Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    12. கண்ணமுண்ட³பேதிவத்து²

    12. Kaṇṇamuṇḍapetivatthu

    348.

    348.

    ‘‘ஸொண்ணஸோபானப²லகா , ஸொண்ணவாலுகஸந்த²தா;

    ‘‘Soṇṇasopānaphalakā , soṇṇavālukasanthatā;

    தத்த² ஸோக³ந்தி⁴யா வக்³கூ³, ஸுசிக³ந்தா⁴ மனோரமா.

    Tattha sogandhiyā vaggū, sucigandhā manoramā.

    349.

    349.

    ‘‘நானாருக்கே²ஹி ஸஞ்ச²ன்னா, நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதா;

    ‘‘Nānārukkhehi sañchannā, nānāgandhasameritā;

    நானாபது³மஸஞ்ச²ன்னா, புண்ட³ரீகஸமோததா 1.

    Nānāpadumasañchannā, puṇḍarīkasamotatā 2.

    350.

    350.

    ‘‘ஸுரபி⁴ங் ஸம்பவாயந்தி, மனுஞ்ஞா மாலுதேரிதா;

    ‘‘Surabhiṃ sampavāyanti, manuññā māluteritā;

    ஹங்ஸகோஞ்சாபி⁴ருதா³ ச, சக்கவக்காபி⁴கூஜிதா.

    Haṃsakoñcābhirudā ca, cakkavakkābhikūjitā.

    351.

    351.

    ‘‘நானாதி³ஜக³ணாகிண்ணா , நானாஸரக³ணாயுதா;

    ‘‘Nānādijagaṇākiṇṇā , nānāsaragaṇāyutā;

    நானாப²லத⁴ரா ருக்கா², நானாபுப்ப²த⁴ரா வனா.

    Nānāphaladharā rukkhā, nānāpupphadharā vanā.

    352.

    352.

    ‘‘ந மனுஸ்ஸேஸு ஈதி³ஸங், நக³ரங் யாதி³ஸங் இத³ங்;

    ‘‘Na manussesu īdisaṃ, nagaraṃ yādisaṃ idaṃ;

    பாஸாதா³ ப³ஹுகா துய்ஹங், ஸோவண்ணரூபியாமயா;

    Pāsādā bahukā tuyhaṃ, sovaṇṇarūpiyāmayā;

    த³த்³த³ல்லமானா ஆபெ⁴ந்தி 3, ஸமந்தா சதுரோ தி³ஸா.

    Daddallamānā ābhenti 4, samantā caturo disā.

    353.

    353.

    ‘‘பஞ்ச தா³ஸிஸதா துய்ஹங், யா தேமா பரிசாரிகா;

    ‘‘Pañca dāsisatā tuyhaṃ, yā temā paricārikā;

    தா 5 கம்பு³காயூரத⁴ரா 6, கஞ்சனாவேளபூ⁴ஸிதா.

    7 kambukāyūradharā 8, kañcanāveḷabhūsitā.

    354.

    354.

    ‘‘பல்லங்கா ப³ஹுகா துய்ஹங், ஸோவண்ணரூபியாமயா;

    ‘‘Pallaṅkā bahukā tuyhaṃ, sovaṇṇarūpiyāmayā;

    கத³லிமிக³ஸஞ்ச²ன்னா 9, ஸஜ்ஜா கோ³னகஸந்த²தா.

    Kadalimigasañchannā 10, sajjā gonakasanthatā.

    355.

    355.

    ‘‘யத்த² த்வங் வாஸூபக³தா, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ;

    ‘‘Yattha tvaṃ vāsūpagatā, sabbakāmasamiddhinī;

    ஸம்பத்தாயட்³ட⁴ரத்தாய 11, ததோ உட்டா²ய க³ச்ச²ஸி.

    Sampattāyaḍḍharattāya 12, tato uṭṭhāya gacchasi.

    356.

    356.

    ‘‘உய்யானபூ⁴மிங் க³ந்த்வான, பொக்க²ரஞ்ஞா ஸமந்ததோ;

    ‘‘Uyyānabhūmiṃ gantvāna, pokkharaññā samantato;

    தஸ்ஸா தீரே துவங் டா²ஸி, ஹரிதே ஸத்³த³லே ஸுபே⁴.

    Tassā tīre tuvaṃ ṭhāsi, harite saddale subhe.

    357.

    357.

    ‘‘ததோ தே கண்ணமுண்டோ³ ஸுனகோ², அங்க³மங்கா³னி கா²த³தி;

    ‘‘Tato te kaṇṇamuṇḍo sunakho, aṅgamaṅgāni khādati;

    யதா³ ச கா²யிதா ஆஸி, அட்டி²ஸங்க²லிகா கதா;

    Yadā ca khāyitā āsi, aṭṭhisaṅkhalikā katā;

    ஓகா³ஹஸி பொக்க²ரணிங், ஹோதி காயோ யதா² புரே.

    Ogāhasi pokkharaṇiṃ, hoti kāyo yathā pure.

    358.

    358.

    ‘‘ததோ த்வங் அங்க³பச்சங்கீ³ 13, ஸுசாரு பியத³ஸ்ஸனா;

    ‘‘Tato tvaṃ aṅgapaccaṅgī 14, sucāru piyadassanā;

    வத்தே²ன பாருபித்வான, ஆயாஸி மம ஸந்திகங்.

    Vatthena pārupitvāna, āyāsi mama santikaṃ.

    359.

    359.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, கண்ணமுண்டோ³ ஸுனகோ² தவஅங்க³மங்கா³னி கா²த³தீ’’தி.

    Kissa kammavipākena, kaṇṇamuṇḍo sunakho tavaaṅgamaṅgāni khādatī’’ti.

    360.

    360.

    ‘‘கிமிலாயங் 15 க³ஹபதி, ஸத்³தோ⁴ ஆஸி உபாஸகோ;

    ‘‘Kimilāyaṃ 16 gahapati, saddho āsi upāsako;

    தஸ்ஸாஹங் ப⁴ரியா ஆஸிங், து³ஸ்ஸீலா அதிசாரினீ.

    Tassāhaṃ bhariyā āsiṃ, dussīlā aticārinī.

    361.

    361.

    ‘‘ஸோ மங் அதிசரமானாய 17, ஸாமிகோ ஏதத³ப்³ரவி;

    ‘‘So maṃ aticaramānāya 18, sāmiko etadabravi;

    ‘நேதங் ச²ன்னங் 19 பதிரூபங், யங் த்வங் அதிசராஸி மங்’.

    ‘Netaṃ channaṃ 20 patirūpaṃ, yaṃ tvaṃ aticarāsi maṃ’.

    362.

    362.

    ‘‘ஸாஹங் கோ⁴ரஞ்ச ஸபத²ங், முஸாவாத³ஞ்ச பா⁴ஸிஸங்;

    ‘‘Sāhaṃ ghorañca sapathaṃ, musāvādañca bhāsisaṃ;

    ‘நாஹங் தங் அதிசராமி, காயேன உத³ சேதஸா.

    ‘Nāhaṃ taṃ aticarāmi, kāyena uda cetasā.

    363.

    363.

    ‘‘‘ஸசாஹங் தங் அதிசராமி, காயேன உத³ சேதஸா;

    ‘‘‘Sacāhaṃ taṃ aticarāmi, kāyena uda cetasā;

    கண்ணமுண்டோ³ யங் ஸுனகோ², அங்க³மங்கா³னி கா²த³து’.

    Kaṇṇamuṇḍo yaṃ sunakho, aṅgamaṅgāni khādatu’.

    364.

    364.

    ‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகங், முஸாவாத³ஸ்ஸ சூப⁴யங்;

    ‘‘Tassa kammassa vipākaṃ, musāvādassa cūbhayaṃ;

    ஸத்தேவ வஸ்ஸஸதானி, அனுபூ⁴தங் யதோ ஹி மே;

    Satteva vassasatāni, anubhūtaṃ yato hi me;

    கண்ணமுண்டோ³ ச ஸுனகோ², அங்க³மங்கா³னி கா²த³தி.

    Kaṇṇamuṇḍo ca sunakho, aṅgamaṅgāni khādati.

    365.

    365.

    ‘‘த்வஞ்ச தே³வ ப³ஹுகாரோ, அத்தா²ய மே இதா⁴க³தோ;

    ‘‘Tvañca deva bahukāro, atthāya me idhāgato;

    ஸுமுத்தாஹங் கண்ணமுண்ட³ஸ்ஸ, அஸோகா அகுதோப⁴யா.

    Sumuttāhaṃ kaṇṇamuṇḍassa, asokā akutobhayā.

    366.

    366.

    ‘‘தாஹங் தே³வ நமஸ்ஸாமி, யாசாமி பஞ்ஜலீகதா;

    ‘‘Tāhaṃ deva namassāmi, yācāmi pañjalīkatā;

    பு⁴ஞ்ஜ அமானுஸே காமே, ரம தே³வ மயா ஸஹா’’தி.

    Bhuñja amānuse kāme, rama deva mayā sahā’’ti.

    367.

    367.

    ‘‘பு⁴த்தா அமானுஸா காமா, ரமிதொம்ஹி தயா ஸஹ;

    ‘‘Bhuttā amānusā kāmā, ramitomhi tayā saha;

    தாஹங் ஸுப⁴கே³ யாசாமி, கி²ப்பங் படினயாஹி ம’’ந்தி.

    Tāhaṃ subhage yācāmi, khippaṃ paṭinayāhi ma’’nti.

    கண்ணமுண்ட³பேதிவத்து² த்³வாத³ஸமங்.

    Kaṇṇamuṇḍapetivatthu dvādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸமோஹதா (க॰)
    2. samohatā (ka.)
    3. ஆப⁴ந்தி (க॰)
    4. ābhanti (ka.)
    5. கா (க॰)
    6. கம்பு³கேயூரத⁴ரா (ஸீ॰)
    7. kā (ka.)
    8. kambukeyūradharā (sī.)
    9. காத³லிமிக³ஸஞ்ச²ன்னா (ஸீ॰)
    10. kādalimigasañchannā (sī.)
    11. … ரத்தியா (க॰)
    12. … rattiyā (ka.)
    13. அங்க³பச்சங்கா³ (க॰)
    14. aṅgapaccaṅgā (ka.)
    15. கிம்பி³லாயங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    16. kimbilāyaṃ (sī. syā.)
    17. ஏவமாதிசரமானாய (ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. evamāticaramānāya (syā. pī.)
    19. நேதங் ச²ன்னங் ந (ஸீ॰), நேதங் ச²ன்னங் நேதங் (க॰)
    20. netaṃ channaṃ na (sī.), netaṃ channaṃ netaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 12. கண்ணமுண்ட³பேதிவத்து²வண்ணனா • 12. Kaṇṇamuṇḍapetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact