Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    6. கண்ஹபேதவத்து²

    6. Kaṇhapetavatthu

    207.

    207.

    ‘‘உட்டே²ஹி கண்ஹ கிங் ஸேஸி, கோ அத்தோ² ஸுபனேன தே;

    ‘‘Uṭṭhehi kaṇha kiṃ sesi, ko attho supanena te;

    யோ ச துய்ஹங் ஸகோ பா⁴தா, ஹத³யங் சக்கு² ச 1 த³க்கி²ணங்;

    Yo ca tuyhaṃ sako bhātā, hadayaṃ cakkhu ca 2 dakkhiṇaṃ;

    தஸ்ஸ வாதா ப³லீயந்தி, ஸஸங் ஜப்பதி 3 கேஸவா’’தி.

    Tassa vātā balīyanti, sasaṃ jappati 4 kesavā’’ti.

    208.

    208.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ரோஹிணெய்யஸ்ஸ கேஸவோ;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rohiṇeyyassa kesavo;

    தரமானரூபோ வுட்டா²ஸி, பா⁴துஸோகேன அட்டிதோ.

    Taramānarūpo vuṭṭhāsi, bhātusokena aṭṭito.

    209.

    209.

    ‘‘கிங் நு உம்மத்தரூபோவ, கேவலங் த்³வாரகங் இமங்;

    ‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, kevalaṃ dvārakaṃ imaṃ;

    ஸஸோ ஸஸோதி லபஸி, கீதி³ஸங் ஸஸமிச்ச²ஸி.

    Saso sasoti lapasi, kīdisaṃ sasamicchasi.

    210.

    210.

    ‘‘ஸோவண்ணமயங் மணிமயங், லோஹமயங் அத² ரூபியமயங்;

    ‘‘Sovaṇṇamayaṃ maṇimayaṃ, lohamayaṃ atha rūpiyamayaṃ;

    ஸங்க²ஸிலாபவாளமயங், காரயிஸ்ஸாமி தே ஸஸங்.

    Saṅkhasilāpavāḷamayaṃ, kārayissāmi te sasaṃ.

    211.

    211.

    ‘‘ஸந்தி அஞ்ஞேபி ஸஸகா, அரஞ்ஞவனகோ³சரா;

    ‘‘Santi aññepi sasakā, araññavanagocarā;

    தேபி தே ஆனயிஸ்ஸாமி, கீதி³ஸங் ஸஸமிச்ச²ஸீ’’தி.

    Tepi te ānayissāmi, kīdisaṃ sasamicchasī’’ti.

    212.

    212.

    ‘‘நாஹமேதே ஸஸே இச்சே², யே ஸஸா பத²விஸ்ஸிதா;

    ‘‘Nāhamete sase icche, ye sasā pathavissitā;

    சந்த³தோ ஸஸமிச்சா²மி, தங் மே ஓஹர கேஸவா’’தி.

    Candato sasamicchāmi, taṃ me ohara kesavā’’ti.

    213.

    213.

    ‘‘ஸோ நூன மது⁴ரங் ஞாதி, ஜீவிதங் விஜஹிஸ்ஸஸி;

    ‘‘So nūna madhuraṃ ñāti, jīvitaṃ vijahissasi;

    அபத்தி²யங் பத்த²யஸி, சந்த³தோ ஸஸமிச்ச²ஸீ’’தி.

    Apatthiyaṃ patthayasi, candato sasamicchasī’’ti.

    214.

    214.

    ‘‘ஏவங் சே கண்ஹ ஜானாஸி, யத²ஞ்ஞமனுஸாஸஸி;

    ‘‘Evaṃ ce kaṇha jānāsi, yathaññamanusāsasi;

    கஸ்மா புரே மதங் புத்தங், அஜ்ஜாபி மனுஸோசஸி.

    Kasmā pure mataṃ puttaṃ, ajjāpi manusocasi.

    215.

    215.

    ‘‘ந யங் லப்³பா⁴ மனுஸ்ஸேன, அமனுஸ்ஸேன வா பன;

    ‘‘Na yaṃ labbhā manussena, amanussena vā pana;

    ஜாதோ மே மா மரி புத்தோ, குதோ லப்³பா⁴ அலப்³பி⁴யங்.

    Jāto me mā mari putto, kuto labbhā alabbhiyaṃ.

    216.

    216.

    ‘‘ந மந்தா மூலபே⁴ஸஜ்ஜா, ஓஸதே⁴ஹி த⁴னேன வா;

    ‘‘Na mantā mūlabhesajjā, osadhehi dhanena vā;

    ஸக்கா ஆனயிதுங் கண்ஹ, யங் பேதமனுஸோசஸி.

    Sakkā ānayituṃ kaṇha, yaṃ petamanusocasi.

    217.

    217.

    ‘‘மஹத்³த⁴னா மஹாபோ⁴கா³, ரட்ட²வந்தோபி க²த்தியா;

    ‘‘Mahaddhanā mahābhogā, raṭṭhavantopi khattiyā;

    பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞாஸே, தேபி நோ 5 அஜராமரா.

    Pahūtadhanadhaññāse, tepi no 6 ajarāmarā.

    218.

    218.

    ‘‘க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா வெஸ்ஸா, ஸுத்³தா³ சண்டா³லபுக்குஸா;

    ‘‘Khattiyā brāhmaṇā vessā, suddā caṇḍālapukkusā;

    ஏதே சஞ்ஞே ச ஜாதியா, தேபி நோ அஜராமரா.

    Ete caññe ca jātiyā, tepi no ajarāmarā.

    219.

    219.

    ‘‘யே மந்தங் பரிவத்தெந்தி, ச²ளங்க³ங் ப்³ரஹ்மசிந்திதங்;

    ‘‘Ye mantaṃ parivattenti, chaḷaṅgaṃ brahmacintitaṃ;

    ஏதே சஞ்ஞே ச விஜ்ஜாய, தேபி நோ அஜராமரா.

    Ete caññe ca vijjāya, tepi no ajarāmarā.

    220.

    220.

    ‘‘இஸயோ வாபி 7 யே ஸந்தா, ஸஞ்ஞதத்தா தபஸ்ஸினோ;

    ‘‘Isayo vāpi 8 ye santā, saññatattā tapassino;

    ஸரீரங் தேபி காலேன, விஜஹந்தி தபஸ்ஸினோ.

    Sarīraṃ tepi kālena, vijahanti tapassino.

    221.

    221.

    ‘‘பா⁴விதத்தா அரஹந்தோ, கதகிச்சா அனாஸவா;

    ‘‘Bhāvitattā arahanto, katakiccā anāsavā;

    நிக்கி²பந்தி இமங் தே³ஹங், புஞ்ஞபாபபரிக்க²யா’’தி.

    Nikkhipanti imaṃ dehaṃ, puññapāpaparikkhayā’’ti.

    222.

    222.

    ‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    223.

    223.

    ‘‘அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், ஸோகங் ஹத³யனிஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Abbahī vata me sallaṃ, sokaṃ hadayanissitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, புத்தஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    224.

    224.

    ‘‘ஸ்வாஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, ஸீதிபூ⁴தொஸ்மி நிப்³பு³தோ;

    ‘‘Svāhaṃ abbūḷhasallosmi, sītibhūtosmi nibbuto;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வான பா⁴திக’’ 9.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna bhātika’’ 10.

    225.

    225.

    ஏவங் கரொந்தி ஸப்பஞ்ஞா, யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    நிவத்தயந்தி ஸோகம்ஹா, க⁴டோ ஜெட்ட²ங்வ பா⁴தரங்.

    Nivattayanti sokamhā, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātaraṃ.

    226.

    226.

    யஸ்ஸ ஏதாதி³ஸா ஹொந்தி, அமச்சா பரிசாரகா;

    Yassa etādisā honti, amaccā paricārakā;

    ஸுபா⁴ஸிதேன அன்வெந்தி, க⁴டோ ஜெட்ட²ங்வ பா⁴தரந்தி.

    Subhāsitena anventi, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātaranti.

    கண்ஹபேதவத்து² ச²ட்ட²ங்.

    Kaṇhapetavatthu chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. சக்கு²ங்வ (அட்ட²॰)
    2. cakkhuṃva (aṭṭha.)
    3. க⁴டோ ஜப்பதி (க॰)
    4. ghaṭo jappati (ka.)
    5. நத்தெ²த்த²பாட²பே⁴தோ³
    6. natthetthapāṭhabhedo
    7. இஸயோ சாபி (விமானவத்து² 99)
    8. isayo cāpi (vimānavatthu 99)
    9. பா⁴ஸிதங் (ஸ்யா॰)
    10. bhāsitaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 6. கண்ஹபேதவத்து²வண்ணனா • 6. Kaṇhapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact