Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-புராண-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-purāṇa-ṭīkā |
10. கண்டகஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā
‘‘அயங் ஸமணுத்³தே³ஸோ பாராஜிகோ ஹோதி. ஸசே தங் தி³ட்டி²ங் படினிஸ்ஸஜ்ஜதி, ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆரோசெத்வா ஸங்கா⁴னுமதியா பப்³பா³ஜேதப்³போ³’’தி போராணக³ண்டி²பதே³ வுத்தங், தங் ந யுத்தங். த³ண்ட³கம்மனாஸனா ஹி இதா⁴தி⁴ப்பேதா. யதி³ ஸோ பாராஜிகோ ஹோதி, லிங்க³னாஸனா நாம ஸியா. ‘‘தே படிஸேவதோ நாலங் அந்தராயாயா’’தி ச தி³ட்டி² ஸத்த²ரி அஸத்தா²தி³தி³ட்டி² ந ஹோதி. ஸசே ஸா யஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, ஸோ பாராஜிகோ ஹோதி, தஸ்மிம்பி ஏவமேவ படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங், ஸங்வரே அதிட்ட²ந்தோ லிங்க³னாஸனாய நாஸேதப்³போ³தி (வஜிர॰ டீ॰ பாசித்திய 428) ஆசரியஸ்ஸ தக்கோ.
‘‘Ayaṃ samaṇuddeso pārājiko hoti. Sace taṃ diṭṭhiṃ paṭinissajjati, saṅghassa ārocetvā saṅghānumatiyā pabbājetabbo’’ti porāṇagaṇṭhipade vuttaṃ, taṃ na yuttaṃ. Daṇḍakammanāsanā hi idhādhippetā. Yadi so pārājiko hoti, liṅganāsanā nāma siyā. ‘‘Te paṭisevato nālaṃ antarāyāyā’’ti ca diṭṭhi satthari asatthādidiṭṭhi na hoti. Sace sā yassa uppajjati, so pārājiko hoti, tasmimpi evameva paṭipajjitabbaṃ, saṃvare atiṭṭhanto liṅganāsanāya nāsetabboti (vajira. ṭī. pācittiya 428) ācariyassa takko.
கண்டகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
ஸப்பாணகவக்³கோ³ ஸத்தமோ.
Sappāṇakavaggo sattamo.