Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[29] 9. கண்ஹஜாதகவண்ணனா
[29] 9. Kaṇhajātakavaṇṇanā
யதோ யதோ க³ரு து⁴ரந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ யமகபாடிஹாரியங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தங் ஸத்³தி⁴ங் தே³வோரோஹணேன தேரஸகனிபாதே ஸரப⁴மிக³ஜாதகே (ஜா॰ 1.13.134 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ பன யமகபாடிஹாரியங் கத்வா தே³வலோகே தேமாஸங் வஸித்வா மஹாபவாரணாய ஸங்கஸ்ஸனக³ரத்³வாரே ஓருய்ஹ மஹந்தேன பரிவாரேன ஜேதவனங் பவிட்டே² பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘ஆவுஸோ, ததா²க³தோ நாம அஸமது⁴ரோ, ததா²க³தேன வுள்ஹது⁴ரங் அஞ்ஞோ வஹிதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி², ச² ஸத்தா²ரோ ‘மயமேவ பாடிஹாரியங் கரிஸ்ஸாம, மயமேவ பாடிஹாரியங் கரிஸ்ஸாமா’தி வத்வா ஏகம்பி பாடிஹாரியங் ந அகங்ஸு, அஹோ ஸத்தா² அஸமது⁴ரோ’’தி ஸத்து² கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி². ‘‘மயங், ப⁴ந்தே, ந அஞ்ஞாய கதா²ய, ஏவரூபாய நாம தும்ஹாகமேவ கு³ணகதா²யா’’தி. ஸத்தா² ‘‘பி⁴க்க²வே, இதா³னி மயா வுள்ஹது⁴ரங் கோ வஹிஸ்ஸதி, புப்³பே³ திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தோபி அஹங் அத்தனா ஸமது⁴ரங் கஞ்சி நாலத்த²’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yato yato garu dhuranti idaṃ satthā jetavane viharanto yamakapāṭihāriyaṃ ārabbha kathesi. Taṃ saddhiṃ devorohaṇena terasakanipāte sarabhamigajātake (jā. 1.13.134 ādayo) āvi bhavissati. Sammāsambuddhe pana yamakapāṭihāriyaṃ katvā devaloke temāsaṃ vasitvā mahāpavāraṇāya saṅkassanagaradvāre oruyha mahantena parivārena jetavanaṃ paviṭṭhe bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannipatitvā ‘‘āvuso, tathāgato nāma asamadhuro, tathāgatena vuḷhadhuraṃ añño vahituṃ samattho nāma natthi, cha satthāro ‘mayameva pāṭihāriyaṃ karissāma, mayameva pāṭihāriyaṃ karissāmā’ti vatvā ekampi pāṭihāriyaṃ na akaṃsu, aho satthā asamadhuro’’ti satthu guṇakathaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi. ‘‘Mayaṃ, bhante, na aññāya kathāya, evarūpāya nāma tumhākameva guṇakathāyā’’ti. Satthā ‘‘bhikkhave, idāni mayā vuḷhadhuraṃ ko vahissati, pubbe tiracchānayoniyaṃ nibbattopi ahaṃ attanā samadhuraṃ kañci nālattha’’nti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ கோ³யோனியங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. அத² நங் ஸாமிகா தருணவச்ச²ககாலேயேவ ஏகிஸ்ஸா மஹல்லிகாய க⁴ரே வஸித்வா தஸ்ஸா நிவாஸவேதனதோ பரிச்சி²ந்தி³த்வா அத³ங்ஸு. ஸா தங் யாகு³ப⁴த்தாதீ³ஹி படிஜக்³க³மானா புத்தட்டா²னே ட²பெத்வா வட்³டே⁴ஸி. ஸோ ‘‘அய்யிகாகாளகோ’’ த்வேவ நாமங் பஞ்ஞாயித்த². வயப்பத்தோ ச அஞ்ஜனவண்ணோ ஹுத்வா கா³மகோ³ணேஹி ஸத்³தி⁴ங் சரதி, ஸீலாசாரஸம்பன்னோ அஹோஸி. கா³மதா³ரகா ஸிங்கே³ஸுபி கண்ணேஸுபி க³லேபி க³ஹெத்வா ஓலம்ப³ந்தி, நங்கு³ட்டே²பி க³ஹெத்வா கீளந்தி, பிட்டி²யம்பி நிஸீத³ந்தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி ‘‘மய்ஹங் மாதா து³க்³க³தா, மங் புத்தட்டா²னே ட²பெத்வா து³க்கே²ன போஸேஸி, யங்னூனாஹங் ப⁴திங் கத்வா இமங் து³க்³க³தபா⁴வதோ மோசெய்ய’’ந்தி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ப⁴திங் உபதா⁴ரெந்தோ சரதி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto goyoniyaṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Atha naṃ sāmikā taruṇavacchakakāleyeva ekissā mahallikāya ghare vasitvā tassā nivāsavetanato paricchinditvā adaṃsu. Sā taṃ yāgubhattādīhi paṭijaggamānā puttaṭṭhāne ṭhapetvā vaḍḍhesi. So ‘‘ayyikākāḷako’’ tveva nāmaṃ paññāyittha. Vayappatto ca añjanavaṇṇo hutvā gāmagoṇehi saddhiṃ carati, sīlācārasampanno ahosi. Gāmadārakā siṅgesupi kaṇṇesupi galepi gahetvā olambanti, naṅguṭṭhepi gahetvā kīḷanti, piṭṭhiyampi nisīdanti. So ekadivasaṃ cintesi ‘‘mayhaṃ mātā duggatā, maṃ puttaṭṭhāne ṭhapetvā dukkhena posesi, yaṃnūnāhaṃ bhatiṃ katvā imaṃ duggatabhāvato moceyya’’nti. So tato paṭṭhāya bhatiṃ upadhārento carati.
அதே²கதி³வஸங் ஏகோ ஸத்த²வாஹபுத்தோ பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி விஸமதித்த²ங் ஸம்பத்தோ, தஸ்ஸ கோ³ணா ஸகடானி உத்தாரேதுங் ந ஸக்கொந்தி, பஞ்சஸு ஸகடஸதேஸு கோ³ணா யுக³பரம்பராய யோஜிதா ஏகம்பி ஸகடங் உத்தாரேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோபி கா³மகோ³ணேஹி ஸத்³தி⁴ங் தத்த² ஸமீபே சரதி. ஸத்த²வாஹபுத்தோபி கோ³ஸுத்தவித்தகோ, ஸோ ‘‘அத்தி² நு கோ² ஏதேஸங் கு³ன்னங் அந்தரே இமானி ஸகடானி உத்தாரேதுங் ஸமத்தோ² உஸபா⁴ஜானீயோ’’தி உபதா⁴ரயமானோ போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ஆஜானீயோ ஸக்கி²ஸ்ஸதி மய்ஹங் ஸகடானி உத்தாரேதுங், கோ நு கோ² அஸ்ஸ ஸாமிகோ’’தி கோ³பாலகே புச்சி² ‘‘கோ நு கோ² போ⁴ இமஸ்ஸ ஸாமிகோ, அஹங் இமங் ஸகடே யோஜெத்வா ஸகடேஸு உத்தாரிதேஸு வேதனங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. தே ஆஹங்ஸு ‘‘க³ஹெத்வா நங் யோஜேத², நத்தி² இமஸ்ஸ இமஸ்மிங் டா²னே ஸாமிகோ’’தி. ஸோ நங் நாஸாய ரஜ்ஜுகேன ப³ந்தி⁴த்வா ஆகட்³டெ⁴ந்தோ சாலேதும்பி நாஸக்கி². போ³தி⁴ஸத்தோ கிர ‘‘ப⁴தியா கதி²தாய க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ந அக³மாஸி. ஸத்த²வாஹபுத்தோ தஸ்ஸாதி⁴ப்பாயங் ஞத்வா ‘‘ஸாமி, தயா பஞ்சஸு ஸகடஸதேஸு உத்தாரிதேஸு ஏகேகஸ்ஸ ஸகடஸ்ஸ த்³வே த்³வே கஹாபணே ப⁴திங் கத்வா ஸஹஸ்ஸங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ஸயமேவ அக³மாஸி. அத² நங் புரிஸா புரிமஸகடேஸு யோஜேஸுங். அத² நங் ஏகவேகே³னேவ உக்கி²பித்வா த²லே பதிட்டா²பேஸி. ஏதேனுபாயேன ஸப்³ப³ஸகடானி உத்தாரேஸி.
Athekadivasaṃ eko satthavāhaputto pañcahi sakaṭasatehi visamatitthaṃ sampatto, tassa goṇā sakaṭāni uttāretuṃ na sakkonti, pañcasu sakaṭasatesu goṇā yugaparamparāya yojitā ekampi sakaṭaṃ uttāretuṃ nāsakkhiṃsu. Bodhisattopi gāmagoṇehi saddhiṃ tattha samīpe carati. Satthavāhaputtopi gosuttavittako, so ‘‘atthi nu kho etesaṃ gunnaṃ antare imāni sakaṭāni uttāretuṃ samattho usabhājānīyo’’ti upadhārayamāno bodhisattaṃ disvā ‘‘ayaṃ ājānīyo sakkhissati mayhaṃ sakaṭāni uttāretuṃ, ko nu kho assa sāmiko’’ti gopālake pucchi ‘‘ko nu kho bho imassa sāmiko, ahaṃ imaṃ sakaṭe yojetvā sakaṭesu uttāritesu vetanaṃ dassāmī’’ti. Te āhaṃsu ‘‘gahetvā naṃ yojetha, natthi imassa imasmiṃ ṭhāne sāmiko’’ti. So naṃ nāsāya rajjukena bandhitvā ākaḍḍhento cāletumpi nāsakkhi. Bodhisatto kira ‘‘bhatiyā kathitāya gamissāmī’’ti na agamāsi. Satthavāhaputto tassādhippāyaṃ ñatvā ‘‘sāmi, tayā pañcasu sakaṭasatesu uttāritesu ekekassa sakaṭassa dve dve kahāpaṇe bhatiṃ katvā sahassaṃ dassāmī’’ti āha. Tadā bodhisatto sayameva agamāsi. Atha naṃ purisā purimasakaṭesu yojesuṃ. Atha naṃ ekavegeneva ukkhipitvā thale patiṭṭhāpesi. Etenupāyena sabbasakaṭāni uttāresi.
ஸத்த²வாஹபுத்தோ ஏகேகஸ்ஸ ஸகடஸ்ஸ ஏகேகங் கத்வா பஞ்சஸதானி ப⁴ண்டி³கங் கத்வா தஸ்ஸ க³லே ப³ந்தி⁴. ஸோ ‘‘அயங் மய்ஹங் யதா²பரிச்சி²ன்னங் ப⁴திங் ந தே³தி, ந தா³னிஸ்ஸ க³ந்துங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா ஸப்³ப³புரிமஸகடஸ்ஸ புரதோ மக்³க³ங் நிவாரெத்வா அட்டா²ஸி. அபனேதுங் வாயமந்தாபி நங் அபனேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. ஸத்த²வாஹபுத்தோ ‘‘ஜானாதி மஞ்ஞே ஏஸ அத்தனோ ப⁴தியா ஊனபா⁴வ’’ந்தி ஏகேகஸ்மிங் ஸகடே த்³வே த்³வே கத்வா ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் ப³ந்தி⁴த்வா ‘‘அயங் தே ஸகடுத்தரணப⁴தீ’’தி கீ³வாயங் லக்³கே³ஸி. ஸோ ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் ஆதா³ய மாது ஸந்திகங் அக³மாஸி. கா³மதா³ரகா ‘‘கிங் நாமேதங் அய்யிகாகாளகஸ்ஸ க³லே’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²ந்தி. ஸோ தே அனுப³ந்தி⁴த்வா தூ³ரதோவ பலாபெந்தோ மாது ஸந்திகங் க³தோ. பஞ்சன்னங் பன ஸகடஸதானங் உத்தாரிதத்தா ரத்தேஹி அக்கீ²ஹி கிலந்தரூபோ பஞ்ஞாயித்த². அய்யிகா தஸ்ஸ கீ³வாய ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் தி³ஸ்வா ‘‘தாத, அயங் தே கஹங் லத்³தா⁴’’தி கோ³பாலகதா³ரகே புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா ‘‘தாத, கிங் அஹங் தயா லத்³த⁴ப⁴தியா ஜீவிதுகாமா, கிங்காரணா ஏவரூபங் து³க்க²ங் அனுபோ⁴ஸீ’’தி வத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் உண்ஹோத³கேன ந்ஹாபெத்வா ஸகலஸரீரங் தேலேன மக்கெ²த்வா பானீயங் பாயெத்வா ஸப்பாயங் போ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா ஜீவிதபரியோஸானே ஸத்³தி⁴ங் போ³தி⁴ஸத்தேன யதா²கம்மங் க³தா.
Satthavāhaputto ekekassa sakaṭassa ekekaṃ katvā pañcasatāni bhaṇḍikaṃ katvā tassa gale bandhi. So ‘‘ayaṃ mayhaṃ yathāparicchinnaṃ bhatiṃ na deti, na dānissa gantuṃ dassāmī’’ti gantvā sabbapurimasakaṭassa purato maggaṃ nivāretvā aṭṭhāsi. Apanetuṃ vāyamantāpi naṃ apanetuṃ nāsakkhiṃsu. Satthavāhaputto ‘‘jānāti maññe esa attano bhatiyā ūnabhāva’’nti ekekasmiṃ sakaṭe dve dve katvā sahassabhaṇḍikaṃ bandhitvā ‘‘ayaṃ te sakaṭuttaraṇabhatī’’ti gīvāyaṃ laggesi. So sahassabhaṇḍikaṃ ādāya mātu santikaṃ agamāsi. Gāmadārakā ‘‘kiṃ nāmetaṃ ayyikākāḷakassa gale’’ti bodhisattassa santikaṃ āgacchanti. So te anubandhitvā dūratova palāpento mātu santikaṃ gato. Pañcannaṃ pana sakaṭasatānaṃ uttāritattā rattehi akkhīhi kilantarūpo paññāyittha. Ayyikā tassa gīvāya sahassatthavikaṃ disvā ‘‘tāta, ayaṃ te kahaṃ laddhā’’ti gopālakadārake pucchitvā tamatthaṃ sutvā ‘‘tāta, kiṃ ahaṃ tayā laddhabhatiyā jīvitukāmā, kiṃkāraṇā evarūpaṃ dukkhaṃ anubhosī’’ti vatvā bodhisattaṃ uṇhodakena nhāpetvā sakalasarīraṃ telena makkhetvā pānīyaṃ pāyetvā sappāyaṃ bhojanaṃ bhojetvā jīvitapariyosāne saddhiṃ bodhisattena yathākammaṃ gatā.
ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ இதா³னேவ அஸமது⁴ரோ, புப்³பே³பி அஸமது⁴ரோயேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Satthā ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva asamadhuro, pubbepi asamadhuroyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –
29.
29.
‘‘யதோ யதோ க³ரு து⁴ரங், யதோ க³ம்பீ⁴ரவத்தனீ;
‘‘Yato yato garu dhuraṃ, yato gambhīravattanī;
ததா³ஸ்ஸு கண்ஹங் யுஞ்ஜந்தி, ஸ்வாஸ்ஸு தங் வஹதே து⁴ர’’ந்தி.
Tadāssu kaṇhaṃ yuñjanti, svāssu taṃ vahate dhura’’nti.
தத்த² யதோ யதோ க³ரு து⁴ரந்தி யஸ்மிங் யஸ்மிங் டா²னே து⁴ரங் க³ரு பா⁴ரியங் ஹோதி, அஞ்ஞே ப³லிப³த்³தா³ உக்கி²பிதுங் ந ஸக்கொந்தி. யதோ க³ம்பீ⁴ரவத்தனீதி வத்தந்தி எத்தா²தி வத்தனீ, மக்³க³ஸ்ஸேதங் நாமங், யஸ்மிங் டா²னே உத³கசிக்க²ல்லமஹந்ததாய வா விஸமச்சி²ன்னதடபா⁴வேன வா மக்³கோ³ க³ம்பீ⁴ரோ ஹோதீதி அத்தோ². ததா³ஸ்ஸு கண்ஹங் யுஞ்ஜந்தீதி எத்த² அஸ்ஸூதி நிபாதமத்தங், ததா³ கண்ஹங் யுஞ்ஜந்தீதி அத்தோ². யதா³ து⁴ரஞ்ச க³ரு ஹோதி மக்³கோ³ ச க³ம்பீ⁴ரோ, ததா³ அஞ்ஞே ப³லிப³த்³தே³ அபனெத்வா கண்ஹமேவ யோஜெந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. ஸ்வாஸ்ஸு தங் வஹதே து⁴ரந்தி எத்தா²பி அஸ்ஸூதி நிபாதமத்தமேவ, ஸோ தங் து⁴ரங் வஹதீதி அத்தோ².
Tattha yato yato garu dhuranti yasmiṃ yasmiṃ ṭhāne dhuraṃ garu bhāriyaṃ hoti, aññe balibaddā ukkhipituṃ na sakkonti. Yato gambhīravattanīti vattanti etthāti vattanī, maggassetaṃ nāmaṃ, yasmiṃ ṭhāne udakacikkhallamahantatāya vā visamacchinnataṭabhāvena vā maggo gambhīro hotīti attho. Tadāssu kaṇhaṃ yuñjantīti ettha assūti nipātamattaṃ, tadā kaṇhaṃ yuñjantīti attho. Yadā dhurañca garu hoti maggo ca gambhīro, tadā aññe balibadde apanetvā kaṇhameva yojentīti vuttaṃ hoti. Svāssu taṃ vahate dhuranti etthāpi assūti nipātamattameva, so taṃ dhuraṃ vahatīti attho.
ஏவங் ப⁴க³வா ‘‘ததா³, பி⁴க்க²வே, கண்ஹோவ தங் து⁴ரங் வஹதீ’’தி த³ஸ்ஸெத்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மஹல்லிகா உப்பலவண்ணா அஹோஸி, அய்யிகாகாளகோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Evaṃ bhagavā ‘‘tadā, bhikkhave, kaṇhova taṃ dhuraṃ vahatī’’ti dassetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mahallikā uppalavaṇṇā ahosi, ayyikākāḷako pana ahameva ahosi’’nti.
கண்ஹஜாதகவண்ணனா நவமா.
Kaṇhajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 29. கண்ஹஜாதகங் • 29. Kaṇhajātakaṃ