Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
7. கண்ட³கவிமானவண்ணனா
7. Kaṇḍakavimānavaṇṇanā
புண்ணமாஸே யதா² சந்தோ³தி கண்ட³கவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ச ஸமயேன ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ தே³வசாரிகங் சரந்தோ தாவதிங்ஸப⁴வனங் க³தோ. தஸ்மிங் க²ணே கண்ட³கோ தே³வபுத்தோ ஸகப⁴வனதோ நிக்க²மித்வா தி³ப்³ப³யானங் அபி⁴ருஹித்வா மஹந்தேன பரிவாரேன மஹதியா தே³வித்³தி⁴யா உய்யானங் க³ச்ச²ந்தோ ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதகா³ரவப³ஹுமானோ ஸஹஸா யானதோ ஓருய்ஹ தே²ரங் உபஸங்கமித்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா ஸிரஸ்மிங் அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. அத² நங் தே²ரோ –
Puṇṇamāseyathā candoti kaṇḍakavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena ca samayena āyasmā mahāmoggallāno heṭṭhā vuttanayeneva devacārikaṃ caranto tāvatiṃsabhavanaṃ gato. Tasmiṃ khaṇe kaṇḍako devaputto sakabhavanato nikkhamitvā dibbayānaṃ abhiruhitvā mahantena parivārena mahatiyā deviddhiyā uyyānaṃ gacchanto āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ disvā sañjātagāravabahumāno sahasā yānato oruyha theraṃ upasaṅkamitvā pañcapatiṭṭhitena vanditvā sirasmiṃ añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Atha naṃ thero –
1171.
1171.
‘‘புண்ணமாஸே யதா² சந்தோ³, நக்க²த்தபரிவாரிதோ;
‘‘Puṇṇamāse yathā cando, nakkhattaparivārito;
ஸமந்தா அனுபரியாதி, தாரகாதி⁴பதீ ஸஸீ.
Samantā anupariyāti, tārakādhipatī sasī.
1172.
1172.
‘‘ததூ²பமங் இத³ங் ப்³யம்ஹங், தி³ப்³ப³ங் தே³வபுரம்ஹி ச;
‘‘Tathūpamaṃ idaṃ byamhaṃ, dibbaṃ devapuramhi ca;
அதிரோசதி வண்ணேன, உத³யந்தோவ ரங்ஸிமா.
Atirocati vaṇṇena, udayantova raṃsimā.
1173.
1173.
‘‘வேளூரியஸுவண்ணஸ்ஸ, ப²லிகா ரூபியஸ்ஸ ச;
‘‘Veḷūriyasuvaṇṇassa, phalikā rūpiyassa ca;
மஸாரக³ல்லமுத்தாஹி, லோஹிதங்க³மணீஹி ச.
Masāragallamuttāhi, lohitaṅgamaṇīhi ca.
1174.
1174.
‘‘சித்ரா மனோரமா பூ⁴மி, வேளூரியஸ்ஸ ஸந்த²தா;
‘‘Citrā manoramā bhūmi, veḷūriyassa santhatā;
கூடாகா³ரா ஸுபா⁴ ரம்மா, பாஸாதோ³ தே ஸுமாபிதோ.
Kūṭāgārā subhā rammā, pāsādo te sumāpito.
1175.
1175.
‘‘ரம்மா ச தே பொக்க²ரணீ, புது²லோமனிஸேவிதா;
‘‘Rammā ca te pokkharaṇī, puthulomanisevitā;
அச்சோ²த³கா விப்பஸன்னா, ஸொண்ணவாலுகஸந்த²தா.
Acchodakā vippasannā, soṇṇavālukasanthatā.
1176.
1176.
‘‘நானாபது³மஸஞ்ச²ன்னா, புண்ட³ரீகஸமோததா;
‘‘Nānāpadumasañchannā, puṇḍarīkasamotatā;
ஸுரபி⁴ங் ஸம்பவாயந்தி, மனுஞ்ஞா மாதுதேரிதா.
Surabhiṃ sampavāyanti, manuññā mātuteritā.
1177.
1177.
‘‘தஸ்ஸா தே உப⁴தோ பஸ்ஸே, வனகு³ம்பா³ ஸுமாபிதா;
‘‘Tassā te ubhato passe, vanagumbā sumāpitā;
உபேதா புப்ப²ருக்கே²ஹி, ப²லருக்கே²ஹி சூப⁴யங்.
Upetā puppharukkhehi, phalarukkhehi cūbhayaṃ.
1178.
1178.
‘‘ஸோவண்ணபாதே³ பல்லங்கே, முது³கே கோ³னகத்த²தே;
‘‘Sovaṇṇapāde pallaṅke, muduke gonakatthate;
நிஸின்னங் தே³வராஜங்வ, உபதிட்ட²ந்தி அச்ச²ரா.
Nisinnaṃ devarājaṃva, upatiṭṭhanti accharā.
1179.
1179.
‘‘ஸப்³பா³ப⁴ரணஸஞ்ச²ன்னா , நானாமாலாவிபூ⁴ஸிதா;
‘‘Sabbābharaṇasañchannā , nānāmālāvibhūsitā;
ரமெந்தி தங் மஹித்³தி⁴கங், வஸவத்தீவ மோத³ஸி.
Ramenti taṃ mahiddhikaṃ, vasavattīva modasi.
1180.
1180.
‘‘பே⁴ரிஸங்க²முதி³ங்கா³ஹி, வீணாஹி பணவேஹி ச;
‘‘Bherisaṅkhamudiṅgāhi, vīṇāhi paṇavehi ca;
ரமஸி ரதிஸம்பன்னோ, நச்சகீ³தே ஸுவாதி³தே.
Ramasi ratisampanno, naccagīte suvādite.
1181.
1181.
‘‘தி³ப்³பா³ தே விவிதா⁴ ரூபா, தி³ப்³பா³ ஸத்³தா³ அதோ² ரஸா;
‘‘Dibbā te vividhā rūpā, dibbā saddā atho rasā;
க³ந்தா⁴ ச தே அதி⁴ப்பேதா, பொ²ட்ட²ப்³பா³ ச மனோரமா.
Gandhā ca te adhippetā, phoṭṭhabbā ca manoramā.
1182.
1182.
‘‘தஸ்மிங் விமானே பவரே, தே³வபுத்த மஹப்பபோ⁴;
‘‘Tasmiṃ vimāne pavare, devaputta mahappabho;
அதிரோசஸி வண்ணேன, உத³யந்தோவ பா⁴ணுமா.
Atirocasi vaṇṇena, udayantova bhāṇumā.
1183.
1183.
‘‘தா³னஸ்ஸ தே இத³ங் ப²லங், அதோ² ஸீலஸ்ஸ வா பன;
‘‘Dānassa te idaṃ phalaṃ, atho sīlassa vā pana;
அதோ² அஞ்ஜலிகம்மஸ்ஸ, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி. –
Atho añjalikammassa, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti. –
அதி⁴க³தஸம்பத்திகித்தனமுகே²ன கதகம்மங் புச்சி².
Adhigatasampattikittanamukhena katakammaṃ pucchi.
1184.
1184.
‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தோ;
‘‘So devaputto attamano, moggallānena pucchito;
பஞ்ஹங் புட்டோ² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
1185.
1185.
‘‘அஹங் கபிலவத்து²ஸ்மிங், ஸாகியானங் புருத்தமே;
‘‘Ahaṃ kapilavatthusmiṃ, sākiyānaṃ puruttame;
ஸுத்³தோ⁴த³னஸ்ஸ புத்தஸ்ஸ, கண்ட³கோ ஸஹஜோ அஹங்.
Suddhodanassa puttassa, kaṇḍako sahajo ahaṃ.
1186.
1186.
‘‘யதா³ ஸோ அட்³ட⁴ரத்தாயங், போ³தா⁴ய மபி⁴னிக்க²மி;
‘‘Yadā so aḍḍharattāyaṃ, bodhāya mabhinikkhami;
ஸோ மங் முதூ³ஹி பாணீஹி, ஜாலிதம்ப³னகே²ஹி ச.
So maṃ mudūhi pāṇīhi, jālitambanakhehi ca.
1187.
1187.
‘‘ஸத்தி²ங் ஆகோடயித்வான, வஹ ஸம்மாதி சப்³ரவி;
‘‘Satthiṃ ākoṭayitvāna, vaha sammāti cabravi;
‘அஹங் லோகங் தாரயிஸ்ஸங், பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்’.
‘Ahaṃ lokaṃ tārayissaṃ, patto sambodhimuttamaṃ’.
1188.
1188.
‘‘தங் மே கி³ரங் ஸுணந்தஸ்ஸ, ஹாஸோ மே விபுலோ அஹு;
‘‘Taṃ me giraṃ suṇantassa, hāso me vipulo ahu;
உத³க்³க³சித்தோ ஸுமனோ, அபி⁴ஸீஸிங் ததா³ அஹங்.
Udaggacitto sumano, abhisīsiṃ tadā ahaṃ.
1189.
1189.
‘‘அபி⁴ரூள்ஹஞ்ச மங் ஞத்வா, ஸக்யபுத்தங் மஹாயஸங்;
‘‘Abhirūḷhañca maṃ ñatvā, sakyaputtaṃ mahāyasaṃ;
உத³க்³க³சித்தோ முதி³தோ, வஹிஸ்ஸங் புரிஸுத்தமங்.
Udaggacitto mudito, vahissaṃ purisuttamaṃ.
1190.
1190.
‘‘பரேஸங் விஜிதங் க³ந்த்வா, உக்³க³தஸ்மிங் தி³வாகரே;
‘‘Paresaṃ vijitaṃ gantvā, uggatasmiṃ divākare;
மமங் ச²ன்னஞ்ச ஓஹாய, அனபெக்கோ² ஸோ அபக்கமி.
Mamaṃ channañca ohāya, anapekkho so apakkami.
1191.
1191.
‘‘தஸ்ஸ தம்ப³னகே² பாதே³, ஜிவ்ஹாய பரிலேஹிஸங்;
‘‘Tassa tambanakhe pāde, jivhāya parilehisaṃ;
க³ச்ச²ந்தஞ்ச மஹாவீரங், ருத³மானோ உதி³க்கி²ஸங்.
Gacchantañca mahāvīraṃ, rudamāno udikkhisaṃ.
1192.
1192.
‘‘அத³ஸ்ஸனேனஹங் தஸ்ஸ, ஸக்யபுத்தஸ்ஸ ஸிரீமதோ;
‘‘Adassanenahaṃ tassa, sakyaputtassa sirīmato;
அலத்த²ங் க³ருகாபா³த⁴ங், கி²ப்பங் மே மரணங் அஹு.
Alatthaṃ garukābādhaṃ, khippaṃ me maraṇaṃ ahu.
1193.
1193.
‘‘தஸ்ஸேவ ஆனுபா⁴வேன, விமானங் ஆவஸாமித³ங்;
‘‘Tasseva ānubhāvena, vimānaṃ āvasāmidaṃ;
ஸப்³ப³காமகு³ணோபேதங், தே³வோ தே³வபுரம்ஹிவ.
Sabbakāmaguṇopetaṃ, devo devapuramhiva.
1194.
1194.
‘‘யஞ்ச மே அஹுவா ஹாஸோ, ஸத்³த³ங் ஸுத்வான போ³தி⁴யா;
‘‘Yañca me ahuvā hāso, saddaṃ sutvāna bodhiyā;
தேனேவ குஸலமூலேன, பு²ஸிஸ்ஸங் ஆஸவக்க²யங்.
Teneva kusalamūlena, phusissaṃ āsavakkhayaṃ.
1195.
1195.
‘‘ஸசே ஹி ப⁴ந்தே க³ச்செ²ய்யாஸி, ஸத்து² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே;
‘‘Sace hi bhante gaccheyyāsi, satthu buddhassa santike;
மமாபி நங் வசனேன, ஸிரஸா வஜ்ஜாஸி வந்த³னங்.
Mamāpi naṃ vacanena, sirasā vajjāsi vandanaṃ.
1196.
1196.
‘‘அஹம்பி த³ட்டு²ங் க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஜினங் அப்படிபுக்³க³லங்;
‘‘Ahampi daṭṭhuṃ gacchissaṃ, jinaṃ appaṭipuggalaṃ;
து³ல்லப⁴ங் த³ஸ்ஸனங் ஹோதி, லோகனாதா²ன தாதி³ன’’ந்தி. –
Dullabhaṃ dassanaṃ hoti, lokanāthāna tādina’’nti. –
ஸோபி அத்தனா கதகம்மங் கதே²ஸி. அயஞ்ஹி அனந்தரே அத்தபா⁴வே அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தேன ஸஹஜாதோ கண்ட³கோ அஸ்ஸராஜா அஹோஸி. ஸோ அபி⁴னிக்க²மனஸமயே அபி⁴ருள்ஹோ தேனேவ ரத்தாவஸேஸேன தீணி ரஜ்ஜானி மஹாபுரிஸங் அதிக்கமாபெத்வா அனோமானதீ³தீரங் ஸம்பாபேஸி. அத² ஸோ மஹாஸத்தேன ஸூரியே உக்³க³தே க⁴டிகாரமஹாப்³ரஹ்முனா உபனீதானி பத்தசீவரானி க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜித்வா ச²ன்னேன ஸத்³தி⁴ங் கபிலவத்து²ங் உத்³தி³ஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜிதோ. ஸினேஹபா⁴ரிகேன ஹத³யேன மஹாபுரிஸஸ்ஸ பாதே³ அத்தனோ ஜிவ்ஹாய லேஹித்வா பஸாத³ஸொம்மானி அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா யாவ த³ஸ்ஸனபதா² ஓலோகெந்தோ த³ஸ்ஸனூபசாரங் பன அதிக்கந்தே லோகனாதே² ‘‘ஏவங்வித⁴ங் நாம லோகக்³க³னாயகங் மஹாபுரிஸங் அஹங் வஹிங், ஸப²லங் வத மே ஸரீரங் அஹோஸீ’’தி பஸன்னமானஸோ ஹுத்வா புன சிரகாலங் ஸங்க³தஸ்ஸ பேமஸ்ஸ வஸேன வியோக³து³க்க²ங் அஸஹந்தோ பா⁴வினியா தி³ப்³ப³ஸம்பத்தியா வஸேன த⁴ம்மதாய சோதி³யமானோ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘புண்ணமாஸே யதா² சந்தோ³…பே॰… அஹங் கபிலவத்து²ஸ்மி’’ந்திஆதி³.
Sopi attanā katakammaṃ kathesi. Ayañhi anantare attabhāve amhākaṃ bodhisattena sahajāto kaṇḍako assarājā ahosi. So abhinikkhamanasamaye abhiruḷho teneva rattāvasesena tīṇi rajjāni mahāpurisaṃ atikkamāpetvā anomānadītīraṃ sampāpesi. Atha so mahāsattena sūriye uggate ghaṭikāramahābrahmunā upanītāni pattacīvarāni gahetvā pabbajitvā channena saddhiṃ kapilavatthuṃ uddissa vissajjito. Sinehabhārikena hadayena mahāpurisassa pāde attano jivhāya lehitvā pasādasommāni akkhīni ummīletvā yāva dassanapathā olokento dassanūpacāraṃ pana atikkante lokanāthe ‘‘evaṃvidhaṃ nāma lokagganāyakaṃ mahāpurisaṃ ahaṃ vahiṃ, saphalaṃ vata me sarīraṃ ahosī’’ti pasannamānaso hutvā puna cirakālaṃ saṅgatassa pemassa vasena viyogadukkhaṃ asahanto bhāviniyā dibbasampattiyā vasena dhammatāya codiyamāno kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘puṇṇamāse yathā cando…pe… ahaṃ kapilavatthusmi’’ntiādi.
1171. தத்த² புண்ணமாஸேதி புண்ணமாஸியங் ஸுக்கபக்கே² பன்னரஸியங். தாரகாதி⁴பதீதி தாரகானங் அதி⁴பதி. ஸஸீதி ஸஸலஞ்ச²னவா. ‘‘தாரகாதி⁴ப தி³ஸ்ஸதீ’’தி கேசி பட²ந்தி, தேஸங் தாரகாதி⁴பாதி அவிப⁴த்திகனித்³தே³ஸோ, தாரகானங் அதி⁴போ ஹுத்வா தி³ஸ்ஸதி அனுபரியாதி சாதி யோஜனா காதப்³பா³.
1171. Tattha puṇṇamāseti puṇṇamāsiyaṃ sukkapakkhe pannarasiyaṃ. Tārakādhipatīti tārakānaṃ adhipati. Sasīti sasalañchanavā. ‘‘Tārakādhipa dissatī’’ti keci paṭhanti, tesaṃ tārakādhipāti avibhattikaniddeso, tārakānaṃ adhipo hutvā dissati anupariyāti cāti yojanā kātabbā.
1172. தி³ப்³ப³ங் தே³வபுரம்ஹி சாதி தே³வபுரஸ்மிம்பி தி³ப்³ப³ங். யதா² மனுஸ்ஸானங் டா²னதோ தே³வபுரங் உத்தமங், ஏவங் தே³வபுரதோ சாபி இத³ங் தவ விமானங் உத்தமந்தி த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘அதிரோசதி வண்ணேன, உத³யந்தோவ ரங்ஸிமா’’தி, உக்³க³ச்ச²ந்தோ ஸூரியோ வியாதி அத்தோ².
1172.Dibbaṃ devapuramhi cāti devapurasmimpi dibbaṃ. Yathā manussānaṃ ṭhānato devapuraṃ uttamaṃ, evaṃ devapurato cāpi idaṃ tava vimānaṃ uttamanti dasseti. Tenāha ‘‘atirocati vaṇṇena, udayantova raṃsimā’’ti, uggacchanto sūriyo viyāti attho.
1173. வேளூரியஸுவண்ணஸ்ஸாதி வேளுரியேன ஸுவண்ணேன ச இத³ங் ப்³யம்ஹங் நிம்மிதந்தி வசனஸேஸேன யோஜனா. ப²லிகாதி ப²லிகமணினா.
1173.Veḷūriyasuvaṇṇassāti veḷuriyena suvaṇṇena ca idaṃ byamhaṃ nimmitanti vacanasesena yojanā. Phalikāti phalikamaṇinā.
1175. பொக்க²ரணீதி பொக்க²ரணியோ.
1175.Pokkharaṇīti pokkharaṇiyo.
1177-8. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸா பொக்க²ரணியா. வனகு³ம்பா³தி உய்யானே ஸுபுப்ப²க³ச்சே² ஸந்தா⁴ய வத³தி. தே³வராஜங்வாதி ஸக்கங் விய. உபதிட்ட²ந்தீதி உபட்டா²னங் கரொந்தி.
1177-8.Tassāti tassā pokkharaṇiyā. Vanagumbāti uyyāne supupphagacche sandhāya vadati. Devarājaṃvāti sakkaṃ viya. Upatiṭṭhantīti upaṭṭhānaṃ karonti.
1179. ஸப்³பா³ப⁴ரணஸஞ்ச²ன்னாதி ஸப்³பே³ஹி இத்தா²லங்காரேஹி படிச்சா²தி³தா, ஸப்³ப³ஸோ விபூ⁴ஸிதஸரீராதி அத்தோ². வஸவத்தீவாதி வஸவத்திதே³வராஜா விய.
1179.Sabbābharaṇasañchannāti sabbehi itthālaṅkārehi paṭicchāditā, sabbaso vibhūsitasarīrāti attho. Vasavattīvāti vasavattidevarājā viya.
1180. பே⁴ரிஸங்க²முதி³ங்கா³ஹீதி லிங்க³விபல்லாஸேன வுத்தங், பே⁴ரீஹி ச ஸங்கே²ஹி ச முதி³ங்கே³ஹி சாதி யோஜனா. ரதிஸம்பன்னோதி தி³ப்³பா³ய ரதியா ஸமங்கீ³பூ⁴தோ. நச்சகீ³தே ஸுவாதி³தேதி நச்சே ச கீ³தே ச ஸுந்த³ரே வாதி³தே ச, நச்சனே ச கா³யனே ச ஸுந்த³ரே வாதி³தே ச ஹேதுபூ⁴தே. நிமித்தத்தே² ஹி ஏதங் பு⁴ம்மங், பவத்திதேதி வா வசனஸேஸோ.
1180.Bherisaṅkhamudiṅgāhīti liṅgavipallāsena vuttaṃ, bherīhi ca saṅkhehi ca mudiṅgehi cāti yojanā. Ratisampannoti dibbāya ratiyā samaṅgībhūto. Naccagīte suvāditeti nacce ca gīte ca sundare vādite ca, naccane ca gāyane ca sundare vādite ca hetubhūte. Nimittatthe hi etaṃ bhummaṃ, pavattiteti vā vacanaseso.
1181. தி³ப்³பா³ தே விவிதா⁴ ரூபாதி தே³வலோகபரியாபன்னா நானப்பகாரா சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா துய்ஹங் அதி⁴ப்பேதா யதா²தி⁴ப்பேதா மனோரமா விஜ்ஜந்தீதி கிரியாபத³ங் ஆனெத்வா யோஜேதப்³ப³ங். தி³ப்³பா³ ஸத்³தா³திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
1181.Dibbā te vividhā rūpāti devalokapariyāpannā nānappakārā cakkhuviññeyyā rūpā tuyhaṃ adhippetā yathādhippetā manoramā vijjantīti kiriyāpadaṃ ānetvā yojetabbaṃ. Dibbā saddātiādīsupi eseva nayo.
1185. கண்ட³கோ ஸஹஜோ அஹந்தி எத்த² அஹந்தி நிபாதமத்தங். ‘‘அஹூ’’தி கேசி பட்ட²ந்தி, கண்ட³கோ நாம அஸ்ஸராஜா மஹாஸத்தேன ஸஹ ஏகஸ்மிங்யேவ தி³வஸே ஜாதத்தா ஸஹஜோ அஹோஸிந்தி அத்தோ².
1185.Kaṇḍako sahajo ahanti ettha ahanti nipātamattaṃ. ‘‘Ahū’’ti keci paṭṭhanti, kaṇḍako nāma assarājā mahāsattena saha ekasmiṃyeva divase jātattā sahajo ahosinti attho.
1186. அட்³ட⁴ரத்தாயந்தி அட்³ட⁴ரத்தியங், மஜ்ஜி²மயாமஸமயேதி அத்தோ². போ³தா⁴ய மபி⁴னிக்க²மீதி ம-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ, அபி⁴ஸம்போ³தி⁴அத்த²ங் மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மீதி அத்தோ². முதூ³ஹி பாணீஹீதி முது³ஹத்த²தங் மஹாபுரிஸலக்க²ணங் வத³தி. ஜாலிதம்ப³னகே²ஹீதி ஜாலவந்தேஹி அபி⁴லோஹிதனகே²ஹி. தேன ஜாலஹத்த²தங் மஹாபுரிஸலக்க²ணங் தம்ப³னக²தங் அனுப்³யஞ்ஜனஞ்ச த³ஸ்ஸேதி.
1186.Aḍḍharattāyanti aḍḍharattiyaṃ, majjhimayāmasamayeti attho. Bodhāya mabhinikkhamīti ma-kāro padasandhikaro, abhisambodhiatthaṃ mahābhinikkhamanaṃ nikkhamīti attho. Mudūhi pāṇīhīti muduhatthataṃ mahāpurisalakkhaṇaṃ vadati. Jālitambanakhehīti jālavantehi abhilohitanakhehi. Tena jālahatthataṃ mahāpurisalakkhaṇaṃ tambanakhataṃ anubyañjanañca dasseti.
1187. ஸத்தி² நாம ஜங்கா⁴, இத⁴ பன ஸத்தி²னோ ஆஸன்னட்டா²னபூ⁴தோ ஊருப்பதே³ஸோ ‘‘ஸத்தீ²’’தி வுத்தோ. ஆகோடயித்வானாதி அப்போடெ²த்வா. ‘‘வஹ ஸம்மா’’தி சப்³ரவீதி ‘‘ஸம்ம கண்ட³க, அஜ்ஜேகரத்திங் மங் வஹ, மய்ஹங் ஓபவுய்ஹங் ஹோஹீ’’தி ச கதே²ஸி. வஹனே பன பயோஜனங் ததா³ மஹாஸத்தேன த³ஸ்ஸிதங் வத³ந்தோ ‘‘அஹங் லோகங் தாரயிஸ்ஸங், பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தம’’ந்தி ஆஹ. தேன ‘‘அஹங் உத்தமங் அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் பத்தோ அதி⁴க³தோ ஹுத்வா ஸதே³வகங் லோகங் ஸங்ஸாரமஹோக⁴தோ தாரயிஸ்ஸாமி, தஸ்மா நயித³ங் க³மனங் யங்கிஞ்சீதி சிந்தெய்யாஸீ’’தி க³மனே பயோஜனஸ்ஸ அனுத்தரபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி.
1187.Satthi nāma jaṅghā, idha pana satthino āsannaṭṭhānabhūto ūruppadeso ‘‘satthī’’ti vutto. Ākoṭayitvānāti appoṭhetvā. ‘‘Vaha sammā’’ti cabravīti ‘‘samma kaṇḍaka, ajjekarattiṃ maṃ vaha, mayhaṃ opavuyhaṃ hohī’’ti ca kathesi. Vahane pana payojanaṃ tadā mahāsattena dassitaṃ vadanto ‘‘ahaṃ lokaṃ tārayissaṃ, patto sambodhimuttama’’nti āha. Tena ‘‘ahaṃ uttamaṃ anuttaraṃ sammāsambodhiṃ patto adhigato hutvā sadevakaṃ lokaṃ saṃsāramahoghato tārayissāmi, tasmā nayidaṃ gamanaṃ yaṃkiñcīti cinteyyāsī’’ti gamane payojanassa anuttarabhāvaṃ dasseti.
1188-9. ஹாஸோதி துட்டி². விபுலோதி மஹாஉளாரோ. அபி⁴ஸீஸிந்தி ஆஸிஸிங் இச்சி²ங் ஸம்படிச்சி²ங் . அபி⁴ரூள்ஹஞ்ச மங் ஞத்வா, ஸக்யபுத்தங் மஹாயஸந்தி பத்த²டவிபுலயஸங் ஸக்யராஜபுத்தங் மஹாஸத்தங் மங் அபி⁴ருய்ஹ நிஸின்னங் ஜானித்வா. வஹிஸ்ஸந்தி நேஸிங்.
1188-9.Hāsoti tuṭṭhi. Vipuloti mahāuḷāro. Abhisīsinti āsisiṃ icchiṃ sampaṭicchiṃ . Abhirūḷhañca maṃ ñatvā, sakyaputtaṃ mahāyasanti patthaṭavipulayasaṃ sakyarājaputtaṃ mahāsattaṃ maṃ abhiruyha nisinnaṃ jānitvā. Vahissanti nesiṃ.
1190-91. பரேஸந்தி பரராஜூனங். விஜிதந்தி தே³ஸங் பரரஜ்ஜங். ஓஹாயாதி விஸ்ஸஜ்ஜித்வா. அபக்கமீதி அபக்கமிதுங் ஆரபி⁴. ‘‘பரிப்³ப³ஜீ’’தி ச பட²ந்தி. பரிலேஹிஸந்தி பரிதோ லேஹிங். உதி³க்கி²ஸந்தி ஓலோகேஸிங்.
1190-91.Paresanti pararājūnaṃ. Vijitanti desaṃ pararajjaṃ. Ohāyāti vissajjitvā. Apakkamīti apakkamituṃ ārabhi. ‘‘Paribbajī’’ti ca paṭhanti. Parilehisanti parito lehiṃ. Udikkhisanti olokesiṃ.
1192-3. க³ருகாபா³த⁴ந்தி க³ருகங் பா³ள்ஹங் ஆபா³த⁴ங், மரணந்திகங் து³க்க²ந்தி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘கி²ப்பங் மே மரணங் அஹூ’’தி. ஸோ ஹி அனேகாஸு ஜாதீஸு மஹாஸத்தேன த³ள்ஹப⁴த்திகோ ஹுத்வா ஆக³தோ, தஸ்மா வியோக³து³க்க²ங் ஸஹிதுங் நாஸக்கி², ‘‘ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அதி⁴க³ந்துங் நிக்க²ந்தோ’’தி பன ஸுத்வா நிராமிஸங் உளாரங் பீதிஸோமனஸ்ஸஞ்ச உப்பஜ்ஜி, தேன மரணானந்தரங் தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்தி, உளாரா சஸ்ஸ தி³ப்³ப³ஸம்பத்தியோ பாதுரஹேஸுங். தேன வுத்தங் ‘‘தஸ்ஸேவ ஆனுபா⁴வேனா’’தி, டா²னக³தஸ்ஸ பஸாத³மயபுஞ்ஞஸ்ஸ ப³லேன. தே³வோ தே³வபுரம்ஹிவாதி தாவதிங்ஸப⁴வனே ஸக்கோ தே³வராஜா விய.
1192-3.Garukābādhanti garukaṃ bāḷhaṃ ābādhaṃ, maraṇantikaṃ dukkhanti attho. Tenāha ‘‘khippaṃ me maraṇaṃ ahū’’ti. So hi anekāsu jātīsu mahāsattena daḷhabhattiko hutvā āgato, tasmā viyogadukkhaṃ sahituṃ nāsakkhi, ‘‘sammāsambodhiṃ adhigantuṃ nikkhanto’’ti pana sutvā nirāmisaṃ uḷāraṃ pītisomanassañca uppajji, tena maraṇānantaraṃ tāvatiṃsesu nibbatti, uḷārā cassa dibbasampattiyo pāturahesuṃ. Tena vuttaṃ ‘‘tasseva ānubhāvenā’’ti, ṭhānagatassa pasādamayapuññassa balena. Devo devapuramhivāti tāvatiṃsabhavane sakko devarājā viya.
1194. யஞ்ச மே அஹுவா ஹாஸோ, ஸத்³த³ங் ஸுத்வான போ³தி⁴யாதி ‘‘பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தம’’ந்தி பட²மதரங் போ³தி⁴ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ததா³ மய்ஹங் ஹாஸோ அஹு, யங் ஹாஸஸ்ஸ ப⁴வனங் ஸுஸ்ஸனங், தேனேவ குஸலமூலேன தேனேவ குஸலபீ³ஜேன பு²ஸிஸ்ஸந்தி பு²ஸிஸ்ஸாமி பாபுணிஸ்ஸாமி.
1194.Yañcame ahuvā hāso, saddaṃ sutvāna bodhiyāti ‘‘patto sambodhimuttama’’nti paṭhamataraṃ bodhisaddaṃ sutvā tadā mayhaṃ hāso ahu, yaṃ hāsassa bhavanaṃ sussanaṃ, teneva kusalamūlena teneva kusalabījena phusissanti phusissāmi pāpuṇissāmi.
1195. ஏவங் தே³வபுத்தோ யதா²தி⁴க³தாய அனாக³தாய ப⁴வஸம்பத்தியா காரணபூ⁴தங் அத்தனோ குஸலகம்மங் கதெ²ந்தோ இதா³னி அத்தனா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் க³ந்துகாமோபி புரேதரங் தே²ரேன ஸத்து² வந்த³னங் பேஸெந்தோ ‘‘ஸசே’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² ஸசே க³ச்செ²ய்யாஸீதி யதி³ க³மிஸ்ஸஸி. ‘‘ஸசே க³ச்ச²ஸீ’’தி கேசி பட²ந்தி, ஸோ ஏவத்தோ². மமாபி நங் வசனேனாதி ந கேவலங் தவ ஸபா⁴வேனேவ, அத² கோ² மமாபி வசனேன ப⁴க³வந்தங். வஜ்ஜாஸீதி வதெ³ய்யாஸி, மமாபி ஸிரஸா வந்த³னந்தி யோஜனா.
1195. Evaṃ devaputto yathādhigatāya anāgatāya bhavasampattiyā kāraṇabhūtaṃ attano kusalakammaṃ kathento idāni attanā bhagavato santikaṃ gantukāmopi puretaraṃ therena satthu vandanaṃ pesento ‘‘sace’’ti gāthamāha. Tattha sace gaccheyyāsīti yadi gamissasi. ‘‘Sace gacchasī’’ti keci paṭhanti, so evattho. Mamāpi naṃ vacanenāti na kevalaṃ tava sabhāveneva, atha kho mamāpi vacanena bhagavantaṃ. Vajjāsīti vadeyyāsi, mamāpi sirasā vandananti yojanā.
1196. யதி³பி தா³னி வந்த³னஞ்ச பேஸேமி, பேஸெத்வா ஏவ பன ந திட்டா²மீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அஹம்பி த³ட்டு²ங் க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஜினங் அப்படிபுக்³க³ல’’ந்தி. க³மனே பன த³ள்ஹதரங் காரணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘து³ல்லப⁴ங் த³ஸ்ஸனங் ஹோதி, லோகனாதா²ன தாதி³ன’’ந்தி ஆஹ.
1196. Yadipi dāni vandanañca pesemi, pesetvā eva pana na tiṭṭhāmīti dassento āha ‘‘ahampi daṭṭhuṃ gacchissaṃ, jinaṃ appaṭipuggala’’nti. Gamane pana daḷhataraṃ kāraṇaṃ dassetuṃ ‘‘dullabhaṃ dassanaṃ hoti, lokanāthāna tādina’’nti āha.
1197.
1197.
‘‘ஸோ கதஞ்ஞூ கதவேதீ³, ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமி;
‘‘So kataññū katavedī, satthāraṃ upasaṅkami;
ஸுத்வா கி³ரங் சக்கு²மதோ, த⁴ம்மசக்கு²ங் விஸோத⁴யி.
Sutvā giraṃ cakkhumato, dhammacakkhuṃ visodhayi.
1198.
1198.
‘‘விஸோதெ⁴த்வா தி³ட்டி²க³தங், விசிகிச்ச²ங் வதானி ச;
‘‘Visodhetvā diṭṭhigataṃ, vicikicchaṃ vatāni ca;
வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, தத்தே²வந்தரதா⁴யதா²’’தி. –
Vanditvā satthuno pāde, tatthevantaradhāyathā’’ti. –
இமா த்³வே கா³தா² ஸங்கீ³திகாரேஹி ட²பிதா.
Imā dve gāthā saṅgītikārehi ṭhapitā.
1197. தத்த² ஸுத்வா கி³ரங் சக்கு²மதோதி பஞ்சஹி சக்கூ²ஹி சக்கு²மதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா. த⁴ம்மசக்கு²ந்தி ஸோதாபத்திமக்³க³ங். விஸோத⁴யீதி அதி⁴க³ச்சி². அதி⁴க³மோயேவ ஹி தஸ்ஸ விஸோத⁴னங்.
1197. Tattha sutvā giraṃ cakkhumatoti pañcahi cakkhūhi cakkhumato sammāsambuddhassa vacanaṃ sutvā. Dhammacakkhunti sotāpattimaggaṃ. Visodhayīti adhigacchi. Adhigamoyeva hi tassa visodhanaṃ.
1198. விஸோதெ⁴த்வா தி³ட்டி²க³தந்தி தி³ட்டி²க³தங் ஸமுக்³கா⁴தெத்வா. விசிகிச்ச²ங் வதானி சாதி ஸோளஸவத்து²கங் அட்ட²வத்து²கஞ்ச விசிகிச்ச²ஞ்ச ‘‘ஸீலப்³ப³தேஹி ஸுத்³தீ⁴’’தி பவத்தனகஸீலப்³ப³தபராமாஸே ச விஸோத⁴யீதி யோஜனா. தத்த² ஹி ஸஹ பரியாயேஹி ததா² பவத்தா பராமாஸா ‘‘வதானீ’’தி வுத்தங். ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
1198.Visodhetvā diṭṭhigatanti diṭṭhigataṃ samugghātetvā. Vicikicchaṃ vatāni cāti soḷasavatthukaṃ aṭṭhavatthukañca vicikicchañca ‘‘sīlabbatehi suddhī’’ti pavattanakasīlabbataparāmāse ca visodhayīti yojanā. Tattha hi saha pariyāyehi tathā pavattā parāmāsā ‘‘vatānī’’ti vuttaṃ. Sesaṃ vuttanayameva.
கண்ட³கவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Kaṇḍakavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 7. கண்ட³கவிமானவத்து² • 7. Kaṇḍakavimānavatthu