Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    3. கங்கா²ரேவதத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    3. Kaṅkhārevatattheragāthāvaṇṇanā

    பஞ்ஞங் இமங் பஸ்ஸாதி ஆயஸ்மதோ கங்கா²ரேவதஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி தே²ரோ பது³முத்தரப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தோ. ஏகதி³வஸங் பு³த்³தா⁴னங் த⁴ம்மதே³ஸனாகாலே ஹெட்டா² வுத்தனயேன மஹாஜனேன ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ஜா²னாபி⁴ரதானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மயாபி அனாக³தே ஏவரூபேன ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா தே³ஸனாவஸானே ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா ஹெட்டா² வுத்தனயேன மஹாஸக்காரங் கத்வா ப⁴க³வந்தங் ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் இமினா அதி⁴காரகம்மேன அஞ்ஞங் ஸம்பத்திங் ந பத்தே²மி, யதா² பன ஸோ பி⁴க்கு² தும்ஹேஹி இதோ ஸத்தமதி³வஸமத்த²கே ஜா²யீனங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பிதோ, ஏவங் அஹம்பி அனாக³தே ஏகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே ஜா²யீனங் அக்³கோ³ ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னமகாஸி. ஸத்தா² அனாக³தங் ஓலோகெத்வா நிப்ப²ஜ்ஜனபா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘அனாக³தே கப்பஸதஸஹஸ்ஸாவஸானே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸாஸனே த்வங் ஜா²யீனங் அக்³கோ³ ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ப்³யாகரித்வா பக்காமி.

    Paññaṃ imaṃ passāti āyasmato kaṅkhārevatassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi thero padumuttarabhagavato kāle haṃsavatīnagare brāhmaṇamahāsālakule nibbatto. Ekadivasaṃ buddhānaṃ dhammadesanākāle heṭṭhā vuttanayena mahājanena saddhiṃ vihāraṃ gantvā parisapariyante ṭhito dhammaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ jhānābhiratānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā ‘‘mayāpi anāgate evarūpena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā desanāvasāne satthāraṃ nimantetvā heṭṭhā vuttanayena mahāsakkāraṃ katvā bhagavantaṃ āha – ‘‘bhante, ahaṃ iminā adhikārakammena aññaṃ sampattiṃ na patthemi, yathā pana so bhikkhu tumhehi ito sattamadivasamatthake jhāyīnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapito, evaṃ ahampi anāgate ekassa buddhassa sāsane jhāyīnaṃ aggo bhaveyya’’nti patthanamakāsi. Satthā anāgataṃ oloketvā nipphajjanabhāvaṃ disvā ‘‘anāgate kappasatasahassāvasāne gotamo nāma buddho uppajjissati, tassa sāsane tvaṃ jhāyīnaṃ aggo bhavissasī’’ti byākaritvā pakkāmi.

    ஸோ யாவஜீவங் கல்யாணகம்மங் கத்வா கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரித்வா அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே ஸாவத்தி²னக³ரே மஹாபோ⁴க³குலே நிப்³ப³த்தோ பச்சா²ப⁴த்தங் த⁴ம்மஸ்ஸவனத்த²ங் க³ச்ச²ந்தேன மஹாஜனேன ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா பரிஸபரியந்தே டி²தோ த³ஸப³லஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா உபஸம்பத³ங் லபி⁴த்வா கம்மட்டா²னங் கதா²பெத்வா ஜா²னபரிகம்மங் கரொந்தோ ஜா²னலாபீ⁴ ஹுத்வா ஜா²னங் பாத³கங் கத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. ஸோ யேபு⁴ய்யேன த³ஸப³லேன ஸமாபஜ்ஜிதப்³ப³ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜந்தோ அஹோரத்தங் ஜா²னேஸு சிண்ணவஸீ அஹோஸி. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் ஜா²யீனங் யதி³த³ங் கங்கா²ரேவதோ’’தி (அ॰ நி॰ 1.198, 204) ஜா²யீனங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி. வுத்தம்பி சேதங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.55.34-53) –

    So yāvajīvaṃ kalyāṇakammaṃ katvā kappasatasahassaṃ devamanussesu saṃsaritvā amhākaṃ bhagavato kāle sāvatthinagare mahābhogakule nibbatto pacchābhattaṃ dhammassavanatthaṃ gacchantena mahājanena saddhiṃ vihāraṃ gantvā parisapariyante ṭhito dasabalassa dhammakathaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā upasampadaṃ labhitvā kammaṭṭhānaṃ kathāpetvā jhānaparikammaṃ karonto jhānalābhī hutvā jhānaṃ pādakaṃ katvā arahattaṃ pāpuṇi. So yebhuyyena dasabalena samāpajjitabbasamāpattiṃ samāpajjanto ahorattaṃ jhānesu ciṇṇavasī ahosi. Atha naṃ satthā ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ jhāyīnaṃ yadidaṃ kaṅkhārevato’’ti (a. ni. 1.198, 204) jhāyīnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi. Vuttampi cetaṃ apadāne (apa. thera 2.55.34-53) –

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ‘‘ஸீஹஹனு ப்³ரஹ்மகி³ரோ, ஹங்ஸது³ந்து³பி⁴னிஸ்ஸனோ;

    ‘‘Sīhahanu brahmagiro, haṃsadundubhinissano;

    நாக³விக்கந்தக³மனோ, சந்த³ஸூராதி⁴கப்பபோ⁴.

    Nāgavikkantagamano, candasūrādhikappabho.

    ‘‘மஹாமதி மஹாவீரோ, மஹாஜா²யீ மஹாப³லோ;

    ‘‘Mahāmati mahāvīro, mahājhāyī mahābalo;

    மஹாகாருணிகோ நாதோ², மஹாதமபனூத³னோ.

    Mahākāruṇiko nātho, mahātamapanūdano.

    ‘‘ஸ கதா³சி திலோகக்³கோ³, வேனெய்யங் வினயங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Sa kadāci tilokaggo, veneyyaṃ vinayaṃ bahuṃ;

    த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸத்தாஸயவிதூ³ முனி.

    Dhammaṃ desesi sambuddho, sattāsayavidū muni.

    ‘‘ஜா²யிங் ஜா²னரதங் வீரங், உபஸந்தங் அனாவிலங்;

    ‘‘Jhāyiṃ jhānarataṃ vīraṃ, upasantaṃ anāvilaṃ;

    வண்ணயந்தோ பரிஸதிங், தோஸேஸி ஜனதங் ஜினோ.

    Vaṇṇayanto parisatiṃ, tosesi janataṃ jino.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ப்³ராஹ்மணோ வேத³பாரகூ³;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, brāhmaṇo vedapāragū;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வான முதி³தோ, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.

    Dhammaṃ sutvāna mudito, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    ‘‘ததா³ ஜினோ வியாகாஸி, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² வினாயகோ;

    ‘‘Tadā jino viyākāsi, saṅghamajjhe vināyako;

    முதி³தோ ஹோஹி த்வங் ப்³ரஹ்மே, லச்ச²ஸே தங் மனோரத²ங்.

    Mudito hohi tvaṃ brahme, lacchase taṃ manorathaṃ.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ரேவதோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.

    Revato nāma nāmena, hessati satthu sāvako.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதோஹங் கோலியே புரே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātohaṃ koliye pure;

    க²த்தியே குலஸம்பன்னே, இத்³தே⁴ பீ²தே மஹத்³த⁴னே.

    Khattiye kulasampanne, iddhe phīte mahaddhane.

    ‘‘யதா³ கபிலவத்து²ஸ்மிங், பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மமதே³ஸயி;

    ‘‘Yadā kapilavatthusmiṃ, buddho dhammamadesayi;

    ததா³ பஸன்னோ ஸுக³தே, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Tadā pasanno sugate, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ‘‘கங்கா² மே ப³ஹுலா ஆஸி, கப்பாகப்பே தஹிங் தஹிங்;

    ‘‘Kaṅkhā me bahulā āsi, kappākappe tahiṃ tahiṃ;

    ஸப்³ப³ங் தங் வினயீ பு³த்³தோ⁴, தே³ஸெத்வா த⁴ம்மமுத்தமங்.

    Sabbaṃ taṃ vinayī buddho, desetvā dhammamuttamaṃ.

    ‘‘ததோஹங் திண்ணஸங்ஸாரோ, ததா³ ஜா²னஸுகே² ரதோ;

    ‘‘Tatohaṃ tiṇṇasaṃsāro, tadā jhānasukhe rato;

    விஹராமி ததா³ பு³த்³தோ⁴, மங் தி³ஸ்வா ஏதத³ப்³ரவி.

    Viharāmi tadā buddho, maṃ disvā etadabravi.

    ‘‘யா காசி கங்கா² இத⁴ வா ஹுரங் வா, ஸவேதி³யா வா பரவேதி³யா வா;

    ‘‘Yā kāci kaṅkhā idha vā huraṃ vā, savediyā vā paravediyā vā;

    யே ஜா²யினோ தா பஜஹந்தி ஸப்³பா³, ஆதாபினோ ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தா.

    Ye jhāyino tā pajahanti sabbā, ātāpino brahmacariyaṃ carantā.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸே கதங் கம்மங், ப²லங் த³ஸ்ஸேஸி மே இத⁴;

    ‘‘Satasahasse kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;

    ஸுமுத்தோ ஸரவேகோ³வ, கிலேஸே ஜா²பயிங் மம.

    Sumutto saravegova, kilese jhāpayiṃ mama.

    ‘‘ததோ ஜா²னரத்தங் தி³ஸ்வா, பு³த்³தோ⁴ லோகந்தகூ³ முனி;

    ‘‘Tato jhānarattaṃ disvā, buddho lokantagū muni;

    ஜா²யீனங் பி⁴க்கூ²னங் அக்³கோ³, பஞ்ஞாபேஸி மஹாமதி.

    Jhāyīnaṃ bhikkhūnaṃ aggo, paññāpesi mahāmati.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    ததா² கதகிச்சோ பனாயங் மஹாதே²ரோ புப்³பே³ தீ³க⁴ரத்தங் அத்தனோ கங்கா²பகதசித்ததங் இதா³னி ஸப்³ப³ஸோ விக³தகங்க²தஞ்ச பச்சவெக்கி²த்வா ‘‘அஹோ நூன மய்ஹங் ஸத்து²னோ தே³ஸனானுபா⁴வோ, தேனேதரஹி ஏவங் விக³தகங்கோ² அஜ்ஜ²த்தங் வூபஸந்தசித்தோ ஜாதோ’’தி ஸஞ்ஜாதப³ஹுமானோ ப⁴க³வதோ பஞ்ஞங் பஸங்ஸந்தோ ‘‘பஞ்ஞங் இமங் பஸ்ஸா’’தி இமங் கா³த²மாஹ.

    Tathā katakicco panāyaṃ mahāthero pubbe dīgharattaṃ attano kaṅkhāpakatacittataṃ idāni sabbaso vigatakaṅkhatañca paccavekkhitvā ‘‘aho nūna mayhaṃ satthuno desanānubhāvo, tenetarahi evaṃ vigatakaṅkho ajjhattaṃ vūpasantacitto jāto’’ti sañjātabahumāno bhagavato paññaṃ pasaṃsanto ‘‘paññaṃ imaṃ passā’’ti imaṃ gāthamāha.

    3. தத்த² பஞ்ஞந்தி பகாரே ஜானாதி, பகாரேஹி ஞாபேதீதி ச பஞ்ஞா. வேனெய்யானங் ஆஸயானுஸயசரியாதி⁴முத்திஆதி³ப்பகாரே த⁴ம்மானங் குஸலாதி³கே க²ந்தா⁴தி³கே ச தே³ஸேதப்³ப³ப்பகாரே ஜானாதி, யதா²ஸபா⁴வதோ படிவிஜ்ஜ²தி, தேஹி ச பகாரேஹி ஞாபேதீதி அத்தோ². ஸத்து² தே³ஸனாஞாணஞ்ஹி இதா⁴தி⁴ப்பேதங், தேனாஹ ‘‘இம’’ந்தி. தஞ்ஹி அத்தனி ஸித்³தே⁴ன தே³ஸனாப³லேன நயக்³கா³ஹதோ பச்சக்க²ங் விய உபட்டி²தங் க³ஹெத்வா ‘‘இம’’ந்தி வுத்தங். யத³க்³கே³ன வா ஸத்து² தே³ஸனாஞாணங் ஸாவகேஹி நயதோ க³ய்ஹதி, தத³க்³கே³ன அத்தனோ விஸயே படிவேத⁴ஞாணம்பி நயதோ க³ய்ஹதேவ. தேனாஹ ஆயஸ்மா த⁴ம்மஸேனாபதி – ‘‘அபிச மே, ப⁴ந்தே, த⁴ம்மன்வயோ விதி³தோ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.146; 3.143). பஸ்ஸாதி விம்ஹயப்பத்தோ அனியமதோ ஆலபதி அத்தனோயேவ வா சித்தங், யதா²ஹ ப⁴க³வா உதா³னெந்தோ – ‘‘லோகமிமங் பஸ்ஸ; புதூ² அவிஜ்ஜாய பரேதங் பூ⁴தங் பூ⁴தரதங் ப⁴வா அபரிமுத்த’’ந்தி (உதா³॰ 30). ததா²க³தானந்தி ததா² ஆக³மனாதி³அத்தே²ன ததா²க³தானங். ததா² ஆக³தோதி ஹி ததா²க³தோ, ததா² க³தோதி ததா²க³தோ, தத²லக்க²ணங் ஆக³தோதி ததா²க³தோ, தத²த⁴ம்மே யாதா²வதோ அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ததா²க³தோ, தத²த³ஸ்ஸிதாய ததா²க³தோ, தத²வாதி³தாய ததா²க³தோ, ததா²காரிதாய ததா²க³தோ, அபி⁴ப⁴வனட்டே²ன ததா²க³தோதி ஏவங் அட்ட²ஹி காரணேஹி ப⁴க³வா ததா²க³தோ. ததா²ய ஆக³தோதி ததா²க³தோ, ததா²ய க³தோதி ததா²க³தோ, தத²லக்க²ணங் க³தோதி ததா²க³தோ, ததா²னி ஆக³தோதி ததா²க³தோ, ததா²விதோ⁴தி ததா²க³தோ, ததா² பவத்திதோதி ததா²க³தோ, ததே²ஹி ஆக³தோதி ததா²க³தோ , ததா² க³தபா⁴வேன ததா²க³தோதி ஏவம்பி அட்ட²ஹி காரணேஹி ப⁴க³வா ததா²க³தோதி அயமெத்த² ஸங்கே²போ. வித்தா²ரோ பன பரமத்த²தீ³பனியா உதா³னட்ட²கதா²ய (உதா³॰ அட்ட²॰ 18) இதிவுத்தகட்ட²கதா²ய (இதிவு॰ அட்ட²॰ 38) ச வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³.

    3. Tattha paññanti pakāre jānāti, pakārehi ñāpetīti ca paññā. Veneyyānaṃ āsayānusayacariyādhimuttiādippakāre dhammānaṃ kusalādike khandhādike ca desetabbappakāre jānāti, yathāsabhāvato paṭivijjhati, tehi ca pakārehi ñāpetīti attho. Satthu desanāñāṇañhi idhādhippetaṃ, tenāha ‘‘ima’’nti. Tañhi attani siddhena desanābalena nayaggāhato paccakkhaṃ viya upaṭṭhitaṃ gahetvā ‘‘ima’’nti vuttaṃ. Yadaggena vā satthu desanāñāṇaṃ sāvakehi nayato gayhati, tadaggena attano visaye paṭivedhañāṇampi nayato gayhateva. Tenāha āyasmā dhammasenāpati – ‘‘apica me, bhante, dhammanvayo vidito’’ti (dī. ni. 2.146; 3.143). Passāti vimhayappatto aniyamato ālapati attanoyeva vā cittaṃ, yathāha bhagavā udānento – ‘‘lokamimaṃ passa; puthū avijjāya paretaṃ bhūtaṃ bhūtarataṃ bhavā aparimutta’’nti (udā. 30). Tathāgatānanti tathā āgamanādiatthena tathāgatānaṃ. Tathā āgatoti hi tathāgato, tathā gatoti tathāgato, tathalakkhaṇaṃ āgatoti tathāgato, tathadhamme yāthāvato abhisambuddhoti tathāgato, tathadassitāya tathāgato, tathavāditāya tathāgato, tathākāritāya tathāgato, abhibhavanaṭṭhena tathāgatoti evaṃ aṭṭhahi kāraṇehi bhagavā tathāgato. Tathāya āgatoti tathāgato, tathāya gatoti tathāgato, tathalakkhaṇaṃ gatoti tathāgato, tathāni āgatoti tathāgato, tathāvidhoti tathāgato, tathā pavattitoti tathāgato, tathehi āgatoti tathāgato , tathā gatabhāvena tathāgatoti evampi aṭṭhahi kāraṇehi bhagavā tathāgatoti ayamettha saṅkhepo. Vitthāro pana paramatthadīpaniyā udānaṭṭhakathāya (udā. aṭṭha. 18) itivuttakaṭṭhakathāya (itivu. aṭṭha. 38) ca vuttanayeneva veditabbo.

    இதா³னி தஸ்ஸா பஞ்ஞாய அஸாதா⁴ரணவிஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அக்³கி³ யதா²’’திஆதி³ வுத்தங். யதா² அக்³கீ³தி உபமாவசனங். யதா²தி தஸ்ஸ உபமாபா⁴வத³ஸ்ஸனங். பஜ்ஜலிதோதி உபமெய்யேன ஸம்ப³ந்த⁴த³ஸ்ஸனங். நிஸீதே²தி கிச்சகரணகாலத³ஸ்ஸனங். அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – யதா² நாம நிஸீதே² ரத்தியங் சதுரங்க³ஸமன்னாக³தே அந்த⁴காரே வத்தமானே உன்னதே டா²னே பஜ்ஜலிதோ அக்³கி³ தஸ்மிங் பதே³ஸே தயக³தங் வித⁴மந்தங் திட்ட²தி, ஏவமேவ ததா²க³தானங் இமங் தே³ஸனாஞாணஸங்கா²தங் ஸப்³ப³ஸோ வேனெய்யானங் ஸங்ஸயதமங் வித⁴மந்தங் பஞ்ஞங் பஸ்ஸாதி. யதோ தே³ஸனாவிலாஸேன ஸத்தானங் ஞாணமயங் ஆலோகங் தெ³ந்தீதி ஆலோகதா³. பஞ்ஞாமயமேவ சக்கு²ங் த³த³ந்தீதி சக்கு²த³தா³. தது³ப⁴யம்பி கங்கா²வினயபத³ட்டா²னமேவ கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யே ஆக³தானங் வினயந்தி கங்க²’’ந்தி ஆஹ, யே ததா²க³தா அத்தனோ ஸந்திகங் ஆக³தானங் உபக³தானங் வேனெய்யானங் ‘‘அஹோஸிங் நு கோ² அஹமதீதமத்³தா⁴ன’’ந்திஆதி³னயப்பவத்தங் (ம॰ நி॰ 1.18; ஸங்॰ நி॰ 2.20) ஸோளஸவத்து²கங், ‘‘பு³த்³தே⁴ கங்க²தி த⁴ம்மே கங்க²தீ’’திஆதி³னயப்பவத்தங் (த⁴॰ ஸ॰ 1008) அட்ட²வத்து²கஞ்ச கங்க²ங் விசிகிச்ச²ங் வினயந்தி தே³ஸனானுபா⁴வேன அனவஸேஸதோ வித⁴மந்தி வித்³த⁴ங்ஸெந்தி. வினயகுக்குச்சஸங்கா²தா பன கங்கா² தப்³பி³னயேனேவ வினீதா ஹொந்தீதி.

    Idāni tassā paññāya asādhāraṇavisesaṃ dassetuṃ ‘‘aggi yathā’’tiādi vuttaṃ. Yathā aggīti upamāvacanaṃ. Yathāti tassa upamābhāvadassanaṃ. Pajjalitoti upameyyena sambandhadassanaṃ. Nisītheti kiccakaraṇakāladassanaṃ. Ayañhettha attho – yathā nāma nisīthe rattiyaṃ caturaṅgasamannāgate andhakāre vattamāne unnate ṭhāne pajjalito aggi tasmiṃ padese tayagataṃ vidhamantaṃ tiṭṭhati, evameva tathāgatānaṃ imaṃ desanāñāṇasaṅkhātaṃ sabbaso veneyyānaṃ saṃsayatamaṃ vidhamantaṃ paññaṃ passāti. Yato desanāvilāsena sattānaṃ ñāṇamayaṃ ālokaṃ dentīti ālokadā. Paññāmayameva cakkhuṃ dadantīti cakkhudadā. Tadubhayampi kaṅkhāvinayapadaṭṭhānameva katvā dassento ‘‘ye āgatānaṃ vinayanti kaṅkha’’nti āha, ye tathāgatā attano santikaṃ āgatānaṃ upagatānaṃ veneyyānaṃ ‘‘ahosiṃ nu kho ahamatītamaddhāna’’ntiādinayappavattaṃ (ma. ni. 1.18; saṃ. ni. 2.20) soḷasavatthukaṃ, ‘‘buddhe kaṅkhati dhamme kaṅkhatī’’tiādinayappavattaṃ (dha. sa. 1008) aṭṭhavatthukañca kaṅkhaṃ vicikicchaṃ vinayanti desanānubhāvena anavasesato vidhamanti viddhaṃsenti. Vinayakukkuccasaṅkhātā pana kaṅkhā tabbinayeneva vinītā hontīti.

    அபரோ நயோ – யதா² அக்³கி³ நிஸீதே² ரத்திபா⁴கே³ பஜ்ஜலிதோ படுதரஜாலோ ஸமுஜ்ஜலங் உச்சாஸனே டி²தானங் ஓபா⁴ஸதா³னமத்தேன அந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா ஸமவிஸமங் விபா⁴வெந்தோ ஆலோகத³தோ³ ஹோதி. அச்சாஸன்னே பன டி²தானங் தங் ஸுபாகடங் கரொந்தோ சக்கு²கிச்சகரணதோ சக்கு²த³தோ³ நாம ஹோதி, ஏவமேவ ததா²க³தோ அத்தனோ த⁴ம்மகாயஸ்ஸ தூ³ரே டி²தானங் அகதாதி⁴காரானங் பஞ்ஞாபஜ்ஜோதேன மோஹந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா காயவிஸமாதி³ஸமவிஸமங் விபா⁴வெந்தோ ஆலோகதா³ ப⁴வந்தி, ஆஸன்னே டி²தானங் பன கதாதி⁴காரானங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உப்பாதெ³ந்தோ சக்கு²த³தா³ ப⁴வந்தி. யே ஏவங்பூ⁴தா அத்தனோ வசீகோ³சரங் ஆக³தானங் மாதி³ஸானம்பி கங்கா²ப³ஹுலானங் கங்க²ங் வினயந்தி அரியமக்³க³ஸமுப்பாத³னேன வித⁴மந்தி, தேஸங் ததா²க³தானங் பஞ்ஞங் ஞாணாதிஸயங் பஸ்ஸாதி யோஜனா. ஏவமயங் தே²ரஸ்ஸ அத்தனோ கங்கா²விதரணப்பகாஸனேன அஞ்ஞாப்³யாகரணகா³தா²பி ஹோதி. அயஞ்ஹி தே²ரோ புது²ஜ்ஜனகாலே கப்பியேபி குக்குச்சகோ ஹுத்வா கங்கா²ப³ஹுலதாய ‘‘கங்கா²ரேவதோ’’தி பஞ்ஞாதோ, பச்சா² கீ²ணாஸவகாலேபி ததே²வ வோஹரயித்த². தேனாஹ – ‘‘இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா கங்கா²ரேவதோ கா³த²ங் அபா⁴ஸித்தா²’’தி. தங் வுத்தத்த²மேவ.

    Aparo nayo – yathā aggi nisīthe rattibhāge pajjalito paṭutarajālo samujjalaṃ uccāsane ṭhitānaṃ obhāsadānamattena andhakāraṃ vidhamitvā samavisamaṃ vibhāvento ālokadado hoti. Accāsanne pana ṭhitānaṃ taṃ supākaṭaṃ karonto cakkhukiccakaraṇato cakkhudado nāma hoti, evameva tathāgato attano dhammakāyassa dūre ṭhitānaṃ akatādhikārānaṃ paññāpajjotena mohandhakāraṃ vidhamitvā kāyavisamādisamavisamaṃ vibhāvento ālokadā bhavanti, āsanne ṭhitānaṃ pana katādhikārānaṃ dhammacakkhuṃ uppādento cakkhudadā bhavanti. Ye evaṃbhūtā attano vacīgocaraṃ āgatānaṃ mādisānampi kaṅkhābahulānaṃ kaṅkhaṃ vinayanti ariyamaggasamuppādanena vidhamanti, tesaṃ tathāgatānaṃ paññaṃ ñāṇātisayaṃ passāti yojanā. Evamayaṃ therassa attano kaṅkhāvitaraṇappakāsanena aññābyākaraṇagāthāpi hoti. Ayañhi thero puthujjanakāle kappiyepi kukkuccako hutvā kaṅkhābahulatāya ‘‘kaṅkhārevato’’ti paññāto, pacchā khīṇāsavakālepi tatheva voharayittha. Tenāha – ‘‘itthaṃ sudaṃ āyasmā kaṅkhārevato gāthaṃ abhāsitthā’’ti. Taṃ vuttatthameva.

    கங்கா²ரேவதத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kaṅkhārevatattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 3. கங்கா²ரேவதத்தே²ரகா³தா² • 3. Kaṅkhārevatattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact