Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
10. கண்டகஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā
428. யத்த² தே ந பஸ்ஸாமாதி தேதி தங். அத² வா தவ ரூபாதி³ங் ந பஸ்ஸாம. அயங் ஸமணுத்³தே³ஸோ பாராஜிகோ ஹோதி. ‘‘ஸசே தங் தி³ட்டி²ங் படினிஸ்ஸஜ்ஜதி, ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆரோசெத்வா ஸங்கா⁴னுமதியா பப்³பா³ஜேதப்³போ³’’தி போராணக³ண்டி²பதே³ வுத்தங், தங் ந யுத்தங், த³ண்ட³கம்மனாஸனா ஹி இதா⁴தி⁴ப்பேதா. யதி³ ஸோ பாராஜிகோ, லிங்க³னாஸனா நாம ஸியா. தே படிஸேவதோ நாலங் அந்தராயாயாதி ச தி³ட்டி² ஸத்த²ரி அஸத்தா²தி³தி³ட்டி² ந ஹோதி. ஸசே ஸா யஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதி, ஸோ பாராஜிகோ ஹோதி, தஸ்மிம்பி ஏவமேவ படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்வரே அதிட்ட²ந்தோ லிங்க³னாஸனாயேவ நாஸேதப்³போ³தி ஆசரியஸ்ஸ தக்கோ.
428.Yatthate na passāmāti teti taṃ. Atha vā tava rūpādiṃ na passāma. Ayaṃ samaṇuddeso pārājiko hoti. ‘‘Sace taṃ diṭṭhiṃ paṭinissajjati, saṅghassa ārocetvā saṅghānumatiyā pabbājetabbo’’ti porāṇagaṇṭhipade vuttaṃ, taṃ na yuttaṃ, daṇḍakammanāsanā hi idhādhippetā. Yadi so pārājiko, liṅganāsanā nāma siyā. Te paṭisevato nālaṃ antarāyāyāti ca diṭṭhi satthari asatthādidiṭṭhi na hoti. Sace sā yassa uppajjati, so pārājiko hoti, tasmimpi evameva paṭipajjitabbaṃ saṃvare atiṭṭhanto liṅganāsanāyeva nāsetabboti ācariyassa takko.
கண்டகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
ஸமத்தோ வண்ணனாக்கமேன ஸப்பாணகவக்³கோ³ ஸத்தமோ.
Samatto vaṇṇanākkamena sappāṇakavaggo sattamo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 7. ஸப்பாணகவக்³கோ³ • 7. Sappāṇakavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 10. கண்டகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 10. கண்டகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. கண்டகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kaṇṭakasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 10. கண்டகஸிக்கா²பத³ங் • 10. Kaṇṭakasikkhāpadaṃ