Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. கங்கா²ரேவதத்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Kaṅkhārevatattheraapadānaṃ

    34.

    34.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    35.

    35.

    ‘‘ஸீஹஹனு ப்³ரஹ்மகி³ரோ, ஹங்ஸது³ந்து³பி⁴னிஸ்ஸனோ 1;

    ‘‘Sīhahanu brahmagiro, haṃsadundubhinissano 2;

    நாக³விக்கந்தக³மனோ, சந்த³ஸூராதி³கப்பபோ⁴.

    Nāgavikkantagamano, candasūrādikappabho.

    36.

    36.

    ‘‘மஹாமதீ மஹாவீரோ, மஹாஜா²யீ மஹாப³லோ 3;

    ‘‘Mahāmatī mahāvīro, mahājhāyī mahābalo 4;

    மஹாகாருணிகோ நாதோ², மஹாதமபனூத³னோ 5.

    Mahākāruṇiko nātho, mahātamapanūdano 6.

    37.

    37.

    ‘‘ஸ கதா³சி திலோகக்³கோ³, வேனெய்யங் வினயங் ப³ஹுங் 7;

    ‘‘Sa kadāci tilokaggo, veneyyaṃ vinayaṃ bahuṃ 8;

    த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸத்தாஸயவிதூ³ முனி.

    Dhammaṃ desesi sambuddho, sattāsayavidū muni.

    38.

    38.

    ‘‘ஜா²யிங் ஜா²னரதங் வீரங், உபஸந்தங் அனாவிலங்;

    ‘‘Jhāyiṃ jhānarataṃ vīraṃ, upasantaṃ anāvilaṃ;

    வண்ணயந்தோ பரிஸதிங், தோஸேஸி 9 ஜனதங் ஜினோ.

    Vaṇṇayanto parisatiṃ, tosesi 10 janataṃ jino.

    39.

    39.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ப்³ராஹ்மணோ வேத³பாரகூ³;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, brāhmaṇo vedapāragū;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வான முதி³தோ, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.

    Dhammaṃ sutvāna mudito, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    40.

    40.

    ‘‘ததா³ ஜினோ வியாகாஸி, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² வினாயகோ;

    ‘‘Tadā jino viyākāsi, saṅghamajjhe vināyako;

    ‘முதி³தோ ஹோஹி த்வங் ப்³ரஹ்மே, லச்ச²ஸே தங் மனோரத²ங்.

    ‘Mudito hohi tvaṃ brahme, lacchase taṃ manorathaṃ.

    41.

    41.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    42.

    42.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ரேவதோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Revato nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    43.

    43.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    44.

    44.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதோஹங் கோலியே புரே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātohaṃ koliye pure;

    க²த்தியே குலஸம்பன்னே, இத்³தே⁴ பீ²தே மஹத்³த⁴னே.

    Khattiye kulasampanne, iddhe phīte mahaddhane.

    45.

    45.

    ‘‘யதா³ கபிலவத்து²ஸ்மிங், பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மமதே³ஸயி;

    ‘‘Yadā kapilavatthusmiṃ, buddho dhammamadesayi;

    ததா³ பஸன்னோ ஸுக³தே, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Tadā pasanno sugate, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    46.

    46.

    ‘‘கங்கா² மே ப³ஹுலா ஆஸி, கப்பாகப்பே தஹிங் தஹிங்;

    ‘‘Kaṅkhā me bahulā āsi, kappākappe tahiṃ tahiṃ;

    ஸப்³ப³ங் தங் வினயீ பு³த்³தோ⁴, தே³ஸெத்வா த⁴ம்மமுத்தமங்.

    Sabbaṃ taṃ vinayī buddho, desetvā dhammamuttamaṃ.

    47.

    47.

    ‘‘ததோஹங் திண்ணஸங்ஸாரோ, ஸதா³ ஜா²னஸுகே² ரதோ;

    ‘‘Tatohaṃ tiṇṇasaṃsāro, sadā jhānasukhe rato;

    விஹராமி ததா³ பு³த்³தோ⁴, மங் தி³ஸ்வா ஏதத³ப்³ரவி.

    Viharāmi tadā buddho, maṃ disvā etadabravi.

    48.

    48.

    ‘‘‘யா காசி கங்கா² இத⁴ வா ஹுரங் வா, ஸகவேதி³யா வா பரவேதி³யா வா;

    ‘‘‘Yā kāci kaṅkhā idha vā huraṃ vā, sakavediyā vā paravediyā vā;

    யே ஜா²யினோ தா பஜஹந்தி ஸப்³பா³, ஆதாபினோ ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தா’.

    Ye jhāyino tā pajahanti sabbā, ātāpino brahmacariyaṃ carantā’.

    49.

    49.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸே கதங் கம்மங், ப²லங் த³ஸ்ஸேஸி மே இத⁴;

    ‘‘Satasahasse kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;

    ஸுமுத்தோ ஸரவேகோ³வ கிலேஸே ஜா²பயிங் மம.

    Sumutto saravegova kilese jhāpayiṃ mama.

    50.

    50.

    ‘‘ததோ ஜா²னரதங் தி³ஸ்வா, பு³த்³தோ⁴ லோகந்தகூ³ முனி;

    ‘‘Tato jhānarataṃ disvā, buddho lokantagū muni;

    ஜா²யீனங் பி⁴க்கூ²னங் அக்³கோ³, பஞ்ஞாபேதி மஹாமதி.

    Jhāyīnaṃ bhikkhūnaṃ aggo, paññāpeti mahāmati.

    51.

    51.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    52.

    52.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    53.

    53.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா கங்கா²ரேவதோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā kaṅkhārevato thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    கங்கா²ரேவதத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Kaṅkhārevatattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஹங்ஸது³ந்து³பி⁴னிஸ்ஸரோ (ஸீ॰) … நிஸ்ஸவனோ (பீ॰) … ஸாவனோ (ஸ்யா॰)
    2. haṃsadundubhinissaro (sī.) … nissavano (pī.) … sāvano (syā.)
    3. மஹாக³தி (ஸ்யா॰), மஹாஹிதோ (பீ॰)
    4. mahāgati (syā.), mahāhito (pī.)
    5. மஹாதமவித⁴ங்ஸனோ (ஸ்யா॰), மஹாதமனிஸூத³னோ (பீ॰)
    6. mahātamavidhaṃsano (syā.), mahātamanisūdano (pī.)
    7. வேனெய்யே வினியங் ப³ஹூ (ஸீ॰)
    8. veneyye viniyaṃ bahū (sī.)
    9. தோஸேதி (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    10. toseti (syā. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. கங்கா²ரேவதத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Kaṅkhārevatattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact