Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[440] 2. கண்ஹஜாதகவண்ணனா
[440] 2. Kaṇhajātakavaṇṇanā
கண்ஹோ வதாயங் புரிஸோதி இத³ங் ஸத்தா² கபிலவத்து²ங் உபனிஸ்ஸாய நிக்³ரோதா⁴ராமே விஹரந்தோ ஸிதபாதுகம்மங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ கிர ஸத்தா² ஸாயன்ஹஸமயே நிக்³ரோதா⁴ராமே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஜங்க⁴விஹாரங் அனுசங்கமமானோ அஞ்ஞதரஸ்மிங் பதே³ஸே ஸிதங் பாத்வாகாஸி. ஆனந்த³த்தே²ரோ ‘‘கோ நு கோ² ஹேது, கோ பச்சயோ ப⁴க³வதோ ஸிதஸ்ஸ பாதுகம்மாய, ந அஹேது ததா²க³தா ஸிதங் பாதுகரொந்தி, புச்சி²ஸ்ஸாமி தாவா’’தி அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ ஸிதகாரணங் புச்சி². அத²ஸ்ஸ ஸத்தா² ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், ஆனந்த³, கண்ஹோ நாம இஸி அஹோஸி, ஸோ இமஸ்மிங் பூ⁴மிப்பதே³ஸே விஹாஸி ஜா²யீ ஜா²னரதோ, தஸ்ஸ ஸீலதேஜேன ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் கம்பீ’’தி ஸிதகாரணங் வத்வா தஸ்ஸ வத்து²னோ அபாகடத்தா தே²ரேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Kaṇhovatāyaṃ purisoti idaṃ satthā kapilavatthuṃ upanissāya nigrodhārāme viharanto sitapātukammaṃ ārabbha kathesi. Tadā kira satthā sāyanhasamaye nigrodhārāme bhikkhusaṅghaparivuto jaṅghavihāraṃ anucaṅkamamāno aññatarasmiṃ padese sitaṃ pātvākāsi. Ānandatthero ‘‘ko nu kho hetu, ko paccayo bhagavato sitassa pātukammāya, na ahetu tathāgatā sitaṃ pātukaronti, pucchissāmi tāvā’’ti añjaliṃ paggayha sitakāraṇaṃ pucchi. Athassa satthā ‘‘bhūtapubbaṃ, ānanda, kaṇho nāma isi ahosi, so imasmiṃ bhūmippadese vihāsi jhāyī jhānarato, tassa sīlatejena sakkassa bhavanaṃ kampī’’ti sitakāraṇaṃ vatvā tassa vatthuno apākaṭattā therena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே பா³ராணஸியங் ஏகேன அஸீதிகோடிவிப⁴வேன அபுத்தகேன ப்³ராஹ்மணேன ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா புத்தே பத்தி²தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. காளவண்ணத்தா பனஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘கண்ஹகுமாரோ’’தி நாமங் அகங்ஸு. ஸோ ஸோளஸவஸ்ஸகாலே மணிபடிமா விய ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தோ ஹுத்வா பிதரா ஸிப்புக்³க³ஹணத்தா²ய பேஸிதோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ஹெத்வா பச்சாக³ச்சி². அத² நங் பிதா அனுரூபேன தா³ரேன ஸங்யோஜேஸி. ஸோ அபரபா⁴கே³ மாதாபிதூனங் அச்சயேன ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் படிபஜ்ஜி. அதே²கதி³வஸங் ரதனகொட்டா²கா³ரானி விலோகெத்வா வரபல்லங்கமஜ்ஜ²க³தோ ஸுவண்ணபட்டங் ஆஹராபெத்வா ‘‘எத்தகங் த⁴னங் அஸுகேன உப்பாதி³தங், எத்தகங் அஸுகேனா’’தி புப்³ப³ஞாதீஹி ஸுவண்ணபட்டே லிகி²தானி அக்க²ரானி தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘யேஹி இமங் த⁴னங் உப்பாதி³தங், தே ந பஞ்ஞாயந்தி, த⁴னமேவ பஞ்ஞாயதி, ஏகோபி இத³ங் த⁴னங் க³ஹெத்வா க³தோ நாம நத்தி², ந கோ² பன ஸக்கா த⁴னப⁴ண்டி³கங் ப³ந்தி⁴த்வா பரலோகங் க³ந்துங். பஞ்சன்னங் வேரானங் ஸாதா⁴ரணபா⁴வேன ஹி அஸாரஸ்ஸ த⁴னஸ்ஸ தா³னங் ஸாரோ, ப³ஹுரோக³ஸாதா⁴ரணபா⁴வேன அஸாரஸ்ஸ ஸரீரஸ்ஸ ஸீலவந்தேஸு அபி⁴வாத³னாதி³கம்மங் ஸாரோ, அனிச்சாபி⁴பூ⁴தபா⁴வேன அஸாரஸ்ஸ ஜீவிதஸ்ஸ அனிச்சாதி³வஸேன விபஸ்ஸனாயோகோ³ ஸாரோ, தஸ்மா அஸாரேஹி போ⁴கே³ஹி ஸாரக்³க³ஹணத்த²ங் தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bārāṇasiyaṃ ekena asītikoṭivibhavena aputtakena brāhmaṇena sīlaṃ samādiyitvā putte patthite bodhisatto tassa brāhmaṇiyā kucchimhi nibbatti. Kāḷavaṇṇattā panassa nāmaggahaṇadivase ‘‘kaṇhakumāro’’ti nāmaṃ akaṃsu. So soḷasavassakāle maṇipaṭimā viya sobhaggappatto hutvā pitarā sippuggahaṇatthāya pesito takkasilāyaṃ sabbasippāni uggahetvā paccāgacchi. Atha naṃ pitā anurūpena dārena saṃyojesi. So aparabhāge mātāpitūnaṃ accayena sabbissariyaṃ paṭipajji. Athekadivasaṃ ratanakoṭṭhāgārāni viloketvā varapallaṅkamajjhagato suvaṇṇapaṭṭaṃ āharāpetvā ‘‘ettakaṃ dhanaṃ asukena uppāditaṃ, ettakaṃ asukenā’’ti pubbañātīhi suvaṇṇapaṭṭe likhitāni akkharāni disvā cintesi ‘‘yehi imaṃ dhanaṃ uppāditaṃ, te na paññāyanti, dhanameva paññāyati, ekopi idaṃ dhanaṃ gahetvā gato nāma natthi, na kho pana sakkā dhanabhaṇḍikaṃ bandhitvā paralokaṃ gantuṃ. Pañcannaṃ verānaṃ sādhāraṇabhāvena hi asārassa dhanassa dānaṃ sāro, bahurogasādhāraṇabhāvena asārassa sarīrassa sīlavantesu abhivādanādikammaṃ sāro, aniccābhibhūtabhāvena asārassa jīvitassa aniccādivasena vipassanāyogo sāro, tasmā asārehi bhogehi sāraggahaṇatthaṃ dānaṃ dassāmī’’ti.
ஸோ ஆஸனா வுட்டா²ய ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ராஜானங் ஆபுச்சி²த்வா மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. யாவ ஸத்தமா தி³வஸா த⁴னங் அபரிக்கீ²யமானங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் மே த⁴னேன, யாவ மங் ஜரா நாபி⁴ப⁴வதி, தாவதே³வ பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா கே³ஹே ஸப்³ப³த்³வாரானி விவராபெத்வா ‘‘தி³ன்னங் மே, ஹரந்தூ’’தி அஸுசிங் விய ஜிகு³ச்ச²ந்தோ வத்து²காமே பஹாய மஹாஜனஸ்ஸ ரோத³ந்தஸ்ஸ பரிதே³வந்தஸ்ஸ நக³ரா நிக்க²மித்வா ஹிமவந்தபதே³ஸங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அத்தனோ வஸனத்தா²ய ரமணீயங் பூ⁴மிபா⁴க³ங் ஓலோகெந்தோ இமங் டா²னங் பத்வா ‘‘இத⁴ வஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஏகங் இந்த³வாருணீருக்க²ங் கோ³சரகா³மங் அதி⁴ட்டா²ய தஸ்ஸேவ ருக்க²ஸ்ஸ மூலே விஹாஸி. கா³மந்தஸேனாஸனங் பஹாய ஆரஞ்ஞிகோ அஹோஸி, பண்ணஸாலங் அகத்வா ருக்க²மூலிகோ அஹோஸி, அப்³போ⁴காஸிகோ நேஸஜ்ஜிகோ. ஸசே நிபஜ்ஜிதுகாமோ, பூ⁴மியங்யேவ நிபஜ்ஜதி, த³ந்தமூஸலிகோ ஹுத்வா அனக்³கி³பக்கமேவ கா²த³தி, து²ஸபரிக்கி²த்தங் கிஞ்சி ந கா²த³தி, ஏகதி³வஸங் ஏகவாரமேவ கா²த³தி, ஏகாஸனிகோ அஹோஸி. க²மாய பத²வீஆபதேஜவாயுஸமோ ஹுத்வா ஏதே எத்தகே து⁴தங்க³கு³ணே ஸமாதா³ய வத்ததி, இமஸ்மிங் கிர ஜாதகே போ³தி⁴ஸத்தோ பரமப்பிச்சோ² அஹோஸி. ஸோ ந சிரஸ்ஸேவ அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ஜா²னகீளங் கீளந்தோ தத்தே²வ வஸதி, ப²லாப²லத்த²ம்பி அஞ்ஞத்த² ந க³ச்ச²தி, ருக்க²ஸ்ஸ ப²லிதகாலே ப²லங் கா²த³தி, புப்பி²தகாலே புப்ப²ங் கா²த³தி, ஸபத்தகாலே பத்தானி கா²த³தி, நிப்பத்தகாலே பபடிகங் கா²த³தி. ஏவங் பரமஸந்துட்டோ² ஹுத்வா இமஸ்மிங் டா²னே சிரங் வஸதி.
So āsanā vuṭṭhāya rañño santikaṃ gantvā rājānaṃ āpucchitvā mahādānaṃ pavattesi. Yāva sattamā divasā dhanaṃ aparikkhīyamānaṃ disvā ‘‘kiṃ me dhanena, yāva maṃ jarā nābhibhavati, tāvadeva pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo bhavissāmī’’ti cintetvā gehe sabbadvārāni vivarāpetvā ‘‘dinnaṃ me, harantū’’ti asuciṃ viya jigucchanto vatthukāme pahāya mahājanassa rodantassa paridevantassa nagarā nikkhamitvā himavantapadesaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā attano vasanatthāya ramaṇīyaṃ bhūmibhāgaṃ olokento imaṃ ṭhānaṃ patvā ‘‘idha vasissāmī’’ti ekaṃ indavāruṇīrukkhaṃ gocaragāmaṃ adhiṭṭhāya tasseva rukkhassa mūle vihāsi. Gāmantasenāsanaṃ pahāya āraññiko ahosi, paṇṇasālaṃ akatvā rukkhamūliko ahosi, abbhokāsiko nesajjiko. Sace nipajjitukāmo, bhūmiyaṃyeva nipajjati, dantamūsaliko hutvā anaggipakkameva khādati, thusaparikkhittaṃ kiñci na khādati, ekadivasaṃ ekavārameva khādati, ekāsaniko ahosi. Khamāya pathavīāpatejavāyusamo hutvā ete ettake dhutaṅgaguṇe samādāya vattati, imasmiṃ kira jātake bodhisatto paramappiccho ahosi. So na cirasseva abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā jhānakīḷaṃ kīḷanto tattheva vasati, phalāphalatthampi aññattha na gacchati, rukkhassa phalitakāle phalaṃ khādati, pupphitakāle pupphaṃ khādati, sapattakāle pattāni khādati, nippattakāle papaṭikaṃ khādati. Evaṃ paramasantuṭṭho hutvā imasmiṃ ṭhāne ciraṃ vasati.
ஸோ ஏகதி³வஸங் புப்³ப³ண்ஹஸமயே தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ பக்கானி ப²லானி க³ண்ஹி, க³ண்ஹந்தோ பன லோலுப்பசாரேன உட்டா²ய அஞ்ஞஸ்மிங் பதே³ஸே ந க³ண்ஹாதி, யதா²னிஸின்னோவ ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ஹத்த²ப்பஸாரணட்டா²னே டி²தானி ப²லானி ஸங்ஹரதி, தேஸுபி மனாபாமனாபங் அவிசினித்வா ஸம்பத்தஸம்பத்தமேவ க³ண்ஹாதி. ஏவங் பரமஸந்துட்ட²ஸ்ஸ தஸ்ஸ ஸீலதேஜேன ஸக்கஸ்ஸ பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. தங் கிர ஸக்கஸ்ஸ ஆயுக்க²யேன வா உண்ஹங் ஹோதி புஞ்ஞக்க²யேன வா, அஞ்ஞஸ்மிங் வா மஹானுபா⁴வஸத்தே தங் டா²னங் பத்தெ²ந்தே, த⁴ம்மிகானங் வா மஹித்³தி⁴கஸமணப்³ராஹ்மணானங் ஸீலதேஜேன உண்ஹங் ஹோதி. ஸக்கோ ‘‘கோ நு கோ² மங் டா²னா சாவேதுகாமோ’’தி ஆவஜ்ஜெத்வா இமஸ்மிங் பதே³ஸே வஸந்தங் கண்ஹங் இஸிங் ருக்க²ப²லானி உச்சினந்தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘அயங் இஸி கோ⁴ரதபோ பரமஜிதிந்த்³ரியோ, இமங் த⁴ம்மகதா²ய ஸீஹனாத³ங் நதா³பெத்வா ஸுகாரணங் ஸுத்வா வரேன ஸந்தப்பெத்வா இமமஸ்ஸ ருக்க²ங் து⁴வப²லங் கத்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ மஹந்தேனானுபா⁴வேன ஸீக⁴ங் ஓதரித்வா தஸ்மிங் ருக்க²மூலே தஸ்ஸ பிட்டி²பஸ்ஸே ட²த்வா ‘‘அத்தனோ அவண்ணே கதி²தே குஜ்ஜி²ஸ்ஸதி நு கோ², நோ’’தி வீமங்ஸந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
So ekadivasaṃ pubbaṇhasamaye tassa rukkhassa pakkāni phalāni gaṇhi, gaṇhanto pana loluppacārena uṭṭhāya aññasmiṃ padese na gaṇhāti, yathānisinnova hatthaṃ pasāretvā hatthappasāraṇaṭṭhāne ṭhitāni phalāni saṃharati, tesupi manāpāmanāpaṃ avicinitvā sampattasampattameva gaṇhāti. Evaṃ paramasantuṭṭhassa tassa sīlatejena sakkassa paṇḍukambalasilāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Taṃ kira sakkassa āyukkhayena vā uṇhaṃ hoti puññakkhayena vā, aññasmiṃ vā mahānubhāvasatte taṃ ṭhānaṃ patthente, dhammikānaṃ vā mahiddhikasamaṇabrāhmaṇānaṃ sīlatejena uṇhaṃ hoti. Sakko ‘‘ko nu kho maṃ ṭhānā cāvetukāmo’’ti āvajjetvā imasmiṃ padese vasantaṃ kaṇhaṃ isiṃ rukkhaphalāni uccinantaṃ disvā cintesi ‘‘ayaṃ isi ghoratapo paramajitindriyo, imaṃ dhammakathāya sīhanādaṃ nadāpetvā sukāraṇaṃ sutvā varena santappetvā imamassa rukkhaṃ dhuvaphalaṃ katvā āgamissāmī’’ti. So mahantenānubhāvena sīghaṃ otaritvā tasmiṃ rukkhamūle tassa piṭṭhipasse ṭhatvā ‘‘attano avaṇṇe kathite kujjhissati nu kho, no’’ti vīmaṃsanto paṭhamaṃ gāthamāha –
11.
11.
‘‘கண்ஹோ வதாயங் புரிஸோ, கண்ஹங் பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்;
‘‘Kaṇho vatāyaṃ puriso, kaṇhaṃ bhuñjati bhojanaṃ;
கண்ஹே பூ⁴மிபதே³ஸஸ்மிங், ந மய்ஹங் மனஸோ பியோ’’தி.
Kaṇhe bhūmipadesasmiṃ, na mayhaṃ manaso piyo’’ti.
தத்த² கண்ஹோதி காளவண்ணோ. போ⁴ஜனந்தி ருக்க²ப²லபோ⁴ஜனங்.
Tattha kaṇhoti kāḷavaṇṇo. Bhojananti rukkhaphalabhojanaṃ.
கண்ஹோ இஸி ஸக்கஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘கோ நு கோ² மயா ஸத்³தி⁴ங் கதே²தீ’’தி தி³ப்³ப³சக்கு²னா உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘ஸக்கோ’’தி ஞத்வா அனிவத்தித்வா அனோலோகெத்வாவ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Kaṇho isi sakkassa vacanaṃ sutvā ‘‘ko nu kho mayā saddhiṃ kathetī’’ti dibbacakkhunā upadhārento ‘‘sakko’’ti ñatvā anivattitvā anoloketvāva dutiyaṃ gāthamāha –
12.
12.
‘‘ந கண்ஹோ தசஸா ஹோதி, அந்தோஸாரோ ஹி ப்³ராஹ்மணோ;
‘‘Na kaṇho tacasā hoti, antosāro hi brāhmaṇo;
யஸ்மிங் பாபானி கம்மானி, ஸ வே கண்ஹோ ஸுஜம்பதீ’’தி.
Yasmiṃ pāpāni kammāni, sa ve kaṇho sujampatī’’ti.
தத்த² தசஸாதி தசேன கண்ஹோ நாம ந ஹோதீதி அத்தோ². அந்தோஸாரோதி அப்³ப⁴ந்தரே ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாவிமுத்திவிமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனஸாரேஹி ஸமன்னாக³தோ. ஏவரூபோ ஹி பா³ஹிதபாபத்தா ப்³ராஹ்மணோ நாம ஹோதி. ஸ வேதி யஸ்மிங் பன பாபானி கம்மானி அத்தி², ஸோ யத்த² கத்த²சி குலே ஜாதோபி யேன கேனசி ஸரீரவண்ணேன ஸமன்னாக³தோபி காளகோவ.
Tattha tacasāti tacena kaṇho nāma na hotīti attho. Antosāroti abbhantare sīlasamādhipaññāvimuttivimuttiñāṇadassanasārehi samannāgato. Evarūpo hi bāhitapāpattā brāhmaṇo nāma hoti. Sa veti yasmiṃ pana pāpāni kammāni atthi, so yattha katthaci kule jātopi yena kenaci sarīravaṇṇena samannāgatopi kāḷakova.
ஏவஞ்ச பன வத்வா இமேஸங் ஸத்தானங் கண்ஹபா⁴வகரானி பாபகம்மானி ஏகவிதா⁴தி³பே⁴தே³ஹி வித்தா²ரெத்வா ஸப்³பா³னிபி தானி க³ரஹித்வா ஸீலாத³யோ கு³ணே பஸங்ஸித்வா ஆகாஸே சந்த³ங் உட்டா²பெந்தோ விய ஸக்கஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸக்கோ தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா பமுதி³தோ ஸோமனஸ்ஸஜாதோ மஹாஸத்தங் வரேன நிமந்தெந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā imesaṃ sattānaṃ kaṇhabhāvakarāni pāpakammāni ekavidhādibhedehi vitthāretvā sabbānipi tāni garahitvā sīlādayo guṇe pasaṃsitvā ākāse candaṃ uṭṭhāpento viya sakkassa dhammaṃ desesi. Sakko tassa dhammakathaṃ sutvā pamudito somanassajāto mahāsattaṃ varena nimantento tatiyaṃ gāthamāha –
13.
13.
‘‘ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;
‘‘Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;
வரங் ப்³ராஹ்மண தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸீ’’தி.
Varaṃ brāhmaṇa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasī’’ti.
தத்த² ஏதஸ்மிந்தி யங் இத³ங் தயா ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தே⁴ன விய ஸுலபிதங், தஸ்மிங் ஸுலபிதே தும்ஹாகமேவ அனுச்ச²விகத்தா பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே யங் கிஞ்சி மனஸா இச்ச²ஸி, ஸப்³ப³ங் தே யங் வரங் இச்சி²தங் பத்தி²தங், தங் த³ம்மீதி அத்தோ².
Tattha etasminti yaṃ idaṃ tayā sabbaññubuddhena viya sulapitaṃ, tasmiṃ sulapite tumhākameva anucchavikattā patirūpe subhāsite yaṃ kiñci manasā icchasi, sabbaṃ te yaṃ varaṃ icchitaṃ patthitaṃ, taṃ dammīti attho.
தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ சிந்தேஸி ‘‘அயங் கிங் நு கோ² அத்தனோ அவண்ணே கதி²தே குஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, நோதி மங் வீமங்ஸந்தோ மய்ஹங் ச²விவண்ணஞ்ச போ⁴ஜனஞ்ச வஸனட்டா²னஞ்ச க³ரஹித்வா இதா³னி மய்ஹங் அகுத்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா பஸன்னசித்தோ வரங் தே³தி, மங் கோ² பனேஸ ‘ஸக்கிஸ்ஸரியப்³ர்ஹ்மிஸ்ஸரியானங் அத்தா²ய ப்³ரஹ்மசரியங் சரதீ’திபி மஞ்ஞெய்ய, தத்ரஸ்ஸ நிக்கங்க²பா⁴வத்த²ங் மய்ஹங் பரேஸு கோதோ⁴ வா தோ³ஸோ வா மா உப்பஜ்ஜது, பரஸம்பத்தியங் லோபோ⁴ வா பரேஸு ஸினேஹோ வா மா உப்பஜ்ஜது, மஜ்ஜ²த்தோவ ப⁴வெய்யந்தி இமே மயா சத்தாரோ வரே க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸ நிக்கங்க²பா⁴வத்தா²ய சத்தாரோ வரே க³ண்ஹந்தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā mahāsatto cintesi ‘‘ayaṃ kiṃ nu kho attano avaṇṇe kathite kujjhissati, noti maṃ vīmaṃsanto mayhaṃ chavivaṇṇañca bhojanañca vasanaṭṭhānañca garahitvā idāni mayhaṃ akuddhabhāvaṃ ñatvā pasannacitto varaṃ deti, maṃ kho panesa ‘sakkissariyabrhmissariyānaṃ atthāya brahmacariyaṃ caratī’tipi maññeyya, tatrassa nikkaṅkhabhāvatthaṃ mayhaṃ paresu kodho vā doso vā mā uppajjatu, parasampattiyaṃ lobho vā paresu sineho vā mā uppajjatu, majjhattova bhaveyyanti ime mayā cattāro vare gahetuṃ vaṭṭatī’’ti. So tassa nikkaṅkhabhāvatthāya cattāro vare gaṇhanto catutthaṃ gāthamāha –
14.
14.
‘‘வரஞ்சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;
‘‘Varañce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;
ஸுனிக்கோத⁴ங் ஸுனித்³தோ³ஸங், நில்லோப⁴ங் வுத்திமத்தனோ;
Sunikkodhaṃ suniddosaṃ, nillobhaṃ vuttimattano;
நிஸ்னேஹமபி⁴கங்கா²மி, ஏதே மே சதுரோ வரே’’தி.
Nisnehamabhikaṅkhāmi, ete me caturo vare’’ti.
தத்த² வரஞ்சே மே அதோ³ ஸக்காதி ஸசே த்வங் மய்ஹங் வரங் அதா³ஸி. ஸுனிக்கோத⁴ந்தி அகுஜ்ஜ²னவஸேன ஸுட்டு² நிக்கோத⁴ங். ஸுனித்³தோ³ஸந்தி அது³ஸ்ஸனவஸேன ஸுட்டு² நித்³தோ³ஸங். நில்லோப⁴ந்தி பரஸம்பத்தீஸு நில்லோப⁴ங். வுத்திமத்தனோதி ஏவரூபங் அத்தனோ வுத்திங். நிஸ்னேஹந்தி புத்ததீ⁴தாதீ³ஸு வா ஸவிஞ்ஞாணகேஸு த⁴னத⁴ஞ்ஞாதீ³ஸு வா அவிஞ்ஞாணகேஸு அத்தனோ ஸந்தகேஸுபி நிஸ்னேஹங் அபக³தலோப⁴ங். அபி⁴கங்கா²மீதி ஏவரூபங் இமேஹி சதூஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் அத்தனோ வுத்திங் அபி⁴கங்கா²மி. ஏதே மே சதுரோ வரேதி ஏதே நிக்கோதா⁴தி³கே சதுரோ மய்ஹங் வரே தே³ஹீதி.
Tattha varañce me ado sakkāti sace tvaṃ mayhaṃ varaṃ adāsi. Sunikkodhanti akujjhanavasena suṭṭhu nikkodhaṃ. Suniddosanti adussanavasena suṭṭhu niddosaṃ. Nillobhanti parasampattīsu nillobhaṃ. Vuttimattanoti evarūpaṃ attano vuttiṃ. Nisnehanti puttadhītādīsu vā saviññāṇakesu dhanadhaññādīsu vā aviññāṇakesu attano santakesupi nisnehaṃ apagatalobhaṃ. Abhikaṅkhāmīti evarūpaṃ imehi catūhaṅgehi samannāgataṃ attano vuttiṃ abhikaṅkhāmi. Ete me caturo vareti ete nikkodhādike caturo mayhaṃ vare dehīti.
கிங் பனேஸ ந ஜானாதி ‘‘யதா² ந ஸக்கா ஸக்கஸ்ஸ ஸந்திகே வரங் க³ஹெத்வா வரேன கோதா⁴த³யோ ஹனிது’’ந்தி. நோ ந ஜானாதி, ஸக்கே கோ² பன வரங் தெ³ந்தே ந க³ண்ஹாமீதி வசனங் ந யுத்தந்தி தஸ்ஸ ச நிக்கங்க²பா⁴வத்தா²ய க³ண்ஹி . ததோ ஸக்கோ சிந்தேஸி ‘‘கண்ஹபண்டி³தோ வரங் க³ண்ஹந்தோ அதிவிய அனவஜ்ஜே வரே க³ண்ஹி, ஏதேஸு வரேஸு கு³ணதோ³ஸங் ஏதமேவ புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி. அத² நங் புச்ச²ந்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –
Kiṃ panesa na jānāti ‘‘yathā na sakkā sakkassa santike varaṃ gahetvā varena kodhādayo hanitu’’nti. No na jānāti, sakke kho pana varaṃ dente na gaṇhāmīti vacanaṃ na yuttanti tassa ca nikkaṅkhabhāvatthāya gaṇhi . Tato sakko cintesi ‘‘kaṇhapaṇḍito varaṃ gaṇhanto ativiya anavajje vare gaṇhi, etesu varesu guṇadosaṃ etameva pucchissāmī’’ti. Atha naṃ pucchanto pañcamaṃ gāthamāha –
15.
15.
‘‘கிங்னு கோதே⁴ வா தோ³ஸே வா, லோபே⁴ ஸ்னேஹே ச ப்³ராஹ்மண;
‘‘Kiṃnu kodhe vā dose vā, lobhe snehe ca brāhmaṇa;
ஆதீ³னவங் த்வங் பஸ்ஸஸி, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.
Ādīnavaṃ tvaṃ passasi, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – ப்³ராஹ்மண கிங் நு கோ² த்வங் கோதே⁴ தோ³ஸே லோபே⁴ ஸ்னேஹே ச ஆதீ³னவங் பஸ்ஸஸி, தங் தாவ மே புச்சி²தோ அக்கா²ஹி, ந ஹி மயங் எத்த² ஆதீ³னவங் ஜானாமாதி.
Tassattho – brāhmaṇa kiṃ nu kho tvaṃ kodhe dose lobhe snehe ca ādīnavaṃ passasi, taṃ tāva me pucchito akkhāhi, na hi mayaṃ ettha ādīnavaṃ jānāmāti.
அத² நங் மஹாஸத்தோ ‘‘தேன ஹி ஸுணாஹீ’’தி வத்வா சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atha naṃ mahāsatto ‘‘tena hi suṇāhī’’ti vatvā catasso gāthā abhāsi –
16.
16.
‘‘அப்போ ஹுத்வா ப³ஹு ஹோதி, வட்³ட⁴தே ஸோ அக²ந்திஜோ;
‘‘Appo hutvā bahu hoti, vaḍḍhate so akhantijo;
ஆஸங்கீ³ ப³ஹுபாயாஸோ, தஸ்மா கோத⁴ங் ந ரோசயே.
Āsaṅgī bahupāyāso, tasmā kodhaṃ na rocaye.
17.
17.
‘‘து³ட்ட²ஸ்ஸ ப²ருஸா வாசா, பராமாஸோ அனந்தரா;
‘‘Duṭṭhassa pharusā vācā, parāmāso anantarā;
ததோ பாணி ததோ த³ண்டோ³, ஸத்த²ஸ்ஸ பரமா க³தி;
Tato pāṇi tato daṇḍo, satthassa paramā gati;
தோ³ஸோ கோத⁴ஸமுட்டா²னோ, தஸ்மா தோ³ஸங் ந ரோசயே.
Doso kodhasamuṭṭhāno, tasmā dosaṃ na rocaye.
18.
18.
‘‘ஆலோபஸாஹஸாகாரா, நிகதீ வஞ்சனானி ச;
‘‘Ālopasāhasākārā, nikatī vañcanāni ca;
தி³ஸ்ஸந்தி லோப⁴த⁴ம்மேஸு, தஸ்மா லோப⁴ங் ந ரோசயே.
Dissanti lobhadhammesu, tasmā lobhaṃ na rocaye.
19.
19.
‘‘ஸ்னேஹஸங்க³தி²தா க³ந்தா², ஸெந்தி மனோமயா புதூ²;
‘‘Snehasaṅgathitā ganthā, senti manomayā puthū;
தே பு⁴ஸங் உபதாபெந்தி, தஸ்மா ஸ்னேஹங் ந ரோசயே’’தி.
Te bhusaṃ upatāpenti, tasmā snehaṃ na rocaye’’ti.
தத்த² அக²ந்திஜோதி ஸோ அனதி⁴வாஸகஜாதிகஸ்ஸ அக²ந்திதோ ஜாதோ கோதோ⁴ பட²மங் பரித்தோ ஹுத்வா பச்சா² ப³ஹு ஹோதி அபராபரங் வட்³ட⁴தி. தஸ்ஸ வட்³ட⁴னபா⁴வோ க²ந்திவாதீ³ஜாதகேன (ஜா॰ 1.4.49 ஆத³யோ) சேவ சூளத⁴ம்மபாலஜாதகேன (ஜா॰ 1.5.44 ஆத³யோ) ச வண்ணேதப்³போ³. அபிச திஸ்ஸாமச்சஸ்ஸபெத்த² ப⁴ரியங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³ங் ஸபரிஜனங் மாரெத்வா பச்சா² அத்தனோ மாரிதவத்து² கதே²தப்³ப³ங். ஆஸங்கீ³தி ஆஸங்க³கரணோ. யஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, தங் ஆஸத்தங் லக்³கி³தங் கரோதி, தங் வத்து²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா க³ந்துங் ந தே³தி, நிவத்தித்வா அக்கோஸனாதீ³னி காரேதி. ப³ஹுபாயாஸோதி ப³ஹுனா காயிகசேதஸிகது³க்க²ஸங்கா²தேன உபாயாஸேன கிலமதே²ன ஸமன்னாக³தோ. கோத⁴ங் நிஸ்ஸாய ஹி கோத⁴வஸேன அரியாதீ³ஸு கதவீதிக்கமா தி³ட்ட²த⁴ம்மே சேவ ஸம்பராயே ச வத⁴ப³ந்த⁴விப்படிஸாராதீ³னி சேவ பஞ்சவித⁴ப³ந்த⁴னகம்மகரணாதீ³னி ச ப³ஹூனி து³க்கா²னி அனுப⁴வந்தீதி கோதோ⁴ ப³ஹுபாயாஸோ நாம. தஸ்மாதி யஸ்மா ஏஸ ஏவங் அனேகாதீ³னவோ, தஸ்மா கோத⁴ங் ந ரோசேமி.
Tattha akhantijoti so anadhivāsakajātikassa akhantito jāto kodho paṭhamaṃ paritto hutvā pacchā bahu hoti aparāparaṃ vaḍḍhati. Tassa vaḍḍhanabhāvo khantivādījātakena (jā. 1.4.49 ādayo) ceva cūḷadhammapālajātakena (jā. 1.5.44 ādayo) ca vaṇṇetabbo. Apica tissāmaccassapettha bhariyaṃ ādiṃ katvā sabbaṃ saparijanaṃ māretvā pacchā attano māritavatthu kathetabbaṃ. Āsaṅgīti āsaṅgakaraṇo. Yassa uppajjati, taṃ āsattaṃ laggitaṃ karoti, taṃ vatthuṃ vissajjetvā gantuṃ na deti, nivattitvā akkosanādīni kāreti. Bahupāyāsoti bahunā kāyikacetasikadukkhasaṅkhātena upāyāsena kilamathena samannāgato. Kodhaṃ nissāya hi kodhavasena ariyādīsu katavītikkamā diṭṭhadhamme ceva samparāye ca vadhabandhavippaṭisārādīni ceva pañcavidhabandhanakammakaraṇādīni ca bahūni dukkhāni anubhavantīti kodho bahupāyāso nāma. Tasmāti yasmā esa evaṃ anekādīnavo, tasmā kodhaṃ na rocemi.
து³ட்ட²ஸ்ஸாதி குஜ்ஜ²னலக்க²ணேன கோதே⁴ன குஜ்ஜி²த்வா அபரபா⁴கே³ து³ஸ்ஸனலக்க²ணேன தோ³ஸேன து³ட்ட²ஸ்ஸ பட²மங் தாவ ‘‘அரே, தா³ஸ, பெஸ்ஸா’’தி ப²ருஸவாசா நிச்ச²ரதி, வாசாய அனந்தரா ஆகட்³ட⁴னவிகட்³ட⁴னவஸேன ஹத்த²பராமாஸோ, ததோ அனந்தரா உபக்கமனவஸேன பாணி பவத்ததி, ததோ த³ண்டோ³, த³ண்ட³ப்பஹாரே அதிக்கமித்வா பன ஏகதோதா⁴ரஉப⁴தோதா⁴ரஸ்ஸ ஸத்த²ஸ்ஸ பரமா க³தி, ஸப்³ப³பரியந்தா ஸத்த²னிப்ப²த்தி ஹோதி. யதா³ ஹி ஸத்தே²ன பரங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா பச்சா² தேனேவ ஸத்தே²ன அத்தானங் ஜீவிதா வோரோபேதி, ததா³ தோ³ஸோ மத்த²கப்பத்தோ ஹோதி. தோ³ஸோ கோத⁴ஸமுட்டா²னோதி யதா² அனம்பி³லங் தக்கங் வா கஞ்ஜிகங் வா பரிணாமவஸேன பரிவத்தித்வா அம்பி³லங் ஹோதி, தங் ஏகஜாதிகம்பி ஸமானங் அம்பி³லங் அனம்பி³லந்தி நானா வுச்சதி, ததா² புப்³ப³காலே கோதோ⁴ பரிணமித்வா அபரபா⁴கே³ தோ³ஸோ ஹோதி. ஸோ அகுஸலமூலத்தேன ஏகஜாதிகோபி ஸமானோ கோதோ⁴ தோ³ஸோதி நானா வுச்சதி. யதா² அனம்பி³லதோ அம்பி³லங், ஏவங் ஸோபி கோத⁴தோ ஸமுட்டா²தீதி கோத⁴ஸமுட்டா²னோ. தஸ்மாதி யஸ்மா ஏவங் அனேகாதீ³னவோ தோ³ஸோ, தஸ்மா தோ³ஸம்பி ந ரோசேமி.
Duṭṭhassāti kujjhanalakkhaṇena kodhena kujjhitvā aparabhāge dussanalakkhaṇena dosena duṭṭhassa paṭhamaṃ tāva ‘‘are, dāsa, pessā’’ti pharusavācā niccharati, vācāya anantarā ākaḍḍhanavikaḍḍhanavasena hatthaparāmāso, tato anantarā upakkamanavasena pāṇi pavattati, tato daṇḍo, daṇḍappahāre atikkamitvā pana ekatodhāraubhatodhārassa satthassa paramā gati, sabbapariyantā satthanipphatti hoti. Yadā hi satthena paraṃ jīvitā voropetvā pacchā teneva satthena attānaṃ jīvitā voropeti, tadā doso matthakappatto hoti. Doso kodhasamuṭṭhānoti yathā anambilaṃ takkaṃ vā kañjikaṃ vā pariṇāmavasena parivattitvā ambilaṃ hoti, taṃ ekajātikampi samānaṃ ambilaṃ anambilanti nānā vuccati, tathā pubbakāle kodho pariṇamitvā aparabhāge doso hoti. So akusalamūlattena ekajātikopi samāno kodho dosoti nānā vuccati. Yathā anambilato ambilaṃ, evaṃ sopi kodhato samuṭṭhātīti kodhasamuṭṭhāno. Tasmāti yasmā evaṃ anekādīnavo doso, tasmā dosampi na rocemi.
ஆலோபஸாஹஸாகாராதி தி³வா தி³வஸ்ஸேவ கா³மங் பஹரித்வா விலும்பனானி ச ஆவுத⁴ங் ஸரீரே ட²பெத்வா ‘‘இத³ங் நாம மே தே³ஹீ’’தி ஸாஹஸாகாரா ச. நிகதீ வஞ்சனானி சாதி பதிரூபகங் த³ஸ்ஸெத்வா பரஸ்ஸ ஹரணங் நிகதி நாம, ஸா அஸுவண்ணமேவ ‘‘ஸுவண்ண’’ந்தி கூடகஹாபணங் ‘‘கஹாபணோ’’தி த³த்வா பரஸந்தகக்³க³ஹணே த³ட்ட²ப்³பா³. படிபா⁴னவஸேன பன உபாயகுஸலதாய பரஸந்தகக்³க³ஹணங் வஞ்சனங் நாம. தஸ்ஸேவங் பவத்தி த³ட்ட²ப்³பா³ – ஏகோ கிர உஜுஜாதிகோ கா³மிகபுரிஸோ அரஞ்ஞதோ ஸஸகங் ஆனெத்வா நதீ³தீரே ட²பெத்வா ந்ஹாயிதுங் ஓதரி. அதே²கோ து⁴த்தோ தங் ஸஸகங் ஸீஸே கத்வா ந்ஹாயிதுங் ஓதிண்ணோ. இதரோ உத்தரித்வா ஸஸகங் அபஸ்ஸந்தோ இதோ சிதோ ச விலோகேஸி. தமேனங் து⁴த்தோ ‘‘கிங் போ⁴ விலோகேஸீ’’தி வத்வா ‘‘இமஸ்மிங் மே டா²னே ஸஸகோ ட²பிதோ, தங் ந பஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘அந்த⁴பா³ல, த்வங் ந ஜானாஸி, ஸஸகா நாம நதீ³தீரே ட²பிதா பலாயந்தி, பஸ்ஸ அஹங் அத்தனோ ஸஸகங் ஸீஸே ட²பெத்வாவ ந்ஹாயாமீ’’தி ஆஹ. ஸோ அப்படிபா⁴னதாய ‘‘ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பக்காமி. ஏககஹாபணேன மிக³போதகங் க³ஹெத்வா புன தங் த³த்வா த்³விகஹாபணக்³க⁴னகஸ்ஸ மிக³ஸ்ஸ க³ஹிதவத்து²பெத்த² கதே²தப்³ப³ங். தி³ஸ்ஸந்தி லோப⁴த⁴ம்மேஸூதி ஸக்க, இமே ஆலோபாத³யோ பாபத⁴ம்மா லோப⁴ஸபா⁴வேஸு லோபா⁴பி⁴பூ⁴தேஸு ஸத்தேஸு தி³ஸ்ஸந்தி. ந ஹி அலுத்³தா⁴ ஏவரூபானி கம்மானி கரொந்தி. ஏவங் லோபோ⁴ அனேகாதீ³னவோ, தஸ்மா லோப⁴ம்பி ந ரோசேமி.
Ālopasāhasākārāti divā divasseva gāmaṃ paharitvā vilumpanāni ca āvudhaṃ sarīre ṭhapetvā ‘‘idaṃ nāma me dehī’’ti sāhasākārā ca. Nikatī vañcanāni cāti patirūpakaṃ dassetvā parassa haraṇaṃ nikati nāma, sā asuvaṇṇameva ‘‘suvaṇṇa’’nti kūṭakahāpaṇaṃ ‘‘kahāpaṇo’’ti datvā parasantakaggahaṇe daṭṭhabbā. Paṭibhānavasena pana upāyakusalatāya parasantakaggahaṇaṃ vañcanaṃ nāma. Tassevaṃ pavatti daṭṭhabbā – eko kira ujujātiko gāmikapuriso araññato sasakaṃ ānetvā nadītīre ṭhapetvā nhāyituṃ otari. Atheko dhutto taṃ sasakaṃ sīse katvā nhāyituṃ otiṇṇo. Itaro uttaritvā sasakaṃ apassanto ito cito ca vilokesi. Tamenaṃ dhutto ‘‘kiṃ bho vilokesī’’ti vatvā ‘‘imasmiṃ me ṭhāne sasako ṭhapito, taṃ na passāmī’’ti vutte ‘‘andhabāla, tvaṃ na jānāsi, sasakā nāma nadītīre ṭhapitā palāyanti, passa ahaṃ attano sasakaṃ sīse ṭhapetvāva nhāyāmī’’ti āha. So appaṭibhānatāya ‘‘evaṃ bhavissatī’’ti pakkāmi. Ekakahāpaṇena migapotakaṃ gahetvā puna taṃ datvā dvikahāpaṇagghanakassa migassa gahitavatthupettha kathetabbaṃ. Dissanti lobhadhammesūti sakka, ime ālopādayo pāpadhammā lobhasabhāvesu lobhābhibhūtesu sattesu dissanti. Na hi aluddhā evarūpāni kammāni karonti. Evaṃ lobho anekādīnavo, tasmā lobhampi na rocemi.
ஸ்னேஹஸங்க³தி²தா க³ந்தா²தி ஆரம்மணேஸு அல்லீயனலக்க²ணேன ஸ்னேஹேன ஸங்க³தி²தா புனப்புனங் உப்பாத³வஸேன க⁴டிதா ஸுத்தேன புப்பா²னி விய ப³த்³தா⁴ நானப்பகாரேஸு ஆரம்மணேஸு பவத்தமானா அபி⁴ஜ்ஜா²காயக³ந்தா². ஸெந்தி மனோமயா புதூ²தி தே புதூ²ஸு ஆரம்மணேஸு உப்பன்னா ஸுவண்ணாதீ³ஹி நிப்³ப³த்தானி ஸுவண்ணாதி³மயானி ஆப⁴ரணாதீ³னி விய மனேன நிப்³ப³த்தத்தா மனோமயா அபி⁴ஜ்ஜா²காயக³ந்தா² தேஸு ஆரம்மணேஸு ஸெந்தி அனுஸெந்தி. தே பு⁴ஸங் உபதாபெந்தீதி தே ஏவங் அனுஸயிதா ப³லவதாபங் ஜனெந்தா பு⁴ஸங் உபதாபெந்தி அதிகிலமெந்தி. தேஸங் பன பு⁴ஸங் உபதாபனே ‘‘ஸல்லவித்³தோ⁴வ ருப்பதீ’’தி (ஸு॰ நி॰ 773) கா³தா²ய வத்து², ‘‘பியஜாதிகா ஹி க³ஹபதி, ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா பியப்பபு⁴திகா’’ (ம॰ நி॰ 2.353), ‘‘பியதோ ஜாயதீ ஸோகோ’’திஆதீ³னி (த⁴॰ ப॰ 212) ஸுத்தானி ச ஆஹரிதப்³பா³னி. அபிச மங்க³லபோ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தா³ரகே த³த்வா ப³லவஸோகேன ஹத³யங் ப²லி, வெஸ்ஸந்தரபோ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மஹந்தங் தோ³மனஸ்ஸங் உத³பாதி³. ஏவங் பூரிதபாரமீனங் மஹாஸத்தானங் பேமங் உபதாபங் கரோதியேவ. அயங் ஸ்னேஹே ஆதீ³னவோ, தஸ்மா ஸ்னேஹம்பி ந ரோசேமீதி.
Snehasaṅgathitā ganthāti ārammaṇesu allīyanalakkhaṇena snehena saṅgathitā punappunaṃ uppādavasena ghaṭitā suttena pupphāni viya baddhā nānappakāresu ārammaṇesu pavattamānā abhijjhākāyaganthā. Senti manomayā puthūti te puthūsu ārammaṇesu uppannā suvaṇṇādīhi nibbattāni suvaṇṇādimayāni ābharaṇādīni viya manena nibbattattā manomayā abhijjhākāyaganthā tesu ārammaṇesu senti anusenti. Te bhusaṃ upatāpentīti te evaṃ anusayitā balavatāpaṃ janentā bhusaṃ upatāpenti atikilamenti. Tesaṃ pana bhusaṃ upatāpane ‘‘sallaviddhova ruppatī’’ti (su. ni. 773) gāthāya vatthu, ‘‘piyajātikā hi gahapati, sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā piyappabhutikā’’ (ma. ni. 2.353), ‘‘piyato jāyatī soko’’tiādīni (dha. pa. 212) suttāni ca āharitabbāni. Apica maṅgalabodhisattassa dārake datvā balavasokena hadayaṃ phali, vessantarabodhisattassa mahantaṃ domanassaṃ udapādi. Evaṃ pūritapāramīnaṃ mahāsattānaṃ pemaṃ upatāpaṃ karotiyeva. Ayaṃ snehe ādīnavo, tasmā snehampi na rocemīti.
ஸக்கோ பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனங் ஸுத்வா ‘‘கண்ஹபண்டி³த தயா இமே பஞ்ஹா பு³த்³த⁴லீளாய ஸாது⁴கங் கதி²தா, அதிவிய துட்டொ²ஸ்மி தே, அபரம்பி வரங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்வா த³ஸமங் கா³த²மாஹ –
Sakko pañhavissajjanaṃ sutvā ‘‘kaṇhapaṇḍita tayā ime pañhā buddhalīḷāya sādhukaṃ kathitā, ativiya tuṭṭhosmi te, aparampi varaṃ gaṇhāhī’’ti vatvā dasamaṃ gāthamāha –
20.
20.
‘‘ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;
‘‘Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;
வரங் ப்³ராஹ்மண தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸீ’’தி.
Varaṃ brāhmaṇa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasī’’ti.
ததோ போ³தி⁴ஸத்தோ அனந்தரகா³த²மாஹ –
Tato bodhisatto anantaragāthamāha –
21.
21.
‘‘வரஞ்சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;
‘‘Varañce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;
அரஞ்ஞே மே விஹரதோ, நிச்சங் ஏகவிஹாரினோ;
Araññe me viharato, niccaṃ ekavihārino;
ஆபா³தா⁴ மா உப்பஜ்ஜெய்யுங், அந்தராயகரா பு⁴ஸா’’தி.
Ābādhā mā uppajjeyyuṃ, antarāyakarā bhusā’’ti.
தத்த² அந்தராயகரா பு⁴ஸாதி இமஸ்ஸ மே தபோகம்மஸ்ஸ அந்தராயகரா.
Tattha antarāyakarā bhusāti imassa me tapokammassa antarāyakarā.
தங் ஸுத்வா ஸக்கோ ‘‘கண்ஹபண்டி³தோ வரங் க³ண்ஹந்தோ ந ஆமிஸஸன்னிஸ்ஸிதங் க³ண்ஹாதி, தபோகம்மனிஸ்ஸிதமேவ க³ண்ஹாதீ’’தி சிந்தெத்வா பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பஸன்னோ அபரம்பி வரங் த³த³மானோ இதரங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā sakko ‘‘kaṇhapaṇḍito varaṃ gaṇhanto na āmisasannissitaṃ gaṇhāti, tapokammanissitameva gaṇhātī’’ti cintetvā bhiyyosomattāya pasanno aparampi varaṃ dadamāno itaraṃ gāthamāha –
22.
22.
‘‘ஏதஸ்மிங் தே ஸுலபிதே, பதிரூபே ஸுபா⁴ஸிதே;
‘‘Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;
வரங் ப்³ராஹ்மண தே த³ம்மி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸீ’’தி.
Varaṃ brāhmaṇa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasī’’ti.
போ³தி⁴ஸத்தோபி வரக்³க³ஹணாபதே³ஸேன தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஓஸானகா³த²மாஹ –
Bodhisattopi varaggahaṇāpadesena tassa dhammaṃ desento osānagāthamāha –
23.
23.
‘‘வரஞ்சே மே அதோ³ ஸக்க, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;
‘‘Varañce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;
ந மனோ வா ஸரீரங் வா, மங்-கதே ஸக்க கஸ்ஸசி;
Na mano vā sarīraṃ vā, maṃ-kate sakka kassaci;
கதா³சி உபஹஞ்ஞேத², ஏதங் ஸக்க வரங் வரே’’தி.
Kadāci upahaññetha, etaṃ sakka varaṃ vare’’ti.
தத்த² மனோ வாதி மனொத்³வாரங் வா. ஸரீரங் வாதி காயத்³வாரங் வா, வசீத்³வாரம்பி ஏதேஸங் க³ஹணேன க³ஹிதமேவாதி வேதி³தப்³ப³ங். மங்-கதேதி மம காரணா. உபஹஞ்ஞேதா²தி உபகா⁴தங் ஆபஜ்ஜெய்ய அபரிஸுத்³த⁴ங் அஸ்ஸ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸக்க தே³வராஜ, மம காரணா மங் நிஸ்ஸாய மம அனத்த²காமதாய கஸ்ஸசி ஸத்தஸ்ஸ கிஸ்மிஞ்சி காலே இத³ங் திவித⁴ம்பி கம்மத்³வாரங் ந உபஹஞ்ஞேத², பாணாதிபாதாதீ³ஹி த³ஸஹி அகுஸலகம்மபதே²ஹி விமுத்தங் பரிஸுத்³த⁴மேவ ப⁴வெய்யாதி.
Tattha mano vāti manodvāraṃ vā. Sarīraṃ vāti kāyadvāraṃ vā, vacīdvārampi etesaṃ gahaṇena gahitamevāti veditabbaṃ. Maṃ-kateti mama kāraṇā. Upahaññethāti upaghātaṃ āpajjeyya aparisuddhaṃ assa. Idaṃ vuttaṃ hoti – sakka devarāja, mama kāraṇā maṃ nissāya mama anatthakāmatāya kassaci sattassa kismiñci kāle idaṃ tividhampi kammadvāraṃ na upahaññetha, pāṇātipātādīhi dasahi akusalakammapathehi vimuttaṃ parisuddhameva bhaveyyāti.
இதி மஹாஸத்தோ ச²ஸுபி டா²னேஸு வரங் க³ண்ஹந்தோ நெக்க²ம்மனிஸ்ஸிதமேவ க³ண்ஹி, ஜானாதி சேஸ ‘‘ஸரீரங் நாம ப்³யாதி⁴த⁴ம்மங், ந தங் ஸக்கா ஸக்கேன அப்³யாதி⁴த⁴ம்மங் காது’’ந்தி. ஸத்தானஞ்ஹி தீஸு த்³வாரேஸு பரிஸுத்³த⁴பா⁴வோ அஸக்காயத்தோவ, ஏவங் ஸந்தேபி தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனத்த²ங் இமே வரே க³ண்ஹி. ஸக்கோபி தங் ருக்க²ங் து⁴வப²லங் கத்வா மஹாஸத்தங் வந்தி³த்வா ஸிரஸி அஞ்ஜலிங் பதிட்ட²பெத்வா ‘‘அரோகா³ இதே⁴வ வஸதா²’’தி வத்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. போ³தி⁴ஸத்தோபி அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.
Iti mahāsatto chasupi ṭhānesu varaṃ gaṇhanto nekkhammanissitameva gaṇhi, jānāti cesa ‘‘sarīraṃ nāma byādhidhammaṃ, na taṃ sakkā sakkena abyādhidhammaṃ kātu’’nti. Sattānañhi tīsu dvāresu parisuddhabhāvo asakkāyattova, evaṃ santepi tassa dhammadesanatthaṃ ime vare gaṇhi. Sakkopi taṃ rukkhaṃ dhuvaphalaṃ katvā mahāsattaṃ vanditvā sirasi añjaliṃ patiṭṭhapetvā ‘‘arogā idheva vasathā’’ti vatvā sakaṭṭhānameva gato. Bodhisattopi aparihīnajjhāno brahmalokūpago ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஆனந்த³, புப்³பே³ மயா நிவுத்த²பூ⁴மிப்பதே³ஸோ சேஸோ’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸக்கோ அனுருத்³தோ⁴ அஹோஸி, கண்ஹபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘ānanda, pubbe mayā nivutthabhūmippadeso ceso’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sakko anuruddho ahosi, kaṇhapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.
கண்ஹஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Kaṇhajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 440. கண்ஹஜாதகங் • 440. Kaṇhajātakaṃ