‘vacīkamma’’nti vuttaṃ. Sesaṃ uttānameva . Vuttalakkhaṇapūvamanthatā, asesakatā, apaṭippassaddhagamanatā, na ñātakāditā, atirekapaṭiggahaṇanti imāni panettha pañca aṅgāni.

    காணமாதாஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. போ⁴ஜனவக்³கோ³ • 4. Bhojanavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. காணமாதாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 4. காணமாதாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 4. காணமாதாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Kāṇamātāsikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 4. காணமாதாஸிக்கா²பத³ங் • 4. Kāṇamātāsikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact