Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
12. கண்ணமுண்ட³பேதிவத்து²வண்ணனா
12. Kaṇṇamuṇḍapetivatthuvaṇṇanā
ஸொண்ணஸோபானப²லகாதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே கண்ணமுண்ட³பேதிங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். அதீதே கிர கஸ்ஸபபு³த்³த⁴காலே கிமிலனக³ரே அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ ஸோதாபன்னோ பஞ்சஹி உபாஸகஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸமானச்ச²ந்தோ³ ஹுத்வா ஆராமரோபனஸேதுப³ந்த⁴னசங்கமனகரணாதீ³ஸு புஞ்ஞகம்மேஸு பஸுதோ ஹுத்வா விஹரந்தோ ஸங்க⁴ஸ்ஸ விஹாரங் காரெத்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் காலேன காலங் விஹாரங் க³ச்ச²தி. தேஸங் ப⁴ரியாயோபி உபாஸிகா ஹுத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸமக்³கா³ மாலாக³ந்த⁴விலேபனாதி³ஹத்தா² காலேன காலங் விஹாரங் க³ச்ச²ந்தியோ அந்தராமக்³கே³ ஆராமஸபா⁴தீ³ஸு விஸ்ஸமித்வா க³ச்ச²ந்தி.
Soṇṇasopānaphalakāti idaṃ satthari sāvatthiyaṃ viharante kaṇṇamuṇḍapetiṃ ārabbha vuttaṃ. Atīte kira kassapabuddhakāle kimilanagare aññataro upāsako sotāpanno pañcahi upāsakasatehi saddhiṃ samānacchando hutvā ārāmaropanasetubandhanacaṅkamanakaraṇādīsu puññakammesu pasuto hutvā viharanto saṅghassa vihāraṃ kāretvā tehi saddhiṃ kālena kālaṃ vihāraṃ gacchati. Tesaṃ bhariyāyopi upāsikā hutvā aññamaññaṃ samaggā mālāgandhavilepanādihatthā kālena kālaṃ vihāraṃ gacchantiyo antarāmagge ārāmasabhādīsu vissamitvā gacchanti.
அதே²கதி³வஸங் கதிபயா து⁴த்தா ஏகிஸ்ஸா ஸபா⁴ய ஸன்னிஸின்னா தாஸு தத்த² விஸ்ஸமித்வா க³தாஸு தாஸங் ரூபஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தா ஹுத்வா தாஸங் ஸீலாசாரகு³ணஸம்பன்னதங் ஞத்வா கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘கோ ஏதாஸு ஏகிஸ்ஸாபி ஸீலபே⁴த³ங் காதுங் ஸமத்தோ²’’தி. தத்த² அஞ்ஞதரோ ‘‘அஹங் ஸமத்தோ²’’தி ஆஹ. தே தேன ‘‘ஸஹஸ்ஸேன அப்³பு⁴தங் கரோமா’’தி அப்³பு⁴தங் அகங்ஸு. ஸோ அனேகேஹி உபாயேஹி வாயமமானோ தாஸு ஸப⁴ங் ஆக³தாஸு ஸுமுஞ்சிதங் ஸத்ததந்திங் மது⁴ரஸ்ஸரங் வீணங் வாதெ³ந்தோ மது⁴ரேனேவ ஸரேன காமபடிஸங்யுத்தகீ³தானி கா³யந்தோ கீ³தஸத்³தே³ன தாஸு அஞ்ஞதரங் இத்தி²ங் ஸீலபே⁴த³ங் பாபெந்தோ அதிசாரினிங் கத்வா தே து⁴த்தே ஸஹஸ்ஸங் பராஜேஸி. தே ஸஹஸ்ஸபராஜிதா தஸ்ஸா ஸாமிகஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ஸாமிகோ தங் புச்சி² – ‘‘கிங் த்வங் ஏவரூபா, யதா² தே புரிஸா அவோசு’’ந்தி. ஸா ‘‘நாஹங் ஈதி³ஸங் ஜானாமீ’’தி படிக்கி²பித்வா தஸ்மிங் அஸத்³த³ஹந்தே ஸமீபே டி²தங் ஸுனக²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸபத²ங் அகாஸி ‘‘ஸசே மயா தாதி³ஸங் பாபகம்மங் கதங், அயங் சி²ன்னகண்ணோ காளஸுனகோ² தத்த² தத்த² ப⁴வே ஜாதங் மங் கா²த³தூ’’தி. இதராபி பஞ்சஸதா இத்தி²யோ தங் இத்தி²ங் அதிசாரினிங் ஜானந்தீ கிங் அயங் ததா²ரூபங் பாபங் அகாஸி, உதா³ஹு நாகாஸீ’’தி சோதி³தா ‘‘ந மயங் ஏவரூபங் ஜானாமா’’தி முஸா வத்வா ‘‘ஸசே மயங் ஜானாம, ப⁴வே ப⁴வே ஏதிஸ்ஸாயேவ தா³ஸியோ ப⁴வெய்யாமா’’தி ஸபத²ங் அகங்ஸு.
Athekadivasaṃ katipayā dhuttā ekissā sabhāya sannisinnā tāsu tattha vissamitvā gatāsu tāsaṃ rūpasampattiṃ disvā paṭibaddhacittā hutvā tāsaṃ sīlācāraguṇasampannataṃ ñatvā kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘ko etāsu ekissāpi sīlabhedaṃ kātuṃ samattho’’ti. Tattha aññataro ‘‘ahaṃ samattho’’ti āha. Te tena ‘‘sahassena abbhutaṃ karomā’’ti abbhutaṃ akaṃsu. So anekehi upāyehi vāyamamāno tāsu sabhaṃ āgatāsu sumuñcitaṃ sattatantiṃ madhurassaraṃ vīṇaṃ vādento madhureneva sarena kāmapaṭisaṃyuttagītāni gāyanto gītasaddena tāsu aññataraṃ itthiṃ sīlabhedaṃ pāpento aticāriniṃ katvā te dhutte sahassaṃ parājesi. Te sahassaparājitā tassā sāmikassa ārocesuṃ. Sāmiko taṃ pucchi – ‘‘kiṃ tvaṃ evarūpā, yathā te purisā avocu’’nti. Sā ‘‘nāhaṃ īdisaṃ jānāmī’’ti paṭikkhipitvā tasmiṃ asaddahante samīpe ṭhitaṃ sunakhaṃ dassetvā sapathaṃ akāsi ‘‘sace mayā tādisaṃ pāpakammaṃ kataṃ, ayaṃ chinnakaṇṇo kāḷasunakho tattha tattha bhave jātaṃ maṃ khādatū’’ti. Itarāpi pañcasatā itthiyo taṃ itthiṃ aticāriniṃ jānantī kiṃ ayaṃ tathārūpaṃ pāpaṃ akāsi, udāhu nākāsī’’ti coditā ‘‘na mayaṃ evarūpaṃ jānāmā’’ti musā vatvā ‘‘sace mayaṃ jānāma, bhave bhave etissāyeva dāsiyo bhaveyyāmā’’ti sapathaṃ akaṃsu.
அத² ஸா அதிசாரினீ இத்தீ² தேனேவ விப்படிஸாரேன ட³ய்ஹமானஹத³யா ஸுஸ்ஸித்வா ந சிரேனேவ காலங் கத்வா ஹிமவதி பப்³ப³தராஜே ஸத்தன்னங் மஹாஸரானங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ கண்ணமுண்ட³த³ஹஸ்ஸ தீரே விமானபேதீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. விமானஸாமந்தா சஸ்ஸா கம்மவிபாகானுப⁴வனயொக்³கா³ ஏகா பொக்க²ரணீ நிப்³ப³த்தி. ஸேஸா ச பஞ்சஸதா இத்தி²யோ காலங் கத்வா ஸபத²கம்மவஸேன தஸ்ஸாயேவ தா³ஸியோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஸா தத்த² புப்³பே³ கதஸ்ஸ புஞ்ஞகம்மஸ்ஸ ப²லேன தி³வஸபா⁴க³ங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா அட்³ட⁴ரத்தே பாபகம்மப³லஸஞ்சோதி³தா ஸயனதோ உட்ட²ஹித்வா பொக்க²ரணிதீரங் க³ச்ச²தி. தத்த² க³தங் க³ஜபோதகப்பமாணோ ஏகோ காளஸுனகோ² பே⁴ரவரூபோ சி²ன்னகண்ணோ திகி²ணாயதகதி²னதா³டோ² ஸுவிப்பு²லிதக²தி³ரங்கா³ரபுஞ்ஜஸதி³ஸனயனோ நிரந்தரப்பவத்தவிஜ்ஜுலதாஸங்கா⁴தஸதி³ஸஜிவ்ஹோ கதி²னதிகி²ணனகோ² க²ராயதது³ப்³ப³ண்ணலோமோ ததோ ஆக³ந்த்வா தங் பூ⁴மியங் நிபாதெத்வா அதிஸயஜிக⁴ச்சா²பி⁴பூ⁴தோ விய பஸய்ஹ கா²த³ந்தோ அட்டி²ஸங்க²லிகமத்தங் கத்வா த³ந்தேஹி க³ஹெத்வா பொக்க²ரணியங் கி²பித்வா அந்தரதா⁴யதி. ஸா ச தத்த² பக்கி²த்தஸமனந்தரமேவ பகதிரூபதா⁴ரினீ ஹுத்வா விமானங் அபி⁴ருய்ஹ ஸயனே நிபஜ்ஜதி. இதரா பன தஸ்ஸா தா³ஸப்³யமேவ து³க்க²ங் அனுப⁴வந்தி. ஏவங் தாஸங் தத்த² வஸந்தீனங் பஞ்ஞாஸாதி⁴கானி பஞ்ச வஸ்ஸஸதானி வீதிவத்தானி.
Atha sā aticārinī itthī teneva vippaṭisārena ḍayhamānahadayā sussitvā na cireneva kālaṃ katvā himavati pabbatarāje sattannaṃ mahāsarānaṃ aññatarassa kaṇṇamuṇḍadahassa tīre vimānapetī hutvā nibbatti. Vimānasāmantā cassā kammavipākānubhavanayoggā ekā pokkharaṇī nibbatti. Sesā ca pañcasatā itthiyo kālaṃ katvā sapathakammavasena tassāyeva dāsiyo hutvā nibbattiṃsu. Sā tattha pubbe katassa puññakammassa phalena divasabhāgaṃ dibbasampattiṃ anubhavitvā aḍḍharatte pāpakammabalasañcoditā sayanato uṭṭhahitvā pokkharaṇitīraṃ gacchati. Tattha gataṃ gajapotakappamāṇo eko kāḷasunakho bheravarūpo chinnakaṇṇo tikhiṇāyatakathinadāṭho suvipphulitakhadiraṅgārapuñjasadisanayano nirantarappavattavijjulatāsaṅghātasadisajivho kathinatikhiṇanakho kharāyatadubbaṇṇalomo tato āgantvā taṃ bhūmiyaṃ nipātetvā atisayajighacchābhibhūto viya pasayha khādanto aṭṭhisaṅkhalikamattaṃ katvā dantehi gahetvā pokkharaṇiyaṃ khipitvā antaradhāyati. Sā ca tattha pakkhittasamanantarameva pakatirūpadhārinī hutvā vimānaṃ abhiruyha sayane nipajjati. Itarā pana tassā dāsabyameva dukkhaṃ anubhavanti. Evaṃ tāsaṃ tattha vasantīnaṃ paññāsādhikāni pañca vassasatāni vītivattāni.
அத² தாஸங் புரிஸேஹி வினா தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தீனங் உக்கண்டா² அஹேஸுங். தத்த² ச கண்ணமுண்ட³த³ஹதோ நிக்³க³தா பப்³ப³தவிவரேன ஆக³ந்த்வா க³ங்க³ங் நதி³ங் அனுபவிட்டா² ஏகா நதீ³ அத்தி². தாஸஞ்ச வஸனட்டா²னஸமீபே ஏகோ தி³ப்³ப³ப²லேஹி அம்ப³ருக்கே²ஹி பனஸலபு³ஜாதீ³ஹி ச உபஸோபி⁴தோ ஆராமஸதி³ஸோ அரஞ்ஞப்பதே³ஸோ அத்தி². தா ஏவங் ஸமசிந்தேஸுங் – ‘‘ஹந்த³, மயங் இமானி அம்ப³ப²லானி இமிஸ்ஸா நதி³யா பக்கி²பிஸ்ஸாம, அப்பேவ நாம இமங் ப²லங் தி³ஸ்வா ப²லலோபே⁴ன கோசிதே³வ புரிஸோ இதா⁴க³ச்செ²ய்ய, தேன ஸத்³தி⁴ங் ரமிஸ்ஸாமாதி. தா ததா² அகங்ஸு. தாஹி பன பக்கி²த்தானி அம்ப³ப²லானி கானிசி தாபஸா க³ண்ஹிங்ஸு, கானிசி வனசரகா, கானிசி காகா விலுஜ்ஜிங்ஸு, கானிசி தீரே லக்³கி³ங்ஸு. ஏகங் பன க³ங்கா³ய ஸோதங் பத்வா அனுக்கமேன பா³ராணஸிங் ஸம்பாபுணி.
Atha tāsaṃ purisehi vinā dibbasampattiṃ anubhavantīnaṃ ukkaṇṭhā ahesuṃ. Tattha ca kaṇṇamuṇḍadahato niggatā pabbatavivarena āgantvā gaṅgaṃ nadiṃ anupaviṭṭhā ekā nadī atthi. Tāsañca vasanaṭṭhānasamīpe eko dibbaphalehi ambarukkhehi panasalabujādīhi ca upasobhito ārāmasadiso araññappadeso atthi. Tā evaṃ samacintesuṃ – ‘‘handa, mayaṃ imāni ambaphalāni imissā nadiyā pakkhipissāma, appeva nāma imaṃ phalaṃ disvā phalalobhena kocideva puriso idhāgaccheyya, tena saddhiṃ ramissāmāti. Tā tathā akaṃsu. Tāhi pana pakkhittāni ambaphalāni kānici tāpasā gaṇhiṃsu, kānici vanacarakā, kānici kākā vilujjiṃsu, kānici tīre laggiṃsu. Ekaṃ pana gaṅgāya sotaṃ patvā anukkamena bārāṇasiṃ sampāpuṇi.
தேன ச ஸமயேன பா³ராணஸிராஜா லோஹஜாலபரிக்கி²த்தே க³ங்கா³ஜலே ந்ஹாயதி. அத² தங் ப²லங் நதி³ஸோதேன வுய்ஹமானங் அனுக்கமேன ஆக³ந்த்வா லோஹஜாலே லக்³கி³. தங் வண்ணக³ந்த⁴ரஸஸம்பன்னங் மஹந்தங் தி³ப்³ப³ங் அம்ப³ப²லங் தி³ஸ்வா ராஜபுரிஸா ரஞ்ஞோ உபனேஸுங். ராஜா தஸ்ஸ ஏகதே³ஸங் க³ஹெத்வா வீமங்ஸனத்தா²ய ஏகஸ்ஸ ப³ந்த⁴னாகா³ரே ட²பிதஸ்ஸ வஜ்ஜ²சோரஸ்ஸ கா²தி³துங் அதா³ஸி. ஸோ தங் கா²தி³த்வா ‘‘தே³வ, மயா ஏவரூபங் ந கா²தி³தபுப்³ப³ங், தி³ப்³ப³மித³ங் மஞ்ஞே அம்ப³ப²ல’’ந்தி ஆஹ. ராஜா புனபி தஸ்ஸ ஏகங் க²ண்ட³ங் அதா³ஸி. ஸோ தங் கா²தி³த்வா விக³தவலிதபலிதோ அதிவிய மனோஹரரூபோ யொப்³ப³னே டி²தோ விய அஹோஸி. தங் தி³ஸ்வா ராஜா அச்ச²ரியப்³பு⁴தஜாதோ தங் அம்ப³ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸரீரே விஸேஸங் லபி⁴த்வா மனுஸ்ஸே புச்சி² – ‘‘கத்த² ஏவரூபானி தி³ப்³ப³அம்ப³ப²லானி ஸங்விஜ்ஜந்தீ’’தி? மனுஸ்ஸா ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ஹிமவந்தே கிர, தே³வ, பப்³ப³தராஜே’’தி. ‘‘ஸக்கா பன தானி ஆனேது’’ந்தி? ‘‘வனசரகா, தே³வ, ஜானந்தீ’’தி.
Tena ca samayena bārāṇasirājā lohajālaparikkhitte gaṅgājale nhāyati. Atha taṃ phalaṃ nadisotena vuyhamānaṃ anukkamena āgantvā lohajāle laggi. Taṃ vaṇṇagandharasasampannaṃ mahantaṃ dibbaṃ ambaphalaṃ disvā rājapurisā rañño upanesuṃ. Rājā tassa ekadesaṃ gahetvā vīmaṃsanatthāya ekassa bandhanāgāre ṭhapitassa vajjhacorassa khādituṃ adāsi. So taṃ khāditvā ‘‘deva, mayā evarūpaṃ na khāditapubbaṃ, dibbamidaṃ maññe ambaphala’’nti āha. Rājā punapi tassa ekaṃ khaṇḍaṃ adāsi. So taṃ khāditvā vigatavalitapalito ativiya manohararūpo yobbane ṭhito viya ahosi. Taṃ disvā rājā acchariyabbhutajāto taṃ ambaphalaṃ paribhuñjitvā sarīre visesaṃ labhitvā manusse pucchi – ‘‘kattha evarūpāni dibbaambaphalāni saṃvijjantī’’ti? Manussā evamāhaṃsu – ‘‘himavante kira, deva, pabbatarāje’’ti. ‘‘Sakkā pana tāni ānetu’’nti? ‘‘Vanacarakā, deva, jānantī’’ti.
ராஜா வனசரகே பக்கோஸாபெத்வா தேஸங் தமத்த²ங் ஆசிக்கி²த்வா தேஹி ஸம்மந்தெத்வா தி³ன்னஸ்ஸ ஏகஸ்ஸ வனசரகஸ்ஸ ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா தங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி – ‘‘க³ச்ச² , ஸீக⁴ங் தங் மே அம்ப³ப²லங் ஆனேஹீ’’தி. ஸோ தங் கஹாபணஸஹஸ்ஸங் புத்ததா³ரஸ்ஸ த³த்வா பாதெ²ய்யங் க³ஹெத்வா படிக³ங்க³ங் கண்ணமுண்ட³த³ஹாபி⁴முகோ² க³ந்த்வா மனுஸ்ஸபத²ங் அதிக்கமித்வா கண்ணமுண்ட³த³ஹதோ ஓரங் ஸட்டி²யோஜனப்பமாணே பதே³ஸே ஏகங் தாபஸங் தி³ஸ்வா தேன ஆசிக்கி²தமக்³கே³ன க³ச்ச²ந்தோ புன திங்ஸயோஜனப்பமாணே பதே³ஸே ஏகங் தாபஸங் தி³ஸ்வா, தேன ஆசிக்கி²தமக்³கே³ன க³ச்ச²ந்தோ புன பன்னரஸயோஜனப்பமாணே டா²னே அஞ்ஞங் தாபஸங் தி³ஸ்வா, தஸ்ஸ அத்தனோ ஆக³மனகாரணங் கதே²ஸி. தாபஸோ தங் அனுஸாஸி – ‘‘இதோ பட்டா²ய இமங் மஹாக³ங்க³ங் பஹாய இமங் கு²த்³த³கனதி³ங் நிஸ்ஸாய படிஸோதங் க³ச்ச²ந்தோ யதா³ பப்³ப³தவிவரங் பஸ்ஸஸி, ததா³ ரத்தியங் உக்கங் க³ஹெத்வா பவிஸெய்யாஸி. அயஞ்ச நதீ³ ரத்தியங் நப்பவத்ததி, தேன தே க³மனயொக்³கா³ ஹோதி, கதிபயயோஜனாதிக்கமேன தே அம்பே³ பஸ்ஸிஸ்ஸஸீ’’தி. ஸோ ததா² கத்வா உத³யந்தே ஸூரியே விவித⁴ரதனரங்ஸிஜாலபஜ்ஜோதிதபூ⁴மிபா⁴க³ங் ப²லபா⁴ராவனதஸாகா²விதானதருக³ணோபஸோபி⁴தங் நானாவித⁴விஹங்க³க³ணூபகூஜிதங் அதிவிய மனோஹரங் அம்ப³வனங் ஸம்பாபுணி.
Rājā vanacarake pakkosāpetvā tesaṃ tamatthaṃ ācikkhitvā tehi sammantetvā dinnassa ekassa vanacarakassa sahassaṃ datvā taṃ vissajjesi – ‘‘gaccha , sīghaṃ taṃ me ambaphalaṃ ānehī’’ti. So taṃ kahāpaṇasahassaṃ puttadārassa datvā pātheyyaṃ gahetvā paṭigaṅgaṃ kaṇṇamuṇḍadahābhimukho gantvā manussapathaṃ atikkamitvā kaṇṇamuṇḍadahato oraṃ saṭṭhiyojanappamāṇe padese ekaṃ tāpasaṃ disvā tena ācikkhitamaggena gacchanto puna tiṃsayojanappamāṇe padese ekaṃ tāpasaṃ disvā, tena ācikkhitamaggena gacchanto puna pannarasayojanappamāṇe ṭhāne aññaṃ tāpasaṃ disvā, tassa attano āgamanakāraṇaṃ kathesi. Tāpaso taṃ anusāsi – ‘‘ito paṭṭhāya imaṃ mahāgaṅgaṃ pahāya imaṃ khuddakanadiṃ nissāya paṭisotaṃ gacchanto yadā pabbatavivaraṃ passasi, tadā rattiyaṃ ukkaṃ gahetvā paviseyyāsi. Ayañca nadī rattiyaṃ nappavattati, tena te gamanayoggā hoti, katipayayojanātikkamena te ambe passissasī’’ti. So tathā katvā udayante sūriye vividharatanaraṃsijālapajjotitabhūmibhāgaṃ phalabhārāvanatasākhāvitānatarugaṇopasobhitaṃ nānāvidhavihaṅgagaṇūpakūjitaṃ ativiya manoharaṃ ambavanaṃ sampāpuṇi.
அத² நங் தா அமனுஸ்ஸித்தி²யோ தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏஸ மம பரிக்³க³ஹோ, ஏஸ மம பரிக்³க³ஹோ’’தி உபதா⁴விங்ஸு. ஸோ பன தாஹி ஸத்³தி⁴ங் தத்த² தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴விதுங் யொக்³க³ஸ்ஸ புஞ்ஞகம்மஸ்ஸ அகதத்தா தா தி³ஸ்வாவ பீ⁴தோ விரவந்தோ பலாயித்வா அனுக்கமேன பா³ராணஸிங் பத்வா தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தங் ஸுத்வா தா இத்தி²யோ த³ட்டு²ங் அம்ப³ப²லானி ச பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ஸஞ்ஜாதாபி⁴லாஸோ ரஜ்ஜபா⁴ரங் அமச்சேஸு ஆரோபெத்வா மிக³வாபதே³ஸேன ஸன்னத்³த⁴த⁴னுகலாபோ க²க்³க³ங் ப³ந்தி⁴த்வா கதிபயமனுஸ்ஸபரிவாரோ தேனேவ வனசரகேன த³ஸ்ஸிதமக்³கே³ன க³ந்த்வா கதிபயயோஜனந்தரே டா²னே மனுஸ்ஸேபி ட²பெத்வா வனசரகமேவ க³ஹெத்வா அனுக்கமேன க³ந்த்வா தம்பி ததோ நிவத்தாபெத்வா உத³யந்தே தி³வாகரே அம்ப³வனங் பாவிஸி. அத² நங் தா இத்தி²யோ அபி⁴னவஉப்பன்னமிவ தே³வபுத்தங் தி³ஸ்வா பச்சுக்³க³ந்த்வா ‘‘ராஜா’’தி ஞத்வா ஸஞ்ஜாதஸினேஹப³ஹுமானா ஸக்கச்சங் ந்ஹாபெத்வா தி³ப்³பே³ஹி வத்தா²லங்காரமாலாக³ந்த⁴விலேபனேஹி ஸுமண்டி³தபஸாதி⁴தங் கத்வா விமானங் ஆரோபெத்வா நானக்³க³ரஸங் தி³ப்³ப³போ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா தஸ்ஸ இச்சா²னுரூபங் பயிருபாஸிங்ஸு.
Atha naṃ tā amanussitthiyo dūratova āgacchantaṃ disvā ‘‘esa mama pariggaho, esa mama pariggaho’’ti upadhāviṃsu. So pana tāhi saddhiṃ tattha dibbasampattiṃ anubhavituṃ yoggassa puññakammassa akatattā tā disvāva bhīto viravanto palāyitvā anukkamena bārāṇasiṃ patvā taṃ pavattiṃ rañño ārocesi. Rājā taṃ sutvā tā itthiyo daṭṭhuṃ ambaphalāni ca paribhuñjituṃ sañjātābhilāso rajjabhāraṃ amaccesu āropetvā migavāpadesena sannaddhadhanukalāpo khaggaṃ bandhitvā katipayamanussaparivāro teneva vanacarakena dassitamaggena gantvā katipayayojanantare ṭhāne manussepi ṭhapetvā vanacarakameva gahetvā anukkamena gantvā tampi tato nivattāpetvā udayante divākare ambavanaṃ pāvisi. Atha naṃ tā itthiyo abhinavauppannamiva devaputtaṃ disvā paccuggantvā ‘‘rājā’’ti ñatvā sañjātasinehabahumānā sakkaccaṃ nhāpetvā dibbehi vatthālaṅkāramālāgandhavilepanehi sumaṇḍitapasādhitaṃ katvā vimānaṃ āropetvā nānaggarasaṃ dibbabhojanaṃ bhojetvā tassa icchānurūpaṃ payirupāsiṃsu.
அத² தி³யட்³ட⁴வஸ்ஸஸதே அதிக்கந்தே ராஜா அட்³ட⁴ரத்திஸமயே உட்ட²ஹித்வா நிஸின்னோ தங் அதிசாரினிங் பேதிங் பொக்க²ரணிதீரங் க³ச்ச²ந்திங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² ஏஸா இமாய வேலாய க³ச்ச²தீ’’தி வீமங்ஸிதுகாமோ அனுப³ந்தி⁴. அத² நங் தத்த² க³தங் ஸுனகே²ன க²ஜ்ஜமானங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² இத³’’ந்தி அஜானந்தோ தயோ ச தி³வஸே வீமங்ஸித்வா ‘‘ஏஸோ ஏதிஸ்ஸா பச்சாமித்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி நிஸிதேன உஸுனா விஜ்ஜி²த்வா ஜீவிதா வோரோபெத்வா தஞ்ச இத்தி²ங் போதெ²த்வா பொக்க²ரணிங் ஓதாரெத்வா படிலத்³த⁴புரிமரூபங் தி³ஸ்வா –
Atha diyaḍḍhavassasate atikkante rājā aḍḍharattisamaye uṭṭhahitvā nisinno taṃ aticāriniṃ petiṃ pokkharaṇitīraṃ gacchantiṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho esā imāya velāya gacchatī’’ti vīmaṃsitukāmo anubandhi. Atha naṃ tattha gataṃ sunakhena khajjamānaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho ida’’nti ajānanto tayo ca divase vīmaṃsitvā ‘‘eso etissā paccāmitto bhavissatī’’ti nisitena usunā vijjhitvā jīvitā voropetvā tañca itthiṃ pothetvā pokkharaṇiṃ otāretvā paṭiladdhapurimarūpaṃ disvā –
348.
348.
‘‘ஸொண்ணஸோபானப²லகா , ஸொண்ணவாலுகஸந்த²தா;
‘‘Soṇṇasopānaphalakā , soṇṇavālukasanthatā;
தத்த² ஸோக³ந்தி⁴யா வக்³கூ³, ஸுசிக³ந்தா⁴ மனோரமா.
Tattha sogandhiyā vaggū, sucigandhā manoramā.
349.
349.
‘‘நானாருக்கே²ஹி ஸஞ்ச²ன்னா, நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதா;
‘‘Nānārukkhehi sañchannā, nānāgandhasameritā;
நானாபது³மஸஞ்ச²ன்னா, புண்ட³ரீகஸமோததா.
Nānāpadumasañchannā, puṇḍarīkasamotatā.
350.
350.
‘‘ஸுரபி⁴ங் ஸம்பவாயந்தி, மனுஞ்ஞா மாலுதேரிதா;
‘‘Surabhiṃ sampavāyanti, manuññā māluteritā;
ஹங்ஸகோஞ்சாபி⁴ருதா³ ச, சக்கவக்காபி⁴கூஜிதா.
Haṃsakoñcābhirudā ca, cakkavakkābhikūjitā.
351.
351.
‘‘நானாதி³ஜக³ணாகிண்ணா, நானாஸரக³ணாயுதா;
‘‘Nānādijagaṇākiṇṇā, nānāsaragaṇāyutā;
நானாப²லத⁴ரா ருக்கா², நானாபுப்ப²த⁴ரா வனா.
Nānāphaladharā rukkhā, nānāpupphadharā vanā.
352.
352.
‘‘ந மனுஸ்ஸேஸு ஈதி³ஸங், நக³ரங் யாதி³ஸங் இத³ங்;
‘‘Na manussesu īdisaṃ, nagaraṃ yādisaṃ idaṃ;
பாஸாதா³ ப³ஹுகா துய்ஹங், ஸோவண்ணரூபியாமயா;
Pāsādā bahukā tuyhaṃ, sovaṇṇarūpiyāmayā;
த³த்³த³ல்லமானா ஆபெ⁴ந்தி, ஸமந்தா சதுரோ தி³ஸா.
Daddallamānā ābhenti, samantā caturo disā.
353.
353.
‘‘பஞ்ச தா³ஸிஸதா துய்ஹங், யா தேமா பரிசாரிகா;
‘‘Pañca dāsisatā tuyhaṃ, yā temā paricārikā;
தா கம்பு³காயூரத⁴ரா, கஞ்சனாவேளபூ⁴ஸிதா.
Tā kambukāyūradharā, kañcanāveḷabhūsitā.
354.
354.
‘‘பல்லங்கா ப³ஹுகா துய்ஹங், ஸோவண்ணரூபியாமயா;
‘‘Pallaṅkā bahukā tuyhaṃ, sovaṇṇarūpiyāmayā;
கத³லிமிக³ஸஞ்ச²ன்னா, ஸஜ்ஜா கோ³னகஸந்த²தா.
Kadalimigasañchannā, sajjā gonakasanthatā.
355.
355.
‘‘யத்த² துவங் வாஸூபக³தா, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ;
‘‘Yattha tuvaṃ vāsūpagatā, sabbakāmasamiddhinī;
ஸம்பத்தாயட்³ட⁴ரத்தாய, ததோ உட்டா²ய க³ச்ச²ஸி.
Sampattāyaḍḍharattāya, tato uṭṭhāya gacchasi.
356.
356.
‘‘உய்யானபூ⁴மிங் க³ந்த்வான, பொக்க²ரஞ்ஞா ஸமந்ததோ;
‘‘Uyyānabhūmiṃ gantvāna, pokkharaññā samantato;
தஸ்ஸா தீரே துவங் டா²ஸி, ஹரிதே ஸத்³த³லே ஸுபே⁴.
Tassā tīre tuvaṃ ṭhāsi, harite saddale subhe.
357.
357.
‘‘ததோ தே கண்ணமுண்டோ³ ஸுனகோ², அங்க³மங்கா³னி கா²த³தி;
‘‘Tato te kaṇṇamuṇḍo sunakho, aṅgamaṅgāni khādati;
யதா³ ச கா²யிதா ஆஸி, அட்டி²ஸங்க²லிகா கதா;
Yadā ca khāyitā āsi, aṭṭhisaṅkhalikā katā;
ஓகா³ஹஸி பொக்க²ரணிங், ஹோதி காயோ யதா² புரே.
Ogāhasi pokkharaṇiṃ, hoti kāyo yathā pure.
358.
358.
‘‘ததோ த்வங் அங்க³பச்சங்கீ³, ஸுசாரு பியத³ஸ்ஸனா;
‘‘Tato tvaṃ aṅgapaccaṅgī, sucāru piyadassanā;
வத்தே²ன பாருபித்வான, ஆயாஸி மம ஸந்திகங்.
Vatthena pārupitvāna, āyāsi mama santikaṃ.
359.
359.
‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;
‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;
கிஸ்ஸகம்மவிபாகேன, கண்ணமுண்டோ³ ஸுனகோ² தவ;
Kissakammavipākena, kaṇṇamuṇḍo sunakho tava;
அங்க³மங்கா³னி கா²த³தீ’’தி. –
Aṅgamaṅgāni khādatī’’ti. –
த்³வாத³ஸஹி கா³தா²ஹி தங் தஸ்ஸ பவத்திங் படிபுச்சி².
Dvādasahi gāthāhi taṃ tassa pavattiṃ paṭipucchi.
348. தத்த² ஸொண்ணஸோபானப²லகாதி ஸுவண்ணமயஸோபானப²லகா. ஸொண்ணவாலுகஸந்த²தாதி ஸமந்ததோ ஸுவண்ணமயாஹி வாலுகாஹி ஸந்த²தா. தத்தா²தி பொக்க²ரணியங். ஸோக³ந்தி⁴யாதி ஸோக³ந்தி⁴கா. வக்³கூ³தி ஸுந்த³ரா ருசிரா. ஸுசிக³ந்தா⁴தி மனுஞ்ஞக³ந்தா⁴.
348. Tattha soṇṇasopānaphalakāti suvaṇṇamayasopānaphalakā. Soṇṇavālukasanthatāti samantato suvaṇṇamayāhi vālukāhi santhatā. Tatthāti pokkharaṇiyaṃ. Sogandhiyāti sogandhikā. Vaggūti sundarā rucirā. Sucigandhāti manuññagandhā.
349. நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதாதி நானாவித⁴ஸுரபி⁴க³ந்த⁴வஸேன க³ந்த⁴வாயுனா ஸமந்ததோ ஏரிதா. நானாபது³மஸஞ்ச²ன்னாதி நானாவித⁴ரத்தபது³மஸஞ்சா²தி³தஸலிலதலா. புண்ட³ரீகஸமோததாதி ஸேதபது³மேஹி ச ஸமோகிண்ணா.
349.Nānāgandhasameritāti nānāvidhasurabhigandhavasena gandhavāyunā samantato eritā. Nānāpadumasañchannāti nānāvidharattapadumasañchāditasalilatalā. Puṇḍarīkasamotatāti setapadumehi ca samokiṇṇā.
350. ஸுரபி⁴ங் ஸம்பவாயந்தீதி ஸம்மதே³வ ஸுக³ந்த⁴ங் வாயதி பொக்க²ரணீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஹங்ஸகோஞ்சாபி⁴ருதா³தி ஹங்ஸேஹி ச கோஞ்சேஹி ச அபி⁴னாதி³தா.
350.Surabhiṃ sampavāyantīti sammadeva sugandhaṃ vāyati pokkharaṇīti adhippāyo. Haṃsakoñcābhirudāti haṃsehi ca koñcehi ca abhināditā.
351. நானாதி³ஜக³ணாகிண்ணாதி நானாதி³ஜக³ணாகிண்ணா. நானாஸரக³ணாயுதாதி நானாவித⁴விஹங்க³மாபி⁴ருத³ஸமூஹயுத்தா. நானாப²லத⁴ராதி நானாவித⁴ப²லதா⁴ரினோ ஸப்³ப³காலங் விவித⁴ப²லபா⁴ரனமிதஸாக²த்தா. நானாபுப்ப²த⁴ரா வனாதி நானாவித⁴ஸுரபி⁴குஸுமதா³யிகானி வனானீதி அத்தோ². லிங்க³விபல்லாஸேன ஹி ‘‘வனா’’தி வுத்தங்.
351.Nānādijagaṇākiṇṇāti nānādijagaṇākiṇṇā. Nānāsaragaṇāyutāti nānāvidhavihaṅgamābhirudasamūhayuttā. Nānāphaladharāti nānāvidhaphaladhārino sabbakālaṃ vividhaphalabhāranamitasākhattā. Nānāpupphadharā vanāti nānāvidhasurabhikusumadāyikāni vanānīti attho. Liṅgavipallāsena hi ‘‘vanā’’ti vuttaṃ.
352. ந மனுஸ்ஸேஸு ஈதி³ஸங் நக³ரந்தி யாதி³ஸங் தவ இத³ங் நக³ரங், ஈதி³ஸங் மனுஸ்ஸேஸு நத்தி², மனுஸ்ஸலோகே ந உபலப்³ப⁴தீதி அத்தோ². ரூபியமயாதி ரஜதமயா. த³த்³த³ல்லமானாதி அதிவிய விரோசமானா. ஆபெ⁴ந்தீதி ஸோப⁴யந்தி. ஸமந்தா சதுரோ தி³ஸாதி ஸமந்ததோ சதஸ்ஸோபி தி³ஸாயோ.
352.Na manussesu īdisaṃ nagaranti yādisaṃ tava idaṃ nagaraṃ, īdisaṃ manussesu natthi, manussaloke na upalabbhatīti attho. Rūpiyamayāti rajatamayā. Daddallamānāti ativiya virocamānā. Ābhentīti sobhayanti. Samantā caturo disāti samantato catassopi disāyo.
353. யா தேமாதி யா தே இமா. பரிசாரிகாதி வெய்யாவச்சகாரினியோ. தாதி தா பரிசாரிகாயோ. கம்பு³காயூரத⁴ராதி ஸங்க²வலயகாயூரவிபூ⁴ஸிதா. கஞ்சனாவேளபூ⁴ஸிதாதி ஸுவண்ணவடங்ஸகஸமலங்கதகேஸஹத்தா².
353.Yā temāti yā te imā. Paricārikāti veyyāvaccakāriniyo. Tāti tā paricārikāyo. Kambukāyūradharāti saṅkhavalayakāyūravibhūsitā. Kañcanāveḷabhūsitāti suvaṇṇavaṭaṃsakasamalaṅkatakesahatthā.
354. கத³லிமிக³ஸஞ்ச²ன்னாதி கத³லிமிக³சம்மபச்சத்த²ரணத்த²தா. ஸஜ்ஜாதி ஸஜ்ஜிதா ஸயிதுங் யுத்தரூபா. கோ³னகஸந்த²தாதி தீ³க⁴லோமகேன கோஜவேன ஸந்த²தா.
354.Kadalimigasañchannāti kadalimigacammapaccattharaṇatthatā. Sajjāti sajjitā sayituṃ yuttarūpā. Gonakasanthatāti dīghalomakena kojavena santhatā.
355. யத்தா²தி யஸ்மிங் பல்லங்கே. வாஸூபக³தாதி வாஸங் உபக³தா, ஸயிதாதி அத்தோ². ஸம்பத்தாயட்³ட⁴ரத்தாயாதி அட்³ட⁴ரத்தியா உபக³தாய. ததோதி பல்லங்கதோ.
355.Yatthāti yasmiṃ pallaṅke. Vāsūpagatāti vāsaṃ upagatā, sayitāti attho. Sampattāyaḍḍharattāyāti aḍḍharattiyā upagatāya. Tatoti pallaṅkato.
356. பொக்க²ரஞ்ஞாதி பொக்க²ரணியா. ஹரிதேதி நீலே. ஸத்³த³லேதி தருணதிணஸஞ்ச²ன்னே. ஸுபே⁴தி ஸுத்³தே⁴. ஸுபே⁴தி வா தஸ்ஸா ஆலபனங். ப⁴த்³தே³, ஸமந்ததோ ஹரிதே ஸத்³த³லே தஸ்ஸா பொக்க²ரணியா தீரே த்வங் க³ந்த்வான டா²ஸி திட்ட²ஸீதி யோஜனா.
356.Pokkharaññāti pokkharaṇiyā. Hariteti nīle. Saddaleti taruṇatiṇasañchanne. Subheti suddhe. Subheti vā tassā ālapanaṃ. Bhadde, samantato harite saddale tassā pokkharaṇiyā tīre tvaṃ gantvāna ṭhāsi tiṭṭhasīti yojanā.
357. கண்ணமுண்டோ³தி க²ண்டி³தகண்ணோ சி²ன்னகண்ணோ. கா²யிதா ஆஸீதி கா²தி³தா அஹோஸி. அட்டி²ஸங்க²லிகா கதாதி அட்டி²ஸங்க²லிகமத்தா கதா. யதா² புரேதி ஸுனகே²ன கா²த³னதோ புப்³பே³ விய.
357.Kaṇṇamuṇḍoti khaṇḍitakaṇṇo chinnakaṇṇo. Khāyitā āsīti khāditā ahosi. Aṭṭhisaṅkhalikā katāti aṭṭhisaṅkhalikamattā katā. Yathā pureti sunakhena khādanato pubbe viya.
358. ததோதி பொக்க²ரணிங் ஓகா³ஹனதோ பச்சா². அங்க³பச்சங்கீ³தி பரிபுண்ணஸப்³ப³ங்க³பச்சங்க³வதீ. ஸுசாரூதி ஸுட்டு² மனோரமா. பியத³ஸ்ஸனாதி த³ஸ்ஸனீயா. ஆயாஸீதி ஆக³ச்ச²ஸி.
358.Tatoti pokkharaṇiṃ ogāhanato pacchā. Aṅgapaccaṅgīti paripuṇṇasabbaṅgapaccaṅgavatī. Sucārūti suṭṭhu manoramā. Piyadassanāti dassanīyā. Āyāsīti āgacchasi.
ஏவங் தேன ரஞ்ஞா புச்சி²தா ஸா பேதீ ஆதி³தோ பட்டா²ய அத்தனோ பவத்திங் தஸ்ஸ கதெ²ந்தீ –
Evaṃ tena raññā pucchitā sā petī ādito paṭṭhāya attano pavattiṃ tassa kathentī –
360.
360.
‘‘கிமிலாயங் க³ஹபதி, ஸத்³தோ⁴ ஆஸி உபாஸகோ;
‘‘Kimilāyaṃ gahapati, saddho āsi upāsako;
தஸ்ஸாஹங் ப⁴ரியா ஆஸிங், து³ஸ்ஸீலா அதிசாரினீ.
Tassāhaṃ bhariyā āsiṃ, dussīlā aticārinī.
361.
361.
‘‘ஸோ மங் அதிசரமானாய, ஸாமிகோ ஏதத³ப்³ரவி;
‘‘So maṃ aticaramānāya, sāmiko etadabravi;
‘நேதங் தங் ச²ன்னங் பதிரூபங், யங் த்வங் அதிசராஸி மங்’.
‘Netaṃ taṃ channaṃ patirūpaṃ, yaṃ tvaṃ aticarāsi maṃ’.
362.
362.
‘‘ஸாஹங் கோ⁴ரஞ்ச ஸபத²ங், முஸாவாத³ஞ்ச பா⁴ஸிஸங்;
‘‘Sāhaṃ ghorañca sapathaṃ, musāvādañca bhāsisaṃ;
‘நாஹங் தங் அதிசராமி, காயேன உத³ சேதஸா.
‘Nāhaṃ taṃ aticarāmi, kāyena uda cetasā.
363.
363.
‘‘‘ஸசாஹங் தங் அதிசராமி, காயேன உத³ சேதஸா;
‘‘‘Sacāhaṃ taṃ aticarāmi, kāyena uda cetasā;
கண்ணமுண்டோ³யங் ஸுனகோ², அங்க³மங்கா³னி கா²த³து’.
Kaṇṇamuṇḍoyaṃ sunakho, aṅgamaṅgāni khādatu’.
364.
364.
‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகங், முஸாவாத³ஸ்ஸ சூப⁴யங்;
‘‘Tassa kammassa vipākaṃ, musāvādassa cūbhayaṃ;
ஸத்தேவ வஸ்ஸஸதானி, அனுபூ⁴தங் யதோ ஹி மே;
Satteva vassasatāni, anubhūtaṃ yato hi me;
கண்ணமுண்டோ³ ச ஸுனகோ², அங்க³மங்கா³னி கா²த³தீ’’தி. – பஞ்ச கா³தா² ஆஹ;
Kaṇṇamuṇḍo ca sunakho, aṅgamaṅgāni khādatī’’ti. – pañca gāthā āha;
360-1. தத்த² கிமிலாயந்தி ஏவங்னாமகே நக³ரே. அதிசாரினீதி ப⁴ரியா ஹி பதிங் அதிக்கம்ம சரணதோ ‘‘அதிசாரினீ’’தி வுச்சதி. அதிசரமானாய மயி ஸோ ஸாமிகோ மங் ஏதத³ப்³ரவீதி யோஜனா. நேதங் ச²ன்னந்திஆதி³ வுத்தாகாரத³ஸ்ஸனங். தத்த² நேதங் ச²ன்னந்தி ந ஏதங் யுத்தங். ந பதிரூபந்தி தஸ்ஸேவ வேவசனங். யந்தி கிரியாபராமஸனங். அதிசராஸீதி அதிசரஸி, அயமேவ வா பாடோ². யங் மங் த்வங் அதிசரஸி, தத்த² யங் அதிசரணங், நேதங் ச²ன்னங் நேதங் பதிரூபந்தி அத்தோ².
360-1. Tattha kimilāyanti evaṃnāmake nagare. Aticārinīti bhariyā hi patiṃ atikkamma caraṇato ‘‘aticārinī’’ti vuccati. Aticaramānāya mayi so sāmiko maṃ etadabravīti yojanā. Netaṃ channantiādi vuttākāradassanaṃ. Tattha netaṃ channanti na etaṃ yuttaṃ. Na patirūpanti tasseva vevacanaṃ. Yanti kiriyāparāmasanaṃ. Aticarāsīti aticarasi, ayameva vā pāṭho. Yaṃ maṃ tvaṃ aticarasi, tattha yaṃ aticaraṇaṃ, netaṃ channaṃ netaṃ patirūpanti attho.
362-4. கோ⁴ரந்தி தா³ருணங். ஸபத²ந்தி ஸபனங். பா⁴ஸிஸந்தி அபா⁴ஸிங். ஸசாஹந்தி ஸசே அஹங். தந்தி த்வங். தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸாதி தஸ்ஸ பாபகம்மஸ்ஸ து³ஸ்ஸீல்யகம்மஸ்ஸ. முஸாவாத³ஸ்ஸ சாதி ‘‘நாஹங் தங் அதிசராமீ’’தி வுத்தமுஸாவாத³ஸ்ஸ ச. உப⁴யந்தி உப⁴யஸ்ஸ விபாகங். அனுபூ⁴தந்தி அனுபூ⁴யமானங் மயாதி அத்தோ². யதோதி யதோ பாபகம்மதோ.
362-4.Ghoranti dāruṇaṃ. Sapathanti sapanaṃ. Bhāsisanti abhāsiṃ. Sacāhanti sace ahaṃ. Tanti tvaṃ. Tassa kammassāti tassa pāpakammassa dussīlyakammassa. Musāvādassa cāti ‘‘nāhaṃ taṃ aticarāmī’’ti vuttamusāvādassa ca. Ubhayanti ubhayassa vipākaṃ. Anubhūtanti anubhūyamānaṃ mayāti attho. Yatoti yato pāpakammato.
ஏவஞ்ச பன வத்வா தேன அத்தனோ கதங் உபகாரங் கித்தெந்தீ –
Evañca pana vatvā tena attano kataṃ upakāraṃ kittentī –
365.
365.
‘‘த்வஞ்ச தே³வ ப³ஹுகாரோ, அத்தா²ய மே இதா⁴க³தோ;
‘‘Tvañca deva bahukāro, atthāya me idhāgato;
ஸுமுத்தாஹங் கண்ணமுண்ட³ஸ்ஸ, அஸோகா அகுதோப⁴யா.
Sumuttāhaṃ kaṇṇamuṇḍassa, asokā akutobhayā.
366.
366.
‘‘தாஹங் தே³வ நமஸ்ஸாமி, யாசாமி பஞ்ஜலீகதா;
‘‘Tāhaṃ deva namassāmi, yācāmi pañjalīkatā;
பு⁴ஞ்ஜ அமானுஸே காமே, ரம தே³வ மயா ஸஹா’’தி. –
Bhuñja amānuse kāme, rama deva mayā sahā’’ti. –
த்³வே கா³தா² ஆஹ. தத்த² தே³வாதி ராஜானங் ஆலபதி. கண்ணமுண்ட³ஸ்ஸாதி கண்ணமுண்ட³தோ. நிஸ்ஸக்கே ஹி இத³ங் ஸாமிவசனங். அத² ராஜா தத்த² வாஸேன நிப்³பி³ன்னமானஸோ க³மனஜ்ஜா²ஸயங் பகாஸேஸி. தங் ஸுத்வா பேதீ ரஞ்ஞோ படிப³த்³த⁴சித்தா தத்தே²வஸ்ஸ வாஸங் யாசந்தீ ‘‘தாஹங், தே³வ, நமஸ்ஸாமீ’’தி கா³த²மாஹ.
Dve gāthā āha. Tattha devāti rājānaṃ ālapati. Kaṇṇamuṇḍassāti kaṇṇamuṇḍato. Nissakke hi idaṃ sāmivacanaṃ. Atha rājā tattha vāsena nibbinnamānaso gamanajjhāsayaṃ pakāsesi. Taṃ sutvā petī rañño paṭibaddhacittā tatthevassa vāsaṃ yācantī ‘‘tāhaṃ, deva, namassāmī’’ti gāthamāha.
புன ராஜா ஏகங்ஸேன நக³ரங் க³ந்துகாமோவ ஹுத்வா அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயங் பவேதெ³ந்தோ –
Puna rājā ekaṃsena nagaraṃ gantukāmova hutvā attano ajjhāsayaṃ pavedento –
367.
367.
‘‘பு⁴த்தா அமானுஸா காமா, ரமிதொம்ஹி தயா ஸஹ;
‘‘Bhuttā amānusā kāmā, ramitomhi tayā saha;
தாஹங் ஸுப⁴கே³ யாசாமி, கி²ப்பங் படினயாஹி ம’’ந்தி. –
Tāhaṃ subhage yācāmi, khippaṃ paṭinayāhi ma’’nti. –
ஓஸானகா³த²மாஹ. தத்த² தாஹந்தி தங் அஹங். ஸுப⁴கே³தி ஸுப⁴க³யுத்தே. படினயாஹி மந்தி மய்ஹங் நக³ரமேவ மங் படினேஹி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² பாகடமேவ.
Osānagāthamāha. Tattha tāhanti taṃ ahaṃ. Subhageti subhagayutte. Paṭinayāhi manti mayhaṃ nagarameva maṃ paṭinehi. Sesaṃ sabbattha pākaṭameva.
அத² ஸா விமானபேதீ ரஞ்ஞோ வசனங் ஸுத்வா வியோக³ங் அஸஹமானா ஸோகாதுரதாய ப்³யாகுலஹத³யா வேத⁴மானஸரீரா நானாவிதே⁴ஹி உபாயேஹி ஆயாசித்வாபி தங் தத்த² வாஸேதுங் அஸக்கொந்தீ ப³ஹூஹி மஹாரஹேஹி ரதனேஹி ஸத்³தி⁴ங் ராஜானங் நக³ரங் நெத்வா பாஸாத³ங் ஆரோபெத்வா கந்தி³த்வா பரிதே³வித்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ க³தா. ராஜா பன தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞகம்மானி கத்வா ஸக்³க³பராயணோ அஹோஸி. அத² அம்ஹாகங் ப⁴க³வதி லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே அனுக்கமேன ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே ஏகதி³வஸங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ பப்³ப³தசாரிகங் சரமானோ தங் இத்தி²ங் ஸபரிவாரங் தி³ஸ்வா தாய கதகம்மங் புச்சி². ஸா ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ங் தே²ரஸ்ஸ கதே²ஸி. தே²ரோ தாஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தங் பவத்திங் தே²ரோ ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. மஹாஜனோ படிலத்³த⁴ஸங்வேகோ³ பாபதோ ஓரமித்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞகம்மானி கத்வா ஸக்³க³பராயணோ அஹோஸீதி.
Atha sā vimānapetī rañño vacanaṃ sutvā viyogaṃ asahamānā sokāturatāya byākulahadayā vedhamānasarīrā nānāvidhehi upāyehi āyācitvāpi taṃ tattha vāsetuṃ asakkontī bahūhi mahārahehi ratanehi saddhiṃ rājānaṃ nagaraṃ netvā pāsādaṃ āropetvā kanditvā paridevitvā attano vasanaṭṭhānameva gatā. Rājā pana taṃ disvā sañjātasaṃvego dānādīni puññakammāni katvā saggaparāyaṇo ahosi. Atha amhākaṃ bhagavati loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakke anukkamena sāvatthiyaṃ viharante ekadivasaṃ āyasmā mahāmoggallāno pabbatacārikaṃ caramāno taṃ itthiṃ saparivāraṃ disvā tāya katakammaṃ pucchi. Sā ādito paṭṭhāya sabbaṃ therassa kathesi. Thero tāsaṃ dhammaṃ desesi. Taṃ pavattiṃ thero bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Mahājano paṭiladdhasaṃvego pāpato oramitvā dānādīni puññakammāni katvā saggaparāyaṇo ahosīti.
கண்ணமுண்ட³பேதிவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kaṇṇamuṇḍapetivatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 12. கண்ணமுண்ட³பேதிவத்து² • 12. Kaṇṇamuṇḍapetivatthu