Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    11. கண்ஹதீ³பாயனசரியா

    11. Kaṇhadīpāyanacariyā

    92.

    92.

    ‘‘புனாபரங் யதா³ ஹோமி, கண்ஹதீ³பாயனோ இஸி;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, kaṇhadīpāyano isi;

    பரோபஞ்ஞாஸவஸ்ஸானி, அனபி⁴ரதோசரிங் அஹங்.

    Paropaññāsavassāni, anabhiratocariṃ ahaṃ.

    93.

    93.

    ‘‘ந கோசி ஏதங் ஜானாதி, அனபி⁴ரதிமனங் மம;

    ‘‘Na koci etaṃ jānāti, anabhiratimanaṃ mama;

    அஹஞ்ஹி கஸ்ஸசி நாசிக்கி²ங், அரதி மே சரதி மானஸே.

    Ahañhi kassaci nācikkhiṃ, arati me carati mānase.

    94.

    94.

    ‘‘ஸப்³ரஹ்மசாரீ மண்ட³ப்³யோ, ஸஹாயோ மே மஹாஇஸி;

    ‘‘Sabrahmacārī maṇḍabyo, sahāyo me mahāisi;

    புப்³ப³கம்மஸமாயுத்தோ, ஸூலமாரோபனங் லபி⁴.

    Pubbakammasamāyutto, sūlamāropanaṃ labhi.

    95.

    95.

    ‘‘தமஹங் உபட்ட²ஹித்வான, ஆரொக்³யமனுபாபயிங்;

    ‘‘Tamahaṃ upaṭṭhahitvāna, ārogyamanupāpayiṃ;

    ஆபுச்சி²த்வான ஆக³ஞ்சி²ங், யங் மய்ஹங் ஸகமஸ்ஸமங்.

    Āpucchitvāna āgañchiṃ, yaṃ mayhaṃ sakamassamaṃ.

    96.

    96.

    ‘‘ஸஹாயோ ப்³ராஹ்மணோ மய்ஹங், ப⁴ரியங் ஆதா³ய புத்தகங்;

    ‘‘Sahāyo brāhmaṇo mayhaṃ, bhariyaṃ ādāya puttakaṃ;

    தயோ ஜனா ஸமாக³ந்த்வா, ஆக³ஞ்சு²ங் பாஹுனாக³தங்.

    Tayo janā samāgantvā, āgañchuṃ pāhunāgataṃ.

    97.

    97.

    ‘‘ஸம்மோத³மானோ தேஹி ஸஹ, நிஸின்னோ ஸகமஸ்ஸமே;

    ‘‘Sammodamāno tehi saha, nisinno sakamassame;

    தா³ரகோ வட்டமனுக்கி²பங், ஆஸீவிஸமகோபயி.

    Dārako vaṭṭamanukkhipaṃ, āsīvisamakopayi.

    98.

    98.

    ‘‘ததோ ஸோ வட்டக³தங் மக்³க³ங், அன்வேஸந்தோ குமாரகோ;

    ‘‘Tato so vaṭṭagataṃ maggaṃ, anvesanto kumārako;

    ஆஸீவிஸஸ்ஸ ஹத்தே²ன, உத்தமங்க³ங் பராமஸி.

    Āsīvisassa hatthena, uttamaṅgaṃ parāmasi.

    99.

    99.

    ‘‘தஸ்ஸ ஆமஸனே குத்³தோ⁴, ஸப்போ விஸப³லஸ்ஸிதோ;

    ‘‘Tassa āmasane kuddho, sappo visabalassito;

    குபிதோ பரமகோபேன, அட³ங்ஸி தா³ரகங் க²ணே.

    Kupito paramakopena, aḍaṃsi dārakaṃ khaṇe.

    100.

    100.

    ‘‘ஸஹத³ட்டோ² ஆஸீவிஸேன 1, தா³ரகோ பபதி 2 பூ⁴மியங்;

    ‘‘Sahadaṭṭho āsīvisena 3, dārako papati 4 bhūmiyaṃ;

    தேனாஹங் து³க்கி²தோ ஆஸிங், மம வாஹஸி தங் து³க்க²ங்.

    Tenāhaṃ dukkhito āsiṃ, mama vāhasi taṃ dukkhaṃ.

    101.

    101.

    ‘‘த்யாஹங் அஸ்ஸாஸயித்வான, து³க்கி²தே ஸோகஸல்லிதே;

    ‘‘Tyāhaṃ assāsayitvāna, dukkhite sokasallite;

    பட²மங் அகாஸிங் கிரியங், அக்³க³ங் ஸச்சங் வருத்தமங்.

    Paṭhamaṃ akāsiṃ kiriyaṃ, aggaṃ saccaṃ varuttamaṃ.

    102.

    102.

    ‘‘‘ஸத்தாஹமேவாஹங் பஸன்னசித்தோ, புஞ்ஞத்தி²கோ அசரிங் ப்³ரஹ்மசரியங்;

    ‘‘‘Sattāhamevāhaṃ pasannacitto, puññatthiko acariṃ brahmacariyaṃ;

    அதா²பரங் யங் சரிதங் மமேத³ங், வஸ்ஸானி பஞ்ஞாஸஸமாதி⁴கானி.

    Athāparaṃ yaṃ caritaṃ mamedaṃ, vassāni paññāsasamādhikāni.

    103.

    103.

    ‘‘‘அகாமகோ வாஹி அஹங் சராமி, ஏதேன ஸச்சேன ஸுவத்தி² ஹோது;

    ‘‘‘Akāmako vāhi ahaṃ carāmi, etena saccena suvatthi hotu;

    ஹதங் விஸங் ஜீவது யஞ்ஞத³த்தோ’.

    Hataṃ visaṃ jīvatu yaññadatto’.

    104.

    104.

    ‘‘ஸஹ ஸச்சே கதே மய்ஹங், விஸவேகே³ன வேதி⁴தோ;

    ‘‘Saha sacce kate mayhaṃ, visavegena vedhito;

    அபு³ஜ்ஜி²த்வான வுட்டா²ஸி, அரோகோ³ சாஸி மாணவோ;

    Abujjhitvāna vuṭṭhāsi, arogo cāsi māṇavo;

    ஸச்சேன மே ஸமோ நத்தி², ஏஸா மே ஸச்சபாரமீ’’தி.

    Saccena me samo natthi, esā me saccapāramī’’ti.

    கண்ஹதீ³பாயனசரியங் ஏகாத³ஸமங்.

    Kaṇhadīpāyanacariyaṃ ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. அதிவிஸேன (பீ॰ க॰)
    2. பததி (க॰)
    3. ativisena (pī. ka.)
    4. patati (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 11. கண்ஹதீ³பாயனசரியாவண்ணனா • 11. Kaṇhadīpāyanacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact