Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
6. கபிலஸுத்த-(த⁴ம்மசரியஸுத்த)-வண்ணனா
6. Kapilasutta-(dhammacariyasutta)-vaṇṇanā
த⁴ம்மசரியந்தி கபிலஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ஹேமவதஸுத்தே வுத்தனயேனேவ பரினிப்³பு³தே கஸ்ஸபே ப⁴க³வதி த்³வே குலபுத்தா பா⁴தரோ நிக்க²மித்வா ஸாவகானங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜிங்ஸு. ஜெட்டோ² ஸோத⁴னோ நாம, கனிட்டோ² கபிலோ நாம. தேஸங் மாதா ஸாத⁴னீ நாம, கனிட்ட²ப⁴கி³னீ தாபனா நாம. தாபி பி⁴க்கு²னீஸு பப்³ப³ஜிங்ஸு. ததோ தே த்³வேபி ஹேமவதஸுத்தே வுத்தனயேனேவ ‘‘ஸாஸனே கதி து⁴ரானீ’’தி புச்சி²த்வா ஸுத்வா ச ஜெட்டோ² ‘‘வாஸது⁴ரங் பூரெஸ்ஸாமீ’’தி பஞ்ச வஸ்ஸானி ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் ஸந்திகே வஸித்வா பஞ்சவஸ்ஸோ ஹுத்வா யாவ அரஹத்தங், தாவ கம்மட்டா²னங் ஸுத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா வாயமந்தோ அரஹத்தங் பாபுணி. கபிலோ ‘‘அஹங் தாவ தருணோ, வுட்³ட⁴காலே வாஸது⁴ரங் பரிபூரெஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த²து⁴ரங் ஆரபி⁴த்வா தேபிடகோ அஹோஸி. தஸ்ஸ பரியத்திங் நிஸ்ஸாய பரிவாரோ, பரிவாரங் நிஸ்ஸாய லாபோ⁴ ச உத³பாதி³.
Dhammacariyanti kapilasuttaṃ. Kā uppatti? Hemavatasutte vuttanayeneva parinibbute kassape bhagavati dve kulaputtā bhātaro nikkhamitvā sāvakānaṃ santike pabbajiṃsu. Jeṭṭho sodhano nāma, kaniṭṭho kapilo nāma. Tesaṃ mātā sādhanī nāma, kaniṭṭhabhaginī tāpanā nāma. Tāpi bhikkhunīsu pabbajiṃsu. Tato te dvepi hemavatasutte vuttanayeneva ‘‘sāsane kati dhurānī’’ti pucchitvā sutvā ca jeṭṭho ‘‘vāsadhuraṃ pūressāmī’’ti pañca vassāni ācariyupajjhāyānaṃ santike vasitvā pañcavasso hutvā yāva arahattaṃ, tāva kammaṭṭhānaṃ sutvā araññaṃ pavisitvā vāyamanto arahattaṃ pāpuṇi. Kapilo ‘‘ahaṃ tāva taruṇo, vuḍḍhakāle vāsadhuraṃ paripūressāmī’’ti ganthadhuraṃ ārabhitvā tepiṭako ahosi. Tassa pariyattiṃ nissāya parivāro, parivāraṃ nissāya lābho ca udapādi.
ஸோ பா³ஹுஸச்சமதே³ன மத்தோ பண்டி³தமானீ அனஞ்ஞாதேபி அஞ்ஞாதமானீ ஹுத்வா பரேஹி வுத்தங் கப்பியம்பி அகப்பியங், அகப்பியம்பி கப்பியங், ஸாவஜ்ஜம்பி அனவஜ்ஜங், அனவஜ்ஜம்பி ஸாவஜ்ஜந்தி ப⁴ணதி. ஸோ பேஸலேஹி பி⁴க்கூ²ஹி, ‘‘மா, ஆவுஸோ கபில, ஏவங் அவசா’’திஆதி³னா நயேன ஓவதி³யமானோ ‘‘தும்ஹே கிங் ஜானாத² ரித்தமுட்டி²ஸதி³ஸா’’திஆதீ³ஹி வசனேஹி கு²ங்ஸெந்தோ வம்பெ⁴ந்தோயேவ சரதி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ பா⁴துனோ ஸோத⁴னத்தே²ரஸ்ஸாபி ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸோபி நங் உபஸங்கமித்வா ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ கபில, ஸாஸனஸ்ஸ ஆயு நாம தும்ஹாதி³ஸானங் ஸம்மாபடிபத்தி. மா, ஆவுஸோ கபில, கப்பியம்பி அகப்பியங், அகப்பியம்பி கப்பியங், ஸாவஜ்ஜம்பி அனவஜ்ஜங், அனவஜ்ஜம்பி ஸாவஜ்ஜந்தி வதே³ஹீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸபி வசனங் நாதி³யி. ததோ நங் ஸோத⁴னத்தே²ரோ த்³வத்திக்க²த்துங் வத்வா –
So bāhusaccamadena matto paṇḍitamānī anaññātepi aññātamānī hutvā parehi vuttaṃ kappiyampi akappiyaṃ, akappiyampi kappiyaṃ, sāvajjampi anavajjaṃ, anavajjampi sāvajjanti bhaṇati. So pesalehi bhikkhūhi, ‘‘mā, āvuso kapila, evaṃ avacā’’tiādinā nayena ovadiyamāno ‘‘tumhe kiṃ jānātha rittamuṭṭhisadisā’’tiādīhi vacanehi khuṃsento vambhentoyeva carati. Bhikkhū tassa bhātuno sodhanattherassāpi etamatthaṃ ārocesuṃ. Sopi naṃ upasaṅkamitvā āha – ‘‘āvuso kapila, sāsanassa āyu nāma tumhādisānaṃ sammāpaṭipatti. Mā, āvuso kapila, kappiyampi akappiyaṃ, akappiyampi kappiyaṃ, sāvajjampi anavajjaṃ, anavajjampi sāvajjanti vadehī’’ti. So tassapi vacanaṃ nādiyi. Tato naṃ sodhanatthero dvattikkhattuṃ vatvā –
‘‘ஏகவாசம்பி த்³விவாசங், ப⁴ணெய்ய அனுகம்பகோ;
‘‘Ekavācampi dvivācaṃ, bhaṇeyya anukampako;
ததுத்தரிங் ந பா⁴ஸெய்ய, தா³ஸோவய்யஸ்ஸ ஸந்திகே’’தி. (ஜா॰ 2.19.34) –
Tatuttariṃ na bhāseyya, dāsovayyassa santike’’ti. (jā. 2.19.34) –
பரிவஜ்ஜெத்வா ‘‘த்வமேவ, ஆவுஸோ, ஸகேன கம்மேன பஞ்ஞாயிஸ்ஸஸீ’’தி பக்காமி. ததோ பபு⁴தி நங் பேஸலா பி⁴க்கூ² ச²ட்³டே³ஸுங்.
Parivajjetvā ‘‘tvameva, āvuso, sakena kammena paññāyissasī’’ti pakkāmi. Tato pabhuti naṃ pesalā bhikkhū chaḍḍesuṃ.
ஸோ து³ராசாரோ ஹுத்வா து³ராசாரபரிவுதோ விஹரந்தோ ஏகதி³வஸங் ‘‘உபோஸத²ங் ஓஸாரெஸ்ஸாமீ’’தி ஸீஹாஸனங் அபி⁴ருய்ஹ சித்ரபீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா நிஸின்னோ ‘‘வத்ததி, ஆவுஸோ, எத்த² பி⁴க்கூ²னங் பாதிமொக்கோ²’’தி திக்க²த்துங் ஆஹ. அதே²கோ பி⁴க்கு²பி ‘‘மய்ஹங் வத்ததீ’’தி ந அவோச. ந ச தஸ்ஸ தேஸங் வா பாதிமொக்கோ² வத்ததி. ததோ ஸோ ‘‘பாதிமொக்கே² ஸுதேபி அஸுதேபி வினயோ நாம நத்தீ²’’தி ஆஸனா வுட்டா²ஸி. ஏவங் கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனங் ஓஸக்காபேஸி வினாஸேஸி. அத² ஸோத⁴னத்தே²ரோ தத³ஹேவ பரினிப்³பா³யி. ஸோபி கபிலோ ஏவங் தங் ஸாஸனங் ஓஸக்காபெத்வா காலகதோ அவீசிமஹானிரயே நிப்³ப³த்தி, ஸாபிஸ்ஸ மாதா ச ப⁴கி³னீ ச தஸ்ஸேவ தி³ட்டா²னுக³திங் ஆபஜ்ஜித்வா பேஸலே பி⁴க்கூ² அக்கோஸமானா பரிபா⁴ஸமானா காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்திங்ஸு.
So durācāro hutvā durācāraparivuto viharanto ekadivasaṃ ‘‘uposathaṃ osāressāmī’’ti sīhāsanaṃ abhiruyha citrabījaniṃ gahetvā nisinno ‘‘vattati, āvuso, ettha bhikkhūnaṃ pātimokkho’’ti tikkhattuṃ āha. Atheko bhikkhupi ‘‘mayhaṃ vattatī’’ti na avoca. Na ca tassa tesaṃ vā pātimokkho vattati. Tato so ‘‘pātimokkhe sutepi asutepi vinayo nāma natthī’’ti āsanā vuṭṭhāsi. Evaṃ kassapassa bhagavato sāsanaṃ osakkāpesi vināsesi. Atha sodhanatthero tadaheva parinibbāyi. Sopi kapilo evaṃ taṃ sāsanaṃ osakkāpetvā kālakato avīcimahāniraye nibbatti, sāpissa mātā ca bhaginī ca tasseva diṭṭhānugatiṃ āpajjitvā pesale bhikkhū akkosamānā paribhāsamānā kālaṃ katvā niraye nibbattiṃsu.
தஸ்மிங்யேவ ச காலே பஞ்சஸதா புரிஸா கா³மகா⁴தாதீ³னி கத்வா சோரிகாய ஜீவந்தா ஜனபத³மனுஸ்ஸேஹி அனுப³த்³தா⁴ பலாயமானா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா தத்த² கிஞ்சி க³ஹனங் வா படிஸரணங் வா அபஸ்ஸந்தா அவிதூ³ரே பாஸாணே வஸந்தங் அஞ்ஞதரங் ஆரஞ்ஞிகங் பி⁴க்கு²ங் தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா ‘‘அம்ஹாகங், ப⁴ந்தே, படிஸரணங் ஹோதா²’’தி ப⁴ணிங்ஸு. தே²ரோ ‘‘தும்ஹாகங் ஸீலஸதி³ஸங் படிஸரணங் நத்தி², ஸப்³பே³ பஞ்ச ஸீலானி ஸமாதி³யதா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஸீலானி ஸமாதி³யிங்ஸு. தே²ரோ ‘‘தும்ஹே ஸீலவந்தோ, இதா³னி அத்தனோ ஜீவிதங் வினாஸெந்தேஸுபி மா மனோ பதூ³ஸயித்தா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²ங்ஸு. அத² தே ஜானபதா³ ஸம்பத்தா இதோ சிதோ ச மக்³க³மானா தே சோரே தி³ஸ்வா ஸப்³பே³வ ஜீவிதா வோரோபேஸுங். தே காலங் கத்வா காமாவசரதே³வலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு. தேஸு ஜெட்ட²கசோரோ ஜெட்ட²கதே³வபுத்தோ அஹோஸி, இதரே தஸ்ஸேவ பரிவாரா.
Tasmiṃyeva ca kāle pañcasatā purisā gāmaghātādīni katvā corikāya jīvantā janapadamanussehi anubaddhā palāyamānā araññaṃ pavisitvā tattha kiñci gahanaṃ vā paṭisaraṇaṃ vā apassantā avidūre pāsāṇe vasantaṃ aññataraṃ āraññikaṃ bhikkhuṃ disvā vanditvā ‘‘amhākaṃ, bhante, paṭisaraṇaṃ hothā’’ti bhaṇiṃsu. Thero ‘‘tumhākaṃ sīlasadisaṃ paṭisaraṇaṃ natthi, sabbe pañca sīlāni samādiyathā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā sīlāni samādiyiṃsu. Thero ‘‘tumhe sīlavanto, idāni attano jīvitaṃ vināsentesupi mā mano padūsayitthā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu. Atha te jānapadā sampattā ito cito ca maggamānā te core disvā sabbeva jīvitā voropesuṃ. Te kālaṃ katvā kāmāvacaradevaloke nibbattiṃsu. Tesu jeṭṭhakacoro jeṭṭhakadevaputto ahosi, itare tasseva parivārā.
தே அனுலோமபடிலோமங் ஸங்ஸரந்தா ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தே³வலோகே கே²பெத்வா அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே தே³வலோகதோ சவித்வா ஜெட்ட²கதே³வபுத்தோ ஸாவத்தி²த்³வாரே கேவட்டகா³மோ அத்தி², தத்த² பஞ்சஸதகுலஜெட்ட²ஸ்ஸ கேவட்டஸ்ஸ பஜாபதியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி, இதரே அவஸேஸகேவட்டபஜாபதீனங். ஏவங் தேஸங் ஏகதி³வஸங்யேவ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணஞ்ச க³ப்³ப⁴வுட்டா²னஞ்ச அஹோஸி. அத² கேவட்டஜெட்டோ² ‘‘அத்தி² நு கோ² இமஸ்மிங் கா³மே அஞ்ஞேபி தா³ரகா அஜ்ஜ ஜாதா’’தி விசினந்தோ தே தா³ரகே தி³ஸ்வா ‘‘இமே மே புத்தஸ்ஸ ஸஹாயகா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி ஸப்³பே³ஸங் போஸாவனிகங் அதா³ஸி. தே ஸப்³பே³ ஸஹாயகா ஸஹபங்ஸுங் கீளந்தா அனுபுப்³பே³ன வயப்பத்தா அஹேஸுங். யஸோஜோ தேஸங் அக்³கோ³ அஹோஸி.
Te anulomapaṭilomaṃ saṃsarantā ekaṃ buddhantaraṃ devaloke khepetvā amhākaṃ bhagavato kāle devalokato cavitvā jeṭṭhakadevaputto sāvatthidvāre kevaṭṭagāmo atthi, tattha pañcasatakulajeṭṭhassa kevaṭṭassa pajāpatiyā kucchimhi paṭisandhiṃ aggahesi, itare avasesakevaṭṭapajāpatīnaṃ. Evaṃ tesaṃ ekadivasaṃyeva paṭisandhiggahaṇañca gabbhavuṭṭhānañca ahosi. Atha kevaṭṭajeṭṭho ‘‘atthi nu kho imasmiṃ gāme aññepi dārakā ajja jātā’’ti vicinanto te dārake disvā ‘‘ime me puttassa sahāyakā bhavissantī’’ti sabbesaṃ posāvanikaṃ adāsi. Te sabbe sahāyakā sahapaṃsuṃ kīḷantā anupubbena vayappattā ahesuṃ. Yasojo tesaṃ aggo ahosi.
கபிலோபி ததா³ நிரயே பக்காவஸேஸேன அசிரவதியா ஸுவண்ணவண்ணோ து³க்³க³ந்த⁴முகோ² மச்சோ² ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அதே²கதி³வஸங் ஸப்³பே³பி கேவட்டதா³ரகா ஜாலானி க³ஹெத்வா ‘‘மச்சே² ப³ந்தி⁴ஸ்ஸாமா’’தி நதி³ங் க³ந்த்வா ஜாலானி பக்கி²பிங்ஸு. தேஸங் ஜாலங் ஸோ மச்சோ² பாவிஸி. தங் தி³ஸ்வா ஸப்³போ³ கேவட்டகா³மோ உச்சாஸத்³த³மஹாஸத்³தோ³ அஹோஸி – ‘‘அம்ஹாகங் புத்தா பட²மங் மச்சே² ப³ந்த⁴ந்தா ஸுவண்ணமச்ச²ங் ப³ந்தி⁴ங்ஸு, வுட்³டி⁴ நேஸங் தா³ரகானங், இதா³னி ச நோ ராஜா பஹூதங் த⁴னங் த³ஸ்ஸதீ’’தி. அத² தே பஞ்சஸதாபி தா³ரகஸஹாயகா மச்ச²ங் நாவாய பக்கி²பித்வா நாவங் உக்கி²பித்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் அக³மங்ஸு. ராஜா தி³ஸ்வா ‘‘கிங் ஏதங் ப⁴ணே’’தி ஆஹ. ‘‘மச்சோ² தே³வா’’தி. ராஜா ஸுவண்ணவண்ணங் மச்ச²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ப⁴க³வா ஏதஸ்ஸ வண்ணகாரணங் ஜானிஸ்ஸதீ’’தி மச்ச²ங் கா³ஹாபெத்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் அக³மாஸி. மச்ச²ஸ்ஸ முக²விவரணகாலே ஜேதவனங் அதிவிய து³க்³க³ந்த⁴ங் ஹோதி.
Kapilopi tadā niraye pakkāvasesena aciravatiyā suvaṇṇavaṇṇo duggandhamukho maccho hutvā nibbatti. Athekadivasaṃ sabbepi kevaṭṭadārakā jālāni gahetvā ‘‘macche bandhissāmā’’ti nadiṃ gantvā jālāni pakkhipiṃsu. Tesaṃ jālaṃ so maccho pāvisi. Taṃ disvā sabbo kevaṭṭagāmo uccāsaddamahāsaddo ahosi – ‘‘amhākaṃ puttā paṭhamaṃ macche bandhantā suvaṇṇamacchaṃ bandhiṃsu, vuḍḍhi nesaṃ dārakānaṃ, idāni ca no rājā pahūtaṃ dhanaṃ dassatī’’ti. Atha te pañcasatāpi dārakasahāyakā macchaṃ nāvāya pakkhipitvā nāvaṃ ukkhipitvā rañño santikaṃ agamaṃsu. Rājā disvā ‘‘kiṃ etaṃ bhaṇe’’ti āha. ‘‘Maccho devā’’ti. Rājā suvaṇṇavaṇṇaṃ macchaṃ disvā ‘‘bhagavā etassa vaṇṇakāraṇaṃ jānissatī’’ti macchaṃ gāhāpetvā bhagavato santikaṃ agamāsi. Macchassa mukhavivaraṇakāle jetavanaṃ ativiya duggandhaṃ hoti.
ராஜா ப⁴க³வந்தங் புச்சி² – ‘‘கஸ்மா, ப⁴ந்தே, மச்சோ² ஸுவண்ணவண்ணோ ஜாதோ, கஸ்மா சஸ்ஸ முக²தோ து³க்³க³ந்தோ⁴ வாயதீ’’தி? அயங், மஹாராஜ, கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பாவசனே கபிலோ நாம பி⁴க்கு² அஹோஸி, ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஆக³தாக³மோ. அத்தனோ வசனங் அக³ண்ஹந்தானங் பி⁴க்கூ²னங் அக்கோஸகபரிபா⁴ஸகோ. தஸ்ஸ ச ப⁴க³வதோ ஸாஸனவினாஸகோ. யங் ஸோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனங் வினாஸேஸி, தேன கம்மேன அவீசிமஹானிரயே நிப்³ப³த்தி, விபாகாவஸேஸேன ச இதா³னி மச்சோ² ஜாதோ. யங் தீ³க⁴ரத்தங் பு³த்³த⁴வசனங் வாசேஸி, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வண்ணங் கதே²ஸி, தஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன ஈதி³ஸங் வண்ணங் படிலபி⁴. யங் பி⁴க்கூ²னங் அக்கோஸகபரிபா⁴ஸகோ அஹோஸி, தேனஸ்ஸ முக²தோ து³க்³க³ந்தோ⁴ வாயதி. ‘‘உல்லபாபேமி நங் மஹாராஜா’’தி? ‘‘ஆம ப⁴க³வா’’தி. அத² ப⁴க³வா மச்ச²ங் ஆலபி – ‘‘த்வங்ஸி கபிலோ’’தி? ‘‘ஆம ப⁴க³வா, அஹங் கபிலோ’’தி. ‘‘குதோ ஆக³தோஸீ’’தி? ‘‘அவீசிமஹானிரயதோ ப⁴க³வா’’தி. ‘‘ஸோத⁴னோ குஹிங் க³தோ’’தி? ‘‘பரினிப்³பு³தோ ப⁴க³வா’’தி. ‘‘ஸாத⁴னீ குஹிங் க³தா’’தி? ‘‘மஹானிரயே நிப்³ப³த்தா ப⁴க³வா’’தி. ‘‘தாபனா குஹிங் க³தா’’தி? ‘‘மஹானிரயே நிப்³ப³த்தா ப⁴க³வா’’தி. ‘‘இதா³னி த்வங் குஹிங் க³மிஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘மஹானிரயங் ப⁴க³வா’’தி. தாவதே³வ விப்படிஸாராபி⁴பூ⁴தோ நாவங் ஸீஸேன பஹரித்வா காலகதோ மஹானிரயே நிப்³ப³த்தி. மஹாஜனோ ஸங்விக்³கோ³ அஹோஸி லோமஹட்ட²ஜாதோ. அத² ப⁴க³வா தத்த² ஸம்பத்தக³ஹட்ட²பப்³ப³ஜிதபரிஸாய தங்க²ணானுரூபங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமங் ஸுத்தமபா⁴ஸி.
Rājā bhagavantaṃ pucchi – ‘‘kasmā, bhante, maccho suvaṇṇavaṇṇo jāto, kasmā cassa mukhato duggandho vāyatī’’ti? Ayaṃ, mahārāja, kassapassa bhagavato pāvacane kapilo nāma bhikkhu ahosi, bahussuto āgatāgamo. Attano vacanaṃ agaṇhantānaṃ bhikkhūnaṃ akkosakaparibhāsako. Tassa ca bhagavato sāsanavināsako. Yaṃ so tassa bhagavato sāsanaṃ vināsesi, tena kammena avīcimahāniraye nibbatti, vipākāvasesena ca idāni maccho jāto. Yaṃ dīgharattaṃ buddhavacanaṃ vācesi, buddhassa vaṇṇaṃ kathesi, tassa nissandena īdisaṃ vaṇṇaṃ paṭilabhi. Yaṃ bhikkhūnaṃ akkosakaparibhāsako ahosi, tenassa mukhato duggandho vāyati. ‘‘Ullapāpemi naṃ mahārājā’’ti? ‘‘Āma bhagavā’’ti. Atha bhagavā macchaṃ ālapi – ‘‘tvaṃsi kapilo’’ti? ‘‘Āma bhagavā, ahaṃ kapilo’’ti. ‘‘Kuto āgatosī’’ti? ‘‘Avīcimahānirayato bhagavā’’ti. ‘‘Sodhano kuhiṃ gato’’ti? ‘‘Parinibbuto bhagavā’’ti. ‘‘Sādhanī kuhiṃ gatā’’ti? ‘‘Mahāniraye nibbattā bhagavā’’ti. ‘‘Tāpanā kuhiṃ gatā’’ti? ‘‘Mahāniraye nibbattā bhagavā’’ti. ‘‘Idāni tvaṃ kuhiṃ gamissasī’’ti? ‘‘Mahānirayaṃ bhagavā’’ti. Tāvadeva vippaṭisārābhibhūto nāvaṃ sīsena paharitvā kālakato mahāniraye nibbatti. Mahājano saṃviggo ahosi lomahaṭṭhajāto. Atha bhagavā tattha sampattagahaṭṭhapabbajitaparisāya taṅkhaṇānurūpaṃ dhammaṃ desento imaṃ suttamabhāsi.
277-8. தத்த² த⁴ம்மசரியந்தி காயஸுசரிதாதி³ த⁴ம்மசரியங். ப்³ரஹ்மசரியந்தி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியங். ஏததா³ஹு வஸுத்தமந்தி ஏதங் உப⁴யம்பி லோகியலோகுத்தரங் ஸுசரிதங் ஸக்³க³மொக்க²ஸுக²ஸம்பாபகத்தா வஸுத்தமந்தி ஆஹு அரியா. வஸுத்தமங் நாம உத்தமரதனங், அனுகா³மிகங் அத்தாதீ⁴னங் ராஜாதீ³னங் அஸாதா⁴ரணந்தி அதி⁴ப்பாயோ.
277-8. Tattha dhammacariyanti kāyasucaritādi dhammacariyaṃ. Brahmacariyanti maggabrahmacariyaṃ. Etadāhu vasuttamanti etaṃ ubhayampi lokiyalokuttaraṃ sucaritaṃ saggamokkhasukhasampāpakattā vasuttamanti āhu ariyā. Vasuttamaṃ nāma uttamaratanaṃ, anugāmikaṃ attādhīnaṃ rājādīnaṃ asādhāraṇanti adhippāyo.
எத்தாவதா ‘‘க³ஹட்ட²ஸ்ஸ வா பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ வா ஸம்மாபடிபத்தியேவ படிஸரண’’ந்தி த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி படிபத்திவிரஹிதாய பப்³ப³ஜ்ஜாய அஸாரகத்தத³ஸ்ஸனேன கபிலங் அஞ்ஞே ச ததா²ரூபே க³ரஹந்தோ ‘‘பப்³ப³ஜிதோபி சே ஹோதீ’’தி ஏவமாதி³மாஹ.
Ettāvatā ‘‘gahaṭṭhassa vā pabbajitassa vā sammāpaṭipattiyeva paṭisaraṇa’’nti dassetvā idāni paṭipattivirahitāya pabbajjāya asārakattadassanena kapilaṃ aññe ca tathārūpe garahanto ‘‘pabbajitopi ce hotī’’ti evamādimāha.
தத்ராயங் அத்த²வண்ணனா – யோ ஹி கோசி கி³ஹிப்³யஞ்ஜனானி அபனெத்வா ப⁴ண்டு³காஸாவாதி³க³ஹணமத்தங் உபஸங்கமனேன பப்³ப³ஜிதோபி சே ஹோதி புப்³பே³ வுத்தத்த²ங் அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங், ஸோ சே முக²ரஜாதிகோ ஹோதி ப²ருஸவசனோ, நானப்பகாராய விஹேஸாய அபி⁴ரதத்தா விஹேஸாபி⁴ரதோ, ஹிரொத்தப்பாபா⁴வேன மக³ஸதி³ஸத்தா மகோ³, ஜீவிதங் தஸ்ஸ பாபியோ, தஸ்ஸ ஏவரூபஸ்ஸ ஜீவிதங் அதிபாபங் அதிஹீனங். கஸ்மா? யஸ்மா இமாய மிச்சா²படிபத்தியா ராகா³தி³மனேகப்பகாரங் ரஜங் வட்³டே⁴தி அத்தனோ.
Tatrāyaṃ atthavaṇṇanā – yo hi koci gihibyañjanāni apanetvā bhaṇḍukāsāvādigahaṇamattaṃ upasaṅkamanena pabbajitopi cehoti pubbe vuttatthaṃ agārasmā anagāriyaṃ, so ce mukharajātiko hoti pharusavacano, nānappakārāya vihesāya abhiratattā vihesābhirato, hirottappābhāvena magasadisattā mago, jīvitaṃ tassa pāpiyo, tassa evarūpassa jīvitaṃ atipāpaṃ atihīnaṃ. Kasmā? Yasmā imāya micchāpaṭipattiyā rāgādimanekappakāraṃ rajaṃ vaḍḍheti attano.
279. ந கேவலஞ்ச இமினாவ காரணேனஸ்ஸ ஜீவிதங் பாபியோ, அபிச கோ² பன அயங் ஏவரூபோ முக²ரஜாதிகத்தா கலஹாபி⁴ரதோ பி⁴க்கு² ஸுபா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²விஜானநஸம்மோஹனேன மோஹத⁴ம்மேன ஆவுதோ, ‘‘மா, ஆவுஸோ கபில, ஏவங் அவச, இமினாபி பரியாயேன தங் க³ண்ஹாஹீ’’தி ஏவமாதி³னா நயேன பேஸலேஹி பி⁴க்கூ²ஹி அக்கா²தம்பி ந ஜானாதி த⁴ம்மங் பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதங். யோ த⁴ம்மோ பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதோ, தங் நானப்பகாரேன அத்தனோ வுச்சமானம்பி ந ஜானாதி. ஏவம்பிஸ்ஸ ஜீவிதங் பாபியோ.
279. Na kevalañca imināva kāraṇenassa jīvitaṃ pāpiyo, apica kho pana ayaṃ evarūpo mukharajātikattā kalahābhirato bhikkhu subhāsitassa atthavijānanasammohanena mohadhammena āvuto, ‘‘mā, āvuso kapila, evaṃ avaca, imināpi pariyāyena taṃ gaṇhāhī’’ti evamādinā nayena pesalehi bhikkhūhi akkhātampi na jānāti dhammaṃ buddhena desitaṃ. Yo dhammo buddhena desito, taṃ nānappakārena attano vuccamānampi na jānāti. Evampissa jīvitaṃ pāpiyo.
280. ததா² ஸோ ஏவரூபோ விஹேஸாபி⁴ரதத்தா விஹேஸங் பா⁴விதத்தானங் பா⁴விதத்தே கீ²ணாஸவபி⁴க்கூ² ஸோத⁴னத்தே²ரபபு⁴திகே ‘‘ந தும்ஹே வினயங் ஜானாத², ந ஸுத்தங் ந அபி⁴த⁴ம்மங், வுட்³ட⁴பப்³ப³ஜிதா’’திஆதி³னா நயேன விஹேஸந்தோ . உபயோக³ப்பவத்தியஞ்ஹி இத³ங் ஸாமிவசனங். அத² வா யதா²வுத்தேனேவ நயேன ‘‘விஹேஸங் பா⁴விதத்தானங் கரொந்தோ’’தி பாட²ஸேஸோ வேதி³தப்³போ³. ஏவங் நிப்பரியாயமேவ ஸாமிவசனங் ஸிஜ்ஜ²தி. அவிஜ்ஜாய புரக்க²தோதி பா⁴விதத்தவிஹேஸனே ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனபடிச்சா²தி³காய அவிஜ்ஜாய புரக்க²தோ பேஸிதோ பயோஜிதோ ஸேஸபப்³ப³ஜிதானங் பா⁴விதத்தானங் விஹேஸபா⁴வேன பவத்தங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே சித்தவிபா³த⁴னேன ஸங்கிலேஸங், ஆயதிஞ்ச நிரயஸம்பாபனேன மக்³க³ங் நிரயகா³மினங் ந ஜானாதி.
280. Tathā so evarūpo vihesābhiratattā vihesaṃ bhāvitattānaṃ bhāvitatte khīṇāsavabhikkhū sodhanattherapabhutike ‘‘na tumhe vinayaṃ jānātha, na suttaṃ na abhidhammaṃ, vuḍḍhapabbajitā’’tiādinā nayena vihesanto . Upayogappavattiyañhi idaṃ sāmivacanaṃ. Atha vā yathāvutteneva nayena ‘‘vihesaṃ bhāvitattānaṃ karonto’’ti pāṭhaseso veditabbo. Evaṃ nippariyāyameva sāmivacanaṃ sijjhati. Avijjāya purakkhatoti bhāvitattavihesane ādīnavadassanapaṭicchādikāya avijjāya purakkhato pesito payojito sesapabbajitānaṃ bhāvitattānaṃ vihesabhāvena pavattaṃ diṭṭheva dhamme cittavibādhanena saṅkilesaṃ, āyatiñca nirayasampāpanena maggaṃ nirayagāminaṃ na jānāti.
281. அஜானந்தோ ச தேன மக்³கே³ன சதுப்³பி³தா⁴பாயபே⁴த³ங் வினிபாதங் ஸமாபன்னோ. தத்த² ச வினிபாதே க³ப்³பா⁴ க³ப்³ப⁴ங் தமா தமங் ஏகேகனிகாயே ஸதக்க²த்துங் ஸஹஸ்ஸக்க²த்தும்பி மாதுகுச்சி²தோ மாதுகுச்சி²ங் சந்தி³மஸூரியேஹிபி அவித்³த⁴ங்ஸனீயா அஸுரகாயதமா தமஞ்ச ஸமாபன்னோ. ஸ வே தாதி³ஸகோ பி⁴க்கு² பேச்ச இதோ பரலோகங் க³ந்த்வா அயங் கபிலமச்சோ² விய நானப்பகாரங் து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தி.
281. Ajānanto ca tena maggena catubbidhāpāyabhedaṃ vinipātaṃ samāpanno. Tattha ca vinipāte gabbhā gabbhaṃ tamā tamaṃ ekekanikāye satakkhattuṃ sahassakkhattumpi mātukucchito mātukucchiṃ candimasūriyehipi aviddhaṃsanīyā asurakāyatamā tamañca samāpanno. Sa ve tādisakobhikkhu pecca ito paralokaṃ gantvā ayaṃ kapilamaccho viya nānappakāraṃ dukkhaṃ nigacchati.
282. கிங் காரணா? கூ³த²கூபோ யதா² அஸ்ஸ, ஸம்புண்ணோ க³ணவஸ்ஸிகோ,யதா² வச்சகுடிகூ³த²கூபோ க³ணவஸ்ஸிகோ அனேகவஸ்ஸிகோ ப³ஹூனி வஸ்ஸானி முக²தோ கூ³தே²ன பூரியமானோ ஸம்புண்ணோ அஸ்ஸ, ஸோ உத³ககும்ப⁴ஸதேஹி உத³ககும்ப⁴ஸஹஸ்ஸேஹி தோ⁴வியமானோபி து³க்³க³ந்த⁴து³ப்³ப³ண்ணியானபக³மா து³ப்³பி³ஸோதோ⁴ ஹோதி, ஏவமேவ யோ ஏவரூபோ அஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் ஸங்கிலிட்ட²கம்மந்தோ கூ³த²கூபோ விய கூ³தே²ன பாபேன ஸம்புண்ணத்தா ஸம்புண்ணோ புக்³க³லோ, ஸோ து³ப்³பி³ஸோதோ⁴ ஹி ஸாங்க³ணோ, சிரகாலங் தஸ்ஸ அங்க³ணஸ்ஸ விபாகங் பச்சனுபொ⁴ந்தோபி ந ஸுஜ்ஜ²தி. தஸ்மா வஸ்ஸக³ணனாய அபரிமாணம்பி காலங் ஸ வே தாதி³ஸகோ பி⁴க்கு² பேச்ச து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தீதி. அத² வா அயங் இமிஸ்ஸா கா³தா²ய ஸம்ப³ந்தோ⁴ – யங் வுத்தங் ‘‘ஸ வே தாதி³ஸகோ பி⁴க்கு², பேச்ச து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தீ’’தி, தத்ர ஸியா தும்ஹாகங் ‘‘ஸக்கா பனாயங் ததா² காதுங், யதா² பேச்ச து³க்க²ங் ந நிக³ச்செ²ய்யா’’தி. ந ஸக்கா. கஸ்மா? யஸ்மா கூ³த²கூபோ…பே॰… ஸாங்க³ணோதி.
282. Kiṃ kāraṇā? Gūthakūpo yathā assa, sampuṇṇo gaṇavassiko,yathā vaccakuṭigūthakūpo gaṇavassiko anekavassiko bahūni vassāni mukhato gūthena pūriyamāno sampuṇṇo assa, so udakakumbhasatehi udakakumbhasahassehi dhoviyamānopi duggandhadubbaṇṇiyānapagamā dubbisodho hoti, evameva yo evarūpo assa dīgharattaṃ saṃkiliṭṭhakammanto gūthakūpo viya gūthena pāpena sampuṇṇattā sampuṇṇo puggalo, so dubbisodho hi sāṅgaṇo, cirakālaṃ tassa aṅgaṇassa vipākaṃ paccanubhontopi na sujjhati. Tasmā vassagaṇanāya aparimāṇampi kālaṃ sa ve tādisako bhikkhu pecca dukkhaṃ nigacchatīti. Atha vā ayaṃ imissā gāthāya sambandho – yaṃ vuttaṃ ‘‘sa ve tādisako bhikkhu, pecca dukkhaṃ nigacchatī’’ti, tatra siyā tumhākaṃ ‘‘sakkā panāyaṃ tathā kātuṃ, yathā pecca dukkhaṃ na nigaccheyyā’’ti. Na sakkā. Kasmā? Yasmā gūthakūpo…pe… sāṅgaṇoti.
283-4. யதோ படிகச்சேவ யங் ஏவரூபங் ஜானாத², பி⁴க்க²வோ கே³ஹனிஸ்ஸிதங், யங் ஏவரூபங் பஞ்சகாமகு³ணனிஸ்ஸிதங் ஜானெய்யாத² அபூ⁴தகு³ணபத்த²னாகாரப்பவத்தாய பாபிகாய இச்சா²ய ஸமன்னாக³தத்தா பாபிச்ச²ங், காமவிதக்காதீ³ஹி ஸமன்னாக³தத்தா பாபஸங்கப்பங், காயிகவீதிக்கமாதி³னா வேளுதா³னாதி³பே⁴தே³ன ச பாபாசாரேன ஸமன்னாக³தத்தா பாபாசாரங், வேஸியாதி³பாபகோ³சரதோ பாபகோ³சரங், ஸப்³பே³ ஸமக்³கா³ ஹுத்வான அபி⁴னிப்³ப³ஜ்ஜியாத² நங். தத்த² அபி⁴னிப்³ப³ஜ்ஜியாதா²தி விவஜ்ஜெய்யாத² மா ப⁴ஜெய்யாத², மா சஸ்ஸ அபி⁴னிப்³ப³ஜ்ஜனமத்தேனேவ அப்பொஸ்ஸுக்கதங் ஆபஜ்ஜெய்யாத², அபிச கோ² பன காரண்ட³வங் நித்³த⁴மத², கஸம்பு³ங் அபகஸ்ஸத², தங் கசவரபூ⁴தங் புக்³க³லங் கசவரமிவ அனபெக்கா² நித்³த⁴மத², கஸடபூ⁴தஞ்ச நங் க²த்தியாதீ³னங் மஜ்ஜே² பவிட்ட²ங் பபி⁴ன்னபக்³க⁴ரிதகுட்ட²ங் சண்டா³லங் விய அபகஸ்ஸத², ஹத்தே² வா ஸீஸே வா க³ஹெத்வா நிக்கட்³ட⁴த². ஸெய்யதா²பி ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தங் புக்³க³லங் பாபத⁴ம்மங் பா³ஹாய க³ஹெத்வா ப³ஹித்³வாரகொட்ட²கா நிக்கா²மெத்வா ஸூசிக⁴டிகங் அதா³ஸி, ஏவங் அபகஸ்ஸதா²தி த³ஸ்ஸேதி. கிங் காரணா? ஸங்கா⁴ராமோ நாம ஸீலவந்தானங் கதோ, ந து³ஸ்ஸீலானங்.
283-4. Yato paṭikacceva yaṃ evarūpaṃ jānātha, bhikkhavo gehanissitaṃ, yaṃ evarūpaṃ pañcakāmaguṇanissitaṃ jāneyyātha abhūtaguṇapatthanākārappavattāya pāpikāya icchāya samannāgatattā pāpicchaṃ, kāmavitakkādīhi samannāgatattā pāpasaṅkappaṃ, kāyikavītikkamādinā veḷudānādibhedena ca pāpācārena samannāgatattā pāpācāraṃ, vesiyādipāpagocarato pāpagocaraṃ, sabbe samaggā hutvāna abhinibbajjiyātha naṃ. Tattha abhinibbajjiyāthāti vivajjeyyātha mā bhajeyyātha, mā cassa abhinibbajjanamatteneva appossukkataṃ āpajjeyyātha, apica kho pana kāraṇḍavaṃ niddhamatha, kasambuṃ apakassatha, taṃ kacavarabhūtaṃ puggalaṃ kacavaramiva anapekkhā niddhamatha, kasaṭabhūtañca naṃ khattiyādīnaṃ majjhe paviṭṭhaṃ pabhinnapaggharitakuṭṭhaṃ caṇḍālaṃ viya apakassatha, hatthe vā sīse vā gahetvā nikkaḍḍhatha. Seyyathāpi āyasmā mahāmoggallāno taṃ puggalaṃ pāpadhammaṃ bāhāya gahetvā bahidvārakoṭṭhakā nikkhāmetvā sūcighaṭikaṃ adāsi, evaṃ apakassathāti dasseti. Kiṃ kāraṇā? Saṅghārāmo nāma sīlavantānaṃ kato, na dussīlānaṃ.
285-6. யதோ ஏததே³வ ததோ பலாபே வாஹேத², அஸ்ஸமணே ஸமணமானினே, யதா² ஹி பலாபா அந்தோ தண்டு³லரஹிதாபி ப³ஹி து²ஸேஹி வீஹீ விய தி³ஸ்ஸந்தி, ஏவங் பாபபி⁴க்கூ² அந்தோ ஸீலாதி³விரஹிதாபி ப³ஹி காஸாவாதி³பரிக்கா²ரேன பி⁴க்கூ² விய தி³ஸ்ஸந்தி. தஸ்மா ‘‘பலாபா’’தி வுச்சந்தி. தே பலாபே வாஹேத², ஓபுனாத², வித⁴மத² பரமத்த²தோ அஸ்ஸமணே வேஸமத்தேன ஸமணமானினே . ஏவங் நித்³த⁴மித்வான…பே॰… பதிஸ்ஸதா. தத்த² கப்பயவ்ஹோதி கப்பேத², கரோதா²தி வுத்தங் ஹோதி. பதிஸ்ஸதாதி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸகா³ரவா ஸப்பதிஸ்ஸா. ததோ ஸமக்³கா³ நிபகா, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸதா²தி அதே²வங் தும்ஹே ஸுத்³தா⁴ ஸுத்³தே⁴ஹி ஸங்வாஸங் கப்பெந்தா, தி³ட்டி²ஸீலஸாமஞ்ஞதாய ஸமக்³கா³, அனுபுப்³பே³ன பரிபாகக³தாய பஞ்ஞாய நிபகா, ஸப்³ப³ஸ்ஸேவிமஸ்ஸ வட்டது³க்கா²தி³னோ து³க்க²ஸ்ஸ அந்தங் கரிஸ்ஸதா²தி அரஹத்தனிகூடேனேவ தே³ஸனங் நிட்ட²பேஸி.
285-6. Yato etadeva tato palāpe vāhetha, assamaṇe samaṇamānine, yathā hi palāpā anto taṇḍularahitāpi bahi thusehi vīhī viya dissanti, evaṃ pāpabhikkhū anto sīlādivirahitāpi bahi kāsāvādiparikkhārena bhikkhū viya dissanti. Tasmā ‘‘palāpā’’ti vuccanti. Te palāpe vāhetha, opunātha, vidhamatha paramatthato assamaṇe vesamattena samaṇamānine . Evaṃ niddhamitvāna…pe… patissatā. Tattha kappayavhoti kappetha, karothāti vuttaṃ hoti. Patissatāti aññamaññaṃ sagāravā sappatissā. Tato samaggā nipakā, dukkhassantaṃ karissathāti athevaṃ tumhe suddhā suddhehi saṃvāsaṃ kappentā, diṭṭhisīlasāmaññatāya samaggā, anupubbena paripākagatāya paññāya nipakā, sabbassevimassa vaṭṭadukkhādino dukkhassa antaṃ karissathāti arahattanikūṭeneva desanaṃ niṭṭhapesi.
தே³ஸனாபரியோஸானே தே பஞ்சஸதா கேவட்டபுத்தா ஸங்வேக³மாபஜ்ஜித்வா து³க்க²ஸ்ஸந்தகிரியங் பத்த²யமானா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா நசிரஸ்ஸேவ து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கத்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஆனேஞ்ஜவிஹாரஸமாபத்தித⁴ம்மபரிபோ⁴கே³ன ஏகபரிபோ⁴கா³ அஹேஸுங். ஸா ச நேஸங் ஏவங் ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஏகபரிபோ⁴க³தா உதா³னே வுத்தயஸோஜஸுத்தவஸேனேவ வேதி³தப்³பா³தி.
Desanāpariyosāne te pañcasatā kevaṭṭaputtā saṃvegamāpajjitvā dukkhassantakiriyaṃ patthayamānā bhagavato santike pabbajitvā nacirasseva dukkhassantaṃ katvā bhagavatā saddhiṃ āneñjavihārasamāpattidhammaparibhogena ekaparibhogā ahesuṃ. Sā ca nesaṃ evaṃ bhagavatā saddhiṃ ekaparibhogatā udāne vuttayasojasuttavaseneva veditabbāti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய கபிலஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya kapilasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 6. த⁴ம்மசரியஸுத்தங் • 6. Dhammacariyasuttaṃ